Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-14, 22:47   #1771
Shaera
Raczkowanie

GG do Shaera
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

Cytat:
Napisane przez iustitia Pokaż wiadomość
Żywym organiźmie, równie dobrze może im chodzić o testy kliniczne na ludziach, poza tym, w UE nie wolno testować gotowych produktów a nie spotkałam się, żeby producent wspominał na opakowaniu, czy testował składnik. Ale też nie wiem, próbuję na logikę
Dokładnie, testy 'in vivo' przeprowadzane są chyba na ludziach-ochotnikach Ale głowy nie dam
Shaera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-14, 22:54   #1772
Malla
Nie depcze krokusów

"In vivo" może być na ludziach.
Stary 2008-12-14, 23:04   #1773
miss_kamikaze
Raczkowanie

Jeśli tak to pozostaje mi tylko odetchnąć z ulgą
Stary 2008-12-14, 23:24   #1774
Malla
Nie depcze krokusów

Ale pewności nie mamy...
Stary 2008-12-15, 09:49   #1775
Shaera
Raczkowanie

GG do Shaera

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ale pewności nie mamy...
I, niestety, ale nigdy jej mieć nie będziemy Przykra sprawa, ale pozostaje nam zaufać firmie, która deklaruje się jako cruelty-free - przynajmniej JA to tak widzę
Stary 2008-12-15, 11:03   #1776
iustitia
Zadomowienie

Dokładnie, i nawet jeśli kiedyś by wyszło, że Ziaja (chociaż sobie tego nie wyobrażam) nie była fair co do zwierzątek to można się pocieszyć, że lepiej wydawać na polski produkt niż takiego L'oreala...
iustitia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-15, 13:29   #1777
janina1984
Rozeznanie

niech ktoś napisze do Ziai i się spyta o co chodzi z tym in vivo... z dwojga złego wolałabym wydać kasę na Garniera i Vichy, bo kosmetyki Ziai mimo wszystko nie są aż takie super....

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-15, 17:16   #1778
Shaera
Raczkowanie

GG do Shaera

Cytat:
Napisane przez janina1984 Pokaż wiadomość
niech ktoś napisze do Ziai i się spyta o co chodzi z tym in vivo... z dwojga złego wolałabym wydać kasę na Garniera i Vichy, bo kosmetyki Ziai mimo wszystko nie są aż takie super....
Ojojoj, poważne oskarżenie... Mam nadzieję, że chodziło Ci o skuteczność oddziaływania ich produktów, a nie o jakieś przekręty...

A co do pytania o in vivo... Sądzę, że Ziaja odpisze, że nie testuje na zwierzętach gotowych produktów, ani ich składników i takich testów nikomu nie zleca, a in vivo przeprowadzane są na ochotnikach...

Edytowane przez Shaera
Czas edycji: 2008-12-15 o 17:17
Stary 2008-12-15, 17:27   #1779
iustitia
Zadomowienie

Cytat:
To zależy, mnie osobiście bardziej leży Ziaja, jest to polska firma i ma takie ceny, przy których jakość można uznać za bardzo wysoką. Ale wiadomo, na każdego oddziałuje coś innego

Cytat:
Napisane przez Shaera Pokaż wiadomość
Ojojoj, poważne oskarżenie... Mam nadzieję, że chodziło Ci o skuteczność oddziaływania ich produktów, a nie o jakieś przekręty...

A co do pytania o in vivo... Sądzę, że Ziaja odpisze, że nie testuje na zwierzętach gotowych produktów, ani ich składników i takich testów nikomu nie zleca, a in vivo przeprowadzane są na ochotnikach...
Dalej mi się nie chce wierzyć, że ta firma by robiła jakieś przekręty... Poza tym, nie mogą kłamać w oficjalnych odpowiedziach, bo w przypadku ew. procesu są wsypani
Stary 2008-12-15, 17:51   #1780
Chatul
ma zielone pojęcie

Więc właśnie. Ziai* akurat mogę zaufać (;
*Tak, "Ziai" nie "Ziaji". Wybaczcie, że dawniej robiłam ten błąd.

Ostatnio "mailuję" sobie z kimś z Procter&Gamble. Jestem rozczarowana ich postawą.

Mój pierwszy e-mail:

Dzień Dobry!

Mam kilka ważnych pytań odnośnie kosmetyków firmy Procter&Gamble:

1. Czy kosmetyki te są testowane na zwierzętach?

Tj, czy firma Procter&Gmable wykonuje lub zleca komuś robienie takich testów? Jeżeli nie to w jaki sposób testowane są te kosmetyki?

2. Czy składniki kosmetyków są testowane na zwierzętach?

3. Jaką politykę wobec testowania na zwierzętach deklarują dostawcy surowców do produkcji kosmetyków firmy Procter&Gamble?

Uprzejmie proszę o szczere odpowiedzi na wszystkie zadane pytania.
Dokładna odpowiedź na każde pytanie wyeliminuje ewentualne nieporozumienia.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Chatul.

Odpowiedź:

Szanowny Panie, [?!]

Dziękujemy bardzo za skontaktowanie się z nami.

Chcielibyśmy poinformować Pana, iż od października 2004 roku obowiązuje w całej Unii Europejskiej zakaz wprowadzania do obrotów kosmetyków testowanych na zwierzętach. Firma Procter & Gamble już pod koniec lat 90 zaprzestała testowania kosmetyków na zwierzętach.

Jednocześnie pragniemy poinformować Pana, iż jesteśmy bardzo zaangażowani w poszukiwanie metod alternatywnych do badania składników kosmetycznych w celu zapewnienia bezpieczeństwa stosowania gotowego produktu.

Mając nadzieję, iż nasze informacje okażą się pomocne,

Pozostajemy z poważaniem,

Maksymilian Lewandowski
Dział Konsumencki

Procter and Gamble DS Polska Sp. z o.o.
03-872 Warszawa, ul. Zabraniecka 20
NIP PL 5213289895
Infolinia.0 801 25 88 25
fax. (48-22) 670-84-17
www.pg.pl
Spółka zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla Miasta St. Warszawy w Warszawie, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000210289. Wysokość kapitału zakładowego – 4 197 000,00 zł.

Odpowiedź jest żenująca. Widać, że dana osoba nie przeczytała mojego e-maila. Albo próbuje mi zamydlić oczy mydłem testowanym na zwierzętach ;]
Dlatego odpisałam:

Niestety, odpowiedź dotycząca przeprowadzania testów na zwierzętach nie usatysfakcjonowała mnie. Zadałam kilka szczegółowych pytań i nie otrzymałam na nie odpowiedzi. Odpowiedź była formułką jaką, jak mniemam, wysyła się każdemu kto pyta o cokolwiek co związane jest z kwestią testowana na zwierzętach, ale bez dokładnego czytania pytań konsumenta.

Pozwolę sobie zatem jeszcze raz zadać pytania, na które odpowiedzi mnie interesują.

1. Czy kosmetyki firmy Procter&Gamble są w jakikolwiek sposób testowane na zwierzętach?

Tj, czy firma Procter&Gmable wykonuje lub zleca komuś robienie takich testów? Jeżeli nie to w jaki sposób testowane są te kosmetyki?

2. Czy składniki kosmetyków są testowane na zwierzętach?

3. Jaką politykę wobec testowania na zwierzętach deklarują dostawcy surowców do produkcji kosmetyków firmy Procter&Gamble?

Tym razem proszę szczegółowo odpowiedzieć na moje pytania. Pozwoli to uniknąć nieporozumień. Albowiem jak wiadomo, firma, która nie chce powiedzieć czegoś o swojej działalności, jest zwyczajnie niewiarygodna..

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Poczekam na odpowiedź ;]
Stary 2008-12-15, 18:07   #1781
Malla
Nie depcze krokusów

Ziaja ma straszne zapychacze w kremach, wiec rozumiem o co chodzi z tą jakością. Za to wiele produktów ma ok.
Stary 2008-12-15, 18:36   #1782
Shaera
Raczkowanie

GG do Shaera

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Więc właśnie. Ziai* akurat mogę zaufać (;
*Tak, "Ziai" nie "Ziaji". Wybaczcie, że dawniej robiłam ten błąd.
Nie, Chatul Ziaja to nazwisko (Zenek Ziaja - prezes ). Na 99% przy jakiejkolwiek odmianie, nazwisko nie straci pierwotnej formy i nie będzie Ziai, tylko Ziaji Niech mnie poprawi jakiś językoznawca, jeśli się mylę, bo w przeciwnym razie nie uwierzę, że można zniekształcać i przeinaczać nazwę własną

Cytat:
Ostatnio "mailuję" sobie z kimś z Procter&Gamble. Jestem rozczarowana ich postawą. (...) Poczekam na odpowiedź ;]
Jestem z Ciebie dumna, naprawdę się w to nieźle zaangażowałaś Pozostaje mi tylko pogratulować Bardzo się cieszę
P&G kłamie, albo zatrudnili kompletnego idiotę, że się tak wyrażę

Chatul, zrobiłam, jak radziłaś i umyłam włosy nie szamponem (Ziaja z SLS; kiełki pszenicy), a odżywką (Ziaja; kiełki pszenicy ). Przyznam, że jestem średnio zadowolona Włosy niby umyte, a jednak coś nie tak... Powtórzę to raz jeszcze, licząc na lepszy efekt
Stary 2008-12-15, 18:37   #1783
janina1984
Rozeznanie

no właśnie chodzi mi o jakość kosmetyków Ziai - nie są wcale aż takie super, ale i tak lepsze niż na przykład Farmona. Farmona produkuje takie koszmarki kosmetyczne, że włosy dęba stają! na przykład masło do ciała o zapachu cynamonu i karmelu... tak duszącego smrodziucha nie widziałam nigdy wcześniej - nie wiem kto zatwierdził ten kosmetyk do sprzedaży. z nadmiaru cynamonu aż mnie piekła skóra... olejek tutti frutti do kąpieli okazał się zwykłym płynem do kąpieli...
Stary 2008-12-15, 19:11   #1784
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie, Chatul Ziaja to nazwisko (Zenek Ziaja - prezes ). Na 99% przy jakiejkolwiek odmianie, nazwisko nie straci pierwotnej formy i nie będzie Ziai, tylko Ziaji Niech mnie poprawi jakiś językoznawca, jeśli się mylę, bo w przeciwnym razie nie uwierzę, że można zniekształcać i przeinaczać nazwę własną
Akurat śmiało mogę nazwać siebie językoznawcą
I w przypadku nazwiska odmiany Ziaja decydują dwie rzeczy:
1. Sama odmiana nazwiska. W dopełniaczu brzmi "Ziai"
2. Odmiana tego typu rzeczowników. szyja- szyi, Ziaja-Ziai.
A jak nie wierzysz to zajrzyj do Słownika Poprawnej Polszczyzny pod hasłem "nazwisko"
W razie czego zrobię zdjęcie tego hasła :P

Cytat:
Jestem z Ciebie dumna, naprawdę się w to nieźle zaangażowałaś Pozostaje mi tylko pogratulować Bardzo się cieszę
P&G kłamie, albo zatrudnili kompletnego idiotę, że się tak wyrażę

Chatul, zrobiłam, jak radziłaś i umyłam włosy nie szamponem (Ziaja z SLS; kiełki pszenicy), a odżywką (Ziaja; kiełki pszenicy ). Przyznam, że jestem średnio zadowolona Włosy niby umyte, a jednak coś nie tak... Powtórzę to raz jeszcze, licząc na lepszy efekt
P&G testują, wiem o tym, ale chcę ich na tym złapać ;] Jutro zadzwonię do nich na infolinię ;]
A co do mycia włosów odzywkami Ziai to nie polecam, mają silikony. Nakładać je można "od ucha w dół" (;
Stary 2008-12-15, 19:21   #1785
Malla
Nie depcze krokusów

O Ziai pisano kiedyś w Poradni Językowej PWN.
Stary 2008-12-15, 20:10   #1786
iustitia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ziaja ma straszne zapychacze w kremach, wiec rozumiem o co chodzi z tą jakością. Za to wiele produktów ma ok.
Ale tak, jak pisałam - jednych zatka, drugich nie. Mnie nie zatykało a teraz nie używam ich kremów.

Cytat:
A jak nie wierzysz to zajrzyj do Słownika Poprawnej Polszczyzny pod hasłem "nazwisko"

P&G testują, wiem o tym, ale chcę ich na tym złapać ;] Jutro zadzwonię do nich na infolinię ;]
A co do mycia włosów odzywkami Ziai to nie polecam, mają silikony. Nakładać je można "od ucha w dół" (;
Widzę równie zaangażowaną humanistkę jak ja Wprawdzie nie wiążę swojej przyszłości w żadnym wypadku z tym, ale wśród znajomych jestem etatową korektorką A za gnębienie P&G masz ode mnie wieeeelkiego
Stary 2008-12-15, 21:27   #1787
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Widzę równie zaangażowaną humanistkę jak ja Wprawdzie nie wiążę swojej przyszłości w żadnym wypadku z tym, ale wśród znajomych jestem etatową korektorką A za gnębienie P&G masz ode mnie wieeeelkiego
Ja już poprawiam wszystkich. Od siebie począwszy, a na obcych ludziach na ulicy skończywszy (;
A P&G warte jest gnębienia ;] Jutro sobie do nich zadzwonię. Ciekawe, co mi powiedzą ;]
Stary 2008-12-15, 21:30   #1788
janina1984
Rozeznanie

Chatul, ty się dziwisz że potraktowali cię jako faceta? nigdzie w twoim mailu nie ma o tym, że jesteś kobietą, a chatul to może być zarówno facet jak i kobieta.
Stary 2008-12-16, 09:12   #1789
iustitia
Zadomowienie

Cytat:
Ja już poprawiam wszystkich. Od siebie począwszy, a na obcych ludziach na ulicy skończywszy (;
A P&G warte jest gnębienia ;] Jutro sobie do nich zadzwonię. Ciekawe, co mi powiedzą ;]
Ojej, Ty to jesteś uparta... ja raczej bym się na nich wydarła, że jak można tak zwierzątka krzywdzić zanim jeszcze ktoś po drugiej stronie zdołałby się odezwać

Cytat:
Chatul, ty się dziwisz że potraktowali cię jako faceta? nigdzie w twoim mailu nie ma o tym, że jesteś kobietą, a chatul to może być zarówno facet jak i kobieta.
Właściwie, to racja

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-16, 13:16   #1790
Shaera
Raczkowanie

GG do Shaera

Cytat:
Nie będę się spierać, kto z nas ma rację (w dalszym ciągu obstawiam przy swoim i wcale nie mam zamiaru kazać Ci myśleć tak, jak ja ) Chyba tylko p. Zenek mógłby ten spór zakończyć W końcu... to jego nazwisko

Cytat:
P&G testują, wiem o tym, ale chcę ich na tym złapać ;] Jutro zadzwonię do nich na
Nie wiem, czy testują Jednak na wszelki wypadek nie kupuję ich produktów (i innych testujących) już od... hmm... Wejścia na ten wątek

Cytat:
Silikony? 'Od ucha w dół'? Ke? O co chodzi? Wczoraj wieczorem umyłam znowuż włosy tą odżywką i d***, że tak powiem Miękkie owszem, szkoda tylko, że wyglądają, jak nieumyte (czyli powtórzyła się sytuacja z niedzieli )
Stary 2008-12-16, 13:23   #1791
janina1984
Rozeznanie

z Ziai to tonik ogórkowy i krem z Calma HLC są dobre chyba tylko :/

ale nie rozumiem. pan z PG napisał, że nie testują. od razu zarzucacie mu, że kłamie?
Stary 2008-12-16, 13:45   #1792
Shaera
Raczkowanie

GG do Shaera

Cytat:
z Ziai to tonik ogórkowy i krem z Calma HLC są dobre chyba tylko :/
ale nie rozumiem. pan z PG napisał, że nie testują. od razu zarzucacie mu, że kłamie?
Ta, albo jej podobna formułka jest stosowana przez większość firm teoretycznie testujących Ja mu nie zarzucam kłamstwa, ale żeby poświadczył jakimiś dowodami, że są ok Dlaczego Ziaja potrafi inteligentnie odpisać, odpowiednio potwierdzić swoje słowa? No dlaczego? Bo zależy im na kliencie, na każdym z osobna, dla każdego przeznaczony jest inny tekst, dodam, że przemyślany tekst. Ja do nich pisałam, dziewczyny pisały - każda z nas była zadowolona A P&G, brzydko pisząc, olewa nas, traktuje, jak bezmyślnych i bezmózgich laików Co tu dużo pisać, zresztą...

P.S. A co do jakości... Ja używam kremu 'Ziaja' (bezpieczniej będzie, jeśli nie będę odmieniać ) aloesowego, nieperfumowanego. Jest naprawdę świetny, do mojej suchej, wrażliwej, cienkiej i delikatnej cery wręcz idealny, łagodzi wszelkie podrażnienia, całkowicie zniknęły drobne zaczerwienienia, jestem pod ogromnym wrażeniem, stosuję go ponad 6 miechów i muszę przyznać, że 'Ziaja' odwaliła kawał dobrej roboty

P.S.2. Nie polecam toniku aloesowego 'Ziaja' ludziom z podobną cerą do mojej T R A G E D I A ! Na pewno pojawi się uczulenie, czerwone plamy, nastąpi straszne przesuszenie skóry, a co za tym idzie - jej złuszczanie się. NIE POLECAM
Stary 2008-12-16, 15:06   #1793
laza
Zakorzenienie

Proszę wypełnijcie do końca formularz i wyślijcie go Im ich będzie więcej tym lepiej . Może Simple zrezygnuje z futer w swoich sklepach! http://katviva.inwestnet.com/futra/M...wywolanie.html
– wszystko może Cię uszczęśliwić.
laza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 15:19   #1794
lisa009
Zakorzenienie

wysłałam
Stary 2008-12-16, 15:52   #1795
janina1984
Rozeznanie

ja nie wysyłam, bo już tyle razy wysyłałam petycje w sprawie simple, i nic. a moje dane osobowe idą w ten sposób w świat...
Stary 2008-12-16, 17:06   #1796
Shaera
Raczkowanie

GG do Shaera

Cytat:
Napisane przez laza Pokaż wiadomość
Proszę wypełnijcie do końca formularz i wyślijcie go Im ich będzie więcej tym lepiej . Może Simple zrezygnuje z futer w swoich sklepach! http://katviva.inwestnet.com/futra/M...wywolanie.html
Poszło Wątpię, że to coś da, no ale...
Stary 2008-12-16, 17:44   #1797
iustitia
Zadomowienie

Cytat:
ja nie wysyłam, bo już tyle razy wysyłałam petycje w sprawie simple, i nic. a moje dane osobowe idą w ten sposób w świat...
Zgadzam się z Tobą. Kilka razy podpisałam się pod różnymi petycjami, podałam e-mail a potem tona spamu... Już nie wspomnę o wątpliwej skuteczności tych akcji, ale niestety tak to jest na świecie
Stary 2008-12-16, 18:02   #1798
Shaera
Raczkowanie

GG do Shaera

Cytat:
Zgadzam się z Tobą. Kilka razy podpisałam się pod różnymi petycjami, podałam e-mail a potem tona spamu... Już nie wspomnę o wątpliwej skuteczności tych akcji, ale niestety tak to jest na świecie
Nie, no, dziewczyny... Z takim nastawieniem daleko nie zajdziemy Ja mam zawsze zapasowego maila (w zasadzie mam 3 konta - spamowe, prywatne i publiczne), na który dzielnie przychodzi spam A nazwisko i imię mogę podać, nie jestem jedyna, która nazywa się dokładnie tak samo
Stary 2008-12-16, 18:04   #1799
janina1984
Rozeznanie

najlepiej po prostu nie kupować ciuchów Simple i tyle
ja mam gmaila więc spam mi filtruje genialnie, ale mimo wszystko...

czasem - tak jak dzisiaj - łapie mnie zwątpienie.

kosmetyki, które nie są testowane na zwierzętach są w większości gorsze od tych, co testują.
koncerny testujące są wszędzie, a nie zawsze mam siłę i ochotę szukać dobrych zamienników. zresztą - nie mam siły jechać pół miasta, żeby kupić nietestowaną pastę do zębów za o wiele wyższą cenę niż jest ta tubka warta tylko dlatego, że to od firmy nietestującej. a potem i tak sie okaże, że ta pasta jest szajska.
poza tym - jem mięso, i jak czytam pierdoły wypisywane przez wegetarian i wegan w necie, to naprawdę aż mi czasem szkoda, że chcę być wege. na przykład że wegetarianin powinien nie dawać swojemu zwierzakowi mięsa, bo inaczej jest mordercą. albo w ogóle powinien wyrzucić mięsożerne zwierzaki z domu, bo to jest nie wege - autentyki z netu.
albo, że o wiele lepiej kupić sobie buty ze sztucznych tworzyw, które rozwalą mi sie za dwa tygodnie, niż dobre ze skóry, które nie rozwalą mi się przez parę lat. albo, że rośliny w ogole nic nie czują - chociaż coraz więcej dowodów jest na to, że jednak odczuwają cos na kształt bólu. w ogóle, chodzi mi o tych wege fanatyków, na przykład Filip Barche, czy inni tacy, którzy mogą być żywymi przykładami na to, że wege dieta szkodzi mózgowi...

ja bym chciała być wege, cruelty free, staram się codziennie, ale wychodzi różnie.
Stary 2008-12-16, 20:46   #1800
Chatul
ma zielone pojęcie

Janino, no fakt, moja ksywka nie jest jednoznaczna. Ale jak sama napisałaś, "Chatul to może być zarówno facet jak i kobieta", zatem powinni użyć standardowej formułki szanowna Pani/ szanowny Panie :P

I tak, uważam, że pan z P&G kłamie, bo nie odpowiedział na wszystkie moje pytania ;] Prosiłam o szczegółową odpowiedź na każde pytanie, zaznaczałam, że proszę o to, gdyż to ułatwi uniknięcie ewentualnych nieścisłości. No i właśnie takie nieścisłości się pojawiały ;] Poza tym jego e-mail nie był e-mailem napisanym specjalnie dla mnie. Już kilka razy wcześniej [ pisałam z różnych adresów mailowych ] dostawałam list o takiej samej treści...

Co do wegetarianizmu to ja zdecydowanie polecam ;]
A to co czują rośliny to tropizm ;]

A jeszcze co do szukania kosmetyków nie testowanych na zwierzętach, to nie powiem, nie jest to łatwe, ale kto powiedział, że życie jest łatwe? Można płynąć z prądem, to jest zdecydowanie łatwiejsze. Ale można też płynąć pod prąd.

Iustitio, a jestem uparta. Poza tym wiem, że te osoby siedzące w infolinii nie są winne. To nie one podejmują tam decyzje. Często nawet nie wiedzą do końca, co robi dana firma ;/ Moje telefony mają też na celu uświadomienie ich.
Ale dzisiaj nie udało mi się do nich dodzwonić. Infolinia działa do 16.00. Może w sobotę przedzwonię. O ile pracują w soboty ;]

Shaero, ale co Zenek ma do gadania? ;] Odmiana to odmiana ;] I przykro mi ale tu nie ma dwóch racji. Jak chcesz to zrobię Ci zdjęcie hasła "nazwisko" ze Słownika Poprawnej Polszczyzny
A co do odżywek Ziai to są w nich silikony, czyli substancje obleppiające włos. Dobrze robią końcówkom, ale "przyklapują" i "natłuszczają" włosy będące u nasady. Dlatego należy nakładać te odzywki na włosy znajdujące się poniżej linii uszu. Aczkolwiek ja odzywki Ziai stosuję przy metodzie OMO. Tyle, że moje włosy są bardzo specyficzne.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości