|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1771 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1772 |
Nie depcze krokusów
|
"In vivo" może być na ludziach.
![]() |
#1773 |
Raczkowanie
|
Jeśli tak to pozostaje mi tylko odetchnąć z ulgą
![]()
#1774 |
Nie depcze krokusów
|
Ale pewności nie mamy...
![]()
![]() |
#1775 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1776 |
Zadomowienie
|
Dokładnie, i nawet jeśli kiedyś by wyszło, że Ziaja (chociaż sobie tego nie wyobrażam) nie była fair co do zwierzątek to można się pocieszyć, że lepiej wydawać na polski produkt niż takiego L'oreala...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1777 |
Rozeznanie
|
niech ktoś napisze do Ziai i się spyta o co chodzi z tym in vivo... z dwojga złego wolałabym wydać kasę na Garniera i Vichy, bo kosmetyki Ziai mimo wszystko nie są aż takie super....
![]() |
#1778 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do pytania o in vivo... Sądzę, że Ziaja odpisze, że nie testuje na zwierzętach gotowych produktów, ani ich składników i takich testów nikomu nie zleca, a in vivo przeprowadzane są na ochotnikach... ![]() Edytowane przez Shaera Czas edycji: 2008-12-15 o 17:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1779 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1780 |
ma zielone pojęcie
|
Więc właśnie. Ziai* akurat mogę zaufać (;
*Tak, "Ziai" nie "Ziaji". Wybaczcie, że dawniej robiłam ten błąd. Ostatnio "mailuję" sobie z kimś z Procter&Gamble. Jestem rozczarowana ich postawą. Mój pierwszy e-mail: Dzień Dobry! Mam kilka ważnych pytań odnośnie kosmetyków firmy Procter&Gamble: 1. Czy kosmetyki te są testowane na zwierzętach? Tj, czy firma Procter&Gmable wykonuje lub zleca komuś robienie takich testów? Jeżeli nie to w jaki sposób testowane są te kosmetyki? 2. Czy składniki kosmetyków są testowane na zwierzętach? 3. Jaką politykę wobec testowania na zwierzętach deklarują dostawcy surowców do produkcji kosmetyków firmy Procter&Gamble? Uprzejmie proszę o szczere odpowiedzi na wszystkie zadane pytania. Dokładna odpowiedź na każde pytanie wyeliminuje ewentualne nieporozumienia. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Chatul. Odpowiedź: Szanowny Panie, [?!] Dziękujemy bardzo za skontaktowanie się z nami. Chcielibyśmy poinformować Pana, iż od października 2004 roku obowiązuje w całej Unii Europejskiej zakaz wprowadzania do obrotów kosmetyków testowanych na zwierzętach. Firma Procter & Gamble już pod koniec lat 90 zaprzestała testowania kosmetyków na zwierzętach. Jednocześnie pragniemy poinformować Pana, iż jesteśmy bardzo zaangażowani w poszukiwanie metod alternatywnych do badania składników kosmetycznych w celu zapewnienia bezpieczeństwa stosowania gotowego produktu. Mając nadzieję, iż nasze informacje okażą się pomocne, Pozostajemy z poważaniem, Maksymilian Lewandowski Dział Konsumencki Procter and Gamble DS Polska Sp. z o.o. 03-872 Warszawa, ul. Zabraniecka 20 NIP PL 5213289895 Infolinia.0 801 25 88 25 fax. (48-22) 670-84-17 www.pg.pl Spółka zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Miasta St. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000210289. Wysokość kapitału zakładowego – 4 197 000,00 zł. Odpowiedź jest żenująca. Widać, że dana osoba nie przeczytała mojego e-maila. Albo próbuje mi zamydlić oczy mydłem testowanym na zwierzętach ;] Dlatego odpisałam: Niestety, odpowiedź dotycząca przeprowadzania testów na zwierzętach nie usatysfakcjonowała mnie. Zadałam kilka szczegółowych pytań i nie otrzymałam na nie odpowiedzi. Odpowiedź była formułką jaką, jak mniemam, wysyła się każdemu kto pyta o cokolwiek co związane jest z kwestią testowana na zwierzętach, ale bez dokładnego czytania pytań konsumenta. Pozwolę sobie zatem jeszcze raz zadać pytania, na które odpowiedzi mnie interesują. 1. Czy kosmetyki firmy Procter&Gamble są w jakikolwiek sposób testowane na zwierzętach? Tj, czy firma Procter&Gmable wykonuje lub zleca komuś robienie takich testów? Jeżeli nie to w jaki sposób testowane są te kosmetyki? 2. Czy składniki kosmetyków są testowane na zwierzętach? 3. Jaką politykę wobec testowania na zwierzętach deklarują dostawcy surowców do produkcji kosmetyków firmy Procter&Gamble? Tym razem proszę szczegółowo odpowiedzieć na moje pytania. Pozwoli to uniknąć nieporozumień. Albowiem jak wiadomo, firma, która nie chce powiedzieć czegoś o swojej działalności, jest zwyczajnie niewiarygodna.. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Poczekam na odpowiedź ;]
#1781 |
Nie depcze krokusów
|
Ziaja ma straszne zapychacze w kremach, wiec rozumiem o co chodzi z tą jakością. Za to wiele produktów ma ok.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1782 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() P&G kłamie, albo zatrudnili kompletnego idiotę, że się tak wyrażę ![]() Chatul, zrobiłam, jak radziłaś i umyłam włosy nie szamponem (Ziaja z SLS; kiełki pszenicy), a odżywką (Ziaja; kiełki pszenicy ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1783 |
Rozeznanie
|
no właśnie chodzi mi o jakość kosmetyków Ziai - nie są wcale aż takie super, ale i tak lepsze niż na przykład Farmona. Farmona produkuje takie koszmarki kosmetyczne, że włosy dęba stają! na przykład masło do ciała o zapachu cynamonu i karmelu... tak duszącego smrodziucha nie widziałam nigdy wcześniej - nie wiem kto zatwierdził ten kosmetyk do sprzedaży. z nadmiaru cynamonu aż mnie piekła skóra... olejek tutti frutti do kąpieli okazał się zwykłym płynem do kąpieli...
![]() |
#1784 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() I w przypadku nazwiska odmiany Ziaja decydują dwie rzeczy: 1. Sama odmiana nazwiska. W dopełniaczu brzmi "Ziai" 2. Odmiana tego typu rzeczowników. szyja- szyi, Ziaja-Ziai. A jak nie wierzysz to zajrzyj do Słownika Poprawnej Polszczyzny pod hasłem "nazwisko" ![]() W razie czego zrobię zdjęcie tego hasła :P Cytat:
A co do mycia włosów odzywkami Ziai to nie polecam, mają silikony. Nakładać je można "od ucha w dół" (;
![]() |
#1785 |
Nie depcze krokusów
|
O Ziai pisano kiedyś w Poradni Językowej PWN.
![]() |
#1786 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1787 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A P&G warte jest gnębienia ;] Jutro sobie do nich zadzwonię. Ciekawe, co mi powiedzą ;]
![]() |
#1788 |
Rozeznanie
|
Chatul, ty się dziwisz że potraktowali cię jako faceta? nigdzie w twoim mailu nie ma o tym, że jesteś kobietą, a chatul to może być zarówno facet jak i kobieta.
![]() |
#1789 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1790 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1791 |
Rozeznanie
|
z Ziai to tonik ogórkowy i krem z Calma HLC są dobre chyba tylko :/
ale nie rozumiem. pan z PG napisał, że nie testują. od razu zarzucacie mu, że kłamie?
![]() |
#1792 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() P.S. A co do jakości... Ja używam kremu 'Ziaja' (bezpieczniej będzie, jeśli nie będę odmieniać ![]() ![]() P.S.2. Nie polecam toniku aloesowego 'Ziaja' ludziom z podobną cerą do mojej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1793 |
Zakorzenienie
|
Proszę wypełnijcie do końca formularz
![]() ![]()
![]() |
#1794 |
Zakorzenienie
|
wysłałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1795 |
Rozeznanie
|
ja nie wysyłam, bo już tyle razy wysyłałam petycje w sprawie simple, i nic. a moje dane osobowe idą w ten sposób w świat...
![]() |
#1796 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1797 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1798 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1799 |
Rozeznanie
|
najlepiej po prostu nie kupować ciuchów Simple i tyle
![]() ja mam gmaila więc spam mi filtruje genialnie, ale mimo wszystko... czasem - tak jak dzisiaj - łapie mnie zwątpienie. kosmetyki, które nie są testowane na zwierzętach są w większości gorsze od tych, co testują. koncerny testujące są wszędzie, a nie zawsze mam siłę i ochotę szukać dobrych zamienników. zresztą - nie mam siły jechać pół miasta, żeby kupić nietestowaną pastę do zębów za o wiele wyższą cenę niż jest ta tubka warta tylko dlatego, że to od firmy nietestującej. a potem i tak sie okaże, że ta pasta jest szajska. poza tym - jem mięso, i jak czytam pierdoły wypisywane przez wegetarian i wegan w necie, to naprawdę aż mi czasem szkoda, że chcę być wege. na przykład że wegetarianin powinien nie dawać swojemu zwierzakowi mięsa, bo inaczej jest mordercą. albo w ogóle powinien wyrzucić mięsożerne zwierzaki z domu, bo to jest nie wege - autentyki z netu. albo, że o wiele lepiej kupić sobie buty ze sztucznych tworzyw, które rozwalą mi sie za dwa tygodnie, niż dobre ze skóry, które nie rozwalą mi się przez parę lat. albo, że rośliny w ogole nic nie czują - chociaż coraz więcej dowodów jest na to, że jednak odczuwają cos na kształt bólu. w ogóle, chodzi mi o tych wege fanatyków, na przykład Filip Barche, czy inni tacy, którzy mogą być żywymi przykładami na to, że wege dieta szkodzi mózgowi... ja bym chciała być wege, cruelty free, staram się codziennie, ale wychodzi różnie.
![]() |
#1800 |
ma zielone pojęcie
|
Janino, no fakt, moja ksywka nie jest jednoznaczna. Ale jak sama napisałaś, "Chatul to może być zarówno facet jak i kobieta", zatem powinni użyć standardowej formułki szanowna Pani/ szanowny Panie :P
I tak, uważam, że pan z P&G kłamie, bo nie odpowiedział na wszystkie moje pytania ;] Prosiłam o szczegółową odpowiedź na każde pytanie, zaznaczałam, że proszę o to, gdyż to ułatwi uniknięcie ewentualnych nieścisłości. No i właśnie takie nieścisłości się pojawiały ;] Poza tym jego e-mail nie był e-mailem napisanym specjalnie dla mnie. Już kilka razy wcześniej [ pisałam z różnych adresów mailowych ] dostawałam list o takiej samej treści... Co do wegetarianizmu to ja zdecydowanie polecam ;] A to co czują rośliny to tropizm ;] A jeszcze co do szukania kosmetyków nie testowanych na zwierzętach, to nie powiem, nie jest to łatwe, ale kto powiedział, że życie jest łatwe? Można płynąć z prądem, to jest zdecydowanie łatwiejsze. Ale można też płynąć pod prąd. Iustitio, a jestem uparta. Poza tym wiem, że te osoby siedzące w infolinii nie są winne. To nie one podejmują tam decyzje. Często nawet nie wiedzą do końca, co robi dana firma ;/ Moje telefony mają też na celu uświadomienie ich. Ale dzisiaj nie udało mi się do nich dodzwonić. Infolinia działa do 16.00. Może w sobotę przedzwonię. O ile pracują w soboty ;] Shaero, ale co Zenek ma do gadania? ;] Odmiana to odmiana ;] I przykro mi ale tu nie ma dwóch racji. Jak chcesz to zrobię Ci zdjęcie hasła "nazwisko" ze Słownika Poprawnej Polszczyzny ![]() A co do odżywek Ziai to są w nich silikony, czyli substancje obleppiające włos. Dobrze robią końcówkom, ale "przyklapują" i "natłuszczają" włosy będące u nasady. Dlatego należy nakładać te odzywki na włosy znajdujące się poniżej linii uszu. Aczkolwiek ja odzywki Ziai stosuję przy metodzie OMO. Tyle, że moje włosy są bardzo specyficzne.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:29.