|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Oplaty w Urzedzie (rejestracja auta) calkowity koszt
Hej!
Chcialabym zapytac jaki jest calkowity koszt w urzedzie komunikacji miejskiej, tj rejestracja auta, jakies znaczki, oplaty dodatkowe itd... niebawem kupuje samochod i chcialabym wiedziec za co dokladnie sie teraz placi i jakie to sa koszta. Razem z chlopakiem rejestrowalismy auto kilka lat temu, ale byc moze zaszly jakies zmiany, wiec bardzo prosze aby ktos napisal jakie teraz obowiazuja zasady, jakie sa oplaty (kazdy szczegol, wlasnie typu jakies znaczki, placenie podatku za to,ze nie placimy podatku ![]() ![]() Bede bardzo wdzieczna! Buziak ![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oplaty w Urzedzie (rejestracja auta) calkowity koszt
Nikt nie pomoze?
![]() Pytam poniewaz staram sie juz m/w wyliczyc ile mnie wszystko 'pochlonie'. Bede wdzieczna jesli ktos znajdzie czas i napisze mi dokladnie jakie sa to oplaty i jakie koszta. ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
zależy czy auto jest nowe z salonu, czy sprowadzone, czy kupione od kogoś kto jeździł w Polsce. Moj tata rejestrował samochód sprowadzony to koszt w urzędzie wyniósł 256 zł (wydanie karty pojazdu, nalepki, tablice itp). ja ostatnio kupiłam swoj pierwszy samochód, postanowiłam pozostać przy tablicach poprzedniego własciciela, który rowniez był z mojego miasta i zaplacilam jedynie 81 zł. Pozdrawiam
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autko prawdopodobnie bede sprowadzac, ale jak trafie na dobra tecie w PL to wtedy kupie u nas ![]() Bardzo dziekuje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Oprócz opłat w wydziale komunikacji czeka też opłata podatku od czynności cywilno - prawnych w Urzędzie skarbowym. Są przypadki, że kupno auta jest zwolnione z tego podatku (chyba jeśli ma się fakturę VAT, o ile się nie mylę).
Masz na ten podatek czas do zapłaty tylko 14 dni od daty dokonania zakupu (czyli spisania umowy), podatek to 2% od kwoty zakupu - ja się przy kupnie swojego auta spóźniłam z podatkiem o 6 dni. Dostałam po pół roku wezwanie do US i mandat za spóźnienie - ponad 100 zł ![]() ![]() W wydziale komunikacji udało mi się uniknąć pełnej opłaty, bo auto było zarejestrowane we Wrocławiu - zostałam przy tych samych tablicach. Jak już będziesz miała wszystkie papiery co do auta i będziesz musiała opłacić PCC to polecam zrobić to w pierwszej kolejności ![]() ![]() ![]() Dolicz jeszcze do tych wymienionych opłat koszty moralne i stracony czas niestety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dodatkowo zwolnienie od tego podatku dotyczy auta,którego wartość nie przekracza 1000 zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
seriously? no.
|
jestem akurat na świeżo z rejestracją
![]() ale co ważne, jeśli będziesz kupowała auto w komisie to sprawdź koniecznie, czy dali Ci fakturę czy umowę kupna-sprzedaży między poprzednim właścicielem a danym komisem. tę fakturę trzeba później przy rejestracji pokazac. ja o tym wcześniej niestety nie wiedziałam i było trochę zamieszania. tak piszę, jakby ktoś tak kupował i też nie wiedział ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.