|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Naraya - nowy środek antykoncepcyjny
Cytat:
aaa i floragyn albo jakies inne globulki i naprawde poczujesz sie lepiej (co nie znaczy ze masz nie isc do lekarza!) Edytowane przez Tyris Czas edycji: 2011-01-04 o 15:50 |
|
|
|
|
|
#422 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. III
yasminelle to moje pierwsze tabletki anty
biorę je od 1sty czyli 1dnia okresu 2stycznia współżyłam z prezerwatywą i teraz się zastanawiam czy tab już mnie chroniły i czy mogę być całkowicie spokojna?
|
|
|
|
|
#423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my nic nowego nie powiemy, tylko powtórzymy to co jest w niej na ten temat. nawet w pierwszym poście masz odpowiedź na swoje pytanie. |
|
|
|
|
|
#424 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesteś zabezpieczona od 1szej tabletki. Możesz być spokojna.
|
|
|
#425 |
|
Raczkowanie
|
pytam, bo w necie milion przeróżnych opini
wiem, że w ulotce piszą, że od pierwszej tab, ale czytałam dużo odmiennych zdań. że od 2opakowania, że po pierwszym tyg i taki lekki stresik mam z uwagi, że to moje tabletki i dlatego Was pytam chciałam wiedziec ile prawdy w tym, że już od 1tab jest się zabepieczonym
|
|
|
|
|
#426 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli ulotka "mówi", że: Cytat:
|
||
|
|
|
|
#427 |
|
Raczkowanie
|
dziękuje za pomoc
wiem, że ulotka ważna ale już zgłupiałam
|
|
|
|
|
#428 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
Jestem dopiero po pierwszym opakowaniu Y, właśnie kończy się u mnie 7 dzień przerwy, a od jutra kolejny blister ![]() Jeżeli chodzi o moje skromne jeszcze doświadczenia to nie ominęło mnie niestety: plamienia od jakiejś 10 tabletki do przerwy samej, sporadyczne mdłości, zmienny humorek, obolałe piersi. Ale jestem dobrej myśli, w końcu to pierwsze opakowanie :P Mam do was pytanko: czy któraś z Was tak długo (prawie od połowy blistra!) plamiła przez pierwszy miesiąc? Czy to normalne że krwawienie z odstawienia które przyszło do mnie już 2 dnia przerwy (co w sumie ciężko rozpoznać bo w sumie plamiłam przez wcześniejszy tydzień) było tylko nieco obfitsze niż plamienie w ciągu miesiąca? ![]() hym... chyba trochę schizuję...
|
|
|
|
|
#429 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko ok, juz czesto dziewczyny pisaly ze w pierwszym miesiacu dlugo plamiły niekotre caly miesiac, przy kolejnych opakowaniach sytuacja powinna sie unormowac. i krwawienie pojawiac jedynie w czasie przerwy.
|
|
#430 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, może wy się orientujecie, czy dermatolog endokrynolog może przepisać tabletki anty? Kiedys brałam Y. i dermatolożka mi je przepisywała, ale nie wiem czy dlatego, że wcześniej przepisał mi je ginekolog (chociaż uwierzyła mi na słowo i nie sprawdzała tego). Teraz mam 1,5 roku przerwy po braniu tabletek i chcę do nich wrócić, m.in. ze względu na cerę. Do ginekologa czeka się 2 m-ce, do dermatologa pójdę od ręki, więc się pytam...
|
|
#431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w wyjatkowych sytuacjach (kiedy zgubi sie recepta, albo pilnie potrzebne jest nowe opakowaiekazdy lekarz moze wypisac recepte, takze lekarz pierwszego kontaktu. (moze nie oznacza ze musi- robia to wedle uznania). Na twoim miejscu poszlabym do ginekologa. Lekarz Cie zgada, zleci zrobienie badan i dobierze tabletki. Przez te 1.5 roku przerwy moglo sie cos zmienic w organizie i tylko lekarz ginekolog moze okreslic czy powinnas brac tabletki dalej. Problemy z cera leczymy u dermatologa jest wiele roznych lekow/masci ktore pomagaja tabletki anty moga tylko wspomagac leczenie nie zapominajmy ze ich glowym dziaaniem jest calkiem cos innego.
|
|
|
#432 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Naraya - nowy środek antykoncepcyjny
Idę do lekarza i na szczęście nie we wtorek a w piątek najbliższy... Ciekawa jestem co mi powie. Mam nadzieje, że to tylko zapalenie... dostane globulki i na tym się skończy... aż do czasu zamrażania...
|
|
|
|
|
#433 |
|
Zakorzenienie
|
Moja znajoma miała tabletki tylko od dermatologa, właśnie ze względu na cerę, ale miała naprawdę duże problemy i nic innego nie pomagało, więc nawet, jeśli dermatolog może je wypisać, to na pewno nie tak od razu, lepiej poczekaj i przejdź się do ginekologa
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nie kazda kobieta moze brac tabletki. Cóż z tego ze rozwiaze problem z cera kiedy nabawic sie moze problemow z zatorami, zakrzepami bo mie miala wczesniej robionych badan krwi?
|
|
|
#435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ginekolodzy też nie zawsze, a nawet bym powiedziała, że rzadko robią badanie krwi. Osobiście znam tylko jedną osobę, która przed wypisaniem tabletek miała robione jakiekolwiek badania. Poza tym nie wypowiadam się na temat tego, czy leczenie trądziku tabletkami jest dobre, czy nie, więc spokojnie
|
|
|
#436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#437 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zapisałam się do ginekologa, ale on także nie zleca żadnych badań, więc ja się na tym nie znam. Możesz mi napisać, czy 1 pobranie krwi tu wystarcza i co ono ma pokazać lekarzowi?
Edytowane przez martusienka Czas edycji: 2011-01-05 o 17:36 |
|
|
|
|
|
#438 |
|
Raczkowanie
|
wiem że zaraz mnie odeślecie do ulotki, ale proszę odpowiedzcie
czy Skrzyp+Vit z pokrzywą ( ekstrakt ze skrzypu polnego, ekstrakt z liści pokrzywy, cynk, biotyna) nie obniża skuteczności Y? |
|
|
|
|
#439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no wlasnie dlatego. tabletki sztuczne reguluja gospodarke hormonalna do czasu az nie przestanie sie ich brac. ja mialam bardzo male problemy z cerą gdy zaczelam brac tabletki anty (od ginekologa w celu antykoncepcji) problem calkowicie zniknal- a po odstawieniu tradzik sie nasilil i to wielokrotnie. Tradzik wyleczylam calkowicie masciami/kremami. Trzeba probowac sama na swoja twarz nakladalam setki specyfikow i wiem doskonale jak ciezko sie z tym walczy. Jesli ginekolog przed rozpoczęciem brania taletek nie zaleca Ci zadnych badan - zmien go jak najszybciej! To jesten z podstawowych bledow, a potem przychodza dziewczyny na wizaz i w watku o skutkach ubocznych tabletek wypisuja swoje doswiadczenia, wiele z nich nigdy tabletek brac nie powinno a ze badan nie bylo to efekty sa jakie sa. Zanim rozpoczniesz branie tabletek (i przed kazdym ponownym rozpoczeciem brania tabletek) a także raz w roku gdy bierzesz tabletki kilka lat , minimum z minimum badan to -krew, mocz, cukier. Lekarz na podstawie wynikow bedzie znal twoja krzepliwosc, ilosci krwinek bialych czerwonych, proby watrobowe itd. To bardzo wazne! Tabletki -przyczyniaja sie do zatorow jesli ktos ma problemy z krazeniem nie moze brac tabletek! a jak bez badan masz sie o tym dowiedziec? upominajcie sie o badania, tu chodzi o wasze zdrowie.
|
|
|
#440 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#441 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, lekarz rodzinny powinien bez problemu dać skierowanie. A jeśli nie to te badania kosztują grosze...
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#444 |
|
Wtajemniczenie
|
A wiecie jak długo trzeba czekać na wyniki tych badań?
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
Wyniki sa zazwyczaj tego samego dnia
U mnie rano badanie a juz o 13 wynik jest.Ale jesli chcesz zacząć brać tabletki, to musisz sobie zrobic poza takimi podstawowymi badania na hormony we krwi. I tu nie wiem,czy lekarz rodzinny da skierowanie bo ja robiłam te badania dopiero raz(dopiero będe brała tabletki) i to robiłam prywatnie. Aha i jeślibys robiła badania to pochódz po laboratoriach jesli zalezy ci na cenie bo bywają bardzo duże róźnice-ja zapłaciłam za hormony 30zł gdzie w najbliższym mi laboratorium zapłaciłabym prawie dwa razy tyle
|
|
|
|
|
#446 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
Normalnie oddajesz troszke krwi do fiolki rano a po południu wyniki. Jak zwykła morfologia. I wyniki sa tego samego dnia. Robi się je raz, mi lekarz powiedział, że najlepiej żebym robiła około 10dc.
Edytowane przez nietypowynick Czas edycji: 2011-01-07 o 01:08 |
|
|
|
|
#448 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poszłabym w poniedziałek, ale wtedy będzie 16 dzień cylku i nie wiem, czy wyniki będą wiarygodne. Jak uważasz?A zastanawiam się, czy tam, gdzie będę robić badania hormonów mogę od razu zrobić badania na cukier i krzepliwość (o którym pisałyście) + mocz? żeby nie biegać po różnych lekarzach i żeby krew pobierali mi tylko raz, bo okropnie się tego boję...
|
|
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, tylko raz się pobiera krew i robi się komplet badań(bo ja przy okazji tych badań porobiłam sobie też inne które robie profilaktycznie).Nie wiem niestety jak to jest z tymi dniami cyklu, wiem że w zależności od dnia różny wynik jest więc na mój mały rozumek może jak powiesz lekarzowi którego dnia cyklu było robione to będzie ok. Ale niech się wypowiedzą dziewczyny które mają więcej doświadczenia
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.

biorę je od 1sty czyli 1dnia okresu
my nic nowego nie powiemy, tylko powtórzymy to co jest w niej na ten temat. nawet w pierwszym poście masz odpowiedź na swoje pytanie.
wiem, że w ulotce piszą, że od pierwszej tab, ale czytałam dużo odmiennych zdań. że od 2opakowania, że po pierwszym tyg