|
|
#511 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy A.Christie
Cytat:
Agatha u kresu swojego talentu. A tak na marginesie, to nie wiem po co się brala za opowieści szpiegowskie, skoro to nie w tym była mistrzynią...
Książki 2021 (2020-125, 2019 - 67, 2018 - 87, 2017 - 108, 2016 - 56, 2015 - 54, 2014 - 42, 2013 - 66) Edytowane przez Naomi21 Czas edycji: 2011-08-02 o 20:20 |
|
|
|
|
|
#512 |
|
Zakorzenienie
|
Z tego co pamiętam, to oni wystepują też w ''Domu nad kanałem'', a ta książka bardzo mi sie podobała. Ale to chyba wyjątek potwierdzający regułę.
|
|
|
#513 |
|
Wtajemniczenie
|
wróciłam z biblioteki i mam dwie książki Agaty,które wypożyczyłam na podstawie waszych opinii:"Samotny dom" i "Zatrute pióro"
|
|
|
|
|
#514 |
|
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się z Wami, "Tajemnica Wawrzynów" jest bardzo słaba. Zapowiadało się dość fajnie, a wyszła kicha.
Jednak lubię Tomasza i Tuppence. Bardzo podobali mi się w "N czy M?". |
|
|
|
|
#515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim skromnym zdaniem
|
|
|
#517 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba najlepsza ksiązka z nimi
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#518 |
|
Raczkowanie
|
osobiście niezbyt przepada za tą dwójką, najbardziej lubię książki w których " główną" postacią jest panna Marple
![]() Jestem na etapie zbierania książek Christie i sukcesywnie powiększam swoja kolekcję:0 |
|
|
|
|
#519 |
|
Zadomowienie
|
oj uwielbiam Herkulesa. to moja ulubiona książkowa postać.
często bywam w szoku, gdy wydaje się, kto był mordercą
|
|
|
|
|
#520 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie też Poirot jest ulubionym detektywem u Agathy
![]() Panna Marple też jest fajna, kryminały z nią mają niepowtarzalny, wiejski klimat
|
|
#521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#522 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie Poirot zawsze bawi
Te jego powiedzonka i słynne szare komórki oraz to, w jaki sposób dogryza Hastingsowi jest genialne.
|
|
|
|
|
#523 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Twórczość Agaty Christie - wasze opinie
Po prostu ja kocham te mroczne i owiane mgłą klimaty i tego detektywa i oczywiście pannę Marple - jeszcze z nią nie ma chyba żadnych ekranizacji jak z Poirot, a szkoda, bo podobny klimacik. Najchętniej zamieszkałabym w mrocznym zamczysku za mgłą razem z pająkiem..
) po prostu nienawidzę czytania. Dlatego teraz oglądam pozostałe części na playtubie, wszystkie ekranizacje powieści są debeściarskie także oblukajcie sobie.
|
|
|
|
|
#524 |
|
Raczkowanie
|
Po prostu ja kocham te mroczne i owiane mgłą klimaty i tego detektywa i oczywiście pannę Marple - jeszcze z nią nie ma chyba żadnych ekranizacji jak z Poirot, a szkoda, bo podobny klimacik. Najchętniej zamieszkałabym w mrocznym zamczysku za mgłą razem z pająkiem.....Prze czytałam jakieś 25 książek i każda była zarąbista, a najbardziej polecam wam "Dom Zbrodni" i "Morderstwo w Boże Narodzenie". Powiem wam w sekrecie, że te 25 książek to jedyne książki jakie kiedykolwiek przeczytałam w życiu, gdyż nie dotykam, ani nie patrzę na książki...) po prostu nienawidzę czytania. Dlatego teraz oglądam pozostałe części na playtubie, wszystkie ekranizacje powieści są debeściarskie także oblukajcie sobie.
---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Kurcze czytałam.. to ale jak tylko zaczęło pisać o wojnie to ja na serio zwątpiłam i strasznie się męczyłam do końca tej opowieści. Potem bardzo już sprawdzałam czy książki nie są z nimi w roli głównej:pala:...haha..uni kam ich jak ognia.. |
|
|
|
|
#525 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ojej, a czemu? Mało co w życiu jest przyjemniejszego od czytania
|
|
|
#526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za polecenie tej strony-znalazłam na niej kilka filmów, których nigdzie nie mogłam znaleźć |
|
|
|
|
|
#527 |
|
Zakorzenienie
|
O, jak się cieszę, że w końcu będę mogła zobaczyć te ekranizacje
|
|
|
#528 |
|
Zakorzenienie
|
Oglądam właśnie pierwszy film o Poirot, w którym wystąpił David Suchet. Jestem w szoku! Różnica między tym filmem ("Przygoda kucharki z Clapham" z 1989r.) a filmami z ostatniej dekady jest oszałamiająca - inny klimat, inna scenografia, inaczej zupełnie tocząca się akcja (choć to już zauważyłam w filmach z lat 90-tych), zupełnie inaczej nakręcony film, inaczej gra sam Suchet. Normalnie nie mogę uwierzyć.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2011-10-20 o 23:52 |
|
|
|
|
#529 |
|
Zadomowienie
|
Odświeżam wątek
Uwielbiam powieści Christie, podobnie jak wy uważam że Poirot rządzi . Moje ulubione(klasyki w większości): - Śmierć na Nilu -Samotny Dom -Pięć małych świnek -Dziesięciu murzynków Oprócz ostatniej oczywiście wszystkie z Poirotem Kiedyś jak kupowałam nową Christie to zawsze patrzyłam do środka czy gdzieś sie przewija. Teraz juz staje sie mniej wybredna, bo coraz wiecej tytułów juz mam/czytałamNajgorsza powieść jaka czytałąm jej pióra: Tajemnica Wawrzynów., Wam tez chyba nie podeszła Nie oglądałam jeszcze żadnej ekranizacji, ale muszę to chyba nadrobić
|
|
|
|
|
#530 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#531 | |
|
Zadomowienie
|
,,
Cytat:
, bo to jedna z moich ulubionych książek(jak już wspominałam )Póki co zamówiłam własnie: ,,Karaibską tajemnicę" i ,,Tajemnicę bladego konia" Czytałyście ?
|
|
|
|
|
|
#532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po "Karaibskiej tajemnicy" polecam przeczytać "Nemezis", bo obie powieści się łączą. Bladego Konia przeczytałam, ale bez szału... |
|
|
|
|
|
#533 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurcze, Nemezis juz czytałam
|
|
|
|
|
|
#534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tej starszej wersji plejada gwiazd się przewinęła.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2011-12-06 o 10:27 |
|
|
|
|
|
#535 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
W tej starszej wersji oprócz Ustinova gra też Jane Birkin (ta, co śpiewała "Je t'aime... moi non plus" ), David Niven i Mia Farrow
|
||
|
|
|
|
#536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
|
#537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co dopiero powiedzieć o obsadzie "Morderstwa w Orient Expressie" z 1974 (chociaż jak dla mnie Albert Finney jako Poirot to nie jest to...): Sean Connery, Ingrid Bergman, Vanessa Redgrave, Michael York, Lauren Bacall, Anthony Perkins... ![]() To były filmy! |
|
|
|
|
|
#538 | ||||||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
hej , jeśli ktoś tu jest to chętnie przyłączę się do dyskusji
czytam Christie od bardzo dawna i jestem w jej książkach zakochana najlepsze jest to , że zdarza mi się zapomnieć fabułę i zakończenie książki , którą przeczytałam np. osiem lat temu i zaglądając do niej ponownie mam taką samą przyjemność z "odkrywania" kto jest mordercą . Chociaż muszę przyznać , że rzadko mi się udaje rozszyfrować zabójcę A jak to jest u was?? ![]() Cytat:
identycznie go sobie wyobrażałam czytając książki tej autorki- za nim zaczęłam oglądać filmy niestety muszę stwierdzić że filmy nie są tak rewelacyjne jak książki ale lubię najpierw przeczytać książkę a potem obejrzeć sobie film Cytat:
cieszy mnie , że ktoś uważa , że jest dobra przynajmniej się nie zawiodę teraz skończyłam czytać : entliczek pentliczek i dużego wrażenia na mnie nie zrobiła natomiast te które zapadły mi w pamięć i polecam to - 5 małych świnek - śmierć w chmurach - rendez -vous ze śmiercią - zło , które żyje pod słońcem -noc w bibliotece - karaibska tajemnica ( tutaj sama odkryłam mordercę jest jeszcze wiele innych wspaniałych książek , spojrzałam teraz w internet na tytuły i wiem, że mi się podobały , natomiast za nic nie potrafię sobie przypomnieć o czym były ale to dobrze , bo przynajmniej ponownie będę mogła je przeczytać
|
|
||||||||||||||||||||||
|
|
#539 |
|
Zadomowienie
|
Przeczytałam juz moje dwie zamówione książki, o których wspominałam:Karaibską tajemnicę- całkiem ciekawa, ale domyśliłam się też kto jest mordercą ![]() Tajemnica bladego konia- ta juz trochę słabsza wg mnie, nie bardzo mnie kręcą klimaty magii, okultyzmu itd. ![]() Może rozkręcimy wątek poprzez zabawę . Będziemy pisać tytuł książki, a osoba pod nami oceni ja w skali od 1-10 To zaczynam: Zerwane zaręczyny ?
|
|
|
|
|
#540 |
|
Zakorzenienie
|
Nie lubię tej książki, więc 6/10
![]() "Morderstwo odbędzie się..."
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.

Agatha u kresu swojego talentu. A tak na marginesie, to nie wiem po co się brala za opowieści szpiegowskie, skoro to nie w tym była mistrzynią...

Moim skromnym zdaniem 

często bywam w szoku, gdy wydaje się, kto był mordercą 
Te jego powiedzonka i słynne szare komórki oraz to, w jaki sposób dogryza Hastingsowi jest genialne.
Ojej, a czemu? Mało co w życiu jest przyjemniejszego od czytania