|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1711 |
Przyczajenie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Cześć dziewczyny,
pokusiłam się o ponowne zapytanie Rossmanna bo lubię robić tam zakupy i Zobaczcie co odpowiedzieli ![]() Szanowna Pani! Dziękujemy za zapytanie. Informuję Panią, iż zgodnie z europejskim prawem Rossmann nie przeprowadza żadnych testów na zwierzętach. Produkty „marki własnej” nie posiadają również składników pochodzenia zwierzęcego. Gorąco zapraszamy do odwiedzania sklepów sieci ROSSMANN SDP. |
![]() ![]() |
![]() |
#1712 |
Rozeznanie
|
a co z dostawcami Rossmana i składnikami kosmetyków?
![]() |
#1713 |
Wtajemniczenie
|
No właśnie. Też lubię marki rossmanowskie dlatego jestem bardzo ciekawa. Szczególnie marki babydream.
#1714 |
Raczkowanie
|
fajny ten wątek. przeczytalam caly, zajelo mi to kilka dni
![]() jako ze podjelam jakis czas temu decyzje o tym, ze bede zyc zdrowiej, postanowilam tez uzywac innych kosmetykow. wstyd sie przyznac, ale przez ostatnie lata zapomnialam o tym testowaniu (w liceum zwracalam na to uwage, ale tlyko na kroliczki na opakowaniach, niestety, nie mialam wtedy duzej wiedzy). jak skoncza mi sie kosmetyki, ktorych obecnie uzywam, zastapia je ziaja, farmona (i tak planowalam, bo maja dobry wplyw np na moje wlosy) itp. ciesze sie, ze seboradin tez moge swobodnie kupowac ![]() jednak nie wiem co z kosmetykami do makijazu, jestem troszke zagubiona. chodzi mi o kosmetyki ze sredniej i wyzszej polki. MF odpada, a bourjois? od jakeigos czasu pojawiaja sie tu info ze chanel jednak testuje, wiec czy i bourjois? no i zmartwil mnie clinique...poszukuje tuszu z wyzszej polki, teraz wykanczam diorshow, i wiem, ze juz go nie kupie. bynajmniej nie dlatego, iz jest kiepski. no i mam pytanie, ktore sie tu juz pojawilo: co z kosmetykami do pielegnacji NUXE? moze wiecie tez cos o firmie produkujacej lipobase i nanobase (astellas...?). |
![]() ![]() |
![]() |
#1715 |
Nie depcze krokusów
|
A marka własna Sephory?
Bourjois wg wiadomości z wątku nie testuje.
![]() |
#1716 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
będę musiała poszperać w sieci... mozecie pisac z pytaniami - do dzialu obslugi klienta - adresy mailowe sa na ich stronach...ciekawe, co odpisza.... ![]() edit - OLAY TESTUJE ![]() http://bellasugar.com/940120 tutaj wyszukiwarki producentów - http://search.caringconsumer.com/ http://shopcrueltyfree.peta2.com/index.aspx ------------------------- znalazlam post na forum yahoo- http://answers.yahoo.com/question/in...5171934AAAfyq9 victorias secret DOES NOT/ NIE TESTUJE Sephora and their products do not/ produkty Sephora NIE są testowane covergirl does/TESTUJE ![]() Maybelline does/TESTUJE ![]() ------------------ Sephora - kolejna strona, na której wymienia się nazwę kosmetyków Sephora - NIE TESTOWANE ![]() http://shimmerkisser.blogspot.com/20...l-testing.html ----------------------------- oficjalna strona Sephory i pytania dotyczące testów na zwierzętach: http://answers.sephora.com/answers/8...chCategory=all Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2008-11-28 o 15:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
NUXE - NO ANIMAL TESTING/ NIE TESTUJE ![]() http://www.skin-one.com/nuxefaq.html (na środku strony jest pytanie o testy - niestety nie mozna skopiowac tekstu, więc zajrzyjcie tam) http://premierinconline.com/index.ph...&category_id=9 ----------------------------------------------------------------------- Nanobase , Lipobase - producent YAMANOUCHI - TESTOWANE NA ZWIERZĘTACH ![]() http://japan.indymedia.org/newswire/...1049/index.php http://www.directaction.info/news_nov09_03.htm |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1718 |
Nie depcze krokusów
|
Cieszę się, Sephora ma bardzo fajny matowy, czarny cień
![]()
![]() |
#1719 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
nie zawierają surowców pochodzących od zabijanych zwierząt". Używam ich kosmetyków i naprawdę sobie chwalę ; ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1720 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1721 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1722 |
Raczkowanie
|
Sorry, nie zauważyłam tego ;D
A tymi wyszukiwarkami nie umiem się posługiwać. Co do listy Pety - korzystałam z niej, ale np. tam była Nivea, która testuje składniki...:[ A nt. Chanel Bourjois i nie znalazłam żadnej konkretnej i rzeczowej informacji. |
![]() ![]() |
![]() |
#1723 |
Zakorzenienie
|
http://search.caringconsumer.com/
pierwsze okienko - to Companies that Do Not Test on Animals / kto nie testuje na zwierzętach - (please choose) proszę wybrać - i tutaj rozwijasz alfabet - wybierasz przedział z literą, na którą zaczyna się nazwa firmy, której szukasz i klikasz go - pokazuje się lista - i już wiesz, kto nie testuje ![]() drugie okienko - Cruelty-Free Companies by Product Type / Firmy wolne od okrucieństwa według typu produktu - rozwijasz okienko i wybierasz- czy chodzi o peilęgnację ciała, produkty dla dzieci itd. trzecie okienko - Companies That Do Test on Animals/ firmy, które przeprowadzają testy na zwierzętach - postępujemy tak, jak w okienku pierwszym ![]() -------------------------------------------- lista firm w PDFie - ![]() NIE TESTUJĄ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1724 |
Nie depcze krokusów
|
A Chanel i Bourjois nie ma na tej liście...
![]() |
#1725 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1726 |
Zakorzenienie
|
cos chyba bylo w tym wątku, że Chanel testuje....
edit: http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=1487 Edytowane przez lisa009 Czas edycji: 2008-11-30 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#1727 |
Nie depcze krokusów
|
Jestem w kropce, bo na jednej stronie piszą że nie, na innej że tak. Podobnie jak Clinique zresztą. Nie wiem co jest najbardziej aktualne.
![]() |
#1728 |
Zadomowienie
|
Hmmm... jestem wegetarianką, nie kupuję produktów testowanych na zwierzętach, z drobnymi wyjątkami (kiedy coś dostanę albo mama pomyli się na zakupach, niestety środki czystości to porażka). Ale dla mnie to szok - możnaby pomyśleć, że w nowoczesnym, cywilizowanym świecie wiwisekcja jest reliktem przeszłości, przestarzałą metodą która wychodzi z użycia z powodu swojej nieskuteczności. Widać, że logika to ostatnia przydatna rzecz w obecnym świecie.
Ale zauważyłam co innego. Jedna z Was w jednym poście pisze o tym, że Chanel testuje a poniżej wkleja listę, z której wynika, że koncern Estee Lauder należy do bezpiecznych. Poza tym, wiele już zdradza objawy kosmetycznej ortoreksji... Najpierw eliminuje się kosmetyki testowane na zwierzętach, potem te zawierające np. SLS, następnie te z silikonami etc etc... W końcu niektóre mogą zacząć robić kosmetyki po swojemu - to nawet chwalebne, bo rozwijacie swoje zdolności, możecie dostosować wszystko do własnych potrzeb, ale to się wiąże też z tym, że zaczynacie się łamać, jaki ten świat jest zły, straszny, ludzie to potwory... Chodzi mi o to, że się same wpędzacie w depresję. A chyba nie warto. |
![]() ![]() |
![]() |
#1729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A takie bezustanne roztrząsanie czy jakaś firma testuje, czy nie testuje rzeczywiście może wpędzić jeśli nie w depresję, to conajmniej w jakąś paranoję.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1730 |
Nie depcze krokusów
|
Nie zauważyłam.
![]() |
#1731 |
Zakorzenienie
|
A gdzie zauwazylyscie, Drogie Kolezanki, objawy depresji, czy paranoi? prosze o wskazania - bo bez tego nijak nie da sie odbic zdan, ktore argumentami nie sa - z racji zbyt oglnego charakteru...
dla wyjasnienia - watek jest informacyjny i ma sluzyc osobom, ktore szukaja, nie wiedza, rozpoczynaja edukacje w tym temacie - jesli komus nie podoba sie ten temat - trudno - nie musi tu zagladac i stawiac diagnozy - moim zdaniem - falszywej. |
![]() ![]() |
![]() |
#1732 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1733 |
Nie depcze krokusów
|
Informacje się zmieniają, firmy nawiązują współpracę z tymi nie-ok, listy nie są aktualizowane, a PETA nie jest wyrocznią. Stąd zamęt.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1734 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiele dziewczyn pisało, że jest im smutno, dobija je fakt, jak postępują różne firmy i że praktycznie jest nieuniknione nie posiadać niczego od ludzi, którzy testują na zwierzętach. Ile razy było powiedziane, że "jeśli mam się nie przyczyniać do cierpienia zwierzątek to chyba z kosmetyków zostanie mi tylko woda". Poza tym, ja nie mówię, że to Ty masz jakieś schizy już, w ogóle nie mówię, że żadna ma, tylko zwracam uwagę na problem, że tak, jak na dietetyce już był rozważany, że jest wiele dyskusji w wyniku których wychodzi po kolei, że masła nie, margaryny nie, chleba jasnego nie a najlepiej żadnego... tak w sprawach kosmetycznych wydaje mi się, że zaczyna robić się to samo. Dlatego wydaje mi się, że dyskusja powinna się toczyć, oczywiście, ale dla ludzi, którzy mogą ulec takiej panice jedynie post przyklejony z listą aktualnie dobrych i złych firm jest dobrym rozwiązaniem, bo nie wszyscy wytrzymują emocjonalne zaangażowanie. Jeszcze jedna sprawa, dość powszechna - wg mnie jeśli jakaś firma nie odpisuje na maila z pytaniami, to nie znaczy automatycznie, że testuje. Może ma beznadziejną skrzynkę mailową, pracownika bałaganiarza albo ignoranta, który zamiast odpowiadać na maile woli cykać pasjansa. Tak samo niedokładna informacja nie przesądza o tym, że ktoś stosuje wiwisekcję - niektóre standardowe formułki mogły nie zostać opracowane dla tak wnikliwych osób i wyglądają tak a nie inaczej nie po to, żeby oszukać dociekliwe wizażanki ale zaspokoić podstawową ciekawość konsumenta ![]() Edytowane przez iustitia Czas edycji: 2008-11-30 o 18:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1735 |
Zakorzenienie
|
co za laj**!!
![]() ![]() przeciez juz nie trzeba mordowac zwierzat zeby miec pewnosc ze kosmetyk jest dobry wystarczy go porzadnie wytestowac roznymi metodami, ktore sa znane skoro inne firmy tego nie robia!
![]() |
#1736 |
Zadomowienie
|
Kurcze wiem,ze Dior projektuje futra ale czy testuje na zwierzetach swoje kosmetyki,ktorych mam sporo to nie wiem...Musze sie za wszelka cene dowiedziec bom ciekawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1737 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, jeśli naprawdę obchodzi Cię los zwierząt to nie musisz się zastanawiać, czy testuje czy nie, sam fakt, że projektuje futra powinien Cię skłonić do bojkotowania marki jako takiej a co za tym idzie- nie wspierania jej finansowo.
#1738 |
Zakorzenienie
|
dokładnie
![]() Edytowane przez lisa009 Czas edycji: 2008-11-30 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#1739 |
Zakorzenienie
|
o zgadzam się z przemówczynią co do diora, mogą nie testować na zwierzętach, ale za to namawiają do noszenia futer.
Co do lekkiej paranoi, to prawda jest taka, że nei wpadamy w depresję, tylko niekiedy robi się zamęt, ze względu na wiele list, a też nie wiadomo której wierzyć, a której nie. Co do mnie to np. nie stosuję firm o których wiadomo , że testują na zwierzętach np. coty, ale jeżeli już chodzi o nivee to lubię jej kosmetyki i jeżeli np. służy mi ich szampon, a nie znajdę innego zamiennika to stosuję nivee. A co do tego że można by samemu robić kosmetyki i jedzenie to byłby to świetny pomysł, przynajmniej mielibyśmy nad tym kontrolę, wiedzielibyśmy co jest w szamponie i co jemy, byłoby to o wiele zdrowsze, ale problemem jest brak czasu i w moim przypadku po częsci lenistwo. |
![]() ![]() |
![]() |
#1740 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to normalny odruch, ktory zazwyczaj rodzi sie u ludzi swiadomych prawdziwego stanu rzeczy. Im wieksza masz wiedze na ten temt, tym mniej masz powodow do optymizmu i pozbywasz sie zludzen. Tak naprawde nie istnieja nowoczesne kosmetyki, ktore powstaly bez wykorzystania testow na zwierzetach, na chociaz jednym etapie ![]() Tutaj mozna poczytac, jak przebiegaja takie testy: LINK Cytuje za ww. strona: Cytat:
Chyba, ze umownie przyjmie sie kryterium, iz substancje przetestowane wczesniej niz, np. 10lat temu- podlegaja "amnestii" |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:09.