Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-31, 19:15   #4201
Lavi92
Zakorzenienie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

Skoro można próbować zaprzestać testom w celach kosmetycznych to równie dobrze można sprzeciwić się w testowaniu w imię nauki. Nie mówię, że wiem jak to wygląda bo nie wiem dlatego napisałam. Proste.
Poza tym jeśli wykonuje się doświadczenie/ badanie ile myszka w mózgu ma połączeń nerwowych tylko dla zaspokojenia ciekawości to dla mnie jest to bezsens. Nie uważam tego za konieczność. Jeśli to ma pomóc w wynalezieniu jakiegoś leku czy czegoś w tym stylu to ok. Byle humanitarnie.
Co miałam na myśli? To, że nie ważne czy testują dany kosmetyk na śwince czy badają jej mózg byle robili to humanitarnie czy mówiąc potocznie by zwierze jak najmniej na tym ucierpiało.
Bo przecież co za różnica gdy na żywca wlewają królikowi szampon do oczu jak gdzieś obok na żywo wycinają mu jakiś narząd. To, że jest w "profesjonalnym" laboratorium badawczym to znaczy, że ma cierpieć?
Stary 2010-10-31, 19:32   #4202
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Lavi. Hm. No tak, coś w tym jest. Tyle że powodem, dla którego mnie najbardziej denerwują testy w kosmetyce jest to, że można je wyeliminować całkowicie, o ile ktoś te bestialskie koncerny w końcu przekona, że inaczej to już nic nie zarobią. Sprawa jest prosta - można wyeliminować, powinno się wyeliminować, należy do tego dążyć najlepiej przekonując coraz więcej ludzi do tej idei. Możemy coś zmienić, należy zacząć od zaraz. Z testami w celach naukowych to jest tak, że nie wyobrażam sobie, żeby świat ich po prostu nagle zaprzestał. Poza tym nie bardzo widzę metody alternatywne, żeby naukowcom je zaproponować, choć oczywiście nie mam nic przeciw, żeby jakieś były osiągalne. Co do tego, że powinny być humanitarne... jasne, jak najbardziej, zdecydowanie powinny. Ale umówny się, zwierzę w labolatorium jest OBIEKTEM badań. żadnym kumplem, dobrą duszą czy umilaczem czasu. Więc prawdopodobnie jest całkowicie zdane na humanitarność badającego. Co nie znaczy, że chcę przez to powiedzieć, że każdy naukowiec to sadysta. No ale pewnie jeśli jakiś sadysta pracuje dla labolatorium, to łatwiej mu się wyżywać, zwierzak w końcu nie wezwie pomocy ani do sądu nie pójdzie. Tyle że ja jestem człowiekiem czynu, staram się działać tam, gdzie można coś zmienić. I badania koncernów kosmetycznych by można, jakby ludzie się choć trochę zainteresowali tematem
Linusiaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 19:39   #4203
Lavi92
Zakorzenienie

Ale ja wcale nie uważam, że badania naukowe należy zaprzestać bo jakby nie patrzeć ratują nam życie. Jednak nie muszą się odbywać w tak brutalny sposób jak to nieraz się dzieje. Oczywiście w pewnych kwestiach też się z Tobą zgadzam, nie mówię, że nie.
Niezaprzeczalnym faktem też jest, że koncern kosmetyczny a badania naukowe to inna bajka. Aczkolwiek też można by je zmienić by zwierzęta nie cierpiały tak bardzo.
Tak jest świat zbudowany... wszystkiego nie zmienimy.
Stary 2010-10-31, 19:40   #4204
agatri
Rozeznanie

nauka to nauka fakt ,zwierzę w laboratorium to obiekt badań fakt ,ale jak nie powinno być testów na zwierzętachw celach kosmetycznych tak testy w laboratorium powinny być humanitarne, powinna wejść jakaś ustawa czy coś bo to tak samo boli
agatri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 19:46   #4205
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
nauka to nauka fakt ,zwierzę w laboratorium to obiekt badań fakt ,ale jak nie powinno być testów na zwierzętachw celach kosmetycznych tak testy w laboratorium powinny być humanitarne, powinna wejść jakaś ustawa czy coś bo to tak samo boli
Jeśli interesują was takie kwestie prawne to to jest to, co w tej chwili znalazłam przeszukując googla Opinia o ustawie. Można sobie poczytać troszeczkę jak to wygląda - tylko pamiętajmy, to są znów teoretyczne wywody a nie praktyczne badania w konkretnych jednostkach. (Niestety, nie jestem obecnie na bieżąco z prawem, więc nie wiem czy była jakaś nowelizacja i jak to dokładnie wygląda. Nie widziałam też dokładnie samego aktu prawnego.) Niech ktoś mnie poprawi jak wie, że weszła w życie jakaś nowelizacja. Natomiast niemożliwością by było, żeby jakaś ustawa co do tego nie weszła i nie była w użyciu.

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2010-10-31 o 19:54
Stary 2010-10-31, 19:51   #4206
agatri
Rozeznanie

trudny temat bo nie wiadomo jak tak naprawdę to się przeprowadza

linusiaczek wesz czy wedel jest dobry ?
Stary 2010-10-31, 19:54   #4207
Lavi92
Zakorzenienie

Wiesz, prawo prawem a i tak jest łamane.
To już jest dyskusja baardzo zaawansowana i chyba nie na nasza wiedzę, niestety. (Oczywiście nie chce nic nikomu zarzucać!)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-31, 19:58   #4208
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
trudny temat bo nie wiadomo jak tak naprawdę to się przeprowadza
Niestety, zielonego pojęcia nie mam Może Teteesia by wiedziała...?

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Wiesz, prawo prawem a i tak jest łamane.
To już jest dyskusja baardzo zaawansowana i chyba nie na nasza wiedzę, niestety. (Oczywiście nie chce nic nikomu zarzucać!)
Prawda, ale tak pomyślałam, że może w sumie kogoś zainteresować jak to jest uregulowane dokładnie
Stary 2010-10-31, 20:03   #4209
Lavi92
Zakorzenienie

Rozumiem, kiedyś miałam się brać za czytanie tych ustaw wszystkich ale stwierdziłam, że co ja mogę... Ważne, że na "dobre" kosmetyki się przestawiłam.
No cóż, całego świata nie naprawimy, ale zacząć zmieniać siebie to już dobry początek
Stary 2010-10-31, 20:07   #4210
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Rozumiem, kiedyś miałam się brać za czytanie tych ustaw wszystkich ale stwierdziłam, że co ja mogę... Ważne, że na "dobre" kosmetyki się przestawiłam.
No cóż, całego świata nie naprawimy, ale zacząć zmieniać siebie to już dobry początek
Tak jest!
Stary 2010-10-31, 20:20   #4211
Lavi92
Zakorzenienie

I obyło się bez spięć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-31, 20:23   #4212
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
I obyło się bez spięć
No. ..obyło Chociaż ja już kilka(naście) postów wyżej pisałam, że już lepiej się spierać niż o takich rzeczach w ogóle nie rozmawiać, bo przynajmniej więcej i więcej osób o tym usłyszy Niech się i nawet zbulwersują, ale przynajmniej może zaczną nad tym myśleć
Stary 2010-10-31, 20:30   #4213
Lavi92
Zakorzenienie

Racja racja tylko jak ja się zacznę z kimś kłócić to jest niemiło ^^ Dlatego też ciesze się, że ominęło nas to.
Ale nie powiem, dobrze by było gdyby rząd i prawo zajęło się tym tematem... Ale nieeee, po co...
Zamiast lepiej jest gorzej.
Stary 2010-10-31, 20:37   #4214
agatri
Rozeznanie

sorry ,że wejdę w słowo ale patrzcie co znalazłam http://www.ekonsument.pl/a51_poczatk...ierzetach.html
wierzyć w to?
i znowu coś to już bardziej prawdopodobne http://prawdaxlxpl.wordpress.com/200...-dzialalnosci/
warto przeczytać
Stary 2010-10-31, 20:39   #4215
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
Racja racja tylko jak ja się zacznę z kimś kłócić to jest niemiło ^^ Dlatego też ciesze się, że ominęło nas to.
Może warto by trochę nad tym popracować i przyniosłoby to więcej korzyści naszej sprawie? Solidnymi kłótniami to jeszcze nikt niestety niczego nie wskórał

Cytat:
Ale nie powiem, dobrze by było gdyby rząd i prawo zajęło się tym tematem... Ale nieeee, po co...
Zamiast lepiej jest gorzej.
Nie no, oczywiście że się zajmują, tylko że mają znacznie więcej rzeczy do wzięcia pod uwagę. Ale i tak nie ma co narzekać - jak to porównasz do tego, co się dzieje gdzie indziej. Znajomy wyjechał do Chin to zbladł totalnie jak zobaczył, że tam legalnie można na żywca jeść małpi móżdżek. Czyli dosłownie - w stole dziura, małpa pod stołem a nad stołem wystaje rozkrojona głowa żyjącej małpy i można jej wyłyżeczkować mózg. Ponoć lepiej smakuje na żywca!! Naprawdę unijne i nasze ustawodawstwo to przy tym ostoja etyki i wszelkich cnót.
Stary 2010-10-31, 20:44   #4216
Lavi92
Zakorzenienie

Pracuje pracuje, ale taki mój charakter. Mimo chęci nie zmieni się wszystkich negatywnych cech. Ale mniejsza z tym.

Nie no nawet nie mówimy o Chinach... Mój ojciec niedawno stamtąd wrócił. Tak samo, głowa psa na sprzedaż na ulicznym "straganie".
Przykładów jest mnóstwo. Aż włosy się jeżą na głowie.
Ale w tych krajach azjatyckich to norma niestety.
Aczkolwiek nasz system mógłby bardziej zaostrzyć kary za znęcanie się nad zwierzętami itp. Ale to tylko imho. ()

Co do linków wyżej, sama nie wiem co o tym myśleć.
Stary 2010-10-31, 20:48   #4217
agatri
Rozeznanie

o matko nawet nie mów o tych mózgach! często na animal planet pokazują co się wyrabia w tej azji po prostu żal i nie wiem co jeszcze ...
Stary 2010-10-31, 20:53   #4218
Linusiaczek
Wtajemniczenie

Cytat:
sorry ,że wejdę w słowo ale patrzcie co znalazłam http://www.ekonsument.pl/a51_poczatk...ierzetach.html
wierzyć w to?
i znowu coś to już bardziej prawdopodobne http://prawdaxlxpl.wordpress.com/200...-dzialalnosci/
warto przeczytać
Bardzo dobrze, że wkleiłaś tu ten link. Co do coca-coli, to znalazłam artykuł w New York Times sekcja business ( LINK do artykułu), który potwierdza te informacje. Tyle, że artykuł pochodzi z maja 2007 roku. Coca-cola zobowiązała się też przestać sponsorować badania naukowe na uniwersytecie Virginia Commonwealth. Opisują także jedno z badań na szympansach, które polegało na rozcinaniu im twarzy (pyska? nie wiem jak to jest w przypadku szympansów) w celu sprawdzenia jak działają ich przewody nerwowe/smakowe... Aaaauć, nie doczytałam reszty, ale to badanie na pewno nie było konieczne. Dość, że było to dla NUTRASWEET, jeśli nie mamy Nutrasweet na czerwonej liście to koniecznie trzeba dodać

Edytowane przez Linusiaczek
Czas edycji: 2010-10-31 o 20:56
Stary 2010-10-31, 23:40   #4219
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Linusiaczek Pokaż wiadomość
Niestety, zielonego pojęcia nie mam Może Teteesia by wiedziała...?

Kiedys już bylo pisane na temat Wedla. Należał do Krafta. Obecnie odkupiła go firma japońska, zeby nie dopuścić do zmonopolizowania ale z tego co doczytałam to Kraft nie zrezygnował calkowicie z Wedla, jakaś część dalej należy do niego.
Tutaj linki: http://pl.wikipedia.org/wiki/E.Wedel, http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,...ponczykom.html
Można napisać do Wedla jak to jest dokładnie.

Widze, że dyskutujecie na temat testów. Ja nie chciałabym się wypowiadać na ten temat bo oczywiście jestem przeciwna jakimkolwiek, czy też ze znieczuleniem czy bez bo przecież i tak kończą tak samo... wiwisekcja - bez komentarza
Ja rozumiem, że nie zawsze w testach sa inne możliwości, ale niektóre testy są naprawde brutalne i bez potrzeby, jak np. testy samochodów gdzie nie widze kompletnie sensu. Raz trafilam na taki artykuł jak to pewna firma je wykonywała to ręce opadają co człowiek potrafi wymysleć, co też robili z biednymi zwierzaczkami

Widziałam, że na poprzedniej stronie pisałyście coś na temat uzupełnienia listy, na czasie dokładnie to przeczytam i uzupełnie

Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium!
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318
teteesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 12:25   #4220
agatri
Rozeznanie

z wedlem się wyjaśniło spytałam taty bo siedzi w tej branży no i kraft nie ma już wedelka .

tak ogólnie czemu kraft jest zły <wybaczcie że o cośtakiego pytam jeśli to jest oczywista oczywistość ale zawsze spotykałam sie że takie koncerny jak nestle , coca-cola są złe >
Stary 2010-11-01, 14:21   #4221
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
z wedlem się wyjaśniło spytałam taty bo siedzi w tej branży no i kraft nie ma już wedelka .

tak ogólnie czemu kraft jest zły <wybaczcie że o cośtakiego pytam jeśli to jest oczywista oczywistość ale zawsze spotykałam sie że takie koncerny jak nestle , coca-cola są złe >
Jak już pisałam wyżej, część Wedla dalej należy do Krafta.
"...Umowa nie dotyczy sprzedaży całego Wedla - Kraft Foods zatrzyma w swoich rękach produkcję części produktów Wedla (m.in. markę miętowych cukierków Halls) oraz dwie fabryki Wedla, m.in. w Skarbimierzu. Kraft Foods zatrzyma też należącą do Cadbury trzecią fabrykę w Bielanach Wrocławskich."...
Więc co z tego, że sprzedali jak nie całość... szkoda.

Jak to czemu Kraft jest zły? - oprócz tego, że testuje na zwierzetach? bo o tym mamy wątek.

Edytowane przez teteesia
Czas edycji: 2010-11-01 o 14:26
Stary 2010-11-01, 21:00   #4222
agatri
Rozeznanie

domyśliłam się że dlatego iż testuje na zwierzętach ,ale pytaąłm z ciekawości bo o ile na temat innych marek jest sporo wymiwnionych testów ,które zlecają to o krafcie nic nie znalazłam
Stary 2010-11-02, 07:41   #4223
anna3101
Raczkowanie

Agatri, już Ci mówię.

Kraft należy do Phillip Morris (lub Altria Group, to jest to samo, nie wiem, którą nazwę mają teraz). Phillip Morris robi takie testy na zwierzętach, o których wolałabym nie wiedzieć.

Jeden z przykładów: małpy w ciąży karmili na siłę... papierosami. Tak. Oraz zamykali w pomieszczeniach, gdzie wprowadzali dym z papierosów. I tak aż dopóki nie poroniły lub nie urodziły małe, które były natychmiast zabijane, a potem trupy sprawdzane na przedmiot zmian w ich organizmie.

anna3101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 12:15   #4224
agatri
Rozeznanie

anna3101 dzięki za odpowiedz .Straszne
Stary 2010-11-02, 13:10   #4225
Senseds
Raczkowanie

Ja mam pytanie co do herbat - jestem herbaciarą,kupilam dzis Vitax,jakie herbaty są bezpieczne ? Na sklepowych pulkach najwięcej Irving,Vitaxow,liptonow ....

Senseds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 15:37   #4226
teteesia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Senseds Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie co do herbat - jestem herbaciarą,kupilam dzis Vitax,jakie herbaty są bezpieczne ? Na sklepowych pulkach najwięcej Irving,Vitaxow,liptonow ....
TATA Enterprise: Tetley, Vitax - z listy.
Watro patrzeć co pisze na opakowaniu, kto jest producentem. Ja ostanio kupowałam herbatki i zobaczyłam, że Vitax należy do TATA, która niestety testuje. Uważam, że z herbatami nie jet źle. Ja uwielbiam Dilmaha, Tylos (szukałam ale nic ne znalazłam na nie złego) i z Herbapolu, tylko unikam Herbapolu Wrocław ale akurat nie wiem czy oni nawet mają herbaty.
Irving (producent Inntea) chyba tez jest "dobry" (ja osobiście nie lubie jej smakowo) ale pewności nie mam, jak coś to mnie poprawcie

Edytowane przez teteesia
Czas edycji: 2010-11-02 o 15:40
Stary 2010-11-02, 17:13   #4227
Linusiaczek
Wtajemniczenie

No...to jak tylko te są bezpieczne, to ja mam z herbatami przechlapane Kawy i tak nie piję, to chociaż ten problem z głowy, ale chyba będę musiała poszukać zamienników wnikliwiej
Stary 2010-11-02, 18:08   #4228
Senseds
Raczkowanie

Ja tez kawy nie piję,za to herbaty uwielbiam.Ale jeśli herbapol moze byc to jest ok, dilmah nie próbowalam nawiasem mówiąc drogie są.Irving takze nie pilam. Z vitaxem mam taki problem ze oni robią herbaty grzance,ktore mi smakuja. A do herbatki lubie nalac soczek,dobrze ze herbapol je robi

Senseds jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-02, 18:13   #4229
agatri
Rozeznanie

mam pytanie odnośnie body shopu ,jest on wpisany na liście czerwonej dlatego ,że należy do Loreala czy też sam testuje ?
Stary 2010-11-02, 20:30   #4230
welmas
Raczkowanie

przyznam szczerze że nie chce mi się czytać całego wątku więc zapytam... czy Maybelline testuje?
welmas jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości