Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-07-21, 12:54   #211
krooliczek
Raczkowanie

GG do krooliczek
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

no tak tego się obawiałam ale nic to przerzucę się na lirene tylko nie wiem czy oni maja mydło w kostkach
A wy dziewczyny jakich kosmetyków używacie do mycia się??
Stary 2006-07-21, 17:35   #212
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez krooliczek
no tak tego się obawiałam ale nic to przerzucę się na lirene tylko nie wiem czy oni maja mydło w kostkach
A wy dziewczyny jakich kosmetyków używacie do mycia się??
Perfumowanych mydeł w kostkach nie mogę używać- ponieważ jestem na nie uczulona. Jednak na 100% wiem, że Yves Rocher ma takie mydełka w serii "Les Plaisirs Nature", zapewne w innych seriach zapachowych (np.Pur Desir)też, niestety nie wiem, czy są dobre i ile kosztują w Polsce.
Pod prysznic używamy z TŻ kosmetyków Lush- niedostępnych w Polsce, tak samo, z Lush'a mamy szampony i odżywki do włosów, oraz specjalne mazidła, mikstury i "paćki" do mycia twarzy (niektóre wyglądają naprawdę dziwnie- ponieważ są ręcznie robione, z naturalnych składników i są ręcznie krojone w porcje-czasem przypominają wyglądem np. zaprawę murarską, albo surowe ciasto ).
Natomiast jako mydła do rąk (-mój TŻ lubi myć je zwykłym pachnącym mydełkiem w płynie- tylko tak czuje, że są czyste),używamy często właśnie z Yves Rocher, Les Plaisirs Nature, płynów pod prysznic, do których można dokupić pompkę. Lubię malinowy i jeżynowy. Nie uczulają mnie, nie wysuszają skóry i ładnie pachną.
Wiem, że Avon i Oriflame też mają kosmetyki do mycia twarzy i ciała,a w promocjach są naprawdę tanie- nie mam pojęcia, czy są dobre.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-21, 19:13   #213
krooliczek
Raczkowanie

GG do krooliczek

więc w najbliższyn czasie czeka mnie wycieczka do Yves Rocher
Stary 2006-07-21, 20:52   #214
krooliczek
Raczkowanie

GG do krooliczek

A co z firmami takimi jak St.Ives, Wilkinson i AA Oceanic. AA Oceanic chyba jest polska więc myśle, że nie testują
Stary 2006-07-22, 13:08   #215
k_ota
Raczkowanie

GG do k_ota

co do mydeł to jeszcze Nivea ma, w kostkach.
Napisałam e-mail do Wibo, już jakiś czas temu. Do tej pory nie odpisali. Może któraś z was jeszcze wyśle? Jeśli znowu nie odeślą... Chyba oznacza to jedno...
Stary 2006-07-22, 19:05   #216
amberlinka
Raczkowanie

Oglądałam filmik o testowaniu kosmetyków na zwierzętach Jak mi cholernie było szkoda tych zwierzątek.... To okrutne, że tak je krzywdzą! Przez filmik jak wiozą konie na rzeźń stałam się semi-wegetarianką... To bardzo smutne, że człowiek potrafi się okazać taki.... taki.... bez uczuć... Taki nieludzki....
amberlinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-23, 18:34   #217
usiol
Przyczajenie

GG do usiol

Tak to smutne w szczególności że jeszcze nie tak dawno zwierzęta traktowano!!! lepiej od ludzi np w średniowieczu zwierzęta chodowlane tj. krowy,konie etc. utrzymywały nieraz całe wsie!!! i były szanowane!!! a nie to co teraz , podaje sie im sterydy albo jakiś inny badziew i dawaj do masarni na mięcho dla mas.I to jeszcze w jakich warunkach już lepiej mają więzniowie w polskich więzieniach!! i to kolejny skandal ale na inny temat.
usiol jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-07-29, 14:02   #218
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Podnosze wątek.
Popłakałam się oglądając filmik podany przez jedną z Was.
Czy my możemy coś z tym zrobić?
Wiadomo-kosmetyków testowanych na zwierzętach kupować już nie będe

windykatorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-30, 04:52   #219
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez windykatorka
Podnosze wątek.
Popłakałam się oglądając filmik podany przez jedną z Was.
Czy my możemy coś z tym zrobić?
Wiadomo-kosmetyków testowanych na zwierzętach kupować już nie będe

Właśnie "coś" zrobiłaś - uświadomiłaś sobie bezsensowność i okrucieństwo testów wykonywanych na zwierzętach- a to pierwszy, najważniejszy krok.
Naprawdę możemy coś z tym zrobić i na szczęście, więcej niż nam się wydaje
Głównie właśnie dzięki świadomemu wyborowi kupowanych przez nas produktów. Wybierając kosmetyki, jedzenie, sprzęt elektroniczny, itd. produkowane przez firmy, które nie testują na zwierzętach- wspieramy je naszymi pieniędzmi. Przecież wiadomo, że pieniądz (niestety)to główna siła napędowa świata. Dlatego im więcej osób stara się być "świadomym konsumentem"- tym większe są szanse na zmiany Wiem, że podawałam ten link już kilka razy, ale nie zaszkodzi go odświeżyć Windy, poczytaj sobie proszę, to zobaczysz, że nawet takie "małe żuczki" jak my, mogą zmienić "oblicze świata". (szczególnie kiedy na kosmetyki wydają tyle pieniędzy co, np. ja )http://www.ekonsument.pl/strona.php?sub=cozrobic

Człowiek "źle traktyje zwierzęta"(,że pozwolę sobie użyć eufemizmu) na wielu płaszczyznach życia. Nawet na WiZOOżu jest wiele wątków poświęconych tym problemom- począwszy od porzucania zwierząt, przez okrutne ich okaleczanie, na strasznych warunkach w rzeźniach i w transporcie do nich skończywszy. Wiadomo, można się zastanawiać, czy skoro ludzie będą zawsze mięsożerni i zawsze jakieś zwierzęta będą na ich potrzeby zabijane- to czy warto litować się nad zwierzętami w laboratoriach? Odważę się napisać,że warto. Dlaczego? Ponieważ jeśli zwierzętom hodowlanym zapewni się przyzwoite warunki życia i godną, śmierć- ich życie nie zostanie poświęcone "na darmo". Natomiast testy w laboratoriach kosmetycznych w XXI wieku to "pic na wodę"! Większość substancji zostało przetestowanych już tysiące , a nawet miliony razy, w ciągu poprzednich dziesięcioleci- a teraz te laboratoria pracują i istnieją jakby " z przyzwyczajenia" . Olbrzymie koncerny przywykły do rutyny w procesie produkcji swoich wyrobów i nie potrafią zaprzestać "testów". Rozumiem, że można powiedzieć, że gdyby nie testy na zwierzętach, to nie byłoby leków i ogólnie "postępu". Jednak ja widzę zasadniczą różnicę w wynajdowaniu leku na AIDS, lub raka- a tworzeniu nowego odcienia szminki, czy zapachu perfum. Laboratoria mają dzisiaj wiarygodne i dokładne metody alternatywne dla testów na zwierzętach, których w "dawnych czasach" nie było. I stąd zaistniały wtedy "pomyłki"jak np. w przypadku testów penicyliny na świnkach morskich (dla których była trucizną, a okazała się jednym z najlepszych antybiotyków dla ludzi), czy szczepionki R. Kocha przeciwko gruźlicy,(której długo nie stosowano u ludzi, ponieważ również zabijała świnki morskie) itd.Takich przykładów jest wiele i dowodzą one, że wyniki testów na zwierzętach są niewiarygodne i powinny zostać zastąpione innymi metodami. Właśnie dlatego, że dzisiaj istnieją lepsze metody badawcze, niż testowanie na zwierzętach- trzeba z nich korzystać.- również dla dobra ludzi. Ostatnio wyczytałam np,że dlatego trudno było powiedzieć, czy filtry UV zawarte w kosmetykach, są szkodliwe dla ludzi- ponieważ testowano je kiedyś na szczurach, podając im doustnie :Jaki stąd wniosek?...
Osobiście wolę używać kosmetyków testowanych na sztucznych tkankach, lub na ludzkich ochotnikach, niż w głupi sposób na zwierzętach. Nie rozumiem po co wykonuje się ,w dalszym ciągu 2 rutynowe testy :
1-"draize eye"- który polega na zakraplaniu królikom do oczu, wszystkich substancji chemicznych (nawet rozpuszczalników, detergentów,wybielaczy, zmywaczy, tuszów do rzęs itd.) - i obserwacji szkód. I tak miliony razy, chociaż wyniki dawno są znane i dostępne!!!!!
2- "acute toxicity testing"- czyli karmienie całych grup żywych zwierząt ( małp, psów,kotów, myszy, szczurów...) wzrastającymi dawkami różnych substancji, tak długo,aż wszystkie umrą- po to by określić tzw. dawkę śmiertelną. Od lat już wiadomo, jakie są owe dawki!!! Testy wykonuje się dalej, bo w przeciwnym razie takie laboratoria, albo musiałyby przestać istnieć, albo unowocześnić swoje metody.A wiadomo, że wielkie korporacje najbardziej boją się zmian, wszelkich, nawet starodawnych procedur i metod!
Stary 2006-07-30, 11:07   #220
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Teraz zastanowie się kilka razy i dokładnie obejrze produkt zanim go kupię.
Nie ma 'króliczka'?-to niech sobie czeka na innego klienta.
Mam nadzieje,że te zapowiedzi UE zostaną w niedługim czasie zmaterializowane.
Szkoda tylko,że jeszcze do tego momentu wiele zwierząt będzie cierpiało
Dziękuje Kattarino
Stary 2006-07-30, 11:59   #221
Kattarina
Zakorzenienie

Niestety wiele produktów, które nie były testowane na zwierzętach, nie ma znaczka króliczka Ten znaczek, to nie jest oficjalny, "urzędowy" symbol i dlatego można go łatwo "podrobić", projektując swój własny .
Dodatkowo firmy nie mają obowiązku umieszczać go na opakowaniach
i często tego nie robią, nawet jeśli naprawdę nie testują swoich wyrobów.(osobiście nie rozumiem dlaczego, przecież to, jakby nie było, rodzaj reklamy )
Dlatego z własnego doświadczenia mogę Ci doradzić, żebyś przed wyruszeniem do sklepów, zapoznała się z nazwami firm i korporacji, które testują- i w czasie zakupów omijała ich produkty szerokim łukiem, choćby je rozdawali za darmochę Tak się składa, ze właśnie ci "najgorsi" (ProcterGamble, Colgate-Palmolive, Unilever) najczęściej oferuję swoje wyroby w różnych promocjach- bo ich na to stać W Polsce dodatkowo dochodzi to, że ludzie sięgają po produkty rodzimych firm, żeby nie wzbogacać obcych korporacji- a okazuje się, że te polskie firmy już dawno same zostały, przez podobną korporację wykupione (np. Winiary) Dlatego świadomość takiej sytuacji i znajomość nazw konkretnych firm testujących i nie testujących, jest podstawowym rozwiązaniem, podczas zakupów.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-30, 12:19   #222
windykatorka
Zakorzenienie

GG do windykatorka

Taa,nie pomyślałam o tym.
Będe zaglądała na listy z tymi firmami
Stary 2006-08-07, 09:53   #223
k_ota
Raczkowanie

GG do k_ota

mam pytanie co z Aquafresh...?
Stary 2006-08-07, 15:36   #224
CaliDreamin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez k_ota
mam pytanie co z Aquafresh...?
Chodzi o paste do zebow? Jest robiona przez jeden z wielkich koncernow (chyba proctor & gamble) ktore testuja.

Tell from my attitiude that I'm most definitely

Nakarm zwierzeta w schroniskach ZA DARMO
CaliDreamin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-07, 17:13   #225
anakonda
Zadomowienie

Apropo pasty do zębów - jakiej uzywacie?

anakonda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-07, 17:53   #226
CaliDreamin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anakonda
Apropo pasty do zębów - jakiej uzywacie?
Tom's of Maine, ale chyba nie jest dostepna w Polsce.

Tell from my attitiude that I'm most definitely

Nakarm zwierzeta w schroniskach ZA DARMO
CaliDreamin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-08, 10:42   #227
k_ota
Raczkowanie

GG do k_ota

Cytat:
Napisane przez CaliDreamin
Tom's of Maine, ale chyba nie jest dostepna w Polsce.
Nie słyszałam o takiej...
Znaczy się mam dylemat z pastą;/ i szczoteczkami do zębów...
Stary 2006-08-08, 11:39   #228
Kattarina
Zakorzenienie

Akcesoria "do zębów", zamawiam netem ze stron wege, lub od znajomych z UK- nie do kupienia w Polsce.
Co do past uwielbiam Weledę, W KWC: http://www.wizaz.pl/produkty/baza/pr...p?produkt=5936
tylko dla większości ludzi, bedzie ona za droga. W Szwecji kosztuje ok 45-50 koron, czyli 18-20 zł, a jedna tubka 75ml, wystarcza mi samej, na ok. 15 dni. Dodam, że myję zęby po każdym zjedzeniu , lub wypiciu czegokolwiek, za wyjątkiem czystej wody.
Najbardziej lubię właśnie tę niebieską, słoną, opisaną w KWC. Mój TŻ lubi miętową, w zielonym opakowaniu.
Oprócz past Weledy, używamy czasem Lush'a.

k ota-Tak jak napisałaś w pierwszym poście wątku: "Do tych, co używają tylko kosmetyków nie testowanych na zwierzętach":pasta do zębów: Ziaja. To w dalszym ciągu jedyna, znana mi pasta, na polskim rynku, w niskiej cenie, którą mogę Ci polecić.
Co do szczoteczek, musisz poszukać w sklepach takich, które są produkowane przez firmy polskie. Może inne dziewczyny coś pomogą.
Stary 2006-08-08, 15:20   #229
anakonda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kattarina

k ota-Tak jak napisałaś w pierwszym poście wątku: "Do tych, co używają tylko kosmetyków nie testowanych na zwierzętach":pasta do zębów: Ziaja. To w dalszym ciągu jedyna, znana mi pasta, na polskim rynku, w niskiej cenie, którą mogę Ci polecić.
Co do szczoteczek, musisz poszukać w sklepach takich, które są produkowane przez firmy polskie. Może inne dziewczyny coś pomogą.
http://mediweb.pl/sklep/product_info...roducts_id/495

To firmy polskie szczoteczek nie testują?Wiecie co, ja wogóle nie wiedziałam, ze szczoteczki mogą być testowane...

anakonda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-08, 16:16   #230
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakonda
http://mediweb.pl/sklep/product_info...roducts_id/495

To firmy polskie szczoteczek nie testują?Wiecie co, ja wogóle nie wiedziałam, ze szczoteczki mogą być testowane...
To nie tak, że wszystko musi być testowane "bezpośrednio". Wiadomo, że może konkretnie szczoteczka do zębów nie jest testowana- chociaż kto wie, czy nie karmi się plastikiem zwierzaków, tak długo, aż te poumierają- żeby sprawdzić dawką śmiertelną/ toksyczną
Nie wiem , czy polskie firmy nie testuja szczoteczek- założyłam tak, bo przeważnie firmy europejskie, szczególnie te małe, stosują sie do zakazów Unii Europ., dotyczących testowania na zwierzętach.
Używanie nie testowanych produktów, wiąże się w głównej mierze z unikaniem kupowania wszystkich wyrobów firmy , która testuje.Nigdy nie mozemy być pewni, czy jeśli, np. Colgate testuje pasty i nici dent.- to nie testuje szczoteczek. Laboratoria korporacji,pracują pełna parą, pomimo, że większość używanych przez nie składników zostało wytestowanych, właśnie na zwierzetach, setki razy.
Jeszcze raz podaje link, do polskiej strony,która według mnie, naświetla problem dość przystepnie: http://www.ekonsument.pl/strona.php?sub=cozrobic
Stary 2006-08-11, 16:49   #231
ana_gabi
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do ana_gabi

No tested on animals
->Tołpa
www.torf.pl

->ASC (mydelka ) fotka ponizej

A Rimmel ?

Napisze do Joanny czy testuja
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg n.jpg (41,7 KB, 29 załadowań)

ana gabi show fan

Edytowane przez ana_gabi
Czas edycji: 2006-08-11 o 17:15
ana_gabi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-12, 05:14   #232
Leo$
Zadomowienie

Przylaczam sie do do Was...

Kattarino...
Ab imo pectore...Mea Culpa...Maxima Culpa...
cupida sum vocem tuam audienti

Leo$ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-12, 11:54   #233
k_ota
Raczkowanie

GG do k_ota

Cytat:
Napisane przez ana_gabi

A Rimmel ?
Rimmel testuje... Z tego co pamiętam chyba należy do Coty...
Stary 2006-08-12, 13:49   #234
Anja15
Raczkowanie

Lepsze czasy dla szczurów w laboratoriach
http://www.wegetarianie.pl/Article1137.html

widać światełko w tunelu
(a może jestem niepoprawną optymistką? )

You already have everything you need to be happy, right here and right now
Anja15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-12, 15:05   #235
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leo$
Przylaczam sie do do Was...

Kattarino...
Ab imo pectore...Mea Culpa...Maxima Culpa...
cupida sum vocem tuam audienti

Leo$: .....veniam petimusque damusque.......
Cytat:
Napisane przez Anja15
Lepsze czasy dla szczurów w laboratoriach
http://www.wegetarianie.pl/Article1137.html

widać światełko w tunelu
(a może jestem niepoprawną optymistką? )
Anju-No, to jesteśmy już dwie
Stary 2006-08-12, 17:07   #236
Teeta
Anomalia

bardzo interesuje mnie firma (polska?) Inglot, niedawno słyszałam, że ich pędzle są z sierści wiewiórek, dlatego są takie trwałe... wiadomo w jaki dokładnie sposób pozyskują tę sierść...? czy zabijają te wiewiórki?
Teeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-12, 23:32   #237
Leo$
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kattarina
Leo$: .....veniam petimusque damusque.......
dziekuje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-08-12, 23:59   #238
Leo$
Zadomowienie

http://ok.jawsieci.pl/ - kolejny link ze spora alfabetyczna lista

Teeta : wiewiorki dobrowolnie futra nie oddadza...

p.s.
zaczela przytlaczac mnie mysl, jaki ten swiat jest zly...
(pewnie w nastepnym zyciu - wlasciciele test. koncernow odrodza sie jako karaluchy...)
Stary 2006-08-13, 00:02   #239
Malla
Nie depcze krokusów

Hmmm... według tej listy w Polsce prawie wszystko jest testowane...
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-13, 21:52   #240
Teeta
Anomalia

Leo$, no przecież wiadomo, że nie oddadzą; ale czy nie mylimy pojęcia, pomiędzy sierścią, a futrem? bo futro to dla mnie całość, a sierść, to tylko część... powiedzmy z "sierści" owieczek jest robiona wełna, ale czy to musi się wiązać z ich zabijaniem? oczywiście, że nie.
to samo z tymi wiewiórkami, może ktoś wie na ten temat więcej, bo ja tylko "słyszałam", a to niekoniecznie musi być prawda...
Teeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości