|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Na stronie nivea.pl w dziale najczesciej zadawanych pytan znalazlam to :
Czy kosmetyki NIVEA są testowane na zwierzętach? Odpowiedź : Zgodnie z europejskim i krajowym prawodawstwem Beiersdorf nie przeprowadza testów na zwierzętach celem oceny bezpieczeństwa produktów kosmetycznych, ani ich skuteczności. Obecnie dane uzyskane z takich testów są konieczne jedynie dla oceny bezpieczeństwa niektórych wykorzystywanych surowców. Te informacje dostarczane są przez dostawców tychże surowców lub – kiedykolwiek to możliwe – pozyskiwane z literatury naukowej lub innych, powszechnie dostępnych źródeł. Edytowane przez igusia13 Czas edycji: 2008-02-02 o 19:24 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
#692 |
Zadomowienie
|
NIVEA dała niezbyt jednoznaczną odpowiedź - ja ją rozumiem w ten sposób,że sama niekoniecznie testuje,jednak korzysta z testowanych na zwierzętach surowców.Więc...niestety to ją kwalifikuje na czerwoną listę(?)
|
![]() ![]() |
![]() |
#693 |
Wtajemniczenie
|
LRP a Nuxe to zupelnie inne marki. Nuxe ma to do siebie ze wykorzystuje w wiekszosci roslinne skladniki,a w LRP niewidzialam zadnego kosmetyku ktory by chocby w 50% opieral sie na naturalnym skladzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#694 |
Rozeznanie
|
Znaczek na opakowaniu (nie testowane na zwierzetach) tak na prawdę o niczym nie świadczy bo po pierwsze nie przyznają go organizacje działające na rzecz zwierząt po drugie firma może rzeczywiście nie testować samych produktów ale korzystać ze składników i półproduktów testowanych na zwierzętach.
Czy ktoś wie czy jest wątek z listą firm które nie testują i nie używają składników testowanych na zwierzętach? Jeśli tak to proszę o link. |
![]() ![]() |
![]() |
#695 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na pierszej lub drugiej stronie tego wątku masz takie strony podane,na których masz dwa obszerne pliki z firmami które testują i które tego nie robią |
|
![]() ![]() |
![]() |
#696 |
Rozeznanie
|
Niektóre firmy wymienione na pierwszej stronie wątku jako przyjazne są podejrzewane o używanie składników testowanych, wiem że nie ma pewności co do tego czy to naprawde robią. Chciałabym dowiedzieć sie czy jest wiecej firm "przyjaznych", które nie zostały wymienione w wątku a wiecie, że one nie testują.
|
![]() ![]() |
![]() |
#697 |
Zadomowienie
|
Nie chodzi mi o listę z pierwszej stron,tylko o adresy stron z plikami zagranicznych instytucji,które je układały.Mogę Ci ewentualnie wysłać na mejla jeżeli się nie doszukasz
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#698 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a co z firmami takimi jak ,, Fa, Palmolive. Naturia, Isana, Timotei , Miss Sporty ??
|
![]() ![]() |
![]() |
#699 |
Zadomowienie
|
Zawsze patrz na tylnej etykiecie,powinien być napisany producent.Fa jest spod Schwarzkopf & henkel, Miss Sporty od Coty a Palmolive z Colgate & Palmolive.Wszystkie te firmy testują.Naturia to chyba linia Joanny?
|
![]() ![]() |
![]() |
#700 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję.. kurcze szkoda...
![]() Jakie firmy mogę uzywac z typu miss sporty ktore nie testują..?? Naturia to linia Joanny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#701 |
Zadomowienie
|
AA napewno nie(linia Oceanic),co do Joanny nie jestem pewna,ale to polska firma i nie podejrzewam.Timotei nie mam pojęcia.
Ja polecam wypróbowanie polskich firm - Lovely,Wibo.Niektóre kosmetyki są b.dobre(-->KWC). zastanawia mnie jak jest z Pierre Rene[?] |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#702 |
Nie depcze krokusów
|
igusia13 - Timotei należy do Unilever.
marthusia - możesz przekleić tu te linki do jednego postu? Chyba że są w jednym na początku wątku, to podaj link do posta, proszę. Chodzi mi o firmy, które same nie testują i nie wykorzystują testowanych składników. meri99 - wiem, że są to osobne marki, ale obydwie sprzedawane są w aptekach. Nie wiem jak przedstawia się sprawa uregulowań prawnych w Polsce, ale są kraje (np. USA), które dość restrykcyjnie podchodzą do bezpieczeństwa produktów sprzedawanych w aptekach.
![]() |
#703 |
Zadomowienie
|
http://www.caringconsumer.com/resources_companies.asp
Ściągnijcie sobie te listy. Jeżeli nie jesteście pewne jakiejś firmy wejdźcie do obu plików i sprawdźcie czy się tam znajduje(szybsze wyszukiwanie: ctrl+f) |
![]() ![]() |
![]() |
#704 |
Przyczajenie
|
jak można sie pytac, czy producenci mydła nie testują na zwierzętach, jesli juz samo mydło wiadomo z czego jest robione, czyz to nie hipokryzja....? to było pytanie retoryczne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#705 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przeciez w aptece sa sprzedawane takze inne firmy ktore sa na liscie nie-testujacych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#706 |
Nie depcze krokusów
|
Apteka nie daje nam pewności, że rzecz jest nietestowana. Nie daje też takiej niepewności
![]()
![]() |
#707 |
Raczkowanie
|
a jakiej pasty do zebow uzywacie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#708 |
Nie depcze krokusów
|
Niestety, testowanych
![]()
![]() |
#709 |
Zadomowienie
|
Elmex,firmy GABA.Nie widziałam jej na czerwonej liście
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#710 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#711 |
Zadomowienie
|
Właśnie chciałam pisać,że to farmaceutyk -_-'
|
![]() ![]() |
![]() |
#712 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#713 |
Wtajemniczenie
|
Hey wiec rozumiem ze AA nie testuja na zwierzetach? Timotei testuje..
![]() A wiadomo nie kazdy wie jaka firma ma pod sobą wlasnie te. Poza tym czy ktoras zna moze duzo dobrych firm ogolno dostepnych kosmetykow, ktore nie testują? Jak tam mozecie napisac wszystkie jakies co znacie i polecacie?? Dziękuję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#714 |
Rozeznanie
|
@up
masz przeciez w tym watku... Wystarczy przejrzec nie testuje http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=396 http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=395 testuje http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=392 http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=393 http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=394 A i to tez tylko te najwieksze. Oprocz tego nie testuje Artdeco, Inglot, polska firma Applause (chyba ktos sie o to pytal, nie testuja na 100%), Ziaja i wiele innych. Przejrzyj watek, 23 strony to nie jest tak duzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#715 |
Nie depcze krokusów
|
meginnia - z tym że o 99% firm wymienionych w postach nietestujących nigdy nie słyszałam lub są kosmicznie drogie (Clarins). Applause jest mało dostępny (mam chyba listę krakowskich adresów gdzieś na mailu, poszukam i wkleję), podobnie jak kolorówka czy pasty do zębów z aminofluorkiem Ziaja. Inglot na szczęście jest dostępny
![]() EDIT: MIAŁAM listę. Niestety, szanowne o2.pl skasowało mi jakiś czas temu wszystkie osobiste foldery, a tam miałam maile od firm ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-02-06 o 23:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#716 |
Rozeznanie
|
Bez przesady
![]() Paste Ziaji widzialam w Auchanie na hali, i szczerze mowiac jedynie tam... Fakt, wybor kosmetykow 'czystych' firm nie jest w Polsce zbyt imponujacy, czasami niezle trzeba sie naszukac. No ale, czego sie nie robi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#717 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nivea odpada chyba z zielonej listy po ostatniej jej odpowiedzi(strona wcześniej).Nie testuje,ale prawdopodobnie korzysta z substancji,które były testowane Bourjois,Versace,Chanel.. .no cóż cenowo to mnie nie zachęcają.To ja pozostanę przy Ziaji i Oceanic'u + Wibo&Lovely rox ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#718 |
Nie depcze krokusów
|
meginnia - sęk w tym, że na listach z postów, które wskazałaś, nie ma ani Nivea, ani YR, a reszta jest z górnej półki, na którą większość z nas nie może sobie pozwolić i które, tak naprawdę, niekoniecznie są warte swej ceny
![]() ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-02-06 o 23:21 Powód: błąd |
![]() ![]() |
![]() |
#719 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#720 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Odpowiedz od Kolastyna ( mimo iz jest na zielonej liscie ) ![]() Odpowiedz Kolastyny : Witam Serdecznie, Zgodnie z deklaracją Pani Barbary Włudyki, Dyrektora ds. Badań i Rozwoju Grupy Kolastyna, z czystym sumieniem możemy stwierdzić, że zgodnie z ustawodawstwem unijnym i polską ustawą kosmetyczną, nie testujemy kosmetyków Grupy Kolastyna na zwierzętach, jak również nigdy nie stosowaliśmy i nie stosujemy surowców, które są testowane na zwierzętach. Surowce te posiadają odpowiednią dokumentację, w której producenci deklarują rodzaj badań. Z tego też powodu marka Miraculum otrzymała kilka lat temu certyfikat Cruelty free. Znaczek „Nie testowane na zwierzętach” jest więc deklaracją wiarygodną, choć nie jest to zunifikowany znak chroniony. Produkty marki PZCussons, przejęte przez Grupę Kolastyna, także nie były testowane na zwierzętach. Firma również bardzo restrykcyjnie przestrzega tych zasad. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.