|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
uparta chmura
|
alimenty
dziewczyny mam prośbę
![]() niestety sytuacja najprawdopodobniej niedługo zmusi mnie do tego żeby podać ojca mojego dziecka o alimeny pomóżcie jak co i gdzie,chodzi mi sprawy sądowe,wnioski itp...biurokracja dodam,że dziecko ma 2 lata,a ojciec dziecka obecnie nie pracuje.., ja jestem jeszcze rok na urlopie wychowawczym,mam własne mieszkanie. prosze o jakies podpowieidzi,bo ja nie potrafie się odnależć w tej sytuacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: alimenty
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Poszukaj w google forum prawne, tam z pewnością szybciutko znajdziesz pomoc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
uparta chmura
|
dziękuje za odpowiedzi na moje pytanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
witam, ja złożyłam pozew o podwyższenie alimentów pod koniec lipca, rozprawę mam na pażdziernik
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Z takimi sprawami nie a co czekac. Wszystkie wnioski, czy wzory znajdziesz w necie, naprawde nie trzeba sie wysilic, zeby znalezc. Nic nie szkodzi, ze bezrobotny, skoro zdolny do podjęcia zatrudnienia. Składasz 2 egzemplarze w sądzie rodzinnym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jeśli ojciec jest bezrobotny a sąd przysądzi Tobie alimenty,( podaj kwotę wysoką, wtedy sąd będzie miał z czego zrzucić, np. 1000 zł ), To jeśli ojciec nie będzie płacił, Złożysz wniosek o alimenty do MOPS-u. Warunek jest taki, że masz niskie dochody a alimentami zaległymi od ojca zajął się komornik. Ale to jeszcze długa droga.
Najpierw sprawa o alimenty w sądzie. Jak sąd przyzna alimenty a ojciec nie będzie płacił, Sprawa do komornika Jak ojciec będzie się dalej uchylał, o alimenty możesz podać dziadków dziecka ( teściów niedoszłych) Na koniec tej drogi jest mops. Alimenty się należą na każde dziecko. Ja pobieram alimenty już czternaście lat. Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Koniecznie zabierz ze sobą wszystkie rachunki , żeby udowodnić swoje stałe koszty. Przedstaw rozliczenie czynszowe, rachunki za media, rachunki z apteki np. za witaminki i leki dla dziecka, jeśli leczysz się stale na coś to też rachunki dołącz, jeśli chodzisz prywatnie na badania lub do lekarza, dosłownie wszystko. Dziecko jest małe, więc twoja opieka jest konieczna, co do tatusia to sądu nie interesuje brak zatrudnienia, z reguły stwierdza że dorosły i zdrowy to ma dziecko utrzymywać. Według sądu ojciec ma obowiązek pokryć połowę kosztów utrzymania dziecka, na co składają się również zużyte media i leczenie i odzież ( a dzidzia ciągle wyrasta...). Co do komornika to musisz nie mieć ani grosza wpływu od tatusia przez 3 miesiące i tu też potem jest problem, bo wystarczy że wpłaci komornikowi 10 zł, z czego on potrąci sobie prowizję i już jesteś zablokowana, można wtedy zawiadomić prokuraturę i oni wyjaśnią sobie z dłużnikiem czemu nie płaci. MOPS to też Ci zablokuje wypłatę z funduszu alimentacyjnego jeśli powiadomi go komornik o jakimkolwiek wpływie i doradzi alimenty od teściów, co jest dość korzystne bo często mają solidne dochody. Jeśli coś nie jasno napisałam to pytaj
![]()
![]() |
![]() |
#9 |
uparta chmura
|
dziewczyny dziękuję za odpowiedzi
![]() niestety jego rodzice nie żyją.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mops płaci do 500 zł alimenty,a ojcu zbiera sie dług u komornika, pod warunkiem ze nie płaci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
czy wiecie może jak wygląda rozprawa o pdwyższenie alimentów?
Wybierz mężczyznę, który będzie niszczył twoją szminkę, a nie tusz do rzęs. Zawsze trzeba działać, źle czy dobrze, okaże się później, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania, czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Wybierz mężczyznę, który będzie niszczył twoją szminkę, a nie tusz do rzęs. Zawsze trzeba działać, źle czy dobrze, okaże się później, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania, czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Kobitki moze ktoras z Was sie orientuje i mi cos podpowie.
Mieszkam w Irlandii, maz mnie zostawil mieszka w luksemburgu. pobiera jakas kase na corke, ktora mieszka ze mna. nie placi mi zadnej kasy. Bede sie niedlugo widziec z prawniczka, ale prawde mowiac nie wiem czy moze mi ona cos poradzic, bo go nie ma w Irlandii. Wg irlandzkiego prawa musimy byc co najmniej 4 lata w separacji zebym mogla wystapic o rozwod a rozstalismy sie w kwietniu. Dluga droga przede mna. Moze ktoras z Was byla w podobnej sytuacji, wie cos wiecej I cos podpowie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Mozliwe, że są umowy mdzy Irlandia a Luksemburgiem co do alimentów. A rozwód jest odrębną kwestią.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.