|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
NIEBIESKA KARTA- wywiad środowiskowy przez kuratora.
Drogie Panie prosze o pomoc. Ponad pol roku temu zalozylam mezowi niebieska karte za znecanie sie psychiczne. O dziwo nasze relacje w jakims stopniu ulegly poprawie. Mamy 3 letniego syna. Niestety, ubolewam nad tym, ale nie raz byl swiadkiem awantur, o czym w MOPRze powiedzialam. Chcialam byc po prostu szczera, z drugiej strony mieszkamy wszyscy razem wiec dziwne byloby to, gdyby syn nigdy klotni nie widzial. W tym tygodniu dostalismy z mezem wezwanie do sadu do kuratora w celu przeprowadzenia wywiadu. Okazalo sie ze kuratora poinformowal mopr. Kurator powiedzIal ze klotniami narazamy dziecko na przemoc psychiczna w domu, i jego notatka trafi do sadu ktory roztrzygnie sprawe. Grozi nam przydzielenie kuratora sadowego a w najgorszym przypadku ograniczenie praw rodzicielskiich. Jestem zalamana. Zakladalam mezowi karte za przemoc psychiczna a mopr poprowadzil sprawe w innym kierunku. Dodam ze na wiosne przeprowadzano wywiad srodowiskowy w zlobku ktory wypadl dobrze, poza tym oboje pracujemy, warunki socjalno bytowe syn ma bardzo dobre. Wtedy mopr twierdzil ze dziecku nic się zlego nie dzieje, wiec zajma sie tylko sprawa mojego meza. Czy ktoras z was miala podobna sytuacje ? Nie wiem co robic, co wiecej pani z mopru twierdzi ze to normalna procedura. Z tego co dowiadywalam sie, to chyba.nie do konca tak to wyglada. Blagam pomóżcie bo nie moge znalezc zadnych konkretnych informacji
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Pyskatka
|
Dot.: NIEBIESKA KARTA- wywiad środowiskowy przez kuratora.
Cytat:
Najlepszym rozwiazaniem byloby odejsc od pato męża aby dziecko mialo spokoj i Ty rowniez.
Najważniejsza na świecie jest rodzina. Najpierw ta, w której się urodziłeś. Później ta, którą sam stworzyłeś. Edytowane przez dorris23 Czas edycji: 2016-09-15 o 12:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie wyobrazam sobie tego. Poszlam do mopru po pomoc, a pomoc wyglada tak, ze ktos ma mi narzucic kuratora.... To jest chory system. Owszem, sugerowano mi wyprowadzić sie od meza. Ale dlaczego ja? Rodzine mam 700 km od miejsca pracy, wiec nie mam do kogo isc. Splacamy razem kredyt za mieszkanie i to ja mam sie tułać z dzieckiem Bog wie gdzie zeby nie miec na głowie kuratora? Nie wspomnę ze ewentualny wynajem kosztuje, a mopr mi na to nie da,ani syna nie wykarmi.....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pyskatka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Moj maz sie nie wyniesie bo jemu jest dobrze tak jak jest, poza tym nikt z mopru mu tego nie narzuca ani nawet nie sugeruje.... Gdybym wiedziała, ze tak wyglada ta "pomoc" to nigdy moja noga by tam nie stanęła. U kuratora czulam sie jakbym to ja była oprawca, jakbym znecala sie nad synem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Naczelna Nastolatka
|
Pozostając w związku z przemocowcem jesteś bezpośrednio odpowiedzialna za szkody psychiczne u twojego dziecka. Więc jesteś oprawcą również.
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Tak, złożyłam
---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Teraz złóż wniosek do sądu o wykopanie męża z mieszkania.
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Niebieska karta i kurator to nie koniec świata. Trochę się orientuję w pracy kuratora, bo mam takowego w bliskiej rodzinie. Nawet jak będziesz miała tzw.nadzor to wygląda to tak, ze kurator odwiedza Cię w domu(co najmniej raz w miesiacu) i po prostu pyta co się dzieje, może pytać o Ciebie sąsiadów oraz przedszkole/żłobek dziecka. Jak nie będzie żadnych zmian w domu czyli w dalszym ciągu będzie przemoc itd to sąd może ograniczyć Ci prawa rodzicielskie i zarządzić nadzór kuratora. Odbieranie dziecka to jest naprawdę OSTATECZNOSC. A jeżeli zmieni się sytuacja w rodzinie np. rozwód czy wyprowadzka twoja z dzieckiem czy wyprowadzka męża i nie będzie sytuacji patologicznych to wtedy sąd na wniosek kuratora znosi nadzór i masz spokój. Porozmawiaj spokojnie z kuratorem a wszystkiego się dowiesz.
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Prowadząc jedno gospodarstwo domowe z przemocowcem, który znęcał się nad Tobą psychicznie, robisz dziecku wodę z mózgu i rozwalasz mu spojrzenie na sytuację. "Udajesz" że jest okej, chodzicie z mężem po domu, oglądacie tv, zmywacie naczynia, żyjecie jak normalne małżeństwo a nie jesteście takim. Dziecko będzie miało konflikt emocjonalny, bo nie zrozumie waszego teatru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Skoro wszystko w porządku, to czemu się boisz kuratora?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Wystarczy zapoznac sie z forami i opisanymi na nich absurdalnymi powodami odbierania dzieci podczas wizyty kuratora i nasuwa sie jasna odpowiedz dlaczego boje sie tej instytucji. Nie wiem tez czy dla kogokolwiek nadzór kuratorski moze nalezec do przyjemności albo chociaz byc obojetny, wiec prosze nie zadawac dwuznacznych pytan.
Drogie Panie, dziękuję za odpowiedzi. Naprawde staram sie zrozumiec i wytlumaczyc to sobie z tej drugiej strony ktora opisujecie. Mimo wszystko w tej chwili jest to dla mnie cios, czuje się oszukana przez mopr, bo mowiac całą prawdę dalam paniom z opieki społecznej gotowy material do wykazania sie. Przeciez one skierowaly ta sprawe do kuratora na podstawie tego co im w pelnej wierze i zaufaniu mowilam. Poszlam tam z ostatnia nadzieja po pomoc, a mojego problemu nikt tam nie rozwiazal, maz nadal robi co mu sie podoba, a zainteresowano sie moim dzieckiem. Dookola widac prawdziwe patologie i tam nikt sie nie interesuje. Mam pełną świadomość, ze sytuacja dla syna nie jest komfortowa. Ale staram sie jak mogę ograniczac mu ogladanie tych kłótni. Dziecko jest czyste, najedzone, zadbane, kochane, mieszka w normalnych warunkach. Moge zarzucic wiele mezowi, ale nigdy nie powiedziałam, ze jest zlym ojcem. Jako maz sie nie sprawdzil, ale za syna oddalby zycie. I to tez zawsze sprawiedliwie mowilam w moprze. Weszlam do opieki spolecznej jako pokrzywdzona, wychodzę jako oprawca. To jest okrutne i nie uwierze juz chyba nigdy w sprawiedliwe działanie tego typu organow, a tym bardziej kuratora. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
O RLY?
|
ale czego Ty sie spodziewalas? ze co mopr zrobi?
znaja Twoja sytuacje rodzinna - ze dziecko ma codzienny kontakt z ojcem przemocowcem. cierpi przez to. myslalas, ze to oleja? nadzor nad rodzina w tej sytuacji to normalna sprawa. Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Kurator ma ochronić Twoje dziecko przed patologią, kontrolować, czy nie dzieje mu się krzywda. Nawet nie wiesz, jak wielu rodziców w takiej sytuacji nie ma poczucia że powinni zadbać o swoje dzieci; jak wiele dzieci cierpi przez brak świadomosci rodziców, że coś może mieć na nich zły wpływ.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Mopr działa przede wszystkim dla dobra dziecka i nie zawsze tak, jak sobie zainteresowana życzy. Prawdopodobnie zostanie przydzielony kurator ale na 100% nie odbiorą i nie ograniczą Ci praw. Masz w rodzinie/w domu tzw. przemocowca i takie procedury są (w przypadku założenia niebieskiej karty) normą, czyli to idzie "z automatu" bo priorytetem jest tu dobro dziecka. To nie jest działanie wymierzone przeciw Tobie ani nikt nie neguje, że poprawnie wypełniasz swoje macierzyńskie obowiązki. Ty się raczej ciesz z tego kuratora bo jego opinia w sądzie jest cenna przy ustalaniu trybu sprawowania opieki nad dzieckiem podczas sprawy rozwodowej.
Posłuchaj- zwracając się o pomoc do mopr niejako sama uruchamiasz pewne procedury wiążące się z założeniem niebieskiej karty. Mopr to nie jest telefon zaufania. ---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:02 ---------- Cytat:
Masz w rodzinie przemocowca. Uznajemy, że przemoc psychiczna lub fizyczna w rodzinie jest patologią. Patologia to nie tylko brud i chlanie. To wszelakie odstępstwa od przyjętych norm. Jeśli w rodzinie bogatego businessmana występuje przemoc psychiczna to też uznajemy, że rodzina jest patologiczna (teraz to się tak delikatniej nazywa: dysfunkcyjna), mimo że jej członkowie chodzą ubrani w markowe ciuchy i jeżdżą najnowszymi modelami Lexusa i Porsche. Przemocowiec nie jest dobrym ojcem. Z zasady nie może nim być fundując dziecku przemoc domową wobec matki. I choćbyś nie wiem jak się starała nie uchronisz dziecka przed złym wzorcem, który mu tatko funduje. Dzieci nie są głupie. Widzą i rozumieją o wiele więcej niż się nam wydaje. I cierpią też bardziej, niż my to dostrzegamy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2016-09-16 o 06:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wizażowy Kot Igor
|
Bardzo często zdarza się, że ofiary przemocy mają żal do wszelakich instytucji, że te uruchamiają pewne działania. To też trzeba zrozumieć i nie krytykować (kobiety dotkniete przemocą mają ogromne i uzasadnione poczucie krzywdy i nieraz te działania przyjmują jako "dokładanie". Do tego dochodzi poczucie wstydu bo przemoc to nie jest coś, co się chętnie wyciąga na światło dzienne a tu nagle kurator i wywiady wśród sąsiadów i znajomych). Delikatnie sugerowałabym podjecie terapii lub poszukania grup wsparcia dla osób dotknietych przemocą domową (w mopr powinni skierować na prośbę)- oni pomogą zrozumieć, czym jest współuzależnienie i pomogą zrozumieć, że ukrywanie przemocy to fałszywy wstyd, wytłumaczą sens działań kuratora, wesprą własnym doświadczeniem i siłą. Na razie Autorka nie w pełni ma tego wszystkiego świadomość i stąd taka reakcja, którą rozumiem.
Autorko, a może można by zacząć tu, na Wizażu? Założyć temat a intymnym, poszukać dziewczyn, które mają podobne doświadczenia i napiszą, jak udało się im z tego wyjść, dadzą rady i wskazówki?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
I bogom dzięki, że dostaniecie kuratora. Tak być powinno. To że ty wybierasz świadome cierpienie i tkwienie w takim związku nie znaczy, że możesz tego chcieć dla swojego dziecka. Może kuratela da ci do myślenia i zdecydujesz się odejść dla syna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Kredyt ważniejszy niż komfort i bezpieczeństwo dziecka? Skoro syn widzi przemoc w domu to myślisz, że nie cierpi z tego powodu? Bardzo dobrze, że interesują się dzieckiem.
Korzystasz już z psychoterapii? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Mąż się znęca, co negatywnie wpływa na dziecko. Ty powinnaś dziecko chronić, a tak pozwalając na obecność męża narażasz dziecko na szkodę. Nadzór sięprzyda, zwłąszcza dziecku. Moim zdaniem system zareagował prawidłowo. ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
Twój mąż jest złym ojcem. Dobry ojciec nie zachowuje się w ten sposób. To jest obowiązek instytucji, by zareagować na potencjalną krzywdę dziecka. Po twoim poście widać jak bardzo jesteś zapętlona w tej sytuacji. Nagle się okazuje, że panie w mopsie chcą się wykazać na twojej szkodzie, ty jesteś ofiarą, która jest karana, a pan mąż jest dobrym ojcem. Dziecko w takiej sytuacji jest najważniejsze.
![]() |
![]() |
#24 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Pyskatka
|
A no wlasnie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:50.