Studia - dylemat odnośnie kierunku - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-07-12, 19:14   #1
Miss_Impatient
Przyczajenie

Studia - dylemat odnośnie kierunku

Witam serdecznie!

Zapisałam się na dwa kierunki studiów. Pierwszym moim wyborem były finanse i rachunkowość. Ten kierunek chodził za mną od dłuższego czasu. Robienie obliczeń mnie relaksuje, a poza tym widzę siebie w przyszłości przy biurku. Nie byłam pewna, że się dostanę, dlatego zgłosiłam się również na zarządzanie. Ten wybór był impulsem. Szczerze nie wiem nawet, czego konkretnie dotyczą te studia.

Przeżyłam dzisiaj szok, bo dostałam się na oba kierunki. Teraz zaczął mi się robić mętlik w głowie. Czuję, że ciągnie mnie bardziej do FiR, ale może te zarządzanie byłoby lepszym pomysłem. Potrzebuję pomocy z wyborem.

Ktoś może studiował któryś z tych kierunków? Jak wyglądają studia na każdym z nich? Czy jest trudno na tych kierunkach? Chciałabym mieć jak najwyższe oceny, podchodzę bardzo ambitnie do tych studiów i zastanawiam się,czy będę mogła utrzymać wysokie oceny i równocześnie nie rezygnować z życia prywatnego.

Dziękuję z góry za każdą opinię, radę i pomoc!
“Some women choose to follow men, and some women choose to follow their dreams. If you're wondering which way to go, remember that your career will never wake up and tell you that it doesn't love you anymore.”

Edytowane przez Miss_Impatient
Czas edycji: 2019-07-16 o 08:36
Miss_Impatient jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-15, 10:38   #2
megamag
BAN stały

Dot.: Studia - dylemat odnośnie kierunku

Lepiej idź na FiR, to konkretna widza. Zarządzanie jest trochę o wszystkim i o niczym, przez co uchodzi za najłatwiejszy kierunek z ekonomicznych. Studiowanie zarządzania może i mogłoby mieć sens, gdybyś miała czym zarządzać, tzn. jakiś pomysł na własny biznes. Jak chcesz po prostu siedzieć za biurkiem i nieźle zarabiać, to idź na FiR i zostań księgową.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-16, 08:44   #3
Miss_Impatient
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Lepiej idź na FiR, to konkretna widza. Zarządzanie jest trochę o wszystkim i o niczym, przez co uchodzi za najłatwiejszy kierunek z ekonomicznych. Studiowanie zarządzania może i mogłoby mieć sens, gdybyś miała czym zarządzać, tzn. jakiś pomysł na własny biznes. Jak chcesz po prostu siedzieć za biurkiem i nieźle zarabiać, to idź na FiR i zostań księgową.
Dziękuję za odpowiedź Też mi się wydaje, że FiR to lepsza decyzja dla mnie. A wiesz coś o trudności tego kierunku? Chciałam już się przygotować na to, co mnie czeka. Chociaż patrząc na listę przedmiotów nie wydaje mi się, aby ten kierunek był wybitnie trudny.
“Some women choose to follow men, and some women choose to follow their dreams. If you're wondering which way to go, remember that your career will never wake up and tell you that it doesn't love you anymore.”
Stary 2019-07-16, 09:03   #4
Karla Electra
Rozeznanie

Zdecydowanie wybierz FiR. Na zarządzaniu sporo jest teorii, szeroki zakres przedmiotów, tylko trochę liczenia (tyle co trzeba, czyli mikro, makro, rachunkowość zarządcza czy inne postawy). Na FiRze dostaniesz już konkretną wiedzę w tym zakresie, która docelowo przygotuję cię do pracy chociażby w biurze rachunkowym. Mam na swoim zarządzaniu absolwentki FiRu które chciały coś zmienić zmęczone I stopniem a teraz mówią że żałują tej zmiany. Dodam tylko, że wszystkie pracują w biurach rachunkowych.
Trudność kierunku... to zależy od wielu czynników - na jakiego prowadzącego trafisz, czego będzie wymagał, jakie zadania dla was przygotuje, jak sobie radzisz z liczeniem. Ciężko powiedzieć, bo ktoś trafi na mało wymagającego prowadzącego a ktoś może wylądować u największej kosy, która będzie robiła absurdalne zadania zupełnie nieprzydatne w pracy czy życiu codziennym.
Karla Electra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-16, 09:08   #5
Miss_Impatient
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Karla Electra Pokaż wiadomość
Zdecydowanie wybierz FiR. Na zarządzaniu sporo jest teorii, szeroki zakres przedmiotów, tylko trochę liczenia (tyle co trzeba, czyli mikro, makro, rachunkowość zarządcza czy inne postawy). Na FiRze dostaniesz już konkretną wiedzę w tym zakresie, która docelowo przygotuję cię do pracy chociażby w biurze rachunkowym. Mam na swoim zarządzaniu absolwentki FiRu które chciały coś zmienić zmęczone I stopniem a teraz mówią że żałują tej zmiany. Dodam tylko, że wszystkie pracują w biurach rachunkowych.
Trudność kierunku... to zależy od wielu czynników - na jakiego prowadzącego trafisz, czego będzie wymagał, jakie zadania dla was przygotuje, jak sobie radzisz z liczeniem. Ciężko powiedzieć, bo ktoś trafi na mało wymagającego prowadzącego a ktoś może wylądować u największej kosy, która będzie robiła absurdalne zadania zupełnie nieprzydatne w pracy czy życiu codziennym.
Z liczeniem nie powinnam mieć problemu. Wystarczy, że ogarnę dany wzór, a wtedy lecę jak petarda To mnie uspokoiłaś. Mam nadzieję, że trafię na fajnego prowadzącego. Ostatnia rzecz, którą chcę to uczyć się rzeczy, które mi się nie przydadzą
Stary 2019-07-17, 08:20   #6
Karla Electra
Rozeznanie

Niestety czasami (albo i często) na studiach uczysz się wielu nieprzydatnych w późniejszej pracy rzeczy, więc na to i przedmioty ,,zapchajdziury" też się nastaw. Powodzenia!
Karla Electra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-23, 09:29   #7
justyna_jos_wizaz
Przyczajenie

Wybierz na FiR. Skoro to Twój pierwszy wybór, to nie rozumiem, skąd to wahanie . Ja niedawno się zapisałam na studia podyplomowe, jednak nie miałam za dużo pieniedzy więc postanowiłam starać się o dofinansowanie swoich studiów podyplomowych.

Usługi spawalnicze https://sursys.pl/uslugi/spawalnicze

Edytowane przez justyna_jos_wizaz
Czas edycji: 2022-09-20 o 16:22
justyna_jos_wizaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-07-23, 11:42   #8
liwiaoktawia
Przyczajenie

Wybierz FiR studiowałam zarządzanie i to jest tak ogólny kierunek, że żadnej konkretnej wiedz się z niego nie wyniesie. Rzuciłam go na drugim roku bo był nudny jak flaki z olejem
liwiaoktawia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-23, 12:43   #9
Potato_Pie
Raczkowanie

Zdecydowanie finanse i rachunkowosc, bedziesz miec po tym o wiele konkretniejsze ukierunkowanie zawodowe.
Potato_Pie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości