|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() gofry jak za dawnych lat :))
Witam. Czy któraś z was zna przepis na gofry jakie były kiedyś, takie jak z budki?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: gofry jak za dawnych lat :))
Z tego co wiem (bo słodkości rzadko jem) dawne ciasto na gofry składało się z mąki, proszku do pieczenia, jajek masła, mleka lub śmietanki cukru waniliowego. Bo więcej produktów "dawniej" nie było. Ale ciasto to nie wszystko... Do tego dochodzi pożądna gofrownica, która to ciasto dobrze wysmaży. Te wszystkie powlekane gofrownice co są w sprzedaży ... to są zabawki (zaraz oberwę krytykę) i ludzie sobie wmawiają ze są dobre. "Dawniej" nie było powleczonych i dzisiejsze profesjonalne tez nie są powleczone. Ja posiadam taką stalową bez pwłoki ale, nie mam z kim jeść te gofry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Może wypróbuj ten przepis http://www.mojewypieki.com/post/gofr...ie-i-chrupiace
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Nie wiem jakie gofry były kiedyś, ale ja robiłam ostatnio z: jajek, maślanki, mąki, odrobiny oleju- gęstość taka jak na racuchy, wyszły miekkie, jak byś chciała bardziej kruche to dodaj mąki ziemniaczanej
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Polecam też gofry na słono - np. z szynką i serem, z kukurydzą, pieczarkami. Świetne wychodzą
![]()
![]() |
#6 |
Holy Crap!
|
Moim sposobem na lekkie i chrupiące gofry jest ubicie białek mikserem
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
też zawsze ubijam białka do gofrów i daję tylko trochę mleka a resztę wody, nie są wtedy gumowe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:21.