Naraya / Yasminelle / Lesinelle / Sidretella 20 / Teenia - wątek zbiorczy! - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-01-04, 15:44   #421
Tyris
Rozeznanie

Dot.: Naraya - nowy środek antykoncepcyjny

Cytat:
Napisane przez perelka_88 Pokaż wiadomość
Ja nie zmieniałam tabletek, dopiero zaczęłam więc trudno mi cokolwiek powiedzieć. Mam natomiast inny problem... Tak, tak.. kolejny... poza objawami, o których pisałam wyżej, zauważyłam od dwóch dni okropnie gęsty śluz... obrzydliwy. Z racji, że mam nadżerkę( dopiero po 3 opakowaniach będę miała ją usuniętą poprzez zamrażanie, bo niedawno zaczęłam współżyć), obawiam się, że znowu mam stan zapalny... i to ostry bo do tego piecze mnie niemiłosiernie. Nie mogę teraz dotrzeć do ginekologa (przez sesję)więc poczekam z tym do wtorku najbliższego, ale powiedzcie jak wam się wydaje, bo mój chłopak ciągle "straszy" mnie ciążą, bo właśnie w takim stanie zmienia się znacznie ten śluz i sama nie wiem... mam nadzieje, że nie jestem... do tego te objawy jak mdłości itd. sama nie wiem...;'/
Kup sobie lacibios feminę, nie zaszkodzi a troche pomoze..zlagodzi ci nieco stan zapalny do czasu wizyty u gina i poprawi komfort.

aaa i floragyn albo jakies inne globulki i naprawde poczujesz sie lepiej (co nie znaczy ze masz nie isc do lekarza!)

Edytowane przez Tyris
Czas edycji: 2011-01-04 o 15:50
Tyris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 17:43   #422
any_03
Raczkowanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. III

yasminelle to moje pierwsze tabletki anty biorę je od 1sty czyli 1dnia okresu 2stycznia współżyłam z prezerwatywą i teraz się zastanawiam czy tab już mnie chroniły i czy mogę być całkowicie spokojna?
any_03 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 18:01   #423
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez any_03 Pokaż wiadomość
yasminelle to moje pierwsze tabletki anty biorę je od 1sty czyli 1dnia okresu 2stycznia współżyłam z prezerwatywą i teraz się zastanawiam czy tab już mnie chroniły i czy mogę być całkowicie spokojna?
a czytałaś ulotkę? my nic nowego nie powiemy, tylko powtórzymy to co jest w niej na ten temat. nawet w pierwszym poście masz odpowiedź na swoje pytanie.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 18:09   #424
justkax3
Rozeznanie

Cytat:
Też biore od 1 stycznia ;p.
Jesteś zabezpieczona od 1szej tabletki. Możesz być spokojna.
Stary 2011-01-04, 18:26   #425
any_03
Raczkowanie

pytam, bo w necie milion przeróżnych opini wiem, że w ulotce piszą, że od pierwszej tab, ale czytałam dużo odmiennych zdań. że od 2opakowania, że po pierwszym tyg
i taki lekki stresik mam z uwagi, że to moje tabletki i dlatego Was pytam chciałam wiedziec ile prawdy w tym, że już od 1tab jest się zabepieczonym
Stary 2011-01-04, 18:31   #426
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
pytam, bo w necie milion przeróżnych opini wiem, że w ulotce piszą, że od pierwszej tab, ale czytałam dużo odmiennych zdań. że od 2opakowania, że po pierwszym tyg
i taki lekki stresik mam z uwagi, że to moje tabletki i dlatego Was pytam chciałam wiedziec ile prawdy w tym, że już od 1tab jest się zabepieczonym
Źródłem najwiarygodniejszych informacji zawsze jest ulotka. Zapamiętaj to. W necie może napisać każdy co chce. A więc nawet i kłamstwa - a w ulotce są tylko rzeczy prawdziwe, sprawdzone.

Jeśli ulotka "mówi", że:
Cytat:
Jeżeli pacjentka zacznie przyjmować Yasminelle w pierwszym dniu menstruacji, jest natychmiast chroniona przed ciążą.
to tak jest i nie ma co nad tym rozmyślać. Amen.

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 18:57   #427
any_03
Raczkowanie

dziękuje za pomoc wiem, że ulotka ważna ale już zgłupiałam
Stary 2011-01-04, 21:13   #428
Omega6
Przyczajenie

Hej dziewczyny

Jestem dopiero po pierwszym opakowaniu Y, właśnie kończy się u mnie 7 dzień przerwy, a od jutra kolejny blister

Jeżeli chodzi o moje skromne jeszcze doświadczenia to nie ominęło mnie niestety: plamienia od jakiejś 10 tabletki do przerwy samej, sporadyczne mdłości, zmienny humorek, obolałe piersi. Ale jestem dobrej myśli, w końcu to pierwsze opakowanie :P

Mam do was pytanko: czy któraś z Was tak długo (prawie od połowy blistra!) plamiła przez pierwszy miesiąc?

Czy to normalne że krwawienie z odstawienia które przyszło do mnie już 2 dnia przerwy (co w sumie ciężko rozpoznać bo w sumie plamiłam przez wcześniejszy tydzień) było tylko nieco obfitsze niż plamienie w ciągu miesiąca?

hym... chyba trochę schizuję...
Omega6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 22:04   #429
kamila2006
Zakorzenienie

Wszystko ok, juz czesto dziewczyny pisaly ze w pierwszym miesiacu dlugo plamiły niekotre caly miesiac, przy kolejnych opakowaniach sytuacja powinna sie unormowac. i krwawienie pojawiac jedynie w czasie przerwy.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 09:05   #430
martusienka
Wtajemniczenie

Dziewczyny, może wy się orientujecie, czy dermatolog endokrynolog może przepisać tabletki anty? Kiedys brałam Y. i dermatolożka mi je przepisywała, ale nie wiem czy dlatego, że wcześniej przepisał mi je ginekolog (chociaż uwierzyła mi na słowo i nie sprawdzała tego). Teraz mam 1,5 roku przerwy po braniu tabletek i chcę do nich wrócić, m.in. ze względu na cerę. Do ginekologa czeka się 2 m-ce, do dermatologa pójdę od ręki, więc się pytam...
Stary 2011-01-05, 10:24   #431
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusienka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, może wy się orientujecie, czy dermatolog endokrynolog może przepisać tabletki anty? Kiedys brałam Y. i dermatolożka mi je przepisywała, ale nie wiem czy dlatego, że wcześniej przepisał mi je ginekolog (chociaż uwierzyła mi na słowo i nie sprawdzała tego). Teraz mam 1,5 roku przerwy po braniu tabletek i chcę do nich wrócić, m.in. ze względu na cerę. Do ginekologa czeka się 2 m-ce, do dermatologa pójdę od ręki, więc się pytam...

w wyjatkowych sytuacjach (kiedy zgubi sie recepta, albo pilnie potrzebne jest nowe opakowaiekazdy lekarz moze wypisac recepte, takze lekarz pierwszego kontaktu. (moze nie oznacza ze musi- robia to wedle uznania).

Na twoim miejscu poszlabym do ginekologa. Lekarz Cie zgada, zleci zrobienie badan i dobierze tabletki. Przez te 1.5 roku przerwy moglo sie cos zmienic w organizie i tylko lekarz ginekolog moze okreslic czy powinnas brac tabletki dalej.

Problemy z cera leczymy u dermatologa jest wiele roznych lekow/masci ktore pomagaja tabletki anty moga tylko wspomagac leczenie nie zapominajmy ze ich glowym dziaaniem jest calkiem cos innego.

Motywacja 100%

Stary 2011-01-05, 11:19   #432
perelka_88
Przyczajenie

Dot.: Naraya - nowy środek antykoncepcyjny

Idę do lekarza i na szczęście nie we wtorek a w piątek najbliższy... Ciekawa jestem co mi powie. Mam nadzieje, że to tylko zapalenie... dostane globulki i na tym się skończy... aż do czasu zamrażania...
perelka_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 11:33   #433
lovebird
Zakorzenienie

Moja znajoma miała tabletki tylko od dermatologa, właśnie ze względu na cerę, ale miała naprawdę duże problemy i nic innego nie pomagało, więc nawet, jeśli dermatolog może je wypisać, to na pewno nie tak od razu, lepiej poczekaj i przejdź się do ginekologa

Przyszłość zaczyna się dzisiaj. Nie jutro.
Wymianki
lovebird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 11:53   #434
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lovebird Pokaż wiadomość
Moja znajoma miała tabletki tylko od dermatologa, właśnie ze względu na cerę, ale miała naprawdę duże problemy i nic innego nie pomagało, więc nawet, jeśli dermatolog może je wypisać, to na pewno nie tak od razu, lepiej poczekaj i przejdź się do ginekologa
owszem zdarza sie ze dermatolodzy przepisuja tabletki na problemy z cera ale jest to sztuczne rozwiazanie problemu jesli tradziku sie nie wyleczy (a da sie wyleczyc) to problem bedzie powracal. Tabletki sztucznie dzialaja w gospodarke hormonalna organizmu i dlatego problem wydaje sie rozwiazany po odstawieniu problem powraca (czasem ze zdwojona sila). Dermatolodzy dysponują mnostwem lekow, preparatow, masci, kremow, sa zabiegi laresowe, nawilzajace, ze tradzik powinno sie leczyc a nie sztucznie tłumic problem tabletkami.

Poza tym nie kazda kobieta moze brac tabletki. Cóż z tego ze rozwiaze problem z cera kiedy nabawic sie moze problemow z zatorami, zakrzepami bo mie miala wczesniej robionych badan krwi?

Motywacja 100%

Stary 2011-01-05, 13:39   #435
lovebird
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
Poza tym nie kazda kobieta moze brac tabletki. Cóż z tego ze rozwiaze problem z cera kiedy nabawic sie moze problemow z zatorami, zakrzepami bo mie miala wczesniej robionych badan krwi?

Ginekolodzy też nie zawsze, a nawet bym powiedziała, że rzadko robią badanie krwi. Osobiście znam tylko jedną osobę, która przed wypisaniem tabletek miała robione jakiekolwiek badania.

Poza tym nie wypowiadam się na temat tego, czy leczenie trądziku tabletkami jest dobre, czy nie, więc spokojnie

Wymianki
Stary 2011-01-05, 16:15   #436
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:

Ginekolodzy też nie zawsze, a nawet bym powiedziała, że rzadko robią badanie krwi. Osobiście znam tylko jedną osobę, która przed wypisaniem tabletek miała robione jakiekolwiek badania.

Poza tym nie wypowiadam się na temat tego, czy leczenie trądziku tabletkami jest dobre, czy nie, więc spokojnie
moje doswiadczenie pokazuje inaczej, ale jesli to co piszesz to prawda to wlasnie same my kobiety powinnysmy sie upomniec o badania! sa one niezwykle wazne. jesli lekarz ich nie zaleca to nie bierzmy recepty ot tak. to nasze zdrowie i same powinnysmy o nie zadbac.

Motywacja 100%

Stary 2011-01-05, 17:31   #437
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
w wyjatkowych sytuacjach (kiedy zgubi sie recepta, albo pilnie potrzebne jest nowe opakowaiekazdy lekarz moze wypisac recepte, takze lekarz pierwszego kontaktu. (moze nie oznacza ze musi- robia to wedle uznania).

Na twoim miejscu poszlabym do ginekologa. Lekarz Cie zgada, zleci zrobienie badan i dobierze tabletki. Przez te 1.5 roku przerwy moglo sie cos zmienic w organizie i tylko lekarz ginekolog moze okreslic czy powinnas brac tabletki dalej.

Problemy z cera leczymy u dermatologa jest wiele roznych lekow/masci ktore pomagaja tabletki anty moga tylko wspomagac leczenie nie zapominajmy ze ich glowym dziaaniem jest calkiem cos innego.
Leczę się u dermatologa od dawna, ale żadne maści nie działaja u mnie na dłuższą metę. Nie mam dużego trądziku, ale mam. Kiedyś brałam tabletki anty. i odstawiłam i wszystko było w porządku. Teraz znów coś tam szwankuje. Dlaczego uważasz, że tabletkami anty. nie leczy się trądziku? U wielu osób ma on podłoże hormonalne, a skoro tabletki na mnie zadziałały i działają najlepiej to nie rozumiem dlaczego mam ich nie brać.

Zapisałam się do ginekologa, ale on także nie zleca żadnych badań, więc ja się na tym nie znam. Możesz mi napisać, czy 1 pobranie krwi tu wystarcza i co ono ma pokazać lekarzowi?

Edytowane przez martusienka
Czas edycji: 2011-01-05 o 17:36
martusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 18:40   #438
any_03
Raczkowanie

wiem że zaraz mnie odeślecie do ulotki, ale proszę odpowiedzcie
czy Skrzyp+Vit z pokrzywą ( ekstrakt ze skrzypu polnego, ekstrakt z liści pokrzywy, cynk, biotyna) nie obniża skuteczności Y?
Stary 2011-01-05, 21:29   #439
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Leczę się u dermatologa od dawna, ale żadne maści nie działaja u mnie na dłuższą metę. Nie mam dużego trądziku, ale mam. Kiedyś brałam tabletki anty. i odstawiłam i wszystko było w porządku. Teraz znów coś tam szwankuje. Dlaczego uważasz, że tabletkami anty. nie leczy się trądziku? U wielu osób ma on podłoże hormonalne, a skoro tabletki na mnie zadziałały i działają najlepiej to nie rozumiem dlaczego mam ich nie brać.

Zapisałam się do ginekologa, ale on także nie zleca żadnych badań, więc ja się na tym nie znam. Możesz mi napisać, czy 1 pobranie krwi tu wystarcza i co ono ma pokazać lekarzowi?

no wlasnie dlatego. tabletki sztuczne reguluja gospodarke hormonalna do czasu az nie przestanie sie ich brac. ja mialam bardzo male problemy z cerą gdy zaczelam brac tabletki anty (od ginekologa w celu antykoncepcji) problem calkowicie zniknal- a po odstawieniu tradzik sie nasilil i to wielokrotnie. Tradzik wyleczylam calkowicie masciami/kremami. Trzeba probowac sama na swoja twarz nakladalam setki specyfikow i wiem doskonale jak ciezko sie z tym walczy.

Jesli ginekolog przed rozpoczęciem brania taletek nie zaleca Ci zadnych badan - zmien go jak najszybciej! To jesten z podstawowych bledow, a potem przychodza dziewczyny na wizaz i w watku o skutkach ubocznych tabletek wypisuja swoje doswiadczenia, wiele z nich nigdy tabletek brac nie powinno a ze badan nie bylo to efekty sa jakie sa.

Zanim rozpoczniesz branie tabletek (i przed kazdym ponownym rozpoczeciem brania tabletek) a także raz w roku gdy bierzesz tabletki kilka lat , minimum z minimum badan to -krew, mocz, cukier. Lekarz na podstawie wynikow bedzie znal twoja krzepliwosc, ilosci krwinek bialych czerwonych, proby watrobowe itd. To bardzo wazne! Tabletki -przyczyniaja sie do zatorow jesli ktos ma problemy z krazeniem nie moze brac tabletek! a jak bez badan masz sie o tym dowiedziec?

upominajcie sie o badania, tu chodzi o wasze zdrowie.

Motywacja 100%

Stary 2011-01-06, 09:10   #440
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
no wlasnie dlatego. tabletki sztuczne reguluja gospodarke hormonalna do czasu az nie przestanie sie ich brac. ja mialam bardzo male problemy z cerą gdy zaczelam brac tabletki anty (od ginekologa w celu antykoncepcji) problem calkowicie zniknal- a po odstawieniu tradzik sie nasilil i to wielokrotnie. Tradzik wyleczylam calkowicie masciami/kremami. Trzeba probowac sama na swoja twarz nakladalam setki specyfikow i wiem doskonale jak ciezko sie z tym walczy.

Jesli ginekolog przed rozpoczęciem brania taletek nie zaleca Ci zadnych badan - zmien go jak najszybciej! To jesten z podstawowych bledow, a potem przychodza dziewczyny na wizaz i w watku o skutkach ubocznych tabletek wypisuja swoje doswiadczenia, wiele z nich nigdy tabletek brac nie powinno a ze badan nie bylo to efekty sa jakie sa.

Zanim rozpoczniesz branie tabletek (i przed kazdym ponownym rozpoczeciem brania tabletek) a także raz w roku gdy bierzesz tabletki kilka lat , minimum z minimum badan to -krew, mocz, cukier. Lekarz na podstawie wynikow bedzie znal twoja krzepliwosc, ilosci krwinek bialych czerwonych, proby watrobowe itd. To bardzo wazne! Tabletki -przyczyniaja sie do zatorow jesli ktos ma problemy z krazeniem nie moze brac tabletek! a jak bez badan masz sie o tym dowiedziec?

upominajcie sie o badania, tu chodzi o wasze zdrowie.
A czy na własną rękę mogę sobie sama te badania zrobić (krew, mocz, cukier) i zanieść je ginekologowi na wizytę (którą mam 19.01.)? Lekarz rodzinny da mi skierowanie?
Stary 2011-01-06, 12:05   #441
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Cytat:
A czy na własną rękę mogę sobie sama te badania zrobić (krew, mocz, cukier) i zanieść je ginekologowi na wizytę (którą mam 19.01.)? Lekarz rodzinny da mi skierowanie?
Tak, lekarz rodzinny powinien bez problemu dać skierowanie. A jeśli nie to te badania kosztują grosze...

Chyba zjedzą mnie koty...
nietypowynick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-06, 15:52   #442
lovebird
Zakorzenienie

Mi się wydaje, że tak od nie dostaniesz skierowania, ale faktycznie, dużo za badania nie zapłacisz

Wymianki
Stary 2011-01-06, 16:35   #443
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Cytat:
Mi się wydaje, że tak od nie dostaniesz skierowania, ale faktycznie, dużo za badania nie zapłacisz
Zalezy od lekarza...

Stary 2011-01-06, 16:54   #444
martusienka
Wtajemniczenie

A wiecie jak długo trzeba czekać na wyniki tych badań?
Stary 2011-01-06, 17:15   #445
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Wyniki sa zazwyczaj tego samego dnia U mnie rano badanie a juz o 13 wynik jest.
Ale jesli chcesz zacząć brać tabletki, to musisz sobie zrobic poza takimi podstawowymi badania na hormony we krwi. I tu nie wiem,czy lekarz rodzinny da skierowanie bo ja robiłam te badania dopiero raz(dopiero będe brała tabletki) i to robiłam prywatnie.
Aha i jeślibys robiła badania to pochódz po laboratoriach jesli zalezy ci na cenie bo bywają bardzo duże róźnice-ja zapłaciłam za hormony 30zł gdzie w najbliższym mi laboratorium zapłaciłabym prawie dwa razy tyle

Stary 2011-01-06, 22:42   #446
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nietypowynick Pokaż wiadomość
Wyniki sa zazwyczaj tego samego dnia U mnie rano badanie a juz o 13 wynik jest.
Ale jesli chcesz zacząć brać tabletki, to musisz sobie zrobic poza takimi podstawowymi badania na hormony we krwi. I tu nie wiem,czy lekarz rodzinny da skierowanie bo ja robiłam te badania dopiero raz(dopiero będe brała tabletki) i to robiłam prywatnie.
Aha i jeślibys robiła badania to pochódz po laboratoriach jesli zalezy ci na cenie bo bywają bardzo duże róźnice-ja zapłaciłam za hormony 30zł gdzie w najbliższym mi laboratorium zapłaciłabym prawie dwa razy tyle
Napisz mi proszę jak dokładnie wyglądaja te badania na hormony? Ile razy się je robi, kiedy? Jak długo czeka się na wyniki? Będę Ci bardzo wdzięczna.
Stary 2011-01-06, 23:51   #447
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Normalnie oddajesz troszke krwi do fiolki rano a po południu wyniki. Jak zwykła morfologia. I wyniki sa tego samego dnia. Robi się je raz, mi lekarz powiedział, że najlepiej żebym robiła około 10dc.

Edytowane przez nietypowynick
Czas edycji: 2011-01-07 o 01:08
Stary 2011-01-07, 08:24   #448
martusienka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nietypowynick Pokaż wiadomość
Normalnie oddajesz troszke krwi do fiolki rano a po południu wyniki. Jak zwykła morfologia. I wyniki sa tego samego dnia. Robi się je raz, mi lekarz powiedział, że najlepiej żebym robiła około 10dc.
Czyli tylko raz się pobiera krew?
Poszłabym w poniedziałek, ale wtedy będzie 16 dzień cylku i nie wiem, czy wyniki będą wiarygodne. Jak uważasz?

A zastanawiam się, czy tam, gdzie będę robić badania hormonów mogę od razu zrobić badania na cukier i krzepliwość (o którym pisałyście) + mocz? żeby nie biegać po różnych lekarzach i żeby krew pobierali mi tylko raz, bo okropnie się tego boję...
Stary 2011-01-07, 12:41   #449
nietypowynick
Zakorzenienie

GG do nietypowynick

Tak, tylko raz się pobiera krew i robi się komplet badań(bo ja przy okazji tych badań porobiłam sobie też inne które robie profilaktycznie).Nie wiem niestety jak to jest z tymi dniami cyklu, wiem że w zależności od dnia różny wynik jest więc na mój mały rozumek może jak powiesz lekarzowi którego dnia cyklu było robione to będzie ok. Ale niech się wypowiedzą dziewczyny które mają więcej doświadczenia

Stary 2011-01-07, 15:25   #450
lovebird
Zakorzenienie

Też uważam, że powiesz, że 16dc, to będzie ok

Wymianki
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości