|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Pyszny sosik do wszystkiego :)
chciałabym polecić Wam przepyszny sos z pomidorów, można używac do różnych potraw, u mnie w domu stosuje się go do wszystkiego, nawet na kanapki (wtedy tylko trochę bardziej go zagęszczam)
składniki: 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 1-2 płaskie łyżeczki kminku 2 płaskie łyzeczki mielonej kolendry 1 płaska łyżeczkę tymianku 2 rozgniecione ząbki czosnku 2 drobno posiekane cebule 1 kostka bulionowa trochę oliwy mąka ziemniaczana sól, pieprz, cukier do smaku 1.zeszklic posiekaną cebulę razem z czosnkiem na oliwie (posolić do smaku) 2.dodać na patelnię pomidory razem z sokiem pomidorowym, 3.wsypać wszystkie zioła i rozpuszczoną w niedużej ilości wody kostkę bulionową - dusić 5 minut 4. przyprawić cukrem i pieprzem wg uznania 5. wsypać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - sos dzięki temu zgęstenieje, jesli ma byc to dip do kanapek i przekąsek to trzeba wsypać odrobinę więcej, ja to robię na oko i dosypuję po trochu az sos osiągnie porządaną konsystencję 6. poddusic jeszcze ok. 5 minut podawac na zimno lub ciepło, pasuje dosłownie do wszystkiego (konsystencję dopasowuję do dania oczywiście) nalesników, pierogów, kopytek, mięsa, drobiu, kanapek, pieczonych ziemniaków, frytek, pizzy, zapiekanek, tostów, placków ziemniaczanych, itp.itd. u mnie ten sos zastapił prawie całkowicie ketchup, smarujemy nim wszystko, Dla osób lubiących pikantne dania ! sos jest łagodny, ja dzielę go zawsze na dwie części, łagodna dla mojej córy i męża, dla siebie robię pikantny - dodaję do sosu sambal oelek, albo wrzucam na patelnię w czasie smażenia cebuli papryczke chili, która na koniec wyjmuję, jej aromat wnika w sos i daje oczekiwany efekt Ale oczywiście można tez wsypac mielone chili, sos tabasco, czy co się ma akurat pod ręką ![]() ![]() Oczywiście zioła można sobie dawkowac wg uznania, ja lubię mocny aromat kminku, tymianku i kolendry, maja dla mnie cudowny smak, ale próbujcie też ze swoimi ulubionymi ziołami, dzielcie się ewentualnymi modyfikacjami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pyszny sosik do wszystkiego :)
a teraz skromny, szybki przepis na zakąskę w roli głównej z sosem
![]() robimy grzanki - najlepiej z bagietki, bo muszą być trochę grubsze niż pieczywo tostowe. na grzanki wcieramy anchois (tylko dla lubiących, reszta może robic bez), kładziemy pokrojone oliwki (ja na część kłade czarne, a na resztę zielone - mogą być nadziewane papryką) i pokruszony ser typu bleu, zapiekamy, polewamy zimnym, lub letnim sosem i gotowe. Moja przyjaciółka polewa sosem od razu i razem z nim zapieka, smakuje tez super, tylko trzeba czekac, az wystygnie, dlatego ja sos daję zimny, żeby mozna było szybciej zjeść ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pyszny sosik do wszystkiego :)
Witam, Ja jestem poczatkująca chociaż odwiedzam te strony od baaaaaaaaardzo dawna..........hihihihi.. ...
Podaję przepisik na pyszną "wykwintną zapkę pomidorową", która z powodzeniem może też być fajnym sosikiem: pomidorki, czerwona papryka, cebulka, czosnek, gruszka, bazylia i przyprawy........wszystko solidnie podduszone, potem przetarte na sitku.......... no miodzik po prostu.......... Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.