Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-04, 21:50   #3421
lady13woe
Raczkowanie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

AMB ma farby
można dostać na evergreen.pl
Stary 2010-04-06, 08:47   #3422
noelia007
Raczkowanie

a Ziaja? jak myślicie?
Stary 2010-04-06, 22:37   #3423
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez noelia007 Pokaż wiadomość
a Ziaja? jak myślicie?
Ziaja nie testuje, była o tym mowa 11 postów wyżej
Tu nasza lista https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287

Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium!
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318
teteesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-07, 10:39   #3424
tygrysia
Rozeznanie

Słuchajcie, ostatnio kupiłam pastę do zębów firmy DABUR i jest na opakowaniu informacja: "Product not tested on animals" oraz, że nadaje się dla wegetarian. Widziałam 3 pasty tej firmy i na każdej były ww. info - chodzi mi o takie pasty: http://www.dabur.pl/pasta-do-zebow-z-tulasi-bez-fluoru
Nie wiem jak z innymi produktami.
Stary 2010-04-07, 12:30   #3425
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tygrysia Pokaż wiadomość
Słuchajcie, ostatnio kupiłam pastę do zębów firmy DABUR i jest na opakowaniu informacja: "Product not tested on animals" oraz, że nadaje się dla wegetarian. Widziałam 3 pasty tej firmy i na każdej były ww. info - chodzi mi o takie pasty: http://www.dabur.pl/pasta-do-zebow-z-tulasi-bez-fluoru
Nie wiem jak z innymi produktami.
A gdzie kupiłaś tą paste? w sklepie czy aptece? próbowałas już ją?
Kojarze to opakowanie tylko nie wiem skąd

Stary 2010-04-07, 13:03   #3426
tygrysia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez teteesia Pokaż wiadomość
A gdzie kupiłaś tą paste? w sklepie czy aptece? próbowałas już ją?
Kojarze to opakowanie tylko nie wiem skąd
Pastę kupiłam w sklepie indyiskim little india Aktualnie używam tej z bazylią (niebieskie opakowanie) i jestem mile zaskoczona. Bardzo dobrze się pieni, nie należy jej za dużo brać na szczoteczkę w związku z tym , ma przyjemny smak, moje dziąsła bardzo dobrze po niej się czują a zęby mam jakby bielsze (ale to może moje wrażenie).
Stary 2010-04-07, 18:25   #3427
lady13woe
Raczkowanie

Na liście macie Chanel i Dior-przecież głośno było o ich praktykach.
Stary 2010-04-07, 19:56   #3428
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lady13woe Pokaż wiadomość
Na liście macie Chanel i Dior-przecież głośno było o ich praktykach.
Co do Diora to pisze na liście: nie testuje ale ma futra, a lista jest podzielona na testujące i nie testujące więc jest w nietestującej ale jest uwzględnione, że promuje futra. A Chanel jak szukam wszędzie wszyscy piszą, że nie testuje produktow/kosmetyków, ale to że do ciuchów używa zwierzątek to chyba wszyscy wiedzą. Więc to czy będzie na zielonej czy czerwonej jest dylematem bo z jednej strony nie testuje, a z drugiej produkuje futra i skórzane rzeczy.
Jeśli masz jakieś info o firmach to wklej je albo linka, chętnie poczytam i pewno nie tylko ja bo wszyscy tu tworzymy listy, jeśli sa jakieś zastrzeżenia to jestem otwarta na poprawki w liście.

---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

Zaprenumerowałam sobie pismo ekologiczne i jest troche info o kosmetyjkach i tak:
1. YVES ROCHER poświęcone jest dwie strony jakie to jest ekologincze, pisze również ze "żadne zwierze nie zostało wykorzystane do produkcji naszych kosmetyków" a my mamy z minusikiem więc trzeba zmienić.
2. W konkursie były do wygrania kosmetyki MAC to pewno tez nie testują.
3. Reklamują Primavika (Gulasz Weguś mają hehe ).
4. Orzechy piorące chyba wszyscy znamy.
5. Ekologiczna marka SODOSAN: pranie, zmywanie, sprzątanie, mydła - w sklepach i na stronie dostępne.
6. To mnie zaciekawiło - CRISPY natural (mają m.in. chrupiące plasterki marchwiowe o samku papryki ).
7. FEMI kosmetyki ekologiczne Boutique (niestety sprzedaż wysyłkowa).
8. Tak myśle, że te kosmetyki co polecają to są w 100%, że nie są testowane na zwierzętach i nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, a tu są: Yves Rocher, Flos-Lek, Delia, Perfecta, Diaderma, Naturalis, Synesis, Barwa, Femi, Produkty Naturalne, Ava Laboratorium, Yoskine, Florame, Nuxe, Lavera, Natura Officinalis, Dr.Hauschka.
9. Piszą: "polecamy także wege kosmetyki i środki czystości nietestowane na zwierzętach znanych firm, tj. Himalaya Herbals, Jason, Kiss my Face, Ecover, Freeman, Polin - myslię ze do nich mozna spokojnie dodać gwiazdkę.
10. Certyfikaty ekologiczne posiada Gold drop - w sklekach dostępne środki czystości .
11. Reklamują Welede.
12. Ekologiczne wino Aronica dostępne w Makro, Carrefour, Piotr i Paweł i innych.
13. "Alternatywa dla tranu... Omegamed Vegetarian".

Piszą co stanowi o tym by kosmetyk był eko m.in. nie jest testowany na zwierzętach i nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, więc pewno wszystkim w/w produktom można dać niebieską gwiazdkę.
Jak pojawi się nowy numer i bedą nowe info to napisze

W gazetce był link http://www.greenpeace.pl/kitkat/ można sobie zobaczyć, cóż znowu wymyśliło Nestle, po prawej jest petycja do podpisania. Już sie w głowie nie mieści to wszystko

Stary 2010-04-09, 15:34   #3429
lady13woe
Raczkowanie

poszukam chanel i diora bo gdzieś to miałam o nich artykuły wydrukowane.
Yves Rocher niech pozostanie z minusem-ma żelatyne w tabletkach(mama moja je kupowała)
A Himalaya ma kosmetyki wegańskie i nietestowane, ale było coś, że w kapsułkach od lekarstw jest żelatyna.
Jeszcze jedno pytanie-H&M jest naprawdę cruelty free? W jakim poście moge znaleźć ich zapewnienie czy coś? Mają naprawde sympatyczne kosmetyki i nigdy bym nie pomyślała, że są ok.

Jaką gazetkę prenumerujesz?
Stary 2010-04-09, 16:55   #3430
rula
Raczkowanie

Podobno Nestle od jakiegoś czasu nie prowadzi już współpracy z Sinar Mas. Nestle nie jest w stanie kontrolować wszystkich pośredników, dostawców i firm. Nestle kupuje olej od Cargill a on kupuje od Sinar Mars. Nestle twierdzą że olej palmowy pochodzi ze zrównoważonego rolnictwa. Było o tym z rozmowie z Januszem Waissem w radiu Zet - "Dzwonie do Pani/Pana w bardzo nietypowej sprawie", chyba na początku tygodnia.
http://www.radiozet.pl/Programy/Dzwo...ypowej-sprawie

rula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 17:56   #3431
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
poszukam chanel i diora bo gdzieś to miałam o nich artykuły wydrukowane.
Yves Rocher niech pozostanie z minusem-ma żelatyne w tabletkach(mama moja je kupowała)
A Himalaya ma kosmetyki wegańskie i nietestowane, ale było coś, że w kapsułkach od lekarstw jest żelatyna.
Jeszcze jedno pytanie-H&M jest naprawdę cruelty free? W jakim poście moge znaleźć ich zapewnienie czy coś? Mają naprawde sympatyczne kosmetyki i nigdy bym nie pomyślała, że są ok.

Jaką gazetkę prenumerujesz?
H&M: "brak futer naturalnych w kolekcjach, wybór obuwia z etycznej skóry, kolekcje z bawełny ekologicznej". Są na kilku listach firm, które nie używają naturalnych futer. A co do kosmetyków nigdzie nie widziałam, trzeba będzie zanaczyć w liście, że tyczy się to ubrań.
Ciekawe z tą żelatyną można do nich napisać o tym bo to przecież pochodzenia zwierzęcego.
Prenumeruje 'e!stilo'.

Cytat:
Napisane przez rula Pokaż wiadomość
Podobno Nestle od jakiegoś czasu nie prowadzi już współpracy z Sinar Mas. Nestle nie jest w stanie kontrolować wszystkich pośredników, dostawców i firm. Nestle kupuje olej od Cargill a on kupuje od Sinar Mars. Nestle twierdzą że olej palmowy pochodzi ze zrównoważonego rolnictwa. Było o tym z rozmowie z Januszem Waissem w radiu Zet - "Dzwonie do Pani/Pana w bardzo nietypowej sprawie", chyba na początku tygodnia.
http://www.radiozet.pl/Programy/Dzwo...ypowej-sprawie

Eee... masło maślane z tej audycji, kobitka z Nestle mówi to co wygodne dla firmy, twierdzi że "nie są w stanie kontrolować dostawców", wszystko nie ich wina, oni tylko kupują od kogoś. Moim zdaniem nie ma sie co nawet nad tym zastanawiać i tak sa na czerwonej liście, teraz tylko potwierdza to że słusznie się tam znajdują.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-09, 19:00   #3432
lady13woe
Raczkowanie

tzn. chodzi mi o kosmetyki. Pisali, że nie testują?
Stary 2010-04-09, 21:10   #3433
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
tzn. chodzi mi o kosmetyki. Pisali, że nie testują?

Kto pisał? bo nie kapuje.
Jeśli Ci chodzi o H&M to pisałam, ze wiem tylko o ciuchach, bo korzystałam z list przyjaznych firm i tam pisało to co juz zacytowałam wcześniej o tych futrach, o kosmetykach nic tam nie pisze.

Edytowane przez teteesia
Czas edycji: 2010-04-09 o 21:37
Stary 2010-04-10, 12:14   #3434
rula
Raczkowanie

teteesia przecież ja nie bronie Nestle, no co ty. Oni zawsze będą się bronić nawet jak wina będzie oczywista. Kobieta odpowiadała na konkretne pytania, a z audycji wiem więcej niż z linku greenpeace który strzelił hasło "Nestle kupuje olej firmowy od firm niszczących lasy deszczowe".

Mam pytanie, czy możecie mi polecić jakieś wypróbowane ekologiczne farby do włosów ale inne niż Logona i Sante roślinne źle trzymają mi się na włosach .
Stary 2010-04-10, 12:24   #3435
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rula Pokaż wiadomość
teteesia przecież ja nie bronie Nestle, no co ty. Oni zawsze będą się bronić nawet jak wina będzie oczywista. Kobieta odpowiadała na konkretne pytania, a z audycji wiem więcej niż z linku greenpeace który strzelił hasło "Nestle kupuje olej firmowy od firm niszczących lasy deszczowe".

Mam pytanie, czy możecie mi polecić jakieś wypróbowane ekologiczne farby do włosów ale inne niż Logona i Sante roślinne źle trzymają mi się na włosach .
Ja wiem, że ich nie bronisz, ja poprostu wypowiedziałam swoje zdanie co do audycji - że Nestle stanowczo mówie "nie" bez względu czy teraz kupowaliby czy nie. Będą się bronić nawet jakby byli winni, a bardzo prawdopodobne, że są. Nawet jakby teraz nie kupowali to kiedyś to robili.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-11, 09:48   #3436
anna3101
Raczkowanie

Cześć dziewczyny,

Oto odpowiedź od Pharmeny.. Niestety, do czarnej listy.

Wrigley (gumy do żucia, drażetki) też powinna tam pójść - należy do Mars.

Przepraszam za setny raz zadawane pytanie - ale czy komuś być może coś odpowiedziała Joanna? Ja na razie powstrzymuję się z kupowaniem tych kosmetyków.

Witam,

Pragnąc odpowiedzieć na Pani zapytanie chciałabym poinformować, że firma Pharmena nie testuje ani swojej substancji czynnej, ani swoich preparatów na zwierzętach i nie zleca takich działań firmom zewnętrznym. Jeżeli chodzi o składniki - niestety nie posiadam takiej wiedzy w odniesieniu do wszytskich składników. Producenci surowców do kosmetyków nie podają takich informacji w kartach charakterystyk.
Pytając o składniki pochodzenia odzwierzęcego jakie surowce ma Pani na myśli - proszę o podanie skłądników, a udzielę informacji, czy posiadamy je w składach naszych produktów.

Pozdrawiam serdecznie,
anna3101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-12, 14:05   #3437
kasiaskolar
Przyczajenie

Witam

Jestem 'nowa' na forum
Ostatnio zainteresowałam się tematem firm, które nie testują na zwierzętach swoich produktów. Cóż... aż wstyd się przyznać w jakiej nieświadomości żyłam!! Po przeczytaniu większości postów i przejrzeniu przyjaznych list jestem w szoku! Czuję się jak w pułapce... Nigdy nie przypuszczałabym, że np. Milka czy polski Wedel mogą być niebezpieczne..
Myślę sobie teraz 'jak żyć?'?? Wiem, że to mocno egzystencjalne pytanie, jednakże takie mi się po prostu nasuwa.. Żyjemy w tak cywilizowanym świecie. Rozwój technologiczny non stop posuwa się do przodu? Ale dlaczego nie idzie za tym rozwój naszej empatii dla natury?

Z tego co wywnioskowałam największy problem jest z produktami spożywczymi, które są pośrednikami konsumpcyjnych molochów.

I jeszcze taka jedna refleksja mi się nasuwa.. Mianowicie, że bycie w pełni eco jest mocno utrudnione. Oczywiście ten trud się opłaca Jednakże co w sytuacjach kiedy idziesz ze znajomymi do baru? Kupujesz sałatkę, cokolwiek do jedzenia? Mleko do kawy.. Naprawdę trzeba mieć się mocno na baczności..

To tyle z moich uzewnętrznień Musiałam to z siebie wyrzucić

Pozdrawiam Was wszystkich - robicie tu kawał dobrej roboty!!

Edytowane przez kasiaskolar
Czas edycji: 2010-04-12 o 14:07
kasiaskolar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 08:10   #3438
anna3101
Raczkowanie

Kasiu,

Cieszę się, że przyłączyłaś do nas Na początku może być trudno, ale z czasem przyzwyczajasz się do dokładnego sprawdzenia wszystkiego, co kupujesz. To prawda, że raptem ponad połowa produktów, które wcześniej kupowałaś, są na czarnej liście, ale nie ma rzeczy (i firm) niezastąpionych Wręcz przeciwnie - od tego czasu, co zaprzestałam kupowanie tych wszystkich Nestle, Unilever, L'Oreal i reszty, odkrywam coraz więcej ciekawych, bardziej przyjaznych zwierzętom i ziemi firm.

Powodzenia!

Pozdrawiam,
Ania
Stary 2010-04-13, 15:02   #3439
lady13woe
Raczkowanie

czy nie wiadomo czy H&M testują...
ja do nich pisałam i kilka razy na różne maile bo takiego konkretnego jednego nigdy nie znalazłam i nikt nie odpisał-a szkoda. Ale będę dalej się starać uzyskać od nich odpowiedź, jak będzie coś wiadomo to napisze.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-14, 07:47   #3440
VeiN
Raczkowanie

hey dziewczyny zastanawiam sie ostatnio co z takimi firmami ktore sprzedaja niby prawdziwe perfumy znanych firm ale np zaperfumowane w 20%....czy oni naprawde maja prawdziwe perfumy tylko "rozwodnione" czy po prostu komponuja bardzo podobne zapachy ?....spotkalyscie sie z czyms takim? bo wlasnie sie zastanawiam nad kupnem perfumy z takiej "firmy" gdyz kolezanka jest konsultantka ale pomyslalam ze wlasciwie nie mam pewnosci nawet kupujac perfume znanej marki ktora nie testuje....jesli wiecie cos na ten temat to dajcie znac. Bo raczej ciezko bedzie sie z nimi skontaktowac chociaz jak spotkam ta kolezanke to jej popytam ale szczerze watpie ze bedzie wiedziala
VeiN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-15, 10:01   #3441
rula
Raczkowanie

Wszystkie znane marki testują składniki perfum na zwierzętach. Kup sobie lepiej Avon albo Oriflame mają wody toaletowe bardzo tanie i w ostateczności niektóre znośne zapachy. Ja wychodze z założenia, że lepiej nie używać prefum jak ma się dziadostwo kupować. Co do wody perfumowanej 100% nie testowane są L'Occitane ale drogie, maja też wody toaletowe troche tańsze. Znajdziesz na alejka.pl
Stary 2010-04-15, 17:24   #3442
black-bubu
Zakorzenienie

z tego co wyczytałam na internecie a perfum nie testuje Moshino

black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-15, 19:46   #3443
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez black-bubu Pokaż wiadomość
z tego co wyczytałam na internecie a perfum nie testuje Moshino
Moschino już mamy na zielonej
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-16, 20:20   #3444
kasiaskolar
Przyczajenie

Dobry wieczór wszystkim

Zapewne wątek był już poruszany..a mianowicie chodzi mi o pasty do zębów. Szukam pasty Ziajii w Lublinie, ale jak na razie bez rezultatów.. czy pasty typu Elmex czy Sensodyne są bezpieczne?
Proszę o odpowiedź lub pokierowanie na właściwą stronę forum
pozdrawiam
Stary 2010-04-17, 13:56   #3445
VeiN
Raczkowanie

tak wiem tylko chodzi mi o to ze ta firma (jest niemiecka albo francuska nie pamietam...) komponuje zapachy po prostu bardzo podobne do tych znanych i wlasnie sie zastanawiam czy testuja. Moze jak w koncu sie dowiem jak sie nazywaja to sprobuje do nich napisac ...
VeiN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 16:06   #3446
tofina
Raczkowanie

Co do past to elmex i sensodyne należa do testujacych, z tych dostepnych w sklepach wydaje mi sie ze nie testuja przynajmniej nie naleza do tych firm: lacalut, Biodent i Clinomyn
tofina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 07:37   #3447
anna3101
Raczkowanie

Elgydium - pasta i płyn, jest prawie wszędzie dostępna (w aptekach na pewno), producent Pierre Fabre - a więc nie testowana.
Stary 2010-04-20, 11:15   #3448
kasiaskolar
Przyczajenie

Dziękuję za wskazówki
Stary 2010-04-25, 22:36   #3449
czarnalukrecja
Przyczajenie

Chciałam zapytac was dziewczyny czy firma BARWA testuje?? nie znalazłam jej na żadnej z list i sie nie orientuje,a produkuje duzo przydatnych rzeczy
czarnalukrecja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-26, 09:50   #3450
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czarnalukrecja Pokaż wiadomość
Chciałam zapytac was dziewczyny czy firma BARWA testuje?? nie znalazłam jej na żadnej z list i sie nie orientuje,a produkuje duzo przydatnych rzeczy
http://www.barwa.com.pl/_pl/o_firmie.php na stronie piszą, że nie testują, nie wiadomo jak to jest ze skladnikami, hmm ale skoro są tacy ekologiczni: "przyjazne dla skóry i środowiska naturalnego, ulegają biodegradacji" to myśle, że nie testują wogóle bo jak to by było, że dbaja o środowisko, a by testowali na zwierzętach to nie pasuje jakoś mi

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości