Fce?! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-02-10, 09:45   #1
Motylek7
Rozeznanie

Red face

Fce?!

Mam pytanko do tyczące egzaminu z angielskiego FCE chciałabym się zapytać osób, które już go zdały, na co najbardziej zwrócić uwagę?? pytam, ponieważ będe w tym roku pochodzic do tego egzaminu i nie wiem czy się skupić najbardziej na Phrasal Verbs, Idiomach, gramatyce, przyimkach, czy na slownictwie?!

z góry dziękuję za odpowiedzi

Motylek7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 09:46   #2
Motylek7
Rozeznanie

Dot.: Fce?!

a może jeszcze coś innego? jak wy się przygotowywaliscie/przygotowywałyście? i czy macie jakies swoje metody na szybsza nauke?

Stary 2006-02-10, 10:06   #3
pzs1
Zadomowienie

GG do pzs1

moim zdaniem nie da się skupić tylko na jednej rzeczy. Słownictwo jest ważne bo nigdy nie wiadomo jakie teksty dostaniesz na readingu. Ja miałam jakieś kosmiczne. Gramatyka też jest ważna, z tego co pamiętam jak się przygotowywałam duży nacisk kładli na przekształcenia zdań i następstwo czasów ale to dawno było). Z idiomów na egzaminie nie miałam kompletnie nic.
Moi nauczyciele kładli też duży nacisk na pisanie. Starali sięnam wpoić, że musi to być bardzo płynna i składna wypowiedź. I jedno zdanie musi wynikać z drugiego (ich ulubionymi słówkami były: moreover, despite i however). Tyle pamiętam, jak mi się coś przypomni to dopiszę

pozdrawiam
Stary 2006-02-10, 10:30   #4
Motylek7
Rozeznanie

u mnie też właśnie na pisanie kładą duży nacisk.
właśnie najgorzej jak się trafi na jakiś kosmiczny temat
strasznie się boję tego egzaminu
dziękuje za odpowiedz

Stary 2006-02-10, 10:40   #5
gosik79
Zakorzenienie

Zdawałam Fce w latach dziewięćdziesiątych, ale sumiennie przygotowałam się do każdej cześci egzaminu, są one tak samo ważne prawda? Chyba nie chcesz dostać C z egzaminu.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 11:00   #6
Motylek7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosik79
Zdawałam Fce w latach dziewięćdziesiątych, ale sumiennie przygotowałam się do każdej cześci egzaminu, są one tak samo ważne prawda? Chyba nie chcesz dostać C z egzaminu.
chciałabym zdać jak najlepiej. wszystkie częsci są tak samo ważne. tylko ja mam taki problem, ze słowkami. gramatyka mi nie sprawia problemów ale ciezko mi zapamietac słowka, nie wiem dlaczego tak się dzieje...może brak mi jakiejś sprawdzonej metody na naukę słowek?! może któraś z Was taka ma?!

Stary 2006-02-10, 11:01   #7
Motylek7
Rozeznanie

a niestety słowka są strasznie ważne...w każdej częsci egzaminu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-02-10, 11:09   #8
CinnaMoon
Rozeznanie

Słówka? Miałam kiedyś taką metodę, że wymyślałam sobie zdania z nowymi słówkami. Im głupsze, im bardziej złośliwe, im mocniej osadzone w tym, co mnie akurat boli - tym łatwiej było mi je zapamiętać A jak zdania to automatem i słownictwo

(R. Zelazny, Książę Chaosu)
CinnaMoon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 11:18   #9
sylwia.gda
Wtajemniczenie

Ja zdawałam fce w 2000 roku. Pamiętam jedno- duży nacisk na kursie położono na phrasal verbs, a tu niespodzianka-na examinie nie pojawił się doslownie żaden.
sylwia.gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 11:24   #10
201707171556
Konto usunięte

A czy ktoś z Was zdawał FCE po nauce metodą Callana ? Bo ja sie właśnie ucze w tej szkole i mam termin egzaminu wyznaczony na grudzień 2006. Jak myślicie czy powinnam jeszcze rozszerzyć materiał czy wystarczy to co w podręcznikach ??
201707171556 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 11:39   #11
Motylek7
Rozeznanie

CinnaMoon dziekuje za propozycje napewno ja wypróbuje

Słyszałam rózne opinie o nauce Callana ale cięzko mi powiedzieć cokolwiek, bo nigdy sie w takiej szkole nie uszylam

Ja się przygotowuje w szkole języków w specjalnej grupie, własnie do tego egzaminu.

Czy jeszcze ktoś ma w planach podchodzić do tego egzaminu w najbliższej przyszłości?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-10, 11:40   #12
Motylek7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sylwia.gda
Ja zdawałam fce w 2000 roku. Pamiętam jedno- duży nacisk na kursie położono na phrasal verbs, a tu niespodzianka-na examinie nie pojawił się doslownie żaden.
o kurcze, teraz to mnie zaskoczylas! naprawde! mi się wydawało, że napewno się pojawiaja w testach

Stary 2006-02-10, 11:50   #13
Darien
Raczkowanie

Ja też chodzę do Callana i przymierzam się do FCE w tym roku. Nie wiem Durga gdzie Ty się uczysz ale w mojej szkole po 10 poziomie, jest specjalny kurs przygotowujący do egzaminu
Darien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 11:58   #14
CinnaMoon
Rozeznanie

Motylku, najlepiej do tych głupawych egzaminów przygotowywać się robiąc dużą ilość ćwiczeń skonstruowanych dokładnie tak, jak zadania egzaminacyjne. To są bardzo specyficzne testy Ale egzamin nie jest bardzo trudny i raczej nie należy się na nim spodziewać szalonych niespodzianek.

(R. Zelazny, Książę Chaosu)
CinnaMoon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-10, 18:51   #15
Motylek7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CinnaMoon
Motylku, najlepiej do tych głupawych egzaminów przygotowywać się robiąc dużą ilość ćwiczeń skonstruowanych dokładnie tak, jak zadania egzaminacyjne. To są bardzo specyficzne testy Ale egzamin nie jest bardzo trudny i raczej nie należy się na nim spodziewać szalonych niespodzianek.
Właśnie wiem, że one są bardzo specyficzne i lubią być niektóre przykłady podchwytliwe Teraz malutko osob podchodzi do egzaminu, w przeciwieństwie do poprzednich lat, bo już nie zwalnia z matury. Ale jak się człowiek tyle uczy angielskiego to pasowałoby mieć taki papierek

dziekuje za zainteresowanie wątkiem

może ktoś jeszcze się pochwali jakaś ciekawostka

Stary 2006-02-10, 19:04   #16
karolina2020
Zadomowienie

Ja zdawalam Fce jakies hmm 2 lata temu, czyli mialam wtedy 16 lat i bylam baardzo wystraszona hehe W sumie to rodzice mnie zapisali, no i wiadomo, kaska zaplacona niezle mnie zmotywowala. Pamietam, ze rozwiazywalam duzo testow, szczegolnie czesc Use of English, konstrukcje czesto sie powtarzaja, potem juz sie robi je automatycznie widzac podane slowo Wypisywalam sobie z tych testow slowka, ktorych nie znalam i tlumaczylam je sobie, bo lubily sie powtarzac. Oprocz tego na moim kursie byly dodatkowe, bezplatne zajecia- Fce club'y, na ktorych w kazdym tyg. cwiczylismy rozwiazywanie innej czesci egzaminu z nauczycielem, zawsze mozna sie go bylo zapytac, dlaczego tak, a nie inaczej No i tyle strachu bylo, a zdalam na B, czyli lepiej od mojej starszej siostry, ktora nie wierzyla, ze to zdam Jutro ide na probny CAE do mojej szkoly jezykowej, cos czarno to widze, watpie, ze przystapie do niego w tym roku...
Stary 2006-02-10, 19:19   #17
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka

GG do kasienka.b
Cool Dot.: Fce?!

Och ja tez zdaje FCE w czerwcu Mam 16 lat czyli w tym roku przedemna egz. gimnazjalne i FCE
Stary 2006-02-10, 19:24   #18
kasienka.b
Wcale nie be, tylko cacy kasieńka

GG do kasienka.b
Cool Dot.: Fce?!

Cytat:
Napisane przez karolina2020
Ja zdawalam Fce jakies hmm 2 lata temu, czyli mialam wtedy 16 lat i bylam baardzo wystraszona hehe W sumie to rodzice mnie zapisali, no i wiadomo, kaska zaplacona niezle mnie zmotywowala. Pamietam, ze rozwiazywalam duzo testow, szczegolnie czesc Use of English, konstrukcje czesto sie powtarzaja, potem juz sie robi je automatycznie widzac podane slowo Wypisywalam sobie z tych testow slowka, ktorych nie znalam i tlumaczylam je sobie, bo lubily sie powtarzac. Oprocz tego na moim kursie byly dodatkowe, bezplatne zajecia- Fce club'y, na ktorych w kazdym tyg. cwiczylismy rozwiazywanie innej czesci egzaminu z nauczycielem, zawsze mozna sie go bylo zapytac, dlaczego tak, a nie inaczej No i tyle strachu bylo, a zdalam na B, czyli lepiej od mojej starszej siostry, ktora nie wierzyla, ze to zdam Jutro ide na probny CAE do mojej szkoly jezykowej, cos czarno to widze, watpie, ze przystapie do niego w tym roku...
Do jakiej szkoly chodzisz??? Bo ja mam 18 probny FCE
Stary 2006-02-10, 20:10   #19
Motylek7
Rozeznanie

wiec bedziemy się wspierać bo czerwiec juz tuż tuż... napewno szybko zleci.
Gratuluje koleżance B

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-10, 20:12   #20
karolina2020
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasienka.b
Do jakiej szkoly chodzisz??? Bo ja mam 18 probny FCE
Do Profi-lingua, sa dwa terminy, ale ja chcialam isc na ten wczesniejszy, poki jeszcze ferie mam
Stary 2006-02-10, 20:14   #21
karolina2020
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Motylek7
wiec bedziemy się wspierać bo czerwiec juz tuż tuż... napewno szybko zleci.
Gratuluje koleżance B
Dzieki Teraz jak patrze na te testy Fce to wydaja mi sie takie przyjemne w porownaniu do Cae
Stary 2006-02-10, 20:26   #22
Guni
Wtajemniczenie

GG do Guni

http://www.angielski.edu.pl/fce_Firs...n_English.html tu sa jakies testy. Moim zdaniem trzeba je trzaskac w nieskonczonosc i bedzie dopsz

Jestem na: http://www.amundsen.pl/home/ Etap oceaniczny
http://nwpass.qnt.pl/
Guni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-11, 08:28   #23
Motylek7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Guni
http://www.angielski.edu.pl/fce_Firs...n_English.html tu sa jakies testy. Moim zdaniem trzeba je trzaskac w nieskonczonosc i bedzie dopsz
dziękuje ślicznie

Stary 2006-02-11, 08:39   #24
Motylek7
Rozeznanie

http://www.flo-joe.co.uk/fce/students/tests/tsindex.htm

tu też są testy, może się komuś przyda ten link

Stary 2006-02-11, 17:59   #25
karolina2020
Zadomowienie

Wydaje mi sie, ze dobrze tez jest kupic sobie cala ksiazke testow, oczywiscie z kluczem. W mojej szkole mozna sobie wypozyczyc taka ksiazke na jeden dzien, zeby skserowac, no bo co tu duzo ukrywac, cholernie drogie sa te testy. Mozna tez sie umowic, ze kazda osoba w grupie kupi inna ksiazke z testami i sobie pokserowac nawzajem, no bo sorry, ale te testy w necie to starcza moze na dzien, albo dwa
A co do mojego probnego CAE dzisiaj, to raczej porazka :/
Stary 2006-02-12, 12:29   #26
Motylek7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karolina2020
Wydaje mi sie, ze dobrze tez jest kupic sobie cala ksiazke testow, oczywiscie z kluczem. W mojej szkole mozna sobie wypozyczyc taka ksiazke na jeden dzien, zeby skserowac, no bo co tu duzo ukrywac, cholernie drogie sa te testy. Mozna tez sie umowic, ze kazda osoba w grupie kupi inna ksiazke z testami i sobie pokserowac nawzajem, no bo sorry, ale te testy w necie to starcza moze na dzien, albo dwa
A co do mojego probnego CAE dzisiaj, to raczej porazka :/
a są może książeczki, w których są gotowe teksty ale nie tylko z jednej częsci? bo wiem ze są do każdej częsci osobno ale czy jest jakaś ksiązka żeby byłty wszystkie, albo chociaż więcej jak 1

zle poszedl probny? a kiedy piszesz ten juz nie probny?

Stary 2006-02-12, 13:41   #27
karolina2020
Zadomowienie

No sa ksiazki z calymi testami, sa tam wszystkie czesci, a nawet obrazki do speakingu, tylko koniecznie patrz czy maja klucz Z probnego wyniki beda chyba 20 lutego, no ale raczej niezbyt mi poszlo, a na "prawdziwy" CAE jeszcze nie ma zapisow, ale watpie ze sie zapisze...

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości