|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy A.Christie
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Ania_P-juz od kogos slyszalam ze ta ksiazka Christie,ktorej akcja toczy sie w starozytnym Egipcie jest glupia
A moze mi ktos powiedziec jaki jest jej tytul?Bo za nic nie moge sobie przypomniec
|
|
#64 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie się podobała, czytałam już dość dawno ale pamiętam całkiem sympatyczne wrażenie. Nietypowa jak na "Agatkę" i mało schematyczna - dla mnie to duży plus.
|
|
|
#65 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Arribeth oczywiście nie była najgorszą książką, ale z tego co dotąd przeczytałam to uznałam, że dla mnie akurat ten tytuł to nie była rewelacja
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
A czytal ktos "Strzaly w Stonygates"? Cos ciekawego?Bo ja ostatnio sie za to zabralam, ale szybko porzucilam, bo jakos malo sie dzialo
Moze jednak ktos mi powie ze akcja sie rozwija i ksiazka jest zajmujaca?
|
|
#67 |
|
Przyczajenie
|
Ja również bardzo lubię ksiażki Agathy Christie. Moją ulubioną na zawsze pozostanie pierwsza przeczytana przeze mnie jej powieść, czyli ,,Morderstwo w Orient Expressie". Poza tym, szczególną sympatią darzę książki ,,Śmierć na Nilu" i ,,Spotkanie w Bagdadzie", sama nie wiem dlaczego...Może to ten klimat Bliskego Wschodu?
Osatnio czytałam ,,Czarną kawę" i zabieram się za ,,Morderstwo w Mezopotamii". Może ktoś powie mi coś na temat tej książki, oczywiście bez wskazania mordercy ;-)
|
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam conajmniej 50 książek Agathy Christie i przyznam, że tą moją najukochańszą była i jest "Mężczyzna w brązowym garniturze", do tego jest ona jedną z 'grubszych' książek.
Najgorsze jest, że w księgarniach nie ma już ani jednej książki A.C. której nie przeczytałam
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
Czytałam ostatnio "Tajemnice Bladego Konia", ale niestety mi sie nie spodobala
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
Rena Ty też?
![]() Ja niestety nie mogę żadnej książki znaleźć której nie czytałam, więc teraz zdradzam moją ukochaną Agathę z Borisem Akuninem.....
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno przeczytalam wszystko co bylo w mojej bibliotece, a ze byla dobrze wyposazona... to wychodzi z tego kilkadziesiat pozycji. Idealna lektura na wakacje
|
|
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jejku tak mi brakuje tych książek.... Styl A.C. jest nie do podrobienia.
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie a tu oficjalna stronka - http://www.agathachristie.pl/Default2.html |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Babka była oczarowana tym co napisałam i w jaki sposób- inni tylko skopiowali z Google normalne biografie a ja włożyłam w to całe serce.... Po prostu z tego wypracowania było czuć moją miłość do jej książek ![]() ech...
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po ponownym porównaniu z moja listą, wydrukowana z www.agathachristie.pl, stwierdzam, że jednak przeczytałam wszystko, o czym wiem. Teraz też namiętnie czytam kryminaly (jak wszystkie książki, które pochłaniam
), ale cały czas mi czegoś brakuje, pozostaje pewien niedosyt... A nade wszystko podobają mi się w książkach Agathy czasy, w których opisane są wydarzenia. Bardzo często lata 40. Ach...
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
I ja, i ja, i ja!
![]() Z tym, że w mojej kryminalistycznej pasji jeśli chodzi o A.C. mam małe zboczenie: uznaję jedynie książki, w których występuje mój ulubiony, mały Poirot Panna Marple to już nie to samo, więc nawet nie tykam. Owocuje to znacznym zwężeniem repertuaru, ale to nic, bo pan z bujnymi wąsami wart jest takich poświęceń ![]() Cytat:
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez preferuje Belga (nie Francuza)
Ale jak Herkules potyka sie o jablko to... zgadnijcie kogo zaraz spotka
|
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też najbardziej lubię książki z Poirotem =) Panna Marple też ujdzie, ale za Tommy i Tuppence juz nie przepadam
Obecnie poluje na "Kurtyne" i mam nadzieje ze sie nie zawiode...
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
Na "Kurtynie" się nie zawiedziesz
![]() Co do Tommy'ego i Tuppence (a ja jakoś się przyzwyczaiłam mówić na nią Tupetens, nie wiem czemu ) to również ich nie lubię. Przepadam za to za książkami, w których nie ma ani Mss Marple, ani Poirota, tylko obcy, 'jednoksiążkowi' bohaterowie
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazlam jeszcze to, niestety nie w rodzimym jezyku:
http://www.britannica.com/eb/article...gatha-Christie http://www25.brinkster.com/agathachr...rchaeology.asp |
|
|
|
|
#82 |
|
Raczkowanie
|
Ja po prostu kocham książki Agathy Christie - przeczytałam ich około 70 z bodajże 85 jej dzieł wydanych (również pod pseudonimem Mary Westmacot) niestety niektórych nie mogę znależć. A moja miłość zaczęła się gdy miałam 15 lat i przeczytałam Pułapkę na myszy. Obecnie mam prawie 22 i moje uwielbienie nie gaśnie a wręcz rośnie. Co do konkretnej książki to totalnie zaskoczył mnie utwór Dlaczego nie Evans - występuje tam Herkules Poirot
polecam gorąco
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
przyznam szczerze, że ja każdych bohaterów na swój sposób lubię
i Poirota, i pannę Marple oraz Tommego i Tuppence ![]() ja też przeczytałam wszystko co jest dostępne w polsce szkoda... zawsze idę do księgarni w nadziei, że znajdę coś czego nie czytałam ale niestety nic nie znajduję....
|
|
#84 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
No jutro ide do biblioteki i mam nadzieję ze trafie na "Kurtyne" lub "Evansa..."
Zobaczymy,juz sie nie moge doczekac!!
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
O tak. Evans jest też świetny
Mnie pozostało czytanie w oryginale, co teraz praktykuję, ale wiadomo, ż to nie to samo, gdy zna się mordercę i powody
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
A ja znowu wróciłam do kryminałów Agathy Christie
, bo wielu jeszcze nie czytałam. ![]() Teraz akurat jestem w połowie "Zakończeniem jest śmierć". Po pierwszych kilku stronach miałam odłożyć, bo mi tu nagle z jakimś Egiptem starożytnym wyskoczyła ale teraz muszę stwierdzić, że historia całkiem ciekawa. Zupełnie inna niż większość powieści Christie. Taka mała odmiana. ![]() Jakiś czas temu przeczytałam w końcu "Śmierć na Nilu". Świetna! W klimacie, który lubię najbardziej i z moim wąsatym idolem.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Faktycznie, dobra ksiązka!!!
A zakonczenie czytalam tak
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze ja dziś ruszam do biblioteki.Znalazłam ten wątek i "odkurzyłam" moją miłość do kryminałków.Agathę wielbię na zmianę z Chmielewską.
Ja bardzo lubię Miss Marple-a najbardiej "Morderstwo na Plebanii" cudo |
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po prostu kocham kryminały a Agatki
najbardziej![]() U mnie to chyba dziedziczne hihi wszyscy je uwielbiamy ![]() Co do bohaterów żaden mi nie przeszkadza, a klimat wszystkich książek jest wspaniały- zero wulgarności, zbędnego naturalizmu, dosłowności przyprawiającej o ból głowy. Wszystko okryte woalką, dającą czytelnikowi pole do popisu. I ten zmysł obserwatorski, znajomość psychologii i ludzkich charakterów, a przede wszystkim umiejętność wplecenia zręcznej intrygi nawet w pielenie ogródka panny Marple. jeżeli czytamy uważnie, i bystrość umysłu nas nie zawodzi, wiedza zaczerpinięta z książek christie może nam bardzo pomóc. Nie chodzi mi o sam wątek kryminalistyczny, a o wspomnianą już doskonałą znajomość ludzkich zachowań. Jak powiedziała panna Marple, wszyscy ludzie są do siebie podobni, trzeba jedynie znaleźć punkt odniesienia ![]() Kocham też książki Christie za postaci - nigdy nie są płytkie, czy pozbawione życia, wydają się w pełni realne i doskonale nam znane. I oczywiście intryga - bez oszukiwania czytelnika, logicznie poprowadzona, przyczynowo skutkowa i po prostu genialna ![]() Moje ulubione książki to: słonie mają dobrą pamięć morderstwo na plebanii 4.50 z padingtton zatrute pióro pułapka na myszy I cała reszta. bezwarunkowo
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:17.

A moze mi ktos powiedziec jaki jest jej tytul?Bo za nic nie moge sobie przypomniec