|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2521 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Misja w Zambii - proszę pomóż ! - cz. II
suzi poza Mamą dzieci, które nie maja swoich Mam od serca jest paczkoholiczką i na poczcie to pewnie Panie kłaniaja sie jej w pas, bo tyle kasy juz tam zostawiała
![]() mukashana wiesz, rozumiem twoje rozgoryczenie, ale zrozum o pomyłki na prawdę nie jest trudno. Przy duzej ilości dzieci a małej ilości osób zajmujących się projektem jeszcze taka odległość i róznica kulturowa. Ja też mam kilka wpadek tak jak ta np. ze śmiercią Glicerii, w jakimś momencie zdjęcie zostało źle opisane no i przykra sytuacja ![]() Później sławny nr 250, dobrze ze Przeor ma poczucie humoru bo jakby na kogo innego trafiło... myslała ze dostał chłopca - może ja nawet tak napisałam choć staram się nie używać płci jak nie jestem pewna, pokupił piłki itp. a później przyszło zdjęcie, ja wysłałam a on pyta dlaczego on i jego siostra są oboje w spódnicy ![]() dlatego w formularzu tzeba tez rubryczkę płeć (sex - o ile pamietam z ang) i jeszcze kilka innych tego typu.... tak to jest jak pracuje się nad tym z doskoku a dzieci corza więcej na allegro zreszta też róznie bywa ale koniec nudzenia i przemiły e-mail ![]() Szczesc Boze! Pani Agnieszko wiem ze Pani zrozumie dlaczego milcze -siedzimy po uszy w prezentach swiatecznych,pakujemy,not ujemy,,,pomagaja nam starsze dzieci i to jest takie przesympatyczne ze wzruszam sie gdy to pisze-przychodza jak do siebie,do swoich,to naprawde jest cudowne o czym zawsze marzylam,aby czuly sie u siebie,dobrze,kochane potrzebne,najwazniejsze,, ,Dzisiaj Sauleti i Zamiwe razem z ogromna liczba opiekunow sadzili lan orzeszkow ziemnych,padalo,przyszli wybrudzeni w ziemi... Abigiel napisala egzaminy w 12-kl.bedzie czekac na wyniki i chyba poczeka na otwarcie szkoly pielegniarskiej w Mpanshyi. Trzeci rower juz odebrany-Brown Ngoma jest tym szczesliwcem-jak on to przezywal!w zyciu nie marzyl ze bedzie mial rower. Tez pisal egzaminy-czekamy na wyniki-b.zdolny chlopiec.A teraz zalaczam ten projekt.W sprawie Clementyny nr.9 jutro napisze ,jeszcze przesle pare zdjec. Jeszcze jedna wiadomosc-dzisiaj przyszedl od Pani Aniolek i platki sniegu -zawisnie w dzieciecym pokoiku w Hospicjum aby cieszyl oczy naszych, chorych Malusinskich. Przyszedl tez wyciag bankowy za miesiac listopad-z wrazenia spadlam z krzesla i do teraz nie moge dojsc do siebie! Po prostu WIELKIE DZIEKI- brak mi slow. DZIEKUJEMY SERDECZNIE-wiecej szczegolow jutro bo bede miec jutro w pracy dzien wolny to chce nadrobic wieeeeele rzeczy z naszego programu. Pozdrawiam s.Jozefa mam tez zdjęcia dzieci ale to potem
#2522 |
Zakorzenienie
|
Piszę z pracy
![]() ![]() Jak fajnie, że prezenty rozdane i taką radość sprawiły ![]() ![]() A u w Rzeszowie tak pada śnieg strasznie, ja w pracy mam już wszystko na świątecznie przybrane, śiwatełka, choinki, bombki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2523 |
Wtajemniczenie
|
o jaki mily mail z rana
![]() a czy ktos sie orientuje czy dla dzieci bedzie zorganizowane jakies spotkanie wigilijne czy juz nie? bo na wielkanoc (?) chyba bylo, ale nie wiem czy to oznacza, ze dzieci zbieraja sie przy kazdym duzym swiecie czy wtedy tak wyszlo po prostu.
#2524 |
Raczkowanie
|
ale fajny mail
![]() ![]() ![]() nie jestem juz dawno na bieżąco z forum więc może ktoś mi powie jak się sprawy maja u Małczyńskiej ![]()
#2525 |
Wtajemniczenie
|
doszly do niej 2paczki : od Joli i Nortona. a wyjechac ma jakos 21 chyba.
Dominika tzn, ze gdybys nie miala kontaktu z Sylvia to ona by zostala bez pieniadzy dopoki by sie nie zorientowali, ze ona nadal sie uczy? dobrze, ze na Ciebie trafilo bo ktos inny moglby sie przyczepic i pomyslec, ze cos kreca.
#2526 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No właśnie ktos inny to by chyba sie nie przyczepił tylko by uwierzył i przestał płacić. A że trafiło na mnie to ja nie popuszczę ;-)) hihi . Mam ambicje,żeby ona skończyła dobra szkołę i do czegoś doszła. Boję się tylko, żeby nie zrobiła czegoś głupiego. Jej wszystkie koleżanki juz są w ciązy. No i koniec szkoły wtedy... Dobrze,że ma odpowiedzialna opiekunkę, ale wiadomo,że wszystkiego się nie upilnuje...
![]() |
#2527 |
Wtajemniczenie
|
no to prawdziwe rodzicielskie rozterki
![]() ![]()
![]() |
#2528 |
Zakorzenienie
|
ja nie wiem na co konkretnie te przelewy ze siostra spadła z krzesła
![]() myślę że to pospolite ruszenie po Tymoteusza występach ![]() ![]() zmniejszam zdj, zaraz edytuje i wkleje 3 slicznych dzieciaczków ![]() Mike Mumba ma zły nr prosze sie tym nie sugerować jestem w trakcie wyjasniania cudne te dzieciaczki prawda ![]()
#2529 |
Wtajemniczenie
|
![]() to chyba niedlugo juz wszyscy do 250 beda miec dzieci?
#2530 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a teraz projekt Arki ![]() Seona dała świetny pomysł na zbiórkę pieniedzy na budowę adopcja Arki czyli sponsorowanie np. krzesła, okna, stolika, ławki ![]() tereska przetłumaczy projekt to dowiemy sie co jest potrzebne ile szt itd... Wybudujemy te Arkę ![]() ![]() ![]() ![]() ja juz widzę oczami wyobraźni bo poniższy rysumek to tylko 1 Pan jest w stanie chyba widzieć ![]()
![]() |
#2531 |
Rozeznanie
|
Zdjęcia dzieciaczków poprostu super
![]() ![]() ![]() jesli chodzi o projekt tego domku to lepiej bym tego nie wymyśliła ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2532 |
Zakorzenienie
|
myslę że i do wymiarów okien też dojdziemy
![]() to na prawdę moze sie sprawdzić myślicie? adopcja drzwi ![]() zapytam siostrę czy moznaby jakos oznaczyć zaadoptowane przedmioty imieniem i nazwiskiem sponsora - jak w kościele ![]() edit: ciekawe czy uda sie wkleic tabelke : Description Quantity Specification Unit cost Total cost a.Building materials Blocks 8.500 Block 4.500 38.250.000 Building sand 20 Ton 75.000 1.500.000 River sand 40 Ton 80.000 3.200.000 Crush stones 30 Ton 100.000 3.000.000 Bricks force wire 20 Roll 20.000 400.000 Corn force wire 1 Roll 850.000 850.000 Cement 200 50 kg 70.000 14.000.000 PVC Paint 30 5 litre 120.000 3.600.000 PVA Paint 20 5 litre 80.000 1.600.000 Under coat paint 10 5 litre 120.000 1.200.000 Thinner 10 5 litre 75.000 750.000 Brush 8 8” 20.000 160.000 Brush 4 6” 16.000 64.000 Brush 2 4” 12.000 24,000 Asbestos sheets 80 each 120.000 9.600.000 Asbestos ridges 40/pairs/ pair 60.000 2.400.000 Soft wire 10 Roll 5.000 50.000 Planks 30 6 x 2” 25.000 750.000 Planks 50 4 x 2” 18.000 900.000 Planks 35 2 x 2” 15.000 525.000 Roofing nails 25 Kg 18.000 450.000 Nails 40 6” 12.000 480.000 Nails 30 4” 10.000 300.000 Door frame 6 900 x 2000 200.000 1,200.000 Window frame 9 9 glasses 300.000 2,700.000 Door 6 Each 300.000 1.800.000 Motrice lock 6 Each 45.000 270.000 DPC 4 Roll 30.000 120.000 Anti poison 5 5 litre 45.000 225.000 Carborinium 6 5 litre 36.000 216.000 Bituminous 3 5 litre 25.000 75.000 Glass pains 3 Sheets 135.000 405.000 Putty 20 Kg 8.500 170.000 Window stay 9 Each 6.000 54.000 Window slide 9 Each 6.000 54.000 Window handle 9 Each 4.000 36.000 Labour 10% 9.137.800 Sub.Total 100.515.800 b.Furniture Tables 5 Office 550.000 2.750.000 Chairs 6 Executive 450.000 2.700.000 Chairs 50 Client 250.000 12.500.000 Shelves /metal/ 14 Each 1,000.000 14.000.000 Filing Cabinet 3 Each 1,100.000 3.330.000 Metal Cupboard 4 Each 1,800.000 7.200.000 Metal Cupboard/half/ 4 Each 1,200.000 4.800.000 TV/Radio cupboard 1 Each 1.000.000 1.000.000 Sub.Total 48.280.000 c.Equipement TV set 1 each 1.200.000 1.200.000 Radio 1 each 500.000 500.000 Video 1 video 1.500.000 1.500.000 Redio cassets 40 total 1.000.000 1.000.000 Video cassets 40 total 2.000.000 2.000.000 Solar Pannel for TV,Video,Radio 8.400.000 SolarWater Pump including Alarm and installation 1 38.800.000 Sub.Total 53.400.000 d.Transportation Truck 4 Collect blocks 2.500.000 10.000.000 Truck 10 Collect sand 200.000 2.000.000 Truck 3 Other materials 1.600.000 4.800.000 Truck 1 Furniture 1.600.000 1.600.000 Transport 1 Equipement 1.600.000 1.600.000 Sub.Total 20.000.000 Administration 3% 1.481.129 GRAND TOTAL 223.676.929 no coś tam widać mniej wiecej ceny są w Kwacha na zł mi wyszło tak na szybko ok. 144 000 zł ale to tak na szybko liczone nie jestem pewna .... moze sie i zgadza telewizor wyszedl mi 770 zł to zrozumiałam ![]() Jakby sie komuś nudziło i zrobił to samo w j.polskim to byłabym wdzięczna 1$ = 3800 kwacha -chyba gdzies tak bedzie na dzisiaj nie wiem gdzie ten kurs sprawdzic :/
#2533 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Wszystko ładnie, tylko mnie zaniepokoiły te azbestowe materiały. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2534 |
Zakorzenienie
|
tereska dostała kilka stron tekstu
![]() tabelke mozna tłumaczyć rzeczywiscie azbest dla dzieci to niedobry pomysł ![]()
#2535 |
Rozeznanie
|
Ano właśnie z forum dowiedziałam się, że mam w skrzynce niespodziankę.....
Juz wydrukowałam, czytam- postaram się jak najszybciej przesłać tłumaczenie. Pozdrawiam wszystkich. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2536 |
Raczkowanie
|
Witam Wszystkich bardzo serdecznie,a szczególnie nowych roddziców.
Witaj Paolitta oraz facet 34 życzę udanego rozwiązania. |
![]() ![]() |
![]() |
#2537 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2538 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hmm wydaje mi sie,ze dolar wyzej stoi. dowiem sie jaki jest teraz kurs i Wam napisze. uwazam ze pomysl jest swietny. to wszystko na razie to podstawowe wyposazenie ale potem jeszce przeciez trzeba to przedszkole wymalowac, poprzyozdabiac, urzadzic... byloby swietnie jak wlasnie na ten etap moglby ktos pojechac do siostry. ktos ze zdolnosciami plastycznymi.... stawiam na Tereske ;-))
![]() |
#2539 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() MAMA- w materiałach jest wszystko co potrzebne do budowy: piasek, pustaki, okna, drzwi, farba, gwożdzie, pędzle i cała reszta. Są też elementy wyposażenia- szafki, krzesła, półki, stoły i jeszcze 100 innych rzeczy. Jak nikt inny tego nie przetłumaczy to zrobię to jutro albo w najbliższym czasie. Nie obiecuję tylko, że to wszystko policzę- na to nie ma szans Tłumaczenie wysłane do MAMY. Może dojdzie................. oj, będziecie mieli co czytać. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2540 |
Zakorzenienie
|
doszło tłumaczenie
![]() Szanowni Państwo. Jestem siostrą zakonną, należącą do kongregacji Kościoła Katolickiego, a jednocześnie pielęgniarką mieszkającą w Mpanshya. Niezależnie od mojej pracy jako pielęgniarka, pracuję też w klinice ART, gdzie zobaczyłam jakie spustoszenie czyni pandemia HIV. W 2002 roku został powołany program pomocy osieroconym dzieciom, które straciły rodziców w wyniku HIV. Pomimo, ze program objął tylko dzieci pacjentów przebywających w klinice, w bardzo krótkim czasie zarejestrowaliśmy 250 sierot. Pozyskaliśmy sponsorów z krajów europejskich do pomocy finansowej. Pomagają oni w opłacie czesnego za szkołę, mundurków i zabezpieczeniu podstawowych potrzeb dzieci. Niezależnie od wymienionej wyżej grupy, jest jeszcze 100 dzieci wspieranych przez CHAZ. Do podtrzymywania i wspierania Programu Sierocego włączona jest lokalna społeczność-opiekunowie dzieci. Uzyskują oni jakieś dochody poprzez uprawianie kukurydzy, orzeszków ziemnych, warzyw i odnoszą w tej dziedzinie sukcesy. W trakcie naszej pracy zauważamy, że liczba sierot ciągle wzrasta. Coraz więcej dzieci potrzebuje pomocy. Najbardziej potrzebującą pomocy grupą są dzieci z pre-ART i Art oraz dzieci rodziców przebywających w klinice ART. W tej chwili jest to 29 dzieci. Prowadzimy PMTCT /terapia lekami/ dla kobiet w ciąży aby zredukować nowe przypadki zachorowań. Chcielibyśmy rozszerzyć naszą opiekę. Szczególnie zależy nam na polepszeniu programu żywieniowego i zdrowotnego jako całości. W załączniku znajduje się szczegółowy opis naszego projektu uwzględniający cele, metody i potrzebne środki finansowe, dzięki którym możemy pomóc dzieciom godnie żyć w zdrowym środowisku. Proszę o kontakt w sprawie jakichkolwiek dodatkowych informacji. Będzie mi bardzo miło móc zorganizować Wasz przyjazd, abyście mogli zobaczyć co zrobiliśmy dotychczas. St. Luka’s Mission Hospital jest w rejonie Mpanshya i mieści się w okręgu Chongwe w prowincji Lusaka, Zambia. Jest to teren rolniczy, sięgający 200 km na wschód od Lusaki i 165 km na wschód od Chongwe. Jest to jedyny szpital okręgu Chongwe i obsługuje około 190.000 mieszkańców regionu. Odgrywa bardzo ważną rolę w opiece zdrowotnej i rozwoju społeczności Mpanshya i okolicznych wiosek. 28 wiejskich i lokalnych ośrodków zdrowia odsyła pacjentów do St. Luka’s Hospital z całego dystryktu Chongwe. W ciągu kilku lat, widzę jak pandemia HIV/ AIDS wpływa na ludzi w naszym regionie. W ciągu kilku ostatnich lat liczba sierot ciągle wzrasta a wiele następnych rodzin jest zagrożonych. ROK ZACHOROWANIA ZGONY 2005 3954 26 2006 4864 54 2007 /I-X/ 5795 39 W tym roku odnotowaliśmy ogromny wzrost zachorowań. W tej chwili mamy 107 matek, które przeszły przez klinikę położniczą i są HIV pozytywne, a więc stanowią realne zagrożenie dla swoich nienarodzonych jeszcze dzieci. Udzieliliśmy konsultacji na temat zagrożenia zarażeniem oraz przedstawiliśmy sposoby karmienia niemowląt aby uchronić dziecko przed chorobą. Mamy 13 dzieci w klinice i 16 zarejestrowanych w stanie przed-hospicyjnym. Przewidujemy, że ponad 100 dzieci trzeba będzie objąć opieką kliniki w przyszłym roku. W związku z sytuacją z 2002 roku, przygotowany został specjalny program aby pomagać dzieciom osieroconym przez HIV/ AIDS /Program Sierocy/. Pomimo, że programem objęto tylko dzieci pacjentów naszej kliniki i ich rodziny - bardzo szybko zarejestrowaliśmy prawie 250 sierot. Pozyskaliśmy sponsorów z krajów europejskich do pomocy finansowej w opłacaniu szkoły, mundurków i innych podstawowych potrzeb dzieci. Niezależnie od tego programu, jest jeszcze grupa 100 dzieci wspomaganych przez CHAZ. Również opiekunowie dzieci wspomagają program poprzez uprawę kukurydzy, orzeszków i warzyw. W ten sposób poprawiają swoją sytuację materialną. Widzimy, że grupa osieroconych dzieci ciągle rośnie. Coraz więcej dzieci wymaga pomocy. Potrzebują one dodatkowego jedzenia. Odkryliśmy, ze jedzenie dawane dzieciom jest zjadane przez całą rodzinę i po dwóch dniach dzieci znowu przychodzą głodne. Dzieci nie dostają żadnego jedzenia gdy idą do szkoły. 1)pływa to negatywnie na ich ogólny stan zdrowia. Kiedy przychodzą na badania do kliniki, widzimy, że są niedożywione a ich ogólny stan też nie jest dobry. POTRZEBY TRANSPORT-jest podstawową potrzebą, ponieważ nasza działalność obejmuje bardzo rozległy teren. Wizyty u dzieci odbywają się tylko raz w miesiącu z uwagi na ogromne odległości. BRAK PEŁNOWARTOŚCIWEGO POŻYWIENIA DZIADKOWIE SĄ JEDYNYMI OPIEKUNAMI osieroconych dzieci OCZEKIWANIA 1. Zmniejszenie niedożywienia wśród dzieci 2. Zmniejszenie śmiertelności poprzez właściwe odżywianie i należytą opiekę -zapewnienie codziennego posiłku /dzieci w ART. I pre- ART/ -konsultacje dietetyczne i medyczne /przyjmowanie leków/ 3. Ograniczenie rozprzestrzeniania się HIV/ AIDS poprzez kampanię ostrzegawczą- VCT i PMTCT 4. Zwiększenie udziału społeczności lokalnej w opiece nad dziećmi, szczególnie sierotami i dziećmi zagrożonymi zachorowaniem. 5. Prowadzenie konsultacji dla dzieci wykorzystywanych- pokój do konsultacji. 6. Pomoc dzieciom w nauce poprzez urządzenie czytelni, klasy, pokoju zabaw. ZASPOKOJENIE TYCH POTRZEB WYMAGA 1. Budynku z następującymi pomieszczeniami: -pokój konsultacyjny dla dzieci, -pokój zabaw, -czytelnia -pomieszczenie gospodarcze -klasa -duża weranda z wbudowanym stołem i taboretami -pompa wodna obsługiwana baterią słoneczną -system słoneczny do umożliwienia pracy radia, TV, video -meble 2. RUTF – do zabezpieczenia programu żywieniowego dla dzieci. WKŁAD LOKALNEJ SPOŁECZNOŚCI - uprawa warzyw wykorzystywanych do przyrządzania pełnowartościowych posiłków SPONSORZY PROGRAMU -zabezpieczenie wynagrodzenia za pracę kucharki OCZEKIWANE REZULTATY - poprawa stanu zdrowia dzieci /dzięki programowi żywieniowemu/ -zwiększenie liczby należących do ARV -poprawianie świadomości na temat życia codziennego osób zarażonych HIV -zmniejszenie umieralności wśród dzieci - włączenie lokalnej społeczności do opieki nad wszystkimi dziećmi DODATKOWE KORZYŚCI -członkowie społeczności będą uczyć się jak dbać o rodzinę, szczególnie jeśli jej członkowie są zarażeni HIV -będą uczyć się jak ważna jest uprawa pełnowartościowych roślin -rodziny i społeczności będą mogły pracować wspólnie i pomagać sobie wzajemnie w sytuacjach zagrożenia /szczególnie jeśli chodzi o dzieci/ -zarażone dzieci w hospicjum będą żyły dłużej dzięki zbilansowanej diecie -dzięki zabawie i nauce dzieci będą mogły jednocześnie uczyć się i poprawiać swoją kondycję zdrowotną SPRAWDZANIE I OCENA W końcu każdego miesiąca będzie dokonywana ocena dzieci. Będzie kontrolowana i sprawdzana ich waga i ogólny stan zdrowotny od chwili objęcia dożywianiem. Będą sporządzane kwartalne raporty. OBSZAR PROJEKTU: Mpanshya, ART., przyległa okolica -sieroty i dzieci zagrożone, -dzieci w ART. I pre-ART., -dotknięte rodziny, -cała społeczność lokalna, CZAS TRWANIA PROJEKTU Styczeń 2008 – styczeń 2009 czy ktos jutro jedze przez Katowice do CHorzowa? i ma 2 wolne miejsca? ok. 14,00 ? to bardzo prosze o kontakt ![]()
#2541 |
Raczkowanie
|
hej
![]() Witam nowych forumowiczów ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Straszne to o HIV :/ Aż się wierzyć nie chce... ![]()
" Ciało odchodzi, serce nie ma nóg... " ( Lud Tsonga ) " Jeżeli marzy tylko jeden człowiek Pozostanie to tylko marzeniem Jeżeli będziemy marzyć wszyscy razem Będzie to już początek nowej rzeczywistości... " : ) |
![]() ![]() |
![]() |
#2542 |
Raczkowanie
|
Witam Wszystkich,
dzisiaj nie dam rady rozmawiać, dużo pracy no i jeszcze przygotowania do świąt... ![]() Norton, przepraszam, nie mam szans jutro jechać, choć bardzo chcę, w pon jadę do warszawy służb. i nie mam zrobionych materiałów dla 200 osób, jeszcze raz przepraszam Pozdrawiam Wszystkich |
![]() ![]() |
![]() |
#2543 |
Raczkowanie
|
Przetłumaczyłem. przeliczyłem, jak sprawdzę to wkleję.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2544 |
Wtajemniczenie
|
Boguś o ile się nie myle to w połowie stycznia? najbardziej kompetentna jest tu MAMA wiec niech ona sie wypowie. ale nawet do tego stycznia szybko zleci
![]() ![]() ![]() a wybralas plec i wiek czy to ma byc w 100% przeznaczenie? ![]() Seona beautyb mozna wpisac na liste ![]()
#2545 |
Zakorzenienie
|
szklaneczka ????
#2546 |
Wtajemniczenie
|
to nick z grona, tu sie nie wypowiadala jeszcze. Magda (nazwiska nie znam, mozliwe, ze na K.)
oo widze, ze pajacyk ma sie dobrze ![]()
#2547 |
Przyczajenie
|
Drogie Panie!
Chciałabym sie dowiedzieć, czy można adoptować jakiegoś skarba z Zambii ? Bo podjęłam decyzje z rodzicami i chcę pomóc ![]() A może macie jeszcze linki, do innych stron z adopcjami na odległość ![]()
#2548 |
Raczkowanie
|
Wklejam zestawienie materiałów jako pdf - inaczej nie umię. Jak ktoś chce to mogę przesłać w excelu. Przyjmowałem 1$=3800 kwacha i 1$ = 2,50 zł.
Jak ktoś zna lepiej angielski i może mnie poprawić to niech to zrobi. |
![]() ![]() |
![]() |
#2549 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
wklejam e-mail od siostry rano był taki wesoły, teraz mniej ![]() niestety to ciagle kropla w morzu to co robimy ... w tym roku mamy 29 bo byl duzy nacisk aby jak najwiecej dac doroslych na ARV leczenie w przyszlym roku musimy dac rade dac na ARV 100 dzieci - to polecenie przychodzi odgornie z Ministerstwa zdrowia.Wiadomo liczba chorych na AIDS nie maleje tylko rosnie drastycznie,W tym roku oprocz wtorku gdzie w Mpanshyi przyjmujemy chorych i wydajemy im leki ARV dojezdzalismy dodatkowo do 4 stacji-odleglych wiosek zeby dotrzec do jaknajwiekszej liczby chorych,w tym roku zwiekszymy do 6 stacji -tez odgorna prosba bo ludzie umieraja i nie maja dostepu do tych lekow i opieki medycznej. Obecnie malych sierotek ktore mam na mleczku jest 8.Ta osma dolaczyla wczoraj.Przyniosla ja babcia z bardzo daleka,szla 3 dni przez gory,ur.7 lipca a 9 lipca zmarla Mamusia,z relacji Babci widac ze najprawdopodobnie sie wykrwawila a tam do nich ambulansem sie nie dojedzie,Wziela pod opieke malenstw ciocia ,ktora tez miala male dzieciatko,przyniosla je teraz do babci bo nie daje rady wykarmic dwojki malenstw,Dziecko jest w oplakanym stanie-ma prawie 5 miesiecy a wazy 3,5 kg.Mam mleczko ,butelki ze smoczkiem,ubranka i pieluszki,a maluska ciagnie mleczko ze az radosc patrzec-jest mocna ,przezyje./teraz przy tych pieniazkach to nawet grysik kupuje zeby szybko rosly/ Bardzo Wam dziekuje za to ze mamy im co dac jesc i ubrac te malenkie dzieciatka. Te sierotki ktore byly na mleczku a juz nie potrzebuja na nim byc bo moga juz wszystko jesc to mam ich 14-zwykle prosze aby co drugi miesiac przyszly zeby jeszcze sprawdzic im wage ,zobaczyc stan zdrowia i dac im jeszcze cos z zywnosci. Zycze milego spotkania jutro,prosze b.goraco usciskac ode mnie s.Franciszke i b.serdecznie Wszystkich pozdrowic-bede sie z Wami laczyc duchowo. S.Jozefa
![]() |
#2550 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Anastazją. Annee sie nie odezwała, a Big zachorowała. Do jutr No ten drugi post rzeczywiście nie jest (nie wiem jak to powiedzieć) budujący. Aga Zerknąłem na mapkę Chorzowa i wygląda to tak, że trzeba z Katowic centrum pojechać tramwajem czy autobusem na Bytom ul Katowicką i wysiąść przy Hucie Kościuszko na skrzyżowaniu z ul. 3 Maja. Wejść w 3 Maja i trzecia przecznica w prawo to jest Karola Miarki. Wcześniej jeszcze miniemy kościół gdzie prawdopodobnie mieszka siostra Franciszka i nie zaszkodzi spytać o Nią na plebani. Na razie.
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2007-12-15 o 22:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:02.