|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny w UK pomozcie - zaginiony dowod i work permit
Witam
W lipcu ubieglego roku skladalam aplkacje by otrzymac work permit czyli te niepotrzebne pozwolenie o prace. No jak wiadomo musialam im tez wyslac paszport lub dowod. Wyslalam dowod i do dzisisj nie otrzymalam ani pozwolenia o prace ani dowodu. Jakos tak w listopadzie do mojego pracodawcy home office wyslal fax zebym przefaksowala im moj adres to mi dowod odesla. I nic. Dzwonilam do nich ale zawsze jest zajete i pisalam im maile ale pozostaly bez odpowiedzi. W czerwcu wracam na stale do polski i dowo jest mi potrzebny bo wychodze za maz. Juz nie wiem co moge zrobic. Nawet napisalam do ambasady ale oni nic nie moga zrobic. Czy ktoras z kochanych wizazanek orientuje sie co moge zrobic? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziewczyny w UK pomozcie - zaginiony dowod i work permit
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Nie bo to nic nie da. Oni nie przyjmuja osobiscie interesantow. Tylko tel lub fax na ktore nie odpowiadaja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
wyglada na to, ze Twoj dowod zaginal na poczcie
![]() a ubezpieczylas paczke (z dowodem), zanim ja wyslalas? Jesli tak i masz potwierdzenie, masz prawo zglosic ten fakt na poczcie, a oni beda interweniowac. A poza tym dlaczego dopiero teraz sobie o tym przypomnialas? Wiesz, ze jesli ktos nieuczciwy znalazl Twoj dowod, mozesz miec spore klopoty? Tym bardziej, ze tego nie zglosilas... Mojemu znajomemu paszport i dowod zostaly ukradzione, przez co musial sie wybrac do polskiej ambasady w Londynie (mieszkal w Sheffield) W kazdym razie zycze Ci powodzenia ![]() Mam nadzieje, ze dowod sie znajdzie
28/02/2015 Ola ![]() Edytowane przez anyolek Czas edycji: 2009-03-14 o 17:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Nie sadze zeby na poczcie zaginal dlatego ze otrzymalabym chociaz pozwolenie na prace bo sa one osobno wysylane. Z tego co wiem to duzo takich przypadkow bylo z zaginieciem dowodu w home office
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
a masz pewnosc, ze Twoj dowod w ogole dotarl do Home Office?
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
W pierwzym poscie piszesz ze nie otrzymalas ani dowodu ani pozwolenia a w nastepnym, ze Home Office napewno dostal Twoj dowod bo dostalas pozwolnie. Nie rozumiem? I zgadzam sie z Anyolek, troche za pozno zaczelas sie tym interesowac. Teraz to moze byc zapozno. A do Home Officu wcale nie tak trudno sie dodzwonic. Ja dzwonilam niedawno i odbrali. Dzwon do skutku. Jesli dostali dowod i zgubili beda musieli to jakos zrekompensowac. Ale sprawdz na poczcie czy przesylka napewno dotarla. Moja kolezanka czekala na paszport ponad 6 miesiecy. najpierw powiedzieli jej, ze nie dostali, wyslala im potwierdzenie nadania i odbioru. okazalo sie ze paszport jednak dostali, ale trwalo to jeszcze jakies 3 miesiace i wymagalo sporo telefonow . choc 9 miesiecy to sporo czasu, wiec prawde mowiac uwazam ze szance sa nikle, ale nie mozna sie poddawac, Jesli sie nie dodzwonisz, wyslij im list z zadaniem zwrotu dowodu dolacz kopie nadania wysylki i odbioru.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Tak mam pewnosc ze dowod dotarl do home office bo dostalam pismo ze dotarl i musze poczekac pare tygodni az mi go zwroca razem z pozwoleniem.
sylwunia3009 napisalam ze OTRZYMAłABYM a nie ze OTRZYMALAM. No ja jakos ni moge sie dodzwonic |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Dziwne, jestem pewna, ze biuro jest czynne od poniedzialku do piatku, nawet wlasnie to sprawdzilam w necie.
Nie wiem, moze kiedy wlacza sie automat, Ty myslisz, ze to poczta i odkladasz sluchawke?? Posluchaj wiadomosci, z reguly jest tak, ze po wykreceniu numeru Home Office, musisz odsluchac wiadomosci automatu, ktory podaje Ci numery adekwatne do podloza Twojego problemu, np od 1-9, ktore musisz wcisnac. No i wtedy Cie laczy z informacja. Tutaj jest strona Home Office http://www.homeoffice.gov.uk/contact-us Jest zaznaczone, ze biuro jest czynne codziennie od pn do pt w godzinach od 9 do 17
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Kochane dziewczyny! Ja to wszystko wiem: wiem ze po polczeniu sie z home office trzeba wybrac odpowiedniu numerek (jeszcze nigdy niekt nie odebral), jak juz pisalam na fax i maile nieodpowiadaja. Juz nawet nie chce wspominac jakie rachunki za tel przychodza jak dzwonie do nich i slucham automatu.... Z ta rekompensata przez home office to jest roznie... Czytalam ze jednej dziewczynie zaproponowali 32 funty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
dziwne. ja dzownilam, od razu sie polaczylam
a paszport odeslali mi po 3 dniach pozwolenie dostalam po tygodniu 9 miesiecy...za dlugo, najpierw musisz ustalic z poczta czy dostarczyli do HO potem ustal czy HO wyslalo i czy to poczta winna jest temu ze nie masz paszportu i papierow dzwon, dzwon, dzwon |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Nie zgadniecie gdzie jest mój dowod... Ale po kolei
![]() ![]() ![]() W kazdym razie dziekuje dziewczyny za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:19.