![]() |
#151 | |
Zadomowienie
|
Dot.: egzorcyzmy Annelise Michel
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#152 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja po obejrzeniu "Emilly Rose" tez mialam takie schizy ![]() Ja nie wiem jak moj organizm to robil ale jak sie budzilam w nocy i zerkalam na zegarek to byla 3:00 - to bylo przerazajace. Cala drzalam ze strachu i nie moglam zasnac ale na szczescie juz mi przeszlo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Rozeznanie
|
Dla mnie to jest to wszystko bardzo zagmatwane. Z jednej strony umysł człowieka jest czymś tak potężnym i rozległym, że jeszcze długo będzie czymś niepoznanym i nieprzewidywalnym. Być może Annelise cierpiała na jakąś wyjątkowo zawiłą chorobę psychiczną. Nie możemy przecież wykluczyć, że możliwe jest "pomieszanie" jaźni (stąd mowa obcymi językami, których teoretycznie Annelise nie znała). Z drugiej zaś strony te wszystkie opisy, relacje.. to jest samo w sobie przekonujące. Nie wiem, mój mózg nie jest w stanie tego "ogarnac" i wydaje mi się, że jeszcze baaaardzo długo nie będziemy (jako ludzkość) mogli wypowiedzieć się w tych sprawach na 100% (chodzi o udowodnienie lub obalenie teorii, że to 'tylko' psychika Annelise).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Rozeznanie
|
Nie to nie jest plotka przekazywana z ust do ust...bo tą kobiete widuje kazdy kto bywa czesto w centrum. Zazwyczaj w okolicach PKS i PKP chodzi...jest bezdomna najprawdopodobniej.
![]() |
#155 |
Zakorzenienie
|
obejrzałam ten film.
Nie oglądałam go zamiarem rozstrzygnięcia czy Annalise była chora czy opętana. Oglądałam z pozycji osoby, któa wierzy,że to było opętanie. I nie kwestionuję tego. Film umocnił moje przekonanie. A co do pytań: a może to choroba psychiczna? Ojciec Salij wyraźnei się wypoweidział, że jedno nie wyklucza drugiego ![]() ![]()
![]() |
#156 |
Zakorzenienie
|
Zainteresowałam się sprawą tej dziewczyny już dość dawno, zaraz po obejrzeniu "Egzorcyzmów Emily Rose". Szukając wówczas informacji o filmie przeczytałam także wiele rzeczy o A.Michel.
Powiem tak... sama nie wiem w co wierzę w tym kontekście ![]() Należę do osób często, nazwijmy to, ortodoksyjnie naukowych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sprawa jest straszna bez wzgledu na to, w co sie wierzy. zdjecia AM sa faktycznie przerazajace, wierzyc sie nie chce, ze ta mloda, ladna dziewczyna wygladala jak bardzo zmaltretowana staruszka...
![]() |
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oczywiście mówię to półżartem, półserio - takie osoby poprzez swoje niekonwencjonalne zachowania tworzą wokół siebie otoczkę tajemniczości i za życia stają się legendami, co nie wyklucza tego, że mają problemy z psychiką...
![]() |
![]() |
#159 |
Zakorzenienie
|
Mam dokładnie identyczne odczucia Zizou w tej kwestii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zakorzenienie
|
z niecierpliwoscia czekam na ksiazke profesor Goodman. jestem bardzo ciekawa, jak ona to opisala - nie bedac naocznym swiadkiem ale majac do dyspozycji swoja fachowa wiedze no i wszystkie tasmy, nagrania, zapiski.
![]() |
#161 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wracając do tematu. Jeszcze nie tak dawno temu bo bodajze w 18 wieku uwazano ze osoby chore na epilepsje są opętane przez "złe siły". Kosciol oczywiscie brał udział w dręczeniu tych osob i tez były na nich odprawiane egzorcyzmy. Tak samo jest teraz w przypadku Annelise. Odprawianie egzorcyzmow i nagrywanie ich na tasmy audio to nic innego jak dręczenie osoby chorej psychicznie.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() AM była dręczona przez demony. I chciała tych egzorcyzmów: zgadzała sięna nie, czuła się po nich lepiej. Wg wypowiedzi specjalistów: nie mogli zdaignozować oni tej powiedzmy choroby. ![]()
![]() |
![]() |
#163 |
Zakorzenienie
|
AM byla wielokrotnie badana - badania nie wykazaly ani epilepsji ani choroby psychicznej.
![]() |
#164 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wydaje mi się jednak, że istnieje coś takiego jak nieczyste siły i możliwe, że to one tkwiły w Michel. Staram się jednak patrzeć na sprawę z dwóch punktów, bo nie oszukujmy się, nie roztrzygniemy jak to było naprawdę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
dla mnie takie osoby sa chore - nawet jesli spotykam je pierwszy raz w zyciu. opetanie to, imo, cos ciezszego niz zwichrowanie objawiajace sie chodzeniem wsrod ludzi i wygadywaniem bredni [w miasteczku mojej babci co jakis czas na jednym z rogow rynku stoi kobiecina i drze sie niemilosiernie, bluzga, osadza o kradzieze... biedna, jak mowi jej rodzina: zabrali jej rente i ona od tamtej pory ma takie odchyly, wszelkich ludzi lepiej sytuowanych niz ona przezywa i wyzywa od zlodziei - leczyc sie nie pojdzie, chyba ze znow dadza jej rente - bledne kolo, i wielu tych ludzi takich jest - jednak to lzejszy kaliber niz to, co dzialo sie z AM przeciez - ale jak juz pisalam, nie wykluczam choroby...]
![]() |
#166 |
Wtajemniczenie
|
takie rzeczy jak odgryzanie głów patkom i picie własnego moczu robią ciężko chorzy schizofrenicy. więc to imho nie jest zbyt mocny argument przemawiający za opętaniem.
edit: w dodatku to, że AM czuła się po egzorcyzmach lepiej, nie znaczy, że była opętana; być może była to siła jej podświadomości. ja dalej stoję za tym, co napisałam ja i Carmel Choco - nie znamy jeszcze wszystkich chorób, granic umysłu i możliwości człowieka. być może za kilkadziesiąt lat, biorąc pod uwagę piorunujący rozwój nauki, okaże się, że wszystkie te opętania i stygmaty to po prostu choroba psychiczna i ludzie nie dają sobie rady ze swoją świadomością, która wymyka im się spod kontroli.
![]() |
#167 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem jest poważna różnica, pomiędzy tym co przeżyła ta dziewczyna a jakimiś babciami które chodzą po mieście bez butów wygadując brednie. W samej mojej dzielnicy znam dwa przypadki (mężczyzna i kobieta) ludzi, którzy właśnie chodzą po ulicy złorzecząc na każdego przechodnia. A już np. w większych miastach takich "dziwaków" jest na pęczki, lepiej nie pytać się podejrzanie wyglądającej osoby która godzina bo możesz usłyszeć "Twoja ostatnia"(autentyk ![]() Ja nie uważam że pierwsza lepsza osoba rzucająca hasła o śmierci to osoba opętana. Istnieje poważna różnica pomiędzy takimi niegroźnymi w gruncie rzeczy osobliwościami które można spotkać w każdym mieście, a historią tej młodej, normalnej, spokojnej dziewczyny która prowadziła całkiem zwyczajne i unormowane życie, a potem zmieniła się tak strasznie - zarówno pod względem psychicznym, jak i fizycznym.
![]() |
![]() |
#168 | |
Zadomowienie
|
Dot.: egzorcyzmy Anneliese Michel
Cytat:
nie moglam zasnac. Gdy w koncu zasnelam obudzilam sie, patrze na komorke i 3.00 ![]() ![]() ![]() Dodam ze jeszcze wczoraj podsmiewalam sie z takich rzeczy jak jakas 3 w nocy ![]() Takie rzeczy mocno dzialaja na wybraznie i podswiadomosc. Ja nie mam watpliwosc ze to bylo opetanie. Jesli nie to powiedzcie jak wyglada klasyczny przypadek opetania ? Czego wiecej potrzeba ... Skupiacie sie na jej odglosach a czemu nie na tym co mowi ? To nie jakies glupoty ona mowi logicznie (przynjamniej na tych fragmetach ktore widzialam) I wlasnie czy nie ma gdzies zapisu tego co mowi - nie mam ochoty tego sluchac, (przeczytac wole) ? Co mnie zastanowilo jeszcze: Ile razy odprawiano nad Anneliese egzorcyzmy ? I dlaczego tak malo ? U mnie w miescie jest ksiadz egzorcysta, opowiadal nam o tym. Modlil sie nad kazdym z nas indywidualnie i ludzie po prostu mdleli i lezy nieprzytomnie przez kika minut przy otlarzu.
![]() |
![]() |
#169 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Źródło: http://www.dziwnyswiat.com/duchy/articles.php?id=8 Inny cytat z tej strony: " Pochowano ją obok jej nieślubnej siostry, Marty, na zewnętrznych obszarach cmentarza (zdjęcie)." czyli jednak ta rodzina nie było tak bardzo religijna ;]
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
Akurat tego dokumentu nie oglądałam.
Ale oglądałam dwie części filmu i przeczytałam dwa razy książkę, która zawierała drastyczne zdjęcia. Oczywiście po tym wszystkim miałam kilka bezsennych nocy, ale jeszcze nie budziłam się o 3. Aczkolwiek jestem pewna, że takie informacje działają na podświadomość i mogą powodować takie pobudki.
![]() |
#171 |
Wtajemniczenie
|
kasia5558, a czy ja coś pisałam o nadludzkiej sile?
![]()
![]() |
#172 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
Wtajemniczenie
|
Nie, nie pisalas i wlasnie dlatego cie o to zapytalam. Przytoczylas tu wybiorczo argumenty, ktore moga byc dowodem i potwierdzeniem choroby psychicznej u tej dziewczyny, natomiast pominelas ten, przy obecnosci ktorego pozostale objawy moga nabrac nieco innych ksztaltow i swiadczyc jednak o czyms nieracjonalnym (bo jak racjonalnie wytlumaczyc tak ogromna sile w tak wycienczonej dziewczynie).
Dlatego cie o to zapytalam, bo tak sobie wybierac to co mi pasuje pod chorobe psychiczna, a pomijac to, czego nie umiem wytlumaczyc - to troche jak nakladanie sobie klapek na oczy.
![]() |
#174 |
Wtajemniczenie
|
pisze to już chyba piąty raz i więcej nie mam zamiaru się powtarzać: wierzę, że to wszystko da się racjonalnie wytłumaczyć, ale nie na dzień dzisiejszy. stosunkowo niedawno okazało się, że całun turyński pochodzi bodajże z XIIw. /strzelam, nie pamiętam dokładnie/, a przez wszystkie lata ludzi wierzyli że jest o wiele starszy. być może kiedyś okaże się, że te opętania, stygmaty i inne cuda na patyku to jest jakaś choroba. używamy tylko niewielkiego procenta z właściwości naszego mózgu. być może potrafimy robić takie rzeczy, jakie nie śniły się filozofom.
a zakładaniem klapek na oczy nazwałabym raczej ślepe wierzenie we wszystko czego nie potrafimy sobie wytłumaczyć. PS bardzo ubolewam nad tym, że nikt nie czyta moich postów, a jak już je czyta to najwidoczniej nie rozumie, i muszę kilka razy pisać to samo.
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#176 |
Raczkowanie
|
kiedyś na religii katechetka przyniosła nam ksiązke o opętaniach.
Były tam 4 przypadki opętań, w tym przypadek Annelise Michel. Niestety nie pamiętam już tamtych przypadków, ale na religii wypytam ![]() Dużo nam o tym katechetka opowiadała i zapewniała,że to jest prawda i ze chcąc lub nie chcąc takie rzeczy też przydarzają się ludziom. Dowiem się jaki był tytuł tej książki i napisze coś więcej ![]()
![]() |
#177 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Widzialas wyniki badan?? Czy moze opierasz sie tylko na tym kościółkowym programie wyemitowanym na TVP i na informacjach zaczerpnietych z internetu (m.in. z katolickiej strony "opoka" z tego co widzialem na poprzednich stronach) ?? Nie przekonują mnie Wasze argumenty. Nadal sądze ze jest to prowokacja KK, zmuszanie ludzi do myslenia ze szatan istnieje i czeka na nas za kazdym rogiem. Edit: Przepraszam...to nie byla strona "opoka" tylko blog "rzymskikatolik"
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Wtajemniczenie
|
Paweleczek, wierzysz w Boga?
Jesli tak, to powinienes rowniez wierzyc w Szatana. Nie mozna wierzyc w Niebo, nie wierzac w istnienie Piekla, nie mozna wierzyc w Boga, nie przyjmujac do wiadomosci istnienia Szatana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W dobro i zło...wierze. Ale nie opieram wiary na tym co podaje KK.
![]() |
![]() |
#180 |
Zakorzenienie
|
Czyli po części ateista? Nie odwołujesz tego wszystkiego do przyczyn paranormalnych, rozumiem? ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:34.