Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-05, 18:14   #2941
tofina
Raczkowanie

Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach

Wklejam odpowiedz od producenta kosmetyków SVR (mozna je kupic w aptece)
Tłumaczenie:
Laboratorium SVR od zawsze przywiązywało dużą wagę do przestrzegania standardów procesu tworzenia receptur i produkcji preparatów (zdrowie ludzi, dobro środowiska naturalnego, dobro zwierząt). Żaden z preparatów marki SVR nie jest testowany na zwierzętach zgodnie z dyrektywą unijną dotyczącą produktów kosmetycznych 76/768/CEE oraz z jej poprawkami.
Preparaty SVR są testowane w niezależnych od Laboratorium ośrodkach specjalistycznych zgodnie z zasadami dobrej praktyki. Część produktów jest testowana za pomocą testów in vitro (na przykład na kulturach komórek), a część za pomocą testów in vivo na grupie ochotników o typie skóry odpowiadającemu zaleceniom stosowania danego preparatu. Testy in vivo są kontrolowane przez dermatologa, oftalmologa lub innego lekarza wybranego zgodnie z jego specjalizacją w zależności od badanego produktu.
Laboratorium SVR w szczególny sposób dba o jakość składników, z których produkowane są dermokosmetyki. Zarówno dostawcy składników jak i substancje, z których powstają preparaty są starannie dobierane zgodnie z systemem selekcji Laboratorium SVR. Wszystkich dostawców obowiązuje prawo europejskie dotyczące testów na zwierzętach, od połowy marca 2009r. lwia część testów przeprowadzanych na zwierzętach dotycząca składników, z których produkowane są kosmetyki jest zabroniona – prawo nakazuje zastąpić je innym rodzajem testów. Oczywiście nie dla wszystkich testów opracowano skuteczną metodę alternatywną, stąd też mają one zostać stopniowo zabronione do roku 2013. Są one więc na chwilę obecną jedynym skutecznym sposobem zbadania preparatów, tak by były bezpieczne dla konsumentów oraz dla osób pracujących ze składnikami w czasie produkcji preparatów. Oznacza to, że każda nowa substancja, z której powstanie dany preparat po roku 2013 nie będzie testowana na zwierzętach. Oczywiście, prawo nie będzie zabraniało stosowania składników dotychczas testowanych na zwierzętach.
tofina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 00:10   #2942
dragon_she
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fizelina Pokaż wiadomość
body shop chwali się wspieraniem miejscowych społeczności, tam gdzie zdobywają składniki, ale samego certyfikatu fairtrade nie posiadają, a przynajmniej o nim nie piszą. swoją drogą dziwia mnie firmy, które spełniają warunku poszczególnych certyfikatów, a nie starają sie o ich uzyskanie i jedyne co pozostaje to wierzyć im na słowo.
heh sila sugestii TBS - zawsze mi sie wydawalo ze maja ten znaczek a dopiero teraz sobie zdalam sprawe ze nie
widocznie nie spelniaja wszystkich warunkow a ostatnio mowilo sie ze jakis skladnik ktory uzywaja jest pozyskiwany z terenow gdzie firma produkujaca ten skladnik wypedzila chlopow ktorzy osiedlali ta ziemie od lat (TBS niby monitoruje te akcje)
brak znaczka FairTrade w przypadku tak szczycacej sie tym firmy jest troche niepokojaca moim zdaniem
Stary 2009-10-07, 08:41   #2943
pamelal
Raczkowanie

Czyli Body Shop nie ma znaku Fair Trade?

*sprawdz czy uzywasz kosmetykow przyjaznych dla zwierzat !
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287
*podyskutuj z nami !
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115749

Never take life too seriously-nobody gets out alive anyway !
pamelal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-09, 07:51   #2944
astka
Przyczajenie

znalazlam taka tabelke ale jest troche stara ;/

http://www.forumveg.webd.pl/topics9/1627.htm

ale forum jest aktywne... nie wiem. same sprawdzcie.

Edytowane przez astka
Czas edycji: 2009-10-09 o 07:55
astka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-11, 12:14   #2945
natinia
Przyczajenie

a propo orzechów piorących -- stosuję do prania ok 6 połówek (i piorę w nich 3 razy) + olejek eteryczny (z zielonej herbaty, rozmarynowy lub paczula). pranie jest świeże, pachnie delikatnie, a ponieważ suszę na dworze to zapach właściwe cały ulatuje i pranie ostatecznie pachnie wiatrem
wczoraj 1szy raz wrzuciłam orzechy (4 połówki) [+ odrobina płynu nabłyszczającego] do zmywarki i ... rewelacja! wymyło bardzo dokładnie i szklanki/lampki od wina też, bez zacieków
polecam !!!

wie ktoś może w jakich sklepach/ sieciach/ drogeriach można kupić pastę do zębów Ziaji dla dorosłych? (obeszłam mnóstwo sklepów i aptek i nic!)

pozdrawiam

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

i jeszcze co do prania, to też w sklepie evergreen zaopatrzyłam się w produkty firmy POLIN (polska firma crueltyfree !), które są tanie i działają przyzwoicie (można kupić z tej firmy wszelkie środki czystości). jedyny minus to, że te produkty nie są ekologiczne.. a ecover ma ceny zabójcze..
jak narazie proszku nie otworzyłam, bo wszystko piorę w orzechach
pzdr
natinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-12, 20:13   #2946
terusia
Przyczajenie

Pastę Zaji kupiłam w sklepie zielarskim.
terusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-12, 21:09   #2947
fizelina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pamelal Pokaż wiadomość
Czyli Body Shop nie ma znaku Fair Trade?
nie chcę nic sugerować.. ja po prostu na ich stronie nie znalazłam.. piszą tylko o tych programach, które prowadzą.

może ktoś wie coś więcej?
fizelina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-13, 00:37   #2948
dragon_she
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fizelina Pokaż wiadomość
nie chcę nic sugerować.. ja po prostu na ich stronie nie znalazłam.. piszą tylko o tych programach, które prowadzą.

może ktoś wie coś więcej?
nie maja, obejrzalam moj szampon z kazdej strony i nie ma, na ich stronie internetowej tez nic nie ma... gdyby mieli to by sie tym szczycili na glownej stronie, gdyz to duzy prestiz dla firmy, szczegolnie ze jest poprzedzone duzymi staraniami zeby spelnic wszystkie warunki

---------- Dopisano o 00:37 ---------- Poprzedni post napisano o 00:35 ----------

Cytat:
Napisane przez natinia Pokaż wiadomość
a propo orzechów piorących -- stosuję do prania ok 6 połówek (i piorę w nich 3 razy) + olejek eteryczny (z zielonej herbaty, rozmarynowy lub paczula). pranie jest świeże, pachnie delikatnie, a ponieważ suszę na dworze to zapach właściwe cały ulatuje i pranie ostatecznie pachnie wiatrem
wczoraj 1szy raz wrzuciłam orzechy (4 połówki) [+ odrobina płynu nabłyszczającego] do zmywarki i ... rewelacja! wymyło bardzo dokładnie i szklanki/lampki od wina też, bez zacieków
polecam !!!

dawno zastanawialam sie nad zakupem tych orzechow ale balam sie ze nie piora dobrze, chyba sie jednak skusze nie zawieraja detergentow wiec beda chyba dobre dla wrazliwej skory??
Stary 2009-10-14, 21:52   #2949
Caraxa
Raczkowanie

Witam wszystkich
Wiecie coś może o firmie Coastal Scents? Wcześniej coś było o pędzlach… natomiast mnie konkretnie interesuję czy Coastal Scents testuje?
I jeszcze o Xanitalia (firma produkująca min. woski do depilacji) ?
Caraxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 15:43   #2950
karolinka_83
Przyczajenie

Witajcie
byc moze sie powtorze, ale interesuja mnie takie firmy:
Dior
Bobbie Brown
Helena Rubinstein (Zdaje sie, ze testuje?)
Benefit

Wyslalam maila do Inglot i do AA (Oceanic), czekam na odpowiedz.

Co do innych produktow, to jaka przyjmujecie strategie, bojkotujecie caly koncern, jak np. nestle, czy tylko wybrane produkty? (ale w sumei skad mozna wiedziec co testowali a co nie?)
I czy znacie jeszcze jakies koncerny, ktorych nalezy unikac (niekoniecznie kosmetyczne), jak wlasnie Nestle?

Ja tez zastanawiam sie nad wyszukaniem firm, ktore w bardziej calosciowy sposob nie przestrzegaja zasad zrownowazonego rozwoju, tzn. nie tylko testy na zwierzetach, ale tez lamia prawa pracownicze (tutaj znajdzie sie duzo naszych ubran), nieodpowiednio utylizuja odpady itd.
Ktos sie pisze na to ze mna?

Znalazlam cos takiego:
http://www.uncaged.co.uk/animaltesting.htm
zdaje sie, ze faktycznie trudno znalezc bezdie firmy, ktore nie uzywaja skladnikow testowanych na zwierzetach...

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Na tej samej stronei znalazlam odpowiedz na wlasne pytanie...
http://www.uncaged.co.uk/crueltyfree.htm

zdaje sie, ze bede musiala zrobic totalna przebiorke kosmetykow!!!

Edytowane przez karolinka_83
Czas edycji: 2009-10-15 o 15:32 Powód: uzupelnienie
karolinka_83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 16:56   #2951
tofina
Raczkowanie

No to pieknie zdaje sie ze nie ma juz na rynku jakiego dobrego i taniego proszku do kupienia kupywalam Frosha ale jest troche drogi 20 zl za 1,3 kg wiec przeszlam na E bo nalezal do Pz cussons a myslalam ze chociaz oni nie testuja, zostaly jeszcze jakies proszki dobre i w miare tanie a nie testowane?
tofina jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-16, 05:58   #2952
Amens
Raczkowanie

Przykre że wizaż.pl też promuje futra:/
Amens jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-16, 08:35   #2953
karolinka_83
Przyczajenie

Oto odpowiedz z Yves Rocher - z tego PR-owego smiecia wyczytalam tylko, ze nie testuja na zwierzetach, ale co do skladnikow to nie moga nic gwarantowac.

Dziękujemy za zainteresowanie naszą marką. Pani list dotyczący naszego stanowiska w sprawie testowania kosmetyków na zwierzętach zwrócił naszą szczególną uwagę i chcielibyśmy nań wyczerpująco odpowiedzieć

Marka Yves Rocher bardzo wcześnie włączyła się w walkę przeciwko testom przeprowadzanym na zwierzętach.
W 1989 roku jako pierwsi zaproponowaliśmy zastąpienie testów na zwierzętach innymi, alternatywnymi metodami i wiele firm poszło śladem Yves Rocher. W 1992 roku S.P.A., organizacja zajmująca się ochroną zwierząt, uhonorowała nas Złotym Medalem w uznaniu za zasługi w działaniach na rzecz zwierząt.

Co do składników używanych na rynku europejskim nikt nie może Pani zagwarantować, że przy testach związanych z zastosowaniem spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym itd., na jakimś obszarze europejskim lub pozaeuropejskim, taki czy inny składnik kosmetyku nigdy nie był testowany na zwierzętach przez jakąś instytucję publiczną bądź prywatną.

My ze swej strony jesteśmy wierni naszym zasadom i możemy potwierdzić, że nie prowadzimy testów na zwierzętach ani nikogo do tego nie zachęcamy, czy to w odniesieniu do naszych gotowych już produktów, czy to do ich składników.

W przypadku gdy pracujemy nad jakimś wyciągiem roślinnym i nasi toksykolodzy przystępują do oceny bezpieczeństwa jego stosowania w celach kosmetycznych, gwarantujemy, że jeśli istniejące dane są niewystarczające i ocena bezpieczeństwa wymaga przeprowadzenia testu na zwierzętach, rezygnujemy z zastosowania tego wyciągu, jakkolwiek nowatorski i skuteczny by nie był.

Finansujemy zresztą programy badawcze nad alternatywnymi metodami dla testów na zwierzętach.

Tak więc współpracujemy, między innymi, z francuskim instytutem badawczym (INR). Prace dotyczą dwóch nowych modeli oceny alergii na naturalne składniki in vitro stanowiących alternatywę dla testów przeprowadzanych na zwierzętach.

Nasza wewnętrzna Karta - regulamin dotyczący zasad stosowania składników naszych produktów jest bardzo rygorystyczny: nie dopuszczamy żadnego surowca pochodzenia zwierzęcego.
Na przykład, nasza firma nie stosuje powszechnie używanego w przemyśle kosmetycznym pigmentu do cieni do powiek: czerwieni koszenilowej (uzyskiwanej z małych owadów wytwarzajacych kwas karminowy w celu ochrony przed agresorami, z którego produkuje się czerwony barwnik, karmin).

Od 50 lat Yves Rocher, zarówno jako marka jak i fundacja, angażuje się w walkę na rzecz przyrody pod wszelkimi jej postaciami.
Stary 2009-10-17, 21:38   #2954
Almandyn
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinka_83 Pokaż wiadomość
Oto odpowiedz z Yves Rocher - z tego PR-owego smiecia wyczytalam tylko, ze nie testuja na zwierzetach, ale co do skladnikow to nie moga nic gwarantowac.
A ja zrozumiałam to tak, że oni nie testują. Wydaje mi się, że chodzi raczej o to, że np. jeśli dodadzą SLS to szamponu to oni nie będą go testować, ale jakaś firma mogła go wcześniej przetestować niezależnie od nich. I oni nie mają na to wpływu, ale skladnik był wcześniej testowany. Ja tak to odbieram, ale być może się mylę.
Almandyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-17, 22:34   #2955
dragon_she
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Almandyn Pokaż wiadomość
A ja zrozumiałam to tak, że oni nie testują. Wydaje mi się, że chodzi raczej o to, że np. jeśli dodadzą SLS to szamponu to oni nie będą go testować, ale jakaś firma mogła go wcześniej przetestować niezależnie od nich. I oni nie mają na to wpływu, ale skladnik był wcześniej testowany. Ja tak to odbieram, ale być może się mylę.
czyli generalnie jesli oni wynajda jakis skladnik to go nie przetestuja na zwierzetach ale jesli ktos go wczesniej wynalazl i testuje, to moze testowac
wychodzi tez na to, ze nie testuja gotowych juz mikstur na zwierzetach

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-18, 00:37   #2956
Bellatrix
gamma Orionis

Marchewkowe Pole, Twój avatar mnie zabija! Cudo po prostu.

Co do The Body Shop, to nawet jeżeli rzeczywiście ciągle stosują dawne receptury i trzymają się swoich założeń, to jednak nie są już niezależni - część ich zysków płynie do niedobrego L'Oreala. To ich dla mnie niestety dyskwalifikuje. Jeśli chodzi o fair trade, zdaje się Marks&Spencer ma rozległą linię kaw, herbat, czekolad etc. oznaczonych właśnie jako FT. Muszę przyznać, że kosmetyki też mają dobrej jakości, i z króliczkiem na opakowaniach. Nie wiem czy było to wspominane, miałam zaległości kilkunastu stron i może mi się już nieco krzaczyć ;]

I jako wisienkę na torcie, dorzucę swoją listę, która chyba gdzieś tu była linkowana. Przyznaję, że od dawna nic z nią nie robiłam, bo trzymam się wybranych kilku firm, pamiętając jedynie te które należy omijać szerokim łukiem. Jeżeli coś jest nieaktualnego, proszę krzyczeć. Lista.

Bellatrix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-18, 16:44   #2957
black-bubu
Zakorzenienie

czyli jednak yves rocher jest beeee. W sumie to dobrze, i tak mają za drogie kosmetyki na mają kieszeń. Hipokryci. Tak się promują dla środowiska.

black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-18, 17:07   #2958
karolinka_83
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez black-bubu Pokaż wiadomość
czyli jednak yves rocher jest beeee. W sumie to dobrze, i tak mają za drogie kosmetyki na mają kieszeń. Hipokryci. Tak się promują dla środowiska.
o tyle bee, o ile mozna znalezc jakiekolwiek firmy nie korzystajace z produktow juz wczesniej testowanych, jak ktos tu slusznie juz napisal.

Bellatrix - dzieki za ta liste, okazuje sie, ze musze zmienic perfumy... no i wiekszosc kosmetykow do malowania, dobrze, ze akurat mi sie koncza.
a dzisiaj musialam kupic plyn do plukania, spedzilam przy polce z 10 minut, wybralam E PZ Cussons, i co? I d...a, bo oni tez naleza do zakazanych koncernow a niech to.

a jesli mozna spytac, to jakich tamponow uzywacie w takim ukladzie? bo i tampaxy i o.b. naleza do firm testujacych..

aha, i czy wiecie cos o produktach Rossmann? Inglot mi nie odpisal jak na razie...

Edytowane przez karolinka_83
Czas edycji: 2009-10-18 o 17:10 Powód: uzupelnienie
Stary 2009-10-18, 18:55   #2959
Bellatrix
gamma Orionis

Pozostaje Bella, firma polska i jak wcześniej zostało nie raz wspomniane - bezpieczna [to odnośnie tamponów, etc.]. Rossmann też już się przewinął, z tego co pamiętam jest bezpieczny - w przeciwieństwie do Lidla [żegnajcie, wiaderka żelek] i Tesco.

Bellatrix jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-21, 12:06   #2960
karolinka_83
Przyczajenie

Sluchajcie, byc moze sie powtorze, ale nie ma tu zadnej wyszukiwarki (a przynajmniej nie widze) w watku.
Mam pytanie do uzytkowniczek/uzytkownikow soczewek kontaktowych: jakie sa ok i jakie plyny sa ok (ja uzywam Alcon).
Stary 2009-10-21, 13:02   #2961
fizelina
Zadomowienie

Cytat:
sluchajcie, byc moze sie powtorze, ale nie ma tu zadnej wyszukiwarki (a przynajmniej nie widze) w watku..
wyszukiwarka:
Załącznik 2598975
fizelina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-21, 13:20   #2962
karolinka_83
Przyczajenie

Super, dziekuje bardzo.
Stary 2009-10-24, 19:30   #2963
pusunia
Zakorzenienie

a jaki krem używacie na zimę bo mój obecny nie będzie się nadawał na zimę z ziaji
pusunia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-24, 22:20   #2964
Amens
Raczkowanie

W sklepach zielarskich mają często polskie, tłuste kremy nie testowane na zwierzętach. Ja mam jakiś taki własnie, ale i tak używam eveline- cały rok...
Amens jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-25, 09:59   #2965
pamelal
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez black-bubu Pokaż wiadomość
Ich kosmetyki wcale nie sa drogie, szczegolnie jak porownamy Yves Rocher z np. Revlonem, ktory w Douglasie wcale nie jest taki tani ...

Cytat:

Co do składników używanych na rynku europejskim nikt nie może Pani zagwarantować, że przy testach związanych z zastosowaniem spożywczym, farmaceutycznym, chemicznym itd., na jakimś obszarze europejskim lub pozaeuropejskim, taki czy inny składnik kosmetyku nigdy nie był testowany na zwierzętach przez jakąś instytucję publiczną bądź prywatną.

My ze swej strony jesteśmy wierni naszym zasadom i możemy potwierdzić, że nie prowadzimy testów na zwierzętach ani nikogo do tego nie zachęcamy, czy to w odniesieniu do naszych gotowych już produktów, czy to do ich składników.
Przyznaja sie tutaj, ze nie testuja, ale ktos inny mogl wczesniej (nie na ich zyczenie) przetestowac skladniki.

*sprawdz czy uzywasz kosmetykow przyjaznych dla zwierzat !
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287
*podyskutuj z nami !
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115749

Never take life too seriously-nobody gets out alive anyway !
pamelal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-25, 16:22   #2966
black-bubu
Zakorzenienie

revlona to już w ogóle nie używam. Co do yves rocher to mogę dać 10 zł za żel pod prysznic, 15 za szampon, ale nie dam za puder 50 zł, owszem mogą być ekologiczni ale z cenami przegieli, już wolę ziaję.

black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-26, 13:27   #2967
natinia
Przyczajenie

co do soczewek i płynów: ostatnio używam eyeye firmy bioxy (gdzieś czytałam, że firma no test on animals, ale teraz juz nie mogę tego znaleźć..)

czyli tampony bella są ok?! mi nie odpisali...

a tanie kosmetyki do malowania?

heh i jak używać tej wyszukiwarki, bo mi nie działa?

dzięki za odpowiedź
natinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-26, 20:24   #2968
miyya
Raczkowanie

GG do miyya

Nie wiem czy ktoś pisał czy nie bo duużo tego ale Inglot na pewno nie testuje .. w miare dobra i przystępna firma .
miyya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-26, 20:54   #2969
terusia
Przyczajenie

Wiecie co tracę już poczucie, że to ma sens Farmona polska firma nie testująca a tak pisze o ich składniku szamponów SLES: Eksperci stwierdzili, że substancje te mogą powodować podrażnienie skóry i oczu podczas testów na zwierzętach oraz mogą powodować podrażnienia skóry i oczu u ludzi stosujących kosmetyki zawierające te substancje. Stopień podrażnienia jest proporcjonalny do użytego stężenia oraz jest porównywalny z podrażnieniami spowodowanymi przez inne podobne substancje powierzchniowo-czynne. Jednak badane substancje nie wykazują działania rakotwórczego.
No ręce opadają. Wychodzi na to, że wszystko kiedyś było testowane na zwierzętach.

Mam prośbę jakby ktoś kto używa i ma w domu kosmetyki takie najbardziej wege i w ogóle cacy(np: himalaya)miał więcej czasu i chęci i wypisał składniki. Jestem chemikiem i chciałabym wiedzieć czy to naprawdę to czym się chwalą.

Edytowane przez terusia
Czas edycji: 2009-10-26 o 21:19
terusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-27, 09:13   #2970
karolinka_83
Przyczajenie

Powyzej ktos juz napisal, ale ja wlasnie dzisiaj dostalam odpowiedz z Inglota, wiec wklejam:

Szanowna Pani
W odpowiedzi na Pani zapytanie informuję, że firma Inglot nie testuje
swoich produktów na zwierzętach.
Barbara Król
Inglot Sp. z o.o.

Dosyc lakonicznie, ale przeciez nie klamia. Super, uwielbiam ich lakiery do paznokci!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości