|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4141 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4142 |
Raczkowanie
|
MAMA o Arka to chodziło mi o TNT jako jednorazową wpłatę w zwiazku z akcją. A o 1% podatku to tak dodatkowo i nie na naszą Arkę tylko na Watoto. To takie małe sprostowanie
![]()
#4143 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4144 |
Zakorzenienie
|
wczoraj dostałam od siostry kolejne rozlczeni i nr osób, któym moge podać e-mail do s.Marthy, jak ktoś nie wie czy ma dziecko z Chimusanya
105 Ruth Washeni 153 Tedy Mulwanda 195 Rebecca Njobvu 253 Michael Katongo 254 Samson Bandai 255 Manase Mwanza 256 Michael Ngoma 257 Edward Mailoni 258 Musonda Menyani 260 Joseph Mumba 261 Lonica Lungu 262 Cosmas Chanda 263 Brian Kawana 264 Richard Chabala 265 Josephine Daka 266 Rachael Mapulanga 267 Sophia Chabala 268 Sylwia Mutondo 269 Martha Ngulube II 272 Mabvuto Mwanza II 274 Belina Mumba 275 Osward Lungu 276 Eframe Nyembo 277 Loti Phiri 278 Catherine Ngulube opiekunowie tych dzieci mogą zgłaszać sie do mnie po e-mail do s.Marty - korespondencja w j.angielskim
#4145 |
Rozeznanie
|
Wysłałam maila do s.Marthy.
![]() ![]()
#4146 |
Zakorzenienie
|
Raczej "co odpisze"
![]()
#4147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4148 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
MAMA - poproszę maila do s.Marthy... Moja Józefinka chodzi tam do szkoły... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4149 |
Zakorzenienie
|
Dostałam pierwszą przesyłkę od siostry, jeszcze jedea w drodze
![]() są w nim listy od Waszych dzieci, formularze i dane o nowych dzieciach ![]()
#4150 |
Rozeznanie
|
Hej! Mama - jest formularz dla mnie - nr 267...?
s. Martha mi odpisała!!! ![]() ![]() ![]() wklejam: Hello Ulishia May the peace of christ be with you. Am sure Sr Josefa mentioned something about me,but still allow me to introduce myself to you once again. My name is Sr Martha Muyambo an staying in the same community with Sr Josefa here in mpanshya. I am a Psychosocial counsellor by profession and am working in the Hospital as a Hospital counsellor. Coming to your question about Sophia Chabala ,she is in grade 4 and this time they are learning how to read and write in English.So it will be of grate help to her. for the schools here,there is no library where children can take books to read. I will try to answer these questions when I can. It was very nice of you to communicate. May God Bless and your Family .Greeting to all. United in Prayer Sr Martha
#4151 |
Zakorzenienie
|
widze cię teresko
![]() ![]()
#4152 |
Rozeznanie
|
Trochę spóżniona ale......
Droga Ulisiu. Niech pokój Chrystusa będzie z Tobą. Jestem pewna, że Siostra Józefa wspomniała o mnie ale mimo to powinnam przedstawić sie raz jeszcze. Nazywam się siostra Marhta Muyambo. jestem w tym samym miejscu co Siostra Józefa- w Mpanshya. Jestem psychologiem z wykształcenia i pracuję jako konsultant w szpitalu. Przechodząc do Twoich pytań o Sophie Chalaba, jest ona w 4 klasie. W tej chwili dzieci uczą sie pisać i czytać po angielsku. Będzie to więc dla niej wielką pomocą. Tutaj nie ma biblioteki, gdzie dzieci mogą wziąć książki do czytania. Będę próbowała odpowiadać na pytania w miarę możliwości. To bardzo miłe z Twojej strony, że napisałaś. Niech Bóg błogosławi Ciebie i Twoją rodzinę. Pozdrawiam wszystkich. Zjednoczona w modlitwie Siostra Martha |
![]() ![]() |
![]() |
#4153 |
Zakorzenienie
|
jak fajnie
![]() a siostra Józefa zapracowana , początek miesiaca - liczy tabletki, robi raporty... a ja odbieram porody ![]() ![]()
#4154 |
Rozeznanie
|
a moje pytanie do siostry dotyczyło stopnia znajomości jez. angielskiego przez dzieci w tym wieku, oraz tego czy i jakie książki im się przydadzą...
![]()
#4155 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#4156 |
Zakorzenienie
|
Witam wszystkich
![]() Fajnie, że Siostra Martha pomaga naszej Siostrze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Rzeczy Tereski to takie cuda że szok!!! Można je też kupić na aukcjach u Helenki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4157 |
Raczkowanie
|
Witaj Mamo,
na liście do s. Marthy pojawiło się takie samo nazwisko co mojej Lonici, czy to rodzeństwo? można to jakoś sprawdzić? pozdrawiam ps. Ulisia wpadnij na czata ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4158 |
Zakorzenienie
|
oczywiście mozna, podaj nr kartoteki
![]() będzie szybciej
#4159 |
Raczkowanie
|
SIOSTRA JÓZEFA jest na czacie ZAPRASZAMY
Edytowane przez mamapity Czas edycji: 2008-03-03 o 20:45 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#4160 |
Raczkowanie
|
Jest też nazwisko mojego Chrispina. On ma nr 57, a na liście jest nr 105 Ruth Washeni. To rodzeństwo? i Czy ja też mogę pisać do s. MArthy?
P.S. Mam prywatne pytanko? Kto z Warszawiaków ma własne mieszkanko? Bo jest sprawa... Odwołuję się tutaj oczywiscie do naszej doroci i dobrych serduszek i czynienia dobra i niesienia pomocy innym. Moja koleżanka ma męża Afrykańczyka, dostał zgodę na pobyt w naszym kraju, ale nie chcą mu wydać karty pobytu a bez tego nie ma szans na zatrudnienie. Karty nie chcą wydać, bo nie ma nigdzie zameldowania. To zameldowanie może byc nawet na miesiąc, bo potrzebny jest tylko jednorazowy papierek, że jest gdzies zameldowany. Oni są skłonni nawet za to zapłacić. Ręczę za nich swoja głową. Ich juz spotkało tyle nieprzyjemności i mają dużo problemów... To moja serdeczna przyjaciółka od przedszkolnych lat. Ja niestety mieszkam z mamą, która niestety nie ma tak dobrego serca jak ja ![]() ![]()
"Pomagając innym - pomagasz samemu sobie..." ![]() Edytowane przez Marlenen Czas edycji: 2008-03-03 o 21:07 Powód: przypomnienie |
![]() ![]() |
![]() |
#4161 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Tereska faktycznie pięknie wywija tym szydełkiem ![]() ![]() Ivonne Zulu ['] tak mi przykro ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4162 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam
Wkleiłem list pisany w imieniu Kelvina, który dziś otrzymałem. Niestety nie było tego numeru. Ale Ty za to masz list od s. Marthy. Terraz kilka słów do Animatora i Schreka. Po pierwsze jestem budowlańcem (MAMA może potwierdzić). Do tej pory nie ujawniałem swojej profesji, bo czekałem co sam znajdziesz ![]() Po drugie twoja wiedza Animatorze też z tej dziedziny jest wielka. Tylko obawiam się, źe Schreck w Zambii może dysponować tylko kielnią i łopatą. Po trzecie jestem pełen podziwu dla twojej determinacji i uporu Schreck w poszukiwaniu wiedzy budowlanej. Wiedząc tyle co Ty, będziesz dobrze przygotowany do pomocy przy budowie. Ja wchodząc w nieznany teren, najpierw oglądam jak budowali sąsiedzi. To może dać wiele informacji o tym co możemy zastać. Jeśli zastaniemy - jak pisze siostra - piaski to dobrze i źle. Piaski zagęszczone to w miarę dobre podłoże, ale nie zagęszczone to złe. Ponadto po ich nawodnieniu -pora deszczowa - tracą swoje właściwości nośne. Dlatego trzeba zwiększyć szerokość ław fundamentowych lub posadowić na płycie. I tak robią w Zambii, przynajmiej to było widać na zdjęciach. Fundamenty mogą być płytkie - nie grozi przemarzanie, wysadzanie Mury są cienkie bo nie muszą być ciepłe, ani dźwigać ciężkich stropów czy cieżkiego dachu. Można jedynie dyskutować czy pokrycie z azbestu jest tym właściwym. Ale może tam tak nazywają jakiś inny materiał. Azbest w płytach nie jest taki zły, dopiero jego cięcie, demontaż powoduje wzbijanie pyłu azbestowego i tu mamy problem. Płyty azbestowe można zastąpić np. płytami z ONDULINY- też w miarę tania, cicha podczas deszczu, łatwa w montażu i zdrowsza. To narazie tyle mojego wymądrzania się, jak będę miał znów trochę czasu to znów ewentualnie coś napiszę, albo jak byś miał jakieś pytania. Te może prywatnie, bo tu znów nam się skończy za chwilę wątek. |
![]() ![]() |
![]() |
#4163 |
Rozeznanie
|
Ula gratuluje listu
![]() ![]() polecam fajny link ... zajrzeć warto http://www.godtube.com/view_video.ph...e=&category=mv do konca !!!!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4164 |
Rozeznanie
|
wieeem... ale bardzo bym chciała formularz... żeby wiedzieć co przesyłać... i w jakim rozmiarze... a nie chcę s. Marthy takimi bezsensownymi pytaniami zamęczać...
suzi - wczoraj Facet strasznie za tobą tęsknił na czacie... powiedział że bez Ciebie się nieswojo czuje ![]() no i S. Józefa też była na czacie... mikrejsza - jest już na allegro kilka nowych karteczek, w tej chwili łącznie jest dostępnych 7 (3+4) PS. wszystkich serdecznie zapraszam na nasze aukcje! ![]()
#4165 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wczoraj nie miałam jak wejść bo siostra siedziała na necie. Żałuję, że mnie wczoraj nie było jak siostra odwiedziła Was na czacie. No i jeszcze facet ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4166 |
Zakorzenienie
|
Marlenen zycze powodzenia znajomym w znalezieniu zyczliwej osoby, łatwe to nie będzie :/ a u teściów? gdzieś Twoja koleżanka jest zameldowana na pobyt stały? moze razem z nią? (żoną)
jezeli jesteś na liscie do s.Marthy to zaraz dostaniesz do niej e-mail ![]() pokrewieństwo njlepiej sprawdzać na formularzach jakie otrzymaliście tam jest rodzeństwo wypisane. Potwierdzam że ahamar jest budowlańcem ![]() ![]() Nic siostra nie pisała o silnych wiatrach ale moze warto by przed rozpoczęciem budowy zapytać albo sprawdzić z której strony najczęściej wieją takie silne (chyba że nie ma takich) bo patrząc na zdjęcia z ostatnich dni to niefajnie byłoby gdyby taka Arka tuz po zbudowaniu odleciała - takie długie mury działaja jak żagiel :/ jak cos głupiego napisałam to sie nie śmiejcie ![]() ![]() i ja na czacie byłam wczoraj i jeszcze taka informację chciałam przekazać dla tych co ich nie było. Teraz w Zambii jest pora deszczowa od grudnia. Z powodu ulewnych deszczy zostały częściowo zniszczone uprawy kukurydzy - to jest podstawa pozywienia tamtejszych ludzi. Dla średniej rodziny potrzeba 10 $ na miesiąc na zakup mąki kukurydzianej aby mogli spokojnie przezyć. Jeżeli cos jeszcze siostra waznego pisała po moim wyjściu to poproszę o przytoczenie. Dzisiaj w miarę mozliwości kolejne dzieci - wczoraj 10 znalazło nowych opiekunów - w tym jedno gimnazjum z Pamiątki ![]()
#4167 |
Zadomowienie
|
Ja chciałam napisać, że dzieci w szkole męża dopytują się już kiedy kolejny kiermasz będzie organizowany na rzecz Misji w Zambii. Już się zgłosiło kilka dziewczynek do pieczenia ciast
![]() Szkoda, bo przed świętami raczej nie zdążą zorganizować tego kiermaszu, ale pomoc przyda się w każdej chwili więc będzie to chyba w maju ![]() A wczoraj Siostra napisała nam, że nasz Stevenek ma już kózkę ![]() ![]()
#4168 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich serdecznie.Byłam wczoraj 1 raz na czacie,super na dodatek "odprawiłam " wirtualne urodziny,
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4169 |
Zakorzenienie
|
bzianka tak to z nowej paczki, list juz czeka na Panią u szwagierki
![]()
#4170 |
Raczkowanie
|
Dzięki serdeczne Pani Agnieszko
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:00.