|
|
#481 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Miłośnicy A.Christie
Przeczytałam ostatnio "Rendez-vous ze śmiercią". Książka ciekawa, chociaż czytałam lepsze powieści Jej autorstwa.
Christie po raz kolejny mnie przechytrzyła w wyjaśnieniu tożsamości mordercy (łatwo można było na to wpaść, ale ja jakoś tego nie zrobiłam... ).
|
|
|
|
|
#482 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja czytam A. w oryginale z racji tego, że nie mam dostępu do polskiej wersji. Ostatnio czytałam the murder at the vicarage i bardzo mi się spodobało. Szczególnie klimat i mieszkańcy St. Mary Mead
|
|
|
#483 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo lubię wracać co jakiś czas do kryminałów A.Christie, przeczytałam wszystkie dostępne w bibliotece ( a że mieli fundusze to zakupili nowiutkie wydania), bardziej od Heculesa Poirot podobają mi się te z Jane Marple, niby jest tak sielsko, spokojnie... no i nagle trup
|
|
|
|
|
#484 |
|
Szef ds. Wymianek
|
temat dla mnie
.od najmlodszych lat A. Christie byla dla mnie niekoronowana krolowa kryminalu. zreszta, nie tylko dla mnie przeciez .to dla niej zapisywalam sie do kolejnych bibliotek w Poznaniu - dzieki czemu dzis moge rzec, ze przeczytalam niemal wszystkie jej pozycje kryminalne. przy czym ulubionej pozycji chyba nie mam, zas pewnie z polowe ksiazek przeczytalam wiecej niz raz.
|
|
|
#485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwielbiam jego pewność siebie, chociaż Marple tez nie jest zła. ''Zwierciadło pęka w odłamków stos'' , ''Kieszeń pełna żyta'', ''Po pogrzebie'' to jedna z moicg ulubionychsiarka40, co do Twojego podpisu: ja ostatnio sprzedałam na all perfumu Chanel za połowę, bo dostalam nietrafiony prezent Ale może moje były wyjątkiem potwierdzającym regułę
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2011-07-08 o 23:07 |
|
|
|
|
|
#486 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
. a tak z ciekawosci - jaka konkretnie Chanelke i za ile puscilas?w temacie - chyba wole tez Poirota, choc Marple tez daje rade.
|
|
|
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=siarka40;28032952]cherry, ano pewnie potwierdzasz regule
. a tak z ciekawosci - jaka konkretnie Chanelke i za ile puscilas?w temacie - chyba wole tez Poirota, choc Marple tez daje rade.[/QUOT ''Allure'' 50ml za 200 zł
|
|
|
#488 |
|
Szef ds. Wymianek
|
szczerze, nie kupilabym za tyle, za drogo dla mnie
. przestrzegajac przed nierealnymi okazjami, mialam na mysli taka jak Coco Mademoiselle 100 ml za 100 czy 200 zl^^.ale dalas mi do myslenia, ze moze nie do konca jednoznaczne jest moje stwierdzenie z sygnatury - bo mi oczywiscie chodzilo o okazyjne ceny w necie (glownie All), gdzie jest duzo taniej niz w perfumeriach stacjonarnych (wspomniana Coco Mademoiselle mozna dostac na All juz za 300 zl z groszami, jak sie ma szczescie - stacjonarnie kosztuje najmniej chyba 500 zl <mysli>). tak ze w sumie dzieki za uwage - pomysle nad doprecyzowaniem sygnatury
|
|
|
#489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coco w Polsce to 280/290 zł, więc trochę taniej było. Faktycznie, są takie okazje 100ml za 100 zł :/Żeby nie było, że nie na temat i że zaśmiecamy forum: Czytam po raz drugi ''Dom nad kanałem''. Niby pamiętam, kto zabił, ale nie kojarzę już motywów, więc czuję ten dreszczyk emocji
|
|
|
|
#490 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
cherry, skoro juz dodalas druga czesc na temat, postanowilam i ja tak uczynic. a ze nie mialam pomyslu szczegolnego, przypomnialo mi sie, ze ostatnio chyba wypozyczylam powtorkowo jakas Agatke, zajrzalam do szafki i ... znalazlam "Dom nad Kanalem" i to serio nie jest na potrzeby naszego dialogu, po prostu i ja rowniez bede drugi raz czytac te pozycje, no i na chwile obecna (ale nie wiem czy sie moj stan liczy, bom pijana troche ) nie tylko nie pamietam motywow, ale i kto zabil. ale bede miala niespodziewanke .
|
|
|
|
#491 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie naszła smutna refleksja... Przeczytałam prawie wszystkie książki Agathy (oprócz czterech bardziej szpiegowskich) i jestem załamana... Nie wiem po którą książkę sięgnąć, bo wszystkie znam, albo pamiętam główne wątki-kto kogo i dlaczego... A coś bym chętnie poczytała... Chyba znów wrócę do tych najulubieńszych, no ale ile razy można czytać to samo...
Ostatnio przypomniałam sobie Nemezis. |
|
|
|
|
#492 |
|
Przyczajenie
|
Zainteresował mnie ten wątek
dopiero zaczynam przygodę z twórczością Agathy, jednak jej książki bardzo mi się podobają. Jestem już po lekturze "Samotnego Domu", "Kieszeni pełnej żyta", "Zatrutego pióra" i "Mężczyzny w brązowym garniturze". I szczerze je polecam, szczególnie tą ostatnią
|
|
|
|
|
#493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skończyłam ''Dom nad kanałem'' Obeszłam wsztskie Empiki i Matrasy w okolicy, ale nie znalazłam żadnym nowych książek. Wszystko już czytałam. Chyba zamówię na all ''Morderstwo w chmurach'' Czytał ktoś?
|
|
|
|
#494 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
.czytalam. wprawdzie nie pamietalam kompletnie fabuly, ale Wujcio Google mi ja przypomnial . motyw z serii "morderstwo popelnione w zamknietym kregu osob", lubie taki bardzo.
|
|
|
|
#495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Książka ciekawa, z Poirotem. Rozwiązanie mnie zaskoczyło, ale ja zawsze tak mam
|
|
|
|
|
|
#496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja przeczytałam całą Agathę lata temu, co jakiś czas wracam do którejś książki i miło mi się czyta, ale po drodze znalazłam tyle o wiele lepszych książek - naprawde nie ma czym się martwić
|
|
|
#497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeleciałam wzrokiem tyle tytułów, że wszytko się miesza. Chodzi o morederstwo na pokładzie samolotu, prawda? ![]() Na obczyźnie faktycznie trudno o polskie książki, pozostaje tylko zamawianie, albo zakupy przy okazji wizyty w Polsce
|
|
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu ze sobą najwięcej mam książek Christie Część jeszcze została w Polsce. Od czasu do czasu czytuję ebooki, ale nie ma to jak prawdziwa książka
|
|
|
|
|
|
#500 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj zaczynam czytać "Samotny dom". Mam sporo wolnego czasu i mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj uda mi się skończyć tę książkę.
A oglądałam ostatnio ekranizację opowiadania "Mieszkanie na trzecim piętrze". Nowelka bardzo mi się podobała i byłam ciekawa, jak się prezentuje na ekranie. Chyba wersja papierowa bardziej przypadła mi do gustu. W filmie łatwo można odgadnąć tożsamość mordercy
|
|
|
|
|
#501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tajemnica siedmiu zegarów Hotel Bertrams Wigilia Wszystkich Świętych (w końcu )Czeka mnie mały maraton W kolejce czekają: Tajemnica Wawrzynów, Zatrute pióro, morderstwo na plebanii
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2011-07-22 o 09:53 |
|
|
|
|
|
#502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam, ze czytając tę drugą książkę zamarzyłam o mieszkaniu na małej wsi, gdzie wszyscy się znają. Na szczęście mi przeszło![]() "Tajemnica Wawrzynów" i "Hotel Bertram" jak dla mnie są słabe.
|
|
|
#503 |
|
Wtajemniczenie
|
Przeczytałam dzisiaj powieść "Samotny dom". Jak dla mnie to chyba najlepsza książka Christie, jaką przeczytałam w tym roku (a przeczytałam ich w sumie 7)! Bardzo mi się podobała, chociaż w połowie myślałam akurat o tej osobie jako o mordercy, jednak szybko porzuciłam tę myśl. Nie wynikało to jednak z pracy moich szarych komórek, tylko raczej ze znajomości twórczości Christie, bo już w jednej książce był taki wątek
Niemniej książka bardzo przypadła mi do gustu, polecam
Edytowane przez Karaluszysko Czas edycji: 2011-07-23 o 17:29 |
|
|
|
|
#504 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny, mam zamiar przeczytać kilka (a jak mi się spodoba, to może nawet kilkanaście...
) książek Agathy Christie. Możecie mi polecić jakąś konkretną, od której warto zacząć, czy to zupełnie nie ma znaczenia? Jak jest z dostępnością tych książek, normalnie są w sklepach, czy trzeba zamawiać przez internet? I jeszcze jedno: szybko się je czyta? Myślę, że tak, pewnie bardzo wciągają
|
|
|
|
|
#505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Część książek kupowałam używanych na allegro (zależało mi na konkretnych tytułach, a nie na tym żeby książka była koniecznie nowa). Sporo tytułów mają w Matrasie. Ja bym na początek poleciła "Tajemniczą historię w Styles"-pierwszą powieść z Poirotem ![]() Albo nieśmiertelne Murzynki (teraz wydawane pod tytułem "I nie było już nikogo"). |
|
|
|
|
|
#506 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja zaczęłam czytać :Morderstwo odbędzie się.."nawet nie wiedziałam ,że to Agatki bo autor był tak fantazyjnie napisany.Fajny klimat książki i wiem,że będą następne
|
|
|
|
|
#507 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jej książki są krótkie, wspaniale i miło się czyta, cudowny klimat. Na początek polecam wymienioną już "Tajemniczą historię w Styles", "Morderstwo odbędzie się...", "Samotny dom", "Niespodziewany gość" i nowelę "Pułapka na myszy" (ze zbioru opowiadań pod tym samym tytułem). Życzę miłego czytania
Edytowane przez Karaluszysko Czas edycji: 2011-07-31 o 12:14 |
|
|
|
|
|
#508 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam ''Tajemnicę siedmiu zegarów'' i ''Tajemnice Wawrzynów''. Wydałam na książki ok. 32 zł i boli mnie każda złótówka w nie zainwestowana
|
|
|
#509 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się Wawrzyny też nie podobały
|
|
|
|
|
#510 |
|
Raczkowanie
|
hej
dołączam się do fanek Christie, ze szczególnym naciskiem na działania Poirota Mam w planie przeczytanie wszystkich jej ksiażek , ale narazie mam za sobą ok dziesięć i na prowadzenie zdecydowanie wysuwają się Morderstwo w Orient Exspressie i I nie było już nikogo. bardzo Wam polecam te dwa tytuły jeśli jeszcze nie czytałyście
„Siostro, powiadaj mi o Bogu”. I migdałowiec pokrył się kwieciem. Nikos Kazantzakis "Biedaczyna z Asyżu" Edytowane przez Harmonia Czas edycji: 2011-08-02 o 16:28 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:53.

).

.

) nie tylko nie pamietam motywow, ale i kto zabil. ale bede miala niespodziewanke
.