![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Poważne plany po 1,5 miesiąca znajomości?
Na wstępie napiszę, że konto jest założone specjalnie na potrzeby tego wątku, nie jestem jednak trollem, po prostu wolałam założyć nowe, niż pisać z mojego regularnego konta.
1,5 miesiąca temu poznałam bardzo fajnego mężczyznę. Najpierw byliśmy w kontakcie online, bo byłam za granicą, potem, około miesiąc temu zaczęliśmy się spotykać i spotykamy się mniej więcej co drugi dzień, czasem codziennie. Generalnie dobrze się nasza znajomość rozwija, facet jest bardzo fajny i dobrze się czujemy w swoim towarzystwie. Ale... Bardzo wybiega w przyszłość swoimi planami. I to nie chodzi nawet o planowanie wspólnego wyjazdu, Sylwestra, czy weekendu w kwietniu przyszłego roku (choć to też wydaje mi się na wyrost), ale o planowanie życia. Tzn daje mi bardzo wyraźnie do zrozumienia, że traktuje mnie bardzo poważnie i nie wyklucza tego, że chciałby ze mną założyć rodzinę. Nie jest to jakieś obsesyjne czy bardzo natarczywe, ale porusza temat zaręczyn - niby w żartach, ale pytał jaki pierścionek by mi się podobał. Mówi o tym, że chciałby mnie przedstawić swojej rodzinie. Przyznał się też, że marzą mu się dzieci, podał od razu płeć i imiona które mu się podobają. Pytał mnie również o moje podejście do małżeństwa. I do tego bardzo stanowczo zadeklarował, że gdybyśmy zaliczyli "wpadkę", to bardzo by się cieszył. Niby czemu nie, nie mamy po kilkanaście lat, ale oboje jesteśmy po 30-ce. To już w sumie ten wiek, więc takie rozważania mnie nie dziwią. Sama takie czasem mam. Tylko w tym przypadku, jako że nie są one abstrakcyjne, ale bardzo konkretne, w sensie, że z realną osobą, to wydają mi się bardzo na wyrost biorąc pod uwagę to jak krótko się znamy. Z drugiej strony facet nie jest wariatem, jest naprawdę porządny i myślę, że po prostu jest szczery co do swoich zamiarów. W sumie być może nie ma w tym nic złego, to chyba ważne, żebyśmy wychodzili z podobnych założeń i mieli podobne cele, niemniej jednak trochę mnie ta jego pewność martwi. Być może dlatego, że sama jej nie mam na razie w stosunku do niego. Tzn. zazwyczaj przy poprzednich facetach wiedziałam, że to nie to. Teraz nie mam pewności, że to nie to, ale nie mam też jeszcze pewności, że to to. Ot, kobieca logika ![]() Co o tym myślicie? Przesadzam? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Poważne plany po 1,5 miesiąca znajomości?
Moim zdaniem nie przesadzasz, rozumiem Cię, bo miałam kilka razyi dentyczne odczucia.
W takiej sytuacji zastanowiłabym się co jest przyczyną takich dalekosiężnych planów: 1. Szczere uczucie do Ciebie - strzała Amora go za mocno trafiła (aktualnie obserwuję wokół siebie taki ostry przypadek, samej też mi się taki amant przydarzył). 2. Próbuje Tobą manipulować poprzez roztaczanie "słodkich wizji". 3. Śpieszy mu się do założenia rodziny. I w takich okolicznościach konkretna kandydatka ma wtórne znaczenie, wizja szczęśliwej rodzinki ma być realizowana, a z kim, to na tym etapie nie jest najważniejsze. Ewentualnie chodzi o wizję związku. Opcja 1. jest w moim odczuciu stosunkowo niegroźna, o ile Ty też złapiesz emocje, w innym przypadku nie krzywdź go. Opcje 2. i 3. u mnie były do odstrzału. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
A czy nie możesz za każdym razem - gdy znów wyskoczy z jakimś tekstem - powiedzieć, że dla Ciebie to za wcześnie na snucie takich planów i że pogadacie o tym np. za pół roku?
Dasz do zrozumienia, że nie leży Ci w tym momencie takie planowanie i jednocześnie poobserwujesz jego reakcję, co być może pomoże Ci odgadnąć jego motywy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
To nie kobieca logika, tylko głos zdrowego rozsądku próbuje przejąć władzę nad umysłem trochę zaślepionym. Wiesz kiedyś facet na drugiej randce chciał mieć już ze mną dzieci ( różnica jest taka, że myśmy się znali wcześniej 10 lat. Tak ,10 lat i wydawało mi się, że znam go dobrze). Sielanka trwała rok, potem jakoś szybko mu przeszło i po kolejnym roku już było po związku. Na szczęście mózg miałam na miejscu i teraz nie wychowuję samotnie jego dziecka ![]() Także błagam nie pisz, ze po miesiącu wiesz jaki on jest. Bo nic nie wiesz.
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Daj mu znac nastepnym razem jak wyskoczy z czyms ze to mile ale troche sie spieszy
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
lokalna gwiazda
|
Po półtoramiesięcznej znajomości ludzie nie wiedzą o sobie nic, a ten już z potencjalnej wpadki się cieszy? Ciekawe, co by było, gdyby naprawdę do tego doszło.
Ja sobie myślę, że facet po prostu jest wyposzczony i roztacza przed autorką wizję zaplanowanej przyszłości, by bez oporów poszła z nim do łóżka. Albo zakochał się tak, że nie myśli racjonalnie, co chyba jednak nie wchodzi w grę, bo zbyt szczegółowo planuje. Nie chciałabym, by jakiś prawie obcy facet planował mi życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Więc tak, wiem, że jest porządny i na razie wszystko co mówił, jest prawdą, nie kręci, nie zwodzi jak to mi się zdarzało z innymi, więc jestem w stanie stwierdzić, że jak na razie jest ze mną szczery. Uwierz, nie jestem na różowej chmurce numer 7 - mój głos rozsądku nigdzie sobie nie poszedł. ---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- Cytat:
Serio, nie jestem głupia, gdyby mnie chciał zaciągnąć do łóżka na taką gadkę, to bym zauważyła. To nie jest ten przypadek "prześpij się ze mną, a się z Tobą ożenię". Gdyby tak było, to nie miałabym żadnego zgryzu, bo bym wiedziała o co chodzi. Edytowane przez dubidudu Czas edycji: 2016-10-12 o 08:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201712110940 Czas edycji: 2016-10-12 o 08:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:32 ---------- Poprzedni post napisano o 08:20 ---------- Cytat:
I przeciwko temu nic nie mam, bo właściwie też tego chcę. Natomiast to, co budzi mój niepokój, to właśnie pytania o to, jaki pierścionek by mi się podobał, bo się boję, że facet z czymś wyskoczy za szybko. Tak samo stwierdzenie, że chciałby mieć dzieci, jest jak dla mnie ok, ale już np. powiedzenie, nawet w żartach, że najchętniej córeczkę, taką śliczną jak ja, to już trochę przegięcie. A jeśli chodzi o wpadkę, o to jakby zareagował, to sama zapytałam. Nie uważam, żeby to było coś złego, bo wpadki się zdarzają mimo różnych zabezpieczeń i wolę jednak wiedzieć czy facet zachowa się ok, nawet gdybyśmy mieli nie być razem (nie chodzi mi o to, czy się ożeni, tylko czy jako ojciec dziecka, będąc na zawsze niejako ze mną związanym przez nie, nie zatruje mi życia po prostu), czy powie, że to nie jego i zniknie, albo zacznie namawiać do aborcji. Oczywiście że do tych ostatnich pewnie by się nie przyznał, ale jednak można zauważyć po reakcji na pytanie jakby do tego podszedł. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie Twoje argumenty trącą odrobinę naiwnością- tak naprawdę wiesz o nim tyle, co sam Ci powiedział i co wiedzą o nim znajomi. To mało jak na planowanie wspólnego życia. Odnoszę też wrażenie, że facet jest odrobinę zdesperowany, a to nie wróży dobrze. Nikt rozsądny nie czyni poważnych planów po kilku tygodniach znajomości. Ja bym go jednak sama najpierw trochę poznała i wyrobiła sobie opinię na podstawie własnych obserwacji a nie "zdania znajomych". ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Napisałam w pierwszym poście, że jest szczery i porządny, nie że się nadaje na męża i ojca. Na to padło pytanie skąd wiem jaki jest, po 1,5 miesiąca, więc napisałam, że znam ludzi, którzy go znają od lat. I tak, oni są w stanie potwierdzić, że jest porządny, w tym znaczeniu, że ciężko pracuje, jest uprzejmy, nie pije pod blokiem z menelami itp, itd. Jest szczery, bo nikogo z nich nie oszukał, nie okłamał itp itd. Nikt nie mówił o tym, że znajomi wiedzą jaki jest w związku czy że się nadaje na ojca i męża, bo to faktycznie byłby idiotyzm, jakbym tak twierdziła. W kontekście związku to wiem o nim tyle, ile napisałam - że mi się fajnie z nim spędza czas i że go lubię. I na razie tyle. A co do wpadki, to owszem, nie wiadomo, do póki się nie trafi, ale chyba przyznasz, że jest różnica pomiędzy facetem, który na takie pytanie odpowiada "o jezu, chyba bym się powiesił..." (a takich też znałam), a takim, który mówi, że by się cieszył. Chodzi mi o samo podejście. I tak, mógł powiedzieć co innego, np. że ma nadzieję, że się to nigdy nie przydarzy i zamknąć temat. ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez dubidudu Czas edycji: 2016-10-12 o 09:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Miałam bardzo podobną sytuację do Ciebie, z tym że jesteśmy ciut młodsi, może wiek miał wpływ na to jak to się skończyło. Facet również szybko się zaangażował, planował oświadczyny, poznał mnie z całą rodziną, przedstawiał jako przyszłą żonę, no wpatrzony we mnie jak w obrazek. Po miesiącu związku zaproponował wspólne mieszkanie, zgodziłam się po trzech miesiącach i co? Minął miesiąc a facet uciekł, a taki zakochany, takie plany, na rękach mnie nosił.
Na początku miałam tak jak Ty, intuicja mi podpowiadała, że to tylko zafascynowanie, że mu minie i nie ufałam mu, ale okazywał swoje uczucia tak, że w końcu uwierzyłam, a teraz strasznie cierpię. Nie mówię, że w waszym przypadku będzie tak samo, ale radzę mieć takiego faceta ciut na dystans przez jakiś czas - dla własnego dobra. Z biegiem czasu zauważysz czy to słowa były prawdziwe i jest szansa na stworzenie dobrego związku. Mam nadzieję, że waszym przypadku się uda. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja właśnie uważam, tak jak elvegirl, że nie ma co się tak podniecać, bo to początek znajomości, a rozważanie poważnych planów jest głupotą na tym etapie związku. To loteria- facet może być "porządny" a może nie być- kto to wie, skoro znacie się tak krótko. Dla mnie sam fakt, że on mówi do Ciebie jakieś teksty o dzieciach i ślubach, spowodowałby, że wzięłabym trochę na wstrzymanie- jeśli mówi to serio- a z wątku wynika, że masz takie odczucie- to dla mnie jest trochę dziwny. To w końcu dorosły facet, a nie nastolatek. Oczywiście to tylko moja opinia- ja bym się jednak obawiała, że taka osoba jest po prostu niedojrzała emocjonalnie, skoro nie widzi przeszkód w planowaniu życia z dopiero co poznaną kobietą. ![]() Co do tekstu o powieszeniu się- chyba trzeba być niezrównoważonym psychicznie, żeby coś takiego powiedzieć do dziewczyny na randce. To autentyczny tekst? No i podobnie jak koleżanka powyżej, obawiam się trochę, że skoro facet tak szybko się zakochuje, to może się też równie szybko odkochiwać....Po co później masz cierpieć? Edytowane przez Ellsa Czas edycji: 2016-10-12 o 10:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślę, że sama potrzebowałabym ok. 3-4 miesięcy, żeby uznać, że coś czuję/zaczynam czuć do drugiej osoby- albo i nie zaczynam i wtedy zastanawiam się nad kontynuowaniem znajomości. Co do ślubu i dzieci- nie wyobrażam sobie wyjścia za mąż za kogoś po znajomości krótszej niż 1,5 roku-2 lata (mniej więcej, orientacyjnie). Dla mnie to jest za poważna sprawa i chciałabym mieć szansę, żeby kogoś zwyczajnie poznać- poznać jego wady, zalety, poglądy, rodzinę. Móc sprawdzić, czy mogę na niego liczyć w trudnej sytuacji. Wiadomo, że nigdy do końca nie wiadomo, jak ktoś się zachowa ![]() 6 tygodni? Sorry, mnie by przeraził facet opowiadający na serio o naszych dzieciach i ślubie po kilku/ kilkunastu randkach..... A i jeszcze na koniec- Autorka pisze o znajomych faceta. Pytanie tylko, na ile naprawdę znamy swoich znajomych, kolegów z pracy, a nawet członków rodziny? Co o nich wiemy? Zauważyłaś jak wiele osób, zamiast zwierzać się znajomym/rodzinie przychodzi na to anonimowe forum ze swoimi problemami/ rozterkami? Ile z tych osób jednocześnie w prawdziwym życiu okłamuje najbliższych, że wszystko w porządku? Mogłabym dosłownie książkę napisać o łgarstwach znajomych z pracy, ciotek czy innych kuzynek-dlatego opinię tzw. znajomych traktuję raczej z przymrużeniem oka.... Edytowane przez Ellsa Czas edycji: 2016-10-12 o 10:53 Powód: literówki :) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
A ja Ci Autorko życzę z całego serca, aby ten facet był w Tobie naprawdę tak zakochany.
![]() Tylko pamiętaj, że liczy się to co się robi, a nie mówi. Łatwo powiedzieć : 'weźmiemy ślub, będziemy mieli dziecko, wielka miłość na zawsze'. Ale patrz co on robi dla Ciebie w takim małych sprawach np. czy jak do niego idziesz i pada deszcz, czy pomyśli o tym by zrobić Ci herbatę. Zwłaszcza na początku związku ludzie lubią sobie 'dogadzać'. I nie, nie chodzi mi o 'usługiwanie', ale o małe rzeczy, z których wynika, że tą osobą sie interesujemy.Czy w grudniu się nie obudzi, że jednak nic z Sylwestrem nie jest zaplanowane itp
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem stwierdzenia, że jeśli szybko się zakochujesz, to szybko się odkochasz. Skąd taki pomysł? Zresztą ja tutaj nie widzę niczego niepokojącego. Niczego. Jeśli chodzi o zachowanie faceta.
Autorka i ten mężczyzna są po prostu na innych "etapach" jeśli chodzi o te z znajomość, ona potrzebuje więcej czasu, aby się mocniej zaangażować. O tyle Edytowane przez trzyrazypiec Czas edycji: 2016-10-12 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Ellsa Czas edycji: 2016-10-12 o 11:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
Rozmawiać można o wszystkim nawet od pierwszego dnia znajomości. Seks uprawiać również. Warto tylko odróżniać rozmowy od deklaracji, obietnic i planów. W niejednym wątku na tym forum dziewczyny w kilkuletnich związkach narzekały, że facet na początku znajomości złote góry obiecywał, bajał o ślubie, dzieciach, a potem nastała cisza w eterze. Nie warto się za bardzo zachłystywać wizjami snutymi pod wpływem emocji, zauroczenia, pierwszych pocałunków, zbliżeń. Od dalekosiężnych planów "dom z ogródkiem" ważniejsze jest to, jak facet się zachowuje, czy jest uczciwy, słowny w drobnych sprawach, czy szanuje nasz czas, uczucia.
Autorko, staraj się poznać faceta w różnych dekoracjach i sytuacjach, zobacz jak odnosi się do Ciebie nie tylko w chwilach, gdy jest wyluzowany i nic nie musi, zobacz jak odnosi się do innych, czy to co mówi, jest spójne z tym co robi. Skoro są rozmowy o rzeczach poważnych, to nie bój się zadawać konkretnych pytań również o podział obowiązków, finanse i inne ważne dla związku sprawy. Z doświadczenia napiszę jedno: im więcej facet się nagadał, zaplanował, naobiecywał, tym gorzej później było, albo nic nie było. Zamiast gadać, lepiej działać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak jak piszą dziewczyny, oby gadanie przełożyło się na konkrety ![]() Edytowane przez Ellsa Czas edycji: 2016-10-12 o 11:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
czy inne pytania tez Ty zadawalas czy tylko to jedno sklonilo go do dluzszej wypowiedzi?
Z tego co piszesz, to nie tyle nie podoba Ci sam fakt rozmowy na powazne tematy co konkretnie odpowiedzi jakich udziela. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Ogólnie zgadzam się z wypowiedziami Ellsa.
Jeśli mężczyzna po tak krótkim etapie znajomość ,zaledwie kilku tygodniowej snuje plany daleko przyszłościowe ,ma już ułożoną w głowie wizje ślubu i wspólnego potomstwo z Autorką wątku-to dla mnie jest z nim coś mocno nie tak. I nigdy takie zachowanie u mężczyzny nie wróży nic dobrego według mnie. I też nie byłabym pewna na miejscu Autorki tego że facet jest uczciwy/porządny i nie zrobiłby jej krzywdy . Znajomi mogą mówić jedno ,widzieć kumpla w samych super zaletach i chwalić go w niebo głosy ale to wcale nie znaczy że trzeba sobie ich zdanie brać prosto do serca i traktować to jako jakaś wyrocznie.Ja nawet gdybym usłyszała od rodziny że dany facet jest super ,ekstra i nigdy z nim nie zginę -to i tak nie brałabym tego bardzo do siebie . Autorka tylko sama poprzez czas i rozwój tej znajomość może poznać bliżej tego agenta i stwierdzić czy faktycznie jest godny jej uwagi ,osób postronnych bym nie słuchała. No i byłabym ostrożna na jej miejscu . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;66315376]
Jeśli mężczyzna po tak krótkim etapie znajomość ,zaledwie kilku tygodniowej snuje plany daleko przyszłościowe ,ma już ułożoną w głowie wizje ślubu i wspólnego potomstwo z Autorką wątku-to dla mnie jest z nim coś mocno nie tak. I nigdy takie zachowanie u mężczyzny nie wróży nic dobrego według mnie.[/QUOTE] A u kobiety to już okej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:54.