|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1321 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Cytat:
![]() Szanowna Pani, Uprzejmie informujemy, że zgodnie z aktualnym ustawodawstwem w przypadku wyrobów kosmetycznych nie wykonuje się testów na zwierzętach. Badając i opracowując nasze wyroby opieramy się na kartach bezpieczeństwa przekazywanych nam przez producentów surowców, którzy deklarują inne bezpieczne metody badań. My ze strony laboratorium przeprowadzamy testy dermatologiczne i aplikacyjne na ludziach (pod nadzorem lekarza dermatologa). Możemy z pełną odpowiedzialnością zadeklarować, że nie zlecamy i nie przeprowadzamy testów na zwierzętach kosmetyków firmy Joanna.
![]() ![]() |
![]() |
#1322 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1323 |
Zakorzenienie
|
Kukis- nie obraz sie prosze, ale musze to napisac. Ja nie mam nawet zamiaru ogladac filmiku, z Twojego linku i odradzam to takze innym osobom, regularnie udzielajacym sie w tym watku.
Dlaczego? Poniewaz uwazam to za niepotrzebne epatowanie okrucienstwem. Kto, jak kto, ale dziewczyny, ktore tu pisza- juz maja swiadomosc, jak straszny jest los zwierzat ![]() Sa wege, lub wlasnie staraja sie zmienic diete, sa uwaznymi konsumentami, zwracajacymi uwage na to co i od kogo kupuja. Wspieraja wszelkie akcje, podpisuja petycje, rozsylaja linki. Przejmuja sie. Dlatego mysle, ze nie mozesz oczekiwac, aby ktos, kogo taki stan swiata juz boli- dodatkowo "ladowal" sobie glowe drastycznymi obrazmi. Oczywiscie nie chce Cie atakowac - calkowicie rozumiem Twoje intencje i naprawde ciesze sie, ze poswiecasz swoj czas dla tak waznej sprawy. ![]() Sama mam w podpisie linki do stron pelnych zdjec tak strasznych, ze az spedzaja mi sen z powiek ![]() Mysle, ze ludzi niewrazliwych i tak nie przekonamy "na sile", a wrazliwi nie potrzebuja "zobaczyc", by wyobrazic sobie, a nawet poczuc, ogrom cierpienia innych istot. |
![]() ![]() |
![]() |
#1324 |
Przyczajenie
|
Ja też dostałam odpowiedź od Joanny (na razie tylko od nich). Ale z odpowiedzi zadowolona nie jestem. Dostałam identyczną, jak Twoja, Martynko. W ostatnim zdaniu przy wysyłaniu mojego pytania zaznaczyłam, ze jeżeli nie testują, to dlaczego nie ma ich na liście PETY. Nie wiem teraz, czy wysłać im kolejnego maila, tym razem z zapytaniem właśnie o tę listę
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1325 |
Raczkowanie
|
Powód, dla którego Joanny, ani żadnych innych polskich firm nie ma na liście PETY, jest bardzo prosta: PETA jest organizacją amerykańską i zamieszcza na swojej liście firmy obecne na tamtejszym rynku.
Jeśli chodzi o firmy polskie, to istnieje lista OK!, ale jest ona oparta na tak ostrych kryteriach, że znajduje się tam bardzo niewiele ogólnodostępnych firm. Niestety innej, w pełnie wiarygodnej listy, nie ma, i wszystkie musimy z wyborem kosmetyków radzić sobie same. Jeszcze jedno: ktoś napisał, że polskie firmy są "bezpieczne", bo nie testują produktów. To prawda, żadne firmy w UE nie testują swoich produktów na zwięrzętach (takie jest prawo), ale nie znaczy to, że nie mogą kupować surowców u dostawców, którzy to robią (spoza UE). |
![]() ![]() |
![]() |
#1326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1327 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję Wam, dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1328 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1329 |
Nie depcze krokusów
|
Na liście OK! są dostępne w Polsce łatwiej lub trudniej: Farmona, Flos-Lek, Freeman, L'Anza, L'Occitane, Logona, MAC, Mary Kay, Miraculum, Phytomer, Weleda.
![]() |
#1330 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1331 |
Zadomowienie
|
Mówię, że jest najlepszy, poniewaz to jest moje osobiste odczucie. Widziałam film, który podałaś i fakt - jest drastyczny, ale uważam, że nie przekazuje widzowi tego co ma przekazać. Pokazuje on tylko jedną ferme(jeden problem). Widziałam juz naprawde duzo, ale żaden film nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak 'Ziemianie'. Ale ja nikogo nie mam zamiaru zmuszać do jego oglądnięcia - macie swoje poglądy na ten temat i szanuje to. A czas?? Myślę, że jesli przełamie sie początkowa niechęć do obejrzenia to czas nie będzie wiekszym problemem. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1332 |
Gość
|
Kukis obejrzałam właśnie 15 min twojego filmu - jest dobry pod jednym względem - to on tłumaczy co to są zwierzęta, że musimy z nimi żyć razem. Że nie wolno ich traktować jak podrasy (niczym Adolf Hitler z Żydami), ale jak równych sobie. Dziękuję za niego - dużo mi uświadomił.
![]() ![]() P.S. kto się podejmuje robienia listy? Tam gdzie nie jesteśmy jeszcze pewne należy napisać listy do polskich przedstawicielstw. |
![]() |
![]() |
#1333 |
Zadomowienie
|
Weronika - własnie o to mi chodziło. Dzieki za zrozumienie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1334 |
Zakorzenienie
|
Ja rowniez rozumiem Twoje intencje, jednak uwazam, ze ten film powinni zobaczyc ci, ktorzy w ogole nie zdaja sobie sprawy z istnienia takich problemow, a nie ktos, kto od lat poswieca temu zycie.
Tylko tyle. Pisalam glownie w swoim imieniu. (Ja nie mysle o niczym innym- nie potrafie juz i wiesz co? wcale nie jestem z tym szczesliwa, poniewaz kazdy kes jedzenia, kazda kropla kosmetyku sprawia, ze mam wyrzuty sumienia...- a jestem, wege i uzywam tylko naturalnych kosmetykow.) |
![]() ![]() |
![]() |
#1335 |
Przyczajenie
|
No nie, to jest żenujące
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1336 |
Przyczajenie
|
Kattarinko... Dlaczego masz wyrzuty sumienia?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1337 |
Zadomowienie
|
Tez mnie to zastanawia. Jesli jestes wege i uzywasz naturalnych produktow to nie powinnas miec wyrzutów. Nie jestes szczesliwa? Oczywscie - szczesliwi sa tylko ci, ktorzy nie wiedzą, nie znaja rzeczywistosci. Niewiedza jest wygodna...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1338 |
Zakorzenienie
|
Dlatego, ze naleze do homo sapiens i chcac-nie chcac, chociaz posrednio biore udzial w niszczycielskiej dzialalnosci mojego gatunku.
Jedynie 100% samowystarczalnosc, dawalaby mi pewnosc, ze zyjac/kupujac/jedzac nie przykladam sie do czyjegokolwiek, (poniewaz martwi mnie takze los dzieci wykorzystywanych do niewolniczej pracy) cierpienia. |
![]() ![]() |
![]() |
#1339 |
Zakorzenienie
|
ja pisalam do daxa kiedys, bo chcialam sie zapytac czy jakis tam ich kosmetyk bedzie do wrazliwej cery dobry, to mi nie odpisali tez ;/
![]() |
#1340 |
Przyczajenie
|
Witam! Postanowiłam dołączyć do Waszego grona
![]() Sporządziłam ostatnio listę zakupów dot. kosmetyków. Są na niej produkty LOGONY. A to dlaczego nie ma jej na liście PETA??! Dlaczego jest tam AVON??!! -skoro podobno używa kolagenu??!!(widnieje tam pod nagłówkiem CRUELTY-FREE!!!) a co do MIRACULUM - czy PIŻMO jest cruelty-free?! |
![]() ![]() |
![]() |
#1341 |
Przyczajenie
|
Wie ktoś może coś na temat 'alkoholu tłuszczowego?' - używanego przy produkcji? Chodzi mi o pochodzenie oraz czy ma coś wspólnego, wiecie - ze zwierzętami?
Z góry dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1342 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówiac szczerze to mi bardziej zalezy na zwierzetach niz na ludziach.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1343 |
Zakorzenienie
|
Mi także bardziej zależy na zwierzętach, niż na ludziach. Niestety ludzie którym zależy na zwierzętach to bardzo małe grono.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1344 | ||
Zakorzenienie
|
Ciesze sie, ze mnie zrozumialas
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1345 |
Przyczajenie
|
Kattarino, teraz to i ja rozumiem, co miałaś na myśli
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1346 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ok. koncze marudzenie ![]() Trzeba dzialac i zmieniac wszystko, na co ma sie choc najmniejszy wplyw ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1347 |
Przyczajenie
|
Tak jest! Dlatego też zapytałam tutaj o firmy, których kosmetyków używam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1348 |
Nie depcze krokusów
|
Polecam skorzystanie z wyszukiwarki, wielokrotnie się te nazwy przewijały w różnych kontekstach...
![]() |
#1349 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Tak Wam powiem szczerze, że kupowanie produktów, które nie były testowane na zwierzętach jest dobre moralnie ale niewiele zmienia. Nie tędy droga. Nadal jesteśmy mniejszością wśród konsumentów więc nasz bojkot produktów firm, które testują jest trochę bezowocny. Absolutnie nie namawiam do zrezygnowania z niego, ba, zalecam przekonywać innych by czynili tak samo. Najgorsza jest nieświadomość. Jednak zastanawiam się czy nie warto atakować bezpośrednio producentów. Wiem, że wiele organizacji prowadzi takie akcje i jakoś nie osiągają większych sukcesów ale może nam się uda? Tak w ogóle to postanowione- w przyszłości postaram się otworzyć własną firmę z kosmetykami ![]() ![]()
![]() |
#1350 |
Nie depcze krokusów
|
Chatul - informuj o postępach, choćby na PW (oficjalnie mogłoby to być zabronione przez regulamin).
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.