|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
O, Agatri, to jest bardzo dobry pomysł. Zrobiłam to samo z moją Mamą
![]() ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-03 o 21:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4262 |
Rozeznanie
|
chciałabym coś innego <z tej górnej półki> jak nazbieram pieniądze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4263 |
Wtajemniczenie
|
To była tylko propozycja, jestem pewna, że jak będziesz chciała znaleźć coś ekstra to znajdziesz - kosmetyków, nawet tych nietestowanych, zwłaszcza z górnej półki to jest na pęczki
![]()
#4264 |
Raczkowanie
|
A propos szarej listy - wpadłam na ciekawą stronę chorwacką, ktoś już porządnie nad taką listą popracował i z przykrością stwierdzam, że jest na niej sporo firm, które są na naszej białej
![]() http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.en.php?id=762 O Manhattan piszą różne rzeczy. Sam nie testuje, ale należy do Dr Scheller, który, podobno testuje. Aczkolwiek na pewno nic nie wiadomo ![]() Clinique: testuje, kiedy wymaga tego prawo. Estee Lauder podobno promuje futra ![]() O Elizabeth Arden też sprzeczne informacje... Chyba musimy do nich napisać. Należała do Unilever, ale już siebie wykupili, więc jest nadzieja. W ogóle jak to zaczynam wyszukiwać informację w necie, to się załamuję.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4265 |
Raczkowanie
|
Ta losta to testowane? Jest Tam eveline -nietestujaca i wiele innych nie załamujcie mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4266 |
Wtajemniczenie
|
Nie obraźcie się na mnie dziewczyny, ale nie podoba mi się ta lista
![]() ![]() No ale na ich obronę należy powiedzieć, że jest to ich lista niepewna, a nie lista na pewno testujących firm, gdzie zaznaczają, że "kupujesz na własną odpowiedzialność". No ale jak dla mnie tak jest z większością firm, które nie są na liście Ok! ( a i te pewnie nie są w 100% pewne). Chyba, że chcemy od nich zgapić pomysł szarej listy firm niepewnych ![]() Poza tym myślałam jeszcze raz o tym Revlonie... Revlon nawet nie ma tego warunku, że "testują jak wymaga tego prawo", Avon ma (jak i Estee). Obie są na liście Peta (link klik), ale żadna z nich nie jest na liście Ok! ani na innej porządnej liście. Obie zrezygnowały z testowania w tym samym czasie i było o tym głośno w prasie. Revlon ma to napisane oficjalnie na stronie internetowej, Avon ma króliczka (ale też nie licencjowanego tylko sami zaprojektowali, prawda? Chyba, że Pety, ale to wtedy Revlon też go ma) na ostatniej stronie katalogu. To na jakiej podstawie możemy wnioskować, że Revlon testuje, jeśli obie firmy odpisały równie stanowczo, że tego nie robią? Ktoś mi może to jeszcze raz jasno wytłumaczyć? (bo jeśli opieramy się na mailach to zdecydowanie zaprzeczyli. Jak na listach, to są na liście Peta, jak na datach to też byli jedni z pierwszych). Wysłałam maila do E. Arden. Zobaczymy czy odpisze i co odpisze.
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-04 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
Rozeznanie
|
Linusiaczek nie chodziło mi ,że coś innego niż ty podałaś tylko coś innego niż używa się na codzień
taka prawda ,że wiele firm na naszej zielonej liście może testować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4268 | |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, pewności nie ma nigdy... ale ja się czegoś muszę trzymać, bo inaczej dostanę manii prześladowczej i w każdym produkcie będę widzieć coś testowanego. Maile dla mnie są tak samo wiarygodne jak lista Pety, o ile nie mniej. Bo Pecie muszą chociaż przedstawić jakieś dowody, żeby się na ich liście znaleźć. A jak skłamią to nie zazdroszczę - ja bym z Petą na pieńku mieć nie chciała. No ale czemuś muszę wierzyć, po prostu muszę.
Apropos maili, przyszła odpowiedź od IsaDory: Cytat:
No to nie wiem dziewczyny, teoretycznie z maila można wywnioskować, że Isadora też jest niepewna, ale wolałabym tego nie robić ![]() Agatri, nie wiem, czego szukasz, ale życzę powodzenia ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-04 o 14:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4269 |
ma zielone pojęcie
|
A są jakieś firmy z kosmetykami dla zwierząt, które nie są testowane? Mam na myśli szampony dla zwierząt itd.
#4270 | |
Wtajemniczenie
|
Chatul, ja niestety nie wiem
![]() Ale ale! Dostałam za to bardzo przyzwoitą i wyczerpującą wiadomość od Korres! Nie testują, nie zlecają nikomu testowania, opisują rzeczowo używane przez nie metody alternatywne i dodatkowo zapewniają, że ich składniki naturalne posiadają wszystkie certyfikaty (z tego, co zrozumiałam, także certyfikaty, że składniki pochodzenia odzwierzęcego były uzyskane bez krzywdzenia zwierząt? Nie wiem do końca co to jest ten certyfikat BSA). Na każdym produkcie jest napisane czy jest to produkt vegański czy nie do końca. Co do składników to używają: mleko, jogurt, wosk, miód i mleczko pszczele. Tu mail od nich: Cytat:
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-04 o 17:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4271 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeszcze nie tak dawno ktos sugerowal zamianę na Smashboxa, a dziś czytam, że oni też są na czerwonej. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4272 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Umieściłam Estee w niepewnych na końcu "złej" listy bo na zielonej mam już za mało znaków w poście :/ Jeśli jeszcze coś ma dopisać albo zmienić to czekam ![]() To co robimy z Revlonem? bo jest przy Almay-u. -------- Mam problem jak stoje w sklepie przed półką ze słodyczami co należy do czego. Jakoś mało produktów znajduje się u nas w dziale z łakociami. Wiecie może jak jest z firmami takimi jak np.: Storck, Wawel, Solidarność, Mieszko, Terravita, Kaliszanka, Skawa, Odra, Fazer, Panda, Jedność - tyle moge wymienić firm, które nie sa na czerwonej, jeśli coś wiecie o nich albo znajdziecie to dajcie znać. Chyba Goplana tez będzie okej (mamy na czerwolnej jak narazie) bo znalazłam takie info: "Nestle: -Goplana (od 1994, sprzedana firmie Jutrzenka 13 października 2004)" czyli wtedy mozna jeszcze dopisać takie marki jak: Jutrzenka, Goplana, AKUKU!, appetita, Grześki i Hellena. Więc myśle, że mozna je dodać ![]()
pomóż ![]() http://uniteddogs.com/stopkillingdogs/ Na całym świecie co 6 sekund ginie w męczarniach jakiś zwierzak w laboratarium! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post17020318 Edytowane przez teteesia Czas edycji: 2010-11-04 o 22:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4273 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
na tej stronie Revlon jest wymieniony jako pierwsza tak wielka firma kosmetyczna, która zaprzestała testów na zwierzętach, równocześnie fundując badania nad metodami alternatywnymi (wymieniona dokładnie suma $750,000). Ale na tej stronie napisali też ciekawą rzecz odnośnie pierwszych prób dokonanych metodami alternatywnymi, o której nie miałam pojęcia... W momencie wprowadzenia metod alternatywnych był ogólny nakaz sprawdzania pierwszych wyników równocześnie ze zwierzętami, żeby sprawdzić jak dokładne są metody alternatywne i czy faktycznie będą się sprawdzać w przyszłości ![]() A co do Revlona to już nie wiem, może weźmy go umieśćmy koło Estee....? Na końcu....? (Z Almay, bo Almay należy do Revlona...?). Teteesiu, uzupełniłaś listę, super! ![]() P.s. Napisałam do Lumene, Everyday Minerals i do Joppa Minerals o składniki. Czekam na odpowiedzi. Chciałam napisać do Paul Mitchell (BARDZO interesująca firma, dużo dobrego robią), ale mają podany tylko nr telefonu... nie wiem, może do nich zadzwonię. Dalej nic nie przyszlo od Almay, Physicians Formula, E. Arden ani Gosha.
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-05 o 03:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4274 |
Raczkowanie
|
Wiecie co, dziewczyny, mnie osobiście lista PETy nie przekonuje, bo sama PETA to jedna wielka hipokryzja. Niby walczą o prawa zwierząt, a w międzyczasie zabijają tysiące psów i kotów, zamiast szukać im domów. Wydają fortunę na marketing, ale na opiekę nad tymi biedactwami to już nie mają. Poza tym ich przewodniczącą Ingrid uważa, że lepiej zabić, niż oddać do życia z człowiekiem..
Poczytajcie sobie tutaj, to jest szokujące, ale fakty mówią za siebie: http://www.petakillsanimals.com/ Wolę więc listę Uncaged. No i uważam, że pomysł z szarą listą firm wcale nie jest taki zły, to da nam większy wybór podczas zakupów. ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Zaczęłam sondować internet na przedmiot informacji cukierniczych ![]() Wygląda na to, że na razie Odra, Goplana, Jutrzenka i Wawel są polskie (dzięki Bogu, i oby dalej tak było). Storck jest firmą niemiecką, ale chyba do nikogo nie należy i nawet też wspiera dobrą fundację pro-zwierzęcą. Terravita nie jest polska, ale nie znalazłam info o jej przynależności do jakiejś korporacji. Fazer chyba też jest w porządku (do tego smaczny! i składniki ma porządne). Ale, niestety, przy okazji wyczytałam, że: zarówno Movenpick jak i Haagen-Dazs należą do Nestle. Do widzenia, lody w sklepie, witajcie lody ręcznej roboty.... ewentualnie będę kupować świeże z Malinovy. Do Nestle należą też wody mineralne takie jak S.Pellegrino, Perrier, Vittel... o tym też nie wiedziałam. Może dopiszmy je na czarną listę? |
![]() ![]() |
![]() |
#4275 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie mam pojęcia co zrobie jak mi sie post skończy bo rozdzielać na dwa to głupio bo byłby na samym dole i nie byłoby to za czytelne, najwyżej skróce tekst na górze, później zmniejsze czcionke ![]() ![]() ![]() Cytat:
Co do lodów to ja kupuje Koral i Zielona Budkę bo coś trzeba jeść, a wiem, że one nie sa na czerwonej. Mam nadzieje, że nie powinny ![]() Są jeszcze jakieś organiczne lody nie pamietam jak się nazywa ta firma, tylko, że dostępne pewno w większych marketach bo ja u siebie w małych sklepach nie spotkałam się. Najlepsze są i tak lody własnej roboty ![]() ![]() Później wszystko podopisuje. Pozdrawiam Was ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4276 |
Wtajemniczenie
|
Anna 3101, jeśli chodzi o zabijanie zwierząt to ja miałam kiedyś długą rozmowę z pracownicą jednego z tutejszych schronisk. Cała organizacja nazywa się Humane Society, stamtąd zaadoptowałam dwie świnki morskie. No to ją pytam czy to jest tzw. no-kill shelter, gdzie się zwierząt nie zabija. Koniecznie chciałam się dowiedzieć jak to jest. Ona się uśmiechnęła smutno i zaczęła mi opowiadać fakty: dziennie przychodzi do nich ponad 300 zwierząt, większość to zwierzęta maltretowane przez właścicieli, agresywne, z kompletnie rozbitą psychiką. Nie na ani pieniędzy ani możliwości ich ratować (za ciężko z nimi jest), więc oni się nastawiają na ratowanie wszystkich zwierząt, którym można znaleźć domy, zarówno u ludzi jak w innych schroniskach ale i z tym kiepsko. Ktoś ma lepsze pomysły jak to zrobic? Zostawić resztę na ulicy? Poczekać aż ugryzą dziecko i zaczną się debaty nad uśpieniem wszystkich bezpańskich zwierząt? Wyczarować pieniążki spod ziemi?
Konieczności przekraczają ich możliwości pieniężne nie kilkakrotnie, a pewnie z kilkasetkrotnie. Uważam ich za wspaniałą organizację, robią wiele dobrego i do głowy by mi nie przyszło by im przez to nie ufać. Bardzo zadbane są te zwierzęta w schronisku, jak zobaczyłam jak karmią moje świnki to mi szczęka opadła ( a byłam u nich co najmniej 2-3 razy). Zabijanie zwierząt jest niestety koniecznością, smutna i fatalną, ale to nie wina Pety tylko bezmyślnych ludzi. I brakiem funduszy. Ja od teraz wysyłam temu schronisku pieniądze, kłopot z tym, że bardzo niewielu ludzi to robi, a kotki i pieski wolą rasowe, kupowane za nie wiem jakie pieniądze i z rodowodem. Moim zdaniem tym bardziej kochają zwierzęta i starają się pomóc jak się da. Niestety, problemu zwierząt nie można rozpatrywać w oderwaniu od sytuacji ekonomicznej schronisk (no chyba że każdy masowo otworzy schronisko z 200 zwierzakami na starcie), bo wtedy to żadna organizacja nie wypadnie dobrze, poza tymi, które dużo gadają a nic nie robią ( a takich to ja nie znoszę). To jak ktoś krytykuje politykę organizacji ekologicznych, że niewiele robią to zawsze pytam: a Ty sortujesz śmieci? Kupujesz biodegradowalne? Nie wynosisz śmieci za każdym razie w plastikowej torbie? I jakoś wtedy protesty od razu milkną... ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-05 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4277 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4278 | |
Wtajemniczenie
|
Agatri, dzięki za wsparcie
![]() No musimy sobie też zdawać sprawę, że same organizacje praw ochrony zwierząt mają mnóstwo przeciwników, więc o nich też teraz się pisze i stara się je oczernić. Nie znam dokładnie uncaged, chyba zacznę o nich coś czytać, ale o Pecie wiem, że robi dużo dobrego. A co do organizacji zbyt radykalnych to ja zawsze jestem bardzo ostrożna, bo zbyt duży radykalizm często oznacza, że dani ludzie nie zdają sobie do końca sprawy z ograniczeń i możliwości. Tylko Anna, nie zrozum mnie źle, ja bardzo szanuję zdanie ludzi, którzy chcą ratować zwierzęta, Twoje zdanie też szanuję, po prostu sama staram się być bardzo ostrożna. Poza tym.. na stronie jest napisane, że Peta ratuje 1 zwierzę na 300. Jakby to dotyczyło ludzi to nikt by się nawet nie zastanawiał, każdy by powiedzał, że każdy uratowany człowiek się liczy... (nie chodzi mi o dokonanie porównania przeze mnie samą, tylko o hipokryzję autorów artykułu). Edit: Dostałam odpowiedź od Lumene: Cytat:
Edit: Dostałam maila od E. Arden... ale jakiegoś strasznie dziwnego. Wiele z niego nie wynika. Jeśli nie testują to na pewno stosują składniki pochodzenia odzwierzęcego. Chyba napiszę do nich drugi raz i jak 2 odpowiedź będzie taka dziwna to raczej ich bym wepchnęła na listę czerwoną, ale to wszystko zależy od następnej odpowiedzi. Aha i weszłam na stronę uncaged, próbowałam znaleźć listę... ale oni nie mają listy online, trzeba zapłacić za katalog 5 funtów... czy ja jestem ślepa? Mają tylko kilka firm, które radzą unikać na stronie. Jesli tak, to w ogóle mi się to rozwiązanie nie podoba, bo nie dość, że trzeba płacić, to jeszcze jest nieekologiczne (drukowane grube katalogi zamiast zwięzła lista do obejrzenia w necie). Poprawcie mnie jeśli coś przeoczyłam.
