|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#481 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Cytat:
no dzięki wielkie za odpowiedź. wiekszość tak mysleliśmy, ale słomki i balony nie przyszły nam do głowy, a to suuper mysl. teraz jeszcze pomyślałam o lizakach ![]() a czy mogę prosic o adres na jaki należy te paczkę wysłać? jeszcze jedno pytanie mi sie nasunęło: jak długo idzie przesyłka ekonomiczna?
![]() Edytowane przez m@gd@len@ Czas edycji: 2007-10-13 o 18:27 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#482 |
Zakorzenienie
|
adres jest na www w kontaktach
ekonomiczna do 6 m-cy :/
#483 |
Rozeznanie
|
wiecie co,jesteście wszyscy cudowni
![]() witam cieplutko nową mamę adopcyjną ![]() też uważam że Siostra absolutnie nie powinna tych pieniążków wysyłać, może niech je przeznaczy na jedzenie na święta dla najbardziej potrzebujących rodzin?? dorzucam ten pomysł do propozycji ![]() zaraz popatrzę czy mam coś do paczki i jakby co dorzucę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#484 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#485 |
Zakorzenienie
|
Napisze to co inni, ze Siostra nie powinna pieniędzy wysyłac, już tam na miejscu bardziej się przydadzą.
Oczywiście ja płace za przesyłke do Niemiec ![]() Aga, skrobie do Ciebie PW ![]()
#486 |
Zakorzenienie
|
a ja po nocy takie cos znalazłam :
http://www.miva.pl/
#487 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Rodzina N ma Tereskę Rodzina G ma Lovemorea Rodzina X (zapomniałem nazwiska) ma Nyangę Rodzina Sz ma Browna Ngomę Rodzina Cz ma Lisula są jeszcze 2 rodziny, które zaadoptowały po jednym dziecku, ale bez mojego pośrednictwa, dlatego nie znam imion No i szkoła Katolicka wpłaciła na Mailoni Mapulanga, tak, że dziewczyna będzie miała może już na studia skoro ma dwu sponsorów. No i jest kilka rodzin wspólnie wspierających Adriana i Margareth Tembo. No i przypomniało mi się - są jeszcze Mary i Georg Kayombo wspierane przez panią Sz i rodzinę P. W sąsiedniej parafii Róża Różańcowa też wspiera dzieciaka ale nie pamiętam skąd on jest. O i jeszcze moja matka chrzestna też wspiera sierotę i też nie pamiętam imienia. To już chyba wszystkie dzieciaki o których wiem, a którzy nie są na wizażu ![]() Mama masz rację, niech Mikrejsza poda swój numer konta na pw i wpłaci się na te koszty administracyjne, przy czym może prosić o zaadresowane koperty zwrotne z znaczkiem.Oczywistym też jest, że nie będzie się wpłacało 5 zł i 2,50 opłaty, tylko większą sumę od razu. Markos napisałMAMA dopytaj się s.Józefy w jaki sposób możnaby objąć Alice stałą opieką - tak żeby to nie była tylko jednorazowa pomoc. Wiem, że to może nie być łatwe, bo Alice jest z Lusaki, ale może da się to zrobić??? Ave Markos - Siostra Józefa jeździ do Lusaki co dwa tygodnie po zaopatrzenie do szpitala i po pocztę, to dostarczy Alice co trzeba. Lisulo i Dorcas też są z Chilangi (to jest koło Lusaki) i też dostają potrzebne środki. Mama napisała ja na razie sama nie wiem co napisać ale wam powiem ze jest jeszcze do opłacenia domena z serwerem do 14.02.2008 r. - 170,80 zł zastanawiam się nad jakimś sponsorem Mama nie przejmuj się i dawaj numer Twego konta, no i Mikrejsza poślij numer konta animatorowi. Może nie od razu wpłacę, ale do tygodnia, bo właśnie poszło na konto Papieskich Dzieł Misyjnych 1535 PLN.
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2007-10-13 o 23:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#488 |
Zakorzenienie
|
Witajcie.
Czy mogę dowiedzieć się, jak - krok po kroku - przebiega wirtualna adopcja? Znalazłam tylko ogólne informacje, a część pierwszą wątku będę chyba czytać (ze względu na ilość postów) tydzień (jak dobrze pójdzie ![]() Z góry dziękuję.
#489 |
Rozeznanie
|
Witaj Mikrejsza napisałaś: "także wnioskuję o to, żeby jedna osoba zajęła się tym mini funduszem. dobrze by było wybrać taką osobę do poniedziałku, to wtedy jej nr konta podam w liście do tych rodziców, do których wysyłam zdjęcia, a resztę powiadomi się mailownie."
Jeżeli nie macie z Mamą nic przeciwko temu to mogę się tym zająć. Prowadzę już 19 projektów misyjnych to i mogę sie zająć dwudziestym. Jeżeli wyrazicie zgodę to jutro podam numer konta. Widzę, że jesteś z Wałcza - znam z tego miasta wspaniałą animatorkę misyjną. Jest katechetką w średniej szkole. O key - doczytałem, że podjęła sie tej "ekonomii" Dla Ciebie J. Nie ma sprawy. Mama co sie tyczy Urszulki to już jest po operacji. Jest okey. Juz zaczyna chodzić i w poniedziałek zabieram Ją do domu. Dziękuję wszystkim za modlitwy. Bardzo Jej pomogły. Co się tyczy MIVY to rzeczywiście jest bardzo proste - jeden grosik za jeden kilometr. tak robię juz od kilku lat i polecam wszystkim kierowcom tę Mivę. A propos Traktora - chyba New Rock podawał ceny w Polsce , około 60 000 zł, a więc to jest odpowiednik tych 21000 USD. Nie ma sprawy.Ja już wpłaciłem pierwsze 50 pln na traktor i wzorem MIVY mam apel do kierowców wizażowych - odkładajcie 1 grosik za każdy przejechany kilometr i wpłacajcie siostrze na TRAKTOR .Oczywiście siostra też może złożyć do Mivy wniosek o dofinansowanie na ten pojazd. Już kiedyż Jej to proponowałem. Na razie dobranoc.
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2007-10-14 o 00:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#490 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A więc od teraz pisz do mamy , że chcesz sie podjąć adopcji na odległość ( bo teraz Mama ma listę dzieci). Jak Ci Mama "przydzieli dzieciaka (imię, wiek i płeć) to wpłacaj albo w ratach albo całość na konto siostry Józefy tu w Polsce: Bank PKO S.A. IO/Katowice Danuta Słaba - Misje Zambia nr rachunku - 3912401330178700002315468 3 tytułem imię i nazwisko dziecka plus adopcja na odległość. I to wszystko. Możesz wysłać na adres szpitala paczkę z dopiskiem wewnątrz paczki dla kogo ona jest. W przypadku paczki nie pisz nazwiska siostry, bo mogą chcieć od Niej opłat a szpital jest zwolniony z opłat. Jeżeli chodzi o wysokość opłat adopcyjnych to się kształtują tak: dzieci przedszkolne - 50 USD, Dzieci szkoły podstawowej - 100 USD, gimnazjum - 150 USD na rok. Jeżeli bys nie umiała podołać kosztom to można finansować dziecko w grupie, np: rodzina, znajomi, lub napisać, że dalej nie potrafisz płacić i Mama szuka nastpnego rodzica. To mniej więcej wszystko ![]()
![]() |
#491 |
Raczkowanie
|
Witaj yedanna
![]() Wszystkie informacje powinnaś znależć na naszej stronie www.adopcjaserca.pl A tak w skrócie polega to na tym, że jeśli się zdecydujesz na taką adopcję to piszesz e-maila do MAMY( aga@adopcjaserca.pl ) lub Seony ( seona@adopcjaserca.pl ) w którym wyrażasz taką wolę i one nadają dalszy bieg sprawie. Możesz zadeklarować w jakim wieku chcesz dziecko (ze względu na koszty - od 50$ do 150$ na rok) i czy ewentualnie chciałabyś chłopca, czy dziewczynkę. Dostajesz wtedy pod opiekę konkretne dziecko, na które przeznaczane są Twoje pieniążki (edukacja, żywność, odzież itp.) Otrzymujesz zdjęcie dziecka i informacje o nim, możesz pisać listy do niego, a także Ty powinnaś raz w roku dostać list od dziecka (jeśli umie już pisać), rysunki przez niego narysowane oraz informacje o nim. Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania lub coś wydawałoby się niejasne to śmiało pisz i pytaj (na forum lub pod podane wyżej adresy) - z przyjemnością Ci na te pytania odpowiemy ![]() Widzę teraz, że Animator już pospieszył z odpowiedzią, ale skoro już się tyle napisałem to też zamieszczę swojego posta ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#492 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Czyżby szykowała nam się kolejna adopcyjna mama ![]() ![]() Jeśli tak to super. Wątek napewno warto przeczytać. A jeśli masz pytania to pisz śmiało ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#493 |
Zakorzenienie
|
ja też przywitam nową Mamę
![]() wydawało mi się że jasno wszystko opisałyśmy z Seoną wszystko na stronce - którą ciagle poprawiamy, więc jeżeli ktoś ma jakis pomysł co by jeszcze dodać albo czego jest za dużo to śmiało pisać ![]() ![]() niedzielne pozdrowienia Aga ![]()
#494 |
Rozeznanie
|
SPOTKANIE W WARSZAWIE
słuchajcie,a czy jest już dokładnie ustalony dzień (sobota czy niedziela) i godzina tego spotkania w Warszawie? jeśli tak to podajcie, to spróbuję coś wykombinować jeśli uda mi się znaleźć takie połączenie żebym mogła też na wybory iść ![]() Edytowane przez Mikrejsza Czas edycji: 2007-10-14 o 12:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Miłej niedzieli wszystkim życzę!!!
![]() |
#496 | ||
Zadomowienie
|
Kochani, jakie Wy macie tempo
![]() Tyle nowości weszło, że muszę jeszcze raz przejrzeć wszystko bo chyba się pogubiłam ![]() Cytat:
![]() ![]() Gratulacje ![]() Gratulacje ![]() Cytat:
![]() yedanna Witaj ![]() Pozdrawiam
![]() |
#497 |
Rozeznanie
|
Uff...naskrobałam ten list który chcę wysłać do Rodziców razem z listami,także oceniajcie i poprawiajcie
![]() Drodzy rodzice adopcyjni! Z przyjemnością przesyłam Wam zdjęcie Waszego dziecka z Zambii,a w ramach wyjaśnienia pozwolę sobie zacytować fragment listu, który otrzymaliśmy od Siostry Józefy: "Grupa dzieci bardzo rosnie i liczba Rodzicow tez-ogromnie sie ciesze ale jak to zauwazyliscie-jestem sama i do tego moj pierwszy obowiazek do ktorego zostalam poslana to szpital,chorzy,apteka,ocz ne sprawy.Kazda z Siostr ma wyznaczone obowiazki tez zwiazane ze szpitalem. Dzieci i ich los mocno daly znac o sobie jak w 2001 roku otwarlysmy przyszpitalne Hospicjum-umieraly i umieraja mlode osoby zostawiaja dzieci i tu w oczach umierajacej Mamy pytanie :co bedzie z moimi dziecmi?ciche blaganie:siostro pamietaj o moim dziecku,dzieciach...Wiele innych pytan na ktore czlowiek nie moze pozostac obojetny.I tak sie zaczelo,pierwsi Rodzice z Berlina potem z Polsi i coraz szersze kregi i teraz *MAMA*widzi ze tu musimy przystanac i przemyslec co dalej....indywidualna Adopcja jest wspaniala sprawa ,te wiezi jakie lacza dziecko z Rodzicami jest czyms co moga opowiedziec tyko ci zaangazowani,ogranicza sie jednak do wybranego dziecka.Moi pomocnicy to mlodzi ludzie z Mpanshyi ktorzy ukonczyli 12-ta klase ,mamy juz teraz 160 dzieci zaadoptowanych....zglosze nia beda przychodzic...obawiam sie ze nie damy rady nawet z tymi pomocnikami,dla ktorych niejednokrotnie pisanie listu to problem.Owszem robia wiele wspanialych rzeczydwiedzaja dzieci w ich wioskach,czuwaja aby w domu czy w szkole nie byly wykorzystywane,maja spotkania z nimi,moge im powierzyc oplacanie szkoly,robienie niektorych zakupow...itd.Mr.Moyo umie obslugiwac aparat cyfrowy i przekladac zdjecia na komputer,robienie krotkich filmikow...Docieraja tam gdzie ja nie dotre i to jest czyms wspanialym...ale,sami widzicie,to jest jedna strona ta druga to administracyjna ktora pochlania najwiecej czasu.Tak to prawda ze niektore zgromadzenia zamykaja juz liste dzieci i nie przyjmuja wiecej bo nie daja rady.Inna mozliwosc to utworzenie takiego funduszu z ktorego mozna by pomoc o wiele wiekszej grupie dzieci. d.Otrzymalam zgloszenie z Rzeszowskiego chca nam pomoc tez przez naglosnienie,prasa parafialna i nie tylko...wiec bedzie przybywac Rodzicow!Zastanowmy sie wspolnie jak ta sprawa naszych dzieci pokierowac abysmy my tutaj dali rade ,aby objac opieka jak najwiecej potrzebujacych dzieci i aby Adoptujacy Rodzice byli zadowoleni.pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i juz teraz biore sie do odpowiedzi na czekajace w skrzynce e'maile.Szczesc Boze!S.Jozefa" W odpowiedzi na ten list postanowiliśmy pomóc Siostrze w sprawach związanych z administracją, tak aby Siostra mogła spokojnie zająć się szpitalem oraz naszymi dziećmi tam na miejscu. Siostra przekazała nam drogą mailową dokumentację oraz zdjęcia dzieci adoptowanych, jak również tych które dopiero czekają na adopcję. Naszym zadaniem jest doręczenie zdjęć do Rodziców, przyznawanie nowych adopcji, tą drogą dostaniecie również Państwo Świąteczne listy od swoich dzieci- Siostra wyśle nam je wszystkie razem, my natomiast będziemy je tłumaczyć i rozsyłać do odpowiednich osób. Pozwoli to zaoszczędzić czas Siostry, jak również zmniejszy koszta wysyłki tylu listów z Zambii. Aby ułatwić nam kontakt z Państwem chciałam bardzo prosić o podanie nam adresu mailowego jeśli Państwo takim dysponujecie- wtedy aktualne zdjęcia dziecka będziecie Państwo dostawać drogą mailową, co ze względu na koszta wywołania i wysyłki jest dla nas bardzo istotne. Chciałam równocześnie bardzo serdecznie zaprosić Państwa do odwiedzenia naszej strony internetowej- www.adopcjaserca.pl - na stronie tej mogą Państwo obejrzeć liczne zdjęcia z naszej misji, zdjęcia innych adoptowanych dzieci, zdjęcia szpitala w którym Siostra pracuje, zdjęcia z zabawy którą udało nam się dla dzieci zorganizować i wiele innych. Są tam regularnie zamieszczane listy, które otrzymujemy od Siostr Józefy. Na stronie znajdą Państwo również link do krótkich filmików, które nakręciły wolontariuszki z Niemiec które odwiedziły naszą Siostrę- można zobaczyć niejako "na żywo" naszą Siostrę, kilkoro adoptowanych dzieci, okolice Mpanshya... Jest tam również link do forum, na którym spotykają się osoby pomagające misji- wielu rodziców adopcyjnych, a także osoby wspierające ogólne cele. Na forum omawiamy aktualną sytuację na misji, organizujemy aukcje charytatywne wystawiane później na allegro, próbujemy znaleźć sposoby na dalszą pomoc Siostrze, organizujemy spotkania a także najzwyczajniej w świecie dzielimy się ze sobą swoimi radościami i troskami ![]() ![]() ![]() Adresy mailowe proszę wysłać na adres: seona@adopcjaserca.pl Edytowane przez Mikrejsza Czas edycji: 2007-10-14 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#498 |
Raczkowanie
|
Asienka - dziękuję
![]() Mikrejsza -wg. mnie napisałaś ten list bardzo dobrze i nadałaś mu odpowiednią formę. Pozostaje tylko jeszcze sprawa prośby o drobne wpłaty na cele administracyjne - zamieszczamy taką prośbę, czy nie? Adres mailowy do Seony inny niż na naszej stronie www. - ale to niech już Ona się wypowie, czy ten może być ![]() E-maile porozsyłałem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#499 |
Zadomowienie
|
Mikrejsza, dzięki Twojemu listowi już wiem o co chodzi
![]() Bardzo ładnie, przejrzyście napisane-świetna robota ![]() To jak więc z tym e-mailem Seony? ![]() Markos trzymam ![]()
#500 |
Rozeznanie
|
nie wiem Mikrejsza - bez akapitów zrobią pewnie to co ja, czyli odłożą czytanie na potem ;P
a ja tu w kwestii spotkania za tydzień w Warszawie, na które zapraszamy wszystkich chętnych / przyjaciół misji :) Spotkanie jest w sobotę dla bardzo chętnych i w niedzielę dla chętnych :) tzn. zjeżdżamy się w sobotę o której kto może, nocleg kosztuje 20 czy 25 zł osoba, w niedzielę o 10:30 jest msza i po mszy chcemy zrobić spotkanie oficjalne dla chętnych. Ponieważ tak się składa, że Norton ma pociąg, który przyjeżdża w sobotę około 15:30 na Dworzec Wschodni, to tak cyrklujcie, żeby się około tej godziny tam znaleźć, bo fajnie byłoby pojechać na Choszczówkę razem - kupy nikt nie ruszy ;> - a trzeba tam dojść przez lasek, więc dobrze byłoby żeby za dnia :) Z Dworca Wschodniego mamy bezpośredni autobus 144 o 15:38, :58, 16:18 itd. przywieźć należy: pieczywo, margarynę/masło, coś-do-chleba, ew. sałatkę, ciasto, itp. + jakieś napoje (nie wyskokowe... ;P), herbatę do zaparzenia, podejrzewam że na miejscu też coś będzie, skoro na stronie piszą, że oferują wyżywienie lub możliwość korzystania z kuchni, więc czajnik i szklanki chyba zastaniemy :) Ania wspominała chyba coś o ognisku, więc ew. kiełbaski czy ziemniaki :) + dobry humor :) myślałem też, żeby przy okazji spotkania wysłać od razu paczkę do Zambii, zbiorową 20 kg, ale tu powstaje problem zbiórki na wysyłkę (187 zł ekonomiczna), więc ten temat jest jeszcze do dyskusji. wtedy na spotkanie trzeba by przywieźć dodatkowo rzeczy do paczki. no i karton na tę paczkę :) zapraszam wszystkich na czat, wieczorami codziennie tam siedzimy i możemy wszystko omówić :) link do czata jest w moim podpisie :)
#501 |
Rozeznanie
|
adres Seony już poprawiłam
![]() New Rock czyli spotkanie z Siostrą Franciszką jest dopiero w niedzielę po mszy?? to mi się raczej nie uda być, bo w niedzielę o 11 mam pociąg powrotny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#502 |
Zakorzenienie
|
Mikrejsza list super! Funkcję objęła odpowednia osoba
![]() ![]() Jeszcze bym poprawiła w liście od Siostry polskie literki! Wiem, że Siostra nie ma polskich znaków, ale tak jakoś pasuje, żeby były polskie lietrki ![]() Jeszcze bym to napisała, żeby zajęło stronę w wordzie - nie więcej, bo będzie za długo i te akapity - o któych mówił New_Rock, będzie łatwiej się czytać ![]() New_Rock czy chcesz też zdjęcia z wystawy? Jutro wyślę płytki. MAMA na aukcje wyślę Ci próbki perfum Kenzo, nie używam bo dla mnie śmierdzą ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#503 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ma być dr Bertrand, Norton, znajoma Jaroszani która była w Zambii autobusy miejskie zobaczcie sobie na stronie http://ztm.waw.pl/rozklady.php najechać myszą na rozkłady jazdy (rozwinie się), wybrać według linii, znaleźć tam 144 i 723, ew. 511 na pl. Wilsona i stamtąd metrem lub czymkolwiek do Centrum i na Dworzec Centralny. bilet normalny kosztuje 2,40 zł (u kierowcy 3 zł), ulgowych są dwa rodzaje 50% i 48% - nie krzyczcie na mnie że bez sensu - 1,20 zł około. jak kto przewiduje więcej przejazdów niż 3, może kupić bilet dobowy za 7,20 zł (równowartość 3 przejazdów) i może jeździć przez dobę ile razy chce. jeśli tylko tym 144 będziemy jechać tam i z powrotem, to wystarczą 2 bilety zwykłe. ale w razie by ktoś chciał zwiedzać... ;) link do cen biletów autobusowych/tramwajowych/metrowych... ;) rozkład jazdy PKP jest tutaj, a tu PKS nie wiem, czy chcę zdjęcia z wystawy, a to papierowe czy na kompa? pewnie chcę, ale ja się tym nie zajmuję, to Ania i Norton się znają na laptopach, jeśli chodzi o prezentację :) to do nich ślij ;) ja tylko ciasto piekę ;) i przyprowadzam wycieczkę ;)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#504 |
Raczkowanie
|
Się dzieje na forum. Teraz to już całkiem się zagubiłem i chyba się nie odnajdę już
![]() M@gd@len@ a Ty chcesz wysłać paczkę w sensie koperta bąbelkowa, czy może paczkę w sensie paczka w pudełku kartonowym ![]() ![]() ![]() ![]() Możesz też wysłać gumki i spinki do włosów, skakanki, piłke do gry, różańce misyjne, bandaże itd. ![]() Pozdrowionka dla wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#505 |
Zadomowienie
|
ojej to strasznie długo, to wtakim razie ile priorytetowa? Mikrejsza list bardzo dobry ![]()
![]() |
#506 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#507 |
Zadomowienie
|
yedanna podołasz. tak się cieszę, że będzie kolejna Mama i kolejny dziciaczek będzie miał lepsze życie
![]()
![]() |
#508 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Witam również yedannę i życzę również wytrwałości w oczekiwaniu na dzieciątko ![]() Cytat:
![]() ![]() Seona - WIEEEELKIE DZIĘĘĘĘKI za zdjęcia Mabvuto. Jestem wniebowzięta. Jak urósł ! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#509 |
Wtajemniczenie
|
ja tez witam nowa Mame!!!
![]() ![]() Mama o co chodzi z tymi koszulkami? Mamy je wziac do sprzedania czy sami kupic i je zalozyc? ![]()
#510 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
m@gd@len@ , Marlenen co do pierwszej paczki. Wklejam zdjęcie z moją pierwszą osobistą przesyłką dla Mabvuto. Tak jak pisała MAMA, można część rzeczy przeznaczyć dla wszystkich dzieci a część naszemu dziecku. Ja tak zrobiłam z budyniami i witaminami. Wysłałam to wszystkich dzieciom. Mabvuto dostał również swoją porcję budyni, skarpetki i kocyk na chłodne noce, napisałam też do niego list i do jego babci. Wklejam aktualne zdjęcia mojego, już całkiem dużego chłopczyka ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:24.