Zapłodnienie nasieniem dawcy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-09-26, 16:28   #1
ruda2305
Przyczajenie

Zapłodnienie nasieniem dawcy

Witam.
Mam 28 lat, jestem osobą samotną. Bardzo chciałabym mieć dziecko, no ale jak wiadomo do tego trzeba dwojga, a z tym niestety trudno. Byłam w związku tylko raz, aktualnie od kilku lat jestem sama. Nie chcę czekać w nieskończoność na tego odpowiedniego, coraz częściej myślę o tym aby skorzystać z nasienia dawcy. Wiem, że pewnie spotka mnie masa krytyki, ale nie wyobrażam sobie, żeby za 10 lat usłyszeć, że niestety jest za późno na dzieci i na starość zostać kompletnie sama.
Sporo czytałam na ten temat, jednak nadal mam mnóstwo pytań i wątpliwości, dlatego może jest wśród was osoba która skorzystała z takiej formy zapłodnienia? Chętnie bym z kimś takim porozmawiała.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
ruda2305 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-26, 16:49   #2
AlaZala
Zadomowienie

Dot.: Zapłodnienie nasieniem dawcy

Cytat:
Napisane przez ruda2305 Pokaż wiadomość
Witam.
Mam 28 lat, jestem osobą samotną. Bardzo chciałabym mieć dziecko, no ale jak wiadomo do tego trzeba dwojga, a z tym niestety trudno. Byłam w związku tylko raz, aktualnie od kilku lat jestem sama. Nie chcę czekać w nieskończoność na tego odpowiedniego, coraz częściej myślę o tym aby skorzystać z nasienia dawcy. Wiem, że pewnie spotka mnie masa krytyki, ale nie wyobrażam sobie, żeby za 10 lat usłyszeć, że niestety jest za późno na dzieci i na starość zostać kompletnie sama.
Sporo czytałam na ten temat, jednak nadal mam mnóstwo pytań i wątpliwości, dlatego może jest wśród was osoba która skorzystała z takiej formy zapłodnienia? Chętnie bym z kimś takim porozmawiała.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.
Dawca ma być anonimowy?
AlaZala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-26, 16:54   #3
ruda2305
Przyczajenie

Tak
Stary 2016-09-26, 16:59   #4
lolita96
Zadomowienie

Jestes pewna , że nie chcesz stworzyć z kimś rodziny? Jestes jeszcze młoda...
Wykorzystalas już wszystkie opcje żeby poznac kogos ciekawego?
lolita96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-26, 17:03   #5
AlaZala
Zadomowienie

Ja wstrzymałabym się z tą decyzją i spróbowała znaleźć sobie partnera, o ile oczywiście jesteś zainteresowana życiem w związku.
AlaZala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-26, 17:18   #6
wiekanka
Zakorzenienie

Niestety w Polsce ta opcja dla samotnych kobiet nie istnieje.Nie wiem moze za granica.
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-26, 17:28   #7
kennedy
Zakorzenienie

Poszukaj kogos. 28 lat to nie jest duzo.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-26, 17:55   #8
ruda2305
Przyczajenie

Pewnie, że chciałabym stworzyć normalną rodzinę. Ale tak jak już pisałam, nie chcę czekać w nieskończoność na kandydata na męża i ojca. Problem jest w tym, że jestem osobą raczej nieśmiałą, mam mało znajomych, a co za tym idzie nie chodzę często na imprezy itp. Próbowałam kogoś poznać przez internet - do tej pory nie wyszło.
Stary 2016-09-26, 18:28   #9
201803071142
Konto usunięte

Czy nagłe macierzyństwo to nie próba ucieczki przed czymś, chociażby samotnością?
Dziecko możesz spokojnie urodzić nawet za dziesięć lat.
201803071142 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-26, 18:34   #10
lolita96
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ruda2305 Pokaż wiadomość
Pewnie, że chciałabym stworzyć normalną rodzinę. Ale tak jak już pisałam, nie chcę czekać w nieskończoność na kandydata na męża i ojca. Problem jest w tym, że jestem osobą raczej nieśmiałą, mam mało znajomych, a co za tym idzie nie chodzę często na imprezy itp. Próbowałam kogoś poznać przez internet - do tej pory nie wyszło.

do tej pory to znaczy jak długo masz konto na portalu i intensywnie z niego korzystasz? Jak często umawiasz się z kims na spotkanie realne?
Mysle, ze zdecydowanie za szybko się poddajesz
lolita96 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-26, 19:07   #11
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez Toblerone Pokaż wiadomość
Czy nagłe macierzyństwo to nie próba ucieczki przed czymś, chociażby samotnością?
Dziecko możesz spokojnie urodzić nawet za dziesięć lat.
No nie koniecznie, w wieku 38 lat moze juz byc wiele problemow z tym. Jest tez zwiększone ryzyko. Nie przesadzajmy.

Autorko daj sobie jeszcze troche czasu, sprobuj znalezc odpowiedniego partnera. Próbuj, wychodz do ludzi, rozmawiaj w internecie- jesli sie nie uda wtedy mozesz poddac sie zaplodnieniu nasieniem dawcy.
dorris23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-26, 19:20   #12
201803071142
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dorris23 Pokaż wiadomość
No nie koniecznie, w wieku 38 lat moze juz byc wiele problemow z tym. Jest tez zwiększone ryzyko. Nie przesadzajmy.

Autorko daj sobie jeszcze troche czasu, sprobuj znalezc odpowiedniego partnera. Próbuj, wychodz do ludzi, rozmawiaj w internecie- jesli sie nie uda wtedy mozesz poddac sie zaplodnieniu nasieniem dawcy.
Kobiety spokojnie rodzą do 40stki, a że badać się w czasie ciąży należy, to sprawa oczywista. W moim otoczeniu są same matki grubo po 30stce. Dziś z racji sytuacji finansowej dużo później decydujemy się na potomstwo niż chociażby 30-40 lat temu.

Nie ma nic gorszego niż zachodzenie w ciążę na siłę bo to "już czas".
201803071142 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-26, 19:38   #13
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez Toblerone Pokaż wiadomość
Kobiety spokojnie rodzą do 40stki, a że badać się w czasie ciąży należy, to sprawa oczywista. W moim otoczeniu są same matki grubo po 30stce. Dziś z racji sytuacji finansowej dużo później decydujemy się na potomstwo niż chociażby 30-40 lat temu.

Nie ma nic gorszego niż zachodzenie w ciążę na siłę bo to "już czas".
Nikt tu nie pisze o zachodzeniu w ciąże na siłe, nie przesadzajmy.
To, że rodza wiemy nie od dziś. Ale niestety w tym wieku ciaża juz jest z wiekszym ryzykiem, często tez trudniej jest w nią zajść, czestsze poronienia, mogą występować choroby układu krążenia, nadciśnienie czy otyłość.
Przede wszystkim trudność w donoszeniu ciąży z powodu obniżenia się poziomu hormonów sprzyjających jej prawidłowemu rozwojowi – progesteronu i estrogenu. A także zagrożenie poronieniem z powodu ogólnie gorszego stanu zdrowia. Im kobieta jest starsza, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia nadciśnienia, cukrzycy, nadczynności lub niedoczynności tarczycy, otyłości.
Również większe ryzyko chorób dziecka. Wad genetycznych.

Edytowane przez dorris23
Czas edycji: 2016-09-26 o 19:46
Stary 2016-09-26, 19:43   #14
poshh
Zadomowienie

Spróbuj na forach tematycznych, tam są osoby, które korzystały, może złapiesz kontakt
poshh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-26, 19:57   #15
pfffh
Zadomowienie

W każdym wieku można mieć problemy z zajściem w ciążę. Tak samo może to dotyczyć 20latki jak i 40tki. Ale nie o tym jest dyskusja, więc nie ma co się zagłębiać.

Ja nie chciałabym mieć dziecka z anonimowym dawcą. Autorko jeżeli nie chcesz juz szukac ojca dla swojego dziecka i wolisz skorzystać z dawcy (o ile jest taka możliwość dla samotnych kobiet) to spróbuj.
Stary 2016-09-26, 19:59   #16
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez pfffh Pokaż wiadomość
W każdym wieku można mieć problemy z zajściem w ciążę. Tak samo może to dotyczyć 20latki jak i 40tki. Ale nie o tym jest dyskusja, więc nie ma co się zagłębiać.

Ja nie chciałabym mieć dziecka z anonimowym dawcą. Autorko jeżeli nie chcesz juz szukac ojca dla swojego dziecka i wolisz skorzystać z dawcy (o ile jest taka możliwość dla samotnych kobiet) to spróbuj.
Oczywsicie z tym ze u 40 latki jest to wieksze ryzyko. Ale nie o tym. EOT
Stary 2016-09-26, 22:25   #17
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-09-27 o 18:06
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-26, 22:49   #18
Salalina
Rozeznanie

Moze masz jakiegos zainteresowanego kolege geja? Dziecko mialoby ojca. Znam takich rodzicow, swietnie sie dogaduja, bo nie miedzy nimi cisnienia zwiazkowego. Maly mieszka z mama, a tata kamienice dalej.
Stary 2016-09-27, 06:57   #19
Karena 73
Kobieta z klasą

Dziecko to ogromna odpowiedzialność. Wymaga poświęcenia dużo czasu, energii i pokładów finansowych.
Jesteś gotowa zrezygnować z pracy w pierwszych latach jego życia, aby móc się opiekować maluchem aż pójdzie do przedszkola? Poza tym w przedszkolach dzieci często choruję i znowu trzeba brać wolne. Mam nadzieję, ze to wszystko przemyślałaś, bo staranie się o dziecko, żeby oddać je potem do żłobka jest bezsensu. Lepiej kupić sobie psa albo dwa. Nie decyduj się na dziecko z pobudek egoistycznych.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-27, 07:16   #20
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Salalina Pokaż wiadomość
Moze masz jakiegos zainteresowanego kolege geja? Dziecko mialoby ojca. Znam takich rodzicow, swietnie sie dogaduja, bo nie miedzy nimi cisnienia zwiazkowego. Maly mieszka z mama, a tata kamienice dalej.
Po prostu wzór rodziny (nie chodzi mi o orientację seksualną)...
_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-27, 08:07   #21
Adrianna_8
Zakorzenienie

Jesli dziecko ma Ci zapelnic luke samotnosci w zyciu, to sie wstrzymaj. Dziecko to nie zabawka.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-27, 08:18   #22
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Jesli dziecko ma Ci zapelnic luke samotnosci w zyciu, to sie wstrzymaj. Dziecko to nie zabawka.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Dokładnie to samo sobie pomyślałam. Dziecko to skarb ale rodzenie go z niewłaściwych pobudek ,nie zapewni wam obu szczęścia w przyszłości a poczucie osamotnienie wbrew pozorom tylko się pogłębi.
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-27, 13:51   #23
201703081551
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Dokładnie to samo sobie pomyślałam. Dziecko to skarb ale rodzenie go z niewłaściwych pobudek ,nie zapewni wam obu szczęścia w przyszłości a poczucie osamotnienie wbrew pozorom tylko się pogłębi.
Wychowywalam się i z matką i ojczymem ale miałam koszmar w domu rodzinnym, więc jako dziecko marzyłam o adopcji. Wolałabym mieć samotną matkę która mnie kocha i mnie pragnęła, niż dwoje rodziców którzy mną pomiatali I nie czuję się wybrakowana czy jakaś skrzywiona, bo nie znam prawdziwego ojca...bez przesady.

A nie myślałaś zamrozić jajeczka? Wtedy większa szansa na ciąże nawet po 40, jak się znajdzie odpowiedni kandydat, no i większa na to że będzie zdrowsze . Choć fakt, kosztowna opcja
201703081551 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-27, 13:58   #24
eyo
Zakorzenienie

nie wiem dlaczego aż tyle osób zakłada, że autorka ma jakieś dziwne pobudki ku temu by mieć dziecko - a partnera może sobie przecież znaleźć i później, już to dziecko mając

chęć posiadania dziecka musi zaraz oznacza, że autorka jest samotna i że nie ogarnia odpowiedzialności jaka idzie za tą decyzją? a z tym czekaniem to też porady roku - zanim znajdzie faceta niech minie rok lub dwa, zanim związek się rozwinie na tyle żeby mówić o ślubie i o dzieciach niech miną kolejne dwa trzy lata - jeżeli oczywiście zakładam, że ma czekać na odpowiedzialnego faceta i zrobić to dziecko dopiero jak będzie pewna sytuacji i partnera (bo znaleźć faceta w miesiąc i zrobić sobie dziecko to można od ręki) - robi się z tego 35 lat i oczywiście, że wiele kobiet rodzi w takim wieku dzieci no ale może autorka nie chce być 55 letnią matką świeżo upieczonej studentki/studenta i ja osobiście nie uważam, żeby to było jakoś nierozsądne myślenie

biorąc pod uwagę właśnie to jakie problemy z ciążą mają już młode kobiety ja bym nie liczyła na miejscu kogoś zdecydowanego na dzieci, że "jakoś to będzie" - o ile autorka to sobie przemyślała, jest pewna swojej decyzji i ma warunki do tego by być samotną matką to czemu nie? zwłaszcze, że bycie samotną matką nijak nie przekreśla jej szans na znalezienie sobie partnera w przyszłości z którym stworzy rodzinę

a rady z serii "kup sobie psa lub dwa" - żal komentować, to jest dopiero odpowiedzialna rada...

autorko - zamiast gdybać na forum musisz po prostu poszukać stosownej kliniki i udać się do lekarza żeby się dowiedzieć dokładnie jak to by wyglądało w Twoim przypadku od strony prawnej i medycznej

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2016-09-27 o 13:59
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-28, 08:12   #25
robcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mroja Pokaż wiadomość
Wychowywalam się i z matką i ojczymem ale miałam koszmar w domu rodzinnym, więc jako dziecko marzyłam o adopcji. Wolałabym mieć samotną matkę która mnie kocha i mnie pragnęła, niż dwoje rodziców którzy mną pomiatali I nie czuję się wybrakowana czy jakaś skrzywiona, bo nie znam prawdziwego ojca...bez przesady.

A nie myślałaś zamrozić jajeczka? Wtedy większa szansa na ciąże nawet po 40, jak się znajdzie odpowiedni kandydat, no i większa na to że będzie zdrowsze . Choć fakt, kosztowna opcja
Nigdzie nie napisałam ,że uważam kogoś za gorszego .Wręcz uważam ,że samotni rodzice potrafią wychować wspaniałe dzieci i nie są w niczym gorsi.Bez przesady. Ale myślę ,że należy się 10 razy zastanowić nad takim krokiem. Autorka jest jeszcze młoda i jeśli jest zdrowa ma sporo czasu.To ,że w tej chwili nie ma partnera może się w każdej chwili zmienić a zamiast zastanawiać się nad bankiem spermy powinna zacząć aktywnie poszukiwać drugiej połówki.Jest wiele możliwości. Mając małe dziecko jeszcze bardziej zamknie się w swoim świecie i trudniej będzie jej znaleźć partnera.
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-28, 11:22   #26
Jasmin85
Raczkowanie

Przede wszystkim zrób badania - to najważniejsze. Jeśli wszystko jest w porządku daj sobie jeszcze trochę czasu, jesteś młoda i masz spore szanse że zbudować szczęśliwy związek i założyć rodzinę.
Jasmin85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości