|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3871 |
Raczkowanie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Ziwloneziele,no to moze zacznij się interesowac a nie sluchac profesorki,bo profesorki maja to do siebie,ze wiedzą dużo a wiedzę mają mniejsza na temat innych rzeczy
![]() Ale mam wyrzuty sumienia , wczoraj mialam taka ochote na czekolade kupilam Alpen Gold - krafta ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3872 |
Raczkowanie
|
[1=0fa303f516315febafe3d9d d3f31e3911a3c772a_61c3bc0 235435;21976086]Witam Was
Jestem na drugim roku kosmetologi i powiem wam że Każdy producent testuje produkty na zwierzętach, bo skąd niby byśmy wiedzieli że kosmetyki nie uczulają i jakie mają działanie? Do niedawna sama byłam przekonana że niektórzy producenci nie testują ich na zwierzętach wyprowadziła mnie z tego mniemania moja profesor[/QUOTE] Po takich testach to chyba możemy stwierdzić czy dany kosmetyk nie uczula owszem, ale chyba królika czy szczura… jako, że mi taka wiedza nie jest potrzebna, gdyż nie zamierzam mojego szczurka smarować kremami, wybieram kosmetyki nie testowane na zwierzętach ![]() A pani profesor niech sobie troche poczyta o alternatywnych metodach… ![]()
#3873 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny, jakie sklepy są ok? Bo ja np kupuję w H&M-ie, buty często w Deichmannie- ale oni mają też buty ze skóry, oczywiście ja wybieram te nie ze skóry ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3874 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wlasnie w przypadku ciuchow i butow trudno znalezc marke, ktora w 100% nie uzywa niczego odzwierzecego. Bo nawet w tzw. tanich sklepach mozna sie naciac na jakies rzemyki i inne 'dodatki'. Wiem, ze to bedzoe troche OT, bo temat o kosmetykach, ale jak juz tak sobie szczerze rozmawiamy, to powiedzcie mi dziewczyny co robicie jak na dzinsach jest taka skorzana latka z tylu na pasku? Wiele czolowych dzinsowych firm stosuje tylko skore (np. Wrangler) Co z nimi?
![]() |
#3875 |
Raczkowanie
|
Babushka, tak jak piszesz, nie można mieć wszystkiego... albo buty ze skóry i liczymy się z tym, że jakieś zwierzę oddało za nie życie, albo skóra "eko" (oczywiście wiadomo jak bardzo ekologiczny jest taki wyrób...) Niestety żyjemy w takich czasach, że praktycznie każdy kupiony przez nas produkt w jakiś tam sposób szkodzi zwierzętom bądź środowisku naturalnemu. Nie wydaje mi się, że w dzisiejszych czasach możliwe jest życie zupełnie w zgodzie z naturą - no chyba, że zbudujemy szałas w lesie i będziemy się odżywiać korzonkami i leśnymi owocami.
Grunt (przynajmniej wg. mnie) to się starać, być konsumentem świadomym i dążyć do tego, żeby mieć jak najmniejszy udział w niszczeniu naszej planety. Co do kwestii butów, to ja np. mam dwie pary na zimę i jesień z Vegetarian Shoes - szyją głównie z syntetycznej mikrofibry. Firma na pewno cruelty-free i na pewno szyjąca w Europie (nie wyzyskują pracowników) - ale przekłada się to na ceny, dość zabójcze w wielu przypadkach. W lecie latam tylko w tekstylnych. Jeśli chodzi o spodnie i ubrania w ogóle - ja ubieram się w lumpach; od wielkiego dzwonu kupię coś w "normalnym" sklepie - zazwyczaj tanim - bo na spodnie Wrangler, Lee, itp. po prostu szkoda mi pieniędzy.
#3876 |
Raczkowanie
|
Ja raczej będę nadal kupowała Tchibo, bo na zwierzętach nie testują i nie sprzedają futer. Wiem, że mają akcje Beiersdorf (ale Beiersdorf do nich nie należy i vice versa) i pewnie też znęcają się nad pracownikami - ale wystarczy trochę pogrzebać w faktach (polecam książkę "Czarna lista firm"), żeby zobaczyć, że praktycznie nie ma teraz firm, które tego nie robią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3877 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale chyba wolę być nieszczęśliwa i świadoma, niż w ignorancji cieszyć się kolejnym cudownym kosmetykiem przez który wycierpiały się masy zwierząt. A propos, na Alterkino.org ostatnio pojawił się film "Animal Liberation - The Movie" o Froncie Wyzwolenia Zwierząt -ludziach, którzy uwalniają zwierzęta ryzykując utraceniem własnej wolności w więzieniu. Myślę, że jest wart obejrzenia. Można go ściągnąć z portalu za darmo ![]()
![]() |
#3878 |
Rozeznanie
|
Ja nie moge ani czytać ani ogladać nic gdzie sie dzieje krzywda zwierzakom. Pamiętam ostatnio oglądalam "Kobieta na krańcu świata", odcinek gdzie kobitka ratowała słonie, beczałam strasznie. Pozywywne jest to, że są osoby które chcą pomagać, ratować takie maleństwa (bo to były male słoniki - cudniaszcze były
![]() Tak sobie szukam jeszcze "dobrych" słodyczy i znalazłam taki artykuł: http://www.wprost.pl/ar/200168/Wedel...e-Japonczykow/ Wedel juz nie należy do Krafta ale do Lotte - jakaś japońska firma, to pewno nic i tak nie zmienia bo japońce to czego juz nie robili... ale może warto ich "prześwietlić". Jakbyście cos wiedziały o słodkościach to dajcie znać bo wybór narazie jest bardzo mizerny.
#3879 |
Raczkowanie
|
Witam,
proszę o pomoc, czy testują firmy: -Avene, -Bioderma, -Lierac ??? Pytam, gdyż chcę zakupić produkty z Lieraca,a z Avene i Biodermy już kupowałem i kupuję nadal, kiedyś odpisali mi, że nie testują... Ale czy ja wiem.... |
![]() ![]() |
![]() |
#3880 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Crtl+f i szukamy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3881 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ciuchy i torby tez kupuje w lumpach (w UK sa w dodatku charytatywne), bo wole kupic dzinsy za 5f a nie za 25 ![]() Co do swiadomosci konsumenckiej rowniez w pelni sie zgadzam ![]() Poza tym wiadomo, ze pewnych rzeczy i tak nie przeskoczymy. Wazne jednak, ze choc troche (a moze wcale nie tak troche) osob stara sie cos zrobic czy to dla zwierzakow, dla planety czy dla samych siebie.
Edytowane przez Babushka Czas edycji: 2010-09-13 o 00:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3882 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a czy znacie jakieś brandy cruelty-free środków do czyszczenia obuwia? Mnie kończą się kiedyś kupione kiwi, których już nie kupię, bo Sara Lee... Jeżeli ktoś wie lub może podrzucić link do sklepu online, będę bardzo wdzięczna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3883 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Avene nie testuje, ale nadal nie wiem co z Lierac i Biodermą, nie ma tam odpowiedzi, a więc proszę o pomoc..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3884 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja swoje smaruję od czasu do czasu wazeliną - tylko trzeba się strasznie napucować, bo jak zostanie jej za dużo na bucie to się nie błyszczy i okropnie osiada kurz. Ja małą ilość podgrzewam i nakładam cienką warstwą, a potem intensywnie poleruję. Jak się zabrudzi - przecieram suchą ścierą. A co z pastą Buffalo? Wiem, że w sklepach taka jest, ale nigdy jej nie prześwietlałam. Ktoś coś o niej wie?
![]() |
#3885 | |
Rozeznanie
|
Któraś firma z zielonej list miała pasty do butów, tylko nie pamiętam która
![]() Napisałam z ciekawości do Gaba International bo tak sobie przeglądałam ich produkty, w sumie mają ich mało i pomyślałam, że może nie testują bo chyba tez nie należą do żadnego koncernu, to mi odpisali: "GABA nie przeprowadza testów swoich produktów na zwierzętach - dotyczy to zarówno finalnych produktów, jak i poszczególnych składników. Zamiast testów na zwierzętach skuteczność tych preparatów jest sprawdzana w badaniach in vitro, in situ lub in vivo wyłącznie na ochotnikach. Również surowce od dostawców muszą posiadać certyfikaty potwierdzające, że nie były testowane na zwierzętach. W żadnym z produktów firmy GABA nie są stosowane składniki pochodzenia odzwierzęcego, jedynie składniki pochodzenia mineralnego i chemicznego. Serdecznie pozdrawiam..." Już nic nie kapuje, a skąd mamy info, że testuje? chyba ze tak ooo odpisali. Albo może kiedyś przeprowadzali... Mamy już Amway na liscie, ale byłam ciekawa czy mają cos pochodzenia zwierzecego. Odpowiedz od Amway: "Witam Zgodnie z obowiązującym prawem zabronione jest przeprowadzanie testów na zwierzętach. Większość surowców stosowanych w naszych produktach ma pochodzenie roślinne lub mineralne. W nielicznych przypadkach stosowane są surowce pochodzenie zwierzęcego. Przykładem moga tu byc tłuszcze pozyskiwane z ryb, np. tuńczyka, które są naturalnym źrółem wielu substancji aktywnych takich jak witaminy czy też kwasy omega. Pozdrawiam, ..." To daje minusika im. I Ekosens: "Witam, nie testujemy gotowych produktów na zwierzętach, badania były przeprowadzane na ochotniczkach - kobietach. Część z nich zgłaszała problemy alergiczne u siebie, na szczęście nasze mydła nie wywołały u tych osób alergii alergicznych. Bardzo nas ta informacja ucieszyła, mamy bowiem dwoje alergicznych dzieci (teraz są już prawie dorosłe) i zależało nam na tym żeby nasze produkty były przyjazne dla ich skóry. Do wytworzenia naszych mydeł używamy surowców jadalnych, z pierwszego tłoczenia na zimno, dlatego mamy pewność, że ich wytwórcy nie tesują ich na zwierzętach. Po prostu nie ma takiej potrzeby ![]() W skład naszych produktów nie wchodzą składniki pochodzenia zwierzęco, ani odzwierzęcego. Dziękujemy za zainteresowanie naszę ofertą i serdecznie pozdrawiamy, Ekosens" Daje gwiazdkę. Narazie tyle ![]() ---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
![]() Aha i jeszcze co do Avene, to jest na dwóch listach. Czy tak ma być? może w dwóch firmach są takie same nazwy serii? Szukałam w necie ale nie mam pojęcia...
![]() |
#3886 |
Raczkowanie
|
O Avene ja już pisałam wcześniej, nie dziwię się, że jest na dwóch listach...
Avene (oraz Glytone, Ducray, A-Derma, Klorane, Galenic, Elancyl, Rene Furterer) należą do Pierre Fabre Laboratoires. Podobno nie testują kosmetyków, ale, niestety, produkują bardzo dużo leków, w tym "innowacyjnych", więc zgadnijcie, co robią ze zwierzętami w tych oto przypadkach... ![]() Co do Gaby, to bardzo się cieszę, że tak odpisali. Chyba wiem, dlaczego trafili na czarną listę - zakładaliśmy, że skoro produkują pasty, to jest to firma farmaceutyczna, a takie generalnie testują. Fajnie, że są wyjątki. Przywraca trochę wiarę w ten świat. A wracając do Biodermy i Lierac, na francuskich forach są sprzeczne informacje - napiszę do nich i zobaczymy, czy się odezwą.. Bourjois do tej pory milczy - chyba mają coś na sumieniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#3887 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kończę ten paskudny szampon Dove i więcej go nie kupię bo ani to dobre a na dodatek się okazuje, że taki nieprzyjazny..fuu. Teraz normalnie jak patrze na ten szampon to mnie obrzydzenie bierze. Nie zdawalam sobie skale, że proceder testowania kosmetyków na zwierzętach jest praktykowany na tak masową skalę. Czy znacie jakis dobry płyn do prania tkanin, który moge kupić zamiast Perły? ![]() Edytowane przez justina1985 Czas edycji: 2010-09-14 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3888 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mi sie wydaje, że Gaba była gdzieś na którejś testującej liście, teraz nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Ale podobami sie odpowiedz od nich bo napisali jakie robia testy, więc maja o tym pojęcie, mam nadzieje ze nie kłamią ![]() Cytat:
Środki czystości: Alva*, Amway, Argital*, Bio-D*, Bio-Pac, Cleanic/Harper, Clovin, Frosch, Hedera Natur, Libella (Sansed, Wezyr, Samlux, Non Stop, Bil, Cyprys, Distal). Narazie jestem na "M"więc może jeszcze coś będzie więcej. Wpisz sobie te poszczególne firmy w google to zobaczysz co maja w swojej ofercie, na pewno są płyny do prania, może coś wpadnie w oko ![]()
![]() |
#3889 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Już kiedyś o tym pisałam, ale się powtórzę ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3890 | ||
Raczkowanie
|
Polin ma plyn ale taki raczej w zastepstwie proszku a ja szukam czegos jak perła, perwool, szukam plynu do tkanin max delikatnych, takiego po ktorym nie bede musiała uzywac plynu do plukania.
Chyba kupie zamiast perły Bil Libelli, ![]() Cytat:
Faktycznie coś w tym chyba jeste, że testwoanie kosmetyów na zwierzetach chyba ma malo snensu bo co ma nasza skóra wspólnego z króliczą itp. Słusznie piszecie dziewczyny, ja się o tym przekonałam po kosmetykach AA i Soraya, niby takie testowane na zwierzętach i kosztowały tyle bólu, śmierci i cierpienia a uczulają mnie jak mało co. I co komu po tych testach ? Dla mnie te dwie firmy to od zawsze były porazki kosmetyczne zanim jescze doczytałam o tym, że testują na zwierzakach. Jestem bardzo zaskoczona faktem testowania kosmetyków przez firmę Eris...zawsze mi sie wydawało, że Eris nie testuje a tu widzę widnieje na czerwonej liście. Cytat:
Dla mnie najwazniejsze jest, że nie jej mięsa, gdyż jest ono dla nas najzwyczjniej szkodliwe, zalega w jelitach, może być przyczyna raka itp. Nie jem mięsa nie tylko ze względu na zwierzęta ale także z racji na jego szkodliwość. Edytowane przez justina1985 Czas edycji: 2010-09-14 o 14:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3891 |
Raczkowanie
|
Ja jeszcze w kwestii past do butów: Buffalo oczywiście jest na liście nietestujących, tylko było napisane przez jedno "F" i myślałam, że to coś innego
![]() Aaa, teteesia, gdybyś mogła to edytuj proszę Frosh - pełna nazwa koncernu to Werner & Mertz Delta (w ich skład wchodzi właśnie Frosh, Tuba, Emsal, Buffalo) ![]() I przeglądając listę znalazłam taki paradoks - St. Ives jest na zielonej liście, natomiast Soraya (właściciel St. Ives) - na czerwonej...
#3892 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Już poprawiam Frosha. Soraya testuje więc dopisze St. Ives i jeszcze Pharbio. Jak jeszcze coś to pisać ![]() -------------------------------- Patrzcie jaka konkretna odpowiedz: "Szanowna Pani E..., Oferujemy nie tylko produkty wysokiej jakości, firma Mary Kay jest też odpowiedzialna społecznie. Mary Kay była jedną z pierwszych firm, które wprowadziły kompleksowy program recyklingu oraz jedną z pierwszych, które wprowadziły w życie zakaz testowania produktów na zwierzętach. Do dziś jesteśmy zdecydowanym orędownikiem wykorzystania alternatywnych metod w celu potwierdzenia bezpieczeństwa składników i produktów. W ciągu dwóch dekad zostaliśmy światowym liderem w dziedzinie wspierania rozwoju alternatywnych metod testowania bezpieczeństwa produktów. Zobowiązanie to trwa do dziś. Wypełniamy je we współpracy z globalną agencją regulacyjną, która zarządza bezpieczeństwem kosmetyków a także wraz z czołowymi naukowcami, będącymi zwolennikami alternatywnych metod badań. Wszelkie testy naukowe wykonujemy samodzielnie, bądź za pośrednictwem niezależnych laboratoriów, które jednak stosują się do propagowanych przez nas wysokich standardów etycznych. Aby odpowiedzieć jak najpełniej oraz jak najdokładniej na Pani trzecie pytanie, przekazaliśmy je do naszego pionu produktowego w Dallas. Niezwłocznie po otrzymaniu odpowiedzi, prześlemy ją Pani. Pozdrawiam, ..." No to czekam na odpowiedz z Dallas ![]() I jeszcze Flos lek: "Szanowna Pani, Chciałabym poinformować, że: 1. Żaden z naszych wyrobów gotowych nie był testowany na zwierzętach. Do naszych receptur stosujemy surowce, które również nie są badane na zwierzętach. 2. Ze składników pochodzenia zwierzęcego stosujemy proteiny jedwabiu, lanolinę i keratynę. a. Proteiny jedwabiu są otrzymywane z kokonów jedwabników już po ich wylęgnięciu. W związku z tym nie niszczy się jedwabników. b. Lanolina i keratyna otrzymywane są z runa (wełny owczej). Pozyskiwanie tych surowców jest procesem humanitarnym i bezbolesnym dla zwierząt, jednocześnie wiąże się on naturalnym cyklem rocznym strzyżenia i higieny. W najbliższym czasie mamy zamiar zastosować lanolinę pochodzenia roślinnego. c. Stosowany wosk pszczeli jest pochodzenia syntetycznego 3. Nasze wyroby poddawane są badaniom fizykochemicznym. Przechodzą również testy dermatologiczne i aplikacyjne. Aby uszczegółowić: 1. badania mikrobiologiczne (sprawdzanie czystości produktu pod względem bezpieczeństwa jego stosowania dla klienta) 2. badania na zgodność z normą (potwierdzają właściwości chemiczne i fizyczne preparatu) 3. test płatkowy na probantach ochotnikach 4. badania aplikacyjne prowadzone pod kontrolą lekarza dermatologa na grupie probantów ochotników Wszystkie badania wykonuje laboratorium zewnętrzne niezależne, certyfikowane, zgodnie z Ustawą z 30 marca 2001 roku o kosmetykach Dz.U. Nr 42 poz. 473 art. 11 oraz z Deklaracją Helsińską Światowego Stowarzyszenia Medycznego z 1964 roku wraz z późniejszymi uzupełnieniami, a także zgodnie z przepisami polskimi, Europejską Dyrektywą Kosmetyczną, wytycznymi Polipa z zastosowaniem kryteriów włączeń i wyłączeń. Czas trwania badań to od 4 do 8 tygodni. W przyszłości nie planujemy badań na zwierzętach. Jeżeli będzie taka potrzeba zastosujemy testy alternatywne. Szanowna Pani, Mam ogromną nadzieję, że powyższe informacje uspokoją Panią i dołączy Pani do grona naszych Klientów. Będziemy niezmiernie wdzięczni za opinię na temat naszych kosmetyków, są one dla nas niezwykle cenne, zarówno te pozytywne, jak i te bardziej krytyczne. Pozwalają nam na udoskonalanie naszych preparatów zgodnie z oczekiwaniami i potrzebami Klientów, nawet tych najbardziej wymagających. Z poważaniem, ..." Mam minusa im dać za te składniki? hmm piszą, że nikt nie cierpi przy tym. Weszłam na stronę NuSkin Personal Care i po przeczytaniu tego: http://www.nuskin.com/intercom/edito...animal.testing myślę, żeby wykreślić z zielonej listy "... Z wyjątkiem sytuacji wymaganych przez regulacje i przepisy prawne, Nu Skin nie testuje swoich kosmetyków na zwierzętach ..." Ja to rozumiem jako że testuje. Więc jak? bo nie chce sama przestawiać listy ![]()
pomóż ![]() http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318 Edytowane przez teteesia Czas edycji: 2010-09-14 o 19:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3893 |
Raczkowanie
|
Fakt z tym Bufalo/Buffalo; na opakowaniu jest jedno F, na stronach i tak i tak...chyba jednak tak wersja z opakowania jest oficjalna
![]() Fajnie, że Flos Lek zdecydował się na tak dokładne opisanie swoich działań - moim zdaniem nie powinni dostać minusa; o ile jest tak jak piszą, to można by ich nawet nazwać marką wegańską ![]() A z tym NuSkin to kiepska sprawa - uważam, że albo piszą wprost, że w ogóle nie testują, albo testują i tylko chcą to przybrać w najmniej drastyczne słowa. Bo nie wiem, co to są "sytuacje wymagane przez regulacje i przepisy prawne"... prawo amerykańskie zakazuje badania kosmetyków na zwierzętach, ale przyzwala na testowanie preparatów medycznych... czyli rozumiem, że NuSkin produkuje też farmaceutyki?
I'm vegan. Yes, I do get enough fibre. No, my shoes aren't leather. Yes, I do have a life. Edytowane przez GoVeg Czas edycji: 2010-09-15 o 08:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#3894 |
Raczkowanie
|
Kupiłam płyn do praniaBil, jest bardzo dobry i jest idealnym zamiennikiem Perły i i Perwolu, nie sądze abym musiała wracać do korzystania z tych ostatnich. Dziekuje Wam za porady w sprawie płynu do prania.
![]() Jak to jest z Nivea, jest na zielonej ale ciagle w watku pojawiają się wypowiedzi odnośnie testowania składników kosmetyków tej firmy?? Czy ktos ma jakieś info odnosnie kosmetyków Dax Cosmtics, Celia, Yoskine? Co z nimi? Pozdrawiam! Edytowane przez justina1985 Czas edycji: 2010-09-15 o 13:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#3895 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na początku wątku jest lista ale osoba, ktora ją pisała zrobiła to jakiś czas temu i nie zagląda na wątek, więc jest nieaktualna. Z zielonej listy: Perfecta: Dax Cosmetics, YOSKINE, Celia, Dax Man, Dax Sun
pomóż ![]() http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318 Edytowane przez teteesia Czas edycji: 2010-09-15 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3896 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() ![]() Obawiam sie, że bardzo ciężko jest wyeliminować wszystko, bo fak życie bez czekolady Milka może być trudne, ale zdecydowanie zamierzam ograniczyć takie produkty, a jeśli tylko znajdzie się alternatywa to zrezygnuje z nich całkowicie. Fajnie, że DaxCosmetics są zielone, bardzo lubie płyn micelarny Perfecta. Ubolewam nad firmąCoty gdyz produkuje perfumy kate moss, które lubię...buuu. Będę musiała przerzucic się na jakis inny zapach. Chanel nie testują, są droższe ale bardziej wytrwałe więc cenowo niemal na jedno wychodzi. Dziwie się, że gwiazdy takie jak Kate Moss, Celine Dion czy Aguilera ( ich perfumy to też Coty) zdecydowały sie współpracować z taką firmą, która testuje swoje wyroby na zwierzętach. Dają tym sposobem zły przykład. Edytowane przez justina1985 Czas edycji: 2010-09-15 o 16:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#3897 |
Rozeznanie
|
Zrobiłam sobie listę przyjaznych firm z podziałem, tak żeby ułatwić sobie robienie zakupów. Wklejam tu i na wątek z listą, może komus sie przyda. Jak cos nie tak to wiecie
![]() Zapachy:Abercrombie & Fitch-, Alva*, AnneMarie Borilnd*, Aquolina, Aveda, Avemi*, Avon-, Bi-es, Biosilk-, Chanel, Clarins of Paris, Collistar, Dermika-, Dior, Donna Karan New York, Essence, Estée Lauder, Estetica, Gosh, Helan*, Kanu*, L’Occitane*, Liz Claiborne Cosmetics, Lush, M.A.C. Cosmetic, Mary Kay Cosmetics, Miraculum-, Moschino, Oriflame-, Orlane, Phytomer*, Pollena Ewa, PUIG, SVR, Urtekram*, Tom's of Maine, Victoria's Secret, Yves Rocher-. Kosmetyki: Ajurveda*, Alcina Cosmetic (Alpecin, Plantur)*, Aloe vera of America, Alva*, Amway, AnneMarie Borilnd*, Aquolina, APC Cosmetics, Argital*, ArtDeco-, Aubrey Organics*, Aveda, Avemi*, Avon-, Badgequo Ltd (Body Collection, Technic, Tomorrows Girl), Bare Escentuals, Beauty WithoutCruelty*, Bell, Bi-es, Bielenda Kosmetyki Naturalne-, Bio-D, Bio-Galen, Biochemia Urody-, Biotone, Biosilk, Bonne Bell, Borlind of Germany, Buff'd, Chanel, ChristyAnnCosmetics*, Clarins of Paris, Collistar, Dabur, Decleor USA, Dermalogica, Dermika-, Dior, Donna Karan New York, Dr. Hauschka Skin Care, Drammock International, Eco Cosmetics *, Ekosens*, Essence, Estée Lauder, Estetica, Eveline, Everyday minerals, Farmona-, Forte Sweden, Freeman*, Go Go Beauty, Goldwell Cosmetics, Gosh, Helan*, Heliotrop*, Hello Kitty, Himalaya Herbals-, IsaDora, Inglot-, Inter-Beta*, Iwostin, Jiva Ayurveda*,Joanna, JOICO Laboratories*, Joko*, Joppa, Kanu*, Kolastyna-, L'anza*, L'Biotica, L’Occitane*, Laboratorium Kosmetyczne FLOS-LEK, Lakshmi*, LaRocca Skincare, Lawendowe Pola*, Lavera-, Liz Claiborne Cosmetics, Logona*, Lumene, Lumiere, Lush, M.A.C. Cosmetic, Manhattan, Manic Panic, Mann & Schroeder, Martina Gebhardt Naturkosmetik*, Mary Kay Cosmetics, Mehron, Miraculum, Mistano*, Montagne Jeunesse*, Norel, OPI Products, Oriflame-, Orlane, Oxyfresh, Paul Mitchell, Perfecta, Phytomer*, Pierre Rene* (My Secret), Plantana, Pollena Ewa, Pollena Ostrzeszów (Biały Jeleń, Dzidziuś, Luxella)-, Primavera*, Primer, Pupa, Rejuvi*, Richards & Appleby, Sensique, Smashbox, Sonet/Sonnet, Stargazer-, SVR, Tautropfen Naturkosmetik*, Unicolor (Paloma, Tanita), Urban Decay, Urtekram*, Tom's of Maine, Too Faced,Wibo, Wilkinson, Victoria's Secret, Vipera, Yves Rocher-, Ziaja. Środki czystości: Alva*, Amway, Argital*, Astonish*, Bio-D*, Bio-Pac, Cleanic/Harper, Clovin, Hedera Natur, Libella (Sansed, Wezyr, Samlux, Non Stop, Bil, Cyprys, Distal), Polin (Mors, Efekt, Rosa, Rondel, Ritmo, Nornik, Poppy, Veness)*, Pollena Ostrzeszów (FF, Enzymat 83, dr Reiner, Impet, BHP, Komfort, Meteor), Sonet/Sonnet, Werner & Mertz Delta (Frosch, BUFALO, Dr.Beckmann, Esmal, Rorax, Tuba). Karmy: Acana, Applaws, Bosch/Sanabelle, Butchers, Koebers, Yarrah. Wyroby higieniczne: Bella, Cleanic, Natracare*. Pasty do zębów/ jama ustna: Argital*, Dabur, Drammock International, Eco Cosmetics/Venus*, Jiva Ayurveda*, Jordan, L'Biotica (Himalaya Herbals-, KissMyFace), Lakshmi*, Lavera, Logona*, Oriflame-, Oxyfresh, Pollena Ewa (Adent), Urtekram*, Tom's of Maine,Weleda, Ziaja. Dla dzieci: Argital*, Aubrey Organics*, Avon-, Cleanic, Eco Cosmetics*, Estetica, Hello Kitty, Himalaya Herbals-, Laboratorium Kosmetyczne FLOS-LEK, Logona*, Martina Gebhardt Naturkosmetik*, Oriflame-, Pollena Ostrzeszów (Dzidziuś)-, Urtekram*, Weleda, Ziaja. Farby do włosów: AnneMarie Borilnd (Puravera)*, Goldwell Cosmetics, Joanna, Logona*, Manic Panic, Sante, Stargazer-. Kuchnia, słodycze: Cafedirect, Ferrero (Kinder, Nutella, Raffaello, Tic Tac, Mon Cheri), Kamis, Lavazza, Libella (Budyń, Galaretka, Kisiel), Lindt, Lorenz, Sante, Urtekram*, Twinings.
pomóż ![]() http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318 Edytowane przez teteesia Czas edycji: 2010-09-24 o 22:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#3898 |
Raczkowanie
|
Czy macie info o kosmetykach Dermacol ? Są dostepne na esentii, jest to Czeska firma z tradycjami i niedroga. Będe wdzięczna za informacje o tym czy testują czy nie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3899 |
Raczkowanie
|
Teteesia, wielkie dzięki za listę - bardzo się przyda.
Dostałam odpowiedź od Lierac: Madame, Les tests sur animaux sont interdits en cosmétique aussi bien sur les produits finis que sur les matières premières . Nous utilisons des matières premières qui proviennent d’animaux telles que la cire d’abeille, le miel, la lanoline,… nous ne tuons aucuns animaux pour un usage cosmétique. Tłumaczenie: Testy na zwierzętach w kosmetyce są zabronione na samych produktach oraz na składnikach. Korzystamy ze składników pochodzenia zwierzęcego takich jak miód, wosk, lanolin, ale nie zabijamy zwierząt dla stworzenia naszych kosmetyków. Jakoś tak mam wątpliwości.. Pierwszy raz słyszę, że testowanie na składnikach jest nielegalne, to raz. Dwa, nie odpowiedzieli dokładnie na pytania. Trzy, nie wiem, czy Lierac nie należy do jakiegoś wielkiego koncernu... |
![]() ![]() |
![]() |
#3900 |
Raczkowanie
|
Teteesia do farb dopisz goldwell bo ta firma widnieje w nietestowanych a sa to takze farby fryzjerskie.
Poza tym - pollena ? ostatnio mowilismy ze masja w skladzie cos ze zwierzatek. Z Joanna takze sprawa byla niejasna? Prosze o wyjasnienie bo musze zrobic zakupy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:12.