Kłójący ból w piersi po karmieniu! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-26, 12:54   #1
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

Kłójący ból w piersi po karmieniu!

Mam problem, otóż od jakiegoś czasu po karmieniu piersią czuję kłójący ból, w okolicach sutka Na piersi nie widzę żadnych zmian, nie wyczuwam też żadnych guzków świadczących o zastoju. Już myślałam, że przeszło, bo przez dwa dni nie bolało, ale dzisiaj znowu czuję ten ból Któraś też tak miała?
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 13:18   #2
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Kłójący ból w piersi po karmieniu!

Pewnie źle się maluch przysysa, naciąga sutka/skórę piersi i stąd. Ja tak mam gdy córa zaczyna usypiać i automatycznie niezbyt dobrze trzyma sutka.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 20:10   #3
ewelinka2210
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość
Mam problem, otóż od jakiegoś czasu po karmieniu piersią czuję kłójący ból, w okolicach sutka Na piersi nie widzę żadnych zmian, nie wyczuwam też żadnych guzków świadczących o zastoju. Już myślałam, że przeszło, bo przez dwa dni nie bolało, ale dzisiaj znowu czuję ten ból Któraś też tak miała?
A maluch nie ma pleśniawek? Gdzieś czytałam kiedyś, że kłójący ból sutka może być też objawem grzybicy, ale to by chyba musiało boleć cały czas. Myślę, że wytłumaczenie Szajajaby sensowniejsze
ewelinka2210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 21:53   #4
taszkin
Zakorzenienie

Jak długo karmisz? Jak długo trwa taki ból? Nie masz temp?

Mnie takie bóle zdarzały się przy córce i synku przez pierwsze miesiące karmienia. Czytałam gdzieś, że to może być efekt produkcji mleka. Spróbuj gdy boli nagrzać pierś, np. okładem z namoczonej w ciepłej wodzie (albp nagrzanej żelazkiem) pieluszki tetrowej. Często przystawiaj. Mnie pomagało.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-28, 23:49   #5
aniolekKB
Zakorzenienie

GG do aniolekKB

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;40505922]Pewnie źle się maluch przysysa, naciąga sutka/skórę piersi i stąd. Ja tak mam gdy córa zaczyna usypiać i automatycznie niezbyt dobrze trzyma sutka.[/QUOTE]
Szaja, staram się pilnować, żeby córeczka dobrze ssała sutka, poza tym ten ból nie jest powierzchniowy, tylko taki jakby wewnętrzny, jakby ktoś dźgał nożem w środek piersi lub wkłuwał gigantyczną igłę...
No i czasami się pojawia po odciągnięciu laktatorem, tylko wtedy jest jakby mniejszy.
Cytat:
Napisane przez ewelinka2210 Pokaż wiadomość
A maluch nie ma pleśniawek? Gdzieś czytałam kiedyś, że kłójący ból sutka może być też objawem grzybicy, ale to by chyba musiało boleć cały czas. Myślę, że wytłumaczenie Szajajaby sensowniejsze
Nie zauważyłam u Martusi pleśniawek. Też o tym myślałam, ale to raczej nie to.
Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Jak długo karmisz? Jak długo trwa taki ból? Nie masz temp?

Mnie takie bóle zdarzały się przy córce i synku przez pierwsze miesiące karmienia. Czytałam gdzieś, że to może być efekt produkcji mleka. Spróbuj gdy boli nagrzać pierś, np. okładem z namoczonej w ciepłej wodzie (albp nagrzanej żelazkiem) pieluszki tetrowej. Często przystawiaj. Mnie pomagało.
Karmię od 3 miesięcy. Ból jest dziwny, bo trwa kilka dni, potem jest dzień dwa spokoju i wtedy znowu się pojawia. Dzisiaj w ogóle nie bolało, ale nie wiem jak to będzie jutro. Nie mam temperatury.
Może dlatego jest ten ból, bo zaczęłam karmić bardzo nieregularnie. W większości karmię mm, a piersią rano i potem co drugie karmienie. W weekendy to różnie. Wieczorem natomiast odciągam laktatorem. Już sama nie wiem co to jest
aniolekKB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 16:48   #6
LadyMagnolia
Rozeznanie

Przez pierwsze 3 miesiące laktacja się reguluje. I dopiero po 3 miesiącach regulują sie hormony. Jeśli karmisz mieszanie i nieregularnie małej może się mylić rodzaj ssania. Butelkę ssie się inaczej niż pierś i z tego powodu może boleć. Albo możesz miec jakieś zakażenie bakteryjne, albo grzybicze. Czasem dlatego boli.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 20:09   #7
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Ja miałam taki kłujący, wewnętrzny ból jak karmiłam w pozycji spod pachy, tylko u mnie to było głównie w trakcie karmienia a nie po. Jak przeszłam na karmienie na leżąco wszystko przeszło.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 22:28   #8
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolekKB Pokaż wiadomość

Karmię od 3 miesięcy. Ból jest dziwny, bo trwa kilka dni, potem jest dzień dwa spokoju i wtedy znowu się pojawia. Dzisiaj w ogóle nie bolało, ale nie wiem jak to będzie jutro. Nie mam temperatury.
Może dlatego jest ten ból, bo zaczęłam karmić bardzo nieregularnie. W większości karmię mm, a piersią rano i potem co drugie karmienie. W weekendy to różnie. Wieczorem natomiast odciągam laktatorem. Już sama nie wiem co to jest
Może to jest przyczyna. Jak pisze LadyMagnolia, laktacja dopiero się reguluje, a nieregularne przystawianie raczej w tym nie pomaga. Do tego córeczka przez jedzenie w większości z butelki może (ale nie musi) mieć problem z poprawnym ssaniem.
Ja, mimo, że karmiłam bardzo często przystawiając i dzieci były tylko na piersi też czułam kłucie. Przeszło po właśnie 4 miesiącu, już się nie zdarza.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-01, 10:55   #9
maxima5
Przyczajenie

Witajcie,
mój maluszek ma miesiąc i mam problem. Po karmieniu piersią czuję kłujący ból w obu piersiach czasem bardzo silny. Mały nie ma pleśniawek, nie widać u mnie objawów grzybicy, nie mam innych objawów. Ból pojawia się ok 15 min. po karmieniu i trwa ok 5 min.
Dodatkowo podczas karmienia jedną piersią bardzo boli mnie brodawka czasem tak że wyć się chce. Położna stwierdziła ostatnio że mały bardzo dobrze się przystawia do piersi i dobrze ssie i ona nie wie czemu mnie to tak boli... pomóżcie, jaka być jeszcze tego przyczyna bo jeśli to jeszcze parę dni potrwa to odstawię małego od piersi bo już rady nie daję
Dodam że mały jest dokarmiany trochę butlą bo zaczął tracić na wadze będąc tylko na piersi (zalecenie pediatry)
maxima5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-27, 15:20   #10
Anciaaaaaa
Przyczajenie

Podbijam temat, czy któraś z Wizażanek wie coś wiecej niż odpowiedzi powyżej?? Mam tożsamy problem - kropka w kropkę, co maxima5....
Anciaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości