![]() |
#1 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 22
|
dylemat - rodzina czy facet?
Dzieñ dobry.
Moja sytuacja w skrócie wygl±da tak. Mam 33 lata, jestem materialnie niezale¿na. Od 3 lat mieszkam we w³asnym mieszkaniu. Od 9 miesiêcy mieszkam z mê¿czyzn±. Niestety moja rodzina, nie akceptuje tej sytuacji. Ca³e ¿ycie by³am bardzo mocno psychicznie uzale¿niona od rodziców, wrêcz zdominowana. W czasach szko³y ¶redniej, a nawet studiów by³am wrêcz ubezw³asnowolniona. Kiedy podjê³am pracê, marzy³am tylko o wyrwaniu siê z tej chorej sytuacji. Uda³o siê, ale nie by³o to ³atwe. Kiedy ju¿ moje ¿ycie zaczê³o jako tako normalnie wygl±daæ, pojawi³ siê facet - mê¿czyzna. W moim wieku, po rozwodzie, kompletnie niepasuj±cy do mnie, ale zainteresowany. Wszystko bardzo szybko siê potoczy³o, nie mam pojêcia jak to siê sta³o, ale zaczê³am siê budziæ ko³o niego, zdziwiona co robi obcy mê¿czyzna w moim ³ó¿ku. Rodzice nic nie wiedzieli, ale taki stan nie móg³ wiecznie trwaæ. Pierwszym spotkaniem by³a Wigilia. Przedstawi³am go jako kolegê, ch³opaka. Wszystko by³o OK. Niestety kiedy by³am potem u rodziców sama, wypytali siê wszystkiego. Jak powiedzia³am, ¿e jest rozwiedziony, to Ojciec kategorycznie kaza³ mi zerwaæ z nim kontakty. Matka p³aka³a. Czu³am siê okropnie. Kilka dni pó¼niej przyjecha³a nawet moja ukochana ciocia, z która zawsze by³am bardzo blisko i powiedzia³a, ¿e przynios³am wstyd ca³ej rodzinie i trzeba to zakoñczyæ natychmiast. Od tamtego czasu nie utrzymujê ¿adnych kontaktów z rodzin±, czasem tylko dzwoniê do mamy. Pocz±tkowo my¶la³am, ¿e sprawa rozwi±¿e siê sama, bo mój mê¿czyzna siê mn± znudzi i porzuci, ale on ci±gle jest. Kiedy powiedzia³am mu, ¿e rodzina go nie akceptuje, zapyta³ tylko, czy ma zostaæ, czy wracaæ do siebie, tak jakby to wszystko by³o takie proste. Ci±gle uwa¿am, ¿e nie pasujemy do siebie, ten zwi±zek nie ma szans w d³u¿szej perspektywie, jednak ja nie potrafiê go zakoñczyæ, nie chcê go zakoñczyæ, bo to najlepsze co mi siê w ¿yciu przydarzy³o. Ale z drugiej strony, nie mogê znie¶æ d³u¿ej wykluczenia przez rodzinê. Nie wyobra¿am sobie osobnej Wigilii, ¦wi±t. Nie mogê ju¿ tak d³u¿ej. Kocham moich rodziców i wiem, ¿e oni równie¿ kochaj± mnie, najbardziej na ¶wiecie. Wszystko co robili zawsze by³o dla mojego dobra. Jestem ich jedynym dzieckiem. Nie wiem ju¿ co mam z tym wszystkim zrobiæ. Edytowane przez Mona_73 Czas edycji: 2016-09-20 o 11:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
wañka wstañka
Wiadomo¶ci: 12 467
|
Dot.: dylemat - rodzina czy facet?
Rodzice nie kochaj± ciê zdrow± mi³o¶ci±.
Nie rozumiem dlaczego tkwisz w relacji z kim byæ nie chcesz. Czemu uwa¿asz, ¿e nie pasujecie do siebie ? Pytanie tytu³owe jest pu³apk±. Powinna¶ wybraæ siebie. Sent from my HTC One using Tapatalk
#3 |
on tired little feet
Wiadomo¶ci: 6 200
|
Id¼ na terapiê do psychoterapeuty. Twoi rodzice s± toksyczni.
Opowiedz co¶ wiêcej o waszym zwi±zku, co robicie razem, jak Ciê traktuje ten facet. Bo nie bardzo rozumiem co to znaczy "nie pasujemy do siebie".
#4 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 019
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 10 463
|
Skoro nie pasujecie do siebie to po co to ci±gn±æ? I mimo ¿e nie pasujecie do siebie to uwa¿asz, ¿e to najlepsze co ci siê w ¿yciu trafi³o?
My¶lê, ¿e powinna¶ z nim zerwaæ. Nawet je¶li to najlepsze, to nie warto sobie blokowaæ drogi do jeszcze lepszego. |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 758
|
Cytat:
![]() Co za¶ do rodziców. Nie twierdzê, ¿e Ciê nie kochaj±. Ale trzymanie Ciebie sztywno pod kloszem NIE by³o dla Twojego dobra. By³o dla ich w³asnego dobra, ¿eby¶ najwyra¼niej by³a ca³kowicie im podporz±dkowana. A to nie jest w ogóle sytuacja zdrowa, to jest wrêcz zachowanie patologiczne ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
Masz 33 lata i to jest chyba ostatnia szansa na to, ¿eby uzdrowiæ relacje pomiêdzy tob± a rodzicami.
Tuponê³a¶ nog±, odciê³a¶ sie skoro nie umiej± sami z siebie uznaæ Twojej doros³o¶ci i niezle¿no¶ci i zrobi³a¶ bardzo dobrze. Wytrzymaj. Do mamy czasem zadzwoñ i za ka¿dym razem je¶li temat wyp³ynie, za znaczaj ze jestes doros³± i bêdziesz robiæ jak uwa¿asz, i ze Tobie te¿ jest wstyd przed ludzmi, zê masz rodzinê która siê Cibie wyrzek³a. I faktycznie, moze warto skorzystaæ z pomocy psychologa, ¿eby sobie pouk³adaæ w g³owie. Bo masz niepouk³±dane. Mi³osc rodzicielska i dobre relacje nie polegaj± na sprawowaniu kontroli nad ¿yciem doros³êgo dziecka i wyrzekania sie go jak nie robi tego co sobie rodzina wymy¶li. I wiesz co? czasami dobrze jest zastosowac metody drugiej strony. Na¶lij teraz ciotkê na nioch, nich im naopowiada jak± Ci robili przykrosc, jak siê przez nich parszywie czujesz, i jaki wstyd przed znajomymi ze do w³±snych rodziców nie mozesz normalnie przyj¶c bo sie Cibie wyrzekli. czasem warto dac posmakowaæ tego, czym nas sami racz±. Mozê co¶ to im u¶wiadomi. Bo tak jak Tobie zalezy na kontaktach z nimi, im powinno zale¿eæ na kontaktach z Tob±. Chyba tego nie rozumiej±, wiec wy¶lij ciuoteczkê, niech u¶wiadomi. A niby jaki¿ to wstyd przynios³a¶? Bo nie bardzo rozumiem w ogóle ![]()
Cava Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2016-09-20 o 11:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 612
|
Podjelas dobry krok, wyprowadzajac sie, ale nie rob kroku w tyl. Rodzice sa toksyczni, kochaja Cie, jasne, ale ich zachowanie jest toksyczne. Tak naprawde wyrzadzili Ci krzywde trzymajac Cie pod kloszem.
Wedlug mnie powinnas sobie wszystko poukladac w glowie. Faktycznie najlepiej z psychologiem. Bo mimo, ze mieszkasz juz sama, to dalej chcesz rezygnowac ze swojego szczescia pod ich naciskiem i grozbami. No i moglabys napisac wiecej o swoim zwiazku. Wys³ane z mojego HTC Desire 820 przy u¿yciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
BAN sta³y
|
Rodzice mnie kochaj±! Mo¿e w nienajlepszy sposób, ale to przecie¿ moi rodzice i tego siê ju¿ nie zmieni.
Nie napisa³am, ¿e nie chcê byæ z moim mê¿czyzn±. Wrêcz przeciwnie, bardzo chcê byæ, ale tyle zwi±zków siê rozpada dooko³a, czemu ten mój mia³by przetrwaæ. Na pocz±tku chcia³am tylko zobaczyæ, jak to jest mieæ faceta. To chyba nie jest nic nienormalnego? I jako¶ tak nagle, sama nie wiem jak to siê sta³o, po prostu kiedy¶ w zimn± noc zapyta³, czy mo¿e zostaæ do rana i ja siê zgodzi³am, a nastêpnego dnia ju¿ nie pyta³, po prostu zosta³. Co robimy razem? Wracam z pracy wcze¶niej, wiêc robiê obiad. Nie umiem gotowaæ i nigdy nie gotowa³am, bo chodzi³am na obiady do rodziców. To co ugotujê praktycznie nie nadaje siê do jedzenia, ale mój facet - Przemek, zawsze zjada wszystko i zawsze mówi, ¿e bardzo mu smakuje. Popo³udniami chodzimy na spacery, ogl±damy filmy, rozmawiamy o wszystkim, np. o polityce. W weekendy spotykamy siê ze znajomymi (g³ównie jego znajomymi, bo ma ich sporo), ale równie¿ z moimi kole¿ankami. Jak tylko jest ³adna pogoda to Przemek zabiera mnie w góry, na wycieczki - to maniak gór, jest bardzo wysportowany i silny, a ja zupe³nie nie nadajê siê do tego, nie mam kondycji, ³atwo ³apiê infekcje. I tu w³asnie zaczynaj± siê ró¿nice, dlaczego nie pasujemy do siebie. Nigdy nie bêdê chodzi³a po górach tak jak jego by³a ¿ona, albo jego znajomi. Nie wydaje mi siê, ¿ebym mog³a siê do tego przystosowaæ. Z kolei on bêdzie mia³ problem, ¿eby przystosowaæ siê do mnie. Ja lubiê teatr, operê, filharmoniê, on nigdy w takie miejsca nie chodzi³. Teraz chodzimy razem, ale widzê, ¿e nie za bardzo mu siê podoba. Jak siê go pytam, jak by³o, to siê tylko u¶miecha. A tak powa¿nie pisz±c, Przemek to prosty ch³op. Prosty jak budowa cepa. Nie chodzi mi o to, ¿e g³upi - jest bardzo inteligentny. Tylko wszystkie swoje problemy rozwi±zuje w mo¿liwie najprostszy sposób i zawsze jest szczê¶liwy i zadowolony z siebie. A ja jestem jego przeciwieñstwem, ja ci±gle widzê wszystko w skali szaro¶ci, ka¿de rozwi±zanie dla mnie to wybór miêdzy mniejszym, a wiêkszym z³em. Dlatego nie mogê uwierzyæ, ¿e mamy jak±¶ przysz³o¶æ przed sob±. On po prostu zniknie kiedy¶ nagle z mojego ¿ycia, tak nagle jak siê pojawi³. Dla niego nie bêdzie to wiêkszym problemem... a dla mnie bêdzie to ca³kowita katastrofa. Jak Przemek mnie traktuje? Dziwnie. Nie tak jak mê¿czyzna powinien traktowaæ kobietê. W zasadzie nigdy mi siê nie przeciwstawi³. Zawsze jak go o co¶ proszê, to siê zgadza, nawet jak wiem, ¿e to nie jest po jego my¶li. Kiedy¶ jak byli¶my u mojej kole¿anki wypi³ za du¿o i pajacowa³, bo to taki du¿y dzieciuch. By³am z³a i jak wrócili¶my do mnie to pod drzwiami powiedzia³am mu, ¿eby szed³ spaæ do siebie bo za du¿o wypi³. Poszed³ bez s³owa. Ba³am siê ¿e to ju¿ koniec, ale rano wys³a³ mi SMSa, ¿e jest g³odny i czy mo¿e przyj¶æ na ¶niadanie, czy ma sobie sam co¶ zorganizowaæ, jak gdyby nic z³ego siê nie sta³o. Innym razem, Przemek wyjecha³ na tydzieñ w góry, na Ukrainê, pod namioty, ze znajomymi. chcia³, ¿ebym te¿ jecha³a, ale dla mnie takie wyjazdy nie s± mo¿liwe i nigdy nie bêd±. Zgodzi³am siê na ten wyjazd, ale po trzech dniach dosz³am do wniosku, ¿e nie chcê byæ w takim zwi±zku i napisa³am mu to. Wróci³ w przeci±gu 24 godzin i oznajmi³, ¿e nigdy ju¿ nigdzie nie wyjedzie beze mnie... i mówi³, ¿e i tak strasznie têskni³... i ¶mierdzia³ jak bezdomny. |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
wañka wstañka
|
Cytat:
Ta mi³o¶æ twoich rodziców to nie mi³o¶æ, a szkodliwe co¶. Twoje spojrzenie na ¶wiat, zwi±zki i ludzi jest ostro przetr±cone.
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 075
|
Masz strasznie zaburzony obraz tego jak powinien wygl±daæ zwi±zek i bardzo nisk± samoocenê. Przerazi³o mnie jak stwierdzi³a¶, ¿e mê¿czyzna POWINIEN siê przeciwstawiaæ kobiecie(?!?) i w ogóle z Twojej opowie¶ci wynika, ¿e nie wiesz jak siê poruszaæ w sferze damsko- mêskiej.
Bardzo, bardzo rzadko to mówiê, ale chyba bez terapii w Twoim przypadku siê nie obejdzie...
#13 |
BAN sta³y
|
OK, wiem ¿e mam spaczone relacje z rodzicami, wiem to ju¿ od dawna i nie musicie mi tego u¶wiadamiaæ w ka¿dym po¶cie.
Terapia to ¿aden cud - psycholog to ¿aden cudotwórca. Podobno psycholodzy maj± najwiêksz± sieczkê w g³owie. Nie wiem czemu odwa¿y³am siê napisaæ tutaj o moich problemach. Po prostu mam jaki¶ kryzys, jesienn± depresjê. |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
on tired little feet
|
A jak mê¿czyzna powinien traktowaæ kobietê wg Ciebie? Serio pytam.
---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 758
|
Cytat:
![]()
![]() |
#16 |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
Zgadzam siê z dziewczynami - masz bardzo mocno skrzywione spojrzenie na relacje miêdzyludzkie, w tym relacjê z mê¿czyzn±.
Czy rodzice kochaj±? Oni zapewne tak uwa¿aj±, ale czy mi³o¶æ polega na kontroli i karaniu za "niepos³uszeñstwo", na próbach sterowania ¿yciem dawno doros³ej córki? Nie. S³usznie siê odciê³a¶, ale teraz chyba robisz krok w ty³. Zajmij siê sob± przede wszystkim, bo wygl±da na to, ¿e masz faceta, który Ciê kocha i wkrótce pewnie sama, osobi¶cie zniszczysz ten zwi±zek. Wygl±da na to, ¿e uciek³a¶ od kontroli rodziców, ale ona w Tobie dalej tkwi i nie umiesz przez to normalnie ¿yæ. Id¼ na terapiê, przepracuj to wszystko. |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
wañka wstañka
|
Cytat:
A terapia nie cud, a ciê¿ka praca. Jak nic nie zmienisz nie stworzysz z nikim zdrowej relacji. A gdyby¶ mia³a potomka to go skrzywdzisz, taka jeste¶ pokaleczona. W dodatku powtarzasz hase³ka zas³yszane o swoich rodziców. Masz ponad 30 lat, a zachowujesz siê dziecinnie.
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Odpowied¼ przecie¿ siê sama nasuwa i chyba wiesz, jaka bêdzie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Dzik
Wiadomo¶ci: 5 722
|
A mnie szczególnie po przeczytaniu epistoly o Przemku smierdzacym jak bezdomny w±tek ¶mierdzi trollem.
Sent fra min D2403 via Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 075
|
Cytat:
A mnie siê zrobi³o przykro- dziewczyna strzela focha, ¿e jej facet pojecha³ na wyjazd na który sama siê zgodzi³a, facet rzuca wszystko i wraca bo nie chce jej przykro¶ci sprawiaæ a jej przeszkadza, ¿e ¶mierdzi. Po paru dniach spêdzonych pod namiotem gdzie¶ na Ukrainie... czemu nie zaproponowa³a, np. ¿e mu plecy umyje?
![]() |
#21 |
BAN sta³y
|
Bo ¶mierdzia³... nie my³ siê przez kilka dni... w³asnie dlatego takie wyjazdy nie s± dla mnie do zaakceptowania.
Niezbyt dobrze sformu³owa³am to zdanie. Chodzi mi o to, ¿e facet powinien byæ stanowczy i stawiaæ na swoim. Takie konserwatywne podej¶cie. |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 538
|
Cytat:
I nie ka¿dy wyjazd pod namiot = smród, lito¶ci. Edytowane przez 201803090921 Czas edycji: 2016-09-20 o 13:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 229
|
Cytat:
tak siê zastanawiam, dlaczego chyba (?) zawsze piszesz, ¿e lepiej psychoterapeuta , a nie psycholog? Edytowane przez lolita96 Czas edycji: 2016-09-20 o 13:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
wañka wstañka
|
Cytat:
To¿ to najlepszym siê mo¿e zdarzyæ ![]()
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 229
|
Cytat:
To dlaczego sobie takiego nie znajdziesz? Rozumiem co masz na my¶li pisz±c stanowczy, posiadaj±cy w³asne zdanie itp... Ale co masz na my¶li pisz±c konserwatywne podej¶cie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 |
on tired little feet
|
psycholog ma wiedzê teoretyczn± a psychoterapeuta dodatkowo kursy na których siê uczy³ jak z tej wiedzy korzystaæ na terapii
![]() Autorko co my¶lisz o tej terapii? obawiam siê ¿e bez niej bêdzie Ci ciê¿ko sobie poradziæ.
#29 |
lokalna gwiazda
Wiadomo¶ci: 19 803
|
Wyobra¼ sobie, ¿e wcale nie musisz je¼dziæ z facetem w góry, a on z tob± chodziæ do opery.
|
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
gdyby rodzice ciê kochali to by chcieli twojego szczê¶cia. co z³ego jest w tym, ¿e facet jest rozwiedziony? w ¿aden sposób ciê to nie krzywdzi i nie sprawia, ¿e facet jest z³ym cz³owiekiem.
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:15.