|
|
#331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy A.Christie
|
|
|
|
|
#332 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czasem w kolejnych powieściach jest nawiązanie do wcześniejszych- np. w "Karaibskiej tajemnicy " panna Marple poznaje pana Rafiela, który w "Nemezis" zleca jej pewne zadanie- morderstwo do wyjaśnienia. W "4.50 z Paddington" p. Marple korzysta w sprawie map z pomocy syna pastora, u którego na plebanii wiele lat wcześniej wydarzyło się morderstwo w pierwszej powieści z tej serii. Najczęściej to powiązanie, o którym piszesz polega na tym, że p. Marple czy Poirot spotykają przy kolejnej sprawie inspektora , którego znają z wcześniejszych śledztw lub takiego, który o nich słyszał i jest ono wspomniane. Rzadziej jest to osoba z którejś poprzedniej powieści, lub jej znajoma albo krewny, którzy słyszeli o ich zdolnościach i przychodzą po pomoc. W "Entliczku pentliczku" Poirot w wykładzie dla studentów opowiada o bankierze, którego podejrzewał o próby otrucia żony i ostrzegł, że przypomina mu producenta mydła z Liege, który to zrobił, bo chciał poślubić sekretarkę- jest to historia ze zboru opowiadań "Dwunastu prac Herkulesa" pt. "Lew z Nemei". ---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
W "Tajemnicy Bladego Konia" występują również pastor Caleb Dane Calthrop i jego żona- u nich mieszkała panna Marple w powieści "Zatrute pióro"- pastorowa wezwała ją na pomoc, jako specjalistkę ![]() myślałam, że nowa wersja będzie ciekawsza... Poirot jakiś za mało wyrafinowany , ale reszta aktorów- super. To był Ustinow?- bo ten raczej kojarzy mi się ze "Śmiercią na Nilu"?---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2010-12-15 o 12:32 |
|||
|
|
|
|
#333 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też na święta chcę przeczytać "Morderstwo w Boże Narodzenie" A gdy już przeczytam wszystkie książki Agathy Christie, to przeczytam je po raz drugi, ale w tej kolejności, w jakiej zostały wydane. Nie mogę się tego czasu doczekać
|
|
|
|
|
|
#334 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za pojaśnienia dotyczące bohaterów, którzy pojawiają się na kartach innych opowieści autorki - znać prawdziwe fanki Christie
![]() I kolejna zagwostka - chcę sobie odświeżyć wszystkie historie i mam w planach opcję chronologiczną (wg wydania), ale czy Christie nie zrobiła czegoś takiego, że po "Kurtynie", pod wpływem fanów, nie napisała kolejnych powieści i "upchnęła" je między poszczególne książki?
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2010-12-16 o 12:14 |
|
|
|
|
#335 |
|
Crazy turtle lady
|
Sorbet, nie każdy czytał Kurtyne i możesz na biało dać to jedno zdanie o Poirocie, gdybym nie czytała to bym się mega wkurzyła że ktoś mi tu spoiler machnął :P
dziękowac Sorbet
Edytowane przez Ishikawa Czas edycji: 2010-12-15 o 19:02 |
|
|
|
|
#336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jeśli chodzi o wspominanie innych bohaterów, to np. w "Zwierciadło pęka odłamków stos" wspomina się o dziewczynie, której ciało przed laty znaleziono w domu państwa Bantrych-chodzi tu o "Noc w bibliotece". Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2010-12-15 o 19:04 |
|
|
|
|
|
#337 |
|
Crazy turtle lady
|
Czy jej książki o Poirocie i Marple idą jakoś chronologicznie ?
Ja zawsze brałam co było w bibliotece i nie zwracałam na to uwagi, dopiero jak zaczęłam myśleć o Kurtynie to tak mnie natknęło ... O ile dobrze pamiętam, w Kurtynie Poirot jest bardzo schorowany, a sobie nie umiem przypomnieć czy we wcześniejszych książkach była jakaś aluzja co do późniejszego zdrowia Poirota Tyle czytałam i czasem wątki mi się mylą heh
|
|
#338 |
|
Zakorzenienie
|
Chronologicznie to tylko jeśli chodzi o wspomnienia innych rozwiązywanych zagadek, albo jakichś innych faktów.
np. jeśli chodzi o pannę Marple, to najpierw warto przeczytać "Karaibską tajemnicę" a dopiero po niej "Nemezis", żeby kojarzyć pewne fakty i osoby. |
|
|
|
|
#339 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czytając chronologicznie wyraźnie widać zmiany historyczne kolejnych dziesięcioleci- od lat 20-tych do 60-tych - w klasowości społeczeństwa, obyczajach, kulturze, rozwoju technologicznym itd. |
|
|
|
|
|
#340 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzięki, zanotuję Teraz nie czytam chronologicznie, ale również to zauważyłam. |
|
|
|
|
|
#341 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czytam to co mi w ręce wpadnie
![]() Zostało mi już tylko (albo aż) niecałe 30 książek ![]() A która wg. Was jest najsłabsza?
|
|
#342 |
|
Zadomowienie
|
Edytowałam wypowiedź. Gdy zabierałam się do czytania "Kurtyny" wiedziałam jakie będzie zakończenie, gdyż przeczytałam o nim (chyba) w necie, więc myślałam, że jest to ogólnie znany fakt. Zresztą, jeśli mnie pamięć nie myli, już na początku powieści Hastings zdradza jaki będzie finał.
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2010-12-16 o 12:21 |
|
|
|
|
#343 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() Ja zanim Kurtyny nie wziełam do ręki,to nie wiedziałam jak to się kończy, może ktoś jeszcze nie czytał
|
|
|
#344 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jutro nowy odcinek z panną Marle
Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2010-12-18 o 14:59 |
|
|
|
|
|
#345 |
|
Zadomowienie
|
Jestem świeżo po obejrzeniu "Dlaczego nie Evans"- znowu jakieś dziwne wątki i osoby, których nie było (oprócz panny Marple oczywiście) i zmienione motywy morderstwa
- miałam przez większość filmu wrażenie, że scenariusz to nawet nie leżał przy powieści Christie |
|
|
|
|
#346 |
|
Zakorzenienie
|
Ja oglądałam tylko fragment, ale po tym co widziałam w życiu bym się nie domyśliła że to chodzi o powieść Christie
|
|
|
|
|
#347 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj zacznę czytać "Morderstwo w Boże Narodzenie".
Przeczytałam z tyłu opis książki i albo mam uczucie deja vu, albo Christie przerobiła tą powieść na opowiadanie, które kiedyś czytałam. Tak jak było z lekturą "Noc i ciemność". Wiecie może coś na ten temat? Nie daje mi to spokoju. |
|
|
|
|
#348 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) u seniora rodu w Boże Narodzenie, które przebiega w konfliktowej atmosferze (opis z tyłu książki ) pojawia się w "4.50 z Paddington"- co prawda w retrospekcji. Nic bliższego nie kojarzę ![]() Ja miałam deja vu czytając początek powieści "Rosemary znaczy pamięć" - chodziło o opowiadanie "Żółty irys" z Poirotem ze zbiorku "Detektywi w służbie miłości"- różniły się zakończeniami. A już całkiem podobne są opowiadania "Tajemnica gwiazdkowego puddingu" i "Bożonarodzeniowa przygoda" ("Dopóki starczy światła"). Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2010-12-20 o 20:27 |
|
|
|
|
|
#349 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Serdeczne Ci dziękuję, już myślałam, że mam jakieś omamy. Cytat:
![]()
Edytowane przez Karaluszysko Czas edycji: 2010-12-20 o 20:36 |
||
|
|
|
|
#350 |
|
Raczkowanie
|
Ja czytałam dotąd niewiele książek tej autorki, ale zamierzam sięgnąć głębiej.
Czy może mi ktoś powiedzieć, czy warto się zabierać za "Trzecią lokatorkę"? (z Poirotem). Bo krążę wokół niej jakoś ze dwa dni... |
|
|
|
|
#351 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A co myślicie o "Porze przypływu" albo "Swiadku oskarżenia" ewentualnie "Tajemnicy rezydencji Chimneys"? coś sobie chcialam wybrać i nie wiem co najlepsze..
|
|
|
#352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Pora przypływu" bardzo mi się podobała. "Świadek oskarżenia" to zbiór opowiadań-dobrze się to czyta. "Tajemnicę rezydencji Chimneys" też miło wspominam. Warto ją przeczytać przed "Tajemnicą Siedmiu Zegarów", żeby kojarzyć pewne osoby. |
|
|
|
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() "Tajemnicę siedmiu zegarów" czytałam ponad 4 lata temu i mało kojarzę... CZy między nią i " Chimneys" jest podobne powiązanie jak "Karaibskiej tajemnicy" i "Nemezis"?
|
|
#354 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"Pora przypływu" bardzo mi się podobała. "Świadek oskarżenia" to zbiór opowiadań-dobrze się to czyta. "Tajemnicę rezydencji Chimneys" też miło wspominam. Warto ją przeczytać przed "Tajemnicą Siedmiu Zegarów", żeby kojarzyć pewne osoby.[/QUOTE] W "Tajemnicy siedmiu zegarów" głównymi bohaterami są Bundle (córka lorda, właściciela Chimneys) i Bill- drugoplanowe postacie w "Tajemnicy rezydencji Chimneys" (pojawiają się też ponownie inne osoby) . Obie sprawy prowadzi inspektor Battle. |
|
|
|
|
|
#355 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj skończyłam czytać "Morderstwo w Boże Narodzenie" i trochę się zawiodłam.
Przede wszystkim najbardziej brakowało mi atmosfery. No wiecie, te pogaduszki i wspólne podwieczorki... Prawie w ogóle tego nie było. Niby detektywem był Herkules Poirot, ale jego postać została bardzo pominięta. Nie było jego zabawnych uwag ani powiedzonek ("małe szare komórki" ;D). Niby był, ale go nie było. Natomiast zakończenie dla mnie było tak nieprawdopodobne, że aż naciągane. Nie przekonałam się do tego. To dla mnie jedna z gorszych powieści Christie. Christie zadedykowała tą książkę szwagrowi i obiecała mu, że będzie inna. Niestety jest inna, ale (jak dla mnie) na niekorzyść. |
|
|
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
Ja lubię "Morderstwo w Boże Narodzenie", chociaż nie należy do moich ulubionych. Faktycznie nie jest specjalnie klimatyczna, ale i tak ją przeczytałam po raz kolejny przed świętami
|
|
#357 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam sentyment do tej książki
Nawet ja lubię ![]() Teraz zamierzam wypożyczyć "Porę przypływu"
|
|
#358 |
|
Przyczajenie
|
Ja uwielbiam Agatę mimo iż przeczytałam tylko jedną książkę
dom nad kanałem z Tuppence i Tommy'm. Baaaaaaaardzo mi się podobała i nigdy bym nie przewidziałabym takiego zakończenia Po nowym roku biegnę do księgarni i kupuję:-10 małych murzynków -Dlaczego nie Evans -Morderstwo na plebanii Zawsze lubiłam starsze panie i ploteczki z nimi więc myślę że najbardziej do gustu przypadnie mi Panna Marple
|
|
|
|
|
#359 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
:d ja też uwelbiam panne Marple, znacznie bardziej niż nudnego Poirota, który w każdej niemal powieści napoczątku wszstkich przesłuchuje a potem robi zebranie które się ciągnie przez 1/4 książki :Pz panną Marple radze przczytać: Zwierciadło pęka w odłamków stos Hotel Bertram Noc w bibliotece Morderstwo odbędzie się 4:50 z Paddington |
|
|
|
|
|
#360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego, co piszesz najbardziej polecam "10 murzynków"- zakończenie też Cie zaskoczy
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:58.

A chętnie obejrzałabym sobie wersję z Suchetem...

, ale reszta aktorów- super. To był Ustinow?- bo ten raczej kojarzy mi się ze "Śmiercią na Nilu"?

Tyle czytałam i czasem wątki mi się mylą heh

- miałam przez większość filmu wrażenie, że scenariusz to nawet nie leżał przy powieści
Po nowym roku biegnę do księgarni i kupuję: