Miłośnicy A.Christie - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-24, 15:46   #481
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Dot.: Miłośnicy A.Christie

Przeczytałam ostatnio "Rendez-vous ze śmiercią". Książka ciekawa, chociaż czytałam lepsze powieści Jej autorstwa.
Christie po raz kolejny mnie przechytrzyła w wyjaśnieniu tożsamości mordercy (łatwo można było na to wpaść, ale ja jakoś tego nie zrobiłam... ).
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-24, 20:06   #482
BlueberryFields
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
Przeczytałam ostatnio "Rendez-vous ze śmiercią". Książka ciekawa, chociaż czytałam lepsze powieści Jej autorstwa.
Christie po raz kolejny mnie przechytrzyła w wyjaśnieniu tożsamości mordercy (łatwo można było na to wpaść, ale ja jakoś tego nie zrobiłam... ).
Rendez-vous ze śmiercią czytałam pół roku temu bodajże podczas mojego pobytu w PL. Tak średnio mi się podobała. Trochę mnie nudziła. Szczególnie Poirot mnie drażnił.
Ja czytam A. w oryginale z racji tego, że nie mam dostępu do polskiej wersji. Ostatnio czytałam the murder at the vicarage i bardzo mi się spodobało. Szczególnie klimat i mieszkańcy St. Mary Mead

15.07-12.08.2011-Indie
BlueberryFields jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-25, 16:19   #483
nina732
Wtajemniczenie

GG do nina732

Bardzo lubię wracać co jakiś czas do kryminałów A.Christie, przeczytałam wszystkie dostępne w bibliotece ( a że mieli fundusze to zakupili nowiutkie wydania), bardziej od Heculesa Poirot podobają mi się te z Jane Marple, niby jest tak sielsko, spokojnie... no i nagle trup
nina732 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-08, 22:24   #484
siarka40
Szef ds. Wymianek

temat dla mnie.
od najmlodszych lat A. Christie byla dla mnie niekoronowana krolowa kryminalu. zreszta, nie tylko dla mnie przeciez .
to dla niej zapisywalam sie do kolejnych bibliotek w Poznaniu - dzieki czemu dzis moge rzec, ze przeczytalam niemal wszystkie jej pozycje kryminalne.
przy czym ulubionej pozycji chyba nie mam, zas pewnie z polowe ksiazek przeczytalam wiecej niz raz.
Stary 2011-07-08, 22:36   #485
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nina732 Pokaż wiadomość
Bardzo lubię wracać co jakiś czas do kryminałów A.Christie, przeczytałam wszystkie dostępne w bibliotece ( a że mieli fundusze to zakupili nowiutkie wydania), bardziej od Heculesa Poirot podobają mi się te z Jane Marple, niby jest tak sielsko, spokojnie... no i nagle trup
Ja jestem fanką Poirot'a Uwielbiam jego pewność siebie, chociaż Marple tez nie jest zła. ''Zwierciadło pęka w odłamków stos'' , ''Kieszeń pełna żyta'', ''Po pogrzebie'' to jedna z moicg ulubionych

siarka40, co do Twojego podpisu: ja ostatnio sprzedałam na all perfumu Chanel za połowę, bo dostalam nietrafiony prezent Ale może moje były wyjątkiem potwierdzającym regułę

Zwłaszcza 30 ostatnich dni.

Edytowane przez cherry_flamme
Czas edycji: 2011-07-08 o 23:07
cherry_flamme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 00:26   #486
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez cherry_flamme Pokaż wiadomość
Ja jestem fanką Poirot'a Uwielbiam jego pewność siebie, chociaż Marple tez nie jest zła. ''Zwierciadło pęka w odłamków stos'' , ''Kieszeń pełna żyta'', ''Po pogrzebie'' to jedna z moicg ulubionych

siarka40, co do Twojego podpisu: ja ostatnio sprzedałam na all perfumu Chanel za połowę, bo dostalam nietrafiony prezent Ale może moje były wyjątkiem potwierdzającym regułę
cherry, ano pewnie potwierdzasz regule . a tak z ciekawosci - jaka konkretnie Chanelke i za ile puscilas?

w temacie - chyba wole tez Poirota, choc Marple tez daje rade.
Stary 2011-07-09, 11:15   #487
cherry_flamme
Zakorzenienie

[QUOTE=siarka40;28032952]cherry, ano pewnie potwierdzasz regule . a tak z ciekawosci - jaka konkretnie Chanelke i za ile puscilas?

w temacie - chyba wole tez Poirota, choc Marple tez daje rade.[/QUOT

''Allure'' 50ml za 200 zł

Stary 2011-07-09, 11:29   #488
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
''Allure'' 50ml za 200 zł
szczerze, nie kupilabym za tyle, za drogo dla mnie. przestrzegajac przed nierealnymi okazjami, mialam na mysli taka jak Coco Mademoiselle 100 ml za 100 czy 200 zl^^.

ale dalas mi do myslenia, ze moze nie do konca jednoznaczne jest moje stwierdzenie z sygnatury - bo mi oczywiscie chodzilo o okazyjne ceny w necie (glownie All), gdzie jest duzo taniej niz w perfumeriach stacjonarnych (wspomniana Coco Mademoiselle mozna dostac na All juz za 300 zl z groszami, jak sie ma szczescie - stacjonarnie kosztuje najmniej chyba 500 zl <mysli>).

tak ze w sumie dzieki za uwage - pomysle nad doprecyzowaniem sygnatury.
Stary 2011-07-09, 18:28   #489
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
szczerze, nie kupilabym za tyle, za drogo dla mnie. przestrzegajac przed nierealnymi okazjami, mialam na mysli taka jak Coco Mademoiselle 100 ml za 100 czy 200 zl^^.

ale dalas mi do myslenia, ze moze nie do konca jednoznaczne jest moje stwierdzenie z sygnatury - bo mi oczywiscie chodzilo o okazyjne ceny w necie (glownie All), gdzie jest duzo taniej niz w perfumeriach stacjonarnych (wspomniana Coco Mademoiselle mozna dostac na All juz za 300 zl z groszami, jak sie ma szczescie - stacjonarnie kosztuje najmniej chyba 500 zl <mysli>).

tak ze w sumie dzieki za uwage - pomysle nad doprecyzowaniem sygnatury.
Ale reszta stwierdzeń z podpisu jak najbardziej słuszna Coco w Polsce to 280/290 zł, więc trochę taniej było. Faktycznie, są takie okazje 100ml za 100 zł :/
Żeby nie było, że nie na temat i że zaśmiecamy forum: Czytam po raz drugi ''Dom nad kanałem''. Niby pamiętam, kto zabił, ale nie kojarzę już motywów, więc czuję ten dreszczyk emocji

Stary 2011-07-10, 03:44   #490
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Ale reszta stwierdzeń z podpisu jak najbardziej słuszna Coco w Polsce to 280/290 zł, więc trochę taniej było. Faktycznie, są takie okazje 100ml za 100 zł :/
Żeby nie było, że nie na temat i że zaśmiecamy forum: Czytam po raz drugi ''Dom nad kanałem''. Niby pamiętam, kto zabił, ale nie kojarzę już motywów, więc czuję ten dreszczyk emocji
Coco Mademoiselle 100 ml czy Coco? bo ta pierwsza w tej cenie to niemal Yeti, klasyczna Kokosz to jeszcze mozliwa.

cherry, skoro juz dodalas druga czesc na temat, postanowilam i ja tak uczynic. a ze nie mialam pomyslu szczegolnego, przypomnialo mi sie, ze ostatnio chyba wypozyczylam powtorkowo jakas Agatke, zajrzalam do szafki i ... znalazlam "Dom nad Kanalem" .
i to serio nie jest na potrzeby naszego dialogu, po prostu i ja rowniez bede drugi raz czytac te pozycje, no i na chwile obecna (ale nie wiem czy sie moj stan liczy, bom pijana troche ) nie tylko nie pamietam motywow, ale i kto zabil. ale bede miala niespodziewanke.
Stary 2011-07-10, 10:45   #491
hanjah
Zakorzenienie

A mnie naszła smutna refleksja... Przeczytałam prawie wszystkie książki Agathy (oprócz czterech bardziej szpiegowskich) i jestem załamana... Nie wiem po którą książkę sięgnąć, bo wszystkie znam, albo pamiętam główne wątki-kto kogo i dlaczego... A coś bym chętnie poczytała... Chyba znów wrócę do tych najulubieńszych, no ale ile razy można czytać to samo...
Ostatnio przypomniałam sobie Nemezis.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 12:56   #492
aqa1
Przyczajenie

Zainteresował mnie ten wątek dopiero zaczynam przygodę z twórczością Agathy, jednak jej książki bardzo mi się podobają. Jestem już po lekturze "Samotnego Domu", "Kieszeni pełnej żyta", "Zatrutego pióra" i "Mężczyzny w brązowym garniturze". I szczerze je polecam, szczególnie tą ostatnią
aqa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 14:17   #493
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
Coco Mademoiselle 100 ml czy Coco? bo ta pierwsza w tej cenie to niemal Yeti, klasyczna Kokosz to jeszcze mozliwa.
Mówię tak ogólnie, takie ''okazyjne'' ceny mają różne perfumy

Skończyłam ''Dom nad kanałem'' Obeszłam wsztskie Empiki i Matrasy w okolicy, ale nie znalazłam żadnym nowych książek. Wszystko już czytałam.
Chyba zamówię na all ''Morderstwo w chmurach'' Czytał ktoś?

Stary 2011-07-10, 14:45   #494
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Mówię tak ogólnie, takie ''okazyjne'' ceny mają różne perfumy

Skończyłam ''Dom nad kanałem'' Obeszłam wsztskie Empiki i Matrasy w okolicy, ale nie znalazłam żadnym nowych książek. Wszystko już czytałam.
ogolnie, to rozne perfumy maja rozmaite ceny, duzo zalezy od dostepnosci i popularnosci danego zapachu. a jakbys miala kiedys ochote na jakas pachnaca okazje, to zapraszam na na watek perelkowy na Perfumach .

czytalam. wprawdzie nie pamietalam kompletnie fabuly, ale Wujcio Google mi ja przypomnial. motyw z serii "morderstwo popelnione w zamknietym kregu osob", lubie taki bardzo.
Stary 2011-07-10, 17:23   #495
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
[COLOR="Gray"]
Z jakiego to wydawnictwa? Jeśli to jest to, o czym myślę, to ja to czytałam jako "Śmierć w chmurach" i tylko pod takim tytułem to znam
Książka ciekawa, z Poirotem. Rozwiązanie mnie zaskoczyło, ale ja zawsze tak mam
Stary 2011-07-10, 19:48   #496
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
A mnie naszła smutna refleksja... Przeczytałam prawie wszystkie książki Agathy (oprócz czterech bardziej szpiegowskich) i jestem załamana...
No to teraz wiele innych wspaniałych książek przed Tobą Ja przeczytałam całą Agathę lata temu, co jakiś czas wracam do którejś książki i miło mi się czyta, ale po drodze znalazłam tyle o wiele lepszych książek - naprawde nie ma czym się martwić
Stary 2011-07-10, 19:53   #497
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
No to teraz wiele innych wspaniałych książek przed Tobą Ja przeczytałam całą Agathę lata temu, co jakiś czas wracam do którejś książki i miło mi się czyta, ale po drodze znalazłam tyle o wiele lepszych książek - naprawde nie ma czym się martwić
Jakbym była w Polsce, to bym się nie martwiła... ale na obczyźnie trudno o polskie książki... a ebooki to nie zawsze dobre rozwiązanie
Stary 2011-07-10, 21:34   #498
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Z jakiego to wydawnictwa? Jeśli to jest to, o czym myślę, to ja to czytałam jako "Śmierć w chmurach" i tylko pod takim tytułem to znam
Książka ciekawa, z Poirotem. Rozwiązanie mnie zaskoczyło, ale ja zawsze tak mam
Tak, chodzi o ''Smierć'' Przeleciałam wzrokiem tyle tytułów, że wszytko się miesza. Chodzi o morederstwo na pokładzie samolotu, prawda?

Na obczyźnie faktycznie trudno o polskie książki, pozostaje tylko zamawianie, albo zakupy przy okazji wizyty w Polsce

Stary 2011-07-10, 21:40   #499
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, chodzi o ''Smierć'' Przeleciałam wzrokiem tyle tytułów, że wszytko się miesza. Chodzi o morederstwo na pokładzie samolotu, prawda?

Na obczyźnie faktycznie trudno o polskie książki, pozostaje tylko zamawianie, albo zakupy przy okazji wizyty w Polsce
Tak, część akcji dzieje się na pokładzie samolotu

Tu ze sobą najwięcej mam książek Christie Część jeszcze została w Polsce.
Od czasu do czasu czytuję ebooki, ale nie ma to jak prawdziwa książka
Stary 2011-07-22, 09:18   #500
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Dzisiaj zaczynam czytać "Samotny dom". Mam sporo wolnego czasu i mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj uda mi się skończyć tę książkę.

A oglądałam ostatnio ekranizację opowiadania "Mieszkanie na trzecim piętrze". Nowelka bardzo mi się podobała i byłam ciekawa, jak się prezentuje na ekranie. Chyba wersja papierowa bardziej przypadła mi do gustu. W filmie łatwo można odgadnąć tożsamość mordercy
Stary 2011-07-22, 09:49   #501
cherry_flamme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
Dzisiaj zaczynam czytać "Samotny dom". Mam sporo wolnego czasu i mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj uda mi się skończyć tę książkę.

A oglądałam ostatnio ekranizację opowiadania "Mieszkanie na trzecim piętrze". Nowelka bardzo mi się podobała i byłam ciekawa, jak się prezentuje na ekranie. Chyba wersja papierowa bardziej przypadła mi do gustu. W filmie łatwo można odgadnąć tożsamość mordercy
Ja dzisiaj zamówiłam 4 książki: Samotny dom
Tajemnica siedmiu zegarów
Hotel Bertrams
Wigilia Wszystkich Świętych (w końcu)
Czeka mnie mały maraton

W kolejce czekają: Tajemnica Wawrzynów, Zatrute pióro, morderstwo na plebanii

Edytowane przez cherry_flamme
Czas edycji: 2011-07-22 o 09:53
Stary 2011-07-22, 12:20   #502
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dzisiaj zamówiłam 4 książki: Samotny dom
Tajemnica siedmiu zegarów
Hotel Bertrams
Wigilia Wszystkich Świętych (w końcu)
Czeka mnie mały maraton

W kolejce czekają: Tajemnica Wawrzynów, Zatrute pióro, morderstwo na plebanii
Z tych, które wymieniłaś najbardziej lubię "Samotny dom", a na drugim miejscu jest "Zatrute pióro" Pamiętam, ze czytając tę drugą książkę zamarzyłam o mieszkaniu na małej wsi, gdzie wszyscy się znają. Na szczęście mi przeszło

"Tajemnica Wawrzynów" i "Hotel Bertram" jak dla mnie są słabe.
Stary 2011-07-23, 17:28   #503
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Przeczytałam dzisiaj powieść "Samotny dom". Jak dla mnie to chyba najlepsza książka Christie, jaką przeczytałam w tym roku (a przeczytałam ich w sumie 7)! Bardzo mi się podobała, chociaż w połowie myślałam akurat o tej osobie jako o mordercy, jednak szybko porzuciłam tę myśl. Nie wynikało to jednak z pracy moich szarych komórek, tylko raczej ze znajomości twórczości Christie, bo już w jednej książce był taki wątek
Niemniej książka bardzo przypadła mi do gustu, polecam

Edytowane przez Karaluszysko
Czas edycji: 2011-07-23 o 17:29
Stary 2011-07-30, 19:32   #504
Pani Barokowa
Rozeznanie

Cześć dziewczyny, mam zamiar przeczytać kilka (a jak mi się spodoba, to może nawet kilkanaście... ) książek Agathy Christie. Możecie mi polecić jakąś konkretną, od której warto zacząć, czy to zupełnie nie ma znaczenia? Jak jest z dostępnością tych książek, normalnie są w sklepach, czy trzeba zamawiać przez internet? I jeszcze jedno: szybko się je czyta? Myślę, że tak, pewnie bardzo wciągają
Pani Barokowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 20:24   #505
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani Barokowa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, mam zamiar przeczytać kilka (a jak mi się spodoba, to może nawet kilkanaście... ) książek Agathy Christie. Możecie mi polecić jakąś konkretną, od której warto zacząć, czy to zupełnie nie ma znaczenia? Jak jest z dostępnością tych książek, normalnie są w sklepach, czy trzeba zamawiać przez internet? I jeszcze jedno: szybko się je czyta? Myślę, że tak, pewnie bardzo wciągają
Ja je rzeczywiście czytałam jednym tchem
Część książek kupowałam używanych na allegro (zależało mi na konkretnych tytułach, a nie na tym żeby książka była koniecznie nowa). Sporo tytułów mają w Matrasie.
Ja bym na początek poleciła "Tajemniczą historię w Styles"-pierwszą powieść z Poirotem
Albo nieśmiertelne Murzynki (teraz wydawane pod tytułem "I nie było już nikogo").
Stary 2011-07-30, 21:41   #506
sante
Wtajemniczenie

a ja zaczęłam czytać :Morderstwo odbędzie się.."nawet nie wiedziałam ,że to Agatki bo autor był tak fantazyjnie napisany.Fajny klimat książki i wiem,że będą następne
sante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-31, 12:12   #507
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pani Barokowa Pokaż wiadomość
Książki Christie są dostępne, nie ma chyba księgarni czy biblioteki w której nie byłoby jej lektur.
Jej książki są krótkie, wspaniale i miło się czyta, cudowny klimat.
Na początek polecam wymienioną już "Tajemniczą historię w Styles", "Morderstwo odbędzie się...", "Samotny dom", "Niespodziewany gość" i nowelę "Pułapka na myszy" (ze zbioru opowiadań pod tym samym tytułem).
Życzę miłego czytania

Edytowane przez Karaluszysko
Czas edycji: 2011-07-31 o 12:14
Stary 2011-08-02, 15:52   #508
cherry_flamme
Zakorzenienie

Skończyłam ''Tajemnicę siedmiu zegarów'' i ''Tajemnice Wawrzynów''. Wydałam na książki ok. 32 zł i boli mnie każda złótówka w nie zainwestowana Siedem zegarów jeszcze ujdzie, jeżeli ktoś lubi sprawy dotyczące nir tyle zabójstwa, co jakiejść grupy przestępczej. Ale ''Tajemnica Wawrzynów'' to kompletne rozczarowanie. Zapowiada się bardzo dobrze, tajemnicze morderstwo sprzed lat, chłopak, który znał prawdę, został prawdopodobnie zabity.... Potem akcja stoi w miejscu przez 250 stron i dopiero na 10 ostatnich jest rozwiązanie. W zasadzie można przeczytać pierwszy i ostatni rozdział. Bo niby Tommy i Tuppence próbują się czegoś dowiedzieć, ale jakieś to wszystko mdłe i pozbawione emocji

Stary 2011-08-02, 16:12   #509
hanjah
Zakorzenienie

Mnie się Wawrzyny też nie podobały W ogóle nie lubię książek z Beresfordami.
Stary 2011-08-02, 16:20   #510
Harmonia
Raczkowanie

hej dołączam się do fanek Christie, ze szczególnym naciskiem na działania Poirota
Mam w planie przeczytanie wszystkich jej ksiażek , ale narazie mam za sobą ok dziesięć i na prowadzenie zdecydowanie wysuwają się Morderstwo w Orient Exspressie i I nie było już nikogo. bardzo Wam polecam te dwa tytuły jeśli jeszcze nie czytałyście

Nikos Kazantzakis "Biedaczyna z Asyżu"

Edytowane przez Harmonia
Czas edycji: 2011-08-02 o 16:28
Harmonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości