|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#932 |
Raczkowanie
|
Szanowna Pani,
Uprzejmie informujemy, że zgodnie z aktualnym ustawodawstwem w przypadku wyrobów kosmetycznych nie wykonuje się testów na zwierzętach. Badając i opracowując nasze wyroby opieramy się na kartach bezpieczeństwa przekazywanych nam przez producentów surowców, którzy deklarują inne bezpieczne metody badań. My ze strony laboratorium przeprowadzamy testy dermatologiczne i aplikacyjne na ludziach (pod nadzorem lekarza dermatologa). Nie zlecamy i nie przeprowadzamy testów na zwierzętach. Serdecznie pozdrawiam Marta Stachowicz Laboratorium Kosmetyczne Joanna Sp.j Kierownik Działu Badawczo-Wdrożeniowego |
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
Raczkowanie
|
maja7 na Twojej liscie nietestowanych jest AA Oceanic, ze jest to laboratorium FARMACEUTYCZNO-Kosmetyczne a z tego co wiem laboratoria farmaceutyczne ZAWSZE testują surowce
Freeman jest na liscie OK i na 10000% jest nie testowany nie zawiera tez zadnych odzwierzęcych składników ![]() http://www.navs.org/site/PageServer?...e=ain_pt_whois to jest wyszukliwarka produktow nie testowanych,dla wegan itp duzo lepsza niz lista PETY na ktorej znalazla sie testująca surowce NIVEA i jeszcze jedno lista OK to produkty nietestowanie i nie zawierające produktów zwierzęcych dlatego nie ma tam np. Ziaj ktora ma kosmetyki z kolagenem czy jedwabiem,jednak jest to firma nietestująca jezeli komus sie przyda to lista odzwierzęcych produktów w kosmetykach http://www.forumveg.webd.pl/topics9/1633.htm jezeli te linki byly podawane wczesniej to przepraszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#934 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do Ziaji,to uzywa w końcu kolagen,czy tylko te oligocośtam?A jedwab nie jest przez nich pozyskiwany z pajęczych niteczek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#935 |
Zakorzenienie
|
Ale co do AA Oceanic i farmaceutyków to ostatnio na swojej maseczce z ziaji, także wyczytaĸam, że jest to fabryka leków.
|
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
Raczkowanie
|
ale to wszytsko jest trudne do ogarniecia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#937 |
Zadomowienie
|
Rzeczywiście Oceanic ma wpisane,że jest producentem farmaceutyków.Trzeba to potwierdzić,może 'produkcja leków' też jest dużo szerszym pojęciem niż nam się wydaje.Pisał ktoś do Oceanic'a?Wstrzymajmy się z ocenianiem,ale z kupywaniem narazie też;-) a ja piszę do nich Ziaji z zapytaniem jak to jest z pozyskiwaniem przez nich substancji i testowaniem.
Edit:Napisałam do Oceanic'a z zapytaniem i do Ziaji,z mniej-więcej takim samym.No to czekamy =] |
![]() ![]() |
![]() |
#938 |
Przyczajenie
|
Witam Wszystkich
![]() Jestem tu nowa od niedawna jestem zaangażowana w ten temat> Ostatnio wydrukowałam sobie listę firm które testuja kosmetyki na zwierzętach i weszłam z nia do łazienki,okazało sie że zostały mi zaledwie balsam,olejek i szampon. Byłam tak wściekła że bydybym musiała myła bym się tylko wodą.Jednak powsatł problem gdy okazało się że mam pieluchy dla syna tez firmy znajdujacej sie na czarnej liscie,wiec postanowiłam napisac do tej firmy i niemal błyskawicznie otrzymałam odpowiedz: Szanowna Pani, Dziękujemy bardzo za skontaktowanie się z nami. Chcielibyśmy poinformować Panią, iż od października 2004 roku obowiązuje w całej Unii Europejskiej zakaz wprowadzania do obrotów kosmetyków testowanych na zwierzętach. Firma Procter & Gamble już pod koniec lat 90 zaprzestała testowania kosmetyków na zwierzętach. Jednocześnie pragniemy poinformować Panią, iż jesteśmy bardzo zaangażowani w poszukiwanie metod alternatywnych do badania składników kosmetycznych w celu zapewnienia bezpieczeństwa stosowania gotowego produktu. Mając nadzieję, iż nasze informacje okażą się pomocne, Pozostajemy z poważaniem, Maksymilian Lewandowski Dział Konsumencki Procter and Gamble DS Polska Sp. z o.o. 03-872 Warszawa, ul. Zabraniecka 20 NIP PL 5213289895 Infolinia. 0-800-120-032 fax. (48-22) 670-84-17 http://www.pg.pl Spółka zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Miasta St. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000210289. Wysokość kapitału zakładowego - 4 197 000,00 zł. [---001:000931:11551---] I teraz się zastanawiam jak to jest z tymi czarnymi listami firm?? Bo taka samą sytułację miałam z firma Avon. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Raczkowanie
|
a byla juz mowa o kosmetykach JOKO?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#940 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W wątku są tylko info,ze nie ma go na zielonej liście i nie posiada króliczka na swoich produktach i przez to został wrzucony na czerwoną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Przyczajenie
|
[quote=marthusia;7476546]Każda firma dumnie odpisze regułkę,że od października 2004 terefere,ale to oznacza tylko tyle,ż gotowy produkt(krem,szampon,bals am,oliwka itp.)nie mogą być testowane na zwierzętach.Jednak ich składniki mogł być wcześniej testowane w ten sposób lub być pozyskiwanymi w sposób,który szkodzi faunie i/lub florze,a także ludziom(wycinanie lasów tropikalnych przez Unilever(dla Dove)dla uzyskania olejków)
Zgadam sie,tylko ze ja pytałam i o same ich produkty i o składniki ktorych uzywaja.I jak to jest z dostawcami którzy zaopatruja ich. Ale przyznam ze to jezeli faktycznie wciskaja kit to mysle ze musi chyba byc ktos kto zajmuje sie sprawdzaniem takich firm.Bo nie mozna w ten sposob oklamywac ludzi! |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#942 |
Nie depcze krokusów
|
Ale tu nie ma kłamstwa...
![]() |
#943 |
Zadomowienie
|
No no,dokładnie,jest jak Malla mówi.
Nikt nie kłamie.Piszą,że nie testują produktów i tego nie robią,bo nie mogą.Co niestety nie zmienia tego,że składniki tych produktów są testowane. A alternatywy może i też szukają... |
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
Nie depcze krokusów
|
Może zaczniemy redagować maila, w którym zawrzemy wszystkie czynniki - niszczenie lasów tropikalnych, wykupywanie ziemi od biednej, lokalnej społeczności z wyjątkową kulturą itp. Zajmie pewnie kilkanaście stron.
![]()
![]() |
#945 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja napisałam ostatnio do Ziaji list takiej treści: Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#946 |
Rozeznanie
|
czyli można kosmetyków Ziaji używać bez wyrzutów sumienia
![]() a tak nawiasem mówiąc, to ta pani ma fajne nazwisko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#947 |
Raczkowanie
|
na jakiejs stronie znalazlam taka informacje...ale w sumie to i tak wiadomo jak jest..
"3. Testy na zwierzętach - zakazy Od 11 marca 2005 roku informacja „Nie testowany na zwierzętach” może znaleźć się na opakowaniu kosmetyków tylko wtedy, gdy zarówno producent kosmetyku jak i dostawcy jego składników nie wykonywali i nie zlecali testów na zwierzętach w celu spełnienia wymogów ustawy o kosmetykach." P.S. pisalam do Joko i Gosha ale nie odpisuja...;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#948 |
Przyczajenie
|
witam bardziej doświadczoną "starszyznę"!
moja świadomość dopiero raczkuje ale mam nadzieję że mi pomożecie...wiem już że ZIAJA jest ok (i chwała im za to) mam nadzieje że AA.OCEANIC się tam znajdzie...ale jakie firmy są od proszków, środków higieny osobistej i innych takich niezbędnych do życia? no i pytanie w imieniu dzieci-co z Algidą? ![]() pozdrawiam i proszę o rady |
![]() ![]() |
![]() |
#949 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Do higieny - Ziaja,Eris(Lirene,Under 20 itp.),mam pustkę w głowie aktualnie ![]() Czy ktoś namierzył coś nietestowanego do prania? Ah,no a najbardziej to polecam przepisy podane przez inną Wizażankę do stworzenia w domu środków czystości ![]() Edit: Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#950 |
Raczkowanie
|
A co z kolorówką? Zrezygnowałam z ulubionych coty, l'oreal i maybelline na rzecz polskich wibo i paloma - czy mogę używać ich bez wyrzutów sumienia? Pozdrawiam wszystkie świadome konsumentki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#951 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#952 |
Rozeznanie
|
Z kolorówki w porządku jest clinique, ale nie mam pojęcia co do jakości i ceny kosmetyków.
|
![]() ![]() |
![]() |
#953 |
Nie depcze krokusów
|
Nezka07 - cena dla większości (jak i dla mnie) zaporowa.
![]() |
#954 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A takze Smashbox i M.A.C. , Bourjois, Mary Kay i Revlon. (choc co do tego ostatniego, rozne sa opinie, ja sie kieruje przy zakupach tym katalogiem: http://www.caringconsumer.com/pdfs/c...esDontTest.pdf )
![]() |
#955 |
Raczkowanie
|
ta strona była już kilka razy podawana,ale podam jeszcze raz na niej można znaleść proszki do prania itp... http://www.naturo.pl/index.php?cPath...2ab6defbc6b710
ostatnio zamówiłam z tamtąd szampon, który jest dla moich włosów jak narazie bardzo doby (jestem alergiczką a po nim zero objawów jakiej kolwiek alergi ![]() pani dała mi kilka próbek w tym również proszku do prania i musze przyznać,że sie obawiałam,ale zupełnie nie potrzebnie- naprawde polecam,dopiera białe skarpetki bardzo dokładnie z chęcią zamienie go jak tylko skończy mi sie persil. tak wiec polecam tą stronę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#956 |
Raczkowanie
|
aha dodam jeszcze firmę Polin oto strona: http://www.polin.com.pl/index.php?page=offer&id=18&m=50
można napisać do nich meila podać województwo w którym sie mieszka,a ta pani odpisze adresy i nazwy sklepów które zaopatrują sie w ich produkty. |
![]() ![]() |
![]() |
#957 |
Wtajemniczenie
|
co do polskich kosmetyków, w polsce jest zakaz testowania na zwierzętach...
ja używam tylko i wyłącznie kosmetyki nietestowane.co prawda mam kilka kosmetykow kolorowych testowanych, kupilam je jakies 9 mcy temu kiedy jeszcze uzywalam kosmetyki testowane , tak wiec zużyje je i więcej nie kupię |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#958 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale wezmę się za to ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Rozeznanie
|
A czy Avene i SVR testują?
#960 |
Raczkowanie
|
ojej, jaki dłuuuugi wątek....
ja od dawna staram się używać kosmetyków przyjaznych zwięrzętom, nie jst to niestety łatwe... Zazwyczaj kieruję się zasadą kupowania polskich kosmetyków z mniejszych firm - łudzę się nadzieją, że nie kupują składników nie wiadomo skąd i stosują sprawdzone już surowce. Ale powiem szczerze, że chciałam z tego samego powodu zacząć zamawiać Avon, a tu niektórzy krzyczą że NIE. Z drugiej strony kolagen chyba stosują też inne firmy? (Kolastyna???) No i nie wiem też jak z Niveą, którą do tej pory używałam do włosów, oraz Yves Rocher.... a może mi jeszcze powiecie, co z tymi firmami: Forte Sweden Pharma CF Constance Carroll? lecę na zakupy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.