obroża czy szelki? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-01-09, 21:14   #1
Izunia2112
Przyczajenie

obroża czy szelki?

Hej,

Ostatnio widzę coraz więcej osób, które rezygnują z obroży na korzyść szelek. Głównym argumentem jest to, że nie uciskają tchawicy i że można łatwiej kontrolować psa, ale z drugiej strony czy to jest wygodne w użyciu? Mam małego psa, westie, może ktoś ma doświadczenie jak to wygląda w praktyce?
Izunia2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-11, 00:36   #2
inga21
Zakorzenienie

Dot.: obroża czy szelki?

Cytat:
Napisane przez Izunia2112 Pokaż wiadomość
Hej,

Ostatnio widzę coraz więcej osób, które rezygnują z obroży na korzyść szelek. Głównym argumentem jest to, że nie uciskają tchawicy i że można łatwiej kontrolować psa, ale z drugiej strony czy to jest wygodne w użyciu? Mam małego psa, westie, może ktoś ma doświadczenie jak to wygląda w praktyce?
Korzystam u wszystkich moich psów dlatego, że dla mnie są o wiele wygodniejsze. Zawsze na długie spacery, zabawy z psami ubieram im szelki zamiast obroży.
Tylko że do szelek pies powinien potrafić chodzić na smyczy bez ciągnięcia. Większość osób to ignoruje, ale w szelkach pies może ciągnąć silniej niż w obroży, dlatego może to być męczące.
No i nie polecam zwykłych szelek z zoologicznego, psy z nich potrafią wychodzić, nie są dobierane pod konkretnego psa i w ogóle jakieś takie niewygodne. U nas najlepsze są guardy no i norweskie czasami zakładamy.
inga21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-15, 17:02   #3
Larala
Przyczajenie

Użycie szelek jest odpowiednie w przypadku psów o klasycznej budowie ciała - dla przykładu, ja posiadam jamnika i chodzi on tylko w obroży, ponieważ szelki obciążają jego nietypowo długi tułów. Przy rasach typu westie problem ten raczej jest zminimalizowany.
Larala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-15, 17:29   #4
KarolinaK
Zakorzenienie

obroża czy szelki?

Cytat:
Hej,

Ja mam dwa cairn'y wiec psy o budowie bardzo podobnej do Westa. Mamy i szelki i obroże. Wszystko zalezy od tego jakie szelki chcesz kupic. Mam cztery rożne pary i najbardziej mi odpowiadają Ruffwear. Mamy tez Hurty padded Y i sie nie równają do Ruffwear.
Także Ruffwear Ci szczerze polecam bo nie krępuje ruchów psa, pies czuje sie swobodnie nawet podczas najbardziej dzikiej gry. I mimo tego obroże i tak noszą na codzien .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ImageUploadedByWizaz Forum1452875148.971299.jpg (398,1 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ImageUploadedByWizaz Forum1452875570.225486.jpg (358,6 KB, 52 załadowań)

Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2016-01-15 o 17:33
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-15, 17:42   #5
Maalinkaaaa
Zakorzenienie

Używam dla mojego Yorka szelek i jesteśmy oboje zadowoleni Szybko się zakładają i nie uciskają pieska.
2019:26
2020:13
Maalinkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-25, 16:26   #6
crippled
Wtajemniczenie

Tylko szelki. Jak widzę psa ciągniętego za szyję to robi mi się slabo
Stary 2016-01-28, 17:12   #7
black_white_
Raczkowanie

ja mam boksera i chodzi tylko w szelkach. jak ma miec obroze to protestuje i nigdzie nie idzie ;D
black_white_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-28, 22:46   #8
Marika989
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Larala Pokaż wiadomość
Użycie szelek jest odpowiednie w przypadku psów o klasycznej budowie ciała - dla przykładu, ja posiadam jamnika i chodzi on tylko w obroży, ponieważ szelki obciążają jego nietypowo długi tułów. Przy rasach typu westie problem ten raczej jest zminimalizowany.
U mnie jest to samo z jamnikiem
Marika989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-28, 23:01   #9
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez black_white_ Pokaż wiadomość
ja mam boksera i chodzi tylko w szelkach. jak ma miec obroze to protestuje i nigdzie nie idzie ;D
Moje nosza obroze w dzien i w nocy, choćby sie paliło czy waliło ze względów bezpieczenctwa. .. Oczywiscie żaden nie ucieka i wiem ze ucieczki nei planuje ale przy obroży maja dane wiec to jest dla nich rodzaj identyfikacji tak jak dla mnie czy Tz obrączka . Zdejmuje ja jedynie do kąpieli. Mam dwie na zmianę i kiedy jedna jest praną maja założona druga.
Stary 2016-02-18, 11:27   #10
annuta
BAN stały

Mój kot chodzi w szelkach, wydaje mi się, że to dużo bezpieczniejsze i wygodniejsze od obroży.
annuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 08:38   #11
gosiaczekbtm
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez crippled Pokaż wiadomość
Tylko szelki. Jak widzę psa ciągniętego za szyję to robi mi się slabo
Dokładnie!!! a jak jeszcze do tego ma kolczatke to juz wogóle...
gosiaczekbtm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-01, 14:05   #12
karlfranz
BAN stały

Hej. ja również opowiedziałabym się za wyborem szelek, ale też z tym zastrzeżeniem, że nie jest to pies duży, silny i 'wyrywny' Ostatnio brałam porządne szelki z xxx i jak na razie dla beagle'a sprawują się wyśmienicie. Także tak naprawdę wszystko zależy od psa, ale szelki raczej mają więcej zalet.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-04-25 o 15:23 Powód: Link.
karlfranz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-06, 23:04   #13
PaniMigdalek
Zadomowienie

Hejka.
Mój piesio najczęściej wychodzi na spacer w szelkach, jednak obrożę również ma założoną, ze względu na identyfikator.
Szelki są zwykłe, zamykane na klik i regulowane. Może w przyszłości skuszę się na jakieś masywniejsze
PaniMigdalek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-09, 14:14   #14
Izunia2112
Przyczajenie

Hej,

Dzięki wszystkim za odpowiedź, dzięki waszym sugestiom zdecyduje się na szelki, jeszcze waham się między różnymi opcjami, modelami itd, ale czas na zmiany
Stary 2016-03-09, 18:28   #15
Rufik90
Przyczajenie

Cytat:
Hej,

Dzięki wszystkim za odpowiedź, dzięki waszym sugestiom zdecyduje się na szelki, jeszcze waham się między różnymi opcjami, modelami itd, ale czas na zmiany
Ja mam Westa uzywamy szelek kupowalam na wymiar. Na poczatku uzywalismy obrozy. Teraz na spacery zakładamy szelki,a jak Maly jest w domu to ma zalozona obroze.

Juz nie raz Szelki uratowała nam tylek....
Rufik90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-09, 22:20   #16
Dink
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Ja mam dwa cairn'y wiec psy o budowie bardzo podobnej do Westa. Mamy i szelki i obroże. Wszystko zalezy od tego jakie szelki chcesz kupic. Mam cztery rożne pary i najbardziej mi odpowiadają Ruffwear. Mamy tez Hurty padded Y i sie nie równają do Ruffwear.
Także Ruffwear Ci szczerze polecam bo nie krępuje ruchów psa, pies czuje sie swobodnie nawet podczas najbardziej dzikiej gry. I mimo tego obroże i tak noszą na codzien .
Jaki rozmiar tych szelek mają twoje cairny? XS? Chcę zamówić dla mojego Westa
Dink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-10, 07:40   #17
KarolinaK
Zakorzenienie

Suka ma XS (7,5kg)a pies S (9kg). Ale oba sa regulowane...
Ile wazy Twoj West?
Stary 2016-03-10, 17:46   #18
Dink
Rozeznanie

ok. 8 kg
Stary 2016-03-11, 08:58   #19
KarolinaK
Zakorzenienie

obroża czy szelki?

To mysle ze XS powinny byc ok. Jak pisałam moja suka ma 7,5 ale jest jeszcze sporo rezerwy na paskach i spokojnie by weszło na psa.
Tez je kupowałam w ciemno bez psow. Ale okazało sie ze wybrałam idealnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-03-11, 19:06   #20
Dink
Rozeznanie

Dzięki za odpowiedź, wezmę pomarańczowe XS
Stary 2016-03-13, 22:28   #21
Izma56O
Raczkowanie

moja siostra uzywa i twierdzi, że to lepsza opcja. Ma dwa yorki.
Izma56O jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-21, 08:21   #22
milimija
BAN stały

Jako posiadaczka mopsa też zastanawiam się nad rezygnacją z obroży na rzecz szelek. Zauważyłam, że podczas spacerów, szczególnie podczas wzmożonej aktywności fizycznej mój Albin zaczyna ciężko oddychać - wydaje mi się, że to przez obrożę właśnie. Pytanie - jakie szelki dla tego typu pieska?
milimija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-21, 09:40   #23
n_bb
BAN stały

Widocznie ma kiepsko dopasowaną obrożę.Mój pies miał dobrze dopasowaną ale na widok innego psa dostawał szaleju i chciał się wyrwać. Kończyło się tym,że się dusił i dławił. A jak poluzowałam obrozę to się z niej uwalniał i musiałam za nim biegać i go łapać. Szelki są zdecydowanie wygodniejsze. Łatwiej jest utrzymać psa w ryzach, nie uwolni się z nich tak łatwo jak z obroży. Poza tym nie bedzie się dusił bo nie naciskają na psa . Weterynarz ostatnio powiedział mi ,że jest to znacznie wygodniejsza opcja.

Ile kasy masz mniej wiecej na szelki?
n_bb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-03-21, 10:23   #24
monia_kowalczyk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez n_bb Pokaż wiadomość
Widocznie ma kiepsko dopasowaną obrożę.Mój pies miał dobrze dopasowaną ale na widok innego psa dostawał szaleju i chciał się wyrwać. Kończyło się tym,że się dusił i dławił. A jak poluzowałam obrozę to się z niej uwalniał i musiałam za nim biegać i go łapać. Szelki są zdecydowanie wygodniejsze. Łatwiej jest utrzymać psa w ryzach, nie uwolni się z nich tak łatwo jak z obroży. Poza tym nie bedzie się dusił bo nie naciskają na psa . Weterynarz ostatnio powiedział mi ,że jest to znacznie wygodniejsza opcja.

Ile kasy masz mniej wiecej na szelki?
Polecasz jakieś konkretne szelki? u mojego psa już 2 modele się nie sprawdziły
monia_kowalczyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-22, 08:43   #25
milimija
BAN stały

Mam na ten cel jakieś 100 do 120 zł. Zalezy mi na trwałości, bo z tego co wiem, to te tańsze, to nie warto ich kupować, bo się szybkie niszczą... a możesz wrzucić zdjęcie swojego pieska w tych szelkach?
milimija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-22, 09:52   #26
n_bb
BAN stały

A bardzo proszę - zdjęcie na dole. Niby taka z niego ciapka ale jak przychodzi co do czego to potrafi pogonić drugiego psa czy kota

Te szelki powinny być dobre
http://hubuform.pl/szelki-dla-psa-puppia-czerwone
Mój ma właśnie takie ale w innym kolorze. Są wszystkie rozmiary tych szelek.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Daisy 10kg szelki Puppia L.jpg (183,8 KB, 17 załadowań)
n_bb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-23, 12:45   #27
trams
BAN stały

Cytat:
Napisane przez n_bb Pokaż wiadomość
A bardzo proszę - zdjęcie na dole. Niby taka z niego ciapka ale jak przychodzi co do czego to potrafi pogonić drugiego psa czy kota

Te szelki powinny być dobre
http://hubuform.pl/szelki-dla-psa-puppia-czerwone
Mój ma właśnie takie ale w innym kolorze. Są wszystkie rozmiary tych szelek.
Mój pieszczoch też ma bardzo podobne szelki Muszę powiedzieć, że super się sprawdzają, o niebo lepiej niż obroża.
A i podczas nocnych spacerów polecam jeszcze dodatkowo przyczepić jakieś odblaski, czy podświetlenia (takie ledowe). Poprawiają widoczność pieska, szczególnie jeżeli puścimy go bez smyczy.
trams jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-26, 11:13   #28
Izunia2112
Przyczajenie

Hej!

W ostateczności zdecydowałam się na szelki stąd: http://piesky.eu/ i jestem z nich zadowolona! Z następnego spaceru zrobię zdjęcie byście mogły zobaczyć jak się prezentują
Stary 2016-05-10, 22:18   #29
anna_wawa
Rozeznanie

GG do anna_wawa

Ja swojej pinczerce nie mogę założyć obroży, chyba, że do ozdoby.
Obroża na spacer na smyczy, zbytnio uciska ją na tchawicę i dusiłaby się co chwilkę.
Dlatego ja zdecydowanie polecam szelki. Są wygodniejsze dla psa, a i właścicielowi łatwiej jest na spacerach. Można zdecydowaniej przytrzymać psa.
anna_wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-06-20, 20:43   #30
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość

I tak jak pisałam wczesniej jestem zachwycona tymi szelkami.
Az zamówiłam kolejne pary w innych kolorach 🙂.
Moje ulubione!!!ImageUploadedByWizaz Forum1466448107.153749.jpgImageUploadedByWizaz Forum1466448125.942263.jpgImageUploadedByWizaz Forum1466448162.252657.jpgImageUploadedByWizaz Forum1466448192.404961.jpg
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości