|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 |
Przyczajenie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
witam, od jakiegoś czasu śledze ten watek. dziś dostałam email z firmy kosmetycznej Mincer -
"Kosmetyki nie są testowane na zwierzętach. Barbara Hałasa" to jest odpowiedź na cały list, dotyczący składników nie testowanych, polityki "cruelty-free" który jest wyżej, w wątku wymieniony. jak dla mnie odpowiedź nędzna. z Joanny narazie bez odpowiedzi.. (pytałam telefonicznie, ale w 3 działach- produkcja, marketing i kierownictwo - mówili,że "nie testują" ale prosze zapytać.. i odsyłali, więc mało wiarygodne! ) pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#2912 |
Raczkowanie
|
Znalazlam na stronie vege.pl liste kosmetykow, ktore sa cruelty-free, z dokladym opisem, czy dana firma zawiera produkty z kolagenem itd.
link : http://www.vege.pl/str.php?dz=64#790 Dla ulatwienia w tworzeniu naszej Wizazowej listy, wypisze wymienione firmy . -Alva -Argiletz -Body Shop (chociaz wiemy, ze wykupiony przez L'Oreal, to jednak duzo osob nadal w nim kupuje, poniewaz firma wspiera wiele akcji oraz fair trade) -Cannabis Cosmetics -Eco Cosmetics -ECOspa -Ecover -Ekosens -Farmona -Freeman -Himalaya Herbals -Jason Natural Cosmetics -Kanu -Lakshmi -Lavera -Plantana -Sanoll -Urtekram -Weleda Mam nadzieje, ze informacja bedzie przydatna ![]()
You worry 'bout the wrong things, wrong things . . . *sprawdz czy uzywasz kosmetykow przyjaznych dla zwierzat ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 *podyskutuj z nami ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115749 Never take life too seriously-nobody gets out alive anyway !
|
![]() ![]() |
![]() |
#2913 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2914 |
Przyczajenie
|
nie wiem jak z "joanną" - wcześniej na wątku pojawiła się jako firma nie testująca, ale po telefonie do siedziby firmy mam mieszane uczucia. na ich stronie też nie znalazłam żadnej informacji o nie testowaniu na zwierzętach. wysłałam też email do nich (podany szybko przez jakiegoś ich kierownika, mam nadzieje,że dobry adres, bo facet w sumie mnie szybko zbył) i .. czekam na odpowiedź od nich od czwartku. jak tylko się doczekam dam znać na forum. ps. potwierdzam ziaję i soraye jako crueltyfree (pisałam do nich) pzdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#2915 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich... kilka dni temu (min za sprawą odwiedzenia tego forum) postanowiłam dołączyć do grona kupujących produkty crueltyfree... Zużywam resztki "garnierów" pozostałych na półkach, zrobiłam już wywiad w okolicznych drogeriach i zacznę testować min polecane przez Was kosmetyki.
Chciałabym też coś wnieść od siebie. Co myślicie o założeniu osobnego forum w którym możnaby zrobić osobne kategorie wg marek, rodzajów produktów (kremy, tusze) itd? Myślę, że zapobiegłoby to chaosowi jaki panuje tutaj. Myślę również, że jasna i uporządkowana informacja może łatwiej trafi do większego grona odbiorców? Ja niestety nie zakładałam nigdy takiego forum. Może ktoś się na tym zna? Co o tym myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2916 |
Przyczajenie
|
No i na razie zrobiłam coś takiego....
Może komuś się przyda.... Ja to drukuję i rozdaję znajomym, rodzinie (tabelka z tyłu z przykładami do wypełnienia własnego). http://pekagira.wrzuta.pl/plik/3FKBoqcscw3/kosmetyki Myślę, że nie zawarłam tam żadnych większych błędów.... głównie chodzi o to, żeby marka L'oreal, Unilever kojarzyła się tylko z jednym. Jeżeli ktoś chce mi pomóc może skopiować ten plik i uzupełnić trochę tabelkę kosmetyków głównie maskary, dodać np kredki do oczu, pomadki i wrzucić jako osobny plik. Pozdrawiam... |
![]() ![]() |
![]() |
#2917 |
Zadomowienie
|
body shop jest wpisany 2 razy i co prawda nie testuje, ale jest obecnie marką l'oreala.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2918 |
Przyczajenie
|
Pekagiro
![]() ![]() Eh czy wie ktoś czym można zastąpić pastę elmex( raz na 2_$lata do kontroli można po niej chodzić i jest ok). Tylko nie mówcie że Ziaji bo dla mnie ta firma jest badziewna.. I Biały puder albo baardzo jasny??? I szampon do skóry łojotokowej? kupiłam fajny to się okazało że to univeler:/( zapomniałam że testuje)Jak joannie nie ufać to co zostaje!?????? Na szampon mogę wydać 12zł ale nie 40 ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Eris może mieć testowane składniki kosmetyków podobnoż! a jak my mamy posługiwać się tą lista? Jest po prostu do ściągnięcia?Bo można by jakoś wspólnie ją edytować ale nie wiem jak ![]() ---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- hmm a gdzie wy znajdujecie takie firmy jak " Farmona" czy "Weleda"? Mieszkam w małym mieście .. A tak w ogóle " czy da się zrobic farbę nie testowaną na zwierzętach?(toz to sama chemia jest)Pomijając oczywiście te z henny.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2919 |
Raczkowanie
|
Armelia,
farby firmy Sante są bezpieczne, są w 100% naturalne (mam taką nawet) jak znajdę chwilkę czasu to wpiszę parę nazw, bo sama niedawno szukałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2920 |
Zakorzenienie
|
Armelia
jasny puder to Everyday Minerals na przykład co do pasty to Ci nie poradzę bo nie znalazłam jeszcze dobrej i nietestowanej Farmona jest w każdej drogerii raczej, to polska firma a Weleda, Logona, Sante itp. to bardziej w internecie. Możesz sobie sprawić od nich szampon do włosów przetłuszczających się. A właściwie to jakikolwiek szampon bo szampony do tłustych włosów zwykle nasilają łojotok ![]()
#2921 |
Przyczajenie
|
Dzięki
![]() Hmm też jestem za Joanną, a może z eveline jest tak samo? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2922 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ad lista - Jeżeli chcesz możesz listę uzupełnić lub zmienić (po zapisaniu jej na komputer możesz z nią przecież zrobić co chcesz ![]() Poza tym, pisałam również, że najlepszym sposobem utworzenia jasnej i uporządkowanej szuflady wiedzy, którą można by wspólnie edytować w prosty sposób byłoby założenie osobnego forum.... jak się trochę dokształcę, to może coś takiego zrobię tylko nie mam zbyt dużo czasu żeby się tym teraz zająć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2923 |
Przyczajenie
|
witam, fajnie zrobiona lista
![]() co do joanny to, że brak informacji na głównej stronie i odsyłanie klienta do 3 różnych działów i licha odpowiedź na konkretne pytanie,a brak odpowiedzi mejlowej - mam nadzieje,że to tylko ten ich słaby PR... z wege szamponów polecam z Himalaya, ok 12 zł i z past do zębów (jeśli nie ziaja) to też Himalaya, ok 11zł (100ml) - rewelka. |
![]() ![]() |
![]() |
#2924 |
Przyczajenie
|
eveline nie odpowiedzialo. szkoda.
tez uzywalam pasty elmex a dzis odwiedzilam sklep zielarski i zakupilam paste APIDENT firmy Apis. pani w sklepie totalnie sie nie orientowala bo zasugerowala sie kroliczkiem na opakowaniu. jednak postanowilam sprobowac. widze ze produkty tej firmy sa dostepne w wielu internetowych sklepach zielarskich. niby na stronie nic nie maja nt testow ale chwala sie zamilowaniem do natury. co o tym sadzicie? i jeszcze jedna sprawa. poszukuje zelu lub pianki do golenia. zazwyczaj mozna dostac kosmetyki PO goleniu..;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2925 |
Raczkowanie
|
hey dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2926 | |
Raczkowanie
|
Co do Joanny wklejam mejle, które pojawiły się już w tym wątku, nie wiem, czemu teraz firma nie odpisuje. Większość mejli zapisałam u siebie czytając po raz pierwszy wątek, dlatego nie wklejem odnośników do konkretnych stron.
Szanowna Pani, Uprzejmie informujemy, że zgodnie z aktualnym ustawodawstwem w przypadku wyrobów kosmetycznych nie wykonuje się testów na zwierzętach. Badając i opracowując nasze wyroby opieramy się na kartach bezpieczeństwa przekazywanych nam przez producentów surowców, którzy deklarują inne bezpieczne metody badań. My ze strony laboratorium przeprowadzamy testy dermatologiczne i aplikacyjne na ludziach (pod nadzorem lekarza dermatologa). Nie zlecamy i nie przeprowadzamy testów na zwierzętach. Serdecznie pozdrawiam Marta Stachowicz Laboratorium Kosmetyczne Joanna Sp.j Kierownik Działu Badawczo-Wdrożeniowego 'Szanowna Pani kwestię nie testowania na zwierzętach już sobie wyjaśniłyśmy. Jeśli ma Pani teraz na myśli produkty odzwierzęce to Joanna ich nie stosuje. Używamy w naszych wyrobach ekstraktów roślinnych. Serdecznie pozdrawiam Marta Stachowicz Laboratorium Kosmetyczne Joanna Sp.j Kierownik Działu Badawczo-Wdrożeniowego Co do farb do włosów, tych chemicznych, to też mam wątpliwości, ale tak jak juz nieraz było to poruszane - WSZYSTKIE skladniki chemiczne były kiedyś testowane na zwierzętach. Ja po prostu zamiast palette Schwarzkopfa przerzuciłam się na bardziej tradycyjną Loki (efekt całkiem niezły, trwały kolor, jeden minus - bardzo śmierdzi przy nakładaniu). Nie sądzę, żeby taka farba, marki kojarzacej się raczej z PRL-em wymagała obecnie testowania, chociaż, niestety nie mam takiej gwarancji. ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2927 |
Raczkowanie
|
co do dezodorantu to moze ten mam wersje dla kobiet i jestem zadowolona http://www.floslek.com.pl/polska/kos...A%20%20M%CASKA
|
![]() ![]() |
![]() |
#2928 |
Raczkowanie
|
Dzieki za rady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2929 |
Raczkowanie
|
Podslugujac sie przykladem pekagiry stworzylam swoja nietestowana liste. Wiekszosc produktow mozna znalesc w drogeriach, stronach interentowych jak rowniez na allegro albo ebay'u . Te dwie ostatnie strony nie gryza, a wybor jest o wiele wiekszy
![]() http://pamelal.wrzuta.pl/plik/0hw5WK...a_cruelty_free Przepraszam, jezeli lista jest nieczytelna . Staralam sie ja zrobic jak najbardziej wiarygodna i "rozpisana". Osobiscie sama z niej tez korzystam ![]()
You worry 'bout the wrong things, wrong things . . . *sprawdz czy uzywasz kosmetykow przyjaznych dla zwierzat ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 *podyskutuj z nami ! https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115749 Never take life too seriously-nobody gets out alive anyway !
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2930 |
Przyczajenie
|
Szkoda, że .odt :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#2931 |
Raczkowanie
|
Zapisalam ta sama liste w innym formacie, teraz powinna dzialac
![]() http://pamelal.wrzuta.pl/plik/3SSS9Z...elty_free_word
|
![]() ![]() |
![]() |
#2932 |
Przyczajenie
|
cześć - dzięki za info o joannie
![]() ja sie w koncu nie doczekalam odpowiedzi od nich.. a chcialam polecić orzechy piorące - uzywalam juz ich do kilku prań i jestem bardzo zadowolona. wprawdzie tłusta plama nie zeszła ze spodni (nie dodawałam też żadnego odplamiacza, bo chcialam zobaczyć jak same orzchy sobie poradzą i nie dały rady), ale jak ktoś ma tylko przepocone ubrania to myśle,że z orzechów bedzie bardzo zadowolony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2933 |
Rozeznanie
|
po prostu go przejeli ale nadal Bodyshop ma te same receptury i trzyma sie swoich zalozen
#2934 | |||
Rozeznanie
|
Będę pisać kolorem, bo tyle cytatów do nocy bym chyba robiła:
Cytat:
Ale jak oni to zrobili to faktycznie nie wiem, zważywszy jakie chemikalia są w chemicznych farbach. Z drugiej strony śledztwa Pety dość wnikliwe są. Cytat:
Bo ja dałam taki mały woreczek i nie bardzo się uprało ... i pachniało dziwnie ![]() A bardzo jestem zdeterminowana, żeby jak najmniej chemikaliów używać. I gdzie kupiłaś? Ja w Evergreen. Od razu a propo's prania. Kupiłam w Evergreen proszek firmy Polin. Pierze. Normalnie. Cytat:
To jest różnica kiedy "swój" zdradzi -wywołuje to gorsze emocje niż kiedy "wróg" robi co robi. Jest jeszcze argument zasilania L'oreala pieniędzmi, które ów zużywa m.in. na testowanie nowo opracowywanych składników na zwierzętach. Bo też musiała właścicielka jednej z najgorszych firm sprzedać? To już jest pazerność. Pewnie można było sprzedać kulturalniejszej firmie, ale L'oreal więcej dawał. A fu. Edytowane przez beata11 Czas edycji: 2009-10-03 o 16:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2935 |
Rozeznanie
|
no, masz racje... nawet sam fakt ze BodyShop sie 'kuma'
![]() ![]()
#2936 |
Zakorzenienie
|
The Body Shop zostal sprzedany z warunkami - miedzy innymi z takim, ktory glosi ze polityka firmy wobec tych produktow nie zmieni sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2937 |
Raczkowanie
|
I tutaj trzeba wybrac, czy chcemy prowadzic polityke anty testowanie na calej linii i wykluczac Body Shop, czy nie.
Jest jedna dziewczyna na Youtube (oxfordjasmine), ktora oznajmia, ze kupuje tylko nietestowane kosmetyki, a nadal zaopatrza sie w Body Shop, a na moje pytanie odpowiedziala, ze Body Shop prowadzi bardzo wazna polityke Fair Trade , wiec bedzie ich wspierac. To chyba kwestia wyboru, ja nie bede u nich kupowac juz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2938 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie chodzi o same produkty, tylko też o to do kogo i na co idą pieniądze.. a tak juz nawiasem.. ostatnio się zagłębiłam w tę dyrektywę, na którą powołują się właściciele firm i wynika z niej, ze do 2013 powinny być wycofane wszystkie testy na zwierzętach [gotowych produktów i składników], choc nie wiem do końca jak z testem na toksyczność, bo chyba nadal nie ma dla niego metody alternatywnej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2939 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2940 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
body shop chwali się wspieraniem miejscowych społeczności, tam gdzie zdobywają składniki, ale samego certyfikatu fairtrade nie posiadają, a przynajmniej o nim nie piszą. swoją drogą dziwia mnie firmy, które spełniają warunku poszczególnych certyfikatów, a nie starają sie o ich uzyskanie i jedyne co pozostaje to wierzyć im na słowo. Edytowane przez fizelina Czas edycji: 2009-10-05 o 12:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.