Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-08, 12:28   #1321
(:martyna:)
Raczkowanie

GG do (:martyna:)
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

Cytat:
Napisane przez annaluiza87 Pokaż wiadomość
Bardzo Ci dziękuję, Martynko Do Bell napiszę maila i potem tutaj zamieszczę odpowiedź, o ile ją dostanę Aha, a co do filmiku, jak napisałaś, że drastyczny, to nawet nie otwieram Słabo mi, jak widzę krew, nawet sztuczną w filmach, a co dopiero filmik dokumentalny. Chyba dostałabym zawału Pozdrawiam Aha, a co do Joanny... Mam nadzieję, że nie testują gotowych produktów, ich składników i nie dają innym firmom, żeby za nich przetestowali Podoba mi się ich rozjaśniacz, ale jak pomyślę, co by musiało przejść zwierzę, żebym ja sobie rozjaśniała włosy, to... Oj... poczekam na twoją odpowiedź od nich Koniecznie ją tutaj zamieść!
a więc, joanna odpisała cytuję:

Szanowna Pani,

Uprzejmie informujemy, że zgodnie z aktualnym ustawodawstwem w przypadku wyrobów kosmetycznych nie wykonuje się testów na zwierzętach. Badając i opracowując nasze wyroby opieramy się na kartach bezpieczeństwa przekazywanych nam przez producentów surowców, którzy deklarują inne bezpieczne metody badań. My ze strony laboratorium przeprowadzamy testy dermatologiczne i aplikacyjne na ludziach (pod nadzorem lekarza dermatologa). Możemy z pełną odpowiedzialnością zadeklarować, że nie zlecamy i nie przeprowadzamy testów na zwierzętach kosmetyków firmy Joanna.

Albert Einstein
(:martyna:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 12:37   #1322
(:martyna:)
Raczkowanie

GG do (:martyna:)

Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
martyna fiom który podałaś jest z tylko jednej fermy. Z chńskiej fermy. Wiadomo, że oni nie maja szacunku do niczego co zyje. Ja polecam obejrzeć film, który ja podałam. Jest on o futrach jak i o wiwisekcji, rzeźni, torreadorstwie, zoo, cyrkach, rybołóstwie itd. Naprwde proszę go obejrzeć!!! Podaję jeszcze raz link: http://video.google.com/v...458742770657802
hmm rozumiem, ale każdy filmik na swój sposób coś przekazuje, więc nie mów z góry, że Twój jest najlepszy . nie każdy też ma czas na oglądanie prawie dwugodzinnego filmu pozdrawiam.

Albert Einstein
(:martyna:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 13:16   #1323
Kattarina
Zakorzenienie

Kukis- nie obraz sie prosze, ale musze to napisac. Ja nie mam nawet zamiaru ogladac filmiku, z Twojego linku i odradzam to takze innym osobom, regularnie udzielajacym sie w tym watku.
Dlaczego? Poniewaz uwazam to za niepotrzebne epatowanie okrucienstwem. Kto, jak kto, ale dziewczyny, ktore tu pisza- juz maja swiadomosc, jak straszny jest los zwierzat
Sa wege, lub wlasnie staraja sie zmienic diete, sa uwaznymi konsumentami, zwracajacymi uwage na to co i od kogo kupuja. Wspieraja wszelkie akcje, podpisuja petycje, rozsylaja linki.
Przejmuja sie.
Dlatego mysle, ze nie mozesz oczekiwac, aby ktos, kogo taki stan swiata juz boli- dodatkowo "ladowal" sobie glowe drastycznymi obrazmi.
Oczywiscie nie chce Cie atakowac - calkowicie rozumiem Twoje intencje i naprawde ciesze sie, ze poswiecasz swoj czas dla tak waznej sprawy.
Sama mam w podpisie linki do stron pelnych zdjec tak strasznych, ze az spedzaja mi sen z powiek- jednak nie nalegam, by ktokolwiek tam zagladal.

Mysle, ze ludzi niewrazliwych i tak nie przekonamy "na sile", a wrazliwi nie potrzebuja "zobaczyc", by wyobrazic sobie, a nawet poczuc, ogrom cierpienia innych istot.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 14:44   #1324
annaluiza87
Przyczajenie

Ja też dostałam odpowiedź od Joanny (na razie tylko od nich). Ale z odpowiedzi zadowolona nie jestem. Dostałam identyczną, jak Twoja, Martynko. W ostatnim zdaniu przy wysyłaniu mojego pytania zaznaczyłam, ze jeżeli nie testują, to dlaczego nie ma ich na liście PETY. Nie wiem teraz, czy wysłać im kolejnego maila, tym razem z zapytaniem właśnie o tę listę Chyba konsument ma prawo wiedzieć? Czy nie? A może to ja inaczej myślę? denerwuje mnie takie nie sprecyzowanie... Co myślicie, napisać do nich jeszcze raz? Aha, orientujecie się może, czy ich kosmetyki są wegańskie? Podejrzewam, że nie...
annaluiza87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 14:57   #1325
joa_b
Raczkowanie

Powód, dla którego Joanny, ani żadnych innych polskich firm nie ma na liście PETY, jest bardzo prosta: PETA jest organizacją amerykańską i zamieszcza na swojej liście firmy obecne na tamtejszym rynku.

Jeśli chodzi o firmy polskie, to istnieje lista OK!, ale jest ona oparta na tak ostrych kryteriach, że znajduje się tam bardzo niewiele ogólnodostępnych firm. Niestety innej, w pełnie wiarygodnej listy, nie ma, i wszystkie musimy z wyborem kosmetyków radzić sobie same.

Jeszcze jedno: ktoś napisał, że polskie firmy są "bezpieczne", bo nie testują produktów. To prawda, żadne firmy w UE nie testują swoich produktów na zwięrzętach (takie jest prawo), ale nie znaczy to, że nie mogą kupować surowców u dostawców, którzy to robią (spoza UE).
joa_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 15:02   #1326
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też dostałam odpowiedź od Joanny (na razie tylko od nich). Ale z odpowiedzi zadowolona nie jestem. Dostałam identyczną, jak Twoja, Martynko. W ostatnim zdaniu przy wysyłaniu mojego pytania zaznaczyłam, ze jeżeli nie testują, to dlaczego nie ma ich na liście PETY. Nie wiem teraz, czy wysłać im kolejnego maila, tym razem z zapytaniem właśnie o tę listę Chyba konsument ma prawo wiedzieć? Czy nie? A może to ja inaczej myślę? denerwuje mnie takie nie sprecyzowanie... Co myślicie, napisać do nich jeszcze raz? Aha, orientujecie się może, czy ich kosmetyki są wegańskie? Podejrzewam, że nie...
Na liscie pety nie ma polskich firm, poniewaz ta lista dotyczy w zasadzie rynku USA, a tam nasze firmy nie sa znane.
Stary 2008-08-08, 15:15   #1327
annaluiza87
Przyczajenie

Bardzo dziękuję Wam, dziewczyny Ale maile od firm i tak zamieszczę, jak tylko dostanę Pozdrawiam i życzę udanego wieczoru

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-08, 15:17   #1328
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo dziękuję Wam, dziewczyny Ale maile od firm i tak zamieszczę, jak tylko dostanę Pozdrawiam i życzę udanego wieczoru
Wzajemnie
Stary 2008-08-08, 16:38   #1329
Malla
Nie depcze krokusów

Na liście OK! są dostępne w Polsce łatwiej lub trudniej: Farmona, Flos-Lek, Freeman, L'Anza, L'Occitane, Logona, MAC, Mary Kay, Miraculum, Phytomer, Weleda.
Stary 2008-08-09, 09:35   #1330
kukis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
Kukis- nie obraz sie prosze, ale musze to napisac. Ja nie mam nawet zamiaru ogladac filmiku, z Twojego linku i odradzam to takze innym osobom, regularnie udzielajacym sie w tym watku.
Dlaczego? Poniewaz uwazam to za niepotrzebne epatowanie okrucienstwem. Kto, jak kto, ale dziewczyny, ktore tu pisza- juz maja swiadomosc, jak straszny jest los zwierzat
Sa wege, lub wlasnie staraja sie zmienic diete, sa uwaznymi konsumentami, zwracajacymi uwage na to co i od kogo kupuja. Wspieraja wszelkie akcje, podpisuja petycje, rozsylaja linki.
Przejmuja sie.
Dlatego mysle, ze nie mozesz oczekiwac, aby ktos, kogo taki stan swiata juz boli- dodatkowo "ladowal" sobie glowe drastycznymi obrazmi.
Oczywiscie nie chce Cie atakowac - calkowicie rozumiem Twoje intencje i naprawde ciesze sie, ze poswiecasz swoj czas dla tak waznej sprawy.
Sama mam w podpisie linki do stron pelnych zdjec tak strasznych, ze az spedzaja mi sen z powiek- jednak nie nalegam, by ktokolwiek tam zagladal.

Mysle, ze ludzi niewrazliwych i tak nie przekonamy "na sile", a wrazliwi nie potrzebuja "zobaczyc", by wyobrazic sobie, a nawet poczuc, ogrom cierpienia innych istot.
Oczywiście, że sie nie obrażam Kazdy sam zadecyduje czy chce to ogladac czy nie - nikogo nie zmuszam. Dałam ten fil, ponieważ jest niezastąpiony jesli chodzi o przedstawienie cierpienia zwierzat. I nie chodzi tutaj o wskaźnik drastycznosci(mimo tego, że jest duzy) ale o całe wykonanie i ogólne wrażenie w trakcie ogladanie, jak i po obejrzeniu. Flm wywiera mocny wpływ na oglądającego i nie da sie obejrzeć go obojętnie. Zobaczcie chociaby pierwsze 5 minut(gdzie nie ma za bardzo obrazów przedstawiających cierpienie) a może mnie zrozumiecie. Myślę, że wszelkie filmy, które obejrzeli forumowicze nie umywają się do tego. Pisze to nie bez podstawnie, bo obejrzałam juz naprawdę duzo o cierpieniu i 'Ziemiane' zrobił na mnie ogromne i największe wrażenie. Pozdrawiam.
kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-09, 09:42   #1331
kukis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez (:martyna:) Pokaż wiadomość
hmm rozumiem, ale każdy filmik na swój sposób coś przekazuje, więc nie mów z góry, że Twój jest najlepszy . nie każdy też ma czas na oglądanie prawie dwugodzinnego filmu pozdrawiam.
Mówię, że jest najlepszy, poniewaz to jest moje osobiste odczucie. Widziałam film, który podałaś i fakt - jest drastyczny, ale uważam, że nie przekazuje widzowi tego co ma przekazać. Pokazuje on tylko jedną ferme(jeden problem). Widziałam juz naprawde duzo, ale żaden film nie zrobił na mnie takiego wrażenia jak 'Ziemianie'. Ale ja nikogo nie mam zamiaru zmuszać do jego oglądnięcia - macie swoje poglądy na ten temat i szanuje to. A czas?? Myślę, że jesli przełamie sie początkowa niechęć do obejrzenia to czas nie będzie wiekszym problemem. Pozdrawiam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-10, 06:49   #1332
noname12345TPa
Gość

Kukis obejrzałam właśnie 15 min twojego filmu - jest dobry pod jednym względem - to on tłumaczy co to są zwierzęta, że musimy z nimi żyć razem. Że nie wolno ich traktować jak podrasy (niczym Adolf Hitler z Żydami), ale jak równych sobie. Dziękuję za niego - dużo mi uświadomił. Jak znajdę więcej czasu to na pewno obejrzę cały.
P.S. kto się podejmuje robienia listy?
Tam gdzie nie jesteśmy jeszcze pewne należy napisać listy do polskich przedstawicielstw.
Stary 2008-08-10, 09:22   #1333
kukis
Zadomowienie

Weronika - własnie o to mi chodziło. Dzieki za zrozumienie Bo w filmie nie chodzi o samo przedstawienie cierpienia(jak w innych tego typu filmów), a o uświadomienie, że wszyscy jesteśmy mieszkańcami tej planety i musimy nauczyc sie zyc razem. Pozdrawiam.
Stary 2008-08-10, 10:18   #1334
Kattarina
Zakorzenienie

Ja rowniez rozumiem Twoje intencje, jednak uwazam, ze ten film powinni zobaczyc ci, ktorzy w ogole nie zdaja sobie sprawy z istnienia takich problemow, a nie ktos, kto od lat poswieca temu zycie.
Tylko tyle.
Pisalam glownie w swoim imieniu. (Ja nie mysle o niczym innym- nie potrafie juz i wiesz co? wcale nie jestem z tym szczesliwa, poniewaz kazdy kes jedzenia, kazda kropla kosmetyku sprawia, ze mam wyrzuty sumienia...- a jestem, wege i uzywam tylko naturalnych kosmetykow.)
Stary 2008-08-10, 17:11   #1335
annaluiza87
Przyczajenie

No nie, to jest żenujące Ani Ziaja, ani Bell, ani Bielenda nie odpisały Joanna też nie, gdy zapytałam o wegańskość produktów Zaj******e Fajnie dbają o klienta-konsumenta Ale może dziś wieczór...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-10, 17:14   #1336
annaluiza87
Przyczajenie

Kattarinko... Dlaczego masz wyrzuty sumienia? Bo skoro jesteś wegi i używasz tylko natural kosmetyków, to może jednak coś przeskrobałaś, co? A my o tym nie wiemy... Hihi
Stary 2008-08-10, 18:13   #1337
kukis
Zadomowienie

Cytat:
Kattarinko... Dlaczego masz wyrzuty sumienia?
Tez mnie to zastanawia. Jesli jestes wege i uzywasz naturalnych produktow to nie powinnas miec wyrzutów. Nie jestes szczesliwa? Oczywscie - szczesliwi sa tylko ci, ktorzy nie wiedzą, nie znaja rzeczywistosci. Niewiedza jest wygodna...
Stary 2008-08-10, 18:46   #1338
Kattarina
Zakorzenienie

Dlatego, ze naleze do homo sapiens i chcac-nie chcac, chociaz posrednio biore udzial w niszczycielskiej dzialalnosci mojego gatunku.
Jedynie 100% samowystarczalnosc, dawalaby mi pewnosc, ze zyjac/kupujac/jedzac nie przykladam sie do czyjegokolwiek, (poniewaz martwi mnie takze los dzieci wykorzystywanych do niewolniczej pracy) cierpienia.
Stary 2008-08-10, 19:44   #1339
laza
Zakorzenienie

Cytat:
No nie, to jest żenujące Ani Ziaja, ani Bell, ani Bielenda nie odpisały Joanna też nie, gdy zapytałam o wegańskość produktów Zaj******e Fajnie dbają o klienta-konsumenta Ale może dziś wieczór...
ja pisalam do daxa kiedys, bo chcialam sie zapytac czy jakis tam ich kosmetyk bedzie do wrazliwej cery dobry, to mi nie odpisali tez ;/
– wszystko może Cię uszczęśliwić.
laza jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-10, 22:59   #1340
FeelHarmony
Przyczajenie

GG do FeelHarmony

Witam! Postanowiłam dołączyć do Waszego grona
Sporządziłam ostatnio listę zakupów dot. kosmetyków. Są na niej produkty LOGONY.
A to dlaczego nie ma jej na liście PETA??!
Dlaczego jest tam AVON??!! -skoro podobno używa kolagenu??!!(widnieje tam pod nagłówkiem CRUELTY-FREE!!!)
a co do MIRACULUM - czy PIŻMO jest cruelty-free?!
FeelHarmony jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-10, 23:02   #1341
FeelHarmony
Przyczajenie

GG do FeelHarmony

Wie ktoś może coś na temat 'alkoholu tłuszczowego?' - używanego przy produkcji? Chodzi mi o pochodzenie oraz czy ma coś wspólnego, wiecie - ze zwierzętami?
Z góry dziękuję Będę wdzięczna za odpowiedż!
FeelHarmony jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 09:13   #1342
kukis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
Dlatego, ze naleze do homo sapiens i chcac-nie chcac, chociaz posrednio biore udzial w niszczycielskiej dzialalnosci mojego gatunku.
Jedynie 100% samowystarczalnosc, dawalaby mi pewnosc, ze zyjac/kupujac/jedzac nie przykladam sie do czyjegokolwiek, (poniewaz martwi mnie takze los dzieci wykorzystywanych do niewolniczej pracy) cierpienia.
Rozumiem. Tak, jak na to patrze to wstyd, ze naleze do tego gatunku... ale nic nie mozemy na to poradzic...
Mówiac szczerze to mi bardziej zalezy na zwierzetach niz na ludziach....
Stary 2008-08-11, 12:21   #1343
black-bubu
Zakorzenienie

Mi także bardziej zależy na zwierzętach, niż na ludziach. Niestety ludzie którym zależy na zwierzętach to bardzo małe grono.
black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-11, 13:16   #1344
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
Rozumiem. Tak, jak na to patrze to wstyd, ze naleze do tego gatunku...
Ciesze sie, ze mnie zrozumialas
Cytat:
ale nic nie mozemy na to poradzic...
wlasnie staram sie cos na to poradzic i dlatego nieczesto mam powody do radosci....
Cytat:
Mówiac szczerze to mi bardziej zalezy na zwierzetach niz na ludziach....
Nie chcialabym skladac tak jednoznacznej deklaracji, poniewaz wiem, ze pomoglabym cierpiacej istocie, niezaleznie od tego, do jakiego nalezy gatunku- ale z racji ogolnej znieczulicy, takze blizszy mi jest los zwierzat, ktorymi niewielu ludzi w ogole sie przejmuje.
Stary 2008-08-11, 13:48   #1345
annaluiza87
Przyczajenie

Kattarino, teraz to i ja rozumiem, co miałaś na myśli Szkoda, że nie istnieje taki kraj, w którym żyliby sami wege/wega, byliby samowystarczalni, i którzy dodatkowo dbaliby o środowisko Na pewno bym się przeprowadziła, hihi Ale byłoby fajnie...
Stary 2008-08-11, 13:51   #1346
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Kattarino, teraz to i ja rozumiem, co miałaś na myśli Szkoda, że nie istnieje taki kraj, w którym żyliby sami wege/wega, byliby samowystarczalni, i którzy dodatkowo dbaliby o środowisko Na pewno bym się przeprowadziła, hihi Ale byłoby fajnie...
Tez bym tak chciala, ale znam siebie i wiem, ze i tak martwilabym sie losem zwierzat w pozostalych krajach

Ok. koncze marudzenie, bo niepotrzebnie zasmiecam watek.
Trzeba dzialac i zmieniac wszystko, na co ma sie choc najmniejszy wplyw
Stary 2008-08-11, 16:08   #1347
annaluiza87
Przyczajenie

Tak jest! Dlatego też zapytałam tutaj o firmy, których kosmetyków używam Aha, ja tak sobie piszę, cieszę się, że kupuję kosmetyki nietestowane, ale przecież nie dostałam maili od tych firm Jejku, mam nadzieję, że nie mają czasu na odpisywanie Czyli myślicie, że Ziaja, Bielenda i Joanna są bezpieczne? Bell nie odpisał, a lakiery do paznokci Vibo? Albo kosmetyki Inglot...? Jejku, napiszcie mi, że te firmy są OK, bo mnie chyba zje niepewność Albo Sensique i Infinity (te w drogeriach Natura)? Jeżeli są fałszywe, to obiecuję, że przestanę kupować, bo dalej tak nie może być, żebym dalej opłacała testujące firmy
Stary 2008-08-11, 16:10   #1348
Malla
Nie depcze krokusów

Polecam skorzystanie z wyszukiwarki, wielokrotnie się te nazwy przewijały w różnych kontekstach...
Stary 2008-08-11, 17:30   #1349
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez black-bubu Pokaż wiadomość
Hej hej dziewczynki właśnie wróciłam z Woodstocku i jeszcze brudna i zakurzona siadłam do kompa Lista to świetny pomysł, tylko pewnie często trzeba by było ją uzupełniać i edytować, ale wszystko byłoby już jasne
O, też bylaś na Woodstocku? Ja dopiero wczoraj wieczorem do domu wrócilam :P Ale to dlatego, że w Poznaniu u rodziny się na tydzień zatrzymałam (;

Cytat:
Napisane przez (:martyna:) Pokaż wiadomość
a więc, joanna odpisała cytuję:

Szanowna Pani,

Uprzejmie informujemy, że zgodnie z aktualnym ustawodawstwem w przypadku wyrobów kosmetycznych nie wykonuje się testów na zwierzętach. Badając i opracowując nasze wyroby opieramy się na kartach bezpieczeństwa przekazywanych nam przez producentów surowców, którzy deklarują inne bezpieczne metody badań. My ze strony laboratorium przeprowadzamy testy dermatologiczne i aplikacyjne na ludziach (pod nadzorem lekarza dermatologa). Możemy z pełną odpowiedzialnością zadeklarować, że nie zlecamy i nie przeprowadzamy testów na zwierzętach kosmetyków firmy Joanna.
W sumie odpowiedź jest w porządku. Oni nie testują na zwierzętach gotowych kosmetyków a surowce biorą od firm, ktore twierdzą, że nie testują ich na zwierzętach.

Tak Wam powiem szczerze, że kupowanie produktów, które nie były testowane na zwierzętach jest dobre moralnie ale niewiele zmienia. Nie tędy droga. Nadal jesteśmy mniejszością wśród konsumentów więc nasz bojkot produktów firm, które testują jest trochę bezowocny. Absolutnie nie namawiam do zrezygnowania z niego, ba, zalecam przekonywać innych by czynili tak samo. Najgorsza jest nieświadomość. Jednak zastanawiam się czy nie warto atakować bezpośrednio producentów. Wiem, że wiele organizacji prowadzi takie akcje i jakoś nie osiągają większych sukcesów ale może nam się uda?

Tak w ogóle to postanowione- w przyszłości postaram się otworzyć własną firmę z kosmetykami Poza tym chcę też być politykiem, może uda się coś zmienić w sprawie testowania na zwierzętach
Stary 2008-08-11, 17:32   #1350
Malla
Nie depcze krokusów

Chatul - informuj o postępach, choćby na PW (oficjalnie mogłoby to być zabronione przez regulamin).
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości