|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4051 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4052 |
Przyczajenie
|
Dot.: Do tych, co używają kosmetyków tylko NIE TESTOWANYCH na zwierzętach
Z tamponów, podpasek i wkładek ja używam belli, bo chyba nie testuje. A jak konkretnie nazywa się pasta od ziaji?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4053 |
Raczkowanie
|
Jeśli skreslimy Estee powinnismy wywalić z zielonej także Avon, gdyż obie firmy testują jeśli wymaga tego prawo. To oznacza, że np. Japońskie oddziały Avon testują osobiście i do woli tyle ile chcą. I nalezy pamiętać, że taka firma może ( lecz nie musi) swoje testy przeprowadzac w chinach, japonii, rosji a potem te związki chemiczne już bez ponownego testowania stosować w kosmetykach przeznaczonych na inne państwa europy. (źrdło uncaged)
No tak, P&G nikt nie przebije oni robią testy na masową skalę a większoscz tych testów nawet nie ma uzasadnienia lub dają mierne wyniki. Na liście leaping bunny jest The body shop, pomimo że jest wykupiony przez L`oreal to jest na tej liście. Mnie jakos nie przekonuje to...mam wierzyć w to, że L`oreal trzyma na nich łapę a oni nie stosuja nic co testowane na zwierzetach przez L`oreala? Edytowane przez justina1985 Czas edycji: 2010-10-17 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#4054 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do The Body Shop ( a takich firm jest niestety znacznie więcej, wg listy Leaping Bunny także Burt's Bees, Aussie i, znajdujący się na naszej liście Tom's of Maine (grrrrr, kolejna firma, której ufałam!!!) są wykupione przez koncerny testujące). Podobno nie ma to znaczenia dla praktyk cruelty-free tychże firm wykupionych, mogą to być kompletnie totalnie oddzielne firmy, przecież to jest tylko kwestia wykupienia udziałów w spółce. (One nie stajś się jedną firmą czy nie zaczynają mieć wspólnych fabryk). Problem polega na tym, że zyski z kupowania takich produktów idą częściowo do koncernów testujących i tu znów koło absurdu się zamyka ![]() ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-10-17 o 16:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4055 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Więc jeśli tworzyłybyśmy liste myśląc co testują na wschodzie to nic by nie zostało ze światowych marek bo w końcu co tam nie trafia... Ale jak rozróżnić czy coś jest testowane na potrzeby tylko wschodzu i czy te testy robi firma czy tam sobie testują to już trudno stwierdzić jak to dokladnie wygląda. Z resztą, ja juz nie wiem, piszcie jak mam zmieniać, kto za, kto przeciw bo jak widać każdy medal ma dwie strony... Dobrze chociaż, że Europa mądrzeje pod tym względem. ![]() A co do przekonywania to u mnie też ciężko. Jak o tym mówie, to czuje się jakby mnie nikt nie traktował poważnie. "Przecież lepiej na zwierzętach niż na ludziach..." - tak sie zaczyna rozmowa z każdym. Najlepiej robić zakupy jak dotychczas, po co sie przejmować, głowić, przecież my nie mamy na to wpływu... Nawet jak ktoś juz zrozumie jak to wygląda, co jest "dobre", a co "złe" to i tak dalej to samo. Na przyklad ide sobie z koleżankami do kosmetycznego. Jedna robi zakupy i mówi co chce, ja podsuwam jej wszystko co nietestowane oczywiście ![]() ![]() Czy ludzie nie rozumieją, że jak każdy bedzie przechodził obok tego obojetnie to dalej tak bedzie. Mi już ręce opadły.
pomóż ![]() http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318 Edytowane przez teteesia Czas edycji: 2010-10-17 o 22:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4056 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A, nie wiem czy ta firma kogoś interesuje, ale też jest do kupienia na allegro i też ogłasza się jako cruelty-free : Elf cosmetics. Mają sensowne ceny, tylko nie do końca wiem jak z jakością kosmetyków (ale nie każdego stać na Urban Decay ![]()
![]() |
#4057 |
Raczkowanie
|
Teetesia tylko w tym momencie chodzi o to czy dana firma ma farbryki w azji czy np ich produkty są sprowadzane do azji przez dystrybutora. Jesli zatem Avon jest produkowany w azji to znaczy, że testują oni osobiście a jeśli sprowadzane to niekoniecznie producent musi je testowac, martwi się o to dystrybutor...to tak jak z polskimi etykietami u nas. Ja to tak przynajmniej widzę.
Mozna kupic tanie kosmetyki z zielonej listy jak ziaja, vipera, eveline, Joanna, Iwostin to sa świetne zamienniki i są tanie i tańsze.Nie można zatem przesadzać i mówić, że wszystko co tanie to testowane. Ja mam znowu kłopot bo nie widzę alternatywy dla kosmetyków MAC jesli sie okazać ma, że są testowane, uzywam ich podkładów i są dobre zarówno cenowo jak i jakościowo. Mi się badziej wydaje, że to własnie większośc bardzo skutecznych kosmetyków jest z czerwonej. Jak biotherm ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4058 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam już mętlik w głowie. Tyle list jest, a co chwile jakieś 'nowości' wyskakują. Niech jakaś organizacja się tym zajmie i zrobi piękna listę, żeby nie było wątpliwości ![]() ![]()
![]() |
#4059 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4060 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4061 |
Raczkowanie
|
Dimiti dzieki, masz rację ponoć smash box, isadora, pupa nie testują....wszystkie te marki sprowadza baltic company....tylko, żeby nie było jak z MAC, że się potem okazuje, że one należą, przynalezą itp do giga testujących koncernów.
Podklady z MAC lubię bo oni mają podziałke na kolory chlodne i ciepłe...zobacze czy smashbox tez takie ma.... |
![]() ![]() |
![]() |
#4062 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A co do firm "niepewnych" to ja mam taką propozycję - może je machnąć po prostu na jakiś pośredni kolor, w trzeciej grupie pomiędzy? Albo zaznaczyć przy każdej z form w nawiasie coś w stylu - firma niepewna ponieważ (i tu wszystkie wątpliwości: bo testuje jeśli nakazuje prawo albo bo należy do koncernu testującego itd). Co o tym myślicie dziewczyny? Jakieś inne pomysły?
![]() |
#4063 |
Raczkowanie
|
Popieram pomysł listy "niepewnej". Osobiście wolę kupować w miarę pewne kosmetyki i nie chciałabym przypadkiem trafić na te, co testują w Azji. A tak w ogóle to zastanawiam się nad napisaniem jeszcze pary listów do Avon i Estee Lauder.... no ale na razie fajnie byłoby je umiejscowić gdzieś pośrodku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4064 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() Najbardziej to się dziwię ludziom, którym wszystko jedno jakiego produktu używają. Co to za problem przecież kupić nietestowany szampon stojący obok testowanego? Wysiłek żaden, bo i tak trzeba iść do drogerii po szampon. Ale nieee, po co brać nietestowany ![]()
![]() |
#4065 |
Zakorzenienie
|
Clinique chyba testuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#4066 |
Raczkowanie
|
To jeszcze ja swoje zdanie wtrące na temat kupowanie kosmetyków testujących. Nie zwracam nikomu uwagi na to co kupuje, ale zawsze polecę coś nietestującego nawet podrzucę jakiś szamon czy mydełko, nie mówię że nie testowane na zwerzętach tylko, że naturalne, bez chemii i to pomaga jak pisała Linusiaczek. Ludzie ładują się tą chemią bo nie mają tak naprawdę dużego wyboru. Gdzie nie wejdziesz i nie spojrzysz, tam te same marki koncernów. Czy to spożywka czy kosmetyka ...
Mi się wydaje, że ludzie nie mają świadomości jak naprawdę wyglądają te testy na zwierzętach. To tak jak z mięsem, wszyscy je jedzą i nie zastanawiajac się jak wcześniej wyglądała szyneczka czy schabowy. Zza witryny szklanej wyglada czyściutko i ładnie. Dla nich to produkt gotowy. Nie jest im żal czegoś, czego nie widać. |
![]() ![]() |
![]() |
#4067 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Też tak coś słyszałam ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4068 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Dzisiaj przed zajęciami, jedna dziewczyna wyciągnęła pastę do zębów i zaczęła się śmiać, że dziwne rzeczy ze sobą nosi. Pasta oczywiście Blend-a-med. Ja: Fu, testowana na zwierzętach! Ona: No co ty, mają ludze pomysły. Myć zęby zwierzętom. Ja: Ale wiesz, te testy trochę inaczej wyglądają... Potem jakaś inna dziewczyna mnie zapytała jak. To jej opisałam. Ciekawe czy zmieni swoje podejście i zrezygnuje z kosmetyków testowanych na zwierzętach...
![]() |
#4069 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4070 |
Zadomowienie
|
Dobry Wieczór!
Całego wątku nie czytałam (tyle wpisów...), więc mogę powtórzyć to, co ktoś wcześniej napisał: zauważyliście, że w tv jest dużo reklam firm, które widnieją na tzw "czarnej liście" (rimmel, płatki nestle, pasty do zębów itede)? Ktoś mi powiedział, że istnieje pewna zasada marketingowa, polegająca na tym, że jeżeli firmie źle się wiedzie, to nadrabia większą ilością reklam, nie tylko na wizji ale także w prasie (zapada to w pamięć i w sklepie automatycznie, nieświadomie kupujemy to co widzieliśmy w przerwie filmu na tvn). Możliwe, że ludzie są coraz bardziej uświadomieni ekologicznie i faktycznie sprzedaż kosmetyków spada. Zastanawiałam się nad tym, coś w tym jest - czy ktoś widział reklamy Ziaja, Bobby Brown, Iwostin, Bella? Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4071 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czy to ma ze sobą coś wspólnego, to nie wiem, ale faktem jest, że gdyby te nieszczęsne firmy wydawaly mniej na reklamy, to ich kosmetyki mogłyby być tańsze kosztem kampanii reklamowych, a nie kosztem zwierzaków ![]() ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-10-18 o 17:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4072 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Fajnie, że mąż Cię wspiera w walczeniu o nietestowanie kosmetyków na zwierzętach. Mój TŻ jest sceptycznie nastawiony... Na szczęście należy do typu: "Mnie to wszystko jedno". Czyli jak kupię mu nietestowane to takich będzie używał ![]()
![]() |
#4073 |
Raczkowanie
|
Ja też przeważnie trafiam na negatywną reakcję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4074 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4075 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Babki, głowa do góry, ten 'trend' (bo tak to tu chyba należy teraz nazwać) przyjdzie i do Polski. Siedzę ostatnio dużo na niemieckich stronach i na kanałach na YT (uczę się intensywnie Deutscha ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4076 |
Rozeznanie
|
Ja nawet jeśli mam coś co było testowane (bo kupiłam to gdy nie zdawałam sobie z tego sprawy) to to wyrzucam.. Jakoś nie potrafię smarować się czymś gdy wiem że wcześniej wlewano to np. królikowi do oka.. Poprostu nie potrafię. Mam pytanie, czy wiadomo coś na temat Avonu ? Przepraszam jeśli o tym już było ale nie mam czasu przeszukać całego wątku. Mam dużo rzeczy z Avonu bo moja mama była kiedyś konsultantką a więc ważne jest dla mnie to czy wiadomo definitywnie (
![]() ![]() ![]() PS Wczoraj gdy wracałam z koleżanką autobusem, specjalnie zaczęłyśmy bardzo głośno rozmawiać o testowaniu kosmetyków na zwierzętach. Podawałam dużo przykładów właśnie typu wlewanie króliką różnych substancji do oczu czy dawanie im ich do jedzenia. Zauważyłam że niektóre osoby patrzyły na nas wielkimi oczyma albo rozmawiały o tym potem między sobą. O to mi chodziło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4077 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do Avonu to on jest taki trochę niepewny, nie wiem co Ci inne dziewczyny powiedzą... Bo generalnie Avon widnieje na wielu listach cruelty - free, ale czasami niektóre źródła podają, że nie jest to w 100% pewnz - bo zdaje się mają to zastrzeżenie, że testują jak wymaga tego prawo (jak Estee Lauder, o naszych wątpliwościach co do Estee możesz sobie poczytać parę postów wyżej). Też nie wiem co o tym tak do końca myśleć ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4078 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Też staram się takie hepeningi urządzać ![]()
![]() |
#4079 |
Zakorzenienie
|
Co do avonu, ja jesteś konsultantką i tam pisze że avon nie testuje kosmetyków na zwierzętach, wbierze udział w wielu kampaniach na rzecz środowiska itd. Więc gdy kupuję kosmetyk z avonu i pisze: wyprodukowano w Garwolinie mam pewność że zwierzaki nie ucierpiały. Ale avon Polska produkuje w Polsce tylko okręślone kosmetyki, a naprzykład na pudrze colortrend widnieje napis: Made in China, a któraś z Was pisała ze w Chinach jest obowiązek testowania kosmewtyków na zwierzakach;( wieć sama nie wiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4080 | |
Rozeznanie
|
Skąd ja to znam
![]() Cytat:
Spróbuje napisać do avonu, wkleje im ten cytat i że na niektórych produktach pisze 'made in china' - zobaczymy co odpiszą. Edit: Poszedł mail. I jeszcze bym zapomniała - dosatałam odp. od Verony: "Witam W odopwiedzi na emaila z dnia 14.10.2010: 1. Czy Verona testuje gotowe komsetyki lub poszczególne składniki produktów na zwierzętach? nie przeprowadzamy takich testów i nigdy nie przeprowadzaliśmy. 2. Jeśli otrzymuje składniki od dostawców, to czy wymaga aby nie były one testowane na zwierzętach? od kilku lat testy na zwierzętach są zabronione, kupujemy tylko surowce, które spełniają wymagania Ustawy o kosmetykach. 3. Czy w skład kosmetyków Verona wchodzą składniki pochodzenia zwierzęcego lub odzwierzęcego? nie stosujemy takich składników. Pozdrawiam ... Główny Technolog Verona Products Professional Sp. z o.o." Edit2: Własnie zobaczyłam na maila i o dziwo dostałam już odp.: "Szanowna Konsultantko, W nawiązaniu do Pani e-maila informujemy, że nie testowanie kosmetyków na zwierzętach dotyczy wszystkich fabryk i rynków firmy Avon. Z pozdrowieniami, ... Obsługa Internetu Avon Cosmetics Polska"
pomóż ![]() http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318 Edytowane przez teteesia Czas edycji: 2010-10-20 o 16:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:44.