|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2251 |
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
Witajcie kochani
![]() Na wstępie przepraszam, że paczki jeszcze nie wyszły. Opóźnienie spowodowane jest kilkoma czynnikami zewnętrznymi, które nie były ode mnie zależne. W każdym razie w ostatnią sobotę odbyła się akcja pakowania paczek. Tu wielkie podziękowania dla Neli za pomoc i bardzo, ale to bardzo miłe spotkanie. To wspaniała dziewczyna i cieszę się, że mogłyśmy się spotkać osobiście. Naprawdę super spotkanie. Wklejam kilka zdjęć z naszego spotkania. Paczki nie są jeszcze oklejone papierem, bo całą akcję wykończeniową przeprowadzę na poczcie po dokładnym zważeniu kartonów. Wstępnie wyszło nam 2 x po 20 kg i jakieś 5 jeszcze dodatkowych kilogramów. Te 5 kg to przedmioty, że sie tak wyrażę do "ogólnego podziału", a nie paczki dla poszczególnych dzieci, dlatego zostawię to do następnej wysyłki, która w styczniu i na którą zapraszam już teraz chętnych. Znając Was nie wątpię, że będzie ponownie wielki odzew ![]() ![]()
![]() |
#2252 |
Raczkowanie
|
Chyba wybaczycie post pod postem
![]() ciąg dalszy zdjęć, bo na jedną wiadomość przypada tylko sześć sztuk, hehe ![]() ![]()
![]() |
#2253 |
Raczkowanie
|
Pierwszy karton od dołu- 20 kg (ciuszki, podpaski, pieluszki i inne lżejsze rzeczy); drugi - 20 kg (mniejszy, ale zawiera cięższe rzeczy-budynie, kredki, książki, zeszyty, patyczki do waty i inne); dwa małe kartony na górze nadwyżka 5 kg o których wspomniałam wcześniej.
No to raport zdany i zobrazowany, hehe ![]() Pozdrawiam ![]() A pomysł z naszą-klasą wyśmienity moim zdaniem ![]()
![]() |
#2254 |
Rozeznanie
|
Dziewczynki- zazdroszcze Wam tego pakowania wspólnego.
Wyobrażam sobie ile mialyście radochy. A jakie dzieciaki będą szczęśliwe........... |
![]() ![]() |
![]() |
#2255 |
Rozeznanie
|
No i ja też sobie wyobrażam GRATUUULACJEEE!!! jESTEŚCIE SUPER WY WSZYSCY KUPUJĄCY I WYSYŁAJĄCY PACZKI.tAK TRZYMAĆ!
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2007-12-04 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#2256 |
Przyczajenie
|
Witam po dłuższej nieobecności ( to znaczy ciałem , czy też literą, bo duchem zawsze z Wami ).
Tak jak to bywa na koniec roku mam dużo pracy ( jakieś rozliczeni z badań, projektów itp...). Staram sie na bieżąco czytać forum ale nie zawsze wychodzi. Znów chcę Was troche pozanudzać swymi wspomnieniam. Stwierdziłem że jak juz coś mam pisac to może zaczne po kolei. A zacząło się tak naprawdę w RPA. ( Oj będzie długo....) Johanesburg powitał mnie bardzo przyjaźnie. Piękne, złociste i jakby trochę większe niż u nas słońce, niebieskie bezchmurne niebo. Ziemia która podczas lądowania wyglądała na czerwona teraz przybrała barwę rudo złotą. Lotnisko jest dużo większe niż nasze Okęcie ( ale w końcu czy gdzieś jest mniejsze). Trawa na lotnisku miedzy pasami jest równo przystrzyżona ale zupełnie sucha, taka smutna, martwa. Po przebiciu się przez różne odprawy itp.. czekam na kolejny samolot – tym razem do Lusaki. Siedzę niedaleko otwartych drzwi, przez które wyprowadza nas na płytę lotniska gdy podstawia samolot. Przez otwarte drzwi do hali odlotów wpada lekki powiew z zewnątrz. Mimo iż jestem w polarze dość przykro odczuwam ten „zimowy” afrykański wietrzyk. Obsługa lotniska składa się z samych czarnych pracowników – są bardzo mili i życzliwi. Noszą śmieszne długie, granatowe płaszcze (skojarzenie z Matrix przychodzi samo). O jakimś czasie zdecydowałem się odwiedzić WC ( i wcale nie z przyczyn poznawczych). No i mam dylemat….czy pisać dalej …o WC.? ( Napisze ale zaznaczam tym razem – w celach poznawczych.) WC był dość czyste ( ale bez przesady). Przy drzwiach stał „dziadek klozetowy” – starszy murzyn w uniformie. Gdy podszedłem do umywalki podbiegł do mnie i gdy ja myłem ręce on nawijał na swoje papier toaletowy który mi podał do wytarcia rąk. ( Ręczniczków ani suszarki nie było). Wszystko to robił z dużą gracja i uśmiechem na ustach. Chciałem mu dać jakiś „napiwek” ale nie miałem miejscowej waluty, a najniższy nominał jaki posiadałem to 50$ ( chyba troszkę za dużo – choć pewnie on by się nie obraził). Było mi strasznie głupio i szybko wymknąłem się do głównego holu. Nadal czekam, do odlotu jeszcze jakieś 1,5 h. Trochę już ze znudzeniem, trochę z zaciekawieniem rozglądam się dookoła. Wśród oczekujących na lot do Lusaki jak na razie jestem jedynym białym - dziwnie się czuje. Oczekujący na samolot to głównie ludzie młodzi i w średnim wieku. Przysłuchuje się ich rozmowom ( podsłuchuję?) – i nic nie rozumiem, wszyscy mówią w jakiś dziwnych, nie zrozumiałych językach. Mój wzrok padł na pewna wyróżniającą się na tle innych kobietę. Duża, a nawet bardzo duża około 60 letnia murzynka. Na głowie miała olbrzymich rozmiarów, krwisto czerwony kapelusz ( obok niej było wolne miejsce ale nikt nie mógł usiąść ze względu na wystające rondo kapelusza ). Stosunkowo krótka ( do kolan ) spódnica w piękne czerwone róże, czerwono fioletowa bluzka z żabotem, a na to kurtka/żakiet wyglądająca jak skóra z lamparta. Fioletowe buty do kolana i ogromne ciemne okulary dopełniały ( czy tez przepełniały ) reszty stroju. W jej zachowaniu było coś bardzo wyniosłego, pretensjonalnego. Później zauważyłem że w podróży towarzyszyło jej dwóch młodych mężczyzn – zachowywali się jak ochroniarze. Skoczyłem pisać ostatnie smsy do Polski ( już za chwile strącę zasięg i odzyskam go dopiero za jakieś 3 miesiące ), gdy pani z obsługi lotniska zaczęła głośno wołać ( brzmiało to mniej więcej tak): Bulawayo, Bulawayo!!! Nie wiedziałem co się dzieje, zapanowało ogólne poruszenie – okazało się iż podjechał autobus który przewiezie nas w pobliże samolotu na płytę lotniska. Już po kilku minutach stałem na schodach prowadzących do samolotu Zambijskich Linii Lotniczych. W połowie schodów usłyszałem ponownie jakiś nie zrozumiały krzyk – wszyscy powrotem zaczęli schodzić na płytę lotniska. Cóż było robić podążyłem za nimi. Autobus już odjechał a my staliśmy tuz przy dziobie samolotu. Nie wiedziałem co się dzieje, zapanowało jakieś poruszenie. Po kilkunastu minutach oczekiwania obsługa lotniska przyprowadziła pod dziób samoloty długą drabiną. Jej koniec sięgał brzucha samolotu, tuż pod miejscem gdzie siedzą piloci. Upłynęło następnych kilkanaście minut i pojawiło się kolejnych dwóch panów z obsługi. Tym razem ubranych w zielone kombinezony, w rękawiczkach i z wiaderkiem. Coraz bardziej byłem zdziwiony, zaciekawiony i …..przerażony ( co oni będą robili, po co to wiadro, będą tankowali paliwo czy co? ![]() Ten wyższy wszedł na drabinę trzymając w ręku wiaderko. Ten niższy kazał się wszystkim odsunąć o kilka metrów do tyłu, sam również stanął w dużej odległości od drabiny. Było coraz ciekawiej. Ten na drabinie spojrzał w dół, wiaderko powiesił na drabinie, z kieszeni spodni wyjął jakiś klucz i zaczął cos odkręca na brzuchu samolotu. Napięcie rosło, wszyscy z zaciekawieniem wpatrywali się w mężczyznę na drabinie. A on jakby świadom przedstawienia co kilka chwil robił przerwę, chował klucz do spodni i odpoczywał. Powietrze gęstniało od zniecierpliwienia, dzieci zaczynały płakać,…..kobiety mdlały…( no dobra trochę przesadziłem – nikt nie mdlał). Po kilku minutach pracy mężczyzna z drabiny coś krzyknął przytrzymując coś u góry i wychylił się do tyłu. W tej samej chwili w miejscu w którym coś odkręcał otworzyła się jakaś klapa i chlusnął strumień oleju. Drabina się zakołysała, wiaderko z hukiem upadło na ziemie, na dole utworzyła się ogromna czarna kałuża. No to polecieliśmy pomyślałem…... I polecieliśmy. Po kilku minutach kazano nam wejść na pokład, poczekaliśmy jeszcze jakieś pół godziny i wystartowaliśmy do Zambii….. Pozdrawiam Mzungu
#2257 |
Raczkowanie
|
Dostałem bałwanka i korale - są duuuuże i super ładne.
Poza tym mi wyświetliła sie taka reklama - ciekawe co reklamują? internetes vállalkozás, és rugalmas időbeosztás ![]() W międzyczasie doktor opisał swoją kolejną ciekawą i mrożącą krew w żyłach przygodę. A mnie się przypomniała nasza przygoda z RPA. My tam nie byliśmy, ale nasza była sąsiadka tam mieszka - gdzieś pod Johanesburgiem - i w tym roku była u nas. Potem w dowód wdzięczności przysłała nam płytę Judith Sephuma - podobno tamtejsza gwiazda. Jutro z tej okazji (przygody Mzyngu w RPA)sobie jej posłucham, bo dziś już późno i pół domu już śpi a pół jest na dyżurze. |
![]() ![]() |
![]() |
#2258 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kalendarz super. i nawet moje dwa dzieciaczki z Lufubu sie zalapały ![]()
![]() |
#2259 |
Zakorzenienie
|
Bertrand odwazny byłeś ze wsiadłeś
![]() czekałam na czacie ale poległam ... :/ dziewczyny brak słów - dobra robota ![]() !!!
#2260 |
Wtajemniczenie
|
Nutka, Nela super
![]() ![]()
#2261 | |
Raczkowanie
|
![]()
Moi Kochani! Skończyłem scalanie informacji o apelu szkolnym, który się odbył w piątek w naszej szkole. Chciałbym się nim z Wami podzielić.
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2262 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich po długiej nieobecności
![]() ![]() wreszcie trochę czsu się znalazło. Jeszcze zaleglości nie nadrobilem w czytaniu ale staram się - choc ciężko się oderwać od czata ![]() To tyle narazie - tak dla przypomnienia, że jestem ![]() Dobrej nocki
#2263 |
Wtajemniczenie
|
Nutka, Nela - ale Wam zazdroszczę tego spotkania... widać, że fajne z Was dziewczyny
![]() ![]() Nutko, co do trzeciej ![]() ![]() Mzyngu - podziwiam Cię za odwagę. Ja bym pewnie nie wsiadła ![]() ![]()
#2264 |
Raczkowanie
|
Najlepsze życzenia spokojnej pracy dla górników (jeśli tacy są wśród nas) - z okazji Barbórki.
pita777 piszą, że św. Barbara jest też od hutników, ale u nas zawsze od tego był w maju św. Florian.
filmy ze spotkania z siostrą Józefą, Tychy, Chorzów, ogniska i inne Zambie ; artykuł w DZ Kelvin Mwanza, początki misji Edytowane przez ahamar Czas edycji: 2007-12-04 o 12:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2265 |
Zakorzenienie
|
uch...
wróciłam z lodowiska z przedszkolakami ![]() nie przewróciłam sie ani razu ![]() można powiedzieć że jeżdze z nimi na równym poziomie ![]() to tyle prywaty, Joli widze nie było czyli sie nie udało wgrać ?
#2266 |
Rozeznanie
|
Nutka, Nela co tu dużo mówić ...... pakowanie paczek to poprostu coś wspaniałego a to jak wy to zrobiłyście to aż serce się raduje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2267 |
Rozeznanie
|
dziewczyny, próbki Always do dołożenia do paczek ;)
#2268 |
Zakorzenienie
|
zapraszam do licytacji karnecików
![]() precyzyjna robota ![]()
#2269 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Norton super dobre działanie. Ech tak być katechetą. Mzyngu gratulacje, ja bym chyba na tym lotnisku jeszcze teraz stał.
![]() |
#2270 |
Zakorzenienie
|
Kochani przyszłąm sie podzielić z Wami smutną wiadomością:
dzisiaj o godzinie 11,00 zmarła Gliceria Nyangu ![]() [*][*][*] Gliceria Nyangu.jpg [*][*][*] Poszerzyła grono aniołków wkleję jeszcze e-mail od siostry: Szczesc Boze! Kochana Pani Agnieszko, najpierw bardzo smutna wiadomosc-dzisiaj o godz.11:00 zmarla nasza malutka GLICERIA NYANGU Nr .dok.62. W tym roku z naszego programy odeszlo do Pana juz drugie dzieciatko, poprzedzila ja Emeldah Situmbeko. W ubieglym tygodniu byla troszke chora na malarie, nic tak nie wskazywalo ze moze byc zle...dobrze znosila leczenie ARV, przybrala na wadze i tu calkiem niespodziewanie zmarla w domu. Pamietajmy o Niej w modlitwie -tam jest Jej dobrze wsrod innych Aniolkow, wierze ze tez nam bedzie z Gory pomagac..niech odpoczywa w wiecznej radosci i pokoju. Od stycznia przyszlego roku moje 2 wspolsiostry /zambijki/ chca mi pomoc tzn.S.Martha zajmie sie tymi sierotami z Chimusanyi ,ktore spiewaja z P.Jotam Banda .Gdyby ktos chcial adoptowac je /mysle o pojedynczym adoptowaniu/ to wtedy ona bedzie prowadzic osobna dokumentacje, jest chetna zeby z mojej grupy przyjac na swoja liste 10 dzieci ,ktorych adoptujacy Rodzice znaja angielski. Druga moja wspolsiostra tez moze wziac z mojej listy 10 dzieci ,ktorych adoptujacy Rodzice znaja angielski. W ten sposob moja grupa zmniejszylaby sie do nr.230. Albo po 10 dzieci zupelnie nowych, tylko angielski jest tu konieczny .Odnosnie jeszcze dozywiania ja jeszcze podam sume pieniazkow jakie na ten cel wplynely w tym roku- to przy koncowym rozliczaniu sie. Dozywianie zaczniemy od nowego roku bo teraz dzieci maja ferie a my jestesmy spoznieni i zajeci remontami tego domku gdzie bedziemy miec wszystko do dozywiania.juz wstawione drzwi.krata sie robi a polek jeszcze nie ma. no i w tym tygodniu chlopcy beda budowac domek dla Esnart/nr.21/ To tyle na dzisiejszy wieczor teraz sie na dobre wylacze bo przygotowuje raporty na jutro do wziecia do Lusaki.Oh! to jest ulga...do nastepnego miesiaca, to jest warunek ze cos troche dostaniemy lekow,Pozdrawiam b.goraco, tak goraco jak teraz mamy goraco! I do tego nie ma deszczu! Dobranooooooc! S.Jozefa
#2271 |
Rozeznanie
|
Uwaga...będzie długo...
![]() Doczekałam się odpowiedzi w sprawie koncertu (w mailu wpisałam przypuszczalne miejsce - Warszawę). Oto co mi napisano: Witaj Gosiu Ostatnie parę dni byłem ciągle na koncertach z Arką Noego , potem 2Tm2,3. Bardzo chętnie zagramy dla warszawskiej publiczności. Chciałaś wiedzieć jak najszybciej jakie sa koszty koncertu 2Tm2,3 ,żeby się starać o sponsorów, wysyłam Ci więc w załączniku ofertę koncertową zespołu, tam jest wszystko napisane. W tej chwili pracujemy nad płytą akustyczna 2Tm2,3 i najblizsze koncerty będziemy grali dopiero w Wielkim Pośćie (z właśnie tworzonym nowym repertuarem), na tej trasie mamy juz Warszawę. Jeżeli chcielibyście zorganizować koncert to najbliżej po świętach Wielkanocnych. Pozdrawiam Cię serdecznie i czekam na odzew. A oto to, co było w załączniku: Zwracam się do Państwa z propozycją koncertu zespołu 2Tm2,3 (potocznie nazywanego TYMOTEUSZEM),tworzą go muzycy grający na co dzień w takich zespołach jak: ARMIA ARKA NOEGO MALEO REGGAE ROCKERS VOO VOO KULT ACID DRINKERS 2Tm2,3 powstał w połowie lat dziewięćdziesiątych a stworzyli go trzej muzycy : Tomasz Budzyński „BUDZY” - lider legendarnej grupy ARMIA, Dariusz Malejonek „MALEO” - założyciel grupy HOUK,obecnie lider Maleo Reggae Rockers Robert Friedrich „LICA” współtwórca zespołów Acid Drinkers i Flapjack, założyciel i lider zespołu Arka Noego. 2Tm2,3 ma na swoim koncie pięć płyt, na których łączą się różne style muzyczne, od ostrego metalowego brzmienia przez reggae, punk rock, folk aż do spokojnych utworów akustycznych. Do tej pory 2TM2,3 zagrał niezliczoną ilość koncertów w Polsce, grał również w USA, Wielkiej Brytanii, Czechach i na Ukrainie. Wielokrotnie brał udział w koncertach telewizyjnych emitowanych przez TVP, TV Polonia oraz dziesiątki stacji regionalnych. Jesienią zeszłego roku 2Tm2,3 wydał nową płytę "888", która zyskała same pochlebne recenzje (m.in. Gazeta Wyborcza, Machina, Dziennik, Metal Hammer, Teraz Rock który ocenił płytę na 5 gwiazdek, co zdarzyło się dotychczas tylko dwa razy w przypadku polskiej muzyki). Poza tym czytelnicy Teraz Rock w podsumowaniu roku 2006 w kategorii „zespół roku” przyznali 2Tm2,3 trzecie miejsce. Koszt koncertu to 7000zł brutto. Oczywiście wystawiamy fakturę. Na tę kwotę składają się koszty wszystkich transportów zespołu (pochodzimy z różnych stron Polski),honoraria dla muzyków, akustyka, monitorowca, technicznych i managera. Istnieje możliwość zapewnienia przez zespół pełnego nagłośnienia koncertu, które realizuje firma Stage Diving Club, spełniająca wymagania techniczne zespołu (nagłośnienie liniowe NEXO GEO), w takim przypadku koszt nagłośnienia wynosi 2500zł + 22%VAT. Po koncercie musielibyście Państwo zapewnić nocleg z parkingiem strzeżonym: - dla 8 osób (gdy organizator zapewnia nagłośnienie) - dla 11 osób (gdy zespół zapewnia nagłośnienie) Powiem Wam tyle - dużo kasy...ale zespół ma sporą renomę i myślę że warto spróbować.... Jeśli zdecydujemy się na Warszawę, to ja w tym miesiącu mam troszkę więcej wolnego czasu, więc mogę pochodzić po uczelniach warszawski, mogę pójść do Caritasu czy innych fundacji - ziarnko do ziarnka... Jestem tez w trakcie pytania o Arkę Noego, ale ponieważ część muzyków z Arki to Ci sami co w 2TM23, to myślę, że koszty nie wzrosną jakoś drastycznie (choć zawsze mogę się mylić ![]() Prośba do Was - pomyślcie i podpowiedzcie mi, gdzie jeszcze można pójść z podaniem o sponsoring... No i oczywiście czy pakujemy się w tę akcję... ![]() Pozdrawiam!!!! PS. Czy muszę mówić, że projekt kalendarza jest suuuper? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2273 |
Rozeznanie
|
Dopiero teraz zobaczyłam tę wiadomość od MAMY.....
Smutno... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2274 |
Raczkowanie
|
smutne ...
![]() ![]()
(...) wzniósł ręce do nieba, i zwracając się do Boga, wrzasnął: „Dlaczego właśnie ja?!” Przez chwilę przyglądał się milczącym gwiazdom, a ponieważ żadna odpowiedź nie nadchodziła, wzruszył ramionami i wymamrotał: „Jasne, że wiem! Bo niby dlaczego właśnie nie ja?!” |
![]() ![]() |
![]() |
#2275 |
Raczkowanie
|
![]()
Witajcie, dziś chciałem Wam pokazać niespodziankę, którą przygotowała moja koleżanka z pracy (w szkole). Te dzieciaczki to: Samson mojej mamy i mój Lawrence
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2276 |
Wtajemniczenie
|
mam nadzieje, ze pomimo, ze zyla krotko to zdazyla zaznac choc troche szczescia
![]()
#2277 |
Rozeznanie
|
Aniu też tak myślę, i choć nam po ludzku smutno to po odejściu Jana Pawła II było powiedziane, że wrócił do domu Ojca to zupełnie inaczej teraz patrzę na odejścia z tego świata - właśnie jako powrót do domu Ojca gdzie nie ma bólu i łez,za to radość wieczna z bliskości Boga - Miłości
#2278 |
Raczkowanie
|
Moi drodzy
jesli wszytko pojdzie zgodnie z plaem to jutro o 8.30 na tvn bedzie leical reportaz z misji w Zambii w Chingoli.(to misja na ktrej pracuje br Andrzej). Opowidac beda wolontariusze, ktorzy stamtad niedawno wrocili Bardzo mi przykro z powodu śmierci malutkiej ![]() ![]() ![]()
#2279 |
Wtajemniczenie
|
o, to w dzien dobry tvn pewnie
![]()
#2280 |
Rozeznanie
|
dziendobry środowo
![]() nie chcę być namolna.........ale co myślicie o tym koncercie? brnąć w to dalej? bo umówiłam się z tym człowiekiem, który mi odpisał na telefon.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.