|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
obroża czy szelki?
Hej,
Ostatnio widzę coraz więcej osób, które rezygnują z obroży na korzyść szelek. Głównym argumentem jest to, że nie uciskają tchawicy i że można łatwiej kontrolować psa, ale z drugiej strony czy to jest wygodne w użyciu? Mam małego psa, westie, może ktoś ma doświadczenie jak to wygląda w praktyce? |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: obroża czy szelki?
Cytat:
Tylko że do szelek pies powinien potrafić chodzić na smyczy bez ciągnięcia. Większość osób to ignoruje, ale w szelkach pies może ciągnąć silniej niż w obroży, dlatego może to być męczące. No i nie polecam zwykłych szelek z zoologicznego, psy z nich potrafią wychodzić, nie są dobierane pod konkretnego psa i w ogóle jakieś takie niewygodne. U nas najlepsze są guardy no i norweskie czasami zakładamy. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Użycie szelek jest odpowiednie w przypadku psów o klasycznej budowie ciała - dla przykładu, ja posiadam jamnika i chodzi on tylko w obroży, ponieważ szelki obciążają jego nietypowo długi tułów. Przy rasach typu westie problem ten raczej jest zminimalizowany.
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
obroża czy szelki?
Cytat:
Także Ruffwear Ci szczerze polecam bo nie krępuje ruchów psa, pies czuje sie swobodnie nawet podczas najbardziej dzikiej gry. I mimo tego obroże i tak noszą na codzien Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2016-01-15 o 17:33 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Używam dla mojego Yorka szelek i jesteśmy oboje zadowoleni
Szybko się zakładają i nie uciskają pieska.
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Tylko szelki. Jak widzę psa ciągniętego za szyję to robi mi się slabo
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
ja mam boksera i chodzi tylko w szelkach. jak ma miec obroze to protestuje i nigdzie nie idzie ;D
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. .. Oczywiscie żaden nie ucieka i wiem ze ucieczki nei planuje ale przy obroży maja dane wiec to jest dla nich rodzaj identyfikacji tak jak dla mnie czy Tz obrączka . Zdejmuje ja jedynie do kąpieli. Mam dwie na zmianę i kiedy jedna jest praną maja założona druga.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
BAN stały
|
Mój kot chodzi w szelkach, wydaje mi się, że to dużo bezpieczniejsze i wygodniejsze od obroży.
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
|
Hej. ja również opowiedziałabym się za wyborem szelek, ale też z tym zastrzeżeniem, że nie jest to pies duży, silny i 'wyrywny'
Ostatnio brałam porządne szelki z xxx i jak na razie dla beagle'a sprawują się wyśmienicie. Także tak naprawdę wszystko zależy od psa, ale szelki raczej mają więcej zalet.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-04-25 o 15:23 Powód: Link. |
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Hejka.
Mój piesio najczęściej wychodzi na spacer w szelkach, jednak obrożę również ma założoną, ze względu na identyfikator. ![]() Szelki są zwykłe, zamykane na klik i regulowane. Może w przyszłości skuszę się na jakieś masywniejsze
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Hej,
Dzięki wszystkim za odpowiedź, dzięki waszym sugestiom zdecyduje się na szelki, jeszcze waham się między różnymi opcjami, modelami itd, ale czas na zmiany
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
uzywamy szelek kupowalam na wymiar. Na poczatku uzywalismy obrozy. Teraz na spacery zakładamy szelki,a jak Maly jest w domu to ma zalozona obroze. Juz nie raz Szelki uratowała nam tylek.... |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Suka ma XS (7,5kg)a pies S (9kg). Ale oba sa regulowane...
Ile wazy Twoj West? |
|
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
ok. 8 kg
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
obroża czy szelki?
To mysle ze XS powinny byc ok. Jak pisałam moja suka ma 7,5 ale jest jeszcze sporo rezerwy na paskach i spokojnie by weszło na psa.
Tez je kupowałam w ciemno bez psow. Ale okazało sie ze wybrałam idealnie. |
|
|
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za odpowiedź, wezmę pomarańczowe XS
![]()
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
moja siostra uzywa i twierdzi, że to lepsza opcja. Ma dwa yorki.
|
|
|
|
|
#22 |
|
BAN stały
|
Jako posiadaczka mopsa też zastanawiam się nad rezygnacją z obroży na rzecz szelek. Zauważyłam, że podczas spacerów, szczególnie podczas wzmożonej aktywności fizycznej mój Albin zaczyna ciężko oddychać - wydaje mi się, że to przez obrożę właśnie. Pytanie - jakie szelki dla tego typu pieska?
|
|
|
|
|
#23 |
|
BAN stały
|
Widocznie ma kiepsko dopasowaną obrożę.Mój pies miał dobrze dopasowaną ale na widok innego psa dostawał szaleju i chciał się wyrwać. Kończyło się tym,że się dusił i dławił. A jak poluzowałam obrozę to się z niej uwalniał i musiałam za nim biegać i go łapać. Szelki są zdecydowanie wygodniejsze. Łatwiej jest utrzymać psa w ryzach, nie uwolni się z nich tak łatwo jak z obroży. Poza tym nie bedzie się dusił bo nie naciskają na psa . Weterynarz ostatnio powiedział mi ,że jest to znacznie wygodniejsza opcja.
Ile kasy masz mniej wiecej na szelki? |
|
|
|
|
#24 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
BAN stały
|
Mam na ten cel jakieś 100 do 120 zł. Zalezy mi na trwałości, bo z tego co wiem, to te tańsze, to nie warto ich kupować, bo się szybkie niszczą... a możesz wrzucić zdjęcie swojego pieska w tych szelkach?
|
|
|
|
|
#26 |
|
BAN stały
|
A bardzo proszę - zdjęcie na dole. Niby taka z niego ciapka ale jak przychodzi co do czego to potrafi pogonić drugiego psa czy kota
Te szelki powinny być dobre http://hubuform.pl/szelki-dla-psa-puppia-czerwone Mój ma właśnie takie ale w innym kolorze. Są wszystkie rozmiary tych szelek. |
|
|
|
|
#27 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Muszę powiedzieć, że super się sprawdzają, o niebo lepiej niż obroża. A i podczas nocnych spacerów polecam jeszcze dodatkowo przyczepić jakieś odblaski, czy podświetlenia (takie ledowe). Poprawiają widoczność pieska, szczególnie jeżeli puścimy go bez smyczy. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Przyczajenie
|
Hej!
W ostateczności zdecydowałam się na szelki stąd: http://piesky.eu/ i jestem z nich zadowolona! Z następnego spaceru zrobię zdjęcie byście mogły zobaczyć jak się prezentują
|
|
|
|
|
#29 |
|
Rozeznanie
|
Ja swojej pinczerce nie mogę założyć obroży, chyba, że do ozdoby.
Obroża na spacer na smyczy, zbytnio uciska ją na tchawicę i dusiłaby się co chwilkę. Dlatego ja zdecydowanie polecam szelki. Są wygodniejsze dla psa, a i właścicielowi łatwiej jest na spacerach. Można zdecydowaniej przytrzymać psa. |
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak jak pisałam wczesniej jestem zachwycona tymi szelkami. Az zamówiłam kolejne pary w innych kolorach 🙂. Moje ulubione!!!ImageUploadedByWizaz Forum1466448107.153749.jpgImageUploadedByWizaz Forum1466448125.942263.jpgImageUploadedByWizaz Forum1466448162.252657.jpgImageUploadedByWizaz Forum1466448192.404961.jpg |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:04.

Szybko się zakładają i nie uciskają pieska.
ale przy obroży maja dane wiec to jest dla nich rodzaj identyfikacji tak jak dla mnie czy Tz obrączka

Ostatnio brałam porządne szelki z xxx i jak na razie dla beagle'a sprawują się wyśmienicie. Także tak naprawdę wszystko zależy od psa, ale szelki raczej mają więcej zalet.