Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-05, 22:52   #931
Nezka07
Rozeznanie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

Cytat:
Napisane przez maja7 Pokaż wiadomość
http://www.wegetarianie.pl/Article1025.html
na tej stronce jest jasno opisane,że znaczek króliczka to jedna wilka ściema!
przeczytajcie bardzo Was prosze przeczytajcie to zdanie:

"Pobieżny przegląd kosmetyków na półkach supermarketów w Polsce pokazuje, że logo z króliczkiem umieszcza na swoich wyrobach na przykład producent kosmetyków Cztery Pory Roku, a napis "Produkt nietestowany na zwierzętach"widnieje na kosmetykach amerykańskiej firmy Freeman."

po przeczytaniu całego artykuły ze strony którą podałam nie rozumiem czy firma cztery pory roku jak i freeman testują czy nie
przeczytajcie i mi wytłumaczcie,bo sama nie wiem jak to rozumieć.
Nie napisali jednoznacznie, czy te firmy testują, czy nie. W Polsce przeprowadza się eksperymenty, poza tym, jak ktoś napisał kilka postów wcześniej, testowane są jedynie składniki kosmetyków, a nie same preparaty. W ogóle ciekawa stronka, zaintrygował mnie zwłaszcza jeden artykuł, ale nie jest on związany z kosmetykami, więc go nie wklejam
Nezka07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 10:34   #932
virtual_luv
Raczkowanie

Szanowna Pani,
Uprzejmie informujemy, że zgodnie z aktualnym ustawodawstwem w przypadku wyrobów kosmetycznych nie wykonuje się testów na zwierzętach. Badając i opracowując nasze wyroby opieramy się na kartach bezpieczeństwa przekazywanych nam przez producentów surowców, którzy deklarują inne bezpieczne metody badań. My ze strony laboratorium przeprowadzamy testy dermatologiczne i aplikacyjne na ludziach (pod nadzorem lekarza dermatologa). Nie zlecamy i nie przeprowadzamy testów na zwierzętach.

Serdecznie pozdrawiam
Marta Stachowicz
Laboratorium Kosmetyczne Joanna Sp.j
Kierownik Działu Badawczo-Wdrożeniowego
virtual_luv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 10:56   #933
virtual_luv
Raczkowanie

maja7 na Twojej liscie nietestowanych jest AA Oceanic, ze jest to laboratorium FARMACEUTYCZNO-Kosmetyczne a z tego co wiem laboratoria farmaceutyczne ZAWSZE testują surowce

Freeman jest na liscie OK i na 10000% jest nie testowany nie zawiera tez zadnych odzwierzęcych składników

http://www.navs.org/site/PageServer?...e=ain_pt_whois
to jest wyszukliwarka produktow nie testowanych,dla wegan itp
duzo lepsza niz lista PETY na ktorej znalazla sie testująca surowce NIVEA

i jeszcze jedno
lista OK to produkty nietestowanie i nie zawierające produktów zwierzęcych dlatego nie ma tam np. Ziaj ktora ma kosmetyki z kolagenem czy jedwabiem,jednak jest to firma nietestująca
jezeli komus sie przyda to lista odzwierzęcych produktów w kosmetykach
http://www.forumveg.webd.pl/topics9/1633.htm

jezeli te linki byly podawane wczesniej to przepraszam
virtual_luv jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 11:41   #934
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Cytat:
Napisane przez virtual_luv Pokaż wiadomość
Szanowna Pani,
Uprzejmie informujemy, że zgodnie z aktualnym ustawodawstwem w przypadku wyrobów kosmetycznych nie wykonuje się testów na zwierzętach. Badając i opracowując nasze wyroby opieramy się na kartach bezpieczeństwa przekazywanych nam przez producentów surowców, którzy deklarują inne bezpieczne metody badań. My ze strony laboratorium przeprowadzamy testy dermatologiczne i aplikacyjne na ludziach (pod nadzorem lekarza dermatologa). Nie zlecamy i nie przeprowadzamy testów na zwierzętach.

Serdecznie pozdrawiam
Marta Stachowicz
Laboratorium Kosmetyczne Joanna Sp.j
Kierownik Działu Badawczo-Wdrożeniowego
Aż się łezka zakręciła ;'-)

A co do Ziaji,to uzywa w końcu kolagen,czy tylko te oligocośtam?A jedwab nie jest przez nich pozyskiwany z pajęczych niteczek?
marthusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-06, 17:50   #935
black-bubu
Zakorzenienie

Ale co do AA Oceanic i farmaceutyków to ostatnio na swojej maseczce z ziaji, także wyczytaĸam, że jest to fabryka leków.
black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 10:37   #936
maja7
Raczkowanie

ale to wszytsko jest trudne do ogarniecia ostatnio kupiłam pianke do golenia i balsam z AA bo myslałam,że jest dobra musze ją z listy wykreślić,dziekuje za korekty
maja7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 13:34   #937
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Rzeczywiście Oceanic ma wpisane,że jest producentem farmaceutyków.Trzeba to potwierdzić,może 'produkcja leków' też jest dużo szerszym pojęciem niż nam się wydaje.Pisał ktoś do Oceanic'a?Wstrzymajmy się z ocenianiem,ale z kupywaniem narazie też;-) a ja piszę do nich Ziaji z zapytaniem jak to jest z pozyskiwaniem przez nich substancji i testowaniem.

Edit:Napisałam do Oceanic'a z zapytaniem i do Ziaji,z mniej-więcej takim samym.No to czekamy =]

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-07, 14:23   #938
wiki992
Przyczajenie

Witam Wszystkich
Jestem tu nowa od niedawna jestem zaangażowana w ten temat>
Ostatnio wydrukowałam sobie listę firm które testuja kosmetyki na zwierzętach i weszłam z nia do łazienki,okazało sie że zostały mi zaledwie balsam,olejek i szampon.
Byłam tak wściekła że bydybym musiała myła bym się tylko wodą.Jednak powsatł problem gdy okazało się że mam pieluchy dla syna tez firmy znajdujacej sie na czarnej liscie,wiec postanowiłam napisac do tej firmy i niemal błyskawicznie otrzymałam odpowiedz:

Szanowna Pani,

Dziękujemy bardzo za skontaktowanie się z nami.

Chcielibyśmy poinformować Panią, iż od października 2004 roku obowiązuje w całej Unii Europejskiej zakaz wprowadzania do obrotów kosmetyków testowanych na zwierzętach. Firma Procter & Gamble już pod koniec lat 90 zaprzestała testowania kosmetyków na zwierzętach.

Jednocześnie pragniemy poinformować Panią, iż jesteśmy bardzo zaangażowani w poszukiwanie metod alternatywnych do badania składników kosmetycznych w celu zapewnienia bezpieczeństwa stosowania gotowego produktu.

Mając nadzieję, iż nasze informacje okażą się pomocne,

Pozostajemy z poważaniem,

Maksymilian Lewandowski
Dział Konsumencki

Procter and Gamble DS Polska Sp. z o.o.
03-872 Warszawa, ul. Zabraniecka 20
NIP PL 5213289895
Infolinia. 0-800-120-032
fax. (48-22) 670-84-17
http://www.pg.pl
Spółka zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Miasta St. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000210289. Wysokość kapitału zakładowego - 4 197 000,00 zł.

[---001:000931:11551---]

I teraz się zastanawiam jak to jest z tymi czarnymi listami firm??
Bo taka samą sytułację miałam z firma Avon.
Pozdrawiam
wiki992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 14:24   #939
VeiN
Raczkowanie

a byla juz mowa o kosmetykach JOKO? nie pamietam ale w kazdym razie napisalam do nich maila i poki co czekam cierpliwie...
VeiN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 15:04   #940
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Cytat:
Napisane przez wiki992 Pokaż wiadomość
Witam Wszystkich
Jestem tu nowa od niedawna jestem zaangażowana w ten temat>
Ostatnio wydrukowałam sobie listę firm które testuja kosmetyki na zwierzętach i weszłam z nia do łazienki,okazało sie że zostały mi zaledwie balsam,olejek i szampon.
Byłam tak wściekła że bydybym musiała myła bym się tylko wodą.Jednak powsatł problem gdy okazało się że mam pieluchy dla syna tez firmy znajdujacej sie na czarnej liscie,wiec postanowiłam napisac do tej firmy i niemal błyskawicznie otrzymałam odpowiedz:

Szanowna Pani,

Dziękujemy bardzo za skontaktowanie się z nami.

Chcielibyśmy poinformować Panią, iż od października 2004 roku obowiązuje w całej Unii Europejskiej zakaz wprowadzania do obrotów kosmetyków testowanych na zwierzętach. Firma Procter & Gamble już pod koniec lat 90 zaprzestała testowania kosmetyków na zwierzętach.[...]

I teraz się zastanawiam jak to jest z tymi czarnymi listami firm??
Bo taka samą sytułację miałam z firma Avon.
Pozdrawiam
Każda firma dumnie odpisze regułkę,że od października 2004 terefere,ale to oznacza tylko tyle,ż gotowy produkt(krem,szampon,bals am,oliwka itp.)nie mogą być testowane na zwierzętach.Jednak ich składniki mogł być wcześniej testowane w ten sposób lub być pozyskiwanymi w sposób,który szkodzi faunie i/lub florze,a także ludziom(wycinanie lasów tropikalnych przez Unilever(dla Dove)dla uzyskania olejków)

Cytat:
Napisane przez VeiN Pokaż wiadomość
a byla juz mowa o kosmetykach JOKO? nie pamietam ale w kazdym razie napisalam do nich maila i poki co czekam cierpliwie...
W wątku są tylko info,ze nie ma go na zielonej liście i nie posiada króliczka na swoich produktach i przez to został wrzucony na czerwoną.
Stary 2008-05-07, 17:12   #941
wiki992
Przyczajenie

[quote=marthusia;7476546]Każda firma dumnie odpisze regułkę,że od października 2004 terefere,ale to oznacza tylko tyle,ż gotowy produkt(krem,szampon,bals am,oliwka itp.)nie mogą być testowane na zwierzętach.Jednak ich składniki mogł być wcześniej testowane w ten sposób lub być pozyskiwanymi w sposób,który szkodzi faunie i/lub florze,a także ludziom(wycinanie lasów tropikalnych przez Unilever(dla Dove)dla uzyskania olejków)

Zgadam sie,tylko ze ja pytałam i o same ich produkty i o składniki ktorych uzywaja.I jak to jest z dostawcami którzy zaopatruja ich.
Ale przyznam ze to jezeli faktycznie wciskaja kit to mysle ze musi chyba byc ktos kto zajmuje sie sprawdzaniem takich firm.Bo nie mozna w ten sposob oklamywac ludzi!
wiki992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-07, 18:05   #942
Malla
Nie depcze krokusów

Ale tu nie ma kłamstwa...
Stary 2008-05-07, 20:28   #943
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

No no,dokładnie,jest jak Malla mówi.
Nikt nie kłamie.Piszą,że nie testują produktów i tego nie robią,bo nie mogą.Co niestety nie zmienia tego,że składniki tych produktów są testowane.
A alternatywy może i też szukają...
Stary 2008-05-08, 10:42   #944
Malla
Nie depcze krokusów

Może zaczniemy redagować maila, w którym zawrzemy wszystkie czynniki - niszczenie lasów tropikalnych, wykupywanie ziemi od biednej, lokalnej społeczności z wyjątkową kulturą itp. Zajmie pewnie kilkanaście stron.
Stary 2008-05-08, 21:32   #945
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Może zaczniemy redagować maila, w którym zawrzemy wszystkie czynniki - niszczenie lasów tropikalnych, wykupywanie ziemi od biednej, lokalnej społeczności z wyjątkową kulturą itp. Zajmie pewnie kilkanaście stron.
Jestem jak najbardziej za

Ja napisałam ostatnio do Ziaji list takiej treści:
Cytat:
Dzień dobry, firma Ziaja znajduje się na liście firm,które nie testują swoich kosmetyków,ani ich substancji na zwięrzętach oraz nie korzystają z takich,które były testowane wcześniej w ten sposób. Ostatnio jednak zauważyłam,że Ziaja jest również producentem farmaceutyków,a z posiadanej mi wiedzy wiadomo,że te musza być testowane na zwierzętach oraz korzysta z jedwabiu i pochodnych kolagenu. Chciałabym uzyskać informacje na temat tego czy jakikolwiek z Waszych produktów jest testowany na zwierzętach i/lub pochodzenia zwierzęcego i/lub zawiera substancje które były testowane w ten sposób. Pozdrawiam,
I uwaga uwaga,właśnie odebrałam odp.,znów ta łezka w oku;'> :

Cytat:
"Dzień Dobry,

Już pomagam wyjaśnić Pani wątpliwości:

1. NIE tesujemy kosmetyków na zwierzętach, zgodnie z 7 poprawką do dyrektyw kosmetycznej 76/768/EEC.

2. NIE używamy surowców do produkcji kosmetyków, które obecnie są testowane na zwierzętach (niektóre z nich w przeszłości były testowane na zwierzętach, ale testy te wykonywano w latach osiemdziesiątych lub wcześniej i były one dopuszczalne według obowiązującego wówczas prawa. Były to, co trzeba podkreślić, testy jednorazowe. Działo się tak, ponieważ nie istniały metody alternatywne zapewniające bezpieczeństwo surowców dla człowieka i wykluczające jednocześnie testy na zwierzętach. Obecnie każdy surowiec kosmetyczny musi byc badany metodami alternatywnymi, absolutnie nie na zwierzętach.

3. Posiadamy certfikaty potwierdzające, że używane przez firmę Ziaja surowce nie są testowane na zwierzętach.

4. wszystkie kosmetyki zanim zostaną wprowadzone na rynek przechodzą przeróżne testy związane ze specyfiką produktu, w niezależnych instytucjach, badamy nastepujące cechy kosmetyków:

KOGOTEST - badania testowe kosmetyków przeprowadzane na pacjentach z Kliniki Dermartologicznej Akademii Medycznej w Gdańsku.

a. ocena własności drażniących i alergizujących.

b. badanie aplikacyjne

c. ocena bezpieczeństwa wpływu kosmetyku na zdrowie i bezpieczeństwo ludzi.

d. ocena promieniochronności w przypadku kosmetyków, gdzie deklarujemy wysokość faktora SPF np. kosmetyki promieniochronne

e. ocena skuteczności działania przerpowadzana najczęściej w niezależnych instutycjach specjalizujących się w tej dziedzinie, np. działanie przeciwzmarszczkowe - Aretina Q, Anno Doro, działanie wyszczuplające - Żel wyszczuplający LCB, działanie zmniejszające widoczność rozszerzonych naczynek - krem regenerujący na noc Phyto Aktiv

badanie in vivo przeprowadzane jest następująco:

w grupie 30 osób - (w zależnośći od specyfiki produktu - w grupie mogą znajdować się męższyźni, osoby z trądzikiem, z atopowym zapaleniem skóry, z łuszczycą i oczywiście bez żadnych schorzeń)

U wszystkich osób przeprowadza się metodą prób płytkowych (naskórkowych) wg jadassohna-Blocha w modyfikacji Rudzkiego. Na odtłuszczoną skórę okolicy międzyłopatkowej, wolną od zmian chorobowych, nakładno płatki bibuły Whatmana z badanym preparatem w stężeniu użytkowym. Płatki pokrywano folią w celu wytworzenia okluzji, a następnie przytwierdzano do skóry przlepcem. Testy nakładano na okres 48 godz. Wyniki odcztywano 15 minut po zdjeciu płatków oraz po upływie dalszych 24 i 48 godzin. Następnie u wszystkich osób, zarówno w grupie z dermatozami alergicznymi i niealergicznymi oraz u osób zdrowych odczytywany jest wynik (może być ujemny lub dodatni). Jeżeli u wszystkich osób wyniki są ujemne kosmetyk uznaje się za taki, który nie wywołuje działania drażniącego ani alergizującego.
5. Farmaceutyki mogą ale nie muszą być testowane na zwierzętach. Farmaceutyki naszej firmy NIE są badane na zwierzętach, przeprowadzamy testy kliniczne na ludziach.

6. Stosujemy biotechnologicznie otrzymywany peptydy z jedwabiu pochodzenie roślinne.

7. W serii aretina Q używamy czysty retinol zamknięty w specjalne otoczki, specjalne formy nośnika - tzw. thalasphery - które zapewniają wysoką stabilność czystego retinolu, można je porównać do np. lipozomów nowej generacji. Otrzymywane według nowoczesnej technologii powodującej powstawanie usieciowanej, stabilnej, struktury. Otoczka nośnika zbudowana jest z lecytyny i aletokolagenu pochodzenia morskiego i zamyka w sobie substancję aktywną. Rozmiary nośnika w mikrometrach. Dzięki tak małym rozmiarom substancja aktywna wykazuje: wysoką penetrację skóry (transport w głębsze warstwy skóry), stopniowe uwalnianie i przedłużony czas aktywnego działania – w kontakcie ze skórą stopniowe rozpuszczanie lipozomów – pierwsza rozkłada się zewnętrzna otoczka i uwalniana jest porcja substancji aktywnej , następuje dalsza penetracja w głąb skóry i cykl powtarza się – rozkład otoczki i uwolniona kolejna porcja substancji aktywnej oraz łatwość przyswajania substancji aktywnej, oraz wysoka biodostępność to terminy bardzo do siebie zbliżone, rozmiar nonika – decyduje o tym, że substancja łatwo wniknie w skórę.

w sytuacji jakichkolwiek wątpliwości, pytań, bardzo proszę o kontakt tel. 058 6919227 lub 225 kom 600205301

pozdrawiam
Katarzyna Jerz

Kierownik Laboratorium Badawczo-Rozowjowego"
Ziaja rządzi
Stary 2008-05-08, 21:52   #946
Nezka07
Rozeznanie

czyli można kosmetyków Ziaji używać bez wyrzutów sumienia
a tak nawiasem mówiąc, to ta pani ma fajne nazwisko
Stary 2008-05-08, 22:57   #947
VeiN
Raczkowanie

na jakiejs stronie znalazlam taka informacje...ale w sumie to i tak wiadomo jak jest..

"3. Testy na zwierzętach - zakazy

Od 11 marca 2005 roku informacja „Nie testowany na zwierzętach” może znaleźć się na opakowaniu kosmetyków tylko wtedy, gdy zarówno producent kosmetyku jak i dostawcy jego składników nie wykonywali i nie zlecali testów na zwierzętach w celu spełnienia wymogów ustawy o kosmetykach."

P.S. pisalam do Joko i Gosha ale nie odpisuja...;/

VeiN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-10, 11:37   #948
miluniaM
Przyczajenie

witam bardziej doświadczoną "starszyznę"!
moja świadomość dopiero raczkuje ale mam nadzieję że mi pomożecie...wiem już że ZIAJA jest ok (i chwała im za to) mam nadzieje że AA.OCEANIC się tam znajdzie...ale jakie firmy są od proszków, środków higieny osobistej i innych takich niezbędnych do życia?
no i pytanie w imieniu dzieci-co z Algidą?
pozdrawiam i proszę o rady
miluniaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-10, 16:25   #949
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Cytat:
Napisane przez Nezka07 Pokaż wiadomość
czyli można kosmetyków Ziaji używać bez wyrzutów sumienia
a tak nawiasem mówiąc, to ta pani ma fajne nazwisko
No no,tez mnie urzekło
Cytat:
Napisane przez VeiN Pokaż wiadomość
na jakiejs stronie znalazlam taka informacje...ale w sumie to i tak wiadomo jak jest..

"3. Testy na zwierzętach - zakazy

Od 11 marca 2005 roku informacja „Nie testowany na zwierzętach” może znaleźć się na opakowaniu kosmetyków tylko wtedy, gdy zarówno producent kosmetyku jak i dostawcy jego składników nie wykonywali i nie zlecali testów na zwierzętach w celu spełnienia wymogów ustawy o kosmetykach."

P.S. pisalam do Joko i Gosha ale nie odpisuja...;/
Tak samo czekam na odp. od Oceanic'a
Cytat:
Napisane przez miluniaM Pokaż wiadomość
witam bardziej doświadczoną "starszyznę"!
moja świadomość dopiero raczkuje ale mam nadzieję że mi pomożecie...wiem już że ZIAJA jest ok (i chwała im za to) mam nadzieje że AA.OCEANIC się tam znajdzie...ale jakie firmy są od proszków, środków higieny osobistej i innych takich niezbędnych do życia?
no i pytanie w imieniu dzieci-co z Algidą?
pozdrawiam i proszę o rady
Algida jest od Unilever,więc nawet jeżeli nie testuje,to przyczynia się do wycinania lasów będących domem wielu zwierząt i ludzi.
Do higieny - Ziaja,Eris(Lirene,Under 20 itp.),mam pustkę w głowie aktualnie ale polecam listę z pierwszej strony.Proszki do prania z tego co wiem,to wszystkie są od Gambla,Henkela itp.
Czy ktoś namierzył coś nietestowanego do prania?
Ah,no a najbardziej to polecam przepisy podane przez inną Wizażankę do stworzenia w domu środków czystości
Edit:
Cytat:
Napisane przez titina
Uniwersalny płyn czyszczący

http://perfekto.blog.onet.pl/0
http://perfekto.blog.onet.pl/_g/popover/x.gif
Zaloguj się

OnetHasło

http://blog.onet.pl/_d/ico/alert.gif Niepoprawne danehttp://perfekto.blog.onet.pl/0

• 2 łyżki octu
  • 2 łyżki proszkowatego boraxu*
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • kilka kropli olejku lawendowego lub innego
Wszystko razem wymieszać i wlać do pojemnika ze spryskiwaczem.

*borax-CZTEROBORAN SODU-produkt dostępny w aptekach, choć zdaża się go dostać w sklepach chemicznych. W aptece nie zawsze chcą go sprzedawać, ponieważ jest składnikiem niektórych leków i przeważnie nie ma go na stanie lub mają go w małych ilościach. Zawsze można poprosić żeby nam zamówiono, nikt nie powinien robić problemu jeśli zamawiamy małą ilość. Postać-proszek. Cena-ok 6 zł.

BORAX MA DZIAŁANIE GRZYBICZO- I BAKTERIOBÓJCZE, A ZATEM STOSOWAĆ TAM, GDZIE W/W MOGĄ SIĘ POJAWIĆ. NAJCZĘŚCIEJ W KUCHNI I ŁAZIENCE (BLATY, STÓŁ, ZLEW, KRAN, KAFELKI, WANNA, SEDES). MOZNA RÓWNIEŻ UMYĆ NIM LODÓWKĘ ALE WÓWCZAS NIE DODAWAĆ OLEJKÓW. ZAPAMIĘTAĆ-ABY GRZYBY NIE POJAWIŁY SIĘ W NASZYM DOMU, NALEŻY GO CZĘSTO WIETRZYĆ! NIE ZAPOMINAĆ O ŁAZIENCE, BO TO ICH ULUBIONE MIEJSCE!!!

Płyn do mycia naczyń

http://perfekto.blog.onet.pl/_g/popover/x.gif
Zaloguj się

OnetHasło

http://blog.onet.pl/_d/ico/alert.gif Niepoprawne danehttp://perfekto.blog.onet.pl/0

• 2 litry ciepłej wody
  • 5 g płatków mydlanych*
  • łyżka octu
  • łyżka sody oczyszczonej
  • kilka kropel olejku z drzewa herbacianego
*płatki mydlane-można dostać gotowe w sklepie z chemią lub z artykułami dziecięcymi ewentualnie zrobić samemu-mydło w kostce zetrzeć na tarce "jarzynce" na dużych oczkach

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-10, 18:44   #950
Agataalina
Raczkowanie

A co z kolorówką? Zrezygnowałam z ulubionych coty, l'oreal i maybelline na rzecz polskich wibo i paloma - czy mogę używać ich bez wyrzutów sumienia? Pozdrawiam wszystkie świadome konsumentki
Agataalina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-10, 20:40   #951
marthusia
Zadomowienie

GG do marthusia

Cytat:
Napisane przez Agataalina Pokaż wiadomość
A co z kolorówką? Zrezygnowałam z ulubionych coty, l'oreal i maybelline na rzecz polskich wibo i paloma - czy mogę używać ich bez wyrzutów sumienia? Pozdrawiam wszystkie świadome konsumentki
O łał,świetnie<: Wiem,że często trudno oderwać kobiety od L'oreala...Opinia krąży,że Wibo i mu podobne(Lovely czy Paloma)nie testują
Stary 2008-05-10, 21:22   #952
Nezka07
Rozeznanie

Z kolorówki w porządku jest clinique, ale nie mam pojęcia co do jakości i ceny kosmetyków.
Stary 2008-05-11, 00:10   #953
Malla
Nie depcze krokusów

Nezka07 - cena dla większości (jak i dla mnie) zaporowa.
Stary 2008-05-11, 14:50   #954
Piorunka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nezka07 Pokaż wiadomość
Z kolorówki w porządku jest clinique, ale nie mam pojęcia co do jakości i ceny kosmetyków.

A takze Smashbox i M.A.C. , Bourjois, Mary Kay i Revlon. (choc co do tego ostatniego, rozne sa opinie, ja sie kieruje przy zakupach tym katalogiem:
http://www.caringconsumer.com/pdfs/c...esDontTest.pdf )

Piorunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-11, 20:11   #955
maja7
Raczkowanie

ta strona była już kilka razy podawana,ale podam jeszcze raz na niej można znaleść proszki do prania itp... http://www.naturo.pl/index.php?cPath...2ab6defbc6b710

ostatnio zamówiłam z tamtąd szampon, który jest dla moich włosów jak narazie bardzo doby (jestem alergiczką a po nim zero objawów jakiej kolwiek alergi ). zamówiłam również podpaski ale jeszcze ich nie używałam.
pani dała mi kilka próbek w tym również proszku do prania i musze przyznać,że sie obawiałam,ale zupełnie nie potrzebnie- naprawde polecam,dopiera białe skarpetki bardzo dokładnie z chęcią zamienie go jak tylko skończy mi sie persil.
tak wiec polecam tą stronę
Stary 2008-05-11, 20:17   #956
maja7
Raczkowanie

aha dodam jeszcze firmę Polin oto strona: http://www.polin.com.pl/index.php?page=offer&id=18&m=50
można napisać do nich meila podać województwo w którym sie mieszka,a ta pani odpisze adresy i nazwy sklepów które zaopatrują sie w ich produkty.
Stary 2008-05-11, 20:18   #957
AryaxD
Wtajemniczenie

co do polskich kosmetyków, w polsce jest zakaz testowania na zwierzętach...
ja używam tylko i wyłącznie kosmetyki nietestowane.co prawda mam kilka kosmetykow kolorowych testowanych, kupilam je jakies 9 mcy temu kiedy jeszcze uzywalam kosmetyki testowane , tak wiec zużyje je i więcej nie kupię
AryaxD jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-14, 13:04   #958
vainilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AryaxD Pokaż wiadomość
co do polskich kosmetyków, w polsce jest zakaz testowania na zwierzętach...
ja używam tylko i wyłącznie kosmetyki nietestowane.co prawda mam kilka kosmetykow kolorowych testowanych, kupilam je jakies 9 mcy temu kiedy jeszcze uzywalam kosmetyki testowane , tak wiec zużyje je i więcej nie kupię
witam dziewczyny dopiero wkręcam s ie w ten wątek, jednak przeczytalam sumiennie wszystko od początku,łącznie z drukowaniem listy bezpiecznych kosmetyków. Szczęśliwie mam w domu kilka produktów Polleny Evy czy Ziai ale chyba za dużo jest tu Rimmela, L'oreala, Pantene i J&J(
ale wezmę się za topo zużyciu więcej nie kupię i będę bardziej uważać na zakupach. w koncu te produkty jakościowo nie powalają, a ezpieczne moga być równie dobre
vainilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 13:20   #959
bejbii
Rozeznanie

GG do bejbii

A czy Avene i SVR testują?
Stary 2008-05-15, 16:11   #960
joa_b
Raczkowanie

ojej, jaki dłuuuugi wątek....

ja od dawna staram się używać kosmetyków przyjaznych zwięrzętom, nie jst to niestety łatwe... Zazwyczaj kieruję się zasadą kupowania polskich kosmetyków z mniejszych firm - łudzę się nadzieją, że nie kupują składników nie wiadomo skąd i stosują sprawdzone już surowce.

Ale powiem szczerze, że chciałam z tego samego powodu zacząć zamawiać Avon, a tu niektórzy krzyczą że NIE. Z drugiej strony kolagen chyba stosują też inne firmy? (Kolastyna???) No i nie wiem też jak z Niveą, którą do tej pory używałam do włosów, oraz Yves Rocher....

a może mi jeszcze powiecie, co z tymi firmami:
Forte Sweden
Pharma CF
Constance Carroll?

lecę na zakupy
joa_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości