|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#451 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Cytat:
![]() ![]() ![]() Anastazja normalnie zawsze rozgadana jestem ale pierwszy raz nie wiem jak mam Ci dziekować ![]() Będziesz miała najpiękniejsz, najmądrzejsze i najzdrowsze dziecko pod słońcem a poród taki lekki ze nawet nie zauwazysz kiedy urodziłaś ![]() jeszcze raz dziekuję ![]() tak sie cieszę ![]() ![]() ![]() DlaCiebieJ kolejna wspaniała kobieta a raczej bizneskobieta ![]() ![]() ja tez proponuję mBank - najtaniej tylko juz składaj wniosek bo to troche potrwa a my musimy znać nr konta. Mikrejsza chyba jeszcze porzebuje na znaczki wiec mozesz jej przelać Zobaczcie co proponuje siostra Józefa i ja tez jestem za tym żeby po 5 zł każdy wpłacił na to konto. ale odradziłam jej to 100 $ które chce nam podać ale sami sie jeszcze wypowiedźcie Szczesc Boze! Pani Agnieszko,przesylam nowe zgloszenie,czy wczorajsze z liceum juz doszlo? W poniedzialek pojdzie poczta DHL-em m.in.lista + informacje nowych dzieci z ktorej prosze przydzielac dzieci nowym Rodzicom. Wrocilam z Lusaki, bylam po m.in."Proforma Invoice" na nowy traktor -prosze nie zemdlec! Cena jest przerazajaca-maly traktor /240/ ,nowy, kosztuje US 21.000 i od zlozenia zamowienia trzeba czekac ze 4 miesiace az go skads przywioza!Chyba nam sie juz odechcialo traktora....drogo,prawda? Poczytalam "Forum" to jeszcze potrwa zanim przemowie jak "...z grzedy..."*Mamo* dziekuje-ja naprawde przeszlam sama siebie...komputer,aparat cyfrowy.....w moim wieku ... trudno nadarzyc za technika...dziekuje Bogu za to co udalo sie jakos poznac ,bo jest b.przydatne...A teraz sprawa kosztow wysylki.Wiadomo ze to trzeba wliczyc do kosztow zwiazanych z utrzymaniem dziecka.Dotychczas z pieniazkow danego dziecka pokrywalam znaczki,koperty,film,wywo lanie zdjec.To wszystko kosztuje.Proponowalabym zeby w tym roku dolacze do tego listu DHL US 100 -prosze tym pokryc koszty wysylki listow.Teraz tez przesle Bozonarodzeniowe pocztowki z zyczeniami-bedzie je mozna dolaczyc do listow + te listy od dzieci=informacje.Mysle ze wszyscy zrozumieja ze to ze wzgledu na oplaty ... Przy okazji tej mozna Rodzicom wspomniec ze od nowego roku prosimy o zwiekszenie wplaty o np 5 zl gdyz drozeje poczta.....Co o tym myslicie? Konto w Mikolowie jest zalozone na moje imie i nazwisko i jest tyko przeznaczone na ten nasz wlasnie program pomocy dzieciom:sierotom i innym dzieciom w potrzebie. Druga osoba upowazniona do tego konta jest Siostra,ktora pelni funkcje Ekonomki naszego Zgromadzenia.Do nie przychodza wyciagi bankowe co miesiac,ona je przesyla do mnie.Jest upowazniona do pobrania pieniedzy gdy dam Jej znac ze jest mozliwosc bezpiecznego podania ich do Zambii.Ta droga unikamy dodatkowych oplat,ktore niepotrzebnie okroilyby pieniazki przeznaczone na dziecko.W przyszlym roku S.Sabina bedzie gdzies pod koniec marca w Polsce ,,tez podam przez Nia pocztowki bozonarodzeniowe recznie robione na rok,'08,podalabym znowu pieniazki na oplaty pocztowe...Co o tym myslicie.... Pozdrawiam serdecznie S.Jozefa /dziekuje przy okazji za duza koperte przyslana priorytetem od Pana Piotra G.-Ostrowiec sw.-Wielkie dzieki/ Teraz ja będę przydzielała dzieci do adopcji i powiem Wam ze juz mam 3 osoby w kolejce ale 1 chce 2 dzieci ![]() ![]() ![]() ![]() edit: kolejne zgłoszenie do adopcji ![]()
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2007-10-13 o 09:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#452 |
Rozeznanie
|
Czasami to nie można nadążyć
![]() ![]() Myślę że jeśli chodzi o te 5 zł więcej to byłoby najlepiej. A siostra niech zostawi te 100 $ dla dzieciaków. Może dołoży do party albo na mleczko. Ja narazie nie mam za bardzo jak się dołożyć do składek. Ale obiecuję że jeśli tylko jakiś grosz wpadnie mi do kieszenie to od razu robię przelew. |
![]() ![]() |
![]() |
#453 |
Rozeznanie
|
tak chyba będzie najlepiej-uprzedzić rodziców że od nowego roku opłata na dziecko wzrośnie o 5 zł na koszta wysyłki
![]() tylko już teraz nie wiem bo do końca nie zrozumiałam- zakładamy konto ekonomiczne u Dla Ciebie J. czy te 5 zł będzie wpłacane na konto Siostry i przez Siostrę Ekonomistkę przekazywane do nas?? UWAGA : jako że zdjęcia miały być wysłane zwykłą pocztą wydaje mi się,że jak pieniążki od tych osób którym już podałam nr konta wpłyną to starczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#454 |
Zakorzenienie
|
te 5 zł to na konot naszej głównej ksiegowej
![]() Marlena i Agnieszka dopisuja sie do listy na spotkanie za tydzień ![]() proszę sieładnie zgłosić ![]()
#455 |
Rozeznanie
|
Jakmnie cieszą listy od naszej siostry.
Siostro Józefo odwagi i do przodu czekamy wszyscy na wpis na forum. ![]() Mnie traktor jakoś nie zniechęcił,może i cena jest straszna,ale jakby siostra mogła rozejrzeć sie czy nie ma gdzieś jakiegoś uzywanego,ptrzeciez popatrzcie na nasze pola,tam mało kto ma nowy traktor,a ile one mają lat nie chcę was przerażać... Jakby co to ja mogę,pomóc w łożyskach i paskach do takowego ![]() A co do opłat to mi sie wydaje,że przesyłanie 100$ i to jeszcze przez spedycję,to bardzo duże ryzyko.Uwierzcie mi co nieco wiem co sie dzieje z listami i paczkami przede wszystkim na poczcie,a przecież wszędzie pracuja ludzie i pomysły mają... Przelew od siostry to dodatkowe koszty,więc tez bez sensu. Jeśli narazie mamy i na wysyłkę i na domenę i ok,a potem będziemy myśleć jeśli dołożymy 5(zł czy $) na administracje to można się umówić z siostrą Józefą aby siostra ekonomka przesyłała pewną kwotę na to konto które zaraz dla nas na takie potrzeby założę. Tak sobie myślę... A co z spotkaniem? |
![]() ![]() |
![]() |
#456 |
Zakorzenienie
|
To i ja jeszcze wkleję e-maile od Siostry:
Zalaczam formularz-- bedzie pod koniec roku przygotowany dla kazdego Rodzica.Dobrze by bylo znac kontakt mailowy do wszystkich Rodzicow zeby nie trzeba bylo znowu oplacac poczty. W tym tygodniu spotykamy znowu wszystkie dzieci bo w gwiazdkowym prezencie beda m.in.przybory szkolne,mundurki ,buty aby nowy rok rozpoczely od poczatku dobrze przygotowane i wyposazone.Musimy miec do tego swieze rozmiary..Mysle ze beda takie informacje przydatne.Spotkanie bedzie w przyszly piatek wiec gdzies w weekend-przesle. Dobranoooc! [M@gd@len@ poprawiaj i wysyłaj Danielowi ![]() Formularz jest baaaardzo szczegółowy, wydaje mi sie że aż za bardzo, znowu pójdzie na to sporo czasu Siostry, aby to wszystko zantować ![]() Trzymam kciuki, aby Rodzice, którzy nie podali meila, mieli go jednak ![]() Ja to bym w sumie założyła może osobne konto u Dla Ciebie J. i je podawać Rodzicom, a niechby pieniądze Siostry zostały dla dzieci ![]() Rysunki od dziecka i list zawsze można zeskanować, nie będzie to oryginał, ale gdyby "odpukać" list zginął to zostałby taki skan chociaż ![]() Oczywiście również dziękuję naszemu Sponsorowi Anastazji# ![]() ![]() ![]() Moria44 zdjęcie Mabvuto poszło na meila ![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2007-10-13 o 11:27 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#457 |
Zakorzenienie
|
żeby było jasne "główna ksiegowa" to DlaCiebieJ a nie s.Marianna z Mikołowa
![]() też myslę ze po co zawracac głowę s.Mariannie zwrotnymi przelewami tym bardziej ze tam na dolary jest przeliczane, niech posyłaja 5 zł na rok na konto Joli. To co ja piszę do siostry niech te 100 $ przeznaczy na party albo inne potrzebniejsze wydatki ![]()
![]() |
#458 |
Zadomowienie
|
witam
skoro mamy juz księgową, to ja poczekam na nr konta i te 20 zł przesle już na to nowe. (czy wpłacić je do mikrejszej?? ![]() jak najbardziej uważam, że Siosrtra nie powinna przesyłać tych 100$. świetnie sobie tutaj z tym wszystkim poradzimy. Anastazja ![]() ![]() meile od Siostry na bierząco poprawiam i pamietam o wysyłaniu ich do Daniela ![]()
![]() |
#459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co ze znaczków rezygnujemy w takim razie? Aha dla rodziców z zagranicy to będzie chyba więcej niz 5 zł :/ trzeba sie dowiedzieć. Ja co prawda chciałam obarczyc tym Pania Cecylie z Berlina ale tych rodzin jest tam sporo ![]() właśnie - stronka jest co chwila aktualizowana ![]()
![]() |
#460 |
Zadomowienie
|
ok więc do mikrejszej wyslę
![]()
![]() |
#461 |
Raczkowanie
|
Ufff..... W końcu dotarłam do końca chociaż tego nowego topiku...
Z nowych spraw to: Niech Siostra nie wysyła nam żadnych pieniędzy... To my jesteśmy od spraw finansowych. Siostra niech pieniążki przeznaczy na potrzebniejsze sprawy... np. na dzieci uzdolnione, o których tu głośno było swego czasu. Co do opłat administracyjnych, niech wszystko idzie na to nowe (jeszcze nie powstałe) konto. Tak będzie chyba najprościej. Jak będę miała wicej czasu, to opowiem Wam o sobie. Na razie serdecznie pozdrawiam i oficjalnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#462 |
Zadomowienie
|
witaj Marlenen
![]()
![]() |
#463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() gratuluje przeczytania II cz. wątku ![]() ![]()
![]() |
#464 |
Raczkowanie
|
Wiem, niestety
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#465 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dobrych wiadomości nigdy za wiele ![]() Dla Ciebie J - witam główną księgową ![]() ![]() Anastazja - dzięki ![]() Te 100$ to niech Siostra zostawi dla dzieci, damy radę sami pokryć dodatkowe koszty ![]() A traktor to faktycznie drogi, ale może jakiś używany.... Ze znaczków od rodziców bym zrezygnował. A jeśli chodzi o te dodatkowe 5 zł, to ująłbym to właśnie jako prośbę - jako wpłatę dobrowolną, a nie warunek konieczny na przystąpienie lub kontynuowanie adopcji. Tym bardziej, że pieniądze te mają być wpłacane na inne konto. My wiemy dlaczego tak się dzieje, ale osoby z poza forum mogą tego nie rozumieć. Może to wzbudzać jakieś niezdrowe podejrzenia i w skrajnym przypadku zniechęcać do podjęcia adopcji. Może jestem zbyt ostrożny, ale prowadząc swoje interesy spotykałem się i spotykam z wieloma ludźmi, którym na hasło "koszty dodatkowe" zapala się w głowie czerwona lampka ![]() Marlenen - witaj na pokładzie !!!! Widzę, że reprezentacja Warszawy coraz silniejsza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#466 |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie nie dziękujcie- w końcu każdy z nas robi co może prawda
![]() ![]() ![]() Mamo tak sobie myślę, czy ewentualnie mogłabym Cię obarczyć jakimiś fantami na aukcje? Myślałam, żeby je tak jakoś przed Bożym Narodzeniem wystawić (czy mikołajkami), ale wtedy to już nie wiem czy dam sobie z tym radę. Trochę się rozrastam i ciężko by mi potem było latać co trochę na pocztę. A poza tym Twoje konto już jest lepiej znane i wiarygodne ![]() Acha- ja tez uważam, że lepiej jak siostra sobie te 100$ zostawi na inne potrzebniejsze rzecz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#467 |
Zakorzenienie
|
ok Anastazja mozesz mi paczuchę podesłać ale z opisem bo wiesz że ja sie kompletnie nie znam :/ ledwie EDP od EDP odróżnie (oczywiście jak jest opisane)
![]() no to teraz Mikrejsza lub Seona muszą pomysleć nad jakimś dyplomatycznym listem do rodziców ![]() ![]() Markos a jak tam twój e-mail do gazety?
#468 |
Raczkowanie
|
Jeszcze nie wysłałem, ale cały czas o tym pamiętam - ze względu na zasady nie porzucam raz rozpoczętych działań ![]() Myślę cały czas o Waszych radach i podpowiedziach (za które chcę podziękować) i w związku z nimi wprowadzę pewne poprawki. Myślę, że może jutro, a najdalej w przyszłym tygodniu wyślę. Muszę jednak mieć jeszcze chwilę na spokojne przeanalizowanie treści i formy (z uwzględnieniem Waszych uwag),a ostatnio z wolnym czasem różnie u mnie bywa. |
![]() ![]() |
![]() |
#469 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
Na początku chciałabym napisać, że jest mi niezmiernie miło, że Markos zacytował moją wypowiedź w takim kontekście, że spodobała mu się. Każdy z nas pisze tu prosto z serca, bo każdy daje coś z siebie, dla każdego stało się to częścią życia. Mnie najbardziej urzeka to, że nikt tutaj nie wątpi w uczciwość innych osób, że nikt nie pyta: "A czy moje pieniądze na pewno dotrą tam, gdzie mają dotrzeć?" Cudownie jest obracać się w kręgu ludzi, którzy ufają. Wielu z nas na pewno spotkało się z podejrzliwością, brakiem zaufania - ja osobiście rozmawiałam z osobą, która pytała mnie, czy mam pewność, że pieniądze nie znikną, że ktoś je sobie przywłaszczy. A ja wierzę w to, co wszyscy tu robimy, wierzę w ludzi, którzy pomagają innym - słabszym, biedniejszym. Wierzę, że nic nie idzie na marne, że nawet drobnostka może komuś lub w czymś pomóc. Jak można nie wierzyć, kiedy naokoło widzi się tyle dobra. Nie miałam jeszcze okazji pogratulować wszystkim nowym mamusiom, tatusiom, wszystkim oczekującym...gratuluję ![]() Dziękuję także za gratulacje i życzenia odnośnie mojej "nowej drogi życia". Muszę powiedzieć, że było wspaniale i jestem bardzo szczęśliwa. Polecam wszystkim ![]() A propos tych 100 $, to uważam, tak jak moi przedmówcy, ze Siostra powinna zostawić je dla dzieci. To duża kwota i na pewno przyda się tam bardziej niż nam. Zresztą my sobie poradzimy...czy kiedyś było inaczej? Czy kiedyś nie daliśmy rady?? ![]() Kolejna sprawa jest taka, że szykuję do wysyłki pakę z ubraniami, maskotkami itp. Mam tego trochę, ale jeśli jest ktoś chętny do dorzucenia się, to zapraszam- pójdzie wtedy jedną dużą ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkich ciepło ![]()
![]() |
#470 |
Zakorzenienie
|
Co do traktora (to wogóle dla mnie abstrakcja, nie znam się, typowy mieszczuch ze mnie) poszukałam na Allegro i ceny są zdecydowanie niższe niż kupno w Zambii!
Teraz tylko ciekawi mnie ile kosztowałby transport z Polski do Zambii (ale tu aż boje się sprawdzać, bo skoro paczka do 20 kg płynie ok. 6 miesięcy i kosztuje prawie 200 zł, to ile traktor musi ![]() ![]() Kilka propozycji z Allegro: i takie tańsze jakieś- tak podaje aby zorientować się w cenach. 1, 2, 3, 4, 5-mój ulubiony ![]() ![]() A ja jeszcze napiszę, kto się czym zajmuje ![]() - administracja strony www - Daniel, MAMA, Seona, M@gd@len@ - wysyłka listów od dzieci i zdjęć - Mikrejsza - główna księgowa - Dla Ciebie J. |
![]() ![]() |
![]() |
#471 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a z paczki to się po prostu strasznie cieszę ![]() ![]() wiem ze dzieci jeszcze bardziej. Dzisiaj miało byc spotkanie w Warszawie (przełożone na 20/21 - niedziela misyjna) - s.Franciszka jest teraz w Częstochowie (takze na spotkaniu)po drodze do Warszawy. Wysłała mi SMS ze pamieta o nas, moze dlatego że tak wiele osób mysli i modli się to wszystko tak pięknie sie układa a my jestesmy jedynie narzędziami w rękach Boga ![]() Jeszcze tylko zapytam Animatora jak tam Urszulka? ![]() ![]() edit: - prowadzenie kartotek dzieci i rodziców adopcyjnych - Seona - przydzielanie dzieci do adopcji, aukcje charytatywne, zawracanie głowy - _MAMA_ ![]()
![]() |
#472 |
Raczkowanie
|
Dziękuję wszystkim za miłe powitanie i przyjęcie do grona uzależnionych od pomocy innym
![]() Zbieram się do wysłania bąbelkowego listu. I mam pytanie: czy mam to wysłac dla rodziny mojego Chryspina czy dla Siostry, która sama tym zadysponuje (może jest ktoś w większej potrzebie lub jeszcze nie adoptowany)... Wiem, że mam wysłac na szpital, ale z przeznaczenie dla kogo? Ja oczywiście chciałabym dla mojego Chryspina, ale... może rzeczywiście ktoś bardziej potrzebuje skoro Chryspin ma pomoc ode mnie. Oooo... wymyslilam chyba najlepsze rozwiązanie... Wyślę częśc dla wszystkich i częśc dla Chryspina. Może tak byc???
#473 |
Zakorzenienie
|
Marlenen zawsze i wszystko adresujemy na szpital, jak małe przesyłki to na s.Józefę a dopiero w środku piszemy list z wyjasnieniem co i dla kogo wg twojej woli
![]()
#474 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Fajnie, że wg mojej woli... Ja bym najchętniej wszystko mojemu Chryspinowi dała, oddała, wysłała, ale wiem, że jest dużo innych potrzebujących... ![]()
![]() |
#475 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a ile jeszcze będzie ... więc nie miej wyrzutów sumienia ![]() ![]() ps. a o maszynce do waty cukrowej czytałaś? ![]() a o party? mówię Ci na prawdę nie ma dziecka w promieniu 200 km które by czegos z wizażu nie dostało ![]()
![]() |
#476 |
Raczkowanie
|
O maszynce coś tam pobieżnie, a o party nic nie wiem
![]() Mówisz, że bez wyrzutów... No spróbuję, w sumie to dopiero pierwszy raz ![]()
#477 |
Zakorzenienie
|
ah co to było za party, niedawno Rock cytował moja wypowiedź odnośnie dnia dziecka, tam jest data to poszukaj sobie w starym wątku, a tutaj sa zdjęcia
![]() i zapomniała wkleić e-mail tym razem od BasiG Czesc Aga nie uwierzysz,ale ja naprawde plakalam kiedy przeczytalam Twoja wiadomosc .Jestes wielka..Tak bardzo btesknie za Zambia i tamtymi ludzmi.Tak bardzo sie ciesze, ze Alice bedzie miala pomoc. Dzieki Tobie. Napisze Ci wieciej o tej rodzinie w nastepnym, tygodniu.Jestem Ci wdzieczna az do granic, do uslyszenia Basia edit: oczywiscie napisalam Basi ze to nie ja jestem rodzicem ![]() tak przy sprzataniu naszla mnie taka mysl (bo ja nie siedze caly czas przy kompie jakby moglo wynikac z ilosci postow ![]() Moze osoby ktore będą za tydzien na spotkaniu w Warszawie chcialyby miec na ten dzien koszulki z Mpanshyi? ![]() ![]() właśnie szykuję paczkę z karteczkami i obrazkami to mogę dorzucić tylko ile szt? za koszulki siostra zapłaciła po 26 zł to albo weźmiecie później udział w aukcji albo wpłacicie wg uznania? jakoś sie dogadamy ![]()
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2007-10-13 o 16:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#478 |
Raczkowanie
|
Oglądałam zdjecia... Cieszę się, że pomagamy.
To niesamowite, jak wiele można zdziała za tak niewiele. Jak myślę, że my-małe robaczki ![]() ![]()
#479 |
Zadomowienie
|
przy okazji pytania zadanego przez Marlenen rozwiał się również mój dylemat.
chcemy wysłać paczke dla Teddy'ego ale wciaż nie wiem co mogłabym wysłać. czy mozecie powiedzieć co Wy wysłaliscie w swoich pierwszych paczkach? bedę bardzo wdzieczna. no i bardzo chcielibyśmy się dołaczyć do dużej paki, tylko powiedzcie co potrzeba, w jaki sposób mozemy pomóc?
![]() |
#480 |
Zakorzenienie
|
ja wysłałam naklejki, vibovity w saszetkach, kredki, zeszyty, kolorowanki, skarpetki, przyprawy i zupki w proszku oczywiście kultowe budynie
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.