|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4201 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Skoro można próbować zaprzestać testom w celach kosmetycznych to równie dobrze można sprzeciwić się w testowaniu w imię nauki. Nie mówię, że wiem jak to wygląda bo nie wiem dlatego napisałam. Proste.
Poza tym jeśli wykonuje się doświadczenie/ badanie ile myszka w mózgu ma połączeń nerwowych tylko dla zaspokojenia ciekawości to dla mnie jest to bezsens. Nie uważam tego za konieczność. Jeśli to ma pomóc w wynalezieniu jakiegoś leku czy czegoś w tym stylu to ok. Byle humanitarnie. Co miałam na myśli? To, że nie ważne czy testują dany kosmetyk na śwince czy badają jej mózg byle robili to humanitarnie czy mówiąc potocznie by zwierze jak najmniej na tym ucierpiało. Bo przecież co za różnica gdy na żywca wlewają królikowi szampon do oczu jak gdzieś obok na żywo wycinają mu jakiś narząd. To, że jest w "profesjonalnym" laboratorium badawczym to znaczy, że ma cierpieć?
![]() |
#4202 |
Wtajemniczenie
|
Lavi. Hm. No tak, coś w tym jest. Tyle że powodem, dla którego mnie najbardziej denerwują testy w kosmetyce jest to, że można je wyeliminować całkowicie, o ile ktoś te bestialskie koncerny w końcu przekona, że inaczej to już nic nie zarobią. Sprawa jest prosta - można wyeliminować, powinno się wyeliminować, należy do tego dążyć najlepiej przekonując coraz więcej ludzi do tej idei. Możemy coś zmienić, należy zacząć od zaraz. Z testami w celach naukowych to jest tak, że nie wyobrażam sobie, żeby świat ich po prostu nagle zaprzestał. Poza tym nie bardzo widzę metody alternatywne, żeby naukowcom je zaproponować, choć oczywiście nie mam nic przeciw, żeby jakieś były osiągalne. Co do tego, że powinny być humanitarne... jasne, jak najbardziej, zdecydowanie powinny. Ale umówny się, zwierzę w labolatorium jest OBIEKTEM badań. żadnym kumplem, dobrą duszą czy umilaczem czasu. Więc prawdopodobnie jest całkowicie zdane na humanitarność badającego. Co nie znaczy, że chcę przez to powiedzieć, że każdy naukowiec to sadysta. No ale pewnie jeśli jakiś sadysta pracuje dla labolatorium, to łatwiej mu się wyżywać, zwierzak w końcu nie wezwie pomocy ani do sądu nie pójdzie. Tyle że ja jestem człowiekiem czynu, staram się działać tam, gdzie można coś zmienić. I badania koncernów kosmetycznych by można, jakby ludzie się choć trochę zainteresowali tematem
![]()
#4203 |
Zakorzenienie
|
Ale ja wcale nie uważam, że badania naukowe należy zaprzestać bo jakby nie patrzeć ratują nam życie. Jednak nie muszą się odbywać w tak brutalny sposób jak to nieraz się dzieje. Oczywiście w pewnych kwestiach też się z Tobą zgadzam, nie mówię, że nie.
Niezaprzeczalnym faktem też jest, że koncern kosmetyczny a badania naukowe to inna bajka. Aczkolwiek też można by je zmienić by zwierzęta nie cierpiały tak bardzo. Tak jest świat zbudowany... wszystkiego nie zmienimy.
![]() |
#4204 |
Rozeznanie
|
nauka to nauka fakt ,zwierzę w laboratorium to obiekt badań fakt ,ale jak nie powinno być testów na zwierzętachw celach kosmetycznych tak testy w laboratorium powinny być humanitarne, powinna wejść jakaś ustawa czy coś bo to tak samo boli
|
![]() ![]() |
![]() |
#4205 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-10-31 o 19:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4206 |
Rozeznanie
|
trudny temat bo nie wiadomo jak tak naprawdę to się przeprowadza
linusiaczek wesz czy wedel jest dobry ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4207 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, prawo prawem a i tak jest łamane.
To już jest dyskusja baardzo zaawansowana i chyba nie na nasza wiedzę, niestety. (Oczywiście nie chce nic nikomu zarzucać!)
![]() |
#4208 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4209 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, kiedyś miałam się brać za czytanie tych ustaw wszystkich ale stwierdziłam, że co ja mogę... Ważne, że na "dobre" kosmetyki się przestawiłam.
No cóż, całego świata nie naprawimy, ale zacząć zmieniać siebie to już dobry początek ![]()
![]() |
#4210 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4211 |
Zakorzenienie
|
I obyło się bez spięć
![]()
![]() |
#4212 |
Wtajemniczenie
|
No. ..obyło
![]() ![]() ![]()
#4213 |
Zakorzenienie
|
Racja racja tylko jak ja się zacznę z kimś kłócić to jest niemiło ^^ Dlatego też ciesze się, że ominęło nas to.
Ale nie powiem, dobrze by było gdyby rząd i prawo zajęło się tym tematem... Ale nieeee, po co... ![]() Zamiast lepiej jest gorzej.
![]() |
#4214 |
Rozeznanie
|
sorry ,że wejdę w słowo ale patrzcie co znalazłam http://www.ekonsument.pl/a51_poczatk...ierzetach.html
wierzyć w to? i znowu coś to już bardziej prawdopodobne http://prawdaxlxpl.wordpress.com/200...-dzialalnosci/ warto przeczytać |
![]() ![]() |
![]() |
#4215 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4216 |
Zakorzenienie
|
Pracuje pracuje, ale taki mój charakter.
![]() Nie no nawet nie mówimy o Chinach... Mój ojciec niedawno stamtąd wrócił. Tak samo, głowa psa na sprzedaż na ulicznym "straganie". Przykładów jest mnóstwo. Aż włosy się jeżą na głowie. Ale w tych krajach azjatyckich to norma niestety. Aczkolwiek nasz system mógłby bardziej zaostrzyć kary za znęcanie się nad zwierzętami itp. Ale to tylko imho. ( ![]() Co do linków wyżej, sama nie wiem co o tym myśleć.
![]() |
#4217 |
Rozeznanie
|
o matko nawet nie mów o tych mózgach! często na animal planet pokazują co się wyrabia w tej azji po prostu żal i nie wiem co jeszcze ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4218 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-10-31 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4219 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kiedys już bylo pisane na temat Wedla. Należał do Krafta. Obecnie odkupiła go firma japońska, zeby nie dopuścić do zmonopolizowania ale z tego co doczytałam to Kraft nie zrezygnował calkowicie z Wedla, jakaś część dalej należy do niego. Tutaj linki: http://pl.wikipedia.org/wiki/E.Wedel, http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,...ponczykom.html Można napisać do Wedla jak to jest dokładnie. Widze, że dyskutujecie na temat testów. Ja nie chciałabym się wypowiadać na ten temat bo oczywiście jestem przeciwna jakimkolwiek, czy też ze znieczuleniem czy bez bo przecież i tak kończą tak samo... wiwisekcja - bez komentarza ![]() Ja rozumiem, że nie zawsze w testach sa inne możliwości, ale niektóre testy są naprawde brutalne i bez potrzeby, jak np. testy samochodów gdzie nie widze kompletnie sensu. Raz trafilam na taki artykuł jak to pewna firma je wykonywała to ręce opadają co człowiek potrafi wymysleć, co też robili z biednymi zwierzaczkami ![]() Widziałam, że na poprzedniej stronie pisałyście coś na temat uzupełnienia listy, na czasie dokładnie to przeczytam i uzupełnie ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4220 |
Rozeznanie
|
z wedlem się wyjaśniło spytałam taty bo siedzi w tej branży no i kraft nie ma już wedelka .
tak ogólnie czemu kraft jest zły <wybaczcie że o cośtakiego pytam jeśli to jest oczywista oczywistość ale zawsze spotykałam sie że takie koncerny jak nestle , coca-cola są złe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4221 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"...Umowa nie dotyczy sprzedaży całego Wedla - Kraft Foods zatrzyma w swoich rękach produkcję części produktów Wedla (m.in. markę miętowych cukierków Halls) oraz dwie fabryki Wedla, m.in. w Skarbimierzu. Kraft Foods zatrzyma też należącą do Cadbury trzecią fabrykę w Bielanach Wrocławskich."... Więc co z tego, że sprzedali jak nie całość... szkoda. Jak to czemu Kraft jest zły? - oprócz tego, że testuje na zwierzetach? bo o tym mamy wątek.
pomóż ![]() http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318 Edytowane przez teteesia Czas edycji: 2010-11-01 o 14:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4222 |
Rozeznanie
|
domyśliłam się że dlatego iż testuje na zwierzętach ,ale pytaąłm z ciekawości bo o ile na temat innych marek jest sporo wymiwnionych testów ,które zlecają to o krafcie nic nie znalazłam
|
![]() ![]() |
![]() |
#4223 |
Raczkowanie
|
Agatri, już Ci mówię.
Kraft należy do Phillip Morris (lub Altria Group, to jest to samo, nie wiem, którą nazwę mają teraz). Phillip Morris robi takie testy na zwierzętach, o których wolałabym nie wiedzieć. Jeden z przykładów: małpy w ciąży karmili na siłę... papierosami. Tak. Oraz zamykali w pomieszczeniach, gdzie wprowadzali dym z papierosów. I tak aż dopóki nie poroniły lub nie urodziły małe, które były natychmiast zabijane, a potem trupy sprawdzane na przedmiot zmian w ich organizmie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4224 |
Rozeznanie
|
anna3101 dzięki za odpowiedz .Straszne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4225 |
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie co do herbat - jestem herbaciarą,kupilam dzis Vitax,jakie herbaty są bezpieczne ? Na sklepowych pulkach najwięcej Irving,Vitaxow,liptonow ....
|
![]() ![]() |
![]() |
#4226 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Watro patrzeć co pisze na opakowaniu, kto jest producentem. Ja ostanio kupowałam herbatki i zobaczyłam, że Vitax należy do TATA, która niestety testuje. Uważam, że z herbatami nie jet źle. Ja uwielbiam Dilmaha, Tylos (szukałam ale nic ne znalazłam na nie złego) i z Herbapolu, tylko unikam Herbapolu Wrocław ale akurat nie wiem czy oni nawet mają herbaty. Irving (producent Inntea) chyba tez jest "dobry" (ja osobiście nie lubie jej smakowo) ale pewności nie mam, jak coś to mnie poprawcie ![]()
pomóż ![]() http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318 Edytowane przez teteesia Czas edycji: 2010-11-02 o 15:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4227 |
Wtajemniczenie
|
No...to jak tylko te są bezpieczne, to ja mam z herbatami przechlapane
![]() ![]()
#4228 |
Raczkowanie
|
Ja tez kawy nie piję,za to herbaty uwielbiam.Ale jeśli herbapol moze byc to jest ok, dilmah nie próbowalam nawiasem mówiąc drogie są.Irving takze nie pilam. Z vitaxem mam taki problem ze oni robią herbaty grzance,ktore mi smakuja. A do herbatki lubie nalac soczek,dobrze ze herbapol je robi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4229 |
Rozeznanie
|
mam pytanie odnośnie body shopu ,jest on wpisany na liście czerwonej dlatego ,że należy do Loreala czy też sam testuje ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4230 |
Raczkowanie
|
przyznam szczerze że nie chce mi się czytać całego wątku więc zapytam... czy Maybelline testuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.