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-05 o 21:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4279 |
Raczkowanie
|
Co do zabijania zwierzat przez Peta to nie pochwalam ale nie dziwie się, skoro do schronosk trafiają setki bezpańskich zwierzat to co maja robić, sama mialam nieco podobna sytuację w miejscowości gdzie mam domek działkowy. Po wiosce szwędalo się stado dzikich wyglodniałych psów, nie zawsze przychylnych człowiekowi a zazwyczaj były one wrogo nastawione. Domagały się karmienia i jesli nie dorakmiało sie ich były agresywne i.... niczyje, ni było nawet komu zwrócić uwagi a gmina nie rozsypywała środków antykoncepcyjnych i wszyscy umywali ręce. Co roku było ich więcej tak się mnozyły między sobą, wiadomo że bliskie pokreweiństwo może wpływać na wystąpienie agresji u zwierząt. Doszło do tego że nie dało się wyjsc poza ogrodzenie, było strach. Po ostrej interwencji w gminie psy zostały wyłapane i uspione, nie było wyjścia....szukać domu tez niezbyt pewnie mogli bo to były dziekie, nastawione negatywnie wobec czlowieka zwierzeta....co mialam zrobić? Ryzykowac swoje zdrowie w imie milości do zwierząt. Czasami nie ma wyjścia i to jest zło ale mniejsze niż niezrobienie niczego. ja wiem, że to gmina powinna pomysleć wczesniej i sypać trutkę antykoncepcyjną, ale skoro tego nie zrobiła to nie będę płakać nad rozlanym mlekiem, musialam zdzialać tak, nie inaczej.
Dlatego jestem przeciwna celowemu rozmnażaniu psow czy kotów bez rodowodu, potem te biedne zwierzęta tak kończą. Czasami lepiej uspić niz trzymać głodne zwierzeta w przepełnionych schroniskach, tymbardziej jesli zwierzeta sa agresywne nawet wobec innych psów. Linusiaczek na uncaged znalazłam to samo co Ty http://www.uncaged.co.uk/pgproducts.htm pokazuja liste produktów P&G, jakich nalezy unikac za listę zielona chcą kaskę ![]() Odnosnie firmy Eveline, zwróćcie uwagę, że na kazdym produkcie jest napisane "na licencji Dr Taylor, England", oni kupili licencję i gotowe receptury na kosmetyki, jesetm jednak pewna że wszystkie składniki zostały wczesniej testowane na zwierzętach jescze tam w Anglii a to że teraz Eveline nie testuje to juz co innego, oni nie testują bo nie muszą, nie maja czego, nie opracowali żadnych nowych receptur. Nawet mogą nie wiedzieć czy ów Dr Taylor to testował czy nie. Przylepili sobie logo króliczka, które oznacza jedynie, że dany kosmetyk nie jest testowany a nie że nie są lub nie były testowane jego składniki. To logo nie znaczy nic więcej, kiedys Eris miał takie samo, tak mi sie coś wydaje, a może nawet jescze ma, na 100% nie wiem bo teraz nic od nich nie kupuje. Eveline królika napewno nie dotykało ale pomysłodawcy ich kosmetyków, kto wie, kto to sprawdzi? Podobnie jak niektore firmy wyznają zasadę nietestowanego od 5 lat, czyli teoretycznie w każdej chwilii moga zakupic i stosować skladniki testowane 6 lat temu. Podobno Oriflame jest firma z taką polityka, ale nie wiem dokońca jak to jest, jedynie czytalam, ale źródła nie pamiętam. Co innego jak firma deklaruje jak np. bebe i guess, zdeklarowaly, że od 2008 roku nie stosują w ich odziezy naturalnych futer...to ja rozumiem, że jest jasno określone od kiedy. Edytowane przez justina1985 Czas edycji: 2010-11-06 o 14:27 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4280 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Swoją drogą możliwe, że Peta też ma coś za uszami, przeciez Peta to ludzie, a z ludźmi to wiadomo... w całej organizacji nigdy wszystkich nie sprawdzisz i nie utrzymasz w ryzach. Ale ta strona i ten artykuł jest po prostu kłamliwy jak dla mnie :/ Co do uncaged to nie podoba mi się to. Dlaczego nie chcą rozpowszechniać idei dobrych firm (ba, nawet złych nie, tam jest tylko 6 wymienionych czy 7) za wszelką cenę? I jeszcze marnują papier na katalogi (które przecież muszą być regularnie uzupełniane, więc pewnie trzeba je regularnie też zamawiać). Co do składników kiedyś, dawno temu testowanych, to mnie się wydaje, że poza takimi rzeczami jak cienie mineralne, gdzie mamy głównie minerał to wszystko musiało być kiedyś przetestowane... i bardzo trudno byłoby nawet szukać czy coś nie było. Nie wierzę, żeby w takich kosmetykach jak krem do oczu, do twarzy albo np tuszu do rzęs można by używać składników, które nigdy nie były testowane ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-06 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4281 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesli oni zaprzestana testować to wtedy w ich ślady pójdą tez inne mniejsze koncerny itp. A tu nici, zamiast sie o to starać to oni wnoszą o odroczenie terminu z roku 2013, który mial być rokiem od jakiego w UE obowiązywac ma zakaz sprzedazy testowanych. Czyli zrobia wszystko by termin przesunać, może nawet o kilkanaście lat. Dla mnie Peta to jest taka trochę komercyjna, nie wiem czy to dobre słowo ale coś w ten deseń, ale napewno otworzyła oczy wielu ludziom na świecie, może nie jest taka super vege jakby niektórzy chcieli ale napewno skłoniła wielu do myslenia, lepiej kupic kosmetyk Mac niż max factora mozna nie być vege ale nie nosić futer....peta jest taka dla zwyczajnych ludzi, może nie dla maksymalnych vege i eko ale ot przeciętnych, więc lepsze to niż nic. A to co piszą zlego na Pete to też może być konurencja, w sensie przeciwnicy, bo taka peta niezle narobiła koło d****y iamsowi i wielu innym jak KFC, więc wrogów ma i nie ma to jak na ich korzyść z kolei wygrzebać niekorzystne info o rzekomym zabijaniu zwierząt przez peta. A jak robi się wojna, jedni przeciw drugim i każdy ma solidne argumenty to i ludzie juz nikomu nie wierzą w tym i pecie. Zresztą może to być zwyczajne naskakiwanie jednej organizacji na drugą, może podtekst finansowy być? Przypomnialam sobie film jaki widzialam, wlasnie ze stanów, gdzie wkładali do metalowego pojemnika kilka-kilkanascie psiaków, zamykali i puszczali gaz. Byly wśród nich także szczeniaki. Widok fakt nie za fajny ale, tego tam w tym pokazywanym schronisku było tyle, że glowa mala. Fakt dziwne, że nie szukali im domów, tymbardziej szczeniakom. Jednak jesli bezpańskich zwierzat jest taka masa to co mają zrobić? Nawet jesli ktoś zaadoptuje to nie ma gwarancji że nie bedzie ich katowal bo trafia do jakiegoś sadysty albo, że nie wywali zwierzaka znowu na ulicę, takich ilości nie sposób zapewne skontrolować pomimo istniejących zabezpieczeń adopcyjnych. ![]() Uncaged chce zarobić ![]() Edytowane przez justina1985 Czas edycji: 2010-11-06 o 16:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4282 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy któraś z was wie coś o Teekanne? Mają świetne herbaty ( w tym moja ukochana Salada jest ich). Jest to firma niemiecka, więc może jest ok... Dajcie znać jak coś słyszałyście ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-06 o 19:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4283 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do pety dzięki nim wreszcie dowiedziała się jak to jest ze skórą na buty ,torebki itp. i dzięki im za to! .leapingbunny wdłg mnie najlepsza lista cruelty free ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4284 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Lista LeapingBunny jest genialna, ale chyba bardziej przydatna mi tu niż Wam w Polsce, bo wiele firm z niej w Polsce w ogóle chyba nie jest do dostania.
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-06 o 20:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4285 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4286 | |
Wtajemniczenie
|
Się ucieszyłam, że znalazłam, że Carmex i Nuxe nie testują, ale sobie w porę przypomniałam, że o tym już było na wątku. Tylko czemu nie ma Carmexu na liście?
Dodatkowo znalazłam na stronie Global Cosmed Group, że Malwa nie testuje na zwierzętach (przynajmniej tak twierdzą). Swoją drogą, to chyba to samo co Pollena-Malwa? Bo na KWC widziałam obie, ale obie chyba pod tym samym producentem. Ja nie znam tej firmy za dobrze, ale widzę, że np. ich maska do włosów suchych, zniszczonych i farbowanych cieszy sie ogromną popularnością. Znalazłam też ciekawą wypowiedź na internecie dotyczącą kosmetyków Bandi: Cytat:
Prezes zarządu, BANDI Cosmetics Znalezione przez przypadek na internecie. To jest polska firma, a to ich strona internetowa. Tak Wam wklejam, bo nigdy nie wiadomo czy ktoś się kiedyś nie zainteresuje. Znalazłam jeszcze, że TIGI nie testuje. Ponoć dostepna firma od 4 lat w Pl (ale ceny zabijają). P.s. Czemu Physicians Formula jest na obu listach.....?
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-07 o 05:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4287 |
Raczkowanie
|
Nie zgadzam się z wami, ponieważ w zabijaniu zwierząt przez PETA wcale nie chodzi o to, że nie da się ich uratować lub znaleźć im domu. Chodzi o brak chęci. Czy wiecie, jakie pieniądze przeznaczają na kampanie reklamowe? Akurat tyle, że na zajmowanie się zdrowymi i nieagresywnymi zwierzętami już nie mają funduszy.
No-kill wcale nie znaczy, że w takich schroniskach nie usypiają zwierząt. Tych, co nie da się uratować, dla których nie ma żadnych szans znaleźć właściciela też usypiają. Ale nie robią tego w przypadku zdrowych, przyjaznych zwierząt. PETA robi. Mało tego, jeszcze oczernia No-kill movement, w którym pracują wspaniali ludzi, którzy poświęcają całe życie na ratowanie zwierząt. Polecam przeczytać coś na blogu Nathaniela Winograd, człowieka, któremu naprawdę zależy na zwierzętach: http://www.nathanwinograd.com/?p=4091 |
![]() ![]() |
![]() |
#4288 |
Wtajemniczenie
|
Na kampanie reklamowe? Bogu dzięki! Peta jest jedyną organizacją, o której słyszał przeciętny człowiek (jak zauważyła Justyna nie vege i nie eko). Co to byłby za bojkot firm testujących jak nikt nie byłby uświadomiony? Peta jest organizacją, która stara się walczyć z wielkimi korporacjami tymi samymi metodami, co one. I nawet wygrywa! Ja uważam, że chwała im za to (choć tu nie każdy się musi ze mną zgodzić).
Natomiast Anno, nie wiem czy my sobie jesteśmy w stanie wyobrazić, ile zwierząt potrzebujących pomocy jest. I oczywiście, że wiele jest usypianych, głównie tych, które już domu nie znajdą - żeby zrobić miejsce tym, które mogą. Bo które zwierzaki głównie znajdują domy? Szczeniaki i małe kotki "bo są takie słodkie!" ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-07 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#4289 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
przyre to ![]() też nie można mówić ,że PETA jest zła bo jaki by był sens jej istnienia? Edytowane przez agatri Czas edycji: 2010-11-07 o 15:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4290 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy któraś z was słyszała o FM Group? Polska firma, ponoć nietestująca, a mają w ofercie kosmetyki i zapachy... byłoby super dodać coś do listy bezpiecznych zapachów.
A tak sobie jeszcze myślałam o tych wszystkich znanych osobach reklamujących Petę. Smutne to naprawdę, bo te wszystkie pseudo gwiazdy powinny to i tak robić za darmo ![]() ![]()
Nie wspieraj BEZSENSOWNEGO OKRUCIEŃSTWA. Zobacz o co chodzi Mój BLOG o nietestowanych na zwierzętach kosmetykach kolorowych, naturalnych, życiu w Stanach, anegdotkach i ciekawostkach. ![]() Edytowane przez Linusiaczek Czas edycji: 2010-11-07 o 19:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:26.