Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-18, 09:31   #3781
tofina
Raczkowanie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

Ktoś wie jak wygląda sytuacja z karmą firmy Bosh?
tofina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-18, 10:38   #3782
teteesia
Rozeznanie

Tak sobie szukam o tych karmach bo też mam pupilka
i znalazłam taką informacje na stronie o Acana:
Testowane na zwierzętach? - z tym pytaniem spotykamy się bardzo często, a nasze podejście do testowania na zwierzętach jest proste - sprawdzamy tylko te składniki, które podalibyśmy naszym własnym psom i kotom. Jeżeli nie są dobre dla naszych przyjaciół, wtedy także nie polecamy ich innym psom i kotom. Preferujemy jedynie bezinwazyjne testy, takie jak testy smakowitości, sprawdzanie ph moczu, testy strawności (tylko poprzez analizę stolca). Te testy nigdy nie są przeprowadzane na psach czy kotach trzymanych w warunkach laboratoryjnych (w klatkach).
Źródło: http://www.acana.com.pl/acana/?faq-n...wane-pytania,9

Trafiłam na nią przypadkowo, nawet nie wiem jak z dostepnością i ceną. Tylko zainteresowało mnie, że może nie wszsytkie testy są przeprowadzane tak jak np. robi to nieszczęsna Eukanuba. Chyba, że tu tak pięknie napisali, a ja w to wierze. Ale musi przecież coś być co będzie testowane "bezboleśnie".

Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium!
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318
teteesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 09:38   #3783
anna3101
Raczkowanie

Czytam dalej i okazuje się, że Animonda jest podejrzewana o eksperymentach naukowych na zwierzętach (( Będę musiała to sprawdzić z koleżanką, która zna niemiecki lepiej ode mnie, ale ogólnie to jestem załamana...

Na szczęście, moja kotka najbardziej lubi karmę Applaws i jada też Yarrah, a te dwie są na dobrych listach nietestujących firm (proszę o zamieszczenie ich na naszą też).

Wyczytałam też, że Royal Canine trzyma zwierzęta w dobrych warunkach, no ale co z tego, skoro i tak należy do Masterfoods, znanego ze swojej okrutności...

Masakra

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Już wysłałam z 10 maili do różnych firm, karmy których kupowałam lub planowałam spróbować. Mam nadzieję, że odpiszą mi.

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Dostałam odpowiedź od Herrmann's Bio - nie testują, ponieważ korzystają z mięsa, które jest odpowiednie nawet dla ludzi. Do białej listy?
anna3101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-19, 14:43   #3784
anna3101
Raczkowanie

Jeszcze jedna odopowiedź od Bosch (Sanabelle) - czasami testują karmę, ale beż żadnej okrutności i klatek, karmę dają właścicielom, a oni opisują, czy karma dobrze wpływa na zwierzę, jak wygląda sierść itp.

Oto cały list:

Dear Anna, Our standpoint on animal testing is clearly defined by our quality management handbook.
The developping of new products is based on projects which rest on a scientifically researched and recognised foundation. We are strictly against any kind of animal testing which majorly affects the life of animals or which is associated with any kind of pain or suffering. Therefore we judge all animal testings associated with torture and pain that recently became public news and in which sadly pet food companies had been involved also.
In our opinion, the tests, pain and suffering is in most cases in no relation to the results and consequences for which purpose the tests are taking place. Sometimes there is even an impression that tests are misused as a cover to promote marketing statements.
Of course, our products have to be "evaluated" through animals, in order to see the influence of e.g. new raw materials or a new manufacturing process on the quality of our products. Dogs and cats are living creatures, and reactions cannot be foretold. Therefore, when developping new products, there might be an acceptance test which only proves the acceptance and digestability of the food. The manners of intaking food, stool consistancy, fur quality and, if applicable, the over all development and condition of the animals is monitored by the pet owner. Those acceptance tests take place in either private house holds or in proper kennels and are administered exclusively by the owner himself. Since it's in the best interest of the pet owner to keep inconveniences from his pet, the acceptance tests we use have nothing in common with animal testing.

Best regards
Christina

Na białą listę poproszę
Stary 2010-08-19, 16:02   #3785
teteesia
Rozeznanie

Dodałam na listę

Znalazłam jeszcze firmę: Butcher's. Na ich stronie pisze, gdzie mozna kupić produkty oraz:

Czy produkty Butcher´s są testowane na zwierzętach?
Produkty nie są w żaden sposób testowane na zwierzętach. Każdy z produktów jest jedynie testowany przez naszych odbiorców, czyli psy - w domowych warunkach, pod okiem właściciela, który podaje pupilowi karmę Butcher’s.

Tak szukam, szukam i co chwile wpada mi w oko nowa firma, która nie testuje, wiec chyba nie jest źle z tym. Szkoda tylko, że nie są dostępne wszędzie bo w małych sklepach to tylko pedigree i chappie.
... i jeszcze można dodać na naszą listę Koebers, info ze stronki: "Żadne produkty Koebers w żadnej fazie produkcji nie są testowane na zwierzętach!"

Stary 2010-08-20, 21:38   #3786
Senseds
Raczkowanie

Dziewczęta - dotarły do mniekoszuleczki i torby,ale pochwalę się pozniej. A teraz wazniejsze, zatrudnilam sie w salonie firmowym Artego (fryzjerstwo) na kazdym ich produkcie pisze Not tested on animals, czy któraś z was zna ang i moze do nich napisac list ? Bo na loiscie nie ma tej firmy,a to firma włoska,mysle ze ang bedzie stosownym jezykiem>

Senseds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-21, 09:58   #3787
anna3101
Raczkowanie

Dziewczyny,

Bardzo proszę, przeczytajcie jeden z tych artykułów:

http://www.zm.org.pl/?a=monsanto
http://www.rfi.fr/actupl/articles/099/article_4027.asp
http://www.przekroj.pl/wydarzenia_sw...6.html?print=1

oraz

zbrodniarze kropka com

(nie uwierzycie, ale nie mogę jej wpisać - chyba jest zablokowana...)

To dotyczy i nas, i naszych domowych zwierząt, i również inne zwierzęta, które są okrutnie wykorzystywane przez korporację Monsanto.

Jest to firma, która praktycznie już posiada rynek światowy roślin genetycznie modyfikowanych. Do tego pięknie sobie dorabia hormonami dla krów, które powodują ich choroby i cierpienie, ale zwiększają wydajność mleka, a to jedyne, co ich interesuje.

W Unii już dano pozwolenie na uprawy GMO Nie wiem, co będzie w Polsce...

Jeżeli nie chcemy służyć żywym materiałem testowym dla tej firmy oraz jej wzbogaceniu i dalszej kontroli żywności całego świata, unikajmy produktów, zawierających soję i kukurydzę - większość z nich, niestety, jest modyfikowana. Szczególnie jeżeli chodzi o takie dodatki do karm psów i kotów!

Bojkotujmy również firmy, które chętnie korzystają z usług Monsanto. Są to już znane nam:

Nestle
Kraft Foods
Mc Donald's
Frito Lays
Kellogg's
Cadbury
Hershey's
Masterfoods (Mars etc)
Phillip Morris

Edytowane przez anna3101
Czas edycji: 2010-08-21 o 10:00

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-21, 18:21   #3788
anna3101
Raczkowanie

Odpowiedź od firmy Mattina GmbH - marki jedzenia dla kotów i psów oraz żwirku:

Rocco
Lukullus
Cosma
Smilla
Catessy
Tigerino

Mówią, że testują tylko na zwierzętach, żyjących w domu właścicieli. Mam nadzieję, że mówią prawdę, bo mają bardzo dobry żwirek.

Ale widzę, że spora ilość firm w ogóle nie raczy nas odpowiedzią...
Stary 2010-08-23, 08:24   #3789
rula
Raczkowanie

Jeśli chodzi o Monsanto to polecam obejrzeć sobie film (jakiś czas temu leciał na Canal+, ale myślę, że na interneci moż też go znaleść) "Świat według Monsanto". Największy producent "smierci na raty" aspartamu. Niestety w Polsce są dostępne nasiona i środki odchrony upraw tej firmy! Nie tylko soja i kukurydza jest modyfikowana przez Monsanto rónież ziemniaki i rzepak. Trudno jest nie kupować modyfikowanej kukurydzy jak 70% śwaitowych upraw jest już zmodyfikowana. Jest to przerażające i wiekszość nie widzi w tym nic złego

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------

Cytat:
Napisane przez anna3101 Pokaż wiadomość
Odpowiedź od firmy Mattina GmbH - marki jedzenia dla kotów i psów oraz żwirku:

Rocco
Lukullus
Cosma
Smilla
Catessy
Tigerino

Mówią, że testują tylko na zwierzętach, żyjących w domu właścicieli. Mam nadzieję, że mówią prawdę, bo mają bardzo dobry żwirek.

Ale widzę, że spora ilość firm w ogóle nie raczy nas odpowiedzią...
anna301 jak można testować na kotkach żwirek czy chodzi ci o pokarm??
rula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 17:20   #3790
ania077
Raczkowanie

Dlaczego Yves Rocher ma czerwony minus, a L'Occitane niebieską gwiazdkę? Co myślicie o tych firmach? Można spokojnie używać te kosmetyki?
ania077 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 07:37   #3791
anna3101
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rula Pokaż wiadomość
Trudno jest nie kupować modyfikowanej kukurydzy jak 70% śwaitowych upraw jest już zmodyfikowana.
---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ----------
anna301 jak można testować na kotkach żwirek czy chodzi ci o pokarm??
Jest sposób na kukurydzę - kupować ją w sklepach internetowych, które sprzedają eko-żywność. No i jak na razie warzywa Bonduelle w puszkach nie są GMO, więc jeszcze można coś sobie zjeść

Co do żwirku, to chodziło mi nie o jego konkretnie testowanie, lecz o to, że cała firma nie testuje (karmy), więc żwirek też można kupować z czystym sumieniem. Nie chciałabym finansować żadnej testującej firmy.

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Cytat:
Napisane przez ania077 Pokaż wiadomość
Dlaczego Yves Rocher ma czerwony minus, a L'Occitane niebieską gwiazdkę? Co myślicie o tych firmach? Można spokojnie używać te kosmetyki?
Ja używam. Od Yves Rocher była odpowiedź mailowa dosyć wyczerpująca (w tym wątku gdzieś jest), w której m.in. mówili, że jeżeli składnik jest perspektywny, ale wymaga testowania przez prawo, to rezygnują z niego. Ale chyba mają w czymś odzwierzęce składniki.

O Occitane od dawna słyszałam, że jest to porządna firma. Mają dobre wody toaletowe, dostałam taką w prezencie i jestem bardzo zadowolona, bo ciężko o nietestowane perfumy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-24, 08:41   #3792
rula
Raczkowanie

Skoro już jesteśmy przy wodach toaletowych i perfumowanych to czy nie wieci przypadkiem coś o Elizabeth Arden od lat kupuje jej Provocative women, preferuje mocne NIE kwiatowe zapachy, ciężko mi ją zastąpić czymś innym
Stary 2010-08-24, 19:32   #3793
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rula Pokaż wiadomość
Skoro już jesteśmy przy wodach toaletowych i perfumowanych to czy nie wieci przypadkiem coś o Elizabeth Arden od lat kupuje jej Provocative women, preferuje mocne NIE kwiatowe zapachy, ciężko mi ją zastąpić czymś innym
Użyj funkcji 'przeszukaj ten wątek' bo pare razy było pisane o tym
Jest napisane m.in. o stosowaniu polityki 5 lat, troche nie rozumie na czym to polega

W tym wątku http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=3534, w 21 poście pisze nawet, że należy do Unileveru.

Jak wpisuje w wyszukiwarke internetową to też jest na listach testujących, więc uważam, że na czerwona listę sie nadaje.

Ja zrezygnowałam z moich ulubionych testowanych perfum, wszystko da sie zastąpić czymś innym, a w perfumach to ja jestem strasznie wybredna, może nie bedzie to to samo ale w końcu nie testowane, a to najwazniejsze

---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

Cytat:
Legenda do gwiazdek i minusów jest na górze listy.

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Senseds Pokaż wiadomość
Dziewczęta - dotarły do mniekoszuleczki i torby,ale pochwalę się pozniej.
Nie moge się doczekać chwalenia

Stary 2010-08-25, 09:33   #3794
rula
Raczkowanie

Teteesia dzięki!!! Ło rany!! Nie myślałam że może należeć do Unileveru Czas na zmiany
Stary 2010-08-25, 19:36   #3795
ania077
Raczkowanie

dzięki za pomoc!!!
Stary 2010-08-26, 08:07   #3796
anna3101
Raczkowanie

Elizabeth Arden już nie należy do Unilever. Została sprzedana jakiś czas temu. Z tymi korporacjami to jest jakiś horror - cały czas są kupowane i sprzedawane, słyszałam na przykład, że Wedel ostatnio został przekupiony przez jakąś japońską firmę.. Ale i tak będę go unikała, podobno korzysta ze składników GMO.

Co do testowania na zwierzętach przez Elizabeth Arden, nie ma na ten temat spójnej informacji - jedni piszą że tak, drudzy że nie. Ja będę raczej unikać, ale na wszelki wypadek wysłałam do nich maila, zobaczymy, czy ktoś nam odpisze.
Stary 2010-08-26, 17:56   #3797
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Elizabeth Arden już nie należy do Unilever. Została sprzedana jakiś czas temu. Z tymi korporacjami to jest jakiś horror - cały czas są kupowane i sprzedawane, słyszałam na przykład, że Wedel ostatnio został przekupiony przez jakąś japońską firmę.. Ale i tak będę go unikała, podobno korzysta ze składników GMO.

Co do testowania na zwierzętach przez Elizabeth Arden, nie ma na ten temat spójnej informacji - jedni piszą że tak, drudzy że nie. Ja będę raczej unikać, ale na wszelki wypadek wysłałam do nich maila, zobaczymy, czy ktoś nam odpisze.
A co z tą 5letnią polityką? Nie wiem na czym to polega, ale chyba w tym wątku m.in. o Elizabeth Arden ktoś tu pisał o tym.
Różne info o E. A. własnie jest.

Stary 2010-08-26, 18:53   #3798
anna3101
Raczkowanie

Proszę o dodanie Sanoflore do czarnej listy. Chciałam spróbować ich kosmetyki, bo strona tak pięknie wyglądała - zaangażowanie w ekologię, bio składniki, nietestowane na zwierzętach.. aż dopóki nie spojrzałam na historię fimy - w 2006 roku kupiona przez L'oreal
Stary 2010-08-26, 20:00   #3799
Senseds
Raczkowanie

Anna moze warto bylo by ich poinformowac,ze nie bedziemy kozystac z ich produktow bo naleza do loreal a sciemniaja,ze nie testują....

Senseds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-27, 12:41   #3800
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Proszę o dodanie Sanoflore do czarnej listy. Chciałam spróbować ich kosmetyki, bo strona tak pięknie wyglądała - zaangażowanie w ekologię, bio składniki, nietestowane na zwierzętach.. aż dopóki nie spojrzałam na historię fimy - w 2006 roku kupiona przez L'oreal
Już jest od dawna na liście

Stary 2010-08-28, 00:20   #3801
dacko
Przyczajenie

a w końcu, po 5-cio letniej dyskusji można dostać pełną listę firm, które testują, a które nie ?
dacko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 08:53   #3802
ania077
Raczkowanie

proponuję zapoznać się z tymi listami-----> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287

dziewczyny, wczoraj wypróbowałam peeling do ciała własnej roboty i jest naprawdę rewelacyjny. Podaję przepis:
zaparzyć kawę z 3- 4 łyżeczek. Odlać ją, a fusy wsypać do miseczki. Dodać do tego 2-3 łyżki oliwy z oliwek i dwie szczypty cynamonu.
Skóra jest doskonale złuszczona i cudownie nawilżona dzięki oliwie.
Tylko później trzeba dokładnie spłukać mieszankę z siebie xD i sprzątnąć wannę, bo nieciekawie wygląda. Ale efekt końcowy jest powalający. Pozdrawiam
Stary 2010-08-28, 09:00   #3803
dacko
Przyczajenie

czyli (tak dla upewnienia) Soraya, Nivea i Dove testuja ?

strasznie szkoda, najczesciej uzywane przeze mnie kosmetyki. ludzie, a co z farbami do wlosow, , deodorantem, czy szamponem ? jakie firmy polecacie ?

z tego co mi sie wydaje teraz bedzie ziaja, ziaja, ziaja.

Edytowane przez dacko
Czas edycji: 2010-08-28 o 09:18
Stary 2010-08-28, 10:09   #3804
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
...
dziewczyny, wczoraj wypróbowałam peeling do ciała własnej roboty i jest naprawdę rewelacyjny. Podaję przepis:...
A można zapytać jakiej kawy uzyłaś ?

Cytat:
Napisane przez dacko Pokaż wiadomość
czyli (tak dla upewnienia) Soraya, Nivea i Dove testuja ?
strasznie szkoda, najczesciej uzywane przeze mnie kosmetyki. ludzie, a co z farbami do wlosow, , deodorantem, czy szamponem ? jakie firmy polecacie ?
z tego co mi sie wydaje teraz bedzie ziaja, ziaja, ziaja.
Tak jak pisze na listach tak jest, jeśli masz wątpliwości to użyj funkcji "przeszukaj ten wątek" na tym wątku i wpisz interesującą Cie firmę, znajdziesz dlaczego jest na danej liście.
Z zielonej listy mozna trochę wybrać dezodorantów i szamponów (np. Oriflame, Avon, Joanna, Pollena Eva). Najlepiej wydrukowac listę i iść na zakupy. O farbach do włosów było pisane już kilka razy - przeglądnij sobie wątek korzystając z w/w opcji.
Ale z tego co pamiętam to cienko jest z farbami. Ja nie farbuje włosów więc za bardzo nie pomoge, jak będę miała siwe to zaczne, a teraz szkoda "sie truć" chemią jak nie ma takiej potrzeby :P nie wiem jak z henną bo dziewczyny pisały, że uzywaja jej. Przeglądnij wątek może coś sie dowiesz ciekawego.

Edytowane przez teteesia
Czas edycji: 2010-08-28 o 10:32
Stary 2010-08-28, 10:14   #3805
Lavi92
Zakorzenienie

Wystarczy najtańsza kawa. Ja co prawda nie parze jej tylko miele ziarna i dodaje do nich żelu do mycia - wtedy jest mocniejszy.
Stary 2010-08-28, 10:40   #3806
dacko
Przyczajenie

jestem nowa i jakos nie potrafie znalezc opcji przeszukaj watek. poza tym, skoro joanna nie testuje, to juz wiem jakiej farby uzywac. w ogole na poczatku wydawalo sie, ze wlasciwie moze beda jakeis pojedyncze produckty, ktorych mozna uzywac ale teraz stwierdzam, ze nawet jest wybor.
Stary 2010-08-28, 11:38   #3807
Lilisia
Przyczajenie

Ja również jestem tutaj nowa.Moją przygodę z nietestowanymi kosmetykami zaczęłam rok temu.Chciałam się zapytać czy marki takie jak Ludwik, Gold Cytrus i Rebi-dental (Mattes Group) są w porządku? bo nie ma ich na waszej liście
Lilisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 12:37   #3808
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dacko Pokaż wiadomość
jestem nowa i jakos nie potrafie znalezc opcji przeszukaj watek. poza tym, skoro joanna nie testuje, to juz wiem jakiej farby uzywac. w ogole na poczatku wydawalo sie, ze wlasciwie moze beda jakeis pojedyncze produckty, ktorych mozna uzywac ale teraz stwierdzam, ze nawet jest wybor.
Na samej górze każdego wątku jest opcja "przeszukaj ten wątek" po prawej stronie - bardzo przydatne
Nie jest to takie trudne, jak ktoś chce to znajdzie produkty nie testowane

Cytat:
Napisane przez Lilisia Pokaż wiadomość
Ja również jestem tutaj nowa.Moją przygodę z nietestowanymi kosmetykami zaczęłam rok temu.Chciałam się zapytać czy marki takie jak Ludwik, Gold Cytrus i Rebi-dental (Mattes Group) są w porządku? bo nie ma ich na waszej liście
Cieszę się, że nas więcej jest
Jesli wiesz jakie jeszcze sa nie testowane kosmetyki i nie ma na naszej liście to pisz
Jak nie ma tu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 tych produktów i w tym wątku, to pewno na razie nikt nie wie nic na ich temat, jak Cie interesuja to mozesz do nich napisać

Stary 2010-08-28, 12:47   #3809
ania077
Raczkowanie

Teesia ja użyłam sypanej Tchibo, bo tylko taką znalazłam w domu ale jakakolwiek inna też myślę, będzie dobra.
zapach faktycznie jest intensywny, ale tylko wieczorem. Rano już go nie czuć. Ja uwielbiam zapach kawy, jeżeli ktoś go ,,nie trawi" to można dodać troszkę więcej cynamonu

co do dezodorantów to chwalę sobie Avon, ostatnio kupiłam z Yves Rocher, ale jeszcze nie wypróbowałam. Ostatnio myję włosy szamponem z ziaji właśnie ;P szampon jest ok, ale mam strasznie wymagające włosy więc efekt nie jest spektakularny. Ale wolę mieć gorsze włosy, niż używać kosmetyków testowanych na zwierzętach.
Stary 2010-08-28, 13:04   #3810
dacko
Przyczajenie

Mi jest strasznie szkoda, że nivea testuje. Nie mogę tego pojąć.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości