|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1531 |
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Podoba mi się nałóg dobra
![]() ![]()
#1532 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Widziałam,że czytasz i czekałam kiedy sie odezwiesz,marzenia sie spełniają(to tak na marginesie bo mój nałóg to też wielka radość z każdego nowego ![]() A paczke w grudniu wysyłam ja ![]() ![]() Więc czytaj,pytaj i zbieraj do wysyłki a potem sie umówimy. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
To przwie jak AA,albo PDZ(Paczki Do Zambii) ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1533 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jolu, czy mogłabyś przesłać mi nr konta , gdzie mogę się zrzucić na te wysyłki - ciągle zapominałam, a to już najwyższy czas ! A co do pomocy Mamie Matiego to jestem jak najbardziej za ! Udowodnijmy im, że dobro powraca ! Oni, choć Mateuszek, jak się dowiedziałam od dawna był chory, byli gotowi pomagać innym. Pomóżmy im i my ! Ja w każdym razie robię przelew. A tak w ogóle to witam wszystkich serdecznie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1534 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
nie , raczje nie. Bo ja już skonczylam studia i w dodatku Olsztyn. Ale widać, że weterynarze to dobre ludki ;-) hehe to samo chciałam napisać. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() podrawiam a tu cos dla New Rocka i innych Warszawiaków ![]()
![]() |
#1535 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#1536 |
Raczkowanie
|
witaj Naku Rhandza
Święte słowa, ale tu w tym temacie szkoda słów. Jak zobaczyłem paczki Nortona to wydawało mi się, że znów dwoi mi się w oczach (tym razem chyba dziesięcioi). Bo muszę powiedzieć, że jednym z objawów mojej choroby było podwójne widzenie. Jak była wizyta w szpitalu to wchodził cały tłum. Miało to też dobre strony, bo jak wchodziła ładna pielęgniarka to je widziałem dwie, a jak mniej ładna to zamykałem jedno oko i ją widziałem pojedyńczo, a ona dodatkowo myślała, że do niej mrugam. Gorzej było jak oglądałem Małysza, bo nie wiedziałem, który z nich skacze na właściwą odległość. |
![]() ![]() |
![]() |
#1537 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tereska jesteś artystką Do zainteresowanych spotkaniem w Chorzowie z S. Franciszką Dodzwoniłem się do siostry dzisiaj i z rozmowy tak wyszło: 18.XI siostra nie może bo w Zabrzu Biskupicach mają rocznicę tamtej placówki (chyba 120 lat) 25.XI siostra ma całodzienny dyżur. z 1/2.XII jest całonocne czuwanie na Jasnej Górze poprzedzone ogólnopolskim sympozjum misyjnym na którym też chce być ( ja też tam będę i zachęcam innych) Zostają tylko 2 niedziele grudnia a więc 9 i 16 XII. Przypatrzmy sie więc, która będzie najbardziej odpowiednia dla jak najwięcej forumowiczów - nałogowców dobra?. Mamo Mateuszka Znalazłem "trochę" funduszy na Synka. zaraz wypiszę blankiet pocztowy na podane przez Ciebie konto.
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2007-11-12 o 17:41 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1538 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Witaj ![]() Cytat:
![]() ![]() Co do Mamymatiego przelew poszedł i trzymam kciuki ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1539 | |
Raczkowanie
|
Już trzeci raz siadam do komputera żeby coś napisać i za każdym razem Dominik mi nie pozwalał , no ale w końcu spi więc oto i jestem
![]() Dziękuję za miłe przyjęcie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Dla ciebie J. , w takim razie z chęcią się dorzucę do paczki , będę uważnie śledzić co i jak żeby nie przegapić ![]() I od razu mam pytanie bo się nie orientuje jeszcze za bardzo w kewstji co wysyłać. Wiem , że mile wiziane są np. ubrania , czy mogą to byc także ubranka dla malutkich dzieci ? Mam tu na myśli takie dopiero co urodzone szkraby , kilku miesięczne. Z racji tego , że mój synek rośnie jak na drożdżach ![]() ![]() ![]() Agata , tzn. Nela85 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mukashana również dziękuję za komplement w imieniu syna mego ![]() ![]() ![]() Jak już Nela zdradziła ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pytałas jeszcze co oznacza mój nick ![]() ![]() Kurcze , ale się rozpisałam ![]() ![]() Dziękuję jeszcze raz za miłe przyjęcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1540 |
Zakorzenienie
|
Zap mama w tle leci mi jej muzyka
![]() czyli jakbym chciała zacząć śpiewać i koncertować to ksywkę juz mam ![]() ![]() Naku kiedyś tu pisała traci i tez miała takie cudne dzieciątko czekoladowe po tatusiu w awatarku, tyle że dziewczynka ![]() a ciuszki te po Dominiku to powiem Ci bez przesady ze na wagę złota !!! - masz pozwolenie na wysyłkę ![]() edit: szkoda ze nie mozecie czytac tych wszystkich pieknych e-maili jakie dostaję ale ten Wam wkleję ,poprosiłam o zgodę i otrzymałam ją: Szczęść Boże... Za oknem kończy się piękny, biały, zimowy dzień: ja jednak przesyłam ciepłe pozdrowienia prosto ze Śląska. Od kilku dni zabieram się do napisania tej wiadomości, postaram się dziś to zabieranie się zamienić w słowa. Jestem w naszej wspólnocie Katolickim Stowarzyszeniu Niepełnosprawnych i Ich Przyjaciół, odpowiedzialna za organizowanie rekolekcji dwa razy w roku a to łączy się też w koordynowaniu naszej troski o Wisdoma Siamalę z Zambii. Od bardzo wielu lat znam s. Franciszkę Taul Boromeuszkę, Która bywa gościem naszych rekolekcyjnych spotkań w Adwencie i Wielkim Poście i mobilizuje nas do pomagania na miarę naszych możliwości misjom, później poznaliśmy s. Józefę Słabą: która wybrała dla nas zambijskiego chłopca, i od kilku lat łączy nas modlitewna więź bardzo silna ale nie tylko na miarę naszych możliwości wspieramy też Wisdoma finansowo. Nie wysyłamy jednak naszego daru dla Wisdoma pocztą na konto ( z racji naszej niesprawności byłoby to dla nas trochę skomplikowane ), ale kiedy podczas naszych rekolekcyjnych spotkań uzbieramy dar przekazujemy go S. Franciszce, Która na bieżąco wie o urlopach misjonarzy w kraju i przekazuje Im pieniądze zamienione. Radość z obecności Wisdoma w naszym życiu jest ogromna, radość dawania uśmiechu na twarzy, radość z kontaktu duchowego, prosimy o potwierdzenie tej naszej adopcji, pewnie trochę innej od wszystkich adopcji znanych ... Wisdom nie ma w Polsce Mamy i Taty... ale wiele Cioć i Wujków. W tym roku koleżanka odpowiadała na maila Pani Ewy , ja po rozmowie z s. Franciszką piszę do Pani. Mam nadzieję, że w tych pomieszanych moich myślach, napisałam to co czujemy, ale głównie to, że Wisdom nie jest Sam, ma nas.
#1541 | |||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1542 |
Zakorzenienie
|
wystawione 3 misie w stroju mikołaja - przecudne, zdjęcie nie oddaje całego uroku
![]() teraz prywata: Pani Iwonko R. - od rana wraca mi e-mail , który chcę do Pani wysłać ![]() proszę podać inny adres lub nr tel.
#1543 |
Raczkowanie
|
![]()
Zapraszam do obejrzenia strony http://www.sosnowiec.info.pl/modules...w.php?id=10299
Wszędzie piszą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1544 |
Raczkowanie
|
No to cieszę się straaaaaasznie , że małe ubranka jak najbardziej
![]() ![]() ![]() ![]()
" Ciało odchodzi, serce nie ma nóg... " ( Lud Tsonga ) " Jeżeli marzy tylko jeden człowiek Pozostanie to tylko marzeniem Jeżeli będziemy marzyć wszyscy razem Będzie to już początek nowej rzeczywistości... " : ) |
![]() ![]() |
![]() |
#1545 |
Zakorzenienie
|
No ładnie, Menyani to chyba najpopularniejsze dziecko w Mpanshyi
![]() koniecznie musiscie mu wydrukowac te wszystkie artykuły i wysłać, on sam i jego rodzina na pewno będą zachwyceni ![]() Moja prośba - kochani nie spamujemy w komentarzach tym razem, są tez inne misje ![]()
#1546 |
Raczkowanie
|
![]()
MAMA Menyani to raczej najpopularniejsze dziecko z Mpanshyi w Polsce. Oczywiście, że otrzyma kopie artykułów i wywiadów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1547 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1548 |
Zakorzenienie
|
wklejam jeszcze cieplutki e-mail od siostry Józefy:
Szczesc Boze! Pani Agnieszko ,czy Pani juz spi? Prosze sie nie zrywac bo ja przesle to co mam i potem zagladne na GMAIL i tez pojde spac-dzisiaj byl ciezki poniedzialek,poniedzialki sa zawsze takie.Caly dzien bylam w przyszpitalnej przychodni tzw.OPD,nie bylo lekarza ani "felczera" ,wiec mialam tam dyzur,Chyba ze 100 ludzi przeszlo dzisiaj przez moje rece,przewaznie malaria-to ten sezon nadchodzi.Mam dobra wiadomosc,dla kazdego z naszych dzieci mam juz moskitery-beda m.in.w swiatecznym prezencie.W czwartek jedziemy do Lusaki na ogroooomne zakupy,chyba wszystkiego nie damy rade na jeden raz przywiezc wiec zostawimy w Chilanga lub na Makeni i kiedys przy okazji sie zabierze. Jutro Mr.Moyo z naszym Ks. zawoza duza lorry materialy budowlane na domek dla Esnart Ngulube nr.21 do Kamikuty i piasek i zwir do Lukwipy na domek dla Jenipher nr.38. Tak to dlugo schodzi a deszcze juz zaczynaja padac i boje sie ze ten cement skamienieje. U nas trwa budowa szkoly pielegniarskiej wiec trudno o ciezki sprzet ,samochody , b.zajete . W przyszlym tygodniu Mr Moyo bedzie caly tydzien zajety budowa domku dla Jenipher bedziemy musieli radzic jakos z Mr.Phiri. Z tym malym domeczkiem ,ktory remontujemy do dozywiania jestesmy juz dosyc daleko. W czwartek kupujemy farby, nowe drzwi i krate trzeba zrobic i zaczynamy.Co do projektu jadalni,biblioteczki,stor e rooms i child counselling room, to na razie mam introduction letter, ktory bede mailem rozsylac za morza,gory i lasy tzn.wszedzie.Do Polski nie mam zadnego konkretnego adresu,raczej USA i Europa Zachodnia.Prosze westchnijcie w modlitwie za tych wszystkich do ktorych bede pukac. A teraz Pani Ahgnieszko przesle zdj.2 dzieci i informacje. Dobranooooc! S.Jozefa
#1549 |
Rozeznanie
|
Witam nową duszyczkę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1550 |
Przyczajenie
|
Witam Wszystkich,
Dawno mnie tu nie było - to znaczy czasem czytałem ale nie miałem kedy napisać. Dzis tez króciutko - ostatnio strasznie dużo pracy..... Wyczytałem kilka postów temu coś natemat kasawy. Otóz dementi ![]() Jest to roślinka podobna ( przynajmniej dla mnie ) do chrzanu - tzn. korzenie, natomias liści te bardziej do marihuany. Zjada się korzeń. Na surowo smakuje trochę jak kokos.Po ugotowaniu coś jak ziemniaki ale dużo smaczniejsze. Wzdłuż kozenia biegną włókna niekiedy łykowate. Jest bardzo smaczna z odrobina soli. Generalnie jest roślina wieloletnią. Mało kto z miejscowych ją hoduje poniewaz jest to drogi interes no i potrzeba wody. Kasawe jadałem bardzo czesto i naprawdę polecam. W Europie udało mi się ja kupić jedynie we Włoszech w Polsce nie widziałem Pozdrawiam
#1551 |
Przyczajenie
|
A teraz jeszcze szybko o ....zajączku.
Zgodnie z wierzeniami ( i przekonaniami) tubylców zając to najmądrzejsze zwierze spośród żyjących na świecie ( u nas niektórzy twierdzą że to kaczka ). Zając jest mądzrzejszy nawet od słonia, sowy czy żołwia. A dlaczego.....? Ponieważ jako jedyne zwierze wskoczyło na ksieżyc ( cos jak nasz Twardowski). Gdy jest pełnia nad Zambijskim niebem bardzo nisko, prawie w zasięgu ręki wisi olbzymi ksieżyc. gdy mu się dobrze przyjrzeć można rzeczywiście dostrzec zarys siedzącego zajaca - jego uszy, nosek, i zadek ( trzeba pamietac że to druga [ta lepsza] półkula). Zambijczycy bardzo szanują zająca, podziwiają jego spryt, wychwalaja jego mądrośc i generalnie ardzo go lubią.....jeść najbardziej. W nianja zając to KALULU ( nie mylic z kuluka -wymioty - ja kiedys pomyliłem i wyszło że pytam chorego czy ma zajaca). W piekne bezchmurne noce( jakich wiekszość) widać również Krzyż Południa ( na południu ![]() Oj jak ja tęsknie za Afryką. Wiecie to niesamowite ci ludzie ,przyroda, Afryka... Jeżeli ktos się wybiera.....to ostrzegam - będzie chciał wrócić, a nieraz to pragnienie bedzie olbrzymie....i nigdy nie minie... ![]() Pozdrawiam serdecznie
#1552 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() w chibemba zając też jest Kalulu. O człowieku mówi się,że jest Kalulu w tym samym sensie jak u nas "szczwany lis" ![]()
![]() |
#1553 |
Zakorzenienie
|
Myślałam ze będę czytać i czytać jak o tej porze przyszłam a tu nic ?
No to powiem ze codzniennie są nowi chętni i jesteśmy przy nr 231 ![]()
#1554 |
Wtajemniczenie
|
wklejam wiadomosc, ktora dostalam (osobiscie nie znam dziewczyny wiec za nic nie odpowiadam)
"na najblizsze swieta lece do RPA. bywam tam regularnie i pomagam jednej ze szkol dla czarnych wyjsc na prosta. wiekszosc dzieci, ktore sie tam ucza to sieroty, ich rodzice zmarli z powodu AIDS. opiekuja sie nimi dziadkowie, dalsza rodzina, lub.. nikt. w domach dziecka nie starcza miejsc. tydzien temu znalezlismy trojke sierot ktore nie jadly od tygodnia. mieszkaja same w jakims badziewnym szalasie, a najstarsze z rodzenstwa ma 14 lat. prawdopodobnie i oni umra z powodu AIDS. wraz z moim znajomym zebralismy hajs na budowe dachu w jednej z niewykonczonych sal, oddalismy polowe wlasnych ubran i zakupilismy obrusy do czegos co nazywa sie stolowka a w zadnym stopniu jej nie przypomina. planujemy rozszerzyc zapoczatkowany tu (w RPA) program "zaadoptuj szkole" poza kontynent. ale to na razie jedynie plany.. .. poki co lece tam w grudniu na 10 dni. planuje zabrac jedynie te rzeczy ktore oddam szkole ktorej pomagam, lub innym szkolom, ktore sa w duzo gorszym stanie i tej pomocy potrzebuja jeszcze bardziej. moja prosba brzmi: JESLI MACIE NIEPOTRZEBNE WAM UBRANIA (LETNIE, WIOSENNE, JESIENNE) SKONTAKTUJCIE SIE ZE MNA. CHCE ZEBRAC ICH MOZLIWIE JAK NAJWIECEJ. wiem, ze moze to wygladac jak blahostka i dzialanie nie warte zachodu (leciec na drugi koniec swiata z paroma ciuchami), ale wierzcie mi, ze to wiecej niz kiedykolwiek przypuszczaliscie. jesli myslicie, ze wszelkiego rodzaju organizacje charytatywne sa w stanie pomoc tu choc jednej czwartej potrzebujacych to jestescie w ogromnym bledzie. wiem, ze moze sie wydawac, ze to malo, ale uwierzcie mi, ze tam slowo "koszulka" jest rowne naszemu: "torba koksu, browar i pod ciepla koldre". jasne..w polsce tez sa potrzebujacy, ale roznica polega na tym, ze nie ma dnia bym w Polsce nie minela kosza na ciuchy dla czerwonego krzyza.. w RPA tego nie ma.. nie ma prawie nic. bede ogromnie wdzieczna jesli choc jedno z Was zdecyduje sie mi pomoc. w razie jakichkolwiek pytan, czy watpliwoci zapraszam na priv. pozdrawiam, Miauczynska " jej gg9006148
#1555 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Zanim to napisałem to zrobił się tłok. Witam wszystkich. Nowi chętni, tv, radio, gazety - szkoda by było kończyć na nr 220. Cytat:
A może z kassawą jest tak, że ludzie jedzą korzenie kassawy a świnki liście. Jak u nas marchew, ale to króliki. W rysunkach Kelvina parę razy był zając, aż ktoś pytał skąd on go zna. A tu proszę - zając to też afrykańskie zwierzę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1556 |
Zakorzenienie
|
jaroszania gdzie ty ja znalazłaś ?
mam juz zapisane gg - myslę że moglibyśmy i tam pomóc :tak:
#1557 |
Raczkowanie
|
Witam i ja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
" Ciało odchodzi, serce nie ma nóg... " ( Lud Tsonga ) " Jeżeli marzy tylko jeden człowiek Pozostanie to tylko marzeniem Jeżeli będziemy marzyć wszyscy razem Będzie to już początek nowej rzeczywistości... " : ) |
![]() ![]() |
![]() |
#1558 |
Wtajemniczenie
|
ja na portalu grono.net zalozylam juz jakis czas temu cos w stylu forum adopcyjnego i wlasnie jakas taka dziewczyna to napisala pare dni temu.
#1559 |
Zakorzenienie
|
jakis czas temu była taka prośba, pisałam na e-mail ale nikt mi nie odpowiedział, postaraj sie i ty jak najwiecej wyciagnąć od niej
moze pokaz nasza str, niech znajdzie kogos na miejscu takiego jak s.Józefa i uda im sie ta adopcja szkoły ...
#1560 |
Rozeznanie
|
Ja bardzo chętnie mogę przekazać trochę ubrań tylko jak się z nią skontaktować?
![]() A druga dobra wiadomość to znalazła się osoba która dała 100zł na wysyłke tej paczki co ją planuję na grudzień ![]() No ładne rzeczy nie mam jeszcze "wnętrzności paczki" a tu już pieniążki sie sypią. Sponsorze wielki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.