|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Co do Iwostinu wklejalam juz obszerna odpowiedz od nich, wiec jeszcze raz wkleje zebyscie nie musialy szukac
![]() Witam serdecznie, Poniżej zamieszczam odpowiedź na Pani pytania. Dermokosmetyki Iwostin nie są i nigdy nie były testowane na zwierzętach. Obecnie jest to zabronione przez prawo UE (Europejska Dyrektywia Kosmetyczna; poprawka z 2003 r. - 2003/15/EC). Obecnie jest wdrażany projekt całkowitego zakazu testowania kosmetyków oraz ich składników na zwierzętach. Szczegóły dotyczące tego planu można znaleźć m.in. tu: http://www.ukie.gov.pl/WWW/questnew....E003EFFE8?Open Firma Nepentes, producent demokosmetyków Iwostin, nie zleca i nigdy nie zlecała żadnych badań na zwierzętach. Nasze produkty badane sa in vivo na ludziach oraz in vitro. Przechodzą także wszystkie testy wymagane przez prawo (wszystkie przebiegają bez udziału zwierząt) - mi.n. czystości bakteriologicznej. Jeśli chodzi o surowce, których używamy, są zgodne z obecnymi wymaganiami prawnymi. Obecnie ustawodawstwo wymaga od producentów surowców obszernej dokumentacji, która pozwala zweryfikować, że stosowane surowce są nieszkodliwe dla zdrowia. Dostawcy surowców kosmetycznych jednocześnie nie są zobowiązani do informowania o metodologii badań, które prowadzą, a jedynie do informowania o działaniu surowców i ich bezpieczeństwie. Dlatego nie jesteśmy w stanie zapewnić (ani sprawdzić), czy żadna z substancji nie była testowana na zwierzetac. Niestety metody zastępcze (alternatywne), tzn. metody które dostarczają wiarygodne wyniki bez przeprowadzania testów na zwierzętach, jeszcze nie istnieją dla wszystkich aspektów określonych przez Ustawodawcę. Dotyczy to między innymi kwestii, czy dana substancja może powodować alergie. W dermokosmetykach Iwostin nie ma składników pochodzenia zwierzęcego. Mam nadzieje, że powyższe informacje w pełni odpowiadają na Pani wątpliwości. Pozdrawiam, Łukasz Maykowski |
|
|
|
#2882 |
|
Zadomowienie
|
prawda jest taka, ze jak firmie zależy na prestiżu, to będzie kupować surowce tylko od takich dostawców, którzy pomimo braku obowiązku dokumentowania metodologi, tę jednak udokumentują. odpowiedź wymijająca świadczy o braku zainteresowania tej firmy tym, czy surowce nie sa testowane na zwierzętach i nie robią nic ponad to czego wymaga prawo.
|
|
|
|
#2883 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2884 |
|
Raczkowanie
|
Wysyłałam mejla, którego ostatnio usiłowałam tłumaczyć
Dzień Dobry! Jestem wegetarianką i poszukuję produktów cruelty-free, w związku z tym mam kilka ważnych pytań odnośnie kosmetyków firmy [ nazwa firmy ] 1. Czy kosmetyki firmy [ nazwa firmy ] są testowane na zwierzętach? 2. Czy składniki kosmetyków firmy [ nazwa firmy ] są testowane na zwierzętach? Tj, czy firma [ nazwa firmy ] zleca komuś takie badania? Jeżeli nie to w jaki sposób testowane są kosmetyki tej firmy? 3. Jaką politykę wobec testowania na zwierzętach przedstawiają dostawcy surowców kosmetyków firmy [ nazwa firmy ]? 4. Jakie skladniki pochodzenia zwierzęcego wchodzą w skład kosmetyków firmy [nazwa firmy] ? Uprzejmie proszę o dokładną odpowiedź na każde zadane pytanie, pozwoli to uniknąć ewentualnych nieporozumień. Z góry dziękuję i pozdrawiam. W myśl zmieniającego ustawodawstwa unijnego dot. sektora kosmetycznego począwszy od 11 marca 2009 roku obowiązuje zakaz przeprowadzania testów substancji kosmetycznych na zwierzętach i obrotu nimi. Wyjątkiem są tutaj badania toksyczności powtórnej dawki, toksyczności reprodukcyjnej i toksykokinetyki – wg harmonogramu badania te powinny zostać zastąpione metodami alternatywnymi w 2013 roku. Firma Bi-es nigdy nie przeprowadzała ani nie zlecała testów swoich surowców i produktów na zwierzętach. Wszystkie nasze produkty poddawane są badaniom dermatologicznym, w których biorą ludzie (oczywiście ochotnicy) w obecności specjalistów z zakresu dermatologii i alergologii. Wytwarzanie produktów Bi-es odbywa się wyłącznie w oparciu o surowce pochodzenia syntetycznego oraz roślinnego. Z pozdrowieniami Robert Zadrożny Odpowiedź firmy Soraya Pani Paulino, Odnośnie Pani Pytań odpowiadam: Ad 1. nie Ad 2. nie Ad 3. negatywną Ad 4. nie wchodzą w skład kosmetyków Soraya surowce pochodzenia zwierzęcego. Kosmetyki firma Soraya bada na probantach w firmach do tego powołanych. Pozdrawiam Elwira Browińska-Rybak Soraya S.A. Z tym Bi-es to mogło by być lepiej :-/ Sorki jeśli zamieszałam |
|
|
|
#2885 |
|
Przyczajenie
|
http://www.youtube.com/watch?v=JJ--faib7to
akasheni pozwolilam sobie zapozyczyc twoj szablon maila i napisalam do eveline. wczesniej tez ktos pisal ale nie otrzymal odp. moze mnie sie uda. pozdrawiam. |
|
|
|
#2886 | |
|
Raczkowanie
|
dzięki Akasheni
![]() Cytat:
pisała też Elenka1992 mam nadzieję, że Ci odpiszą, bo to nieładnie tak trochę olewać swoich klientów Edytowane przez Martzelinka Czas edycji: 2009-09-01 o 17:10 |
|
|
|
|
#2887 |
|
Przyczajenie
|
tez mam taka nadzieje. bardzo lubie ich kosmetyki. sa tanie i na prawde dobre.
|
|
|
|
#2888 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma za co, ja pożyczyłam od Chatul, od siebie dodałam, że jestem wegetarianką po zapytaniu "kim jestem?" z firmy dermacol, bo bez tego nie chcieli mi odpisać
![]() Też się zasatanawiam co jest z tym Eveline, ja także już pisałam i cisza. Czy mają coś na sumieniu czy po prostu kiepskie public relations? Niestety wielu producentów zbywa mejle milczeniem... |
|
|
|
#2889 |
|
Przyczajenie
|
użyłam ten szablon co jest chyba na 46 stronie
ja też nie otrzymałam odpowiedzi od eveline Edytowane przez elenka1992 Czas edycji: 2009-09-02 o 15:08 |
|
|
|
#2890 |
|
Raczkowanie
|
Z Rossmanna jednak odpisali, mimo mojej mooocno ułomnej wersji:
Nach Rücksprache mit unseren Produzenten können wir Ihnen mitteilen, dass die ROSSMANN-Qualitätsmarken nicht an Tieren getestet werden. Folgender Hintergrund besteht: Seit dem 1. Juni 1998 sind Tierversuche zur Entwicklung von Körperpflegemitteln verboten. Für rein dekorative Kosmetika besteht dieses Verbot bereits seit 1986. Laut IKW (dem Industrieverband Körperpflege- und Waschmittel e.V.) werden in Deutschland bereits seit 1989 keine kosmetischen Fertigprodukte mehr im Tierversuch abgeprüft. Einschlägige EG-Richtlinien besagen jedoch, dass jede in Kosmetika eingesetzte neue Substanz im Rahmen des Verbraucherschutzes im Tierversuch getestet sein muss, denn Chemikaliengesetz, Gefahrstoffverordnung sowie verschiedene weitere nationale und EU-weite Richtlinien verlangen im Rahmen der Anmeldungsmitteilung neuer Stoffe die Vorlage von Daten aus Tierversuchen. Somit darf ein neuer Inhaltsstoff auch nach heutiger Rechtslage erst dann in Kosmetika zum Einsatz kommen, wenn seine Unbedenklichkeit zuvor im Tierversuch oder - wo dies möglich ist - in alternativen Testmethoden abgesichert wurde. Wir investieren viel Zeit und Energie in die Erforschung bzw. rechtliche Absicherung alternativer Testmethoden. Bis heute wurde keine einzige von der Industrie entwickelte oder geförderte Ersatzmethode offiziell durch die Bundesregierung anerkannt. Vor diesem Hintergrund wird klar, dass es nicht im Ermessen bzw. am fehlenden "good will" der Kosmetikhersteller, sondern vielmehr an der geltenden Gesetzgebung liegt, wann Tierversuche endlich völlig der Vergangenheit angehören. Mit freundlichen Grüßen Hidi Rosmary Sophie Arthur Dirk Rossmann GmbH Kundenservice Isernhägener Straße 16 30938 Burgwedel Z tego co rozumiem, kosmetyki rossmanowskie nie są testowane, bo nie mogą, ale wszystkie nowe składniki mogą, dopóki nie będzie prawnego zakazu - to akurat zależy od "dobrej woli" konkretnego producenta. Szkoda, że nie jest napisane, kto co robi dla Rossmanna, bo można byłoby się bezpośrednio zwrócić z mejlem, po polsku, niemiecku i angielsku już mamy wzory
|
|
|
|
#2891 |
|
Raczkowanie
|
a ja jestem obecnie na etapie rozgryzania farb do włosów
![]() chyba nieświadomie zaraziłam (oczywiście pozytywnie) swojego męża - zupełnie sam, z własnej woli wczoraj kupił sobie dezodorant i wodę z serii bezpieczne |
|
|
|
#2892 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tu przestrzegam przed firmami Czachorkowski i Invest Michel, mają jajka 0 i/lub 1, a do tego 3... Można z innego maila napisać do nich o to np. gdzie dostać ich kosmetyki itd. Wiesz- neutralne pytanie. Jak na to odpowiedzą to widać, że nie chcą odpisać tylko na maila o testowaniu na zwierzętach. A jak nie odpiszą w ogóle to widać, że mają gdzieś pytania klienta...
|
|
#2893 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2894 |
|
ma zielone pojęcie
|
To jak robimy z Rossmannem? Niemiecki znam za słabo żeby wyłapać z tego maila nieścisłości itd. Jak rozumiem Rossmann dopuszcza testowanie na zwierzętach, tak? Bo to, że nie wprowadza nowych składników może się zmienić. Zresztą, Nivea też dopuszcza testowanie na zwierzętach w przypadku, gdy nie ma alternatywnych metod ;/
|
#2895 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() mój mąż sie troche buntuje. moglabys powiedziec jaki to dezodorant i woda? |
|
|
|
|
#2896 |
|
Przyczajenie
|
witam. wreszcie uadało mi się zalogować na forumXD. śledzę wątek od zimy ale nadal mam problem z kosmetykami cruelty:/
zaczęłam używać tych z AA (oceanic) i avon oraz eveline. natomiast mam problem z dobraniem fluidu( z tych nie testowanych nie mają nigdzie tak jasnego jak potrzebuję , gdzie mam szukać wersji light i jeszcze żeby nie uczulała) czy Wibo testuje??? Aha i niczym nie mogę zastąpić pasty Elmex której używam nawet nie na co dzień , tak leczniczo tylko. Jak przestałam to zaczęłam znów mieć problemy z dziąsłami. Są jakieś skuteczne naturalne sposoby na parodontozę? pozdrawiam |
|
|
|
#2897 |
|
Przyczajenie
|
i czy dezodoranty z Bi es są testowane? są tanie , dobre i maja znaczek
co do wibo już doczytałam że nie testowane ![]() a do eveline napisałam ale wierzę że nie testują.. chcę wierzyć
|
|
|
|
#2898 |
|
Zakorzenienie
|
co do elmexu też miałam dylemat , bo nie past nietestowanych na wrażliwe dziąsła
eveline nie testuje, ale i tak sie na nich zawiodłam , w ich kremie do depilacji znalazłam szkło
|
#2899 |
|
Rozeznanie
|
Boże, szkło??! Ale odlot.
Edytowane przez suzie Czas edycji: 2009-09-11 o 15:19 |
|
|
|
#2900 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dezodorant - clinique happy for men woda - tommy hilfiger est. 1985 obie firmy są na liście pety i pachną super ![]() a jeżeli chodzi o farbę to kupiłam sobie całkowicie roślinną czerwień mahoniową firmy Sante
|
|
|
|
|
#2901 |
|
Raczkowanie
|
Przegladalam ostatnio strony z chusteczkami nawilzanymi dla dzieci, bardzo lubie je uzywac, gdy siedze w domu i wiem, ze nie musze nakladac podkladu. Po prostu uzywam kilka i czuje sie odswiezona , a ze sa dla dzieci, musza byc delikatne
![]() Natrafilam na strone ekodzieciak.pl . Ogolnie rzecz ujmujac, strona jest pro ekologiczna itp. Wiekszosc produktow w ich ofercie jest nietestowana . Maja tez chusteczki nawilzane o nazwie Earth Friendly Baby . Niby sa organiczne , ale zachodzi pytanie, czy sa testowane? Bo jak juz wiemy, organiczne wcale nie musi oznaczac nietestowane ... Czy ktos spotkal sie kiedys z ta firma i jaka prowadza polityke odnosnie testow na zwierzetach? Napisalam do nich, ale nie odpowiedzieli . edit : Przepraszam, nie sprawdzilam dokladnie poczty. Odpowiedzieli, ze nie wykonuja testow na zwierzetach i sa calkowicie za zakazaniem testowania . Swietnie, ze ekologicznie i crueelty free
You worry 'bout the wrong things, wrong things . . . *sprawdz czy uzywasz kosmetykow przyjaznych dla zwierzat ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 *podyskutuj z nami ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115749 Never take life too seriously-nobody gets out alive anyway !
Edytowane przez pamelal Czas edycji: 2009-09-16 o 20:46 |
|
|
|
#2902 |
|
Przyczajenie
|
to jest lista kosmetyków nie testowanych na zwwierzętach którą ja zrobiłam. są na niej raczej te częściej spotykane firmy("sklepowe") Możecie mi pomóc poszerzyć ja o jakieś niszowe ale dostępne wpolskich sklepach firmy?
. Ajurveda H.C Aloe_veraof America Argital Avon Bella Bielenda Bio-Pac BI-e Dax(soraja) Eveline?? Go Go Beauty Hair HERo Cosmetic Hello Kitty Inglot Joanna Kolastyna L'anza Lavazza(kawa) L'Biotica(kiss my face, Himalaya) Logona M.A.C.Cosmetic Manhattan Mary Kay Miraculum Moshino Oceanic(AA) Oriflame Oxy fresh Polin(środki czystości) Pollena Eva Primavera Revlon(Almay,Jean Nate) Rocca Skincare Secret Gardens Tanita Urterkam Yyes Rocher Weleda Wibo Wilkinson(golarki) Vipera Ziaja Edytowane przez Armelia Czas edycji: 2009-09-24 o 15:36 |
|
|
|
#2903 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym na twoim miejsu wykreśliła Chanel, najprawdopodobniej testuje, a nawet jeśli nie, to namawia do chodzenia w naturalnych futrach
|
#2904 |
|
Zadomowienie
|
Zabrakło Sorai.
A jakiej pasty do zębów uzywacie? Rozumiem, że pieluszki "Happy" są bezpieczne? Bo muszę coś doradzić ciotce, żeby nie kupowała "Pampersów" No i tez te chusteczki nawilżające, z Happy chyba maja jakieś, to fajnie by było, żeby nie testowali.Dziewczyny, jak to jest z produktami "markowymi", typu Aro, Tip, Tesco itp? Testują, czy nie? Bo jak wiadomo ich produkty sięgają od batoników, po płyny do wc, więc mnie to zastanawia.
|
|
|
|
#2905 |
|
Raczkowanie
|
Kiss my face to tylko jedna z marek producenta L'Biotica, tak jak Himalaya (niedrogie i baaardzo fajne kremiki, maseczki, żele do twarzy itp.) i Organix Cosmetix, więc chyba można uogólnić, bo na opakowaniach i tak jest napisany producent właśnie L'Biotica
|
|
|
|
#2906 |
|
Raczkowanie
|
ja bym jeszcze z tej listy wykreśliła eveline (nie odpowiadają w ogóle na nasze maile, myślę, że mogą mieć coś na sumieniu) i bi-es (wg mnie odpowiedzieli trochę enigmatycznie, chyba że się mylę)
|
|
|
|
#2907 |
|
Przyczajenie
|
Tesco i niestety Lidl są na liście w UK jako wspierający testy na zwierzętach i było to w tym wątku w linku. Więć lepiej omijać te sklepy z zasady.
---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- A Happy to bella więc raczej jest ok sama używałam pieluszek i chusteczek są niezłe a ich jakość ciągle się podnosi. Pasta polecam szałwiową Ziaja Perfekt mint czy coś takiego w sklepie zielarskim znalazłam i jest bardzo dobra nawet dla osób z problemami dziąseł. |
|
|
|
#2908 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję
A to co w takim razie z Realem, Carrefourem
|
|
|
|
#2909 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem bi-es są spoko ;d poza tym,że nie raczej nie testują to jeszcze jest taki znaczek,że dziura ozonowa się nie powiększa po używaniu ich dezodorantów ;ddd czy jakoś tak to było ;d
A co z Mexx ? Tzn od nich są te perfumy XX wild. |
|
|
|
#2910 |
|
Przyczajenie
|
co do Eveline to używają kawioru albo jedwabiu w niektórych (nowych)kosmetykach,ale poza tym na opakowaniach umieszczają informację "nie testowane na zwierzętach". osobiście cenię sobie 'tylko" ich kredkę do oczu, nie wiem czym jązastąpić. wystarcza mi na dwa lata , nie muszę jej ścierać(nie szczypie)nie rozmazuje się prawie.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:52.

No i tez te chusteczki nawilżające, z Happy chyba maja jakieś, to fajnie by było, żeby nie testowali.
Testują, czy nie? Bo jak wiadomo ich produkty sięgają od batoników, po płyny do wc, więc mnie to zastanawia.