![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() parawan do wanny![]() ![]() ![]() Bardzo proszę o parady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Parawan Nawannowy
Prosiłam, żebyś zakładała wątki dot. łazienki w wątku dot. łazienki.
Ale do rzeczy. Wybacz moją ignorancję, ale ... co to jest "parawan nawannowy" ?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja ma taką kombinację jak na zdjęciu. Słuchawka prysznicowa jest na tej krótszej ścianie i spokojnie, nic się nie wychlapuje. Nie stać nas było na szklane drzwi i mamy plastikowe.
EDIT: zdjęcie pochodzi z www.ravak.pl, popatrz na ich stronach, może coś znajdziesz dla siebie ciekawego
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
![]()
Dzięki Xantia
![]() Znalazłam cos takiego - firmy Aquaform. Mają 140 wysokości i 120 długości. Ciekawa jestem czy sie sprawdzi w użytkowaniu. http://www.aquaform.eu//products,kind,30.html Wybacz szugarbejb, ale zauważyłam że na wątki które są włożone ogólnie np. "łazienka..." - nikt nie odpisuje - bo ich tam po prostu nie widać - i jak ktoś to zauważył - jest ułożone tam chronologicznie - tak więc odpowiedzi się gubią. Jak założę wątek tutaj - to odrazu mam odzew. ![]() A parawan nawannowy to rzecz idealna do małych łazienek! Montuje się do brzegu wanny (jak na zdjęciach) i ma się 2 w 1 /wanne i prysznic/. Czekam na dalsze porady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Masz rację, taki parawan jest idealny na wannę w małej łazience. Mi większość ludzi sugerowała sam prysznic, bo łazienka mała, wanna zajmie dużo miejsca itp itd. Ale zrobiłam po swojemu bo nie chciałam rezygnować z wanny, lubię się czasami w niej powylegiwać. Na codzienne szybkie kąpiele prysznic, a "od święta"
![]() ![]() ![]() To co wkleiłaś jest świetne, bardzo mi się podoba, no i szklane drzwi! My jak robiliśmy remont to całego mieszkania od razu i niestety pochłonęło to tyle kasy, że musiałam zrezygnować ze szklanego parawanu na rzecz płyty ceramicznej w kuchni z sensorami ![]() EDIT 1: a jak jest składany ten parawan? Bo ja mam dwa skrzydła i jedno się zamyka w drugie i mam swobodny dostęp do całej wanny. A to ważne np. przy jej myciu. EDIT 2: Już doczytałam ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja się też uparłam na wannę - bo nie wyobrażam sobie stać resztę życuia pod prysznicem!! Co do mocowań - muszę się przejechać po sklepach bo gdzieś go widziałam - i dopytać jakie ma te mocowania itp.
Xantia a masz może zdjęcie Twojego parawanu z domu?? Ciekawa jestem jak on wygląda "na żywo". ![]() (Moja wanna ma 150 cm długości - parawan 120 cm. Zastanawiam się z której strony dać prysznicową słuchawkę - bo za wanną będę miała pralkę ładowaną od góry i nie chciałabym żeby biorąc prysznic była zachlapana) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Załączam zdjęcia, zrobiłam je specjalnie na tą okazję
![]() Niedawno miałam okazję korzystać z prysznica ze szklanymi przesuwanymi drzwiami i powiem Ci, że one naprawdę są ciężkie.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]()
Dzięki Xantia
![]() ![]() Do parawanu Aquaform nie ma takich pałąków ![]() ![]() Czekam na poradki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ni ma sprawy
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Witam.
Od tego roku mieszkam na stancji,ale mam do dyspozycji całe piętro(kuchnia,łazienka i pokój)i,z pewnymi granicami,mogę tam sobie urządzać po swojemu. Łazienka jest mała i oczywiście jest tam wanna,a ja baaaaardzo sporadycznie korzystam z tej wygody. Chciałabym zapytać jaki jest mniej-więcej koszt wmontowania takich szyn,jeżeli będą to przesuwane drzwi,lub zamontowania mocowania na ścianie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Co do uchwytu na prysznic to raczej nie ma znaczenia na której ścianie umieścisz, ja mam na dłuższej ale nie na środku tylko w 1/4 od ściany z baterią. Co do parawanu, to pamiętaj o tym że jeżeli zdecydujesz sie na gładki to żeby ładnie wyglądał po każdej kąpieli będziesz musiała go wycierać, bo będzie widać krople wody które zostawia ślady po zaschnięciu. Nie wiem taż jak to wygląda z chlapaniem przy parawanie na pół wanny, ja osobiście strasznie rozlewam wodę. Sama mam bieda wersje czyli aluminiową rurę i materiałową zasłonkę. Razem kosztowało mnie to jakieś 50 zł, zasłonka jest na całą długość wanny dlatego mogę chlapać bez ograniczeń.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
asiulkaa ja teraz w domu też mam tylko zasłonkę z IKEI. Chwalę sobie takie rozwiązanie bo mam tu wannę na całą ścianę. Ale w mojej przyszłej łazience obok wanny będie jeszcze pralka. Dlatego wolę tam parawan. Lepszy jest niż zasłonka - bo:
1/ ładniej wygląda, 2/ zasłonka musi być w wannie - inaczej łazienka mokra, a parawan nie przekszkadza jak stoi ![]() Wiadomo że są też minusy parawanu - tzn zacieki od wody. I stąd moje pytanie odnośnie tego gdzie ma być słuchawka prysznicowa. Edytowane przez agamich5 Czas edycji: 2007-10-06 o 15:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ustawienie słuchawki niewiele zmieni, jak woda będzie sie lała na głowę to będzie pryskała na wszystkie strony.
Nie wiem jakie modele parawanów sprzedają, ale może są dostępne jakieś z matowymi wzorami wtedy zacieki nie będą się tak rzucały w oczy.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Witam ponownie
![]() Użytkownicy parawanów nawannowych - czy to nie za mało wysokości?? Ja mam 164, ale mój luby ponad 180. Czy gdy będzie brał prysznic woda nie wycieknie górą?? ![]() Odpiszcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Osobiście mam zasłonkę i ona jest wyższa więc nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się że te 180 będzie wystarczające.
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dzięki asiulkaa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
parawan na wanne
mam pytanie kto korzysta z czegos takiego? jak sie sprawdza?
Planujemy nowe mieszkanie i oczywiscie padlo podstawowe pytanie: wanna czy prysznic. Ja to drugie TZ pierwsze...jednak ostatnio znalezlismy propozycje wanny plus taka nakladka jak od prysznica. kto ma doswiadczenia?
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Dot.: parawan na wanne
W moim rodzinnym domku jest coś takiego - było montowane dobrych pare lat temu więc może odbiegac od dzisiejszych technologii... W każdym razie jest ok - jeśli chodzi o zatrzymywanie wody, gdy wanny używa się jak prysznica. Niestety parawan jest plastikowy więc kłopotliwy do mycia - więc jeśli masz możliwość wybierz szklany. Niestety ten parawan u mnie jest trudny w demontażu - więc trugno domyć miejsca gdzie tafle ścianek się zakładają (akurat tak jest u nas...). W moim mieszkaniu mamy za to kotarę na drążku - zdecydowanie gorzej się sprawuje. Podsumowując - polecam parawany szklane, najlepiej żeby scianki nie zachodziły na siebie - bo z wanny robi 2 w 1
![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
WYSZUKIWARKA ?
Każdy, kto przeczytał regulamin forum. Cytat:
Jesteś na Wizażu od tak dawna, i nie umiesz korzystać z wyszukiwarki - wstyd. Wątki łaczę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
baaardzo przepraszam szugarbejb
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
My zamiast parawanu mam sciane z luksferow.
jak by co wkleje foto. obecnie szukam parawanu ale takiego jak w poscie nr 4 ale najlepiej z kruszonego szkla -niestety nigdzie nie moge nic takiego znalezc ![]() na takich gladkich powierzchniach widac kazda krople,zacieki a tego bym nie zniosla a codzienne szorowanie odpada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
wklej Paula fotke
![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
poszlo
![]() luksfery sa od krawedzi wanny do sufitu,poniewaz sa ciezkie nie moga byc na wannie dlatego sa na specjalnej podmurówce. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-02-10 o 10:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
paula: fajny pomysl... moze cos z luksferami pokombinujemy
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
o, z ciekawością przeczytałam wątek, bo sama jestem przed remontem łazienki i szukam rozwiązań. Ciekawa jestem czy założycielka wątku zdecydowała sie na Aquaform, bo ja tez o takim myślę. Widziałam podobne parawany w OBI, wisiały na scianie na wysokości jakichś 2 metró, bez podparcia jakie daje brzeg wanny... I nic im nie było -myślę że nie będzie za ciężki.
Zastanawia się tylko nad ta wysokością, faktycznie, jeśłi od podloża wanny do brzegu parawanu jest 180cm to facet, który ma ponad 80 będzie wystawał ![]() mycie szkła mnie nie przeraża, w sumie i tak wannę trzeba umyć, a jeśli będzie myty systematycznie to plamy sie nie porobią. Zresztą myślę nad zmatowieniem szkła, o ile się odważę, bo parawan trchę kosztuje a nie wiem jak to wyjdzie... a jeśli chodzi o luksfery nie zdecydowałabym się... ścianka na stale utrudni dostęp do wanny np żeby ją umyć trzebaby wejść do środka.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Witaj martuko
![]() ![]() Jeszcze nie kupiłam parawanu, ale jestem do niego całkowicie przekonana, wiec niedługo go pewnie zamontujemy. Puki co tworzą sie następne wnętrza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
hoho, no to dluuugi ten remont...Mój fachowiec powiedział, że w miesiąc się wyrobi (lazienka i kuchnia włącznie ze zdzieraniem tynkow + elektryka w przedpokoju, gladź i malowanie przedpokoju i dużego pokoju. Ciekawa jestem czy mu sie to uda. Na wszelki wypadek dodałam w umowie jeszcze dwa tygodnie.... A potem sa wakacje, mamy gdzie mieszkać więc mnie to nie przeraża, a zastrzeglam kary finansowe w prpadku niedotrzymania terminu...
a co do parawanu to kupujesz go w sklepie? Ile kosztuje? Bo ja widzialam usprzedawcy na allegro i się zastanawiam tylko ten transport...żeby cos nie potlukli. Bardzo bym Cie prosila żebys sie podzielila wrażeniami jak juz go zamontujesz ![]() A może wogóle podzielisz sie wrażeniami z remontu? co jak robisz itd... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.