|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
ciąza a kręgosłup
Witam wszystkie Panie i zadaje na wstępie pytanie. Jak radziłyscie sobie z bolamikregosłupa w czasie ciązy bo im blizej konca tym sa coraz bardzije dokuczliwe i bolesne. Koci grzbiet juz nie pomaga, masaz w okolic krzyza tez nie przynosi pożądanych efektów. Co robic?
Będe wdzieczna za wszelkie porady |
|
|
|
|
#2 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: ciąza a kręgosłup
Witaj! Ja też mam ten sam problem.Lekarz powiedził mi, że muszę to wytrzymać, termin mam na 25. 03.Pocieszam się tym ,że to tylko 3 tygodnie.Mam nadzieję, że Tobie też już bliżej do porodu. Pozdrawiam Cię!!!
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Ciampurek a w którym jestes tygodniu?
Bo jesli jestes w bardzo zaawansowanej ciazy to można juz sie wspomagac jakmis farmaceutykami typu Naproxen - zawsze troche pomoże (mnie lekarka pozwoliła niedawno, bo we wczesnej ciazy powinno sie unikac takich medykamentów). Poza tym oszczedzac sie - nie nosic ciezarów, nie schylac - jesli juz to z przykucka . Jesli nie masz przeciwskazan medycznych mozesz wybrac sie na basen, to znakomicie odciąża kregosłup i rozluznia napięte mięsnie - ja nawet właziłam do takiego delikatnego jaccuzzi, mnie to pomagało. Niestety bol kregosłupa w ciaży przydarza sie niemal każdej ciezarówie - trzeba to jakos przecierpiec... a jak TZ pomasuje od czasu do czasu to tez nie zaszkodzi
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Czesc Kasiulko
Jestem już w 22 tygodniu ciazy jupi takze półmetek juz jest za mna. Jezeli chodzi o Naproxen to mam zle doswiadczenia jeszcze z okresu przed ciaza, także napewno go nie bede stosowac,a wszystkie inne masci tego typu maja taki sam skład wiec tez odpadaja. Mojego lubego wolałabym nie angażowac bo z jego wyczuciem to moglby kotlety bez tłuczka ubijac a nie kregosłup masowac. Dziękuje za wsparcie . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam tak ze bole kregoslupa i rwa kulszowa nie ustapily mi nawet po porodzie. Minelo juz 4 miesiace, nigdy wczesniej nie mialam problemow z kregoslupem a teraz jestem jak stara babcia, połamana, wszystko mnie boli. to tez na pewno od noszenia dziecka. przydaloby sie chodzic na jakies zabiegi ale nie mam kiedy, maz w pracy, musze siedziec z dzieckiem
.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Witaj ciampurek!
Ja jestem w 21tygodniu ciąży i od około 10 tygodnia ciąży walcze z bólem kręgosłupa!Ale tak jak ci już wczesniej radziła Kasiulka ja chodze na basen i to naprawde pomaga Pływanie żabką i na plecach to jest super! Polecam i pozdrawiam |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie pomagała ciepła kąpiel, masaż, leżenie na boku z poduszką między nogami.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
moj lekarz tez mowil, ze musze to jakos przetrzymac, przetrzymalam-urodzilam. za to teraz jest jeszcze gorzej, noszenie "zywego", ruchliwego 10 kg tez jest uciazliwe i tez od tego boli kregoslup, oj boli!!
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
basen i odpowiednia gimnastyka - polecam jogę
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
ja strasznie sie balam,ze majac rozszczep kregoslupa nie bede mogla chodzic bo ciaza bedzie zbyt obciazala kregoslup,ale narazie nie jest zle.mialam kilka bardzo bolesnych atakow bolu,ale na szczescie kiedy polozylam sie na boczek(na te strone,ktora mnie bolala) bole ustapily.teraz jestem w 30 tygodniu i staram sie unikac wszystkiego,co tylko moze powodowac te przykre dolegliwosci.oszczedzam sie,a jak tylko zaczyna dziac sie cos niepokojacego staram sie polozyc i zazwyczaj przechodzi.raczej nie lykam tabletek, bo wole troszke pocierpiec niz zaszkodzic malenstwu.bo sie juz nasluchalam,ze tego nie wolno, tamtego nie wolnoitp.oszalec mozna,ale dla tego dzieciatka warto troszke sie pomeczyc
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie pociesze was ale po ciąży nie jest duzo lepiej. Noszenie dziecka to kolejne obciążenie. A jeśli ma sie dodatkowo skrzywienie kręgosłupa to juz wogóle masakra.
Znacie jeszcze jakieś sposoby oprócz basenu, masaży i tabletek? |
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Kiedy się już urodzi, można - w celu przywrócenia kręgosłupowi dobrej formy - spokojnie wybrać się na fizjoterapię - świetnie działają na napięcia mięśniowe i bóle: prądy Traberta, laser, krioterapia, diadynamic. Niestety, fizjoterapia odnosi skutek, gdy chodzi się na nią codziennie przez 3-4 godnie i dostaje się kilka zabiegów jednocześnie.
Skierowanie wypisuje ortopeda, zawsze warto się do niego wybrać z bólami kręgosłupa - nie sądzę jednak, żeby zezwolił na fizjoterapię w ciąży - chociaż - kto wie? Nie wiem też jak to jest w przypadku karmienia piersią ![]() Ale do ortopedy zawsze warto pójśc, tym bardziej, ze niektórym kobietom w ciąży kręgosłup się odkształca i istniejące wady (także ukryte) się pogłębiają - dlatego warto to skonsultować z lekarzem.
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie mam taki problem bolo plecow a dokladnie - bole krzyza oraz prawego posiladka ktore zaczely sie w 1 miesiacu ciazy, nasilaja sie szczegolnie w nocy a czesto nad ranem nie moge wstac z lozka o wlasnych silach, gdyz bol promeniuje mi na noge. Bylam u lekarza i mowilam o tym pani doktor.Ona nie robac zadnych badan przepisala mi antybiotyk o nazwie Amoclav, ktorego nie wzielam gdyz w pierszym trymestrze wydawalo mi sie nie na miejscu, szczegolnie ze nie wiadomo od czego te bole. Pozniej wyszly mi zle wyniki moczu okazalo sie ze mam krew i powtorne badania rowniez to wykazaly wiec zrobiono mi badanie krwi pod wzgledem infekcji nerek ( wyniki wyszlo OK ). Poszlam do innego lekarza z tym wszystkim a on na to ze tak moze bolec w cizay a jak bardzo boli to mam zazywac paracetamol. Uwazam ze to nie jest rozwiazanie mojego problemu - niestety nie jestem w kraju i ciezko mi znalezc innego fachowca - co robic do Polski przylece dopiero za 6 tygodni! A mzoe powinnam wzaic ten antybiotyk ktory mialam przepisany ?? Prosze - moze Wy mi pomozecie! Pytalam juz na innym forum ale chcialbym zasiegnac jeszcze waszej rady. Doradzono mi ze to mzoe byc rwa kulszowa - a jak Wam sie wydaje ? Obecnie jestem w 16 tc.
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
no i nikt nic nie wie
buuu a plecy nadal bola
|
|
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Jestem fizjoterapeutą i doskonale znam problem. Jedynymi sposobami na bóle kręgosłupa w czasie ciąży są odpowiednie ćwiczenia fizyczne, masaż oraz profilaktyka (tzn. wyuczenie się odpowiednich pozycji stosowanych w czasie dnia, które nie powodują nadmiernego przeciążania kręgosłupa ). Miałem niedawno klientkę która była w 3 miesiącu zagrożonej ciąży o doznała silnego urazu kręgosłupa, nie mogła normalnie funkcjonować. Lekarz zalecił masaże ponieważ jest to jedyna bezpieczna i skuteczna metoda z zakresu fizjoterapi, którą można stosować w czasie ciąży (również zagrożonej. Pozostałe metody: elektroterapia, laseroterapia, ultradzwięki niestety nie mogą być stosowane. Farmakoterapia również nie jest bezpieczna. A po urodzeniu można już ruszyć z całym arsenałem jakim dysponuje fizjoterapia. W razie pytań: fizjomed@fizjomed.waw.pl
pozdrawiam Tomasz Chomiuk
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
Ja zarówno w ciąży, głownie ostatni trymest, jak i teraz, po porodzie mam bole. W ciazy bolała gł. prawa str. ledzwiowa (mam w tym miejscu skolioze) i do tego dretwiały mi obie rece. Lekarz to samo mi mowil, trzeba przetrzymac. Z łozka wstawalam stopniowo, bokiem, cwiczylam, chodzilam na basen, maz mnie masował - ale ulga byla tylko chwilowa.
Teraz od tygodnia nie mam juz dretwnienia rąk, (samo minelo), ale ledzwie nadal bolą, no i doszedł krzyz od podnoszenia i noszenia dziecka. Cwicze, m.in. kocie grzbiety, ale wiem, ze ulzy mi choc troche basen (zaczynam od pazdziernika). fizjonet - czy mógłbys podpowiedziec nam, jak podnosic z łozeczka dziecko (uginac np. lekko kolana przy schylaniu ), jak je nosic, aby nie obciazac bolacego i tak kregosłupa? Czy np. noszenie w chuscie to db pomysł? Bo nie oszukujmy sie, dzwigania naszych pociech nie wyeliminujemy.
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nosząc dziecko należy pamiętać o wyprostownej pozycji i unikać szybkich skrętów oraz pochylania się.
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam skoliozę i w odcinku lędźwiowym spore wgięcie. Lekarz ginekolog powiedział że powinnam ćwiczyć w czasie ciąży bo to będzie bezpieczniejsze dla mnie i ułatwi mi poród. Znalazłam świetną i przesympatyczną fizjoterapeutkę Annę Borecką. Pani Ania pracuje w fizjomedzie http://rehabilitacjafizjomed.pl. Oprócz ćwiczeń dowiedziałam się też jak nosić maluszka żeby nie zrobić sobie ani jemu krzywdy. Polecam z całego serca wszystkim młodym mamą i tym które nimi zastaną za kilka miesięcy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:37.

. Jesli nie masz przeciwskazan medycznych mozesz wybrac sie na basen, to znakomicie odciąża kregosłup i rozluznia napięte mięsnie - ja nawet właziłam do takiego delikatnego jaccuzzi, mnie to pomagało.

.

), jak je nosic, aby nie obciazac bolacego i tak kregosłupa? Czy np. noszenie w chuscie to db pomysł? Bo nie oszukujmy sie, dzwigania naszych pociech nie wyeliminujemy.