Koniec karmienia...a co potem? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-16, 11:09   #1
vincencik
Raczkowanie

Koniec karmienia...a co potem?

Dziewczyny jakie są wasze doświadczenia jeśli chodzi o koniec karmienia? mam na myśli wahania nastrojów, samopoczucie...No i oczywiście jak zachowała się wasza waga? Ja bardzosię obawiam, że jak skończę karmić to przytyję...Czy u Was też tak było?
Stary 2005-09-16, 11:16   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Koniec karmienia...a co potem?

ja czulam sie wspaniale ,wreszcie przestalam byc uwiązana jak krowa na pastwisku

zero pogorszenia nastroju ,waga bez zmian.
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-16, 11:22   #3
Momo
Zakorzenienie

Było super.Pomimo,że bardzo chciałam karmić piersią,to jednak po 2 i pół roku ciągłego wystawiania cyca,byłam już trochę zmęczona.
Nie miałam żadnych wahań nastrojów i nie przytyłam.

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 00:13   #4
Paula07
Wtajemniczenie

Post Dot.: Koniec karmienia...a co potem?

Ja też po odstawieniu dziecka samopoczucie miałam wspaniałe, wreszcie mogłam przestać nosić te bawełniane staniki i ubrać normalną bieliznę, i przytyłam do swojej normalnej wagi , ponieważ podczas karmienia byłam strasznie chuda.

Pozdrawim
Paula07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 06:47   #5
manolita
Zakorzenienie

Ja czułam sie normalnie, nie przytyłam, ale za to po ok. dwoch tygodniach maialam wielka niepodzianke w postaci wysypu wszelakich zmian skornych <ropnych, grudkowych, etc, co kto chcial, do wyboru > Przestaraszylam sie. Po kilku miesiacach zaczelo sie normowac i ceraz zaczela sie uspokajac.
U mnie po prostu wystapila burza hormonow, ktorej konsekwencja byly zmiany tradzikowe.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 09:32   #6
fascynacja25
Raczkowanie

Ja swojego synka karmiłam do 2 lat odstawiłam go w ciągu jednej nocy waga nic się nie zmieniła, samopoczucie też nie, no może troszkę , oczywiście na bardziej pozytywne, teraz zaś moją córeczkę dopiero co zaczełam karmić ( mała ma tydzień ) ale już wiem że będzie karmiona krócej niż synek, myślę że gdzieś do 7-8 miesiąca .
Pozdrawiam

fascynacja25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-23, 15:10   #7
gosi
Przyczajenie

Pierwszą córeczke karmilam 6 miesięcy, potem wielka ulga, bo wreszcie moglam spalic te jakże wygodne, ale znienawidzone, bo antyerotyczne biustonosze, wreszcie normalne bluzeczki moglam sobie nosic itd. Nastroje pozytywne, bobas tez zadowolony, waga bez zmian. Druga coreczka ma 2 miesiące i karmię oczywiscie cycem, ale równiez mam zamiar karmić jakies 6 czy 8 miesiecy. Ech, nie ma to jak zadowolony pysiu mojej Martusi przy moim cycu. Pozdrawiam.
gosi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-11, 14:51   #8
Marisa
Raczkowanie

No właśnie dopieronie nie karmię trzeci dzień a tak mi tego brakuje .Mam wyrzuty sumienia że mogłam jeszcze pokarmić.Karmiłam rok i trzy m-ce
Stary 2006-02-11, 22:28   #9
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

A ja mam inne pytanie. Jak już przestałyście karmic to czy od razu podawałyście dziecku krowie mleko? (moja mała nie ma oznak skazy) Zastanawiam sie właśnie jak to bedzie bo ja zamierzam karmic swoją córcie do 8-10 m-ca
sylwi_2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-11, 22:30   #10
paula78
Zakorzenienie

krowie mleko to bardzo ostroznie od roku zalecam podawac bo uczula,po piersi ,mieszanki sztuczne np.kaszki,plus normalne jedzenie sloikowo-nasze
zalezy kiedy konczysz karmic.

jelsi w wieku 10 miesiecy to polecam sztuczne mleko,kaszki i sloiki.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-11, 22:41   #11
marcelina73
Wtajemniczenie

Lekarze zalecają zwykłe mleko krowie dopiero po ukończeniu 3 lat, no a na pewno nie 10 miesięcy - takie mleko jest ciężej strawne i gorzej przyswajalne, niepotrezbnie obciąża wątrobę i nerki.
Sztuczne mieszanki - zależnie od wieku dziecka, od 10 miesiąca inny nabiał - ostrożnie - serki, jogurty, kefiry, maślankę, potem żółty ser - w zależności, jaka dziecko toleruje nabiał - i nie chodzi tu tylko o skazę białkową.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-11, 22:46   #12
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marisa
No właśnie dopieronie nie karmię trzeci dzień a tak mi tego brakuje .Mam wyrzuty sumienia że mogłam jeszcze pokarmić.Karmiłam rok i trzy m-ce
Też przez kilka dni czułam się nieswojo, żałowałam że to koniec, i może się nie powtórzyć.
Stary 2006-02-11, 22:53   #13
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

Cytat:
Napisane przez marcelina73
Lekarze zalecają zwykłe mleko krowie dopiero po ukończeniu 3 lat, no a na pewno nie 10 miesięcy
pytam bo słyszałam i widziałam różne rzeczy. Moja znajoma wprowadziła mleko krowie już w 2miesiącu w życiu bym sie nie odważyła- no ale to w górach a tam poglądy na wychowanie dzieci są inne
Inna znowu kiedy tylko odstawiła od piersi ok12r.ż. też od razu przerzuciła dziecko na krowie
sylwi_2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-11, 22:57   #14
marcelina73
Wtajemniczenie

No... ja też faktycznie słyszałam różne opinie. Ale trochę poczytałam na ten temat i stąd moja taka a nie inna opinia. Możliwe, że niektórym bardzo małym dzieciom na mleku krowim nic nie będzie - nie bedą miały widocznych objawów, ale na 100% to mleko nie będzie całkiem przyswajane przez dziecko.
Stary 2006-02-12, 07:29   #15
muron
Zakorzenienie

moja mama karmiła mnie raz-powiedziała, że więcej nie będzie bo to dla niej nic miłego (co ja rozumiem, bo tez mam teraz takie odczucia). JNie przytyła, znów 2 tyg po ciązy ważyła 51 kg.,ja byłam zawsze zdrowa, wbrew naukowców problemów z umysłowością i szkołą nigdy nie miałam.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-12, 07:42   #16
marcelina73
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez muron
moja mama karmiła mnie raz-powiedziała, że więcej nie będzie bo to dla niej nic miłego (co ja rozumiem, bo tez mam teraz takie odczucia). JNie przytyła, znów 2 tyg po ciązy ważyła 51 kg.,ja byłam zawsze zdrowa, wbrew naukowców problemów z umysłowością i szkołą nigdy nie miałam.
to może przenieś się na inny wątek
Stary 2006-02-12, 22:13   #17
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Jak mały skończył 6 miesięcy zaczęłam od czasu do czasu dawac mu butelke była akurat wczesna wiosna i jak miałam ochote na dłuzszy spacer to właśnie wtedy ją dostawał (jakoś nie potrafiłam dawać cyca w miesjcach publicznych). Gdy skończył 7 jednej nocy dostał butelke i tak juz zostało, miałam troszke wyrzutów, czegos brakowało. Nastepna noc dyżur pełnił tatuś BOŻE wreszcie się wyspałam jak sie obudziłam (była to akurat niedziela) południe nikogo w domu okazało się że tatus nakarmił synka i razem poszli sobie na spacerek. Ja wreszcie wyspana, wypoczeta, miałam czas na kapiel, makijaż, spokojne zjedzenie sniadania, przemyslane ubranie się ... coś się skończyło ale i zaczeło się coś nowego. Samopoczucie super
Stary 2006-02-12, 22:44   #18
Paula07
Wtajemniczenie

Post Dot.: Koniec karmienia...a co potem?

Cytat:
Napisane przez sylwi_2005
A ja mam inne pytanie. Jak już przestałyście karmic to czy od razu podawałyście dziecku krowie mleko? (moja mała nie ma oznak skazy) Zastanawiam sie właśnie jak to bedzie bo ja zamierzam karmic swoją córcie do 8-10 m-ca
Mleko krowie można dopiero wprowadzić ok. 3 roku życia, ja tak zrobiłam. Moja koleżanka wprowadziło mleko krowie jak jej dziecko miało ok. roku i dostało potwornego uczulenia i alergii, a wcześniej nie było z tym problemu.
Jeśli skończysz karmic piersią to nie musisz koniecznie wprowadzać innego mleka, możesz przejść na kaszki, chyba,że twoje dziecko lubi i ma ochotę pić mleko.Wybór mlek modyfikowach dla dzieci powyżej 1 roku jest bardzo duży, różne są dodatki, smaki itp. Niedawno wprowadzone zostało mleko modyfikowanie Bebiko w kartonach 1 litrowych już przygotowane, własnie dla dzieci od 1 -3 lat .
Paula07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości