|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2371 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Weleda jest ok.
![]() |
#2372 |
ma zielone pojęcie
|
A, dziewczyny, Tołpa testuje dlatego, że jednocześnie jest producentem leków czy coś takiego- tak brzmi jej pełna nazwa. No a jak wiadomo leki muszą być testowane ;/
Z tej racji ja od wielu lat żadnych leków nie przyjmuję ;] Jakoś żyję jeszcze :P
#2373 |
Zakorzenienie
|
No tak, ale w sumie nie musieliby testować samych kosmetyków, tylko leki nie? Kwestia dobrej woli.
Ostatnio coś czytałam o filtrach UV testowanych na szczurach (w kwestii ich działania podobnego do hormonów) cytuję: Filtry przeciwsłoneczne byly aplikowane szczurom doustnie, a młode, jeszcze nagie szczury były również smarowane filtrami.Minimale ilości użytych filtrów UV wywołały znaczące skutki w zachowaniu i rozwoju szczurów laboratoryjnych. Zwierzęta dojrzewały o wiele szybciej, a ich organy płciowe były większe niż normalnie. Większe ilości substancji dawane ciężarnym zwierzętom, a później młodym, prowadziły do zatrucia i śmierci żeńskich młodych. Młode osobniki płci męskiej miały mniejsze organy płciowe niż normalnie, w dorosłym stadium za to o wiele większe niż normalnie. ze strony www.jaworek.net Pomijając barbarzyństwo tych metod, jak to się ma do działania filtrów na człowieka? Tak małe zwierzaki o szybkim metabolizmie- to logiczne, że działanie było silne, a poza tym- kto ZJADA filtry, żeby ich działanie musiał być stosowane na zwierzaku DOUSTNIE?
#2374 |
Zakorzenienie
|
ostatnio znalazłam to
![]() ,,"Mars przeprowadzał eksperyment na szczurach, który miał określać wpływ składników czekolady na naczynia krwionośne. Eksperymentatorzy siłą karmili szczury przez plastikowe rury umieszczone w ich gardłach, następnie rozcinali im łapki, aby otworzyć arterię, która była następnie blokowana by uniemożliwić krwi wypływanie na zewnątrz. Po eksperymencie zwierzęta były zabijane. Inny eksperyment: nakarmione składnikami słodyczy myszy zmuszano do pływania w pojemniku z wodą zmieszaną z białą farbą. By uniknąć utopienia myszy musiały odnaleźć ukrytą platformę, potem były zabijane. W jeszcze innym eksperymencie szczury karmiono kakao ze środkiem znieczulającym zawierającym dwutlenek węgla, aby ich krew mogła być pobrana przez wstrzyknięcie igły prosto w serce, co prowadziło do wewnętrznego krwawienia. Nowonarodzone myszki wpychano do małych komór z pleksiglasu (tworzywo sztuczne podobne do szkła) i zanurzano na prawie pięc godzin w chłodnej wodzie, aby sprawdzić czy składniki czekolady wpływają na ich wskaźnik oddychania. M&M’S, SNICKERS, SKITTLES, MILKY WAY, STARBURST, THREE MUSKETEERS, TWIX, DOVE, M-AZING, COCOAVIA, ETHEL M, LUCAS, MUNCH |
![]() ![]() |
![]() |
#2375 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to absurd i nie wiem co takie badania mają niby udowodnić. Tak samo badania na rakotwórczość przeprowadzane na szczurach, które mają skłonności do tego typu chorób, i skąd niby wiadomo, ze taki szczur rzeczywiście dostał raka od duszenia go w dymie papierosowym, czy po postu miał go w genach?
#2376 |
Zadomowienie
|
Taaa albo wstrzykiwanie krolikom i innym zwierzakom żelu pod prysznic(i innych specyfików) do żyl - powiedzcie mi w czym to ma słuzyć? Absurd. Albo smarowanie tymi specyfikami oczu - po prostu abusrd..
Sluchajcie dziewczyny - avon i oriflame mowia, że nie testuja, ale jak to sie ma do rzeczywistosci? Czy naprawde nie testuja czy mmoze zlecaja to innym firmą? A moze testuja produkty? Bo naprawde jakoś nie moge w to uwerzyc, ze oni ne testują.. I o co chodzi z ta Ziają? Zawsze myslalam, że to poządna firma. Czy patrząc na rzeczywistość jest jakaś firma w 100% pewna? Ja jak na raze uzywam Joanny, Ziaji, Soraya (nie wime jak sie odmienia), Polena Malva (czy cos takiego), Kolastyna itp, ale nie wiem czy te firmy sa już (albo jeszcze) w 100% penwne.. Niby znaczki mają, ale wiadomo jak to jest... W ogóle to ja juz popadam w paranoje... Niestety z diety jest niemożliwym wyeliminowac wszystkie produkty testowane... Unilever i Nestle za bardzo sie juz rozpowszechnili.. Nawet jak sie znajdzie cos innej, nieznanej firmy to nie wiadomo czy oni przypadkiem tez nie testują... Koszmar. |
![]() ![]() |
![]() |
#2377 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie rozumiem jaki cel ma zabijanie zwierząt dla testów... przecież te kosmetyki są dla ludzi a nie dla zwierzaków, człowiek może inaczej na nie reagować:/
Ja już nie mam zaufania do żadnej firmy...
![]() |
#2378 |
Przyczajenie
|
a Tołpa produkuje jakies leki, poza suplementami witaminowymi?
wydaje mi sie, ze testuja bo maja jakies wewnetrzne standardy, a nie dlatego, ze leki..... co do testowania lekow - wedlug ICH GCP (chyba tak to sie nazywa) leki musza byc przetestowana na 2 gatunkach zwierzat (czyli przewaznie jest to szczur/mysz oraz pies/malpa), a dopiero potem wchodzi w faze testowania na ludziach..... jak sie ma pies do czlowieka, nie mowiac o szczurze/myszy to nie mam pojecia. a co do malp - niestety za bardzo sa podobne do nas i chyba te testy nigdy sie nie skoncza. |
![]() ![]() |
![]() |
#2379 | ||
ma zielone pojęcie
|
Bo jest. Jak mam komuś ufać to im
![]() [QUOT]Czy patrząc na rzeczywistość jest jakaś firma w 100% pewna? Ja jak na raze uzywam Joanny, Ziaji, Soraya (nie wime jak sie odmienia)[/QUOTE] Odmieniamy Sorai i Ziai ![]() Cytat:
Jeszcze tylko wyeliminuję testowane proszki do prania i będzie pięknie. Cytat:
![]()
![]() |
#2380 |
Rozeznanie
|
nie zrozumiem nigdy tego testowania na zwierzętach :/
od czego są ochotnicy?! zarobią sobie przynajmniej ludzie!
![]() |
#2381 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem jak w ogóle człowiek ma sumienie tak torturować zwierzę...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2382 |
Zakorzenienie
|
ludzie myślą, że są lepsi...a tym co robią zwierzętą udowadniają że tak naprawdę nie jest..są o wiele gorsi, najgorsi, są okropnymi potworami..ii niektórych ludzi nie śmię porównywać, ze zwierzętami..bo oczywiście zwierzę w 100000% jest lepsze..one tak nas nie krzywdzą..nie torturują..to jest straszne ! ;(
![]() |
#2383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
prawda |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2384 |
Zadomowienie
|
Chatul - to znasz tych wszystkich producentow, którzy produkuja powiedzmy produkty spozywcze i wiesz, że akurat ten nie testuje? No bo dajmy na to przyprawa-jarzynka. Wiadomo, że mozna kupic Winiary i wiadomo, że testuje. Ale jak znajdziemy tą przyprawe z firmy x to skad ja mam wiedziec, że ona przypadkiem tez nie testuje?
Ja juz sie w tym wszystkim gubię.. To sa jakies nietestowane proszki? |
![]() ![]() |
![]() |
#2385 |
Raczkowanie
|
@up.
bo zazwyczaj testują wielkie koncerny, a nie małe firmy. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2386 |
Zadomowienie
|
Kukis, oto co mi dzisiaj odpowiedzieli:
Witamy w firmie Ziaja. Dziękujemy za kontakt z nami cieszymy się, że los zwierząt nie jest Pani obojętny. Istnieją surowce, które były w przeszłości testowane na zwierzętach. Testy te wykonywano w latach osiemdziesiątych lub wcześniej i były one dopuszczalne według obowiązującego wówczas prawa. Były to, co trzeba podkreślić, testy jednorazowe. Tak, więc nigdy potem zwierzęta nie były narażane na cierpienie. Działo się tak, ponieważ nie istniały metody alternatywne zapewniające bezpieczestwo surowców dla człowieka i wykluczające jednocześnie testy na zwierzętach. Firma nasza nigdy nie testowała i nie testuje produktów na zwierzętach. Surowce do produkcji są pochodzenia roślinnego i biotechnologicznego. Według Ustawy o kosmetykach z dnia 30 marca 2001 r. zabronione jest wprowadzanie do obrotu kosmetyków testowanych na zwierzętach. W związku z czym nie ma uzasadnienia wprowadzanie dodatkowych oznaczeń na kosmetykach potwierdzających spełnienie tego wymogu. Dlatego, też odchodzimy od stosowania znaków graficznych królika na opakowaniach kosmetyków Ziaja. Ponieważ nie są one testowane na zwierzętach i nie zlecamy testowania na zwierzętach innym firmom. Kosmetyki nie mogą być testowane na zwierzętach w/g obowiązujących regulacji prawnych - nie ma powodu dodatkowo potwierdzać tego znakiem graficznym. Przedstawiliśmy dość wyraźne wymogi dot. ochrony zwierząt obwarowane ustawą o zakazie wprowadzania do obrotu kosmetyków testowanych na zwierzętach. Firma nasza istnieje na rynku już 19 lat i nie pozwalamy sobie na łamanie prawa . Szanujemy zarówno naszych ustawodawców jak i Klientów. Łączymy pozdrowienia. Z pozdrowieniami Dział Obsługi Klienta Ja im wierzę. Jeśli dorwę jeszcze szampon do włosów kręconych Ziai to się całkiem przerzucam. |
![]() ![]() |
![]() |
#2387 |
Raczkowanie
|
"
We are glad to confirm that BeYu does not test any of its products on animals. This is clearly regulated by the cosmetics regulation: Finished products are not allowed to be tested on animals. In proof of security, it is mandatory that all raw materials that are new on the market have to be examined and tested (also animal testing). Unfortunately, we are not allowed to give you any information in this regard as we do not internally communicate our suppliers. Attached you will find a link to a brochure of the IKW (Industrieverband Körperpflege und Waschmittel) (Body Care and Detergent Supplies Industrial Association) giving more information on this subject: <http://www.ikw.org/pdf/broschueren/F...erversuche.pdf> Thank you for your enquiry and your interest in our products. We hope we were able to be of assistance. Sincerely yours, Michaela Wiesinger Team Assistant Marketing ICB innovative cosmetic brands GmbH Gaussstrasse 13 D-85757 Karlsfeld Fon: +49 8131 / 390-256 Fax: +49 8131 / 390-159 Mail: michaela.wiesinger@innova tive-cosmetic-brands.de Web: www.beyu.de " |
![]() ![]() |
![]() |
#2388 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Widzę, że i Ty jesteś miłośniczką produktów Ziai ![]() Cytat:
[ Chyba, że ja coś źle pojęłam :P ]
![]() |
#2389 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Dzisiaj zapytałam weterynarz o testowanie karm na psach. Powiedziała, że nie wyobraża sobie, żeby można to było robić inaczej... ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2390 |
Zakorzenienie
|
Kobietki jakich uzywacie perfum? Bo juz sie pogubiłam w firamch testujacych jeśli chodzi o perfumy, a póki co perfumy, puder (bourjois) i pasty do zebów mam z firm testujących i nadal szukam zamienników (sic!) avon i ori odpada u mnie jeśli chodzi o perfumy...ale jak nie bedzie innego wyjścia to sobie zamówie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2391 |
Zadomowienie
|
Jesli chodzi o antyperspiranty to Soraya jest świetna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2392 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2393 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2394 |
Zadomowienie
|
Ja też ich nie widziałam w normalnych sklepach, kupiłam go w sklepie przy fabryce Ziai. Tam mają wszystko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2395 |
Zakorzenienie
|
szkoda
|
![]() ![]() |
![]() |
#2396 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z past do zębów używam Oriflame'a, ale poluję na Himalaya Herbals. Z perfum aktualnie Yvesa Rochera - zajrzyj tam, są promocje. Z tego co wiadomo to z górnopółkowych nie testują Moschino oraz Nina Ricci.Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2397 |
Raczkowanie
|
Niewiecie gdzie w Krakowie oprócz Sklepiku Natura mozna kupić szampony Logony?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2398 |
Rozeznanie
|
a Oceanic (producent m.in. balsamów aa) testuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2399 |
Nie depcze krokusów
|
Soremi - który to Sklepik Natura? Na Zamenhoffa widziałam kiedyś.
![]() |
#2400 |
Raczkowanie
|
Sklepik Natura jest na krupniczej 8, mozna tam kupic rózne kosmetyki nietestowane na zwierzętach i bez szkodliwych składników a także indyjskie olejki do włosów ale jest tam dosyc drogo i własnei szampony logony są tam nawet 10 zł droższe niz w sklepach internetowych :/ Dziękuje zaodpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:29.