|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3541 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Cytat:
Dzieki za link ![]()
![]() |
#3542 |
Raczkowanie
|
Ja tez bylam zaskoczona ze np logona, lavera maja minusy a przeciez posiadaja certyfikat BDIH, tym bardziej ze znalazlam w internecie taka informacje, że "LOGONA nie prowadzi testów na zwierzętach, nie stosuje też żadnych substancji pochodzących z martwych zwierząt. Wszystkie produkty są pakowane oszczędnie w ekologiczne materiały, które nadają się do powtórnej przeróbki", wiec nie posiadaja produkty skladnikow odzwierzecych, poza tym na opakowaniach firmy lavera jest znaczek Vegan. Wiec dla mnie powinny miec gwiazdke, ale moze ktos ma wieksza wiedze na ten temat, to niech mnie wyprowadzi z bledu
---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Poza tym znalazłam że w kryteriach certyfikatu BDIH jest "zakaz stosowania surowców pochodzących od martwych zwierząt (np. olej żółwi, olej z norki, tłuszcz z świstaka, kolagen zwierzęcy)" |
![]() ![]() |
![]() |
#3543 |
Rozeznanie
|
Też mi to wpadło w oko i sie zastanawiałam, juz nie pamiętam skąd te informacje były. Narazie poprawiłam na gwiazdki. Jakby ktoś coś wiedział to piszcie
![]() Hmm... tak sobie mysle, że może ten ceryfikat przyznaje sie konkretnym produktom, a nie całej firmie? Znalazłam takie coś: http://kontrollierte-naturkosmetik.d..._cosmetics.htm niby te wszystkie firmy miałyby nie testować i nie używać składników pochodzenia zwierzęcego? I jeszcze jedno mnie zastanawia "BDIH jest stowarzyszeniem działającym w Niemczech. Również kładzie duzy nacisk na naturalny i ekologiczny skład kosmetyków. Aby uzyskać certyfikat tego stowarzyszenia – co najmniej 60% produktów oferowanych przez określonego producenta musi spełniać stawiane przez BDIH wymogi. Do tej pory certyfikat przyznano 2000 produktów wytwarzanych przez 50 producentów. Certyfikat BDIH posiadają między innymi: Anne Lind, Dr. Hauschka, Lavera, Logona, /martina Gebhart , Provida Organics, Sante, Tautropfen, Weleda. Oto podstawowe kryteria stawiane producentom ubiegającym się o przyznanie certyfikatów Ecocert i BDIH: - wykorzystanie w co najmniej 95% surowców naturalnych , a w minimum 50% pochodzących ze źródeł ekologicznych; - zakaz wykorzystywania GMO (surowców z roślin modyfikowanych genetycznie); - zakaz używania pochodnych ropy naftowej tj: parafina, olej mineralny, sylikony; - zakaz stosowania konserwantów, detergentów i emulgatorów syntetycznych; - zakaz wykorzystywania sztucznych barwników i środków zapachowych; - opakowanie kosmetyku musi być ekologiczne – ulegające biodegradacji lub nadające się do przetworzenia." Czyli nie wszystkie kosmetyki tych firm są eko ? i może też nie wszystkie nie musza nie zawierać skladnikow odzwierzęcych? ![]() Nie kapuje ![]() EDIT: Poszperałam troche w necie i podobno ten cały BDIH to pic na wodę, bo wystarczy, jak już wczesniej napisałam, żeby firma spełniała warunki w 60% swoich produktów i cała będzie eko, a nie idzie za tym, że wszystkie produkty ma ekologiczne. Piszą też dziewczyny, że bardziej ufne są certyfikaty COCERT, które przyznawane są produktom ekologicznym, nie całej firmie. Więc jak to jest?
pomóż ![]() http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318 Edytowane przez teteesia Czas edycji: 2010-05-31 o 16:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#3544 |
Raczkowanie
|
To juz nawet certyfikatom nie mozna ufac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3545 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakoś nie wierzę, że po dobroci wolne i dzikie wiewiórki dają sobie obciąć kosmyczek za orzeszki np. ![]() Tak a propo's znalezienie pędzla do pudru z syntetycznego włosia jest niełatwe. Trochę się natrudziłam. Mam pytanie ; czy ktoś się zetknął z informacją jak Bielenda uzyskuje kwas hialuronowy? (zwykle z tkanek zwierzęcych, albo drogą fermentacji bakteryjnej i ponoć syntetycznie można) No i ten kawior w kremie?? Jakiś czas temu się wstrzymałam od kupowania B., ale chętnie bym sobie rozwiała wątpliwości, bo ogolnie firma wydaje mi się sympatyczna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3546 |
Raczkowanie
|
moglabys napisac zrodlo skad masz takie informacje, ze maja w ofercie pedzle z wlosia wiewiorki? bo korzystalam z przeroznych sklepow oraz szukałam w internecie i znalazlam jedynie pędzel do nakladania farb roslinnych
---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- kosztuje 10 zl i nigdzie nie znalazlam informacji ze jest z włosia wiewiorki |
![]() ![]() |
![]() |
#3547 |
Raczkowanie
|
A wiecie cos moze o kosmetykach Alverde?
Sa dostepne w Niemczech. Na kilku z nich widzialam znaczek VEGAN, ale czy to oznacza ze wszystkie ich kosmetyki sa weganskie? Jest to firma produkujaca dla DM-drogerii w Niemczech. aha, aha.....zobaczylam na tej niemieckiej stronie ze sa. mam nadzieje ze to prawda. ![]() Edytowane przez Natol Czas edycji: 2010-05-31 o 20:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#3548 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
pomóż ![]() http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318 Edytowane przez teteesia Czas edycji: 2010-06-01 o 06:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3549 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Byłoby super gdyby okazało się, że rzeczywiście przestali sprzedawać takie produkty, bo kosmetyki mają świetne. edit: Pełna nadziei rzuciłam się sprawdzać w internecie i: wiewiórki faktycznie już zostawili w spokoju, ale teraz mają w ofercie pędzle z kozy. Widać , że ewoluują, ale ja jeszcze poczekam z powrotem do tej firmy. a już się zaczęłam cieszyć.. :-( Ich tonik różany to autentyczna rewelacja. Edytowane przez beata11 Czas edycji: 2010-05-31 o 23:26 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3550 |
Raczkowanie
|
Na jednym z forum wegandzkim wyczytałam, że Lavera używa skwalenu (tłuszcz z wątroby rekina) . Skwalen wystepuje też w ziarnach amarantusa, ale nie zaznaczyli jakiego skwalenu użyli do produkcji kosmetyku. Dopóki sie nie dowiem, nie będę uważać Lavery za cruelty-fee. Będę wdzięczna jak rozwiejecie moje wątpliwości.
Ecover jest bardzo popularą firmą ekologiczną produkującą śroski czystości w 99% produkty organiczne. Nie zawierają żadnych składników zwierzęcych. Co z tego jak toksyczność testuje na krwi królika :/ Naprawdę posiada całą litanię certyfikatów i nagród :/ Myślę, że każda organizacja ma swoje kryteria na podstawie której przyznaje certyfikaty. Jedne są bardziej restrykcyjne inne mniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3551 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
przeczytalam. wiem, ze we wszystkich ich kosemtykach nie ma olejow mineralnych. na niektorych zaznaczone jej ze nie ma skladnikow odzwierzecych. in ie sa tragicznie drogie od 2 do 8 euro. poki nie znajde czegos lepszego to bede sie zaopatywac w nie i w Essence, bo niestety Ives Rocher jest troche drogie...czasem zlapie cos w promocji. A i powaznie zastanowie sie nad kremami i balsamami wlasnej roboty. Jakby ktos chcial przepis to moge podac. ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3552 |
Raczkowanie
|
Może któraś z was wie coś o firmie Venus?? ma np. serie cieni do powiek ingrid cosmetics, szukałam w internecie ale nie figuruje na zadnych listach
|
![]() ![]() |
![]() |
#3553 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy potwierdzacie, że Sephora przynależy do zielonej listy?
Jest u nas na zielono, ale zastanawiam się czy to aktualne. Dawno nic nie pisano o tej firmie....
#3554 |
Raczkowanie
|
szukalam na facebooku grupy takiej jak ta, ale nic nie znalazlam odnosnie kosmetykow
moze zalozymy grupe? tam mozna dotrzec do wiekszej ilosci osob, uswiadomic co nie co....poda bezpieczne firmy itd... |
![]() ![]() |
![]() |
#3555 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#3556 |
Raczkowanie
|
Jesli chodzi o NK to jest taki klub http://nasza-klasa.pl/profile/18824587 ale nie wiem czy on jeszcze funkcjonuje
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Mulen Czas edycji: 2010-06-04 o 00:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#3557 |
Raczkowanie
|
tytul: Nie kupuje kosmetykow testowanych na zwierzetach!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3558 |
Raczkowanie
|
#3559 |
Raczkowanie
|
A mnie dzis tknelo i zaczelam sobie szperac na temat Yves Rocher. Natknelam sie na reklame w jakims numerze e!stilo (ekologiczna gazeta, przyjazna zwierzakom, nie zamieszaja reklam produktow testowanych, nie promuja futer itd).
W reklamie jest zdanie: ' Zadne zwierze nie zostalo wykorzystane do produkcji naszych kosmetykow'. Do kosmetykow tak. Ale co z pedzlami? Na amerykanskiej stronce http://www.yvesrocherusa.com/control...hbxSrc=_Search jest jak wol napisane, ze pedzel kabuki jest z koziego wlosia. Co prawda dodano, ze ze strzyzonego. Ale jednak. Czy ktos wie jak wyglada takie pozyskiwanie wlosia? Czy to sie odbywa podobnie jak strzyzenie owiec? CZy te kozy sa hodowane glownie na te pedzle? (absyrdalne pytanie, wiem) Czy sie je hoduje na cos innego, a te wloski tak przy okazji im sie scina? Niech jakas oswiecona wizazanka mi to logicznie wytlumaczy, blagam ![]() Bo juz zaczynam watpic w 'przyjaznosc' niektorych firm. A moze zle do tego podchodze. Firma jest przyjazna srodowisku produkujac naturalne a nie syntetyczne pedzle? Co o tym sadzicie?
#3560 |
Przyczajenie
|
a co z firmami, na których produktach nie ma znaczka 'nie testowane'? obecnie nie wszystkie nie testowane kosmetyki mają taki znaczek. czy jeśli go nie ma to mam mieć 100% pewności, że jest testowane.
i czy adnotacja "testowane dermatologicznie" oznacza również testy na zwierzętach? |
![]() ![]() |
![]() |
#3561 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3562 |
Przyczajenie
|
ta lista, fajna rzecz, wiele mi rozjaśniła. tylko że w toku testowania i wyszukiwania kosmetyków odpowiednich dla siebie, natrafiłam i ukochałam sobie takie, których firm nie ma na tej liście, bo są to np. zagraniczne firmy lub/i bardzo mało popularne. więc lista pomaga owszem, bo jestem na etapie dobierania sobie nowych kosmetyków, tych nietestowanych, i dokańczania lub wywalania tych testowanych.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3563 |
Raczkowanie
|
A co z formami,ktorych na zadnej z list nie ma ??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3564 |
Rozeznanie
|
Jeśli firmy nie ma na listach to znaczy, że nie mamy jeszcze o niej informacji.
#3565 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie nieobojętne na krzywdę zwierząt forumowiczki!
![]() Czytam ten wątek już jakiś czas, aż wstyd, że dopiero teraz się tym zainteresowałam, ale w sumie lepiej późno niż wcale ![]() już nie kupuję produktów tych wszystkich wrednych firm ![]() Mam też pytanie, jak to jest z Biedronką? I Leclerkiem, Carrefourem (a raczej ich własnymi markami)? Wysłałam mejla do Biedrony,ale bez odzewu... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3566 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy mogłybyście mi polecić jakąś naprawdę dobrą maskę/odżywkę do włosów, która nie zawiera sładników odzwierzęcych (ale akceptuję mleko, miód) bezpiecznej firmy?
Dodam że mam naprawdę wymagające włosy - suche i rozjaśniane. Napisałam do firmy Profis, bo mają dobre - takie litrowe maski do włosów, ale oczywiście bez odzewu...
#3567 |
Raczkowanie
|
Dragi -- Do biedronki to ja nie chodzę, bo Oni wprowadzili teraz w obieg ubojnie królików, wprowadzili do sklepów tuszki z królika, dlatego ulubiency tych kochanych zwierzątek do biedronki w ogóle nie wchodzą. Co do innych sklepow przeczytaj listę całą,jest chyba na poprzedniej stronie.
Teteesia - firmy fryzjerskie nie testujące to chyba Goldwell -wybierz sie do hurtowni i kup sobie jakąś ale ta firma jest dosc droga,ale dobra. |
![]() ![]() |
![]() |
#3568 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Senseds;19869274]Dragi -- Do biedronki to ja nie chodzę, bo Oni wprowadzili teraz w obieg ubojnie królików, wprowadzili do sklepów tuszki z królika, dlatego ulubiency tych kochanych zwierzątek do biedronki w ogóle nie wchodzą. Co do innych sklepow przeczytaj listę całą,jest chyba na poprzedniej stronie.
O matko, nie wiedziałam, że w Biedronce coś takiego ma miejsce... potwory! A pozostałych sklepów, typu Leclerc, Real, niestety na liście nie znalazłam...ciekawe jak to z nimi jest :| |
![]() ![]() |
![]() |
#3569 | |
Raczkowanie
|
[QUOTE=dragi;19875890]
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3570 |
Raczkowanie
|
O jak dobrze że trafiłam na ten wątek... co jakiś czas przed kupnem jakiegoś nowego kosmetyku myślałam żeby poszukać, które firmy nie testują na zwierzętach ale zawsze zapominałam :/ Dziękuję Autorce za założenie tego wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:28.