|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Gipsowe obrazki
Witam.Chciałabym się dowiedzieć jak zrobić taki obrazek jak na focie.Baaardzo mi się spodobał
![]() ![]() ![]() ![]()
Wish upon a star Believe in will The realm of the king of fantasy The master of the tale-like lore The way to kingdom I adore Where the warrior's heart is pure Where the stories will come true Nightwish, "Fantasmic"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Gipsowe obrazki
Sliczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
bardzo ladna
![]()
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
super ,tez bym chciala taki zrobic !!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
wydaje mi sie, że chyba trzeba kupic gotowy obrazek i np nakleić kwiatek i pomalować, ale pewna nie jestem
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Oooj sama tego nei zorbisz- przykro mi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
spokojnie można takie coś zrobić z masy solnej. Bardzo ładny i chyba sama spróbuje
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Do takich obrazków kupuje się formy do odlewów gipsowych ok.12 zł wlewa sie zwykły gips i obrazek gotowy do pomalowania według własnego pomysłu. formy są różne zajączki, aniołli małe i duże później wlepię zdjęcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Jeśli formy, o których pisze Lidiawyt, nie będą Ci odpowiadać, możesz pomęczyć się i sama zrobic formę. Będziesz potrzebować dużego plastikowego pudełka np. po lodach, plasteliny lub/i wosku i narzędzi do dłubania w tym- nożyków, dłutek, drutów.... Jeśli chcesz, żeby forma była wielorazowa, zalej ją grubo silikonem, ale to już wyższa szkołoa jazdy. No i zalej gipsem. Osobiście wolę wosk niż plastelinę, bo resztki łatwo można wytopić i nie brudzi, a Twój obrazek jest bardzo jasny. Zeby całość była trwalsza, po wylaniu możesz wcisnąć w niego niewidoczną "od frontu" drewniana ramkę". Gips łatwo się poprawia po odlaniu, możesz opracować go małą szlifierką, papierem ściernym, pilniczkiem... Na koniec lepiej polakieruj obrazek, żeby był trwalszy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Aha, ale tanio to Ci nie wyjdzie... Szybko też nie... Ale jeśli masz możliwość się pobawić, to czemu nie
![]() Nie wiem, czy dobrze widzę, ale łodyżka kwiatka jest ze sznurka/ zwiniętek\go papieru?? Po pomalowaniu grubo akrylami może tak wygladać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
w empiku na sztuce rodzinnej jest dużo form...wydaje mi isę,z ęmozna też wykorzystać takie formy do robienia świec..wkońcu są z plastiku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Witaj!
Właśnie poszukuję małych figurek aniołków z gipsu. Dokładnie mówiąc popiersie, główka aniołka. Napisz proszę, gdzie mogę kupić takie formy do odlewów lub gotowe figurki. Bardzo mi zależy. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
wszystko jest do zrobienia
![]() ![]() ja wpatruje sie i dopatruje takiego śmiksa- cała ramka zdaje się pomalowana grubo farbą/podkładem w maziaje zamaszyste, potem jednolicie zamalowana tym kolorkiem zielonym, i to może być namalowane na desce/płytce płaskiej wycinamy okienko, wsadzamy tam od spodu taką rynienkę, przyklejamy na brzegach żeby ta rynienka od spodu nie byla widoczna, przygotowujemy ramke i przyklejamy ją od spodu- bedzie przylegała do ściany zaslaniając rynienke przed oczyma Podziwiaczy ![]() zygzaki hmm.. wyciąć z kartonu grubego nożykiem, przykleić,pomalować łodygę wycisnąc z tubki, jak to już było powiedziane ![]() kwiat - sztuczny, podrasowany kolorystycznie (bo zwykle są nieciekawe) ładnie pięknie wszystko ja bym wydłubała to z glinki, której sobie niedawno kupiłam kostkę ![]() zobacze jak to działa śliczny ten obrazek ![]()
![]() |
#15 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
do zalewania form z silikonu i plastiku polecam gips sztukatorski.. szybko schnie i ma dosc ladny kolor kremowy
![]() ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Była dziewczyna mojego męża robiła takie rzeczy. Twoj obrazek jest śliczny. Zapytam go czy nie wie jak takie coś powstaje... a narazie wydaje mi sie ze mozna ze styropianu zrobic formę i zalać ją gipsem. hmm chyba nie bylo by źle. Lub rzeczywiście kupić gotowe formy do zalania. Kidyś takie coś pokazywali jak się robi w telewizji na discovery ale o bardzo wczesnych porach. Życze powodzenia w formowaniu :P buźka
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:57.