|
|
#4531 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bollywood
Cytat:
ja właśnie z powodu braku kasy nie kupiłam Olivii, z tego, co patrzyłam to chyba kupie jeszcze tylko: "Albea" ( czy jakoś tak) i "Prosto w serce", pozostałe mam z neta. A "Bluffmaster"podobno nie jest za fajny |
|
|
|
|
#4532 |
|
Zakorzenienie
|
Nom, ja też nie kupiłam, bo nie mam kasy narazie...
Ja staram się kupowac tylko te, których nie ma w bibliotece do wypożyczenia.. PEhh, cchce sobie zorbić taką małą biblioteczkę tych filmów w tym miesiący ale jeszcze ejst dzień mamy pod koniec maja wię cchyba nie dam rady...
|
#4533 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tak samo chcę taką biblioteczkę żeby taka śliczna kolekcja na półce stała, dlatego nei lubie paierowych opakowań. Wczoraj rozciełam "Salaam namaste" i włożyłam do mojego jedynego pudełka od fotografa, ach jak ślicznie
|
|
|
|
|
#4534 |
|
Zakorzenienie
|
hehe, aj to zrobię z dzisiejsyzm joshem
Narazie mam AŻ 2 filmy xDD. Bo dotąd wypożyczałamz biblioteki.
|
#4535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe to ja jestem lepsza:P bo mam 10 takich kupionych ![]() pewnie pozostałe dziewczyny maja po sto a my tu takie biedne cieszymy się z tego co mamy |
|
|
|
|
#4536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mogłaby zaśpiewać całą piosenkę, pewnie by jej to wyszło równie dobrze Ja jeszcze nie mam Josha, zaraz muszę wybyć po niego, bo o 13 to już kiepsko z Wyborczą
|
|
|
|
|
#4537 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe, one też kiedyś miały tyle filmó ile my:P Ale dogonimy ich, zobaczysz
:P
|
#4538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hihihi, kupimy po 5 "Joshów" naraz i pozostałe, kótre będa dodawane do gazety po kilka egzemplarzy i nikt nas nie dogoni |
|
|
|
|
#4539 |
|
Zakorzenienie
|
aha Klucha, chciałam Ci powiedzieć, że po obejrzeniu KANK
stwierdzam, że Arjun jest jednak boski ![]() ![]() Na zdjęciach, zależnie od ujęcia przypomina mi Banderasa/Blooma -> /i czasem Domogarowa hehe (Bess, co Ty na to )szczególnie na tej fotce: 2006122303220301.jpg |
|
|
|
#4540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hehe, dokłądnie, bd tlyko zazdroscić xDD
|
|
#4541 |
|
Zakorzenienie
|
One nawet nie zwracają uwagi, a my ich tak obamwiamy |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4542 |
|
Zakorzenienie
|
heh, też to zauważyłam, w ogóle nie przyłączają się do naszej super dyskusji. MOze na serio mają ponad 100 filmów na półce a te nasze kilka to nic przy ich zbiorze.
|
#4543 |
|
Zakorzenienie
|
hehe ja tam się nie wtrącam, bo też nie mam jakieś super kolekcji
|
|
|
|
#4544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie sobie myslą: biedne sierotki maja dwa filmy na krzyż i się cieszą nie wiadomo z czego. ![]() ja nawet nie wiem,kto to jest Arjun |
|
|
|
|
#4545 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe, ja to smao. NIe wiem też co oznaczają te skróty KANK itp. ale wolę się nie pytać bo wyjdę na kretynkę i jeśli nei wiem to co ja robie an tym wątku, heh;]
|
#4546 |
|
Zakorzenienie
|
ej no
![]() KANK to skrót od Kabhi Alvida Naa Kehna czyli tego filmu, który był dołączony do Olivii, a Arjun Rampal to aktor, który grał tam redaktora naczelnego czy kogos tam ![]() Przystojniak, co nie?
|
|
|
|
#4547 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze etgo nie oglądałam, bo nie mam aksy by kupić oliwię, więc czekam do 1 na kieszonkowe, heh;]
|
#4548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aj a wiedziałam co to KANK, bo oglądałam |
|
|
|
|
#4549 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie mam wielkiego zbioru, wiekszosc filmow wyporzyczalam. Ale teraz robie zbior, bo musze sobie zciagac z Emule i straasznie dlugo to zajmuje...
![]() A mi sie bardziej od Arjuna bodoba John Abraham. Szoka ze sie rozszedl z Bipasza, byli cudna parka, mozna bylo ich zjesc. http://www.indicine.com/movies/bolly...fare-pictures/
|
|
#4550 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie spodziewalam sieFilm nie jest taki przewidywalny na szczescie i są gorsze bajkowe i lukrowane z pewna aktorka ![]() Z panów amantow zaden nie jest w moim typie,zbyt wymuskani .A do Arjuna nie moge sie przekonac przez jego gre.Tak samo nie lubie filmow,gdzie jest za duzo miss i modeli na 1 m kwadratowy.
Edytowane przez bess Czas edycji: 2008-04-26 o 16:41 |
|
|
|
|
#4551 |
|
Zadomowienie
|
Meili (Wiem wiem
I Ty wiesz, że ja również ) Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, zaskoczyło mnie to, że niektóre wyrazy zostały wręcz wyparte przez ich angielskie odpowiedniki! A ja tu sobie wyobrażam, ze gdybym umiała hindi to zabłysnełabym kiedyś gdzieś w tamtejszym towarzystwie, a wygląda na to, że niekiedy mogłabym nie być zrozumiana ... Czyli w dobrym tonie jest wplatać angielski... czyli gdybym, ewentualnie kiedyś pojechała do Indii ( obecnie hipotetycznie jedynie, bo - pomimo szczerych chęci- braki w funduszach w najbliższym czasie na pewno na to nie pozwolą ), to znając angielski spokojnie się dogadam? I jeszcze jedno- czyli hindi jest jednym z indyjskich języków... jakie są jeszcze? Ten filmowy to taki czysty hindi? A ten, który jest uczony w szkołach językowych w Polsce to który z indyjskich języków? ( skoro mogę pytać, to korzystam ).Eternal też jestem zaskoczona... Ale tak jest we wszystkich miastach? A w wiejskich rejonach jak to wygląda? Też to jest uważane za tradycjonalne, a jak któs mówi z angielskimi "wstawkami" to jest już ... hmm... światowy? ( jak dobrze,że jesteście )Brzózko wczoraj była w Uchu ( Gdynia) impreza bolly Bombay Express... Ja chętnie bym się wybrała, ale samej mi głupio było, nikogo nie znam, miałam nadzieję, ze któraś z Was będzie szła, to byśby się razem wybrały... Moze miałabyś ochotę iść nastepnym razem? ;> Ja dziś po Josha rano o 7:30 na rowerze jechałam, żeby było szybciej i żebym zdązyła ( mój pierwszy w tym sezonie wypad rowerowy); wczoraj tuż przed zaśnięciem sobie przypomniałam i rano nastawiłam budzik na 7:00, żeby tylko zdążyć! Ha! ( a dziś mam jedyny dzień, kiedy mogę się wyspać, ale co tam!).A co do zbiorów... Moja kolekcja jest bardzo niewielka, własciwie ograniczona do filmów, które zostały wydane w gazetkach i Dil se, którego i tak nie kupiłam sobie sama, tylko dostałam zatem przede mną też jeszcze duzo do nadrobienia ( poza tym też mam jakąś dziwną manierę, ze w kółko te same filmy oglądam, a pozostałe leżą i czekają na szansę, ech... ), a ściagać nie moge więc zdana jestem na łaskę i niełaskę gazet I też dopiero się uczę tych wszystkich aktorów, aktorek, kojarzyć tytuły indyjskie i polskie... Ale powoli daję radę ( i już znam niektóre zwroty i słówka dzięki filmom!! )Ps. Domogarow??!! czy ktoś, Justin, wymówił te nazwisko?? wiedzę, że mam konkurencję ![]() Ja wczoraj znów oglądałam Dona ( razem z bratem, który "musiał go obejrzeć, bo przegrał zakład" ale mu sie baaaaardzo podobał A ten John Abraham mnie się w ogóle nie podoba, widzialam go jedynie w Dhoomie co prawda i wystarczy
|
#4552 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4553 |
|
Zadomowienie
|
I kolejna!! No nie powiem, jestem zaskoczona ( mile
), bo do tej pory wszyscy mi mówili, ze podoba mi się jakiś zapijaczony Rosjanin ale widzę, ze nie jest ze mna atk żle, he he Dobrze, ze napisałas Bess coś miłego o tym Ahista..., bo tu widzę, ze wszystim się flaczył, a mnie po obejrzeniu zwiastunu własnie zainteresował, wydal się taki inteligentny.
|
|
#4554 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Dzis i jutro planuje nadrobic zaleglosci ,zaraz przymierzam sie do Josha,no a pozniej Eklavya obejrze i moze jeszcze cos. nie wiem czy Ahista jestinteligentny ale na pewno nie jest naiwny,taki subtelny no i ten glowny bohater korci mnie zeby napisac no ale nie moge wlaczylam tego Josha i nieco mnie przeraza a jeszcze nie widac Ash no ale jak postanowilam musze obejrzec,koniec ze zbieraniem filmów i ogladaniem w kółko tych samychNo nie jest tak zle,poza tym Szaru jest prawie tak niedobry jak Manu w Duplicate i Ash nie jest bardzo dretwa
Edytowane przez bess Czas edycji: 2008-04-26 o 18:55 |
|
|
|
|
#4555 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
). czasami mam wrazenie, ze dziala to jak laskoczace piorko, ktore powoduje, ze chce sie smiac (nie wysmiewac!). najzabawniejsze jest jednak to, ze sa swiecie przekonani, ze mowia poprawnie np. jest w hindi dwa rodzaje "t", prawda? jest jedno twarde i miekkie, jak nasze polskie "t". ale oni wypowiadaja wszystkie slowa angielskie zawierajace "t" z tym twardym i tak np. wychodzi na to, ze mowie jak dziecko, bo nie wypowiadam poprawnie "t" (bo przeciez tylko twarde jest poprawne ). raz powiedzialam slowo "totally" i oczywiscie zgodnie z moja piekna polska angielszczyzna powiedzialam to po swojemu, ale TZ jak nie wybuchnie smiechem, bo skojazyl ze slowkiem "totla" (eternal, na pewno bedziesz wiedziala, o co chodzi totla to osoba, ktora nie jest w stanie poprawnie wymowic twardego "t") i nazywa mnie teraz "my totli" ![]() ok, musze oddac kompa TZ-towi, wiec dokoncze pozniej
|
|
#4556 | |
|
Wtajemniczenie
|
meili niezle mnie rozbawilas
Pamietam jak w szkole kolezanka nie chciala mi za nic uwiezyc ze "Father" sie wymawia z "th" a nie "Fader" !bess chodzi Ci o siostre Saifa ? W Rang De Basanti grala swietnie... wiec nie wiem co jej sie stalo w tym filmie. suzaranka Odpowiem za mieli. Oficjalnych (uzywanych przez rzady stanow) jezykow jest 18. A wszystkich jezykow jest... zacytuje: Cytat:
W miastach dogadasz sie po angielsku, rowniez w wiekszosci miejsc turystycznych. Indusi latwo podlapuja jezyki, poniewaz wiekszosc z nich mowi kilkoma jezykami czy gwarami. Np. ktos z polnocy czesto potrafi owic jezykiem stanu z ktorego pochodzi, Hindi, miejscowa gwara, i do tego angielski. A wiec jak przyjezdzaja turysci z pewnego kraju, to Indusi szybko sie ucza jezyka i potem robia dobry handel. Np. w gorach jest wioseczka moze kilkuset mieszkancow, przyjezdzaja tam izraelczycy... no i wioseczka nazywa sie juz "Malenkie Tel Aviv" bo wszedzie napisy (czesto wylacznie) po hebrajsku, i izraelczycy mowili mi ze niektorzy Indusi zasuwali lepiej po hebrajsku niz oni sami ! Rzeczywiscie jak ktos mowi po angielsku to jest uwazany z swiatowego. Wiele kolezanek na sile staralo sie mowic po angielsku, choc malo go umialy... widac bylo ze chca innym zaimponowac. Rowniez konieczna jest znajomosc angielskiego by dostac dobra prace. Oczywiscie w tym wypadku znajomosc angielskiego jest polaczona z umiejetnoscia ubslugi komputeru, uzywanie internetu, itp. Wogole Hindi to mlody jezyk, i boje sie ze dluugo nie bedzie istniec, zamieni sie w jakis Creole. Na wsiach ludzie mowia zwykle gwara, i wogole nie znaja angielsiego. W Indiach jest wielka przepasc miedzy wsiami i miastami, to nie tak jak w europie gdzie wies to takie malenkie miasto. W Indiach na wsi wiekszosc ludzi zyje w domach glinianych a nie murowanych, starsze pokolenie jest w duzym stopniu niepismienne, maja mala wiedze o swiecie. Zyja tak jakby cofnieci 50 lub nawet 100 lat w czasie w porownaniu do mieszkancow duzych miast. Wiele wsi nie ma pradu, i biezacej wody. Jak czasem jechalismy na wies ledwo kilka km od miasta, to widac bylo wieelka roznice. Dosyc dobry obraz wsi Indyjskiej jest w Swades, moze juz widzialas ?
|
|
#4557 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ladny ten jezyk..ladnie brzmi...![]() Cytat:
![]() to nastepnym razem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() w sumie nigdy na takiej imprezie nie bylam.... byl ktos w ogole z Was dzewczyny na takim czyms ?jak to wygalda ?
|
||
|
|
|
#4558 |
|
Zakorzenienie
|
Tez nigdy nie byłam... Aczkolwiek ciekawi mnie jak wyglądają zajęcia taneczne tego typu. Chętnie bym się na takei zapisała xDD
|
#4559 |
|
Zakorzenienie
|
Brzózko, nie odpisałaś mi na PW
![]() John Abraham tez mi się nieco podoba ale wolę Arjuna ![]() ![]() ![]() Jak dobrze pójdzie, to w pon. może obejrzę Race
|
|
|
|
#4560 |
|
Rozeznanie
|
eternal, nikt nit mogl opisac tego lepiej od ciebie
jeszcze tylko szybciutko odpowiem na pytanie suzuranki odnosnie jezyka, ktory jest uczony w szkolach jezykowych w Polsce. najbardziej prawdopodobne bedzie to Hindi, a to duza zasluga Bollywood. na kierunkach profilowancyh (np. na UW, UJ czy od niedawna na UAM) bedziesz miala do wyboru wiecej jezykow, np. Bengalski, Tamilski i pewnie jeszcze jakies inne. a teraz dokoncze moja wypowiedz na temat jezyka ang. w Indiach (z gory przepraszam, jezeli przynudzam, ale uwielbiam takie tematy, wiec prosze mnie upomniec, jakby co) z tym "only" o ktorym wspomniala eternal, to poprostu masakra, srednio uzywaja na koniec kazdego 3,4 zdania. niedawno tez spotkala mnie dosyc zabawna historia zwiazana z "only". jechalam metrem i kiedy zblizal sie moj przystanek zaczelam sie szykowac do wyjscia, jakas pani stanela za mna i zapytala "Are you getting out at this station only?" a ja jej na to "yes, i get out at this station only". zauwazylam tez, ze czesto tworza czasowniki zlozone ze slowka ang + hindi, np. try+karna, wait + karna. kolejna rzecz, o ktorej chcialam krociutko wspomniec, to to,ze angielski, ktorym posluguja sie Indusi jest z lekka przestazaly. i tu pieknie sie nam klania indyjski system edukacyjny. Po prostu nadal funkcjomuja zwroty, ktore uzywane byly za czasaow kolonializmu, np. na "thank you" odpowiadaja "mention not" (bardzo mnie zaskoczylo, ze taka odpowiedz uslyszalam od nauczycielki angielskiego!) kolejny przyklad to "thrice" zamiast "three times", nie sa to jakies bledy, ale po prostu rzadko (jezeli jeszcze w ogole)sie ich uzywa we wspolczesnym Angielskim. ten temat, to temat rzeka... dluo by opowiadac
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.

żeby taka śliczna kolekcja na półce stała, dlatego nei lubie paierowych opakowań. Wczoraj rozciełam "Salaam namaste" i włożyłam do mojego jedynego pudełka od fotografa, ach jak ślicznie
Narazie mam AŻ 2 filmy xDD. Bo dotąd wypożyczałamz biblioteki.
:P

stwierdzam, że Arjun jest jednak boski
/i czasem Domogarowa

)
), a ściagać nie moge więc zdana jestem na łaskę i niełaskę gazet
ale mu sie baaaaardzo podobał
). raz powiedzialam slowo "totally" i oczywiscie zgodnie z moja piekna polska angielszczyzna powiedzialam to po swojemu, ale TZ jak nie wybuchnie smiechem, bo skojazyl ze slowkiem "totla" (eternal, na pewno bedziesz wiedziala, o co chodzi
totla to osoba, ktora nie jest w stanie poprawnie wymowic twardego "t") i nazywa mnie teraz "my totli"