Miłośnicy A.Christie - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-15, 12:06   #331
hanjah
Zakorzenienie

Dot.: Miłośnicy A.Christie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość

Aldi, filmowa wersja "Orient Expressu" z Suchetem jest, moim zdaniem, znacznie mniej ciekawa od tej z Peterem Ustinovem. Jakaś taka... mdła.
Ja niestety nie mam Canal + A chętnie obejrzałabym sobie wersję z Suchetem...
A w filmie z 1974 Poirot grał Albert Finney.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-15, 12:49   #332
aldi1174
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sorbet Pokaż wiadomość
Mam pytanko. W filmie "Hotel Bertram" pokojówka Jane mówi p. Marple, że słyszała o niej od kuzynki, która pracowała w jakimś tam domu i starsza pani rozwiązała zagadkę. Czy książki Christie są ze sobą jakoś powiązane tzn jeśli ktoś o gł. bohaterze słyszał w jedynej powieści to była o tym inna powieść? Nie czytałam wszystkiego i jestem ciekawa.
W powieści taka rozmowa nie miała miejsca, ale ta ekranizacja bardzo odbiega od fabuły.
Czasem w kolejnych powieściach jest nawiązanie do wcześniejszych- np. w "Karaibskiej tajemnicy " panna Marple poznaje pana Rafiela, który w "Nemezis" zleca jej pewne zadanie- morderstwo do wyjaśnienia.
W "4.50 z Paddington" p. Marple korzysta w sprawie map z pomocy syna pastora, u którego na plebanii wiele lat wcześniej wydarzyło się morderstwo w pierwszej powieści z tej serii.

Najczęściej to powiązanie, o którym piszesz polega na tym, że p. Marple czy Poirot spotykają przy kolejnej sprawie inspektora , którego znają z wcześniejszych śledztw lub takiego, który o nich słyszał i jest ono wspomniane. Rzadziej jest to osoba z którejś poprzedniej powieści, lub jej znajoma albo krewny, którzy słyszeli o ich zdolnościach i przychodzą po pomoc.

W "Entliczku pentliczku" Poirot w wykładzie dla studentów opowiada o bankierze, którego podejrzewał o próby otrucia żony i ostrzegł, że przypomina mu producenta mydła z Liege, który to zrobił, bo chciał poślubić sekretarkę- jest to historia ze zboru opowiadań "Dwunastu prac Herkulesa" pt. "Lew z Nemei".

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
Niektóre są połączone, np. jedna z bohaterek "Karty na stół" wystąpiła również w "Tajemnicy Bladego Konia". Co do "Hotelu Bertram", to film różni się od książki. W filmie pokojówka Jane jest jedną z osób prowadzących śledztwo, w książce wygląda to zupełnie inaczej (panna Marple i inspektor). Nie jestem nawet pewna, czy w książce istotnie występowała pokojówka Jane (jeśli już, to miała dość epizodyczną rolę z gatunku "śniadanie, proszę pani").

Aldi, filmowa wersja "Orient Expressu" z Suchetem jest, moim zdaniem, znacznie mniej ciekawa od tej z Peterem Ustinovem. Jakaś taka... mdła.
Rhoda, żona majora Desparda - poznali się w sprawie Poirota "Karty na stół".
W "Tajemnicy Bladego Konia" występują również pastor Caleb Dane Calthrop i jego żona- u nich mieszkała panna Marple w powieści "Zatrute pióro"- pastorowa wezwała ją na pomoc, jako specjalistkę

myślałam, że nowa wersja będzie ciekawsza... Poirot jakiś za mało wyrafinowany , ale reszta aktorów- super. To był Ustinow?- bo ten raczej kojarzy mi się ze "Śmiercią na Nilu"?

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Ja niestety nie mam Canal + A chętnie obejrzałabym sobie wersję z Suchetem...
A w filmie z 1974 Poirot grał Albert Finney.
Teraz zauważyłam.

Edytowane przez aldi1174
Czas edycji: 2010-12-15 o 12:32
aldi1174 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-15, 15:22   #333
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aldi1174 Pokaż wiadomość
Jestem w połowie książki "Entliczek, pentliczek" (przypominam sobie chronologicznie wszystkie sprawy Poirota), a następnie przeczytam zostawione na święta "Morderstwo w Boże Narodzenie" i późniejsze opowiadanie "Tajemnica gwiazdkowego puddingu"- równolegle do nowych lektur
"Entliczek Pentliczek" czytałam i średnio mi się podobało.
Też na święta chcę przeczytać "Morderstwo w Boże Narodzenie"

A gdy już przeczytam wszystkie książki Agathy Christie, to przeczytam je po raz drugi, ale w tej kolejności, w jakiej zostały wydane. Nie mogę się tego czasu doczekać
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-15, 17:53   #334
Sorbet
Zadomowienie

Dzięki za pojaśnienia dotyczące bohaterów, którzy pojawiają się na kartach innych opowieści autorki - znać prawdziwe fanki Christie
I kolejna zagwostka - chcę sobie odświeżyć wszystkie historie i mam w planach opcję chronologiczną (wg wydania), ale czy Christie nie zrobiła czegoś takiego, że po "Kurtynie", pod wpływem fanów, nie napisała kolejnych powieści i "upchnęła" je między poszczególne książki?

Edytowane przez Sorbet
Czas edycji: 2010-12-16 o 12:14
Sorbet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-15, 18:56   #335
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Sorbet, nie każdy czytał Kurtyne i możesz na biało dać to jedno zdanie o Poirocie, gdybym nie czytała to bym się mega wkurzyła że ktoś mi tu spoiler machnął :P

dziękowac Sorbet

Edytowane przez Ishikawa
Czas edycji: 2010-12-15 o 19:02
Ishikawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-15, 19:01   #336
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za pojaśnienia dotyczące bohaterów, którzy pojawiają się na kartach innych opowieści autorki - znać prawdziwe fanki Christie
I kolejna zagwostka - chcę sobie odświeżyć wszystkie historie i mam w planach opcję chronologiczną (wg wydania), ale czy Christie nie zrobiła czegoś takiego, że po "Kurtynie" (gdzie Poirot zostaje uśmiercony, mam nadzieję, że to nie jest jakaś wielka tajemnica i komuś niefortunnie zdradziłam zakończenie...), pod wpływem fanów, nie napisała kolejnych powieści i "upchnęła" je między poszczególne książki?
Z "Kurtyną" i "Uśpionym morderstwem" (ostatnia powieść z panną Marple) było tak, że Christie napisała je w czasie II wojny światowej, ale miały one zostać wydane dopiero po jej śmierci. Ponoć nie sądziła, że jeszcze tyle będzie żyć

A jeśli chodzi o wspominanie innych bohaterów, to np. w "Zwierciadło pęka odłamków stos" wspomina się o dziewczynie, której ciało przed laty znaleziono w domu państwa Bantrych-chodzi tu o "Noc w bibliotece".

Edytowane przez hanjah
Czas edycji: 2010-12-15 o 19:04
Stary 2010-12-15, 19:08   #337
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Czy jej książki o Poirocie i Marple idą jakoś chronologicznie ?
Ja zawsze brałam co było w bibliotece i nie zwracałam na to uwagi, dopiero jak zaczęłam myśleć o Kurtynie to tak mnie natknęło ...

O ile dobrze pamiętam, w Kurtynie Poirot jest bardzo schorowany, a sobie nie umiem przypomnieć czy we wcześniejszych książkach była jakaś aluzja co do późniejszego zdrowia Poirota Tyle czytałam i czasem wątki mi się mylą heh
Stary 2010-12-15, 19:12   #338
hanjah
Zakorzenienie

Chronologicznie to tylko jeśli chodzi o wspomnienia innych rozwiązywanych zagadek, albo jakichś innych faktów.

np. jeśli chodzi o pannę Marple, to najpierw warto przeczytać "Karaibską tajemnicę" a dopiero po niej "Nemezis", żeby kojarzyć pewne fakty i osoby.
Stary 2010-12-15, 20:40   #339
aldi1174
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
Czy jej książki o Poirocie i Marple idą jakoś chronologicznie ?
Ja zawsze brałam co było w bibliotece i nie zwracałam na to uwagi, dopiero jak zaczęłam myśleć o Kurtynie to tak mnie natknęło ...

O ile dobrze pamiętam, w Kurtynie Poirot jest bardzo schorowany, a sobie nie umiem przypomnieć czy we wcześniejszych książkach była jakaś aluzja co do późniejszego zdrowia Poirota Tyle czytałam i czasem wątki mi się mylą heh
Tak, wg dat wydań- teraz czytając serię o Poirocie poukładałam je tymi datami i jedynie "Morderstwo w Mezopotamii"(1936) czytałam przed "Morderstwem w Orient Expressie" (1933), bo narratorka tej pierwszej wspomina,że Poirot wracając z Syrii tydzień później podróżował orient ekspresem, gdzie rozwiązał następną zagadkę.
Czytając chronologicznie wyraźnie widać zmiany historyczne kolejnych dziesięcioleci- od lat 20-tych do 60-tych - w klasowości społeczeństwa, obyczajach, kulturze, rozwoju technologicznym itd.
Stary 2010-12-15, 21:00   #340
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
np. jeśli chodzi o pannę Marple, to najpierw warto przeczytać "Karaibską tajemnicę" a dopiero po niej "Nemezis", żeby kojarzyć pewne fakty i osoby.
O, nie wiedziałam.
Dzięki, zanotuję

Cytat:
Czytając chronologicznie wyraźnie widać zmiany historyczne kolejnych dziesięcioleci- od lat 20-tych do 60-tych - w klasowości społeczeństwa, obyczajach, kulturze, rozwoju technologicznym itd.
Teraz nie czytam chronologicznie, ale również to zauważyłam.
Stary 2010-12-16, 12:15   #341
karolinka86
Zakorzenienie

Ja czytam to co mi w ręce wpadnie
Zostało mi już tylko (albo aż) niecałe 30 książek

A która wg. Was jest najsłabsza?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-16, 12:18   #342
Sorbet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
Sorbet, nie każdy czytał Kurtyne i możesz na biało dać to jedno zdanie o Poirocie, gdybym nie czytała to bym się mega wkurzyła że ktoś mi tu spoiler machnął :P

dziękowac Sorbet
Edytowałam wypowiedź. Gdy zabierałam się do czytania "Kurtyny" wiedziałam jakie będzie zakończenie, gdyż przeczytałam o nim (chyba) w necie, więc myślałam, że jest to ogólnie znany fakt. Zresztą, jeśli mnie pamięć nie myli, już na początku powieści Hastings zdradza jaki będzie finał.

Edytowane przez Sorbet
Czas edycji: 2010-12-16 o 12:21
Sorbet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-16, 12:32   #343
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Cytat:
Edytowałam wypowiedź. Gdy zabierałam się do czytania "Kurtyny" wiedziałam jakie będzie zakończenie, gdyż przeczytałam o nim (chyba) w necie, więc myślałam, że jest to ogólnie znany fakt. Zresztą, jeśli mnie pamięć nie myli, już na początku powieści Hastings zdradza jaki będzie finał.
widziałam,dlatego napisałam ze dziękuje
Ja zanim Kurtyny nie wziełam do ręki,to nie wiedziałam jak to się kończy, może ktoś jeszcze nie czytał
Stary 2010-12-18, 14:57   #344
aldi1174
Zadomowienie

Cytat:
Niektóre są połączone, np. jedna z bohaterek "Karty na stół" wystąpiła również w "Tajemnicy Bladego Konia". Co do "Hotelu Bertram", to film różni się od książki. W filmie pokojówka Jane jest jedną z osób prowadzących śledztwo, w książce wygląda to zupełnie inaczej (panna Marple i inspektor). Nie jestem nawet pewna, czy w książce istotnie występowała pokojówka Jane (jeśli już, to miała dość epizodyczną rolę z gatunku "śniadanie, proszę pani").

Obejrzałam wczoraj- to była zupełnie inna wersja o poważnym, momentami wręcz mrocznym nastroju- Poirot smutny, a nawet jakby przygnębiony; wyeksponowano problem sprawiedliwości, wybaczenia i kary ze szczególnym odniesieniem do zasad chrześcijańskich a także dopuszczalność samosądu (nie wiedziałam, dlaczego pokazano tę scenę na tureckiej ulicy na początku filmu- wszystko się wyjaśniło w rozmowie Poirota z pasażerami na końcu). Akcja przebiega dużo bardziej dramatycznie i napięcie ( wynikające z konfliktu między postaciami) jest większe niż w pierwszej wersji-na pewno lżejszej w odbiorze i z większymi sławami aktorskimi.
Jutro nowy odcinek z panną Marle

Edytowane przez aldi1174
Czas edycji: 2010-12-18 o 14:59
Stary 2010-12-19, 22:24   #345
aldi1174
Zadomowienie

Jestem świeżo po obejrzeniu "Dlaczego nie Evans"- znowu jakieś dziwne wątki i osoby, których nie było (oprócz panny Marple oczywiście) i zmienione motywy morderstwa- miałam przez większość filmu wrażenie, że scenariusz to nawet nie leżał przy powieści Christie
Stary 2010-12-19, 22:37   #346
hanjah
Zakorzenienie

Ja oglądałam tylko fragment, ale po tym co widziałam w życiu bym się nie domyśliła że to chodzi o powieść Christie Książkę czytałam dość dawno, ale żadnego z wątków filmowych nie kojarzę. Może uda mi się obejrzeć całość filmu, ale na pewno sięgnę po książkę
Stary 2010-12-20, 18:22   #347
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Dzisiaj zacznę czytać "Morderstwo w Boże Narodzenie".
Przeczytałam z tyłu opis książki i albo mam uczucie deja vu, albo Christie przerobiła tą powieść na opowiadanie, które kiedyś czytałam. Tak jak było z lekturą "Noc i ciemność".
Wiecie może coś na ten temat?
Nie daje mi to spokoju.
Stary 2010-12-20, 20:25   #348
aldi1174
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
Przeczytałam z tyłu opis książki i albo mam uczucie deja vu,
albo Christie przerobiła tą powieść na opowiadanie, które kiedyś czytałam. Tak jak było z lekturą "Noc i ciemność".
Nie daje mi to spokoju.
Temat spotkania rodzinnego dzieci (w tym syna-"czarnej owcy") u seniora rodu w Boże Narodzenie, które przebiega w konfliktowej atmosferze (opis z tyłu książki) pojawia się w "4.50 z Paddington"- co prawda w retrospekcji. Nic bliższego nie kojarzę

"Noc i ciemność" to odpowiednik opowiadania "Śmiertelnej klątwy" (inaczej "Klątwy starej stróżki"- ma dwa tytuły w różnych zbiorkach).

Ja miałam deja vu czytając początek powieści "Rosemary znaczy pamięć" - chodziło o opowiadanie "Żółty irys" z Poirotem ze zbiorku "Detektywi w służbie miłości"- różniły się zakończeniami.

A już całkiem podobne są opowiadania "Tajemnica gwiazdkowego puddingu" i "Bożonarodzeniowa przygoda" ("Dopóki starczy światła").

Edytowane przez aldi1174
Czas edycji: 2010-12-20 o 20:27
Stary 2010-12-20, 20:33   #349
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Temat spotkania rodzinnego dzieci (w tym syna-"czarnej owcy") u seniora rodu w Boże Narodzenie, które przebiega w konfliktowej atmosferze (opis z tyłu książki) pojawia się w "4.50 z Paddington"- co prawda w retrospekcji. Nic bliższego nie kojarzę
Och tak, to chyba o to chodzi!
Serdeczne Ci dziękuję, już myślałam, że mam jakieś omamy.

Cytat:
"Noc i ciemność" to odpowiednik opowiadania "Śmiertelnej klątwy" (inaczej "Klątwy starej stróżki"- ma dwa tytuły w różnych zbiorkach).
Wiem

Edytowane przez Karaluszysko
Czas edycji: 2010-12-20 o 20:36
Stary 2010-12-20, 20:46   #350
Lejdi16
Raczkowanie

Ja czytałam dotąd niewiele książek tej autorki, ale zamierzam sięgnąć głębiej.
Czy może mi ktoś powiedzieć, czy warto się zabierać za "Trzecią lokatorkę"? (z Poirotem). Bo krążę wokół niej jakoś ze dwa dni...
Lejdi16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-20, 21:04   #351
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
Przeczytałam z tyłu opis książki i albo mam uczucie deja vu, albo Christie przerobiła tą powieść na opowiadanie, które kiedyś czytałam. Tak jak było z lekturą "Noc i ciemność".
Nie daje mi to spokoju.
No ja nie kojarzę nic takiego... Ale mogę sie mylić, bo jeśli idzie o opowiadania to malo je pamiętam

Cytat:
Napisane przez Lejdi16 Pokaż wiadomość
Czy może mi ktoś powiedzieć, czy warto się zabierać za "Trzecią lokatorkę"? (z Poirotem). Bo krążę wokół niej jakoś ze dwa dni...
Czytałam ją jako jedną z pierwszych i dość mi sie podobała

A co myślicie o "Porze przypływu" albo "Swiadku oskarżenia" ewentualnie "Tajemnicy rezydencji Chimneys"? coś sobie chcialam wybrać i nie wiem co najlepsze..

Stary 2010-12-20, 21:21   #352
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lejdi16 Pokaż wiadomość
Dla mnie była jakaś dziwna. Trzy razy się za nią zabierałam i jakoś średnio mi się podobała.

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość

A co myślicie o "Porze przypływu" albo "Swiadku oskarżenia" ewentualnie "Tajemnicy rezydencji Chimneys"? coś sobie chcialam wybrać i nie wiem co najlepsze..
"Pora przypływu" bardzo mi się podobała. "Świadek oskarżenia" to zbiór opowiadań-dobrze się to czyta. "Tajemnicę rezydencji Chimneys" też miło wspominam. Warto ją przeczytać przed "Tajemnicą Siedmiu Zegarów", żeby kojarzyć pewne osoby.
Stary 2010-12-20, 21:27   #353
karolinka86
Zakorzenienie

Dzięki
"Tajemnicę siedmiu zegarów" czytałam ponad 4 lata temu i mało kojarzę... CZy między nią i " Chimneys" jest podobne powiązanie jak "Karaibskiej tajemnicy" i "Nemezis"?

Stary 2010-12-21, 12:45   #354
aldi1174
Zadomowienie

Cytat:
No ja nie kojarzę nic takiego... Ale mogę sie mylić, bo jeśli idzie o opowiadania to malo je pamiętam

Czytałam ją jako jedną z pierwszych i dość mi sie podobała

[QUOTE=hanjah;23896174]Dla mnie była jakaś dziwna. Trzy razy się za nią zabierałam i jakoś średnio mi się podobała.

"Pora przypływu" bardzo mi się podobała. "Świadek oskarżenia" to zbiór opowiadań-dobrze się to czyta. "Tajemnicę rezydencji Chimneys" też miło wspominam. Warto ją przeczytać przed "Tajemnicą Siedmiu Zegarów", żeby kojarzyć pewne osoby.[/QUOTE]

"Pora przypływu" ciekawa, dość zaskakujące rozwiązanie.

Cytat:
Dzięki
"Tajemnicę siedmiu zegarów" czytałam ponad 4 lata temu i mało kojarzę... CZy między nią i " Chimneys" jest podobne powiązanie jak "Karaibskiej tajemnicy" i "Nemezis"?
W "Tajemnicy siedmiu zegarów" głównymi bohaterami są Bundle (córka lorda, właściciela Chimneys) i Bill- drugoplanowe postacie w "Tajemnicy rezydencji Chimneys" (pojawiają się też ponownie inne osoby) . Obie sprawy prowadzi inspektor Battle.
Stary 2010-12-25, 16:21   #355
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Wczoraj skończyłam czytać "Morderstwo w Boże Narodzenie" i trochę się zawiodłam.
Przede wszystkim najbardziej brakowało mi atmosfery. No wiecie, te pogaduszki i wspólne podwieczorki... Prawie w ogóle tego nie było.
Niby detektywem był Herkules Poirot, ale jego postać została bardzo pominięta. Nie było jego zabawnych uwag ani powiedzonek ("małe szare komórki" ;D). Niby był, ale go nie było.
Natomiast zakończenie dla mnie było tak nieprawdopodobne, że aż naciągane. Nie przekonałam się do tego.

To dla mnie jedna z gorszych powieści Christie.
Christie zadedykowała tą książkę szwagrowi i obiecała mu, że będzie inna. Niestety jest inna, ale (jak dla mnie) na niekorzyść.
Stary 2010-12-26, 12:41   #356
Naomi21
Zakorzenienie

Ja lubię "Morderstwo w Boże Narodzenie", chociaż nie należy do moich ulubionych. Faktycznie nie jest specjalnie klimatyczna, ale i tak ją przeczytałam po raz kolejny przed świętami
Stary 2010-12-26, 12:48   #357
karolinka86
Zakorzenienie

Ja mam sentyment do tej książki Nawet ja lubię
Teraz zamierzam wypożyczyć "Porę przypływu"

Stary 2010-12-28, 11:44   #358
agii25
Przyczajenie

Ja uwielbiam Agatę mimo iż przeczytałam tylko jedną książkę dom nad kanałem z Tuppence i Tommy'm. Baaaaaaaardzo mi się podobała i nigdy bym nie przewidziałabym takiego zakończenia Po nowym roku biegnę do księgarni i kupuję:
-10 małych murzynków
-Dlaczego nie Evans
-Morderstwo na plebanii

Zawsze lubiłam starsze panie i ploteczki z nimi więc myślę że najbardziej do gustu przypadnie mi Panna Marple
agii25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-30, 23:45   #359
back_in_thee_dayy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agii25 Pokaż wiadomość
Ja uwielbiam Agatę mimo iż przeczytałam tylko jedną książkę dom nad kanałem z Tuppence i Tommy'm. Baaaaaaaardzo mi się podobała i nigdy bym nie przewidziałabym takiego zakończenia Po nowym roku biegnę do księgarni i kupuję:
-10 małych murzynków
-Dlaczego nie Evans
-Morderstwo na plebanii

Zawsze lubiłam starsze panie i ploteczki z nimi więc myślę że najbardziej do gustu przypadnie mi Panna Marple
to przybij pione :d ja też uwelbiam panne Marple, znacznie bardziej niż nudnego Poirota, który w każdej niemal powieści napoczątku wszstkich przesłuchuje a potem robi zebranie które się ciągnie przez 1/4 książki :P
z panną Marple radze przczytać:
Zwierciadło pęka w odłamków stos
Hotel Bertram
Noc w bibliotece
Morderstwo odbędzie się
4:50 z Paddington
back_in_thee_dayy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-31, 11:33   #360
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agii25 Pokaż wiadomość
-10 małych murzynków
-Dlaczego nie Evans
-Morderstwo na plebanii

Oj dobry był "Dom nad kanałem"
Z tego, co piszesz najbardziej polecam "10 murzynków"- zakończenie też Cie zaskoczy

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości