15kg do zrzucenia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-20, 21:12   #1
paulinka251
Przyczajenie

Angry

15kg do zrzucenia

Heej Jestem tu nowa, do stworzenia konta na tym forum skłoniło mnie, pewnie jak większość osób tutaj SCHUDNIĘCIE!!!
Mam 18 lat, 164cm wzrostu i ważę 79kg...Przez rok przytyłam 15kg. Czuję się okropnie. Jestem zdeterminowana i gotowa do działania! Tylko od czego zacząć? Za 4 miesiące mam studniówkę, a czuję się i wyglądam okropnie. Chciałabym do tego czasu schudnąć ile się da najwięcej. Pomożecie? Nie wiem co chcę konkretnie od was usłyszeć ale każda rada mile widziana!
paulinka251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-20, 22:30   #2
shini
Zakorzenienie

Dot.: 15kg do zrzucenia

Ja przytylam momentalnie parenascie kilo, zawsze bylam szszczupla. Schudlam w sumie 10 kg, biorac pod uwage ile wazylam najwiecej. Przede wszystkim musisz zrozumiec, ze powinnas chudnac zdrowo i nie za szybko, waga tez nie jest kluczowa tylko wymiary. Powinnas sie zdrowo odzywiac i cwiczyc. Najciezej jest zaczac, ja cwicze od 2 miesiecy, odzywiam sie zdrowo juz troche dluzej, nie jem w ogole klasycznego cukru, odstawilam alkohol. Jesli masz mozliwosc najlepiej zapisz sie na silownie i skorzystaj z porady osobistego trenera. Ja odkad cwicze, w ciagu 2 miesiecy schudlam ponad 5 kg, ale chodzi zwlaszcza o wymiary, ktore ekstra sie zmniejszyly. Raz w miesiacu mam trening z trenerka, ktora mi go rozpisuje, pokazuje jak wykonywac cwiczenia, wczesniej wazy specjalna waga, ktora mierzy tez poziom tkanki tluszczowej, miesniowej, okresla wiek metaboliczny itd. Rozpisala mi tez diete. Moje cialo sie super zmienia, uzywam tez suplementow z Noble Health, Get Slim Morning & Night i Get Slim Cellulite, bez diety i cwiczen nie dzialaly, ale teraz pomagaja Niestety to ciezka praca, ale polecam zdrowy sposob chudniecia
Stary 2016-09-21, 14:39   #3
paulinka251
Przyczajenie

ja niestety nie mam możliwości chodzenia na siłownie (najbliższa jest 1,5h drogi autobusem, a jestem w klasie maturalnej więc czasu nie mam za dużo) Staram się na razie stopniowo wykluczać niezdrowe rzeczy, ale po przeczytaniu wielu różnych porad na internecie wciąż nie wiem co dokładnie powinnam jeść na śniadanie, kolację, przekąskę w szkole. A co do treningów to zaczęłam robić Jillian Michaels 30min level 1.
paulinka251 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-21, 18:52   #4
Joanna XL
Zakorzenienie

Ja już kolejne swoje odchudzanie ćwiczę z youtube'm i też daje radę. Za pierwszym razem ładnie schudłam na treningach mel b i chodakowskiej - więc tym się nie martw, grunt to konsekwencja

Podstawowa sprawa to dieta. Jesteś młoda (to ważne bo masz szybszy metabolizm), uczysz się - generalnie nie powinnaś za bardzo ciąć kalorii (bo od głodówkowej diety owszem waga poleci ale metabolizm zwolni i z czasem będziesz tyła z powietrza, o innych negatywnych skutkach nie wspominając).
Zwróć uwagę na to co jesz - wyrzuć cukier, zamień biały makaron, chleb, ryż itd na ciemny/pełnoziarnisty. Podstawa to regularne posiłki - co te trzy godziny powinnaś jeść
Ze słodyczy, alkoholu i ociekającego tłuszczem mięsa/potraw też warto zrezygnować. Oraz z mocno przetworzonych rzeczy (typu gotowce, fastfoody).

Poza tym wystarczy jak będziesz jeść regularnie , rozsądne porcje, ze sporym udziałem warzyw.

Przykładowo:
Śn kanapki z wędliną/żółtym serem i warzywami / owsianka z owocami
2 śn owoc +białko (jogurt/serek wiejski - ale nie te kolorowe tylko naturalne), ew. kanapka (zwróć uwagę na dobre pieczywo)
O standard - mięso/ryba, warzywa, dodatek - ziemniaki/kasze/ pełnoziarnisty ryż/makaron (bez sosu, więcej warzyw niż ziemniaków, mięso pieczone/gotowane, lepiej chudsze,)
P owoc + jogurt, twarożek, garść orzechów (jedna
K w mojej opinii najlepiej sprawdzają się kolacje białko z warzywami i zdrowym tłuszczem - czyli np jajka z warzywami, chude mięso/ryba z warzywami, warzywa z serem, sałtki ... Unikałabym chleba na kolację.

To taki standard (tak myślę) - którego większość z nas próbuje się trzymać Nie jest to takie proste niestety - bo sporo rzeczy kusi wokół

Nie piszę Ci porcji - bo nie wiem czy jesteś na tyle zdeterminowana żeby liczyć kalorie Jeśli tak - sprawdź jakie masz BMR (podstawową przemianę materii - poniżej niej nie powinno się absolutnie schodzić) - na ogół dziewczyny biorą diety po np 1200 kcal - a dla większości to o wiele za mało.

Generalnie żeby chudnąć trzeba jeść (tylko mądrze)

Mam nadzieję że coś pomogłam - jakby co pytaj ... Wiedzy teoretycznej zebrałam sporo
Joanna XL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości