Panny Młode 2014 :) - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-01, 16:33   #2971
mala_czarna_21
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2014 :)

Cytat:
Napisane przez tasiulek Pokaż wiadomość
A ja bym już kupowała wódkę ( chociaż nie wiem jaki ma termin spożycia) bo nic nie zapowiada się żeby żywność itp taniała...
dokładnie, nir potanieje a wrecz przeciwnie, mój tata się w tym trochę orientował i my na bank w tym roku kupimy wódkę (oczywiście taką żeby była ważna w dzień wesela ) i obrączki bo wzrosnąć akcyza na alkohol, papierosy i kruszec

2015 - 38
mala_czarna_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 16:36   #2972
katarzyna8707
Raczkowanie

Mała a nie boisz się zmiany rozmiaru??
katarzyna8707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 16:45   #2973
tasiulek
BAN stały

Wystarczy kupić złoto, a zrobić je można później
tasiulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 16:49   #2974
AnULka248
Zakorzenienie

Nie straszcie
Jak Tż'owi powiem, że w tym roku trzeba wódkę kupić to mnie wyśmieje ale muszę go jakoś przekonać... z obrączkami to myślę, że oddamy trochę złota naszych babć i już będzie taniej. Obrączek po nich nie mamy, bo moi dziadkowie wzięli je, że tak powiem ze sobą.
AnULka248 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 16:56   #2975
Loczek_brown
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tasiulek Pokaż wiadomość
90fasola - dopiero jak dostanę znieczulenie to mogę to powiedzieć Że nie taki diabeł straszny
ja mam tak samo

Powiedziałam TŻtowi o tej wódce to mnie prawie wyśmiał

17.02 16.09
[*][*][*]
Loczek_brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 17:21   #2976
poznanianka1990
Zakorzenienie

Też nosiłam aparat, jakieś 3 lata. 2 lata temu zdjęłam. Teraz zakładam co drugą noc płytki retencyjne. Ale chyba będę musiała usunąć górne ósemki, bo mi krzywo rosną i mogą zepsuć naprawiony zgryz... A w przyszły piątek mam zabieg usunięcia wędzidełka i się trochę boję...
Ja również studiuję na Uniwersytecie Medycznym - kierunek zdrowie publiczne, a specjalność pedagogika zdrowia. Na szczęście to już 3 rok, bo mam dość tej uczelni... A mgr planuję robić na UAM z pedagogiki opiekuńzo-wychowawczej
A co do załatwiania spraw weselnych - ja cały czas przeglądam oferty sal i czekam za odpowiedziami od lokali... Zespoły też mam już na oku
Po zespole proponuję szukać fotografa i kamerzysty, później zarezerwować termin w kościele/USC, a dopiero potem kiecka, fryzjer i te sprawy

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 18:42   #2977
misiadelko
BAN stały

Pogadałam z TZtem i kupujemy w tym roku wódke. Zloto mamy
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 19:11   #2978
velika
Winter is coming

Ja w tym roku na pewno wódki nie kupię, bo zdążyłabym pewnie z połowę flaszek upłynnić do 2014 roku jak nie wszystkie
wóda nie drożeje odkąd pamiętam jak zaczynałam studia to stała po niecałe 2 dychy i nadal tak stoi, więc jak ciut podrożeje, to się nic nie stanie.
Ja też miałam aparat i powiem, że nigdy nie miałam tak ślicznych i zadbanych ząbków, jak tuż po zdjęciu ale myłam je w trakcie noszenia aparatu na potęgę. W każdym razie aparat to była jedna z najlepszych inwestycji mojego życia, ciut ponad rok męczarni z żelastwem a efekt - niesamowity.
poznanianka, ja też mam 8ki do usunięcia. Jednej pozbyłam się latem, w przyszłym tygodniu idę do dentystki i umówię się na usunięcie kolejnej. A dolne już niestety chirurgicznie w każdym razie moja dentystka tak mi cudnie usunęła 8kę, że nawet nic nie poczułam, nie spuchłam i w ogóle rana prędziutko się zagoiła. Dlatego bez strachu dam jej usunąć kolejną.

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 19:43   #2979
tasiulek
BAN stały

Ta pierwsza "główna" duża suknia http://www.kimono.pl/Do-slubu-z-Zien...zl-WARTO-a3559
O jacie jacie
Stary 2012-03-01, 19:45   #2980
exist_
Zakorzenienie

Ja mam ósemki wszystkie cztery, wyrosły zaraz po gimnazjum, są do teraz i nie sprawiają żadnych problemów, poza jednym rok temu. Leczyłam jedną z tych ósemek i później z tego wszystkiego dostałam zapalenia dziąseł, miałam problemy z jedzeniem, mówieniem, otwieraniem ust, byłam na antybiotykach itp.
Ale jak byłam mała to nic nie zapowiadało że będę mieć piękne, równiutkie i naprawdę zdrowe zeby Wyglądałam jak wiewiórka jako dzieciak

My wódki nie kupujemy wcale pewnie, bo nam się to nie kalkuluje, robimy obiad i deser dla rodziny, więc wolimy kupić wino do obiadu, niż wódkę, której nie będzie nawet kiedy pić.
Stary 2012-03-01, 20:39   #2981
misiadelko
BAN stały

My i tak byśmy kupili, bo chcemy wydatki podzielić na te dwa lata, łatwiej nam będzie. a nie wiem co innego można by kupić tak wczesnie
Pytałam znajomego fotografa o cennik, w tym roku bierze 2800-3300, dużo? Bo nie orientuję się...
Stary 2012-03-01, 20:42   #2982
poznanianka1990
Zakorzenienie

Moim zdaniem to dużo (bynajmniej jak na mój rejon ). A jak znajomy to może jakiś rabacik by Ci dał?

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2012-03-01, 20:48   #2983
tasiulek
BAN stały

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
My i tak byśmy kupili, bo chcemy wydatki podzielić na te dwa lata, łatwiej nam będzie. a nie wiem co innego można by kupić tak wczesnie
Pytałam znajomego fotografa o cennik, w tym roku bierze 2800-3300, dużo? Bo nie orientuję się...
Zależy za jakie zdjęcia Bo niektóre są warte takiej ceny. No i ile tych zdjęć.
Moja kuzynka w zeszłym roku płaciła 2200 i szczerze to nie wiem za co

BTW. Ta Sandra która Ci się podobała ze zdjęć fotogrupy jest teraz na reklamówkach Lidla i Samsonite w Madisonie
Stary 2012-03-01, 20:50   #2984
katarzyna8707
Raczkowanie

A czy 6 tysiecy za kamerzyste tzn jest ich dwoch to duzo? Zrezygnuje nawet z fontanny serowej:p
Stary 2012-03-01, 20:51   #2985
poznanianka1990
Zakorzenienie

katarzyna8707, czyżbyś myślała o CamOn?

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2012-03-01, 20:52   #2986
AnULka248
Zakorzenienie

http://www.glogowski.net.pl/fotograf...ner_slubny.php ten bierze chyba 2000zł o ile nie mniej, chyba w końcu na niego się zdecydujemy. Ewentualnie mamy na oku jeszcze takiego, który bierze 900zł za plener, a zdjęcia też fajne Bo stwierdziliśmy, że skoro będzie i fotograf i kamerzysta, to lepiej wziąć dobrego kamerzystę, a zdjęcia tylko z pleneru. Brat ma lustrzankę, więc w kościele czy w trakcie zabawy będzie zdjęcia robił

tutaj ten drugi: http://www.pawelklima.com/index.php/...raf-czerwionka

Edytowane przez AnULka248
Czas edycji: 2012-03-01 o 20:54
AnULka248 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 20:54   #2987
tasiulek
BAN stały

Kasiu ja się nie orientuję więc Ci niestety nie podopowiem, ale wkleje być może dla kilku z Was ciekawy tekst
Cytat:
Do uwiecznienia niezapomnianej nocy weselnej zatrudnia się kamerzystę i fotografa. Około 75% nowożeńców chce mieć film ze ślubu i wesela nakręcony przez profesjonalnego kamerzystę.
Pozostała grupa pozostaje przy amatorskich filmach nakręconych przez rodzinę lub znajomych. Około 10% Par Młodych nie chce mieć pamiątki video ze swojego ślubu.

W poniższym artykule chciałem pomóc tym, którzy jednak się zdecydowali na profesjonalny reportaż video.Oto na co należy zwracać szczególną uwagę.

Duża czy mała firma:

Obecnie coraz częściej tworzą się grupy filmowców reprezentowane przez jeden szyld i wspólną
firmę.

Duża firma ma swoje plusy i minusy. Jest tam zatrudniony najczęściej jeden człowiek
odpowiedzialny za miksowanie wszystkich materiałów zgranych przez kamerzystów, który z tej racji
zrobi to na pewno szybko i w miarę profesjonalnie. Używa on jednak sprawdzonych i szablonowych
schematów miksowania, wstawiania efektów specjalnych oraz czołówek w związku z tym najczęściej
wszystkie filmy zrobione w jednym studio filmowym wyglądają najczęściej podobnie.

Minusem na pewno jest też fakt, że w takiej dużej grupie filmowców są zatrudnieni lepsi i gorsi
kamerzyści a w szczycie sezonu (czerwiec, sierpień i wrzesień) może się nawet zdarzyć że w
wyniku dużej liczby zamówień na jeden termin są brani dodatkowo tzw. kamerzyści z łapanki czyli
zwykli amatorzy.

Podpisując umowę z duża firmą domagajcie się zastrzeżenia w umowie kto dokładnie przyjedzie do
was filmować uroczystość (warto spisać jego dane personalne na umowie). Należy także zdawać sobie
sprawę, że w sezonie ze względu na nawał pracy terminy oczekiwania na gotowy materiał z wesela
mogą być bardzo długie (nawet dwa miesiące od ślubu).

Drugą istotną sprawą którą należy zastrzec w takiej dużej firmie to symbol kamery, którą będzie
filmowane wesele. Często takie firmy mają kilkanaście kamer zaczynając od profesjonalnych a
kończąc na prostych "cyfrówkach" za 2000zł. Dlatego należy konkretnie spisać, którą kamerą będzie
filmowany wasz ślub i wesele. Im sprzęt lepszej klasy tym jakość będzie lepsza ale często i cena
może być wyższa (nawet w tej samej firmie).

Jeżeli chcielibyście aby wasz film z wesela był jak najbardziej indywidualny i niepowtarzalny
proponuję poszukać filmowca pasjonata (znam kilku takich w rejonie Łodzi), który filmuje dla
przyjemności i obrabia materiał z pasją i artyzmem. Dla niego ważniejszy jest efekt końcowy i
satysfakcja niż zarobienie wielkiej kasy.

Praca kamerzysty

W trakcie rozmowy z filmowcami należy sie dopytać jak pracuje kamerzysta w trakcie wesela.
Zdarzają się kamerzyści znudzeni pracą, którzy filmują to co chcą i kiedy chcą i często
przegapiają sytuacje ciekawe i warte sfilmowania. Obecnie coraz częściej kamerzyści oprócz
filmowania przeprowadzają wywiady z gośćmi weselnymi, Parą Młodą rodzicami czy świadkami i potem
miksują całość. Film taki jest o wiele bardziej interesujący.

Należy także uzgodnić czy kamerzysta filmuje tylko określoną liczbę uzgodnionych godzin (a potem
czeka na dopłatę) czy filmuje wszystko co jest tego warte a dopiero później w fazie obróbki
wycina mniej udane ujęcia. Tak druga forma jest oczywiście o wiele lepsza i bardziej profesjonalna!

Należy się również dopytać czy kamerzysta współpracuje w trakcie wesela z orkiestrą i Dj'em co na
pewno da lepsze rezultaty a film będzie kompletny. Najlepiej w trakcie Wesela zapytajcie
kamerzysty jak układa mu się współpraca z zespołem. O planowanych toastach najlepiej uprzedzajcie
kamerzystę wcześniej, aby w tym czasie miał włączoną kamerę. Nikt nie pracuje przecież non-stop.

Dźwięk z kamery

Bardzo wiele kamer ma niestety słabe przetworniki muzyczne i dlatego dźwięk i muzyka zapisane na
takich kamerach są potem nieczyste i przesterowane. Dlatego o wiele lepiej jest dołączyć do
kamery oddzielny profesjonalny mikrofon, przez który będzie zbierany dźwięk. Spytajcie się czy
tak robią w waszej firmie. Jeszcze bardziej profesjonalnym rozwiązaniem jest podłączenie drugiego
mikrofonu bezpośrednio do mixer'a zespołu muzycznego i potem w studio zmiksowanie czystego dźwięku z miksera z odgłosami sali.

Kamerzysta a doświetlenie sali

Należy się szczegółowo dopytać jak kamerzysta doświetla salę. Zbyt duże oświetlenie sali jest
niekorzystne nie widać wtedy świateł zespołu muzycznego a goście często preferują zabawę w
ciemności. Dlatego można poprosić aby co pewien czas kamerzysta wyłączał swoje doświetlenie i
kręcił również zabawę przy mniejszym natężeniu świateł, mimo związanej z tym utraty jakości w
późniejszym obrazie. Musicie się zastanowić czy chodzi wam o dobrą zabawę na weselu czy o to,
żeby jakość filmu była nieskazitelna. Ja osobiście doradzam postawić na udaną imprezę nawet jeśli
później film w pewnych miejscach będzie mniej czytelny.

Telebim

Niektóre firmy filmowo-fotograficzne dołączają do swojej oferty telebim, który instalują na sali.
Jest to ciekawa propozycja szczególnie na większych salach i weselach. W trakcie wesela na takim
telebimie są wyświetlane np. zdjęcia Pary Młodej z młodości lub ich stare filmy, mogą być
puszczane teledyski albo na telebimie mogą być widoczni bawiący się goście na sali. Jest to
interesująca propozycja urozmaicenia imprezy koszt około 200zł (czasami zdarza się w gratisie od firmy).

Materiały demonstracyjne

Przed podpisaniem umowy poproście kamerzystę o wypożyczenie do domu jego materiałów
demonstracyjnych, aby w spokoju i zaciszu domowym obejrzeć jakość filmu, pracę kamery i jakość
dźwięku. Można również poprosić o pokazanie materiału, który właśnie montuje na komputerze.
Oceńcie materiał kamerzysty.

W praktyce może okazać się, że pokaże Wam cudzy materiał bo sam dopiero zaczyna. Takich
wideofilmowców -amatorów jest niestety wielu. Dlatego warto poprosić o kilka niezależnych
rekomendacji od par młodych, u których już kręcił jak również od sal na których odbywały się
wesela. Potwierdźcie koniecznie jego rzetelność i fachowość.

Zapłata

Najlepiej się umówić na zapłatę całości dopiero po obejrzeniu materiału z wesela i upewnieniu
się, że wszystkie wasze uwagi i propozycje zostały uwzględnione i film jest kompletny.

Koszty

Ceny za filmowca z obróbką to przedział 700-1500zł. W przypadku montażu z dwóch niezależnych
kamer cena będzie oczywiście wyższa.
Ps. Czy fontanna czekoladowa nadaje się na modyfikację serową? Bo nie wiem czy swoją odpalać i próbować z serem
Stary 2012-03-01, 21:01   #2988
katarzyna8707
Raczkowanie

Poznanianka - tak o nich myśle jestem cały czas u nich w strefie A
jest u mnie w koninie też facet co kręci na dwie kamery plus foto - zobaczymy jaki u nich jest koszt!

Załozyłam sobie notesik ślubny
Wypisałam co trzeba załatwić na ślub i ew. ile trzeba na to wydać. Podliczyłam i wyszło mi 45 tysięcy
Stary 2012-03-01, 21:04   #2989
exist_
Zakorzenienie

To ja należę do tych 10% które nie chcą kamerzysty.

A mój pomysł na fotografa jest taki, że na ślub i przyjęcie ktoś dobry, jakiś profesjonalista, ale nie chcę zdjęć jak np. ubieram sobie podwiązkę, wiec jakiś najprostszy pakiet który on oferuje.
Plener chcę w Tatrach, tam pewnie wezmę taty kolegę z pracy, który też jest fotografem ślubnym Zawsze po znajomościach, taniej i liczę na to że się zgodzi jechać z nami w góry
Stary 2012-03-01, 21:11   #2990
Loczek_brown
Zakorzenienie

Ja aż się boję to wszystko podliczyć.... cały czas TŻtowi powtarzam, że będziemy ciąć koszty jak tylko się da.. ale chwilami ogarnia mnie przerażenie...

17.02 16.09
[*][*][*]
Loczek_brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 21:13   #2991
katarzyna8707
Raczkowanie

Mogę napisać moje obliczenia jakby ktoś chciał zweryfikujecie czy dobrze myśle cenowo
Stary 2012-03-01, 21:14   #2992
poznanianka1990
Zakorzenienie

Ja większą wagę przywiązuję do filmów i chcę więcej pieniędzy wydać na kamerzystę, a fotografa to weźmiemy jakiegoś taniego, albo weźmiemy tylko taki pakiet, żeby porobił zdjęcia przed ceremonią i w kościele, a na sali i tak zdjęcia będzie robił brat mojego narzeczonego, który ma dobry sprzęt i fotografia to jego hobby Nie lubi tańczyć, nie pije, a bardzo lubi robić fotki, więc jeśli się zgodzi to byłoby super

Katarzyna8707, ja zaraz po zaręczynach robiłam takie notatki (mam aż 2 zeszyty i mnóstwo kartek ;P) i też na początku wyszło mi 40 000, ale zredukowaliśmy koszty do minimum i wyszło 25 000 i w tylu chcemy się zmieścić (a raczej musimy ;P)

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2012-03-01, 21:16   #2993
misiadelko
BAN stały

Tasiulek, no zdjęcia robi piękne i z prawdziwą pasją, ale... nie wiem czy jestem w stanie tyle wybulić jednak za foty Co innego film, cały czas myślę o videogroszku...
Uhuhu to dlatego tak mi się podobała
Poznanianko, jak będzie bliżej terminu to zapytam, ale boję się, że do tego czasu to te ceny to będą już po rabacie Z roku na rok będą pewnie tak jak wszyscy coraz drożsi (aaa nie wspomniałam wam, że to małżeństwo tak w ogóle)
Anulka, ja też tak myślę, że lepszy lepszy kamerzysta, tylko żebyśmy się na tym nie przejechały
Katarzyna mi też prawie tyle, ale o połowie zapomniałam, a teraz boj się podliczać na nowo
Stary 2012-03-01, 21:20   #2994
poznanianka1990
Zakorzenienie

Ja w dużej mierze opieram się na znajomościach i dzięki temu zaoszczędzę co nieco Zamiast kupić suknię, będę szyła. Dziewczyny z poznańskiego forum ślubnego płacą ok.1100-1500 za suknię z halką i welonem! I już 2 000 w kieszeni ;P Obrączki zamiast w sieciówkach, można zrobić na zamówienie u zwykłego jubilera, a jeszcze jak ma się złoto to wyjdzie taniej I tu bym mogła wymieniać wiele jeszcze innych zamienników ;P

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2012-03-01, 21:21   #2995
katarzyna8707
Raczkowanie

Napisze wam
1.Samochód 1000
2.Alkohol 2000
3.Fontanna czekolady 1000
4.Goście 17000
5.Noclegi 3000
6.Obrączki 3000
7.Ksiądz 1000
8.Zaproszenia 300
9.Dekoracja sali - nie mam pojęcia
10.Kamera + foto - do 10 000
11.Orkiestra 4000
12.Podziękowania dla gości rodziców - 700
13.Ciasta 2000
14.Kwiaty : 1000

Coś jeszcze?
Stary 2012-03-01, 21:22   #2996
ane3kaa
Zakorzenienie

Ja za kamerzystę i zdjęcia wraz z plenerem będe płacić 3000zł troszke duzo ale wiem ze sie opłaca
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-01, 21:24   #2997
poznanianka1990
Zakorzenienie

Nie wiem co Ty chcesz rodzicom dać za 700? Moim zdaniem za dużo liczysz... Samochód? My albo pojedziemy swoim (a wcale super auta nie mamy - Renault Megane II 2005r.), albo ktoś ze znajomych nas zawiezie (mam nadzieję, że jeśli znajdę kogoś chętnego to zapłata za paliwo i flaszka wódki wystarczy ;P), dekoracja sali często jest też w cenie restauracji, więc tu też można zaoszczędzić. Księdzu 1000? Też za dużo-chyba, że z organistą liczysz. A na alkohol to ja bym więcej liczyła (mi na 60-70 osób wyszło prawie 3 000), no i napoje dolicz

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-01, 21:25   #2998
katarzyna8707
Raczkowanie

P.S poznanianka studiujemy na jednej uczelni
Stary 2012-03-01, 21:27   #2999
poznanianka1990
Zakorzenienie

ooo A co studiujesz moja droga?

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2012-03-01, 21:28   #3000
katarzyna8707
Raczkowanie

Samochód chcemy mieć kogoś spoza gości kto nas zawiezie ładnym BMW lub Mercem a rodzicom chcemy dać takie coś : http://www.smaczajama.pl/sklep/pl/p/...o-radosci/1855 coś takiego

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

ja już kończe - jestem na 6 roku leku
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości