|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Kino europejskie
Ostatnimi czasy podoba mi się bardzo mało filmów- wszystkie są nudne, miałkie, przewidywalne. Wczoraj mnie olśniło
![]() Wyśnione miłości- Francja Jabłka Adama- Dania Imagine- Francja, Polska Historie kuchenne- Norwegia itd. Czy macie swoje ulubione filmy europejskiego kina? Zainspirujmy się wspólnie ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kino europejskie
jabłka adama, butelki zwrotne, klatka, metropia, monthy pyton, szef wszystkich szefów, melancholia, biutiful, poniedziałki w słońcu, tłuścioch, zawód gangster, cela 211, przerwane objęcia, volver, skóra w której żyję, siostry magdalenki, nietykalni, trainspotting, bobasy, delikatesy, polowanie, misiaczek, głowa byka, dziwny lokator, drżące ciało, szczęście ty moje, drzewo, w stronę morza, eh więcej mi się nie chce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pani Mizantrop
|
Wyśnione miłości bardzo mi się podobał.
Podobnie z wymienionych przez chwast Polowanie, Butelki zwrotne, Melancholia, Biutiful, Poniedziałki w słońcu, Nietykalni, większość filmów Almodovara, Misiaczek. Od siebie dodam: Idealne dni, Kochanek królowej, Oczy Julii, Grubasy, Wyśnione życie aniołów, Take this Waltz, Księżniczki (Princesas), Moje życie beze mnie, Wilbur chce się zabić, Ostatnia miłość na ziemi, Dobre serce, Sobowtór diabła, Nic osobistego, Kurczak ze śliwkami, Niewierni, Paryż - Manhattan, Pokuta, This must be the place, Miłość na żądanie, obydwa filmy Nadine Labaki (Karmel i Dokąd teraz?), Meduzy, Marzyciele, Once, Śniadanie na Plutonie. ... I mogłabym tak jeszcze długo wymieniać, dobrych filmów wyprodukowanych poza granicami USA jest bardzo wiele.
![]() |
#4 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
eh, no po prostu kino eurpoejskie jest nieco inne
![]() Moje ulubione to raczej kino angielskie...chociaż teraz to się wszystko trochę miesza - kooprodukcje międzynarodowe. Edytowane przez mhm0808 Czas edycji: 2013-07-06 o 13:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Niektórych z wymienionych filmów nie znam, a niektóre owszem i bardzo lubię. No ale nic, będzie co nadrabiać
![]() Lubię np "Jabłka Adama", "Nietykalnych", "Miłość na żądanie", "Amelię", "Oczy Julii", "Słodkich snów", "El cuerpo/ciało" (w ogóle hiszpańskie thrillery są świetne), "Once" (wiele wymieniłam, które już były, po prostu dołączam się do tego), "Takie this waltz", "Życie jest piękne", "Leila i Nick" (komedia romantyczna, ale inna od wszystkich, dlatego jeszcze bardziej mi się podobała). W ogóle kino europejskie jest bardzo ciekawe, inne filmy też lubię, amerykańskie też, ale takie pobudzające do myślenia to są głównie europejskie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
szkoda tylko, że kino polskie (też wszak europejskie) takie słabe, nie? No chyba że są tu fanki kina polskiego współczesnego, to sorry.
Ale ja uważam, że tylko dwa rodzaje filmów kręci się teraz w tym zakątku Europy: masakrujące filmy W.Smarzowskiego albo głupawe komedie romantyczne spod znaku tefałen ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja kino polskie uwielbiam, ale sądzę, że jak ktoś się interesuje kinem to chyba je zna... (wszak jesteśmy polakami...) i nie ma sensu wymieniać? :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
![]() ja uważam, że współczesne kino polskie nie za bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Ostatnio spodobał mi się niemiecki film Napola (2004).
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Poza wymienionymi - Powrót, Billy Elliot, Abre los ojos, Grek Zorba, Arn - Tempelriddaren, Trzy metry nad niebem, Dziewczyna z perłą, Tristan i Izolda. Co prawda w niektórych grali amerykańscy aktorzy, ale produkcje były europejskie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Lubię bardzo kino Skandynawskie, bardzo dawno temu obejrzałam film "Fucking Amal" i tak już pozostało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja też lubię skandynawskie kino, ich kryminały (podobnie jak książki) są bardzo wciągające i klimatyczne, mają też dobre thrillery.
Lubię też kino francuskie.
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Błąd - ten film akurat jest kanadyjski.
Lubię brytyjskie komedie, hiszpańskie horrory i skandynawskie dramaty. W takiej oto kolejności ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:53